Gość: Malezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 23:14 Kobieto - to jest nieprawdopodobna rozrzutność. W Krakowie nie ma za co utrzymać dobrych szkół. Wyrażam swój sprzeciw! Rada miasta jest niepoważna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krakus Podobno idzie niż demograficzy... IP: 77.236.5.* 05.04.12, 23:23 Jedni radni chcą zamykać szkoły. A jedna radna chce otwierać nową... Nieźle wali w dekiel naszym radnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Bardzo dobry pomysł!!! IP: *.multi-play.net.pl 05.04.12, 23:40 bardzo ciekawa inicjatywa - tak trzymać i do dzieła!!! Jeśli jakieś szkoły nie mają wyników - kiepska kadra, kiepski pomysł na program, a co za tym idzie kiepskie wyniki nauczania, to należy takie szkoły likwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malezja Re: Bardzo dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 23:56 Jasne, że tak, ale nie otwierać na wsi czegoś, na co Krakowa nie stać. Jest wiele dobrych szkól publicznych. Jest podobno niż. to samo niech sobie p. radna zrobi za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Bardzo dobry pomysł IP: *.ghnet.pl 06.04.12, 00:51 Na Białym Prądniku jest pustynia edukacyjna. Dobrze, że powstało to gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malezja Re: Bardzo dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 05:50 To argument, ale równie istotny jest taki, że szkoła publiczna ma być ogólnie dostępna a dojazd na Porzeczkową jest fatalny (autobus 114 i coś jeszcze, chyba 164?) - na pewno nie jest to i nie będzie szkoła ogólnie dostępna, chyba że dla elektoratu p. Maliszewskiej, który tam mieszka w willach. Chyba że za ogólnie dostępne pieniądze dla mieszkańców - szkoła elytarna takie lokalne STO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: Bardzo dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 08:46 wiesz akurat z tych willi to tam prawie nikt nie uczęszcza , średnia wieku tamtejszych mieszkańców to 50 lat, dzieci bardzo mało. Do podstawówki chodzą głównie dzieci z dożynkowej, uliczek dobiegających i kuźnicy kołłątajowskiej (bloki socjalne np.) a czy do gimnazjum ktoś pójdzie??? najpierw niech się postarają o kadrę bo jeśli mają to być nauczyciele, którzy uczą teraz w podstawówce to powodzenia.... 114 i 164 dojedziesz tylko do ronda a potem tylko 115, która jeździ jak chce i kiedy chce...i autobus do Marszowic (nie pamiętam numeru) generalnie pomysł dziwny, czy się sprawdzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malezja Gimnazjum na Porzeczkowej = niegospodarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 13:04 Dobrze, nie ma mieszkańców willi, to tam mieszka? Dojazd marny - 2 autobusy z przesiadką na 3. co za skrajna głupota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Bardzo dobry pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.13, 15:48 > Chyba że za ogólnie dostępne pieniądze dla mieszkańców - szkoła elytarna takie > lokalne STO. Dla zasobniejszych jest klasa dwujęzyczna w społecznym gimnazjum na Michałowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malezja Re: Bardzo dobry pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 23:59 krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11491840,Krakow_w_trybie_awaryjnym__najpierw_splaca_dlugi.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stera Utworzenie tego gimnazjum = niegospodarność IP: *.pl 06.04.12, 10:29 Alicjo chyba z Krainy Czarów, gdzie jest logika w twojej wypowiedzi? Podstawówka w Witkowicach jest jedną z najsłabszych w Krakowie („kiepska kadra”, „kiepskie wyniki nauczania”). Wyniki egzaminów 6-klasistów mówią same za siebie - marne. Zatem - jak sama piszesz - taka szkoła powinna zostać zlikwidowana. Utworzenie tego gimnazjum, w oparciu o tę podstawówkę, to marnowanie naszych pieniędzy. Radni zarzucają Prezydentowi Majchrowskiemu niegospodarność, a sami tworzą gimnazjum, tylko po to, aby zrealizować chore pomysły radnej Maliszewskiej - byłej dyrektorki podstawówki w Witkowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
mrawicz Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym 06.04.12, 03:21 No i pięknie. Tylko jakoś nikt nie pisze i nie zastanawia się, kto będzie te dzieci uczyć po angielsku? Kwalifikowani angielscy nauczyciele informatyki i biologii (ale naprawdękwalifikowani, a nie ten tłum, którym się tam daje się papierek, żeby uczyli dzikusów w buszu) za pensję nauczyciela polskiego tu nie popracują. A rodzimi biologowie i informatycy będą wykładać w Polinglisz. Słowem, jak w powiedzionku – uczył Marcin Marcina... W efekcie ani będzie to angielski, ani polski, ani bilologia, ani informatyka. Jedno jest pewne, że szkoła wychowa kolejne zastępy niedouków nie znających własnego języka. I to popiera władza miasta i tłum "nowoczesnych". Fajnie, niech żyje Kudrycka i jej naśladowcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.ghnet.pl 06.04.12, 08:37 Zamysł pewnie szczytny, powiedzmy pomoc dla dzieci dwujęzycznych w adaptacji do polskiej szkoły. Tyle już widziałam, ze niestety nie widzę szansy powodzenia. Kadra z całą pewnością będzie mówić językiem anglistyki, co bardziej zatrwożeni belfrowie w obawie przed ujawnieniem własnych 'umiejętności' będą dołować dzieci mówiące już po angielsku. Problemem nie jest sam język tylko zrozumienie innej kultury, innego sposobu myślenia. I jeszcze jedno niewygodne pytanie co po gimnazjum? Klasa angielska w ILO przecież to żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O urwał Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.centertel.pl 09.04.12, 00:01 Aha, czyli na tą szkołę jest, na pozostałe nie ma. K.... co za kretyni rządzą Krakowem, ja pi...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azor Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.12, 12:39 na tę szkołę zawsze były pieniądze w dzielnicy IV na inne już nie Informacyjnie: radna Mailszewska była dyrektorem tejże szkoły i jednocześnie przewodniczącą Rady Dzielnicy IV. Wnioski wyciągnijcie sami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Won Azor przestan szczekac i do budy... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 12:56 Teodozja Maliszewska nie jest przedwodniczaca Rady Dzielnicy IV! Przewodniczacym Rady Dzielnicy jest Jakub Kosek. Wiec zanim sie osmieszysz tak jak w tym przypadku, to wpierw zapoznaj sie z informacjami na temat, ktorych zamierzasz sie wypowiedziec psie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: Azor przestan szczekac i do budy... IP: *.itypo.nl 23.04.12, 14:32 „Azor” wyraźnie napisał, że radna Maliszewska była dyrektorem tejże szkoły i jednocześnie przewodniczącą Rady Dzielnicy IV. „Była” to jest czas przeszły, czyli to było kiedyś w przeszłości. Maliszewska była dyrektorem tejże szkoły i jednocześnie przewodniczącą Rady Dzielnicy IV. Podkreślam była JEDNOCZEŚNIE. Maliszewska nie jest teraz dyrektorem szkoły, bo została radną miejską (tych funkcji nie wolno łączyć). „Won” piszesz, że teraz Przewodniczącym Rady Dzielnicy jest Jakub Kosek i to jest prawda, tylko, że nie mająca nic wspólnego z postem „Azora”. Podkreślam TERAZ, czyli czas teraźniejszy. Podsumowując, twoje stwierdzenie, że „Więc zanim się ośmieszysz tak jak w tym przypadku, to wpierw zapoznaj się z informacjami na temat, których zamierzasz się wypowiedzieć psie”, idealnie pasuje do twojej osoby. „Won”, czyżbyś był absolwentem podstawówki w Witkowicacach? Pisać poprawnie po polsku nie potrafisz, ze zrozumieniem czytanego tekstu masz bardzo poważne problemy, a twoja kultura osobista sięgnęła dna. Ta szkoła właśnie wypuszcza takich geniuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Azor przestan szczekac i do budy... IP: *.ists.pl 09.04.14, 14:52 Wydaje mi się, że to kogo dana szkoła wypuści zależy także od rodziców. Jeżeli rodzic zdaje się tylko na szkołę i niczego od swej latorośli nie wymaga, karmiąc dziecko papką która leci w TV, nie zabierając do teatru czy do muzeów, to potem może mieć pretensje przede wszystkim do siebie. Co do absolwentów, to wypraszam sobie, mam dwóch synów którzy z tej szkoły wyszli i nie są bynajmniej uważani za troglodytów. Poza tym zobacz, kto przyjeżdża na zlot Jerzyków co roku spośród absolwentów tej szkoły, a potem pisz bzdety. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.ists.pl 02.04.13, 08:57 Fakt, po prawie roku funkcjonowania gimnazjum mogę powiedzieć, że szału nie ma. Poziom średniawy, angielski w klasie uniwersyteckiej ogranicza się do wkucia kilkunastu słówek i zapomnienia po klasówce, natomiast te zapowiadane zajęcia na Agh z profesorami tudzież ultranowoczesne pracownie można w bajki włożyć. Odradzam szczerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: 208.89.215.* 06.04.13, 18:00 Ponieważ to gimnazjum radnej Maliszewskiej to jedna wielka lipa , dlatego też ciągle próbuje zlikwidować jakies inne w okolicy. Najpierw próbowała zlikwidować 14 na Azorach a w tym roku 13 przy Mackiewicza. Na razie bez sukcesów ,zobaczymy co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
nina2708 Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym 09.04.14, 13:28 Możesz rozwinąć temat, jacy są nauczyciela, system oceniania, podejście do uczniów, atmosfera w szkole? Byłyśmy wczoraj na dniu otwartym i zrobiła na nas wrażenie młodzież świetnie mówiąca po angielsku...czyżby to pozory?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.ists.pl 09.04.14, 15:23 No cóż, czas na małą korektę mojego postu sprzed roku... Jest znacznie lepiej. Dzieci bardzo lubią tę szkołę (w tym moja latorośl), widać, że kadra bardzo dba o dzieci (co by nie sądzić o p. Maliszewskiej, to zawsze dzieci były najważniejsze); do tego stopnia, że gdy w koszu na śmieci znaleziono puszką po napoju energetycznym, to pani dyrektor chodziła od klasy do klasy i uświadamiała dzieciom szkodliwość tego typu produktów. Jako rodzic czuję, że moje dziecko jest w szkole i jej okolicy bezpieczne, nie ma tu narkotyków, papierosów (przynajmniej dzieci nic o tym nie wiedzą). Co do samych dzieci, to jest tu cały przekrój społeczny: zarówno "z willi", jak i z bloków koło Kuźnicy czy Dożynkowej, ale wszystkie bardzo sympatyczne i miłe. Oczywiście zdarzył się przypadek pierwszoklasistki, która jest obecnie szczęśliwą mamą, ale to wyjątek potwierdzający regułę (a gdzie byli rodzice?). Moje dziecko na wieść o błogosławionym stanie koleżanki skonstatował: "przecież nie można jej wyrzucić ze szkoły dlatego, że jest w ciąży". Co do młodzieży mówiącej płynnie po angielsku, z pewnością byli to uczniowie klasy dwujęzycznej, gdzie mają zajęcia 5 razy w tygodniu, w tym z native speakerem; oprócz tego spora część z nich ma zajęcia dodatkowe z angielskiego w domu. Do tej klasy znacznie trudniej się dostać (test z angielskiego), więc młodzież mogłaby uważać się za kogoś lepszego od kolegów z ogólnej, jednak ja takich postaw wśród mojego dziecka i jego kolegów nie zaobserwowałem. Co do zajęć dodatkowych na uczelni, to obecnie raz w miesiącu odbywają się wyjścia na UJ dla wybranych, chętnych uczniów. W czerwcu dzieci jadą na wycieczkę do Anglii. Nie zaobserwowałem wśród kadry faworyzowania jednych kosztem drugich, jak to ma miejsce np w pewnym szacownym gimnazjum niedaleko Almy, gdzie gdy tatuś zasponsorował szkole windę, to natychmiast ucichł skandal związany z prowadzeniem się jego rozwydrzonego synalka (alkohol, zioło). Reasumując: szkoła bardzo przyjazna dzieciom i na nich zorientowana, bezpieczna i ładna. Natomiast co do tego jaki poziom nauczania i zdawalność do dobrych liceów, poczekajmy rok, gdy opuści ją pierwszy rocznik (obecnie w klasie drugiej). Zapewniam Was, drodzy Forumowicze: większość rodziców, którym zależy, aby dziecko coś osiągnęło, nie liczy tylko na szkołę. Ale to chyba prawda stara jak świat... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nina2708 Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym 10.04.14, 08:36 Fajnie wielkie dzięki, ja jestem poważnie zainteresowana właśnie tą klasą dwujęzyczną. Wiem, że jest egzamin moja córka dopiero za rok kończy podstawówkę więc jeszcze podszkoli angielski, który łatwo Jej przychodzi. Ciekawa jestem czy system oceniania jest ok? Córka chodzi do szkoły do Zielonek i tam jest system zaniżania ocen (tzw. średnia ważona), uczy się dobrze ale mogłaby mieć znacznie wyższą średnią niż ma...Na Nią to działa fatalnie, i trudno się dziwić. Nie chciałaby, żeby znowu trafiła na taki system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.ists.pl 10.04.14, 09:08 Nie ma zaniżania, wręcz w drugą stronę; zdarza się że jest możliwość poprawienia oceny gdy coś nie wyjdzie np. na klasówce. Nie wiem, czy to takie znowu dobre... Ważne jest, że szkoła jest podpięta pod Librusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.182.95.6.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.04.14, 21:26 Na mnie szkoła również zrobiła bardzo dobre wrażenie podczas dnia otwartego. Dzieci świetnie mówiły po angielsku jak na gimnazjalistów i to co najwyżej z II klasy. Ktoś jeszcze może coś dodać? Jestem zainteresowana klasą angielską i boję się o poziom nauczania innych przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.connected.pl 10.02.15, 22:39 "...raz w miesiącu odbywają się wyjścia na UJ dla wybranych, chętnych uczniów" Jakieś żarty???? Dla "wybranych" czy chętnych"? I kiedy takie zajęcia były????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosć Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.ists.pl 10.02.15, 11:15 To prawda, niestety muszę się pod tym teź podpisać mimo że ponad rok temu pisałem pozytywnie na temat tej szkółki. Teź żałuję, że posłałem tu dziecko, teraz widzę jakie ma braki i od początku trzeciej klasy lecą korepetycje z polskiego (co prawda nowy polonista wreszcie czegoś wymaga, poprzedni nauczyciel był do niczego), matematyki, fizyki. Nauczycielka z matematyki poszła sobie na zwolnienie (kolejna ciąża), wyjść na Agh nie ma, dwujęzyczność już tylko w nazwie, poziom szoruje po ziemi... Ostatnio na zebraniu rodziców podnieśliśmy larum, to dyrektorka zrobiła wielkie oczy... Odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawiedziona Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.img-pan.krakow.pl 10.02.15, 12:33 P. "Dyrektor" nie tylko zrobiła oczy ale na zebraniu ale winiła rodziców za to, ze nie wie, co się u niej dzieje ...... KOSZMAR. Mam wrażenie, że woli nic nie wiedzieć. Szkoła fałszu i obłudy ..... Tylko dlaczego poddajemy się temu zastraszaniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
nina2708 Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym 10.02.15, 12:36 Dzięki za opinie bo brałam pod uwagę tą klasę dwujęzyczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dwujęzyczne gimnazjum na Prądniku Białym IP: *.ists.pl 10.02.15, 13:05 To raczej nie bierz, bo szkoda dziecka, chyba że zależy Ci tylko na bezpieczeństwie i miłej atmosferze, choć to ostatnie chyba już jest historią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc szkola IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.15, 09:51 przestrzegam orzed ta szkola, tam jest jeden wielki uklad, falsz i jedynie znajomosci sue licza, dzieci nauczycieli chodza do podstawowki i maja pozwolenia na wszystko, nauczyciele promuja dzeci nie zdolne ale po znajomosci, pani rtadna powsadzala tam tlumokow po znajomosci na nauczycieli, ci posciagali tam swoje dzieci i tak powstala jedna wielka sitwa, angielskiego uczy pani co ma fce i tyle, nawet dzieci mowia, ze pani nic nie umie i czyta z ksiazki! koszmarny poziom, koszmarny, Odpowiedz Link Zgłoś