Dodaj do ulubionych

Myją, malują, koszą... Generalne porządki w Kra...

29.05.12, 09:49
Typowy polski potiomkinizm.

Na euro wszystko ma sprawiac wrazenie ladnego, schludnego, czystego. Komunikacja ma dzialac sprawniej itd.

A po euro? Znowu jak bylo.
Doskonale obrazuje to polityke miasta, dla ktorego turysci sa wazniejsi niz jego wlasni mieszkancy.

PS Ciekawe co bedzie po wakacjach? Uciecie kursow na wszystkich liniach (zeby odrobic wakacyjna strate), sprzatanie/oproznianie koszy co 2 tyg - bo pieniedzy nie ma?
Obserwuj wątek
    • stasieczek5 Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K 29.05.12, 10:20
      eminey napisał:

> Typowy polski potiomkinizm.
      >
      > Na euro wszystko ma sprawiac wrazenie ladnego, schludnego, czystego. Komunikacj
      > a ma dzialac sprawniej itd.

Witajcie Rodaku ! !
      Oczywiście jest ŹLE, że się robi porządki.
      Lepiej było zostawic gooowno na wierzchu.
      No, i oczywiście, NARZEKAĆ, że ... brud, syf i nie się nie robi.
      >
      > A po euro? Znowu jak bylo.
      > Doskonale obrazuje to polityke miasta, dla ktorego turysci sa wazniejsi niz jeg
      > o wlasni mieszkancy.
      >
      >
      > PS Ciekawe co bedzie po wakacjach? Uciecie kursow na wszystkich liniach (zeby o
      > drobic wakacyjna strate), sprzatanie/oproznianie koszy co 2 tyg - bo pieniedzy
      > nie ma?
      • Gość: tomiko Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: 195.33.118.* 29.05.12, 11:38
        Oczywiście, że jest ŹLE ! Miasto potrzebuje mądrego gospodarza a nie golca, który się zadłuży byle tylko się pokazać przed potencjalnymi, iluzorycznymi gośćmi. Wszytko na pokaz, a pod kołderką porządku, rzeczywistość skrzeczy. Narzekamy, bo zwyczajnie nas nie stać na pokazówki. Miasto oprócz turystów ma również mieszkańców, których zachęca się do płacenia podatków na rzecz tego miasta, tymczasem miasto ma do zaoferowania czysty Rynek dla turystów. I tak odczytuj wydźwięk tego komentarza a nie posądzaj o malkontenctwo. Gospodarz miasta powinien racjonalnie nim zarządzać a nie stosować politykę fasadową.
        • stasieczek5 Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K 29.05.12, 12:17
          No, wyjaśniło się...
          Brud jest przez ... Twojego "golca". Masz rację. Dopiero teraz doszły mnie słuchy, że widziano go jak zaśmiecał ulice aby dokuczyc mieszkańcom...
          A moje malkontenctwo ?
          No, cóż. Sprowadza się do tego, że jestem malkontentem po lekturze takich właśnie komentarzy, że to wszystko "pokazucha" a przecież bez niej byłby gnój ... którego tak się brzydzisz i Ci się nie podoba.
          • Gość: tomiko Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: 195.33.118.* 29.05.12, 12:43
            No cóż, nic nie zrozumiałeś. Trudno. Pozdrawiam.
            • stasieczek5 Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K 29.05.12, 13:12
              Odwzajemniam pozdrowienia, dzięki.
              Nie zrozumiałem ?
              No, chyba o to idzie, że mamy rózny pogląd na PORZĄDKI w mieście.
              Mnie nie interesuje kto sprawuje władzę (w przeciwieństwie do Ciebie).
              Dla mnie ważniejszą sprawą jest czystość w moim Krakowie, bez względu na to kto i dlaczego sprząta (w przeciwieństwie do Ciebie)
              Niech będzie Kraków sprzątany (i czysty !!!) nawet z okazji zrównania dnia z nocą - dla mnie to żadna różnica (w przeciwieństwie do Ciebie).
              Zrozumiałem z Twojego wpisu, że porządki mogą byc chwalone jak "rządzi" nimi (porządkami) MÓJ prezydent. MOI wybrańcy.
              W takim przypadku uważam, że ... masz rację(!) bo i MNIE będzie przyjemniej spojrzeć na mój Kraków. Bo tylko to powinno sie liczyć w ocenie miasta...

• eminey Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K 30.05.12, 00:52
                Robienie czegos na pokaz i tylko w wyselekcjonowanych rejonach miasta nie jest zadnym zwyciestwem. Chyba, ze propagandowym.

Niestety ale praktycznie nie zmienia to niczego - dalej z wielu koszy w miescie bedzie sie wysypywac, bo niestety, ale pieniedzy starczylo na centrum.
                A po wakacjach i na centrum braknie.

Jakoz to piekny widok, gdy na przystanku: r.mogilskim, dworcu glownym, teatrze bagatela widac z oddali przepelniony smietnik, a pod nim stos smieci, ktore wiatr delikatnie rozwiewa.

Ukrywanie tego 'bo jest euro' jest uklonem w strone turystow, ale pluciem w twarz mieszkancom.
                Czysto powinno byc zawsze. Nie na pokaz, a po to, zebysmy mogli zyc w czystym miescie - wszyscy
    • Gość: krakózka Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 10:35
      Tak źle a siak niedobrze - to Twoje motto?
      Ja tam wolę widzieć szklankę do połowy pełną i cieszę się z każdej dobrej wiadomości nie zastanawiając się co to będzie za miesiąc czy pół roku: (a może będzie lepiej?...)
      • Gość: dsa Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: 78.133.192.* 29.05.12, 13:33
        Super, że zaczęli zamalowywać napisy antysemickie.
        Szkoda, że za późno, bo cały świat już wie, że w Krakowie biją Żydów.
      • eminey Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K 30.05.12, 00:55
        Nie bedzie lepiej, bo pieniedzy brakuje. Krakow w tym roku znowu nie domknie budzetu. Ilu milionow tym razem braknie? 100? Moze wiecej.

To nie jest szklanka nawet w polowie pelna. To maly kieliszek, ktory za ostatnie pozyczone pieniadze zostanie na raz wypity.
        A co potem? Martw sie Krakusie...
    • Gość: hmm Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.12, 11:07
      chyba jezdzimy innym 292, oj sorka - redaktorzy GW nim nie jeżdżą, co ostatnio udowdonili narzekając, że autobus jest raz na dwie godziny...
    • Gość: jasiek_krk Cysta paranoja IP: *.toya.net.pl 29.05.12, 11:18
      "Systematycznie zamalowywane są też ściany budynków zabazgranych kibicowskimi hasłami, które czasami mają wydźwięk rasistowski. Wyszukują je patrole straży miejskiej - jeśli znajdują się na ścianach budynków prywatnych, ich właściciele są proszeni o jak najszybsze ich usunięcie."
      Jak straży miejskiej tak zależy na oczyszczeniu chwilowym miasta z haseł rasistowskich to niech sami na własny koszt pozbywają się napisów. Do jakiej cholery ja mam NA WŁASNY KOSZT pozbywać się napisów durnych kiboli? NIech SM sama po sobie sprząta, jeśli nie jest w stanie wykonywać swojego zadania, tj łapana wandali. Jedyne co dobrze potrafią to zakładać blokady i sypać mandatami za jedno piwo na Bulwarach...
      Co do porządków w mieście- fajnie, przynajmniej obraz Krakowa zostanie w miarę bez zarzutu zapamiętany przez kibiców.

• Gość: jasiek_krk Czysta paranoja IP: *.toya.net.pl 29.05.12, 11:31
      "Systematycznie zamalowywane są też ściany budynków zabazgranych kibicowskimi hasłami, które czasami mają wydźwięk rasistowski. Wyszukują je patrole straży miejskiej - jeśli znajdują się na ścianach budynków prywatnych, ich właściciele są proszeni o jak najszybsze ich usunięcie."
      Jak straży miejskiej tak zależy na oczyszczeniu chwilowym miasta z haseł rasistowskich to niech sami na własny koszt pozbywają się napisów. Do jakiej cholery ja mam NA WŁASNY KOSZT pozbywać się napisów durnych kiboli? NIech SM sama po sobie sprząta, jeśli nie jest w stanie wykonywać swojego zadania, tj łapana wandali. Jedyne co dobrze potrafią to zakładać blokady i sypać mandatami za jedno piwo na Bulwarach...
      Co do porządków w mieście- fajnie, przynajmniej obraz Krakowa zostanie w miarę bez zarzutu zapamiętany przez kibiców.
    • Gość: czytelnik tramwaje też ? IP: *.proxyweb.es 29.05.12, 11:32
      Przy okazji wymyjcie tramwaje, które jeżdżą trasą jedenastki.
      Smród i brud, wsiąść się nie da.
    • doora22 Myją, malują, koszą... Generalne porządki w Kra... 29.05.12, 11:38
      Bardzo się cieszę że miasto sprząta niektóre miejsca, żeby turysta lepiej Kraków zapamiętał, ale co z mieszkańcami? W parku Bednarskiego trawa nie była w tym roku koszona chyba w ogóle!!! Pokrzywy sięgają do kolan, zarośnięte klomby z bratkami i po psie z trawska do kolan też się niestety nie da posprzątać!!! Bądźmy sprawiedliwi = trochę dla mieszkańca, trochę dla turysty!
      • Gość: red_ek Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: 94.42.231.* 29.05.12, 15:22
        Racja! Albo niech sprzątają wszędzie, albo nigdzie! Tylko tak będzie sprawiedliwie!
    • Gość: Stefan Myją, malują, koszą... Generalne porządki w Kra... IP: *.aster.pl 29.05.12, 12:55
      A wały Rudawy na Salwatorze nie koszone wcale.
      • Gość: WesołyRomek Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: *.ksi-system.net 29.05.12, 13:46
        @Stefan
        Brakło Ci trochę "rozeznania w terenie".
        Wały Rudawy leżą w administracji MZMiUW IR Kraków a nie ZiKITu.
        Podejrzewam, że jak zwykle jednostka odpowiedzialna za koszenie wałów dostanie rządowe środki na ten cel... gdzieś tak około ... września ?! :/
        • Gość: Stefan Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K IP: *.aster.pl 29.05.12, 19:23
          Nie ważne w czyjej administracji. Wkurza mnie, że rosną tam chaszcze.
    • Gość: marek Myją, malują, koszą... Generalne porządki w Kra... IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.12, 16:23
      podobno nawet gołębiom koreczki w tyłek wsadzają.
    • Gość: esther Myją, malują, koszą... Generalne porządki w Kra... IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.12, 17:03
      Klasyczne pozerstwo i potiomkinizm, jak pisze eminey. Malowanie trawy na zielono przed wizytą pierwszego sekretarza. Myjemy, szorujemy, sprzątamy. Dlaczego? Żeby turystom było miło i się podobało. Na co dzień może być brudno. Gdzie według urzędników kończy się Kraków? Na plantach. Tu pieścimy, kosimy, stawiamy co 5 metrów kosze- patrzcie jak u nas ślicznie i światowo! Dalej może być chlew, wysypisko śmieci i chaszcze po kolana!
      Miasto pokazuje nam, mieszkańcom, nasze miejsce w szeregu- płacić podatki i nie pyskować! My tu najpierw turystów obsługujemy! Wy możecie sobie zęby wybijać w ciemnościach i tonąć w śmieciach! CÓŻ ZA AROGANCJA! I czekam jeszcze na jakiś prominentny pogrzeb, żeby się znów zabrano za naprawę kostki brukowej na placu Mariackim. WSTYD, WSTYD, WSTYD!!!!!!
      I śmieszność...
    • Gość: savage A ohydne reklamy ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 17:47
      Nic nie pomoze miastu, póki w koncu ktos nie wezmie sie za przeohydne reklamy, pamietające stylem lata 80 i 90 !! Wrócilam wlasnie z Niemiec, piekne szyldy, subtelne i eleganckie witryny sklepowe. U nas SYF ! Patrzę na setki reklam i tak na prawde nie wiem na co patrzę.
    • ewa.nauczycielka Re: Myją, malują, koszą... Generalne porządki w K 29.05.12, 23:06
      To tak jak z malowaniem trawy przed przyjazdem I sekretarza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka