Dodaj do ulubionych

Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod "H...

• Gość: zet Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod "H... IP: *.net.autocom.pl 06.04.12, 17:35
      Panie i Panowie Kierowcy !
      W szczególności ci, co powyżej pisali, że jeżdżą tamtędy codziennie. Ciekawy jestem, kto z Was zatrzymuje się przy Śląskiej, by przepuścić pieszych (absolutnie zgodnie z przepisami!). Ja przechodzę tamtędy właściwie codziennie. Przejście przez nitkę wschodnią (od strony Kleparza) jeszcze jest w miarę - samochody jadą stosunkowo wolno i można "wymusić" (w cudzysłowiu, bo to kierowcy usiłują wymusić na mnie pierwszeństwo), inna sprawa, że nie jeden raz zostałem niemal rozjechany na środku pasów... Nitka druga (od Śląskiej) to już amba - rozpędzony ciąg samochodów i żadnych szans na przejście.
      Nigdy, absolutnie nigdy nie widziałem tam policji. Owszem, często jeżdżą, ale interwencji nie doświadczyłem.
      Proponuję dziennikarzom wyborczej, by może nieco pocisnęli komendę miejską "na okoliczność" (jak to się tam zgrabnie mawia). Niech zrobią zestawienie - kiedy patrolowali, ile mandatów wystawili itd. Bo pie...ć od rzeczy to jedyne, co drogówka umie.
      • Gość: takitam Re: Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 18:00
        Kiedyś jeździłem częściej teraz rzadziej (choć wciąż jeżdżę). Staram się ustępować i faktycznie to miejsce jest bardzo niebezpieczne głównie ze względu że odbywa się tu pewna walka kto wjedzie lub wejdzie pierwszy. (Winni w tym przypadku moim zdaniem są tak samo kierowcy jak i piesi. Wiem, wiem pieszy na pasach rzecz święta ale jeśli wbiega co tam się też nie raz zdarzało to sorry ale ewentualny wypadek to jego wina. Inna sprawa to kierowcy (zwłaszcza od jadący od strony feralnego skrzyżowania z Prądnicką) światło zielone na pierwszym skrzyżowaniu często traktują jako zielone i w tym przypadku tzn. przejeżdżają na pełnym gazie.
        Kolejna sprawa to policja.
        Nigdy, przenigdy nie widziałem tam policji!
      • Gość: ccc Re: Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 18:09
        tu można zobaczyć parę akcji policji na śląskiej
        www.tvp.pl/krakow/jak-uniknac-mandatu
    • Gość: mały Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod "H... IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 20:12
      Teraz w kolejce na nieszczęśliwy wypadek ul.Na Błonie i przystanek dla wysiadających z podkrakowskich miejscowosci- pomimo przejścia dla pieszych wszyscy tną zza autobusu do pętli tramwajowej. ZIKiT ,policja wiedzą o tym od 7-lat i nic....
    • Gość: czytelnik Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod "H... IP: *.ghnet.pl 06.04.12, 20:32
      Podumowując artykuł:
      1. Zginęła kobieta, która wbiegła na czerwonym świetle pod koła samochodu
      2. Jako rozwiązanie myśli się o zmianie układu skrzyżowania tj. o poszerzenie o jeszcze jeden pas ruchu.

To jak zaproponowane rozwiązanie miałoby zapobiec tego typu tragediom w przyszłości ?? Tj. jak szersza jezdnia ma zwiększyć bezpieczeństwo pieszych i jak nowa organizacja świateł miałaby uniemożliwić ludziom wbieganie na czerwonym ?

Skoro zabytkowa kostka jest niewidoczna pod warstwami chodnika/ulicy to równie dobrze możnaby ją zakopać pod przejściem podziemnym co będzie miało takie same walory estetyczne jak teraz.

Pozdrawiam,
      czytelnik
    • 6x9 Re: Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod 06.04.12, 22:07
      Gość portalu: Michał napisał(a):

> Dlaczego piesi przechodzą na czerwonym świetle? Winna jest sygnalizacja. W wiel
      > u miejscach zielone dla pieszych zapala się tylko na chwilę, że nawet ciężko zd
      > ążyć, żeby przejść na drugą stronę ulicy.
      sa takie miejsca gdzie ruszam " z kopyta" i nie mogę zdążyć na drugą stronę
      Najbardziej wkurzające jest to, że jak się spóźnimy choćby
      > sekundę z naciśnięciem przycisku, to trzeba czekać całą cykl, aby zapaliło nam
      > się zielone.
      ten sposób wzbudzania sygnalizacji wymyślił jakiś idiota, on sie moze sprawdzić tylko w miejscach mało uczęszczanych nie tam gdzie piesi często się poruszają
    • Gość: pieszy Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod "H... IP: *.187.239.53.ip.abpl.pl 06.04.12, 22:48
      No i jest konkluzja.
      Po przeczytaniu wpisów okazuje się,że tak ogólnie to są sami debile,za wyjątkiem p.t. piszących na tym wątku.
      Chciałbym kiedyś zobaczyć urządzone miasto przez tych mędr(k)ców.
    • Gość: darek fotoradar w dwoch kierunkach robiacy zdjecia IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 23:04
      od 55km/h... czynny caly czas. jak ja moge tam przejechac 50kmh to inni tez moga.
    • Gość: gosc Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod "H... IP: *.183.149.169.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.04.12, 23:35
      A ja zatrzymalam sie na alejach Słowackiego przed przejsciem dla pieszych przy ul. Sląskiej i w tył wjechała mi ...POLICJA.
      • Gość: takitam Re: Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 08:49
        Czyli czasem się tam pojawiają ;-)
    • Gość: michallll Stan nawierzchni IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 01:30
      A czy nikogo nie interesuje stan nawierzchni: jadąc w stronę Warszawy irytująca tarka, w przeciwnym kierunku hopa, dodatkowo wzdłużne rozstępy w asfalcie (jadąc motorem/rowerem można zostawić tam koło).
      Zastanawiające jest jak obleśne wygląda teren od ulicy Prądnickiej gdzie znajdują się przystanki autobusowe. Brud, nieład...

Szkoda słów
      • Gość: ? Re: Stan nawierzchni IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 06:59
        dla mnie na ten przykład na w/w odcinku Prądnickiej

najbardziej obleśnie itd

wyglądają samochody buraków z podkrakowskich wiosek stojące na chodnikach...
    • bofhus Tunel zbyt kosztowny - a może otwarty tunel? 07.04.12, 08:06
      Wiadomo, że wrzucenie ruchu pod ziemię to bardzo kosztowna operacja, więc może zamiast tego zrobić drogi w tej okolicy poniżej poziomu ziemi i przerzucić nad nimi kładki dla pieszych? Bierzemy wysokość tunelu, 2/3 z niej to głębokość, na jaką opuszczamy drogę, a 1/3 to wysokość kładki. Ta 1/3 to będzie około metra, parę schodków, nawet podjazd dla niepełnosprawnych powinno się dać wcisnąć. I mamy same zalety - znacznie zmniejsza się hałas i widok samochodów, przejścia dla pieszych bezkolizyjne, samochodom nie przeszkadzają piesi, nie ma możliwości wepchnąć samochodu na chodnik, żaden pieszy nie przebiegnie na czerwonym ani poza przejściem :).
      • Gość: Polo Re: Tunel zbyt kosztowny - a może otwarty tunel? IP: *.nsystem.pl 07.04.12, 11:33
        Bardzo, bardzo mi się podoba twój pomysł. Proponuję abyś to zgłosił/ła swoją propozycję na konkurs :)). Rozwiązanie na miarę być może budżetu naszego miasta, chociaż teraz to pewnie na nic już nie ma pieniędzy.
        Polo
    • Gość: artur Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod "H... IP: *.gemini.net.pl 07.04.12, 10:29
      Wcale nie najdrozszy, widzialem kiedys schemat kopalni. Chlopie, jesli tam sie oplaca zryc teren pare km na pare km i to na kilku poziomach to co za problem z przejscie poddziemnym / kawalkiem drogi pod ziemia. Zaden.
    • Gość: Arch. K. Re: Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 07.04.12, 12:45
      Wszystkich zwolenników przejść podziemnych zapraszam wieczorową porą na przejście pod Rondem Czyżyńskim...
      • sbek Re: Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod 07.04.12, 23:17
        Gość portalu: Arch. K. napisał(a):

> Wszystkich zwolenników przejść podziemnych zapraszam wieczorową porą na przejśc
        > ie pod Rondem Czyżyńskim...Kilka razy zgłaszałem do Wadz i nic, tylko wymijające pismo ,dotyczące ul.Karmelickiej z Dunajewskiego , cytuję :
        Strona 1 z 2
        ZIKiT/S/9266/12/DR/S3-9/6976
        Kraków, dnia 10.02.2012 roku
        Dotyczy: wniosek o włączenie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu Karmelicka – Dunajewskiego.
        Sz. P.
        Janusz Kubiak
        kubiakjanusz@wp.pl
        W odpowiedzi na Pana pismo w sprawie włączenia sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu Karmelicka – Dunajewskiego Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu informuje, że dla tego skrzyżowania został tworzony nowy projekt organizacji ruchu oraz programu sygnalizacji. Oba projekty zostały przedstawione zespołowi ds. szybkiego reagowania złożonego z przedstawicieli Zarządu, Policji, Straży Miejskiej, MPK oraz MORD-u. Ww. zespół negatywnie zaopiniował już samo założenie przywrócenia pracy tej sygnalizacji. Zespół uargumentował swoją opinię znaczącym zmniejszeniem prędkości pojazdów na tarczy skrzyżowania oraz większą uwagą pieszych jaką służby notują od momentu wyłączenia tej sygnalizacji. Stwierdzono także, że duża część pieszych nie stosuje się do wyświetlanych sygnałów oraz nie przechodzi w miejscach wyznaczonych co powoduje większe zagrożenie niż w sytuacji kiedy sygnalizacja pozostaje wyłączona
        W związku z tym została podjęta przez tutejszy Zarząd decyzja o niewłączaniu obecnie sygnalizacji.
        W obecnej chwili budowa sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulic Krowoderskiej i Szlak nie jest planowana. Skrzyżowanie to znajduje się obecnie na 42 miejscu na liście miejsc, w których należy zainstalować sygnalizację świetlną ze względów bezpieczeństwa. W obecnym roku tutejszy Zarząd otrzymał środki na budowę dwóch sygnalizacji z ww. listy. Były to pierwsze środki przeznaczone na ten cel w ciągu ostatnich pięciu lat.

Odnośnie parkowania na ul. Zacisze tutejszy Zarząd nie ma kompetencji do egzekwowania legalności parkowania pojazdów na ulicach miasta. Takie kompetencje posiada Straż Miejska oraz Policja. Zgłoszenia tego typu spraw prosimy kierować pod adresem tych służb.
        Podpisał
        Z-ca Dyrektora
        ds. Dróg i Zarządzania Ruchem
        Andrzej Olewicz
      • dos6 Re: Po wypadku. Policja ostro o skrzyżowaniu pod 07.04.12, 23:30
        Gość portalu: Arch. K. napisał(a):

> Wszystkich zwolenników przejść podziemnych zapraszam wieczorową porą na przejśc
        > ie pod Rondem Czyżyńskim...
        Tak, aż strach ,bez "batona" tam wejśc.To chyba nowy sport dla ryzykantów, oberwac to normalka.ograniczam palenie śmierdzących papierosów,ale nauczyłem się że za Chiny ludowe nie zapalę na ulicy , bo od razu kilku chętnych na cudzesa. a przejścia, mamy jakie mamy, podziemne -jestem za, ale za co? życzę jak najlepiej, uczestnicy ruchu to piesi i pojazdy, nalży szacunek dla jednych i drugich, zmiany tak , niech urzędnicy tak zrobią, w terenie lepiej i dokładniej to widac , szczególnie około godziny 16 -tej w piątki , nie potrzeba doktoratu, widac od razu że czas na zmiany
    • Gość: qwerty ul. Czesława Miłosza IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.12, 14:58
      Kleparz powinno się odciążyć dobudowując brakujące przedłużenie Wita Stwosza do Prądnickiej.
      • Gość: s Re: ul. Czesława Miłosza IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.12, 22:57
        szkoda że nie spojrzałeś na plan Krakowa . gdzie wita stwosza a gdzie prądnicka !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka