Dodaj do ulubionych

Konkurs fotograficzny. Uchwyć ruch, wygraj aparat!

11.04.12, 14:59
Może jakieś szczegóły zamiast ogólnego "formacie, by można je było wydrukować na citylightach 100 x 180 cm".

Ja to mogę co najwyżej komórką popstrykać, ale ktoś zainteresowany pewnie doceniłby ustalone na sztywno wartości:

- orientacja pionowa
- 640 x 1152 px

A co z finałowymi? Wystarczy 5Mpx z komórki czy trzeba więcej, no ludzie....
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Konkurs fotograficzny. Uchwyć ruch, wygraj aparat! IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 07:12
      Też mnie interesują bliższe informacje dot. wymiarów. Z tekstu wynika, że maja to być kadry pionowe o krótszym boku (podstawie 640), a ile powinien mieć dłuższy bok (wysokość)? A przecież zamieszczane są również kadry poziome - jakie powinny mieć wymiary?
      Przydałoby się podać dokładne informacje dot. wymiarów zarówno w rozdzielczości 150 jak i 300 dpi.
      • harrison_bergeron Re: Konkurs fotograficzny. Uchwyć ruch, wygraj ap 12.04.12, 08:50
        150 i 300 dpi to bzdura, piksel jest piksel, a jak go wydrukują to już inna sprawa.

Nie mówiąc już o tym że 300dpi to wartość z sufitu jeśli chodzi o format 100x180 cm (w innych źródłach podają też 120x180 cm jako wymiar citylighta). Bardziej już 72 dpi, choć to i tak odrobinę zbyt dużo bo 2834 x 5102 pikseli. Niby 14,4Mpx, ale jaki aparat robi w takim formacie?
        Potrzeba lustra z 18Mpx - w sam raz jak reklamowany 60D...

No, chyba że ktoś ma w swoim ajfonie matrycę 251 Mpx to da radę i 300 dpi.
    • Gość: redakcja Re: Konkurs fotograficzny. Uchwyć ruch, wygraj ap IP: *.agora.pl 12.04.12, 14:04
      Zrobione zdjęcia muszą mieć min. 300 dpi i min. 4000 pikseli na dluższym boku (bez interpolacji), wielkość pliku do 22 Mb - takie są parametry pliku zawarte w regulaminie. Nie ma znaczenia pionowe czy poziome (przyjmujemy wszystkie).
      Na maila ślecie pliki w mniejszym formacie, jak w tekście.
      Pozdrawiamy!
      • Gość: mm Parametry IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 18:34
        Wszystkie zamieszczone w galerii zdjęcia mają na dłuższym boku 640 pikseli, a na krótszym ok. 426 i rozdzielczość (ekranową) 72 dpi. Po co więc 150 dpi do zamieszczenia w necie? Czy wystarczy przesłać 72 dpi zamiast 150?
      • Gość: Tomek Re: Konkurs fotograficzny. IP: *.compower.pl 12.04.12, 20:54
        Bezsensowny zapis w regulaminie. Przez zbyt wysoką minimalną rozdzielczość zdjęcia wiele osób nie będzie mogła wziąć udziału w konkursie. Szkoda.
        • Gość: <<<<<<<<< kup nowy aparat IP: *.187.255.110.ip.abpl.pl 13.04.12, 22:36
          o to w tym chodzi
        • Gość: pipik Re: Konkurs fotograficzny. IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 18:04
          dokladnie - wymaga sie bardzo duzych zdjec, mozliwych do zrobienia w miare nowymi aparatami - a w nagrode daje sie wlasnie dobry aparat - jak juz cos takiego mam, to po co drugi? to tak jak dawanie w nagrode ksiazki o historii w konkursie historycznym...
    • 6x9 ciekawa 12.04.12, 18:01
      inicjatywa
    • Gość: mm Regulamin IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.12, 07:00
      W regulaminie par.4 czytamy "Każdy Uczestnik głosowania może oddać dowolną liczbę głosów na zdjęcie biorące udział w Plebiscycie."???
    • teczowa-szmata co będzie 17.04.12, 18:07
      jak wyślę tylko pomniejszone i sie zakwalifikuję, a moja maksymalna rozdzielczość jest mniejsza niż 4000 px, to jak sie będzie miało do regulaminu konkursu
      Ile będzie kosztował jeden sms, 10 zł?
      • Gość: pawelkrk Re: co będzie IP: *.nsystem.pl 20.04.12, 16:15
        Myślę że to jakiś totalny bezsens z tym minimum 4000px Ja mam 3872 px maksymalnie w Nikonie d80 czyli żeby zrobić wymagane zdjęcie pewnie już trzeba mieć Canona d60 i wygrać drugiego, zapasowego hehe :)...
        • teczowa-szmata Re: co będzie 20.04.12, 19:19
          Ja nie jestem onanista sprzętowym aby kupować co rok lub dwa nowy aparat, mój "staroć" też ma mało pikseli :-(
    • Gość: Piotr.M Konkurs fotograficzny. Uchwyć ruch, wygraj aparat! IP: *.play-internet.pl 18.04.12, 12:17
      Mam pytanie kiedy i gdzie można obejrzeć na stronie zdjęcia konkursowe ?? bo piszecie że na tej a nie można znaleźć albo źle sie szuka :)
      • Gość: inez Re: Konkurs fotograficzny. Uchwyć ruch, wygraj ap IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.05.12, 11:42
        Gdzie mozna zobaczyc wyniki konkursu?
        Wszak wystawa od 22 maja ma wisiec w Krakowie, a tu ani nie bylo galerii finalowej ani nic... cisza... o co w tym chodzi?
    • Gość: mm Regulamin IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 22:32
      Czy można zgłosić zdjęcia uczestników Cracovia Maraton bez ich zgody na publikację? W końcu jest to wydarzenie publiczne i wszystkie media zamieszczają ich zdjęcia, także GW. A nie sądzę, by pytano każdego czy się zgadza. Niektórzy z zawodników mają nawet swoje nazwiska na koszulkach.
      Proszę Redakcję o jednoznaczną odpowiedź.
      • filakia Re: Regulamin 29.04.12, 16:45
        Z tego, co słyszałam, jeśli na zdjęciu są co najmniej 3 osoby, są one traktowane jak tłum i nie trzeba prosić każdej z osobna o publikację. Ale nie dam sobie za to głowy uciąć. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka