Dodaj do ulubionych

Zobaczcie, czym oddychamy: oto filtr z wentylac...

IP: *.multi-play.net.pl 14.12.12, 20:17
Co to za zdjęcie? Może dacie porównanie z czystym filtrem, bo ja tam widzę namalowane 2 prostokąty. Nie wiadomo, gdzie ten filtr był umieszczony, może tuż przy kominie? W powietrzu dym się rozrzedza. Zresztą i tak dziś mniej ludzi pali w piecach węglowych niż jeszcze pół wieku temu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kominiarz Zobaczcie, czym oddychamy: oto filtr z wentylac... IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.12, 20:33
      To nie sa namalowane prostokaty, to jest PYŁ WĘGLOWY. To jest to czym oddychamy na codzien, zwracam uwage, ze rejon ul. Wroclawskiej jest notorycznie na szczycie listy najbardziej zapylonych i zabrudzonych miejsc w Krakowie.
    • Gość: bww Srednia umieralnosc na raka pluca w Polsce 550/mln IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.12, 22:39
      a w Krakowie 870/mln. od 1989 r 17 tys ludzi.
    • Gość: Zielonek. U mnie to samo IP: *.mynet.com.pl 14.12.12, 22:58
      U mnie to samo ale tak wyglądają po ok 2 miesiącach, z tym że mieszkam pod Krakowem.
    • Gość: fx Re: Zobaczcie, czym oddychamy: oto filtr z wentyl IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.12, 23:22
      to jest wloknina filtracyjna wyjeta z filtra i dookola tych prostokatow widac jak wyglada jak jest czysta... czerpni powietrzanie nie umieszcza sie kolo komina przeciez to byloby bez sensu - z reguly sa zamontowane w scianie budynku.
    • Gość: af Re: Zobaczcie, czym oddychamy: oto filtr z wentyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.12, 23:51
      świeże wiejskie powietrze nie wygląda lepiej.
      w lecie wystarczą wymiany filtra co 3 miesiące, w zimie co 2-3 tygodnie, bo jest czarny jak smoła i zatkany zupełnie.
    • Gość: adam Re: Zapraszam IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.12.12, 05:05
      Wrocławska, Wrocławską, filtr, filtrem, zapraszam na ul.Karłowicza, od kiedy zacząłem mieszkac przy tej ulicy, moje gardło, płuca wysiadają, ale juz od II semestru zmieniam wynajem,w starych kamienicach palą WĘGLEM !!!, otaczające je bloki są wyższe !, są takie dni,że nad tymi kamienicami wisi "czapa" !, a dla scisłości ,ul.Karłowicza jest w Centrum Krakowa !!! to jest po prostu chore !!!,widocznie nikomu na zdrowiu nie zależy , bo student przyjedzie ,wynajmie a...starzy mieszkańcy do ...p..... .
      • Gość: x Re: Zapraszam IP: *.home.aster.pl 15.12.12, 08:34
        Bo studenci, nie wiadomo dlaczego, uparcie legną do starych, zapyziałych kamienic. Płacąc często więcej, niż gdzie indziej w bloku o normalnym standardzie.
        • chn506 Re: Kamienice komunalne 15.12.12, 08:51
          Najwiecej piecow kaflowych w centrum miasta ,jest w kamienicach komunalnych ,
          jak na ul Bernardynskiej 10, naprzeciwko Wawelu,dym mozna podziwiac i wdychac,gdy stoi sie na wzgorzu wawelskim i podziwia zakole Wisly.
    • Gość: sts Zobaczcie, czym oddychamy: oto filtr z wentylac... IP: *.ksi-system.net 15.12.12, 13:53
      P.Mateusz Nuckowski - mam pytanie jakiej klasy to filtr? eu4?
      czy wg Pana powietrze w mieszkaniu jest dzieki filtrom wyczuwalnie 'lepsze"?
      wg wikipedii dopiero EU7 wychwytuje sadze
      • Gość: fx Re: Zobaczcie, czym oddychamy: oto filtr z wentyl IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 15:02
        EU5 i faktycznie wylapuje tylko czesc. bo przy wlotach powietrza w mieszakniu tez sie pojawia czarne zabrudzenie :( Szukam wlokniny EU7, ktora bedzie miala male opory poczatkowe cisnienia powietrza, ale nie jest to latwe i nie wiem czy nie wymaga to filtra przedwstepnego i innej konstrukcji filtra, zeby powierzchnia filtrujaca byla wieksza...
      • Gość: fx Re: Zobaczcie, czym oddychamy: oto filtr z wentyl IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 15:08
        Powietrze na pewno jednak jest lepsze. Nie czuc tego zapachu palonego wegla i dodatkowo jak sie chodzi boso po podlodze to stopy nie robia sie czarne bo dniu lub dwoch od mycia podlogi ;)
    • Gość: rózia-fruzia Pod krakowem to samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 00:46
      Włókniny ogrodowej po zeszłej zimie (3 mies. na powietrzu) nie udało mi się doprać żadnym detergentem. Sama sadza z okolicznych pieców na węgiel i koks. I to samo mamy w płucach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka