Dodaj do ulubionych

Nowe Dzieło Prof. Dźwigaja!!!

IP: *.hist.uj.edu.pl 14.03.02, 12:38
Hosanna!!! Jeszcze jeden wspaniały pomnik JP2. Tylko tego oczekuje nasz
zgnębiony lud. Za 60000 PLN można by pewnie odnowić na Rakowicach jakiś
zabytkowy nagrobek, ale po co... Teraz bacznie obserwujmy wszystkie ładne
miejsca i place w Krakowie, bo jest duże prawdopodobieństwo, że pewnego ranka
lśniący złociście monumencik krakowskiego Michała Anioła na zawsze któreś z
nich zapaskudzi - vide rok temu pomnik Skargi na placu Marii Magdaleny.
Obserwuj wątek
    • Gość: good son Re: Nowe Dzieło Prof. Dźwigaja!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 22:37
      Stanowczo protestuję. Jeśli idzie o pomniki papieskie, Czesław Dź. jest stuprocentowym, zimnym profesjonalistą.
      Wstyd mi, że mojego miasta nie stać na rozmach: myślę, że można zamówić u Mistrza serię wszystkich
      ważniejszych duchownych krakowskich - popiersia, kolumny, odlewy, cokoły, odnóża, biusty, od św. Stanisława
      i kardynała Oleśnickiego do JPII, Tischnera i Macharskiego i dekorować nimi wszystkie ważniejsze krakowskie
      skrzyżowania, budynki użyteczności publicznej, kopce, kawiarnie i kąciki (np. Cichy Kącik).
      A na nowy pomnik nie mogę się już doczekać.
      • Gość: pomnik Re: Nowe Dzieło Prof. Dźwigaja!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 23:04
        Powinniśmy być dumni z takiego krakowianina. Myślę że prof Gołaś przed
        opuszczeniem ciepłej posadki winien wystąpić o honorowe obywatelstwo dla tego
        zasłużonego plastyka.
        I jak słusznie twierdzi poprzednik należy dążyć do upiększenia naszego nudnego
        miasta. O ile wycieczek japońskich wzbogaciłby się Kraków, gdyby w Księdze
        rekordów Guinessa było napisane - Kraków miasto tysiąca biskupów i wszyscy spod
        jednej ręki - największego artysty od czasów Leonarda i Michała Anioła
        profesora Dźwigaja. Każdy pomnik to szansa na mały jubileusz ( na modłę Boya-
        patrz "Słówka" ) i oczywiście poświęcenie przez arcybiskupa .
        Profesorze do dzieła naród czeka - podatnik też. A że budżet Krakowa tego nie
        wytrzyma to już jak mawiał Kipling zupełnie inna historia.
        • Gość: good son MTB IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.02, 10:42
          Miasto Tysiąca Biskupów... oto człowiek z wizją! To może pomóc krakowianom przeboleć utratę Nowego Miasta.
      • kriss.forum Re: Nowe Dzieło Prof. Dźwigaja!!! 17.03.02, 01:14
        Gość portalu: good son napisał(a):

Wstyd mi, że mojego miasta nie stać na rozmach: myślę, że można zamówić u Mistrza
        serię wszystkich ważniejszych duchownych krakowskich - popiersia, kolumny,
        odlewy, cokoły, odnóża, biusty, od św. Stanisława i kardynała Oleśnickiego do
        JPII, Tischnera i Macharskiego i dekorować nimi wszystkie ważniejsze krakowskie
        skrzyżowania, budynki użyteczności publicznej, kopce, kawiarnie i kąciki (np.
        Cichy Kącik). A na nowy pomnik nie mogę się już doczekać.

Jak już wspomnieli w innym wątku Carrot i Małopolanin, Goryszewski kiedyś
        powiedział "Nie ważne, czy Małopolska będzie bogata, czy biedna. Ważne, żeby była
        katolicka". Niestety nie tylko p. Henio tak uważał. Chyba że ironizowałeś - tak
        napisałeś tego posta że nie wiem czy mówisz serio czy ironizujesz, poważnie. A
        jak mówiłeś serio - to trzeba Kraków "odkatoliczyć", przecież jest cała masa
        ważniejszych wydatków niż jakieśtam pomniki których jest cała masa. Poza tym
        papież jest tak szanowaną osobą, że jeden pomnik więcej to dla niego i całego
        kleru żadna różnica.

Pozdrawiam,
        Kriss (niedługo w nowym wcieleniu).
        • mikolaj7 do Krissa 17.03.02, 17:33
          kriss.forum napisał(a):

>
          > Pozdrawiam,
          > Kriss (niedługo w nowym wcieleniu).

rany, w jakim???
          • Gość: kubek Re: Dźwigaju!!! IP: 192.168.5.* 18.03.02, 11:23
            Na miłość boską Ty przestań!
            Rozumie ,że każdy musi żyć, ale rzeźba to nie produkcja lodów!
            Przestań , nie rób tego co Ci obce i coraz bardziej obcym się staje.
            Miej szacunek bodaj dla siebie i rzuć precz dłuto!
            I oko i dłoń Cie zwodzi, a serce ? Juz nie myli, chyba umknęło!!
            kubek pełen sztuki jak się patrzy
          • headspin Re: do Krissa 18.03.02, 20:08
            mikolaj7 napisał(a):

> kriss.forum napisał(a):
            >
            >
            > >
            > > Pozdrawiam,
            > > Kriss (niedługo w nowym wcieleniu).
            >
            > rany, w jakim???

Ano w takim :)))