17.06.12, 22:20
Hej. 22-go czerwca wybieram się z moim chłopakiem na 3 dni do Krakowa. Zastanawiam się co warto zobaczyć, nie mam jednak na myśli tych najpopularniejszych typowych turystycznych miejsc typu muzea czy kościoły, chce odwiedzić jakieś fajne parki, knajpki czy kawiarenki i nie tylko (niekoniecznie najdroższe xd), żeby poczuć ten prawdziwy naturalny krakowski klimat byłam w krakowie 3 razy na jednodniowych wycieczkach i raz na dwudniowej wiec mam odhaczone najpopularniejsze obowiązkowe miejsca typu: rynek główny, wawel, bazylika mariacka, brama floriańska, sukiennice plac biskupów, dzielnica uniwersytecka i spacer wzdłuż wisły xdd Czekam na wasze propozycje spędzenia tych trzech dni w krakowie ;D
Obserwuj wątek
    • zgr-edo prawdziwy krakowski klimat, to cmentarz Rakowicki 18.06.12, 01:03
      ZOO, Klasztor w Tyńcu, Kopiec Kościuszki, Błonia ,Park Jordana, automat mleczny na Nowym Kleparzu, Galeria Krakowska, Nowa Huta, Kazimierz.
      www.kazimierz.com/
      • adam.eu Re: prawdziwy krakowski klimat, to cmentarz Rakow 20.06.12, 20:54
        Dość trafny wydaje się wybór Zgr-eda. Chociaż jeżeli chodzi o ZOO to zapomina on, że być może nie warto oglądać słonicy, która skompromitowała się i nie przewidziała wyników meczów na Euro. Również proponowałbym upewnić się w internecie szczególnie jeżeli chodzi o Nową Hutę, czy akurat to w ciągu tych 3 dni to chcecie zobaczyć, aczkolwiek Huta swój klimat ma. Proponuję rozważyć chwilowe oderwanie się od murów i asfaltów miasta i oprócz Lasku Wolskiego sprawdzić osobiście, jak wygląda Zakrzówek (kamieniołom zalany wodą) podczas słonecznej pogody, albo zwiedzić najstarszy Ogród Botaniczny w Polsce.
        Jak już bylibyście na Kazimierzu, to można kupić kłódkę i iść na kładkę Bernatkę. Po wrzuceniu kluczyka do leniwego nurtu Wisły można zawrócić i udać się do kawiarenki przy kładce (nie byłem tam) albo przejść na drugą stronę Wisły i zwiedzać Podgórze.
        Kraków Krakowem, ale jak zapewne wiecie warta zwiedzenia kopalnia soli jest w pobliskiej Wieliczce. A jeżeli jest warta zwiedzenia, to warto znaleźć na to czas w ciągu tych 3 dni.
        Życzę miłego pobytu w Krakowie :)
    • szto_tawariszczi litości, produkcie reformy edukacji... 18.06.12, 05:50
      kraków, sukiennice, floriańska itd

to nazwy własne, i piszemy je z wielkiej litery....
      • magd.a1993 Re: litości, produkcie reformy edukacji... 18.06.12, 12:28
        produkt reformy edukacji jest zwyczajnie leniwy, a nie niedoedukowany ; )
        • sabbina Re: litości, produkcie reformy edukacji... 18.06.12, 14:10
          przede wszystkim zapraszamy, do zwiedzenia lokalnego oddziału redakcji Gazety Wyborczej w Krakowie,
          poznamy cię jak przygotowywany jest dobór artykułów do gazety, druk, rozwóz prasy, dystrybucja, odbiór niesprzedanych egzemplarzy itp.

ZAPRASZAMY
          • wynick Re: litości, produkcie reformy edukacji... 18.06.12, 15:31
            Zapraszamy też na jedno z krakowskich kąpielisk: KS Korona, Clepardia lub przy ul. Eisenberga.
            Jeśli spotkasz tam przekarmionego, nieco napitego tłustego faceta w stringach, to będzie to prawdopodobnie autor poprzedniego zaproszenia do lokalu GW.
            Postać nietuzinkowa, gość który w krótkich przerwach między spożywaniem alkoholu, przejadaniem się i pluskaniem w basenach, bez matury napisał i obronił doktorat. Najcenniejsza wiedza, jaką przy tej okazji posiadł, to odkrycie że w Krakowie znajduje się Biblioteka Jagiellońska.
    • gph zdecydowanie plac biskupów 21.06.12, 15:24
      choć on się chyba nazywa biskupi.

i w sumie słynie z czego innego.

dzielnica uniwersytecka też brzmi nieźle.

chodzi o miasteczko studenckie, ruczaj czy te okolic gdzie aktualnie przebywa najznamienitszy doktor Krakowa sabbin?
      • albo_nie_koniecznie Re: zdecydowanie plac biskupów 03.07.12, 09:09
        albo pałac biskupi...
        ;-)

"wszystkiemu mogę się oprzeć z wyjątkiem pokusy"
        Oscar Wilde cytowany w menu mojej ulubionej restauracji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka