Gość: GroblinNH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 08:46 Tak jak długą trzeba całe stare miasto podłączyć do sieci z łęgu albo Skawiny. Jak można Długą tak trzeba okolice Wawelu i będzie po piecach! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marek Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: 193.164.254.* 05.11.12, 09:07 a kary powinny być kilka razy wyższe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edu.pl Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 09:10 Kary wyższe i więcej takich kontroli. Brawo strażnicy! Tak trzymać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 09:39 czego gratulować??? sprawdzą 10 domów dziennie, nałożą 6 mandatów po 20/50 zł. - koniec końców palenia syfem w piecach nie wyeliminują, a cała akcja "sprawdzania" kosztuje Krakowian więcej, niż jej korzyści, które przy akcjach prowadzonych na tę skalę są praktycznie ŻADNE. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n 05.11.12, 09:16 A teraz nieco wyliczeń: skontrolowano 350 domów, nałożono 16 tys kar, jeśli w 60% tych domów palono śmieciami w piecu to średnio mandat wynosił 76 złotych! Jeśli za spalanie śmieci grozi 60 złotych mandatu to przecież nikt nie będzie takiego zakazu przestrzegał! Bydło spalające śmieci w piecach śmieje się z was głośno drodzy urzędnicy i przejęci sprawą "ekolodzy". Łatwiej jest bredzić o ograniczaniu ruchu samochodowego spalając jednocześnie po cichu stołową nogę w piecu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Problem jest w prawie niestniejącym egzekwowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 12:08 Arytmetyka: skontrolowano: 1.350 domów średnia dzienna skontrolowanych domów (zakładając 6-miesięczny sezon grzewczy): 6,5 (sześć i pół) domu nieprawidłowości: ponad 60% czyli ok. 810 domów całkowita kwota mandatów: 16.000zł czyli średni mandat: 19,75zł (dziewiętnaście złotych!!) Morał: ilość kontroli oraz suma mandatów są komiczne...choć chyba bardziej wypada płakać szczególnie, że w długim okresie takie palenie kończy się rakiem i astma i szybszą śmiercią. Sugestia: Czy Straż Miejska może wręczać maksymalne mandaty (500zł) i czynić kontrole dzień po dniu w tych samych domach? Dla mnie na podstawie tego artykułu problem nie leży w istniejącym prawie oraz rozporządzeniach, ale jego praktycznie niestniejącym egzekwowaniu. Może wyznaczyć 5 patroli SM tylko do kontroli pieców, z przenośnymi próbnikami popiołów, etc. Niech jeżdżą po Krakowie non-stop i sprawdzają. Mandaty pokryją koszty paliwa, płac, odpowiedniego sprzętu. PS. Wolałbym, żeby zimą Straż Miejska skupiła się na kontroli pieców niż dla przykładu osób pijących alkohol na Plantach/miejscach publicznych (czy takich kontroli jest więcej niż 6,5 dziennie?) - szkodliwość społeczna tego pierwszego jest zdecydowanie większa. To drugie zabije w dłuższym okresie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Problem jest w prawie niestniejącym egzekwowa IP: 195.150.113.* 05.11.12, 14:50 mam szczerą nadzieję, że ktoś z "władz" miasta przeczyta Twoją wypowiedź ... podpisuję się pod nią w 100% ... prawo nie jest złe - ZŁY jest brak jego egzekwowania ... (nałatwiej jest powiedzieć : nic się nie da zrobić - prawo jest złe ...) Kontrole muszą byc duuuużo częstsze a kary wyższe - po prostu palenie śmieci musi stac się nieopłacalne, "edukowanie" tych ludzi (?) mija się z celem ... tylko kwestie ekonomiczne sa ich w stanie zmusić do zaprzestania trucia nas wszystkich ! Skoro straż miejscka ma czas pobierać "opłaty parkingowe" to niech zbiera fundusze na mandatach za trucie ... zarobek będzie porównywalny a pożytek nioporównywalnie większy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Problem jest w prawie niestniejącym egzekwowa IP: *.temirbank.kz 05.11.12, 17:56 Cóz znów sukces, pochwali sie że nakładają mandat, ktory wynosi srednio prawie 20 zł!!!! Jakos nie maja problemów nałożyć mandat 200 zł za wjazd w strefę, za jamnika ktory biega bez smyczy i kagańca lub na babcię sprzedająca pietruszkę. Ciekawe dlaczego nie nałozyli mandatów po 500 zł?????? Jak się sami chwalą dziennie strażnicy kontrolują po 10 domów. Cóz za poświęcenie i niewyobrażalne zrozumienie powagi tematu. W taki tempie skonczą kontrole w 2145 roku o ile w tym czasie kominy tych domów sie nie przewrócą a wszyscy nie umrą z zatrucia. ALBO ZE ŚMIECHU. Czy Straz jest od egzekwowania przepisow czy od naigrywania sie z obywateli???? Czy Straz jest powołana do rzetelnego wykonania obowiazków czy udawania że cos robi, prymitywnego mamienia i oszukiwania? Kto odpowiada za taki stan i taki UPADEK STRAZY?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisica Re: Problem jest w prawie niestniejącym egzekwowa IP: *.cityconnect.pl 05.11.12, 18:21 Prądnik Biały Wschód Tam jest trochę domków jednorodzinnych między blokami. Pali się w nich czym popadnie . Wieczorem po 22-tej czasem nie da się odtworzyć okna, bo taki smród (wtedy straż miejska nie urzęduje). A co się nie da spalić, podrzuca się pod śmietniki blokowe. Problem to nie brak opału, lecz oszczędzanie na opłacie za śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: purify Re: Problem jest w prawie niestniejącym egzekwowa IP: *.uoks.uj.edu.pl 06.11.12, 08:25 Generalnie problemem z jednej, jak i z drugiej strony są zjebani ludzie. Prawo nie ukształtuje myślenia niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: 212.160.172.* 06.11.12, 09:44 skontrolowano 1350 domów a przy 60% ukaranych wynika, że kara wynosiła średnio 19,75PLN. Sorry, ale kogo taka kara odstraszy? Pewnie prawda jest taka, że karanymi są osoby ubogie i kary w takiej rodzinie odbiłyby się na dzieciach, ale może rozwiązaniem jest nałożenie regularnych kontroli na osoby, u których stwirdzono palenie śmieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz. A za co mają kupić dobry opał? IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 09:22 Gaz 3zł/m3...węgiel prawie 1000zł tona? To nie jest problem dla urzedników po 3000zł.mpc netto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: A za co mają kupić dobry opał? IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 09:47 Leczenie raka- śmiertelnie drogie!!! Utrata bliskiej osoby - bardzo bolesne!!! Pomyśl człowieku czy na pewno zaoszczędzisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PALACZ Re: A za co mają kupić dobry opał? IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 10:37 jA NIE MÓWIĘ O OSZCZĘDZANIU!! tYLKO O TYM,ŻE NIE MAM ZA CO KUPIĆ Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_sc Re: A za co mają kupić dobry opał? 05.11.12, 11:56 To sprzedaj dom i się przeprowadź do bloku, zostanie ci jeszcze na wódkę! Za zasyfianie powietrza powinien być orzekany przepadek nieruchomości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zły Re: A za co mają kupić dobry opał? IP: 212.160.172.* 06.11.12, 07:23 Rozumiem, że kogoś nie stać. Moja sąsiadka, około 90 gnieździ się w mieszkaniu komunalnym, które ma jakieś 12m2. Renciny może z 600 zł. Masz jakieś genialne rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtjhurtjrt Re: A za co mają kupić dobry opał? IP: *.inet.krakow.pl 09.12.12, 11:23 Zapewne znając ludzi z jego poglądami zaproponował by coś na wzór "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajdak Re: A za co mają kupić dobry opał? IP: *.softwaremind.pl 05.11.12, 13:01 To zarób nierobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Zawsze można sprzedać mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 11:45 Zwłaszcza w centrum - za tyle, by kupić podobne w bloku, gdzieś dalej, ale mniejsze, tańsze w utrzymaniu. Odciąć kupon od lokalizacji. Kupi trochę bogatszy, wymieni piec na mpec albo gaz. Polacy powinni nauczyć się myśleć, że jak mnie nie stać, to szukam czegoś mniejszego, na moją kieszeń. Tymczasem tutaj pokutuje myślenie, że jak ojcowizna, to sprzedać nie wolno. Zamarznę, ale obcemu "nie oddam". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za jajco! Re: A za co mają kupić dobry opał? IP: *.play-internet.pl 05.11.12, 16:34 a co to kogo obchodzi? czy mnie ktoś pyta czym ja grzeje albo co jem lub czy mam na leki?jak nie mam, to nie oznacza, że konsekwencje takiego stany rzeczy mają ponosić wszyscy w otoczeniu, a w tym przypadku truci są wszyscy bez wyjątku. Winni czy niewinni, twoja rodzina też. Więc zadaj sobie inne pytanie: nie za co mają kupić dobry opał, tylko czy mają hurtowo umierać na raka, czy troche zmarznąc? Odpowiedz Link Zgłoś
quiconque Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... 05.11.12, 09:48 rejon Salwatora, ulica Kraszewskiego, Filarecka. Wieczorem nie da się otworzyć okien aby przewietrzyć bo wali taki smród, że się można otruć w mieszkaniu. Zachęcam Straż do interwencji w tym rejonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 11:38 faktycznie na Salwatorze jest masa pieców i na pewno palą śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 12:22 Na Azorach jest tak samo, wieczorem palą śmieciami. Ktoś wezwał Straż Miejską, ale sąsiedzi którzy palą śmieciami powiedzieli, że nie mają pieca. I Straż Miejska uwierzyła!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Śmieszne kary IP: *.softwaremind.pl 05.11.12, 09:52 Kary powinny być adekwatne i zniechęcające. Jak taka łajza miała by zapłacić 5000zł kary to by miała pełne portki zanim następny raz wrzuci butelkę do pieca. Z drugiej strony to w większości ludzie bez żadnego wykształcenia i świadomości. Niestety w kościele nie uczą podstawowych zasad czystości i życia w społeczeństwie. Moja rada: - horrendalne kary - szeroko zakrojona akcja uświadamiająca, szczególnie przez kościoły bo to najczęściej jedyny kontakt ze społeczeństwem dla tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnikSzuwarek Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.tktelekom.pl 05.11.12, 10:10 tak ciekawe :-) że za 2 lata spalenie tej plastikowej butelki - w spalarni - będzie ekologiczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n 05.11.12, 10:49 To nie ciekawostka, tylko fakt - inna technologia spalania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maala Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.ghnet.pl 05.11.12, 11:19 a o filtracji słyszał??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Jabu Kraków to jedno, ale to co się dzieje IP: *.noc.fibertech.net.pl 05.11.12, 11:00 wokoło Krakowa, to jeszcze inna bajka. Wieś nadal kultywuje tę tradycję, i to bez żadnych skrupułów. Na dodatek w wielu wsiach nadal obowiązuje Omerta - sąsiad pali stare opony, plastiki i inny syf (nie mówiąc o tym, że opróżnia szambo na polu), ale przecież nie można "zakapować" sąsiada... nie godzi się. Wybierzcie się do tych wszystkich sypialni Krakowa - np. na północ - Zielonki, Bibice, Michałowice, i zaciągnijcie się tym "zdrowym, świeżym powietrzem wiejskim", szczególnie wieczorem i w nocy... w zimie to jeszcze większy koszmar. A żeby było śmieszniej, to rdzenna ludność tubylcza na okrągło narzeka, że "te miastoki to ino grilujom, i smrodzom przez coły rok, a gospodorze ni majom czym łoddychoć". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napływowy Miastowe w kominkach też palą byle czym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 11:39 Zielonki najlepszym przykładem. Nie ma różnicy, czy tubylec, czy napływowy. Wystarczy podjechać wieczorem pod osiedla deweloperskie. Mieszkam na jednym z nich. Boję się myśleć, co sąsiedzi do kominków wsadzają. I nie jest się w stanie im wytłumaczyć, że sami to powietrze potem wdychają. Po zimie parapety są prawie nie do doczyszczenia. Powietrze krakowskie wspominam z rozrzewnieniem. A że smrodzą grillami, to też prawda. W lecie nie da się oddychać. Zielonki latem to smród spalonego mięcha i tłuszczu, zimą - palonych plastików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesnak Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.uni.fiberway.pl 05.11.12, 11:04 Na wsi ta sama bajka, po poludniu w sezonie grzewczym taki smrod z kominow ze glowe urywa. Co ciekawe, smieci pala mieszkancy, ktorych stac na wegiel, ale przeciez lepiej uzyc smieci do rozpalenia w piecu niz jeszcze placic dodatkowo za ich wywoz - oto ich rozumowanie. Chocby cena tony wegla spadla do 50 zl za tone, to oni i tak beda rozpalac smieciami. Jesli nie bedzie wysokich, naprawde wysokich rzedu 20.000-30.000 zl mandatow za palenie smieciami w piecu, to nei ma szans na wyrugowanie tej praktyki z polskiej mentalnosci. Sprzydaloby sie tez, zeby w kazdej gminie byla wyrywkowo (przez caly rok!) przeprowadzana kontrola popiolu lub (i) probek z komina. Tylko co zrobic z ludzmi, ktorych rzeczywiscie nie stac na opal ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Pozew zbiorowy IP: *.statestreet.com 05.11.12, 12:15 Przeciwko miastu moznaby (a nie wykluczone ze trzeba) wytoczyc w tej sprawie pozew zbiorowy- za zaniedbania i narazenie mieszkancow na utrate zdrowia. Zyjemy w 21 wieku do diaska! Piecami weglowymi grzalo sie 300 lat temu! Krakow to nie tylko czarny punkt na mapie Polski ale i calej Europy- 3 najbardziej zanieczyszczony obszar w UE... (!!!). Dlaczego mimo ogromnych mozliwosci wspolfinansowania modernizacji systemow grzewczych ze srodkow UE dalej musze wdychac spalone pampersy??? Jest oczywistym, ze kontrole SM nic w tej sprawie nie zmienia... Ps- ludzka glupota nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_sc Re: Pozew zbiorowy 05.11.12, 12:43 Gość portalu: ola napisał(a): > Przeciwko miastu moznaby (a nie wykluczone ze trzeba) wytoczyc w tej sprawie po > zew zbiorowy- za zaniedbania i narazenie mieszkancow na utrate zdrowia. Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Pozew zbiorowy IP: 195.150.113.* 06.11.12, 10:40 jeśli ktoś to zorganizuje to ja się piszę ..../ i znajdę przynajmniej z 10 osób które tez sie pod tym podpiszą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saba Re: Pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 17:02 www.facebook.com/pages/Jestem-za-zakazem-palenia-w%C4%99glem-w-Krakowie/533025286727378?ref=hl zbiera się grupa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anastazy Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.ip.netia.com.pl 05.11.12, 12:17 skontrolowali 1350 domów, 60% z nich paliło szkodliwymi śmieciami, a nałożyli mandatów na kwotę łączną 16 000 PLN, tj. na 810 domów przypada średnio mniej niż 20 PLN. Przy takim systemie to wsadźcie sobie te kontrole, mili Panowie, nie powiem gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.ericpol.com 05.11.12, 12:35 Śmieszne kary 20-500 złotych. Tona węgla to tysiąc złotych. Ciężko oszacować ile ktoś oszczędzi na spalaniu śmieci, ale jak ktoś kupuje co roku 5-10 ton to na pewno tonę zaoszczędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 13:09 To może takie rozwiązanie - jak kogoś przyłapią na spalaniu śmieci, komisyjnie zalewać mu komin spalinowy betonem. I niech się ogrzewa prądem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . palenie śmiećmi się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.12, 14:30 mniej się płaci za wywóz śmieci a do tego można ogrzać dom. Jakby każdy w Polsce zarabiał jak na zachodzie to by palili czystym opałem, a nikt nie chce marznąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butthead mam dosyć tego, że ktoś mnie po chamsku truje !!! IP: *.gorn.agh.edu.pl 05.11.12, 14:36 Domagam się zaostrzenia kontroli, znacznie wyższych mandatów, obowiązku zakładania filtrów na komin (lub obowiązku podłączenia się do ogrzewania MPC) !!! Mam ochotę wytłuc wszystkich chamskich mieszkańców, którzy w najlepsze spalają co popadnie i trują wszystkich pozostałych !!! Jak macie swoje domy w środku miasta - to zapewne stać was na ich utrzymanie i na założenie filtrów lub podłączenie się do MPC !!! Proszę straż miejską o szczególnie wnikliwe skontrolowanie centrum miasta - tj. Dzielnice: Bronowice i Krowodrza (szczególnie mam na myśli Cichy Kącik i jego okolice oraz ul. Armii Krajowej) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapil Re: mam dosyć tego, że ktoś mnie po chamsku truje 05.11.12, 15:02 Z jednej strony to oburzajace, ze ludzie pala rakotworczym syfem w piecach, a z drugiej strony przeciez bieda zmusza ich do tego. nie ma co wlozyc do garnka, a co dopiero do pieca. Rany, w jakim my chorym panstwie zyjemy! Tak czy inaczej, jak wyglada sprawa ze smogiem na Ruczaju (Chmieleniec). Czy wie ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mam dosyć tego, że ktoś mnie po chamsku truje IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 16:49 To mniej alkoholu i mniej papierosów, a będzie na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone Gaz 3zł/m3, tona węgla prawie 1000 IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 15:03 Co w tym dziwnego, że naród pali śmieciami? Ludzie po prostu nie mają pieniędzy! Jakiś czas temu na wsi u kumpla była propozycja założenia kanalizacji - jak się ludzie dowiedzieli, ile będzie to ich kosztować tak na 100 domów podłączyło się może 15..... Reszty nie było stać na przyłącze! I dalej wylewają ścieki na pola..... Gaz - ogrzewanie domu gazem stało się koszmarnie drogie, ludzie wymieniają kotły gazowe na najtańsze na paliwo stałe, bo można w nich palić wszystko. Na moim osiedlu przez od wiosny do zimy jeżdżą 'zbieracze' - zabierają spod śmietników stare meble, boazerie, wszystko, co nadaje się do spalenia. Nieważnie że lakierowane, ważnie że tanie. Gadałem z takim - mówi panie, za gaz to przy dużych mrozach to i potrafi dojść do 800zł/msc, a ja mam tyle emerytury i co mogę? Palę czym popadnie..... Społeczeństwo jest (z niewielkimi wyjątkami) bardzo biedne, i to trzeba zmienić a nie nasyłać strażników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.ip.netia.com.pl 05.11.12, 15:35 Dajecie się ponieść propagandzie GW. 1. Nie ma wiarygodnych wyników pomiarów zapylenia i składu chemicznego powietrza. Są pomiary prowadzone w zaledwie 3 punktach miasta. Te wyniki ekstrapoluje się na obszar całego miasta. 2. Pieców węglowych ubywa, a problem narasta. Jak dla mnie SPRZECZNOŚĆ. Może problem jest generowany przez ruch samochodowy i przemysł ? 3. Na jakiej podstawie prawnej SM wchodzi do prywatnych mieszkań ? Nawet policja musi mieć pisemny nakaz sądowy i może to czynić w godzinach 6:00 - 22:00. Bez nakazu i w godzinach nocnych tylko w przypadku bardzo poważnych przestępstw. A co jeśli właściciel odmówi wpuszczenia SM ? Ciekaw jestem wyroku sądu w takiej sprawie. Jaką wartość sąd uzna za nadrzędną : mir domowy, czy domniemanie palenia śmieciami ? 4. Jakoś o ekologii w Krakowie nikt nie myśli w Sylwestra, kiedy tony !!!!!!!!!! straszliwie toksycznych związków baru, strontu, arsenu, ... są w pijackim szale rozbawionego tłumu wystrzeliwane w niebo. Dymy ogni sztucznych opadają potem na miasto a następnie są rozwiewane przez podmuch wiatru. Wdychamy to-to do płuc. Zakazać ?! A co z palaczami papierosów i fajek ; oddając się ulubionemu nałogowi nie myślą o ekologii, a potem winą za choroby płuc obciążają ogrzewanie piecowe. Dla jasności też jestem przeciwnikiem palenia śmieciami w piecach. Ale patrole robotniczo-chłopskie ani patrole SM nie poradzą sobie z problemem. Jak juz ktoś wcześniej napisał problem jest ekonomiczny, a skuteczność SM jest mizerna. Jedynie krakowscy dziennikarze GW podjudzają jednych mieszkańców Krakowa przeciw innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjezdna Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.ceti.net.pl 05.11.12, 16:43 Właśnie- czy aby na pewno to tylko problem palenia w piecach? Bo jeżeli tak, to jak wytłumaczyć niejednokrotnie przekroczone normy pyłu PM10 w okresie lipiec-sierpień przy 30-stopniowych upałach? Przypadek? Czy może Krakowianom było za zimno? W zimie ludzie częściej wybierają dojazd do pracy autem, bo wygodniej tyłek wsadzić niż marznąć na przystanku, a jak ceny biletów wzrosną, to już w ogóle nie chcę myśleć, co się będzie działo... Nic tylko się stąd wynosić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.softwaremind.pl 05.11.12, 17:06 "Na jakiej podstawie prawnej SM wchodzi do prywatnych mieszkań ? Nawet policja musi mieć pisemny nakaz sądowy i może to czynić w godzinach 6:00 - 22:00. Bez nakazu i w godzinach nocnych tylko w przypadku bardzo poważnych przestępstw." Za dużo amerykańskich filmów się naoglądałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 17:09 na podstawie ustawy o ochronie środowiska podajże. Nie masz prawa nie puścić do domu strażnika miejskiego, ale jest sposób- trzeba udawać, że nikogo nie ma w domu, działa bardzo dobrze, 100% skuteczności. PS Dzisiejszy stan powietrza, jest niczym w porównaniu do tego jaki był w latach 80-tych. Krakusi przetrwali tamte lata, to przetrwają teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alaa Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 17:42 Nie wiem tylko dlaczego ta "propaganda" tak śmierdzi w godzinach wieczornych, że się nie da okien otworzyć. Czyżby o 20 było nagle więcej samochodów i nagle spaliny zaczynały "pachnieć" wędzonymi śmieciami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.ip.netia.com.pl 06.11.12, 10:17 Problem jest "palący" i ważny, ale żeby go dobrze i trwale rozwiązać trzeba się nim zająć w sposób MĄDRY. Najpierw trzeba postawić celną diagnozę, czyli przeprowadzić kompleksowe badania zjawisk związanych z powstawaniem, opadaniem i roznoszeniem pyłów. Na ich podstawie specjaliści mogą wyciągnąć wnioski bazujące na wiedzy, a nie emocjach. Pomiar w trzech punktach miasta to zdecydowanie zbyt mało. To tak jakby ktoś wyciągał wnioski o pogodzie w Polsce na podstawie pomiarów klimatycznych z Okęcia. Dla Warszawiaka pomiary zrobione na Okęciu będą zgodne z tym co akurat widzi za oknem, ale już w Poznaniu, Zakopanem i na Helu pogoda może być zupełnie inna. Na podstawie wniosków będzie można wytypować główne przyczyny i podjąć programy zaradcze. Jeżeli rzeczywiście głównym powodem emisji pyłów jest palenie śmieciami w piecach węglowych i kominkach, to gmina może : (a) przyspieszyć rozwój miejskiej sieci ciepłowniczej, gazowej, (b) wprowadzić dopłaty do gazu, węgla i drewna żeby obniżyć jego cenę dla odbiorców indywidualnych żeby nie opłacało się palić śmieciami, (c) wprowadzić dopłaty do wymiany systemów piecowych na kotły gazowe, olejowe, i in. To jest element GMINNEJ polityki ekologicznej - gmina decyduje na jakie cele kieruje swoje pieniądze - czy na rozbudowę ulic, pomoc społeczną, szpitale, ... czy na zwalczanie zjawiska zapylenia powietrza. Myślę, że jest możliwym uzyskanie dofinansowania z funduszy europejskich na taki cel. Jeśli idzie o stronę prawną. Gdyby patrol straży miejskiej stanął przy furtce do mojego domu np. o godzinie 23:32 to bym go nie wpuścił. Zwyczajnie. A kto mi zaręczy, że to nie są bandyci-"przebierańcy" !?! Ja nigdy nie widziałem legitymacji służbowej SM i nie potrafiłbym po ciemku odróżnić podróbki. Wpuszczę takich za próg, a potem dostanę w głowę ciężkim przedmiotem. Stracę życie, a w lepszym przypadku zdrowie, pieniądze i cenne przedmioty. Tak, naoglądałem się amerykańskich filmów. To prawda. Wiem jednak jakie są w Polsce moje prawa obywatelskie, w szczególności prawo do poszanowania miru domowego. W d...e mam ustawę o ochronie środowiska jeżeli jej zapisy zagrażają mojemu bezpieczeństwu. Kto z obywateli zna jej szczegółowe zapisy ? Niedawna akcja policji przed 22:00 wywołała sporo hałasu i słusznych, krytycznych uwag. To była policja !!!, a nie jakaś-tam straż miejska. Policjant ma kwalifikacje, a kogo przyjmują do straży miejskiej ? Czy chociaż sprawdzają przeszłość kryminalną tych osób ? Zobaczy taki na ścianie w salonie mojego Kossaka i nada swoim kolesiom z miasta robotę. Wreszcie, wolę odpowiadac przed sądem z tyt. niewpuszczenia patrolu straży miejskiej na podstawie jakiejś-tam ustawy o ochronie środowiska niż narazić się na bandycki napad. Trudno będzie udowodnić mi winę, bo zwyczajnie nie usłyszałem pukania w furtkę (nie mam dzwonka). Panowie ze SM postoją, pomarzną, (jak będzie deszcz to i zmokną) po czym sobie sobie pójda. Kolejny problem prawny. Ja nie palę śmieciami bo stać mnie na kocioł olejowy i dobre drewno do kominka. Gdyby przyłapano mnie na spaleniu "pamperas" to spokojnie zapłacę mandat. I SM i ja nie będziemy mieli trudności. Ale co z odobami "niezamożnymi" ? To tak jak z kasowaniem biletów w autobusach i tramwajach. Jest kategoria pasażerów, którzy nie płacą za przejazdy dla zasady, bo nie mają majątku i sa niewypłacalni. Taki pasażer wystarczy, że powie kanarowi sp...aj i kanar sp...ala bo wie, że wypisanie kwitu nic nie da, a stawianie się może się dla niego źle skończyć (kosa pod żebro). Pasażer pojedzie na wakacje do więźnia, a kanar do piachu na wieczny odpoczynek. Ludzie, którzy palą śmieciami nie robią tego dla przyjemności wąchania smrodu spalonego plastyku. Oni nie mają pieniędzy na węgiel, gaz, olej, drewno, prąd. Oni nie maja pieniędzy na żywność, leki, czynsz. Oni są niewypłacalni. To problem ekonomiczny, który stoi w kolejce daleko przed ekologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: 94.100.245.* 06.11.12, 14:38 nie potrzebuję żadnych wiarygodnych pomiarów, wystarczy mi mój nos i gardło. Wieczorami nie da się oddychać kiedy sąsiedzi odpalają swoje piece. Jakoś latem tego problemu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.ip.netia.com.pl 06.11.12, 14:48 Słusznie. Po co komu nauka ? Słońce kręci się wokół Ziemi, tak jak Księżyc, planety i gwiazdy. Każdy to widzi. A Ziemia jest płaska, to przecież oczywiste ............... Choroby biorą się z grzechów, a nie od zarazków i uszkodzeń DNA, ........... Prąd elektryczny to takie mrówki biegające po drucie, ........... itd. itp. Po co komu wiarygodne pomiary, skoro nos go swędzi, a gardło piecze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: 212.244.58.* 05.11.12, 16:29 prawda jest taka, że w tym i wielu innych względach, jesteśmy krajem trzeciego świata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 16:55 dlatego właśnie nie wpuszcza się bydła do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Trzeba olać górników ze Śląska ciepłym moczem IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 17:02 i sprowadzać węgiel z USA i RPA. Węgiel z Ameryki 90$ za tonę w porcie w Rotterdamie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuk.w.trawie Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... 05.11.12, 18:49 To raczej walka z wiatrakami. Niestety. Nasza polska mentalność i pseudooszczędność jest niestety niereformowalna. Przydałyby sie wyzsze kary i więcej kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balyusz Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.ists.pl 05.11.12, 19:14 Ta leniwa straż wiejska po prosto pozwala na palenie śmieci. smieszna kwota nakładanych kar oraz ilość skontrolowanych dziennie domów nie ma się nijak do mandatów nakładanych na kierowców pod ich blokami. Samochody się nie kłóca, nie trzeba niczego udowadniać tak jak w piecu, jest znak i tyle. Krakowska straz wiejska idzie jak zwykle na łatwiznę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.temirbank.kz 05.11.12, 21:21 Straz Miejska miała pomagać mieszkańcom więc się przejęła tym i dzielnie pomaga. Żeby poprawić sobie lecące na zbity pysk notowania, wręczają trucicielom symboliczny mandacik 19 zł. Żeby tylko przypadkiem truciciele się nie poprawili i w piecu węglem nie palili. Przeciez trzeba sie wykazać że dzielnie pracują i sa bardzo potrzebni. A wegiel trzeba oszczedzać przeciez to dobro narodowe. Ile węgla sie zaoszczedzi, ile mniej bedzie soli w Wisle, ile mniej szkód górniczych. A skoro spalarni ni ma to przecie nic nie może sie marnowac i spalic trzeba. Ot całe gospodarskie podejscie. SZACUN PANIE KOMEndancie, jestes wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedzielny Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n IP: *.multi-play.net.pl 05.11.12, 21:44 A co nasza straż miejska myśli o działkowiczach? Nawet w niedzielę (mieszkam na Stalowym) czuć smród dymu. Żeby tylko dymu z liści, przy okazji lecą w ogniska śmieci no i stare meble też. Zapraszam na spacerek nad zalew. Niewiele osób wytrzymuje jedno okrążenie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parkiecik Re: Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest n 05.11.12, 22:18 Taki typowy dzień działkowicza na Bronowicach: www.youtube.com/watch?v=6GJDs0ctH0Q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.30.20.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.11.12, 22:00 Gdzie jest telefon do magicznej jednostki straży miejskiej wręczającej te druzgocące mandaty? Na stronie straży go nie ma. Nie ma też informacji, że można i trzeba dzwonić w takiej sprawie. Jeśli nie straż, to chociaż autor artykułu mógłby ten tajny numer podać do publicznej wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Czym palą w piecach w Krakowie i gdzie jest naj... IP: *.ghnet.pl 05.11.12, 22:26 Ten dym na Prądniku Białym, wieczorem czuć w mieszkaniach, mieszkam przy ul. Bociana i zawsze wieczoerem jak jest juz zimno dymi się z okolic tego budynku Annco lub z za torów kolejowych od ul. Kuźnicy Kołłatajowskiej, że dym wpada do mieszkania, mimo zamkniętych okien czuć go w mieszkaniu, niestyety jest ciemno i nie moge zlokalizowac dokładnie żródła tego dymu, ale w tym sezonie zaczne z tym walczyć, bo mam juz dosyć aby ktoś oszczedzajac truł mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Prądnik Biały IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 23:02 Przy ul. Pachońskiego w okolicy sklepu "Biedronka" kopcą w piecach tak, że smród czuć aż na kładce dla pieszych nad ul. Opolską. W bezwietrzne wieczory, gdy wychodzę po zakupy, kurtka śmierdzi, jak po ognisku. Najgorzej jest w wyżowe zimowe dni, dym aż dusi, gdy się tamtędy przechodzi. Siwy dym zasnuwa okolicę i dokładnie widać z których domów się unosi. Mieszkają tam ostatnie chamy, które mają za nic innych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś