Dodaj do ulubionych

Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo...

• Gość: sky_fifi Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 00:09
      Zgadzam się z p. Rusinkiem w 100%.
    • kosheen4 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 00:09
      Deklinującemu Michałowi Rusinkowi najwyraźniej zapomniało się czym jest uzus językowy, jak również zabrakło elastyczności myślenia. Przyspieszyły procesory, przyspieszyły i procesy językowe - daję sobie obciąć mały palec, że kwestią czasu jest, kiedy Rada Języka Polskiego zaopiniuje "witam" pozytywnie.
      • Gość: Ja Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:15
        Kiedy będzie mieć drugie znaczenie, właśnie mail'owe. Język się rozwija, to jasne, ale potrzebny do tego jest czas.
      • Gość: :) Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.free.aero2.net.pl 22.04.12, 00:18
        Jak pokazują wpisy w niniejszym wątku, opierając się na kryterium uzusu, RJP powinna przede wszystkim zaopiniować pozytywnie rozpoczynanie listów od "Ty Ch...u", zwracając przy tym jedynie uwagę na to, by koniecznie używać wołacza, i usilnie zalecając grzecznościowe użycie wielkiej litery.
    • Gość: black Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.lewandow.net.pl 22.04.12, 00:11
      Kto to ten Rusinek?
      Jakiś zwykły bufon?
      • Gość: St Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:16
        Nie, to perły rzucone przed wieprze.
        • Gość: wieprz Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.04.12, 00:30
          chrum, chrum, chrum...
    • hetmanwiechu co to za jeden? 22.04.12, 00:15
      wiejskich snobow i jabolowych fiozofow u nas dostake. Dac temu leniuchowi lopate nich rowy kopie.
      • Gość: St Re: co to za jeden? IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:17
        Widać, że Tobie łopata wystarcza.
    • jwoj1 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 00:19
      Biedny Michał Rusinek,trochę się wystraszył.Rozumiem go,jest postacią nieznaną,pani Szymborskiej już nie ma,a tu na powierzchni utrzymać się trzeba.Lecz jeśli się jest tłumaczem,pisarzem,a na dodatek wykładowcą Uniwersytetu Jagielońskiego wypadałoby posiłkować się także innymi językowymi zachwaszczeniami,którymi na codzień także krakowska ulica się posługuje.
    • maxymus1 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 00:22
      Ja mam zapytanie, bo moja koleżanka kiedyś idąc do ubkikacji, robiła sobie, to już dawno było. robiła sobie pajdę chleba ze smalcem, więc pytam, czy prawidłową formą jest mówienie, jadła srając, czy też srała jedząc. Pozdro
      • Gość: maxyma Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 12:48
        jest to tak niestosowne zapytanie, że nie odpowiem na Twój komentarz.
    • liberau Formy muszą być adekwatne do sytuacji! 22.04.12, 00:23
      Co za bełkot! Dowodzi kompletnego niezrozumienia medium internetowego i sytuacji jakie ono tworzy między korespondującymi ludźmi.

Chyba jedyna celna wątpliwość jaka zrodziła się u pana Rusinka to pytanie czy internet to przestrzeń internauty. Problem w tym, że ze zrozumieniem tego podstawowego faktu pan Rusinek ma podstawowy problem. Tak - internet to jest przestrzeń internauty, w której czuje się gospodarzem, to pewna nowość, choć nie taka znów nowa aby usprawiedliwiać przeoczenie tego fenomenu.

Kolejny problem w relacjach via internet - wzajemny status karzący tytułować się per "pan" albo "ty" jest w takim kontakcie często zamazany, zalezy od kontekstu. Administrator forum, na którym przyjęła się forma "ty" będzie odpowiadał w postach per "ty". Ale już na maila ze skargą o nadużycie temu samemu użytkownikowi wypadałoby odpowiedzieć "pan" - co prowadzi do dwuznacznych sytuacji. To bezbarwne "witam" pozwala z takich sytuacji wybrnąć nie przeważając ich na żadną stronę.

Czy to źle? Nowe sytuacje zrodziły nową potrzebę, a język za nią nadąża - to chyba całkiem naturalne, po co bić tyle piany? Dla szpanu?!
      • Gość: :) Re: Formy muszą być adekwatne do sytuacji! IP: *.free.aero2.net.pl 22.04.12, 00:46
        Rusinek jest polonistą i to kazałoby mu pewnie także zwrócić uwagę na to, że "status karzący się" ma coś wspólnego z masochizmem, choć przeciętny internauta ma to głęboko (w nosie, rzecz jasna). Ale rozumiem, że od dziś oczekujemy, iż poloniści przestaną się zajmować językiem polskim, a zaczną sprzedawać pietruszkę.
      • Gość: polo Re: Formy muszą być adekwatne do sytuacji! IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 06:01
        Szanowny Panie. Nie zgadzam Się z Panem w całej rozciągłości Pana wywodów. Internet jest przestrzenią wspólną, to przecież swego rodzaju wirtualna świetlica. Ponadto pisząc do kogoś maila robimy dokładnie to samo co pisząc tradycyjny list, komunikujemy się w formie pisemnej. Pan Rusinek nie postuluje pisania piórem po monitorze! Wnosi o dbałość w używaniu języka, która jest także wyrazem kultury osobistej! Zapewne zgodzi się Pan ze mną, że tej kultury na co dzień w naszym otoczeniu brakuje. Pozdrawiam J.P
    • Gość: dkoa Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.108.154.118.wlantech.pl 22.04.12, 00:24
      Ja pierdzielę, ale gość ma problem.
      • Gość: IBO Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:29
        Dla Ciebie to żaden problem, to pewne.
    • Gość: gosc Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 22.04.12, 00:25
      Taki poprawny z pana polonista ze nie zaczynałby pan tak "mejla" do osoby....
      mejla? niw wiem czy smiac sie czy plakac z takiej polszczyzny.....
    • Gość: id Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.04.12, 00:26
      G*wno mnie to obchodzi.
      • Gość: IBO Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:31
        I to jest właśnie najgorsze!
        • Gość: id Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.04.12, 00:48
          Podobnie, jak g*wno mnie obchodzi, czy na maile rozpoczynające się od 'witam' odpowiada pozostałe 7 mld anonimowych dla mnie ludzi.
    • Gość: Wojtek Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.xdsl.centertel.pl 22.04.12, 00:28
      Zgadzam się z Panem Rusinkiem. Mnie także irytuje "Witam" w e-mailach czy listach od obcych osób. To zarówno niegrzeczne, jak i niepoprawne.
      Denerwuje mnie też jeszcze jedna sytuacja. Mówienie na ty w rozgłośniach radiowych. Ma byc młodzieżowo i na luzie a wychodzi niegrzecznie. Nie jestem z panami i paniami prezenterami na ty.
    • chocapic.duo Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 00:31
      Panie Rusinek, przerost formy nad treścią Pan praktykuje. Kiedyś był Pan tylko cieniem Wisławy Szymborskiej, a teraz okoliczności sprawiły, że wyszedł Pan z cienia. I co? Palemka uderzyła do głowy?
      Zawsze mi się wydawało, że ważniejsza jest treść listu niż forma, bo ludzie są różni i z różnych społeczności się wywodzą.
      Wykazał Pan po prostu ignorancję i straszną pychę.
      Proszę sobie powtarzać niczym mantrę: pokora, pokora, pokora.
      Przypominam, że pokora to jest cecha, którą wykazywała Pan pracodawczyni. Panu widać brakuje kultury, więc jest Pan jedynie marnym odbiciem w lustrze swojej nieodżałowanej chlebodawczyni.
      Bez pozdrowienia.
      • Gość: Europejczyk Co za polski burak się odezwał ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 03:20
        Durne słówko Witam jest właśnie używane przez takich buraków... niepiśmiennych i takich co nie stać ich na wymyślenie stosownego początku swoich wypocin !
      • Gość: olka Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 10:55
        Zgadzam się z przedmówcą!
    • Gość: enedue bufon IP: *.ptim.net.pl 22.04.12, 00:31
      Szanowny Pan Rusinek sie nudzi i wymysla sztuczne problemy. jakies wejscia w Wyborczej tez musi miec, skoro pisza o tym, co jego zdaniem jest dobre a co zle. A mnie g obchodzi, co uwaza jakis Rusinek.

Sekretarz Szymborskiej. Dobre sobie :). Baba pisala srednio mniej niz 1 wiersz na miesiac (wliczajac peany na czesc Stalina i socjalistyczne dupowlizy), a tu okazuje sie ze do tego jest sekretarz potrzebny :) :) :). Chyba padne ze smiechu. A nie macie tam jakiegos dyrektora zarzadzajacego wc noblistki i Donosiciela Kapci oraz Zaparzyciela Herbaty ?

"Witam" i "Pozdr." to najprostsze powitania w mailach. Odpowiednik ang. hello. Wsadz zatem sobie te tytulomanie w swoja wielce szanowna, a nie kultury chcesz uczyc. Tez wymyslił, "Szanowny Panie" w mailach :). Wzialbys sie lepiej za robote, jakis wierszyk na czesc Tesco napisz albo na czesc Biedronki, bo na zupe nie zarobisz bufonie.
      • Gość: Ja Re: bufon IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:35
        Cóż za wspaniałe argumenty. No i tam jakiś durny "nobelek" dla komunistycznej klechciny wierszy częstochowskich. Super geniuszu, dobrze, że jesteś aninimowy.
        • Gość: enedue Re: bufon IP: *.ptim.net.pl 22.04.12, 00:54
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Cóż za wspaniałe argumenty. No i tam jakiś durny "nobelek" dla komunistycznej k
          > lechciny wierszy częstochowskich. Super geniuszu, dobrze, że jesteś aninimowy.

Argumenty dotyczyly tej niezwykle ważkiej funkcji jak sekretarz :). Co do Nobla, to zdewaluowal sie on okrutnie i niewiele znaczy. Obama dostal Nobla, pokojowego, za co? Za Afganistan i planowany Iran? A Szymborska dostala Nobla, ktory nalezal sie Herbertowi. No, tyle, ze Herbert szczerze pisal o Adasiu Jąkale, to nie tylko ze dostal Nobla, a nawet wariata z niego staral sie zrobic Adaś Jąkała. Tak samo jak z Walentynowicz, z ktorej wariatke probowali zrobic, a ktorej Nobla zwinal półanalfabeta prowadzony przez kierowce.
          • Gość: ontos2 Brawo. IP: *.strong-pc.com 22.04.12, 06:42
            I basta.
          • Gość: polo Re: bufon IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 08:37
            Szanowny Panie. Jesteś Pan głupi, głupi, głupi!!!!!!!!!
      • Gość: Europejczyk Buractwo się szerzy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 03:35
        No jasne !
        Ciekawe jakiego najdłuższego majla napisałeś buraku w swoim życiu ?

Zdarzyło mi sie kilka razy wysłać zapytania do handlarzy na Allegro w sprawie jakiegoś artykułu niewystarczająco opisanego w sieci.... nie wymagam aby odpowiadali wylewnie i z zachowaniem poprawnej formy... ale zdarzyło mi się już kilkakrotnie otrzymać odpowiedź która zawierała JEDNO SŁOWO !
        np: tak
        albo: nie można

Ale czego można się spodziewać w kraju gdzie w radiu od rana do wieczora panują anglicyzmy... gdzie normalne trzyliterowe skróty wymawia się zawsze po angielsku podczas gdy w każdym innym języku ludzie wymawiają to po swojemu... np Dźi Pi Es powinno być wymawiane całkiem naturalnie Gie Pe Es !
        ale czego się spodziewać w języku w którym słowo "ku.wa" zastępuje nieraz dziesiątki słów nieistniejących w polskim słownictwie !

Słowo Witam jest idealne dla każdego buraka, bo widział go nawet w banku albo w ubezpieczeniach, więc kiedy musi już coś napisać to nie ma potrzeby się zastanawiać czy wypada czy nie... ale to nic innego jak polska bylejakość !

Możecie napluć na mnie że Polak a tak krytykuje obecne polskie zwyczaje... tak Moi Drodzy, bo przez 30 lat miałem okazję skosztować bardzo dokładnie różnych innych kultur i języków i kiedy wracam do Polski to ta polska bylejakość bardzo razi i przeszkadza niestety !
      • dr.krisk Chyba jesteś burakiem..... 22.04.12, 09:35
        Rusinek przesadza - ale ma rację. Najwyraźniej nie masz pojęcia o zasadach dobrego wychowania oraz komunikowania się z ludźmi. Słoma wystaje ci butów, a co gorsza - ze łba także.
    • Gość: teus Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.limes.com.pl 22.04.12, 00:31
      Witam,

Panowi R w rzyci się poprzewracało, nabawił się kompleksów parząc kawę p. Szymborskiej i teraz sra wyżej niż siedzi, za przeproszeniem.

Dobranoc tym co idą teraz spać i Dzień dobry tym co przeczytają to jutro.
      • Gość: Ja Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:39
        Noooo, panowi się całkiem poprzewracało. Ależ on ma problemy! Nie to co Ty. :D
        • Gość: teus Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.12, 07:47
          Witam!

To była celowa ironia!
    • Gość: Tiganza Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.12, 00:32
      Cóż.. jeśli ktoś ma ego większe niż Kilimandżaro, to nawet gdy mu wetkną posmarowany miodem palec w zad - będzie kawęczył, że nie lubi lipowego i że mało szlachecki posmak..
      Jednym zdaniem - nadęła się żaba i udaje dudy.
    • Gość: Krzysztof K. Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.fema.krakow.pl 22.04.12, 00:35
      Najczcigodniejszy Panie Rusinek, mnie się to też nie podoba, ale życie jest silniejsze i chyba się Panu nie uda tego wyplenić. Poza tym są ważniejsze sprawy w tym kraju, naprawdę. Na razie jest Pan znany jako były sekretarz p. Wisławy Szymborskiej, nie wiem po co się Pan wygłupia.
    • Gość: slawec Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.lte.plus.pl 22.04.12, 00:36
      Kuźwa, ten wywiad to jakiś bełkot i tyle. Pan Rusinek czy jak mu tam, chyba za bardzo przejął się rolą! To że obcował z Panią Szymborską nie upoważnia go do jakiegoś pierdzielenia na temat poprawności WITANIA się na necie czy w innym medium! A co to kuźwa za kolejny ułomny autorytet? Ja będę używał takich słów jakie mi pasują i tyle, i żaden chłopaczyna z Małopolski nie będzie mi tu dyktował jakiś pseudo-standardów!
      • wlodwoz Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 01:04
        Małorolny, czy jakiś tam.Siedź cicho, kiedy przemawiają ludzie inteligentni.Witaj "siem" ze swoim sołtysem jak chcesz.
    • kalafiorojokul Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 00:36
      Panie Rusinek – albo Panie Rusinku, (wykrzyknik!) – to że się panu nie podoba, to już pana sprawa i może pan nie odpisywać nawet na wezwania skarbówki do zapłaty podatku. Ciekawe czy zrozumieją przyczynę braku przecinka, wykrzyknika lub inszego nieakceptowanego przez pana powitania. Prawda jest taka, że język ewoluuje wraz z ewolucją komunikacji międzyludzkiej i postępem cywilizacyjnym i dzisiaj ważniejsze stało się ‘co’ aniżeli ‘jak’. Mnie to też boli, bo chciałbym i co i jak ale świata nie zmienię, a ten pędzi jak szalony i ma gdzieś perfekcjonizm. Dzisiaj bardziej liczy się skuteczność porozumiewania się, a nie forma. Life is brutal, jak mawiał Pan Tadeusz. Tak działa ewolucja. Jeżeli sprawę z ‘witam’ chce pan traktować edukacyjnie i dawać z Krakowa przykład, to z pana większy Don Kiszot niż z Sanczo Panczy Pokahontas. I jak się pan będzie tak dalej zastanawiał jak poprawnie mówić, pisać, czy akwizytorować, to pan w ogóle przestanie się z kimkolwiek słowem pisanym i mówionym wymieniać, bo nic nie będzie panu pasować.
      • wlodwoz Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 01:08
        źle kombinujesz. Jak, zresztą każdy wykształciuch;)
    • Gość: Witek Proponuje: Cześć! IP: *.internetunion.pl 22.04.12, 00:36
      To cos pomiedzy angielskim "hello", a "Respect!". Pasuje jak ulal :)
    • pawelekok Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry 22.04.12, 00:38
      A także Witaj, tak piszę w zależności od adresata. Krajowego. Do zagranicznego piszę np. Hello, Albo Dear Mr. John Smith, zazwyczaj Dear John. Tak do adresatów zagranicznych. Nigdy Dear Mr. President. Wymieniam dziennie dziesiątki maili, w 90% służbowe. . W krajowych pismach urzędowych zaczynam jednak najczęściej od Szanowny Panie. (Pani, Państwo - to oczywiście zależy od adresata). Powiem szczerze, że nie wiem o co tu chodzi. A propos Klienta zagranicznego, Dear Mr. X mają zwyczaj pisać Niemcy i Szwajcarzy. Tak im też zazwyczaj odpisuję. Większość zachodnich innostrańców zaczyna od Hello albo Dear a potem imię. Niezależnie od rangi służbowej adresata.

Chociaż maile prywatne zdarza mi się zaczynać od Cześć Stara Dupo, jak zdróweczko:)

Pozdrawiam Panie Rusin:)
      • Gość: Ja Re: Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:44
        No właśnie, to jest to wyczucie :D Do Ciebie już bym psała spokojnie "część", ale jeszcze nie "stara dupo" :D
        • pawelekok Re: Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry 22.04.12, 00:55
          Jeszcze na to za wcześnie. Ale może nie za późno:)
          • Gość: Ja Re: Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 01:04
            O tej porze stać mnie tylko na ":)".
            Dobranoc. ;)
            • pawelekok Re: Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry 22.04.12, 01:07
              Rewanżuję się więc :) i życzę przyjemnych snów:)
      • wlodwoz Re: Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry 22.04.12, 01:16
        I właśnie o to biega! Trzeba umieć się znaleźć w każdej sytuacji.
      • Gość: msr Re: Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry IP: *.adslplus.ch 22.04.12, 02:02
        I bardzo słusznie, moim zdaniem.
        W krajowych e-mailach urzędowych (które mają być traktowane jak pisma urzędowe) też obowiązkowo "Szanowny Panie/Pani/Państwo". Ale jak nie piszę do urzędu to "Szanowny Panie" wydaje mi się jednak zbyt oficjalne. Więc "Witam". Absolutnie bezpłciowo. Tryb rozkazujący ("Witaj"), moim zdaniem byłby mniej grzeczny.
        Odbiorcy zagraniczni to inna bajka. Łatwiejsza.
        A "Cześć Stara Dupo" postaram się zapamiętać :-)
      • Gość: gosc Re: Cześć, Pozdrawiam, Dzień Dobry IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.12, 04:35
        co za palant..Jezu...krakus
    • gall.anonim.pn Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 00:38
      Ponieważ to Rusinek, a więc zapewne z pochodzenia jakiś Rosjanin, Białorusin czy Ukrainiec, to proponuję rozpoczynać maile od "wasze błagadarienie...".
    • Gość: Avita Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.aster.pl 22.04.12, 00:40
      Czy "telegrama" można jeszcze w Polsce wysłać? STOP!!!
    • filakia Też mam ochotę nie odpowiadać na takie maile... 22.04.12, 00:40
      A ja się zgadzam. "Witam" jest idiotyczne i też mi się odechciewa odpisywania na maile zaczynające się od tego słowa. Szczególnie, że często tak piszą, mogłoby się wydawać, wykształceni ludzie, i to w kontekstach raczej oficjalnych (np. w przypadku pierwszego kontaktu z jakąś firmą).
      Z drugiej strony jednak czasem dość kuriozalnie jest użycie "Szanowna Pani/Panie" w stosunkowo szybkich kontaktach, np. w przypadku wiadomości na Allegro. Cóż, prawda jest taka, że brakuje w j. polskim jakiegoś słowa pomiędzy "Szanowna Pani", a "Witam"...
      • Gość: msr Re: Też mam ochotę nie odpowiadać na takie maile. IP: *.adslplus.ch 22.04.12, 02:08
        Właśnie. Kuriozalne jest użycie "Szanowny Panie" w korespondencji na allegro, forach, listach dyskusyjnych. "Cześć" byłoby zbyt poufałe. "Witam" wypełnia tę lukę.
    • Gość: lodzermensch Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.toya.net.pl 22.04.12, 00:41
      Szanowny Panie Sekretarzu!
      Niegdyś byłeś Pan przezroczystym przybocznym Pani Szymborskiej, i za to żywiłem do Pana szacunek - bo był Pan, niezbędny, ale na poboczu. Tam gdzie miejsce sekretarza.
      A teraz najwyraźniej woda gazowana uderzyła do głowy.
      Profesor Barańczak - który jest znacznie wiekszym autorytetem językowym niż Pan - zwykł przy takich okazjach powtarzać, że język jest żywy i nie należy się na niego z tego powodu obrażać.
      Jaka szkoda, że Pan tego nie przeczytasz.
      • pawelekok Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 01:06
        Szanowny Panie Lodzermensh.

Ostatnimi czasy zdarzało mi się czytywać Pańskie posty na różnych forach. Muszę przyznać, że zazwyczaj jestem pod wrażeniem. Tak jak np. do Pańskiej kometowanej tu przeze mnie wypowiedzi. Trafił Pan w sedno, nic dodać, nic ująć.

Pozdrawiam
        • Gość: lodzermensch Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.toya.net.pl 22.04.12, 01:19
          Szanowny Panie Pawle (jak mniemam z nicka),
          obawiam się, że mógł mnie Pan z kimś pomylić, bo zaiste podpisałem się "lodzermensch" jako że w tym mieście się urodziłem, ale forów z zasady unikam. Dla Pana Rusinka zrobiłem wyjątek bo mnie krew zalała.
          Pozdrawiam jednocześnie owego drugiego Lodzermenscha (lub ich większą liczbę).
          Żywię, że Pan Rusinek będzie kontent z brzmienia mojej wypowiedzi.
          Załączam Panom wyrazy szacunku.

• pawelekok Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 01:38
            Szanowny Panie,

Nie ma w tym przypadku. Jednak bywa Pan na forach, które Pana interesują. Np. ostatnio dał Pan piękną odpowiedź "inżynierowi", po niedokończonym roku filologii polskiej, który twierdził, że historia jest dla osobników mało kreatywnych. Sądząc po stylu, był to Pan.

Poza tym, ja też urodziłem się w tym pięknym mieście, i nadal mam sentyment, chociaż mieszkam obecnie po sąsiedzku. Wydaje mi się, że rozpoznałem Pański styl również na forach dotyczących niszczenia zabytków tego pięknego miasta.

Jeśli to nie był Pan, to ktoś bardzo podobny w stylu i kulturze wypowiedzi, podpisujący się tym samym nickiem. Jeśli tak, to jego też pozdrawiam:)
            I oczywiście Pana. A Pan Rusinek na pewno będzie uradowany:)
    • Gość: 2pyralginy Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.acn.waw.pl 22.04.12, 00:43
      Nieprawda, Warszawa rozumie (no, może nie cała) i stosuje od dawna.
      Jak ktoś może mnie "witać" w mojej własnej skrzynce mailowej? W moim własnym domu, gdy do mnie przychodzi albo do mnie dzwoni? W tych sytuacjach to ja go najwyżej mogę witać. Chyba że ja przychodzę do niego do domu, lub do jakiejś instytucji. Wtedy to oni są gospodarzami.
      To podstawowe zasady grzeczności. Po co ta cała arogancja? Bądźmy dla siebie uprzejmi, a lepiej będzie nam się funkcjonowało.
      • Gość: p. Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:51
        Skrzynka twoja, ale mail nie twój. Proste.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka