Dodaj do ulubionych

Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo...

• bosman_plama Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 08:51
      Michał Rusinek co jakiś czas dzieli się z Gazetą Wyborczą swoimi poglądami na język polski. A to nie podobają mu się regionalizmy, a to słowo "witam". Bywa. Jak śpiewali klasycy: "każdy ma jakiegoś bzika".

Na szczęście nie muszę się przejmować tymi pomysłami. Ciekaw jestem tylko, czy GW będzie przeprowadzać wywiady także z innymi snobami przedstawiającymi własne pomysły na rzeczywistość, czy też Rusinek ma wyłączność? Chętnie poczytałbym wywiady z cyklu: "Co myślę o..." z rozmaitymi postaciami, które znaczą niewiele, za to mają mnóstwo do powiedzenia na dowolny temat. Pozwolicie, że zakończę uśmiechem:).
    • Gość: wqerw Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 08:53
      świat idzie do przodu i język się zmienia , jak chce żyć jak w średniowieczu to niech przeniesie się do Afganistanu.
      Uważam że nie ma nic złego w tym że spotykasz osobę i mówicie na ty ( rozmowa staję się swobodniejsza ), szacunek do innej osoby można wyrazić w inny sposób
    • Gość: mmm Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.04.12, 08:53
      Hehe, pracowałam kiedys z gościem, do którego maile wysyłało się jak w czarną dziurę, tzn znikały bez żadnej reakcji zwrotnej. Przyciśnięty przez kierownictwo firmy oświadczył, że nie czyta maili od ludzi, których nie zna...:D

I chyba też był z Krakowa. Może rodzina Pana Rusinka?
    • Gość: Gość Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 08:53
      Czy w Gazecie zabrakło etatu dla korektora?
      Artykuł dotyczy dbałości o język polski, sam w sobie jest jednak niechlubnym przykładem niedbałości. Roi się od błędów! Byłoby naprawdę miło czytać artykuły nie tylko ciekawe, ale także napisane poprawną polszczyzną. A poprawna polszczyzna to, zdaje się, również odpowiednio postawione znaki interpunkcyjne...
    • Gość: as Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.klodzko.vectranet.pl 22.04.12, 08:53
      pierdoły.....
    • krolroger Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 08:54
      Zabawne... język służy do komunikacji i jest kodem, który się ciagle zmienia taka samo jak zmienia się kultura, w której żyjemy. Pan Rusinek człowiek instytucja jest już jak Muzeum Narodowe Polszczyzny. Niech się przepasze szarfa i siedzi niech nic nie pisze, moze dostanie etat. Piszac do ekip budujacych mój dom, formę witam stosowałem całkowicie świadomie na poczatku zas fontów polskich nie stosuje bo mi czasami uniemożliwia to wytwór Jobsa i co mi zrobicie !! :)
    • Gość: KAMIL Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.04.12, 08:59
      Bardzo mi się podoba to, co mówi pan Rusinek. Również denerwuje mnie maniera nadużywania imion w relacjach formalnych: w listach reklamowych z banku, allegro itp. pojawia się wciąż Kamil, albo dzwoni ktoś z banku i pyta, czy pan Kamil?
    • wuk4 ja lekceważę komentarze bez znaków diakrytycznych 22.04.12, 09:00
      ponieważ pismo bez znaków to pismo dresiarskie, niewyraźne, bez szacunku dla odbiorcy.

I chociaż czasem na takie teksty odpowiadam, to może powinienem przestać. Brak polskich znaków utrudnia czytanie polskiego tekstu, tak jak brak francuskich znaków diakrytycznych utrudnia czytanie francuskiego tekstu itd.

Natomiast czepianie się słowa "witam" jest zupełnie niepotrzebne - p. Rusinek przegiął. Nie da się utrzymać epistolografii z poprzedniej epoki.
    • Gość: Monika_30 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: 95.108.84.* 22.04.12, 09:02
      Cieszę się, że Pan Michał Rusinek poruszył ten problem. Dostaję e-maile od klientów z zapytaniami o ofertę mojej firmy, można powiedzieć anonimowe, bo rzadko się ludzie podpisują. Muszę im odpowiedzieć zachowując oficjalną formę nie znając nawet ich płci, więc zwykle odpisuję zaczynając Witam, choć też do końca mi się to nie podoba. Jeżeli dostaję "porządnego" e-maila, gdzie ludzie się dokładnie przedstawiają , to zaczynam od Szanowny Panie.
      Bardzo ale to bardzo mnie irytuje, jak ludzie piszą listy do kontrahenta a forma ich tekstów wygląda jakby pisali do kumpla na gg. Żenujące. Zupełnie inaczej traktuję takiego klienta, bo wiem, że taki poziom będzie trzymał we wszystkich sferach naszej współpracy.
      Kolejną rzeczą jest spouchwalenie się i podczas już pierwszej rozmowy wyskakiwanie z Pani Moniko. Ja na taką formę zwracania się pozwalam sobie tylko i wyłącznie przy klientach, z którymi współpracuję miesiącami ale i też nie zawsze. Ludzie w ogóle nie mają wyczucia taktu. Dla mnie to jest brak wychowania.
      • wynick Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 10:34
        Kolejną rzeczą jest spouchwalenie się i podczas już pierwszej rozmowy wyskakiwa
        > nie z Pani Moniko.

Szanowna Pani językowa purystko!
        Czy mogłaby Pani wytłumaczyć mi co oznacza słowo "spouchwalenie"" ?
        Czy jest to rodzaj jakiejś społecznej uchwały?
    • Gość: Rusek Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 09:03
      Panie Szymborski troche pokory!
    • Gość: Stefan Krakus Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.xdsl.centertel.pl 22.04.12, 09:14
      Okazuje się, że język też jest formą snobizmu. Myślę, że edukowanie nas wszystkich, pokazywanie bogactwa naszego języka jak i niuansów związanych z poszczególnymi słowami, frazami, czy ogólna zabawa językiem jest bardzo dobra. Robienie tego jednak z takiej snobistycznej formie świadczy o kulturze tego Pana Michała.

• Gość: s Pan Rusinek taki mądry a nie wie IP: *.ists.pl 22.04.12, 09:15
      że "mail" po polsku to "listel" - od list elektroniczny.
    • Gość: makagigi Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 09:15
      Język " żywy i giętki" jest. Nieszczęsne WITAM zaistniało i nie zaginie. To ludzie tworzą język i go zmieniają, a nie regułki rodem z "myszkowa" . Kiedyś słowo "kobieta" było obraźliwe - dzisiaj powszechne i szacowne. Są różne sposoby selekcji listów - można odrzucać te pisane wiecznym piórem, mówiąc, że to niezgodne z duchem czasu. Ten Pan odrzuca WITAM. A niech ... wolno mu.
    • baba67 Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 09:21
      Jest Pan zalosnym snobem. Jezyk zyje i zawsze ta bylo i bedzie.Protesty z pozycji hrabiego de Pocalijmiewdupe tylko narazaja na smiesznosc. Oczywiscie protestowac trzeba jesli nowa moda jest sprzeczna ze starymi nawykami na tyle, ze moze byc odczytana jako lekcewazenie rozmowcy (vide mowienie do nowo poznanej osoby per pani Kasiu), jednak moj sprzeciw nie idzie na tyle daleko zebym na owo pani Kasiu nie reagowala.
    • Gość: cogito ergo sum Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 09:22
      Panie Rusinek, a co Pan na nagminnie (99%) nie a propos używanie "nomen omen" przez rodzimych łacinników z Kołomyi? Niedouczeni politycy i dziennikarze kompromituja sie swoja ignorancją nie odróżniając "nota bene" od "nomen omen". No, ale kto to zauważy w naszym niedouczonym społeczeństwie....
    • Gość: waldek Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.internetia.net.pl 22.04.12, 09:26
      widać ze zbyt długie czytanie wierszy ma negatywny wpływ na mózg,więc nie piszemy witam tylko spadaj
    • Gość: Richard Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.aster.pl 22.04.12, 09:29

Witam,
      A może ,,Wielcy Miłościwy Mości Panie'' - jak mawiano za Jana H. Paska.
      Pozdrawiam
    • otijom kolejny znany z tego, ze jest znany 22.04.12, 09:35
      mamy nowego celebrytę.

Fasadowość. A grzeczość u tego Pana sprowadzona wyłącznie do formy. Czyli niezrozmienie istoty rzeczy. Forma, gęba, miałkość - o, gdzież ci Gombrowicze, którzy wyrwaliby z rąk pióra Rusinkom!
    • Gość: rybka-1 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.olsztyn.mm.pl 22.04.12, 09:36
      Witam, panie Rusinek!
    • sw.stefan Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 09:40
      a niech on spie... na drzewo,w dupie mam jego teorie,będę dalej pisał "witam".
    • Gość: jabala Bufonów nie noszę! IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 09:40
      Trzeba przyznać, że Pan Rusinek jest z pewnością bardzo inteligentny, ale jest też strasznym bufonem. Widziałem parę jego występów i to jest po prostu dramat, współczuję go współpracownikom. Gościu myśli, że pozjadał wszystkie rozum, kompletny brak luzu, uśmiechu i sympatii wobec innych, czyli wszystkiego tego co było tak charakterystyczne dla Szymborskiej. Rusinek ma ogromne mniemanie o sobie i będzie jeszcze z całą pewnością zawracał nam głowię swoją osobą. Drogi Panie Rusinek kultura to nie ę, ą itd. tylko coś więcej szczególnie wobec drugiej osoby, więc proponuję zejść z katedry i częściej słuchać, a mniej mówić.
    • 2801gorski To jest dopiero gra na trumnach 22.04.12, 09:40
      to nie Kaczyński, tylko Rusinek najwięcej zyskał po śmierci bliskiej osoby
      • Gość: Bill Re: To jest dopiero gra na trumnach IP: *.klodzko.hypnet.pl 23.04.12, 08:24
        aleś ty durnowaty, bez granic...
    • sioban woda sodowa 22.04.12, 09:42
      i pieniądze po poetce już uderzają do głowy, będę obserwował z przyjemnością dalsze celebryckie przygody "sekretarza"
      • Gość: X Woda sodowa? Nie, zawiść. IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 10:31
        Ale w Was dużo zawiści. Za jedno słówko potraficie człowieka zmieszać z błotem, bo jest kimś, w przeciewieństwie do niektórych tu. Czy Pani Szymborska trzymałaby koło siebie bufona, do tego nierozgarniętego? Ta skromna osoba by takiego towarzystwa nie wytrzymała.
        Zgadzam się z wywodami w wywiadzie, ale do tego, żeby zrozumieć, trzeba mieć jakiś poziom (nie wywyższam się, stwierdzam fakt).
        Bzdurne "Witam" już sie zagnieździło w naszym języku i już nabrało innego znaczenia, więc trzeba to przyjąć, jak wiele innych bredni językowych, do których przywykliśmy. Ale czemu zaraz opluwać człowieka, który na błędy zwraca uwagę? To zawiść, niskie uczucie i bardzo wyniszczające.
        • Gość: ninurta Re: Woda sodowa? Nie, zawiść. IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 17:15
          może robił dobrą kawę.
      • Gość: ggt Re: woda sodowa IP: *.244.c85.petrotel.pl 23.04.12, 01:48
        Szanowny sekretarz ma zapewne szanownego pana w głębokim poważaniu; żegnam.
    • Gość: gość Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.home.aster.pl 22.04.12, 09:43
      Typowe UJ-owskie nadęcie i wywyższanie się... Żeby ktoś zwracał się do wykładowcy per Profesorze to najpierw trzeba ten tytuł mieć, panie doktorze Rusinek.
      Ale niech się nie martwi, nikt niedługo nie będzie do niego pisał WITAM, bo większość studentów UJ ucieka z tej uczelni widząc, co tam się dzieje....
    • Gość: Michał Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.aster.pl 22.04.12, 09:44
      "Tak mówi się, i pisze, tylko w Krakowie. W Warszawie tego nie zrozumieją."

Czyżby wychodziły jakieś kompleksy, Pani redaktor z Krakowa?

• tomekk46 Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 09:54
        to chyba wy macie kompleksy,pasozyty,zyjecie za nasze pieniadze z turystow:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka