Dodaj do ulubionych

Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.12, 22:56
I - jak każe polska tradycja bicia piany i przelewania z pustego w próżne - żadna z wysokich układających się stron nie zająknęła się, gdzie mianowicie ma przebiegać granica pomiędzy miastami.

Państwo utworzyć? TAAAK
Ale gdzie ma być?

Nooo - nie wiadomo.

Bawcie się dalej. Majchrowskiemu mało co tak się podoba, jak granie Krakowowi na nosie.
Pomagajcie mu dalej, może znów Wam odpali lokal z korzystnym czynszem.
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Wszyscy Trzej Odcięci IP: *.ists.pl 14.12.12, 23:10
      nomen omen ... od brzytwy ;)

• Gość: ksiegowy pieniadze NHucian dla NH IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 07:54
        odciac krakówek od pieniedzy podatnika z NH i firm zlokalizowanych w NH
        i krakowskim CK urzędasom możliwość blokowania inwestycji na terenie NH

niepotrzebny nam ten krakowski pasożyt do niczego
        • bosman_plama Re: pieniadze NHucian dla NH 15.12.12, 08:02
          Świetny pomysł, nie ma co. NH szybko stałaby się miastem rowerów, bo na własny transport publiczny nie bardzo miałaby pieniądze. Stanęłaby budowa hali na Czyżynach, oraz parę innych ważnych inwestycji, bo nowa gmina przez najbliższe parę lat zajmowałaby się głownie organizowaniem samej siebie. Wszystkie plany zabudowy nowoczesnymi zakładami okolic Meksyku poszłyby się kochać, co dla "samotnego" Krakowa miałoby o tyle dobre konsekwencje, że ta kasa spłynęłaby na inne jego dzielnice.

Same zyski dla NH:/, w której własnie padają małe sklepy i z której uciekają przedsiębiorcy, stan ulic i chodników woła o pomstę do nieba i która rozpaczliwie potrzebuje każdej właściwie inwestycji, bo w tej chwili coraz bardziej stacza się do roli sypialni Krakowa i niczego więcej.
    • Gość: nowohucianka Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.12, 23:25
      referendum! za kogo oni się uważają żeby takie pomysły od razu do prezydenta jak tu 90% mieszkańców się nie zgadza?!
    • Gość: BS pomysł jest ciekawy ale trzeba zrobić referendum IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.12.12, 23:26
      jeżeli mieszkańcy zarówno "starego KRK" jak i NH wyrażą chęć rozdziału, to czemu nie? Należy tylko zauważyć, kto teraz płaci za utrzymanie NH (ulice, śmieci, przedszkola, itp......), a kto będzie za to płacił po ew. rozłączeniu. Następną rzeczą jest komunikacja miejska - zakładam, że to jest do opanowania (w sensie, że MPK jest dotowana przez KRK - jaki będzie podział finansowania).
      Nie wnikam już teraz w szczegóły, tematów znajdzie się b. dużo - kto to ma teraz rozważyć, czy się to opłaca zarówno dla NH i "starego KRK" ???
    • Gość: borewicz to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta krk ? IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 01:30
      .
      • Gość: nh Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:27
        borewicz, borewicz, chyba ci ktos manto u nas spuscil, bo przy kazdym temacie o nh jadem plujesz
        • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:28
          ty podobnie plujesz jadem ;)
          • Gość: nh Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 11:13
            nie, ja jestem tylko zirytowany glupota
            nie obrazam wszystkich naokolo
            • Gość: a10 Trzeba Ci wiedzieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 12:03
              , że borewicz, to wyjątkowy pajac i blagier, nawet jak na menażerię tego forum.

"Jak cuś powi - to boki zrywać..."
            • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:10
              Przecież nikogo nie obraziłem ;). A irytacja świadczy o podejściu emocjonalnym do życia. Neurotycy to na pewno nie są osoby dojrzałe emocjonalnie!
              • Gość: nh Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 17:38
                1szy komentarz nie byl do ciebie (chyba ze zmieniasz nicki)
                Co do emocji, coz kto jest ich wolny to sie raczej w necie nie wypowiada.
                • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:41
                  Nie zmieniam nicków, poza tym mam zawsze takiego samego hosta ;)
                  • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 15.12.12, 18:34
                    Ale trollujesz zawodowo...
                    • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 18:52
                      Pisanie prawdy to trollowanie? Gratuluje toku myślenia. Iście bolszewicki, zakrzyczeć prawdę. Gratuluje, serio.
                      • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 15.12.12, 22:53
                        Proponuje skorzystac ze slownika, zanim uzyje sie jakiegos pojecia:
                        sjp.pwn.pl/szukaj/bolszewicki
                        To zapobiega kompromitacji.

A wracajac do wczesniejszej wypowiedzi, to:
                        > Neurotycy to na pewno nie są osoby dojrzałe emocjonalnie!

Jaki zwiazek maja te slowa z secesja Nowej Huty, albo z polityka Krakowa wzgledem Nowej Huty?

Trudno zatem takie wypowiedzi traktowac w kategorii pisania prawdy. To raczej pyskowka, ktora ma na celu zdyskredytowanie rozmowcy.
                        Ja wychowywac jednak nie mam zamiaru, ani czasu. Zwracam uwage raz i mam nadzieje na powrot do merytorycznej dyskusji - bez argumentow ad personam...
                        • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 23:09
                          Zauważ emocjonalne wypowiedzi nowohucian, szczególnie tego z chello:)
                          Pozdrawiam ;)
                          ps. kompromitujesz się Ty próbując zakrzyczec rzeczywistosc
                          • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 15.12.12, 23:27
                            Nie jestes dla mnie zadnym autorytetem, wiec kompromitacja w Twoich oczach nie deprecjonuje mnie w zaden sposob.

Nie wiem jaka rzeczywistosc chcesz zakrzyczec. Byc moze i to slowo ma dla Ciebie inne, wlasne znaczenie. Odsylam zatem do slownika...
                            • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 00:14
                              Nie przejmuj się, Ty także dla mnie autorytetem jesteś - żadnym. Interesują mnie fakty historyczne i ekonomiczne oraz urbanistyczne - jakie są - przedstawiłem.
                              Ekonomiczny rozdział obu miast nie jest uzasadniony, a może wpędzić w kłopoty oba organizmy z czego ludzie sobie nie zdają sprawy - lepiej krzyczeć na forum, pieklić się i pienić. Historycznie, podział Gierkowski jest podziałem bardzo zakłamanym i nieuzasadnionym. Urbanistycznie, oba organizmy już się tak ze sobą zespoliły, że ich rozdział stwarzałby jedynie problemy natury logistycznej.

Przekrzykiwanie się, że Nowohucianie zabiorom Krakusom ciepłą wodę, zajezdnie itd. Śmieszność.
                              Trzymajmy się faktów - akcja nie służy NH - służy trzem panom. Nowa Huta nagle nie stanie się Eldoradem, a nowohucianie powinni przejechać się po mieście w różne rejony i zobaczyć, że bywają miejsca zarówno gorzej zagospodarowane przestrzennie, jak i gorzej "utrzymane". Na przykład ul. Nowosądecka i Witosa, którymi strach jest jechać więcej niż 40 km/h. - to taki przykład, jeden z wielu. Idąc tokiem rozumowania trzech panów i internetowych szczekaczy - "Podgórze Duchackie" powinno ogłosić niepodległość.
                              Irracjonalność.

Jeżeli dla Ciebie mój post to trolling - ok, ale naprawdę, naprawdę współczuje braku zdolności do przyjmowania logicznych argumentów i jedynie potwierdzisz, że na siłę próbujesz dopasować swoją rzeczywistość do swoich poglądów.
                              • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 16.12.12, 00:52
                                > Nie przejmuj się, Ty także dla mnie autorytetem jesteś - żadnym. Interesują mni
                                > e fakty historyczne i ekonomiczne oraz urbanistyczne - jakie są - przedstawiłem
                                > .

Nie zabiegalem o to.

Argumentow, poza historycznymi, mi nie przedstawiles. Przyklad Slaska i rzekomego przykaczenia Weliczki...ekhm.

> Ekonomiczny rozdział obu miast nie jest uzasadniony, a może wpędzić w kłopoty o
                                > ba organizmy

Oczywiscie. W przypadku Krakowa wpedzi nawet na pewno. Dlatego deklaracje te nalezy rozumiec w kategoriach szantazu.
                                Przyklady z ostatnich miesiecy (min odmowa placenia przez mieszkancow Gorki Narodowej podatkow w Krakowie) pokazuja, ze tylko tak mozna naklonic do czegos wladze Krakowa.
                                Tym bardziej, ze prezydent swego czasu obiecal Hucie inwestycje w zamian za zgode na spalarnie. Slowa nie dotrzymal...

> z czego ludzie sobie nie zdają sprawy - lepiej krzyczeć na forum,
                                > pieklić się i pienić.

W sytuacji, gdy glos ludzi nie jest brany pod uwage Ci chca go odzyskac. Nawet przy zachowaniu finansowego status quo zysk jest oczywisty...

> Urbanistycznie, oba organizmy już się tak ze sobą z
                                > espoliły, że ich rozdział stwarzałby jedynie problemy natury logistycznej.

To akurat z niekorzyscia dla Huty. Tak przynajmniej wydaje sie na 1 rzut oka - bo prognozowac raczej trudno.

> Przekrzykiwanie się, że Nowohucianie zabiorom Krakusom ciepłą wodę, zajezdnie i
                                > td. Śmieszność.

Ja tego nie pisalem.

> Trzymajmy się faktów - akcja nie służy NH - służy trzem panom. Nowa Huta nagle
                                > nie stanie się Eldoradem, a nowohucianie powinni przejechać się po mieście w ró
                                > żne rejony i zobaczyć, że bywają miejsca zarówno gorzej zagospodarowane przestr
                                > zennie, jak i gorzej "utrzymane".

Co ciekawe Huta znajduje sie w obu tych grupach.
                                Zaklinanie rzeczywistosci nic nie da - przy tych pieniadzach, jakie miasto daje na Hute, az dziwne, ze nie wyrosla tam dzungla...

>Na przykład ul. Nowosądecka i Witosa, którymi
                                > strach jest jechać więcej niż 40 km/h.

Tak, tylko Nowosadecka bedzie kiedys czescia III obwodnicy, wiec zarowno bedzie szersza, jak i przeznaczona pod szybki, tranzytowy ruch.

Takiej trasy w Hucie nie bedzie - bo III obwodnica przetnie na pol Czyzyny, a IV oddzieli kombinat od nowohuckich wiosek (mowi sie nawet o liwidacji petli na plaszowie)

> Idąc
                                > tokiem rozumowania trzech panów i internetowych szczekaczy - "Podgórze Duchack
                                > ie" powinno ogłosić niepodległość.

Niepodleglosc to odlaczenie sie od panstwa...

Podgorze Duchackie ma szybki tramwaj. Przy zmianie prezydenta realne szanse na przystanek SKM, a do tego w najblizszym czasie ma zostac zbudowany lacznik tramwajowy Wielicka-Plaszow. Planowana jest rowniez odnoga tramwajowa w strone autostrady oraz zakopianki.
                                Dodatkowo, wspomniana wczesniej, III obwodnica Krakowa.
                                (Uprzedzam udpowiedz: Krakow IV obwodnicy nie buduje - bo nie jest to w jego gestii, ani go na nia nie stac - daje tylko dzialki).

Teraz chcialbym uslyszec podobna liste dot. Nowej Huty.

> Jeżeli dla Ciebie mój post to trolling - ok, ale naprawdę, naprawdę współczuje
                                > braku zdolności do przyjmowania logicznych argumentów i jedynie potwierdzisz, ż
                                > e na siłę próbujesz dopasować swoją rzeczywistość do swoich poglądów.

Aha
                                • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 01:12
                                  Rozpawileś mnie z tym szybkim tramwajem, tekst jest tak niedorzeczny, że odniosę się tylko do niego i na tym zakończę tę dyskusje, bo szkoda czasu - i tak do Ciebie nie dotrze.
                                  Podgórze Duchackie może i ma linie 50, ale linia ta nie spełnia standardów szybkiego tramwaju i nigdy go nie będzie spełniać. Jedyną linią, która spełnia ten standard jest linia 21 ;) - nowohuciana.
                                  Poza tym, to że dana dzielnica ma "sibki" tramwaj nie zwalnia miasta z inwestowania w infrastrukturę. Ul. Nowosądecka nie byłą remontowana na sporym odcinku od czasu jej wybudowania - od czasu powstania tych osiedli.
                                  Pozdrawiam i dziękuje.

(swoja drogą także nie przedstawiłeś konkretnych wyliczeń jakie plusy otrzyma "nowa huta" po secesji).
                                  • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 16.12.12, 11:53
                                    21 nie spelnia standardow szybkiego tramwaju. Jest tylko o pare km szybsza od szybkiego tramwaju.
                                    Nie wynika to jednak z milionow wydanych na te linie (jak w przypadku 50) a z korzystnego ukladu drogowego Huty.

Takze tu moglbym Ci odpowiedziec Twoim wlasnym nickiem...

> Poza tym, to że dana dzielnica ma "sibki" tramwaj nie zwalnia miasta z inwestow
                                    > ania w infrastrukturę. Ul. Nowosądecka nie byłą remontowana na sporym odcinku o
                                    > d czasu jej wybudowania - od czasu powstania tych osiedli.

Napisalem, jakie sa plany. Lacznik Wielicka-Lipska prawdopodobnie powstanie jeszcze w tej kadencji - wiec wspomniany szybki tramwaj przyspieszy.

> (swoja drogą także nie przedstawiłeś konkretnych wyliczeń jakie plusy otrzyma "
                                    > nowa huta" po secesji).

A prosze bardzo: Nowa Huta (jako dzielnica) to 1/3 powierzchni Krakowa z 1/4 mieszkancow.
                                    Przy czym w ostatnich latach wplywy z krakowskiego budzetu to jakies 2-5%.
                                    Plus ogolny brak zainteresowania miasta tym rejonem. To da sie zmienic...
                                • Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 01:22
                                  O kulturze tworzenia miasta
                                  lubczasopismo.salon24.pl/miasta/post/324296,sztuka-tworzenia-miast-dlaczego-polska-przegrywa
                                  O metropoli Silesia
                                  www.gzm.org.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=26&Itemid=19
                                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,3785944.html
                                  torlin.wordpress.com/2007/10/26/silesia-%E2%80%93-najwieksze-miasto-polski/

Moc nabywcza Polaków z podziałem na powiaty i powiaty grodzkie
                                  img543.imageshack.us/img543/6075/gfkpurchasingpowerpolan.jpg
                                  Europa + Polska
                                  i.minus.com/ibgm0hROx7tHwe.gif
                                  Dalej po prostu nie chce mi się szukać.
                                  Podczas gdy amerykanie, brytyjczycy, niemcy, budują i tworzą metropolie, aby ich miasta się na świecie liczyły, my Polacy chcemy się bawić w secesje, aby nażreć się tym wspólnym urzędniczym tortem. Zamiast konsolidacji i zmniejszania urzędasów, jeszcze więcej urzędników szczebla państwowego.
                                  Moje gratulacje, nobel z ekonomii dla Polaków.
                                  • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 16.12.12, 12:04
                                    Jak juz pisalem wczesniej przyklad Slaska nie odpowiada sytuacji Krakowa.
                                    W sumie trudno znalezc jakies podobienstwa - poza polozeniem geograficznym...

Slask jest jednak doskonalym przykladem zlej polityki i zarzadzania. Byc moze nawet gorszego, niz Krakow. Mamy rownac w dol?

Co ma udowadniac mapa z sila nabywcza? Wczesniej uslyszalem, ze (wspomiany przeze mnie) przyklad Niemiec nie odpowiada modelowi krakowskiemu. Zmiana zdania? Czy chwytanie sie jakiegokolwiek argumentu, zeby cos dowiesc.
                                    Chyba to drugie, bo jaki jest zwiazek miedzy sila nabywcza np Norwegii i secesja Nowej Huty? Wpadles w taki amok, ze nawet nie wiesz, co chcesz udowodnic, byleby tylko miec racje.

Poza tym jak juz wklejasz tabele, to najpierw ja przeanalizuj.
                                    Bo jak popatrzysz na powiaty na poludnie od Warszawy, Lubi, czy Trojmiasto Twoja teoria zacznie sie sypac.
                                    (Przykladow w Europie jest znacznie wiecej)

> Dalej po prostu nie chce mi się szukać.

Nudzi mnie juz to. Przykro mi, ale nie masz zielonego pojecia co wiem, co robie, ani gdzie sie znajduje. Przestan zatem mi to wmawiac, bo zaklinanie rzeczywistosci tej nie zmieni.
                                    Poza tym to juz robi sie nudne. Jak tlumaczenie dziecko "nie Jasiu, nie mozesz tam isc, bo zrobisz sobie kuku"

> Podczas gdy amerykanie, brytyjczycy, niemcy, budują i tworzą metropolie, aby ic
                                    > h miasta się na świecie liczyły, my Polacy chcemy się bawić w secesje, aby nażr
                                    > eć się tym wspólnym urzędniczym tortem. Zamiast konsolidacji i zmniejszania urz
                                    > ędasów, jeszcze więcej urzędników szczebla państwowego.
                                    > Moje gratulacje, nobel z ekonomii dla Polaków.

Przyklad Niemiec - chybiony.
                                    Polecam tez popatrzec na Niderlandy czy Szwajcarie - kraje bogatsze, niz te wymienione.

Jest jeszcze oczywiscie Paryz - 3 razy mniejszy od Krakowa i ponad 20 razy od Londynu.
                                    Pewnie tam w slumsach zyja...
                                  • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 16.12.12, 12:08
                                    Jeszcze PS
                                    Jesli przyklady Niderlandow i Szwajcarii sa zbyt egzotyczne, to polecam doczytanie danych dotyczacych sily nabywczej Slowacji czy Slowenii
                                • Gość: stopdemagogii bardzo ciekawy wątek krakowski w analizie IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 01:39
                                  www.gfk-geomarketing.com/fileadmin/newsletter/pressrelease/purchasing-power-europe.html
                                  Polecam przeczytać (angielski), można też pobrać szczegółową mapę.
                                  • Gość: nh Re: bardzo ciekawy wątek krakowski w analizie IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.12, 11:49
                                    no bardziej smutny niż ciekawy
                                    Miasto z takim potencjałem jest na 22 miejscu w Polsce, daleko za Płockiem i Wrocławiem ...
                                    I dziwisz się że z tak zarządzanego miasta ktoś się chce wypisać ?

• eminey Re: bardzo ciekawy wątek krakowski w analizie 16.12.12, 12:16
                                    Dobry link. Podoba mi sie to:
                                    www.gfk-geomarketing.de/fileadmin/gfkgeomarketing/en/img/press/purchasing-power-2012_table1_top10_WEB.jpg
                                    Oraz to:
                                    "The district of Krakow is only ranked 22nd among the districts."

Rozumiem, ze skoro juz nie mozesz dowiesc swojej racji, to starasz sie ja storpedowac? :)

• Gość: stopdemagogii Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 01:45
                                  Zakładając secesję, trzech historycznych dzielnic.
                                  Nowa Huta - ~ 60 tys.
                                  Bieńczyce - ~ 44 tys.
                                  Wzgórza Krzesławickie - ~ 20 tys.
                                  Razem ok. 124 tys. Miasto wielkości Tarnowa, o przychodzie mniejszym niż Tarnów, bo konsolidacja głównych firm i płatników podatków jest w "Krakowie". O średniej wieku mieszkańców wyższej niż Tarnów, bo dzielnice są "stare" i faktycznie nie potrafią przekonać do siebie młodych, a brak jest atrakcyjnych inwestycji mieszkaniowych, gdyż w większości są już zagospodarowane (takie Bieńczyce, wyglądają tak z samolotu -> www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=98124201&postcount=3527 )

Miasto bez zaufania banków (pewnie nawet BOŚ bank, nie chciałby kredytować takiego niepewnego tworu), miasto bez terenów pod rozwój - musiałoby wydawać pieniądze na rewitalizację (ale czy je będzie miało? pewnie nie, skoro przychody na 10000000% będzie miało niższe niż tarnów). Z dzielnic miasta Krakowa, staną się "sypialnią miasta". Tyle.
                                  Za to powstaną kolejne setki, tysiące miejsc pracy dla urzędników - w ramach walki z bezrobociem prawda?
                                  • eminey Re: to kiedy w koncu odlacza ta wies od miasta kr 16.12.12, 12:44
                                    >(takie
                                    > Bieńczyce, wyglądają tak z samolotu -> rel="nofollow">www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=98124201&postcount=3527 )

Nie wiem po co mi to wklejasz. Ja wiem jak wygladaja Bienczyce. Swoja droga na tej mapie jest jeszcze czesc Mistrzejowic, Czyzyn i Nowej Huty.

Jak brakuje Ci miejsc do inwestycji to wpisz sobie w google: Branice, albo Kombinat nowohucki.

Poza tym nawet na Twojej mapie widze kilkanascie (jesli nie kilkadziesiat) blokow, ktore powstaly w ostatnich 10 latach.

> Miasto bez zaufania banków (pewnie nawet BOŚ bank, nie chciałby kredytować taki
                                    > ego niepewnego tworu), miasto bez terenów pod rozwój - musiałoby wydawać pienią
                                    > dze na rewitalizację (ale czy je będzie miało? pewnie nie, skoro przychody na 1
                                    > 0000000% będzie miało niższe niż tarnów). Z dzielnic miasta Krakowa, staną się
                                    > "sypialnią miasta". Tyle.

Jesli nigdy nie widziales Huty na oczy, to po co piszesz, ze nie ma miejsca na rozwoj?
                                    Poza tym fakt, ze zabudowania istnieja tylko to potwierdza - chocby przez mozliwosc ich zastosowania.
                                    Jak juz pisalem - jesli Nowa Huta nie przejmie po Krakowie dlugow, to wlasnie Krakow zbankrutuje, a Huta bedzie sie miala dobrze.

Straszenie brakiem zdolnosci kredytowej jest smieszne. Duzo mniejszy Radzionkow odlaczyl sie niedawno i teraz dosc sporo buduje. Moze BOS sie zlitowal? :)

Co do rewitalizacji, to wreszcie bedzie na nia szansa. Tutaj szansa na fundusze unijne (i to wcale nie male) jest duza.
                                    Ile? Prawdopodobnie wiecej niz 50% kosztow inwestycji.

> Za to powstaną kolejne setki, tysiące miejsc pracy dla urzędników - w ramach wa
                                    > lki z bezrobociem prawda?

Spokojnie, odlaczenie Huty nie spowoduje zmniejszenia liczby urzednikow w krakowskim magistracie...prawdopodobnie nawet wzrosnie :)
                                    • Gość: a10 Eminey - przykro mi to stwierdzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.12, 00:28
                                      ale pewność tchnącą z wypisywanych sądów bierzesz za własną rację.
                                      Tyś jest (chłopie, bez urazy) do tej rozmowy normalnie NIEPRZYGOTOWANY.

ITBBnT
    • Gość: krakowianka Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.ghnet.pl 15.12.12, 01:47
      Bzyk nie jest z Nowej Huty :))))
    • Gość: grzeg Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 01:52
      Żałosna, politowania godna błazenada.. Swoją drogą, czego się nie robi dla tzw. sławy.
    • Gość: morwa Najpierw odcinamy im komunikację IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 01:54
      A jeśli chcą, to bilety do NH 2 razy droższe. Od razu zobaczymy ilu mieszkańców NH ich poprze. :-)
      • Gość: bs Re: Najpierw odcinamy im komunikację IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:31
        a my wam prąd odetniemy i ciepełko... heee . Po naszej stronie zajeznie też są nie martwsię a tysiące ludzi do moris i na kombinat dzień w dzień zasówa o M1 selgros nie wspominając... nie ma sprawy może NH zarobi coś na podobnych postawach... nie ma sprawy.
        • Gość: a10 Właśnie na tym Wasz kłopot polega, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 09:37
          że utkwiliście główkami w granicach komuszej NH z 1973 roku. Czas się obudzić.

Nawet nie wiesz "chopie" co to jest NH, a pitolisz coś o odcinaniu. Tereny EC Łęg leżały w Krakowie już PRZED WOJNĄ (Beszcz z Głębinowem), ale tego Ci dziadkowie nie opowiedzieli, bo wtedy nie wiedzieli jeszcze, gdzie to dokładnie jest.

Nowa Huta to miasto z 1951 roku. Przypomnij sobie, jakie ma granice. To Ci nie zaszkodzi.
          • Gość: bs Re: Właśnie na tym Wasz kłopot polega, IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:53
            pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Huta_(część_Krakowa)
            • Gość: stopdemagogii Re: Właśnie na tym Wasz kłopot polega, IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 09:56
              Kraków 1944, generalne gubernatorstwo
              galeriabramaflorianska.com/coppermine/displayimage.php?album=9&pos=52
              Czyżyny i Łęg w Krakowie, a w miejscu huty, pola:)
              Pozdrawiam!
            • Gość: a10 "Bodaj byś cudzie dzieci uczył" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 10:17
              Witaj, Dziecko Neostrady.

Wikipedia jako źródło wszechwiedzy?

Brawo. Ale nie mów o tym swojemu pracodawcy, bo mogą być siupy.

Czerwony atrament, który rozlał się komuchom na mapę w 1954 roku (poczytaj sobie, jak się wtedy decydowało o państwie i samorządzie...) udało się zetrzeć
              dopiero demokratycznie wybranemu samorządowi, w 1990 roku, co możesz sobie przeczytać w tym swoim linku.

Miłej lektury.
              • Gość: stopdemagogii Re: "Bodaj byś cudzie dzieci uczył" IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:19
                Nie tłumacz mu tego :), on nie rozumie, że Nowa Huta to nie jest 5 dzielnic, a co najwyżej 3, przy czym tak naprawdę Nowa Huta to tzw. Stara Nowa Huta i Bieńczyce, reszta to samodzielne wsie/miejscowości, które istniały już wcześniej. Choć nawet Bieńczyce istniały wcześniej.
                Więc, żeby się nie okazało, że z 220 tys. mieszkańców nie zrobi się im ok. 100 tys. ;) a wtedy niech zapomną o "dorabianiu się".
            • Gość: do bs-a Właśnie na tym Twój kłopot polega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 11:11
              ze nie przeczytałeś artykułu z przedwczorajszej GW o dzieciach zagubionych w sieci - uznających , że to co jest w wikibzdurii - to "musi" być prawda. O "Henryku Batucie" słyszał?

a to czerwone jest gierkowski podział z lat 1974-89, a nie rzeczywisty.
        • Gość: stopdemagogii Re: Najpierw odcinamy im komunikację IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 09:52
          Poszukaj w internecie czegoś takiego.

pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnia_Krakowa
          Wodociągi i Łęg to własność miasta Krakowa, a nie "Nowa Huta" ;)
          Pupa zmarznie.
          • Gość: bs Re: Najpierw odcinamy im komunikację IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:58
            inne są dane a kraków to nh o odzielenie to cała nh czyli 5 dzielnic kolego.. a nie to co ty chcesz... llipka dupka pomarznie jednak.
            A pozatym licytacja jest chora i pokazuje jakimi polakami jesteśmy... pełni kompleksów i nienawiści... sam się tym brzydze ale to co kraków <brak inwestycji> robi z NH to zgroza więc sory Pracowali no to latami...
            • Gość: stopdemagogii Re: Najpierw odcinamy im komunikację IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:02
              Nie kolego - jeżeli chcecie secesji to w granicach swojego "miasta", skoro Łęg i Czyżyny zostały przyłączone do Krakowa przed uzyskaniem przez Polskę niepodległości to na jakiej podstawie chcecie je przyłączać do siebie? To, że komunizm wyznaczył sztucznie granice pomiędzy oboma miastami przez Czyżyny i Mistrzejowice to jedno, ale nie jest to zgodne z prawdą. Bo lotnisko w Czyżynach było w Krakowie już w 1944 roku :)
            • Gość: stopdemagogii Kraków- 1910 z Łegiem! IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:04
              Kraków 1910

as.elte-s.com/wspomnij/stare_mapy/1910a.png
              ma w sobie Łęg ;)
            • Gość: stopdemagogii Kraków - 1943 Czyżyny i Łęg w Krakowie! IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:07
              as.elte-s.com/wspomnij/stare_mapy/1943b.png
              Wanna more ;)?
          • Gość: MMM Re: Najpierw odcinamy im komunikację IP: 195.150.190.* 15.12.12, 14:15
            80% STAREJ HUTY OGRZEWA MITTAL
            • Gość: krakowianka Re: Najpierw odcinamy im komunikację IP: *.ghnet.pl 15.12.12, 16:03
              Kombinat został oddany do użytku w 54 roku, kiedy NH należała już do Krakowa, zatem ani Łęg an huta Wasza
    • Gość: morwa Urynowicz to popiera IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 01:57
      Podobno p. Urynowicz radny MIASTA KRAKOWA popiera te działania. Trza odebrać mu mandat, niech będzie radnym MIASTA NOWA HUTA (wolnego).
      PS
      Ciekawe jaką dietę da mu Twaróg z kolegami. :-)
      • Gość: krakowianka Re: Urynowicz to popiera IP: *.ghnet.pl 15.12.12, 03:10
        Pan Urynowicz tego nie popiera
      • Gość: malwa122 I jeszcze Raś z Proszowic IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:47
        Uryn0wcz, Raś, Hohenhauer - to koledzy tych trzech, pożal się Boże "secesjonistów".
    • Gość: krakus Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: 175.43.158.* 15.12.12, 07:02
      Mają ludzie pomysły. Łąki nowohuckieŁąki nowohuckie będą służyć jako Błonia ;-)
    • Gość: KRAKUS Trzech hutasów ;) IP: *.146.88.227.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.12, 07:47
      Nie chcą już być KRAKUSAMI, chcą być samodzielnymi HUTASAMI ;)
      • Gość: stopdemagogii Re: Trzech hutasów ;) IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 08:21
        Upadłe gwiazdy polskiej sceny artystycznej, które chcą w ten sposób zbić kapitał prywatny. Nie ma to nic wspólnego z pracą dla społeczeństwa.
        Podczas, gdy mniejsze miasta się konsolidują i powstają projekty jak np. "miasto Silesia", Nowa Huta chce secesji, żeby tylko po 10 latach z podkulonym ogonem nie przyszła :).
        220 tys. miasto będzie miało jeszcze mniej pieniędzy niż ma obecnie ;).
    • Gość: stopdemagogii Re: powyzej fan komuszego centralnego planowania IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 08:17
      Masz bardzo male pojęcie o ekonomii :)

Droższe MPK, bo nie jesteście w "Krakowie", droższa woda bo wodociągi są Krakowskie, droższe CO, bo to spółka Krakowska. Wymieniać dalej?
      Mniejsza subwencja UE, bo mniejsze miasto.
      Dlaczego miasta GOPu po mimo tego, że mieszka tam najwięcej ludzi w Polsce są tak mało atrakcyjne i dostają mniejsze pieniądze np. z UE? Bo są małe i podzielone ;).

Cała akcja jest zwyczajowym biciem piany i autopromocją jednego upadłego kabareciarza i innych "artystów".
      • Gość: do ekonoma komuszego lub PiSowego. Taka sama bolszewia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 10:21
        @pseudoksięgowy
        to ty demagogu jesteś na bakier z ekonomią

1. własne mpk. Ok. I wtedy jadąc do pracy na wieczystej będziesz się przesiadał z nowohuckiej czwórki do krakowskiej czwórki. Oczywiście kasując nowy "droższy bilet". Przy powrocie to samo. Razy 280 w roku. Oszczędniość jak cholera
        2. własne wodociągi. Trzeba je najpierw zbudować, bo Dłubnia wystarczy dla 1/4 Huty. A za co? Z twoich oszczędności czy ze spadku po dziadku Tworoga? Nie - kosztem podniesienia już wysokich opłat za wodę do niebotycznej wysokości
        3. własne CO - jak wyżej. Za co zbudujesz tę nową elektrociepłownię (podobnie przy własnym prądzie, bo też korzystamy z "krakowskiego")
        wyliczać dalej?
        jedyne co może by spadło to podatek gruntowy. Powiedzmy o połowę. Oszałamiająca różnica dla 98% normalnych ludzi - z 70 na 35 zł w skalo roku

Jak ktoś słusznie napisał - jest to wyłącznie lans trójki nawiedzonych. Może jeszcze , tworogi jedne, wprowadzicie "narodowość nowohucką" (nazwaną w skrócie hutas)

PS mieszkam w Hucie od narodzin (swoich i prawie Huty) - czyli mniej więcej tyle samo ile łącznie mają ci trzej pożal się Boże "secesjoniści" ze zdjęcia.
        • Gość: stopdemagogii Re: komuszego lub PiSowego. Taka sama bolszewia IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:24
          Oj, jaki Ty jesteś biedny, zarzucasz mi, że jestem za "secesją nowej huty". Jesteś ofiarą nowej reformy edukacji, że nie czytasz ze zrozumieniem?
          We wszystkich postach tutaj
          a/ krytykuje pomysł secesji nowej huty
          b/ punktuje, że to nie jest w interesie nowohucian
          c/ pisze dokładnie to co ty - czyli o pyrrusowym zwycięstwie nowohucian i wzroście kosztów ich życia, bo wszystkie spółki miejskie pozostaną we własności krakowa.

Jak odpowiadasz na komentarze to przeczytaj je dwa razy i postaraj się zrozumieć.
          Nie zarzucaj mi czegoś, czego NIGDZIE nie napisałem, bo po prostu ośmieszasz się.
          • Gość: dfdsfdasfadsf jedno slowo: elektrocieplownia ŁEG IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:57
            jest na terenie NH
            zobaczymy jak bedziecie skamlec jak wam odetniemy prad i CO w zimie
            • Gość: a10 Następny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 11:30
              niedouk.

Na "terenie" "Nowej Huty" EC Łęg to była, kiedy czerwoni debile (1954-1990) tak "se" nazwali kawałek świata.

Te tereny są częścią Krakowa od 1910 roku. Ich mieszkańcy sami się na to zgodzili.
              W 1910 roku nie było ani Huty, ani NAWET wspaniałego Związku Sowieckiego, który nam tę Hutę tu wpakował.

Doczytać sobie.

Pa.
            • Gość: krakowianka Re: jedno slowo: elektrocieplownia ŁEG IP: *.ghnet.pl 15.12.12, 16:48
              Łęg był krakowski zanim powstała NH, nie możecie przejąć spółek krakowskich ot tak sobie, trzeba je wykupić. Stać was? Chcecie wolnej Nowej Huty ? To może tej z 51 roku,czyli jakieś 3 dzielnice :))). I oczywiście zwrot kasy za wszystkie inwestycje :). Stać Panów na to ? Dlaczego facet z Kozłówka wypowiada się w imieniu mieszkańców NH? Wybrali go w demokratycznych wyborach? Jeśli to tylko artystyczny szum, to ok, ale czemu jak zwykle zapomina się ludziach ?
            • Gość: stopdemagogii Re: jedno slowo: elektrocieplownia ŁEG IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:11
              Nie jest na terenie Nowej Huty. Teren na którym znajduje się elektrociepłownia został przyłączony w 1909 roku do Krakowa.
          • Gość: do stopdemagogii Re: komuszego lub PiSowego. Taka sama bolszewia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 11:02
            czytanie ze zrozumieniem boli. Ciebie boli.

To, że wpis mi wrzuciło pod Twoim (nie mam pojęcia czemu -odpowiadałem na wpis "księgowego"_, nie zwalnia Cię od przeczytania ze zrozumieniem. Calości.
            wyraźnie chyba napisałem, że pseudoksięgowy (vel ekonom) jest demagogiem

Więc czepiaj się bs-a albo Tworoga, a nie mnie
            • Gość: stopdemagogii Re: komuszego lub PiSowego. Taka sama bolszewia IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:13
              Tam jest mój nick.
              Poza tym zdecyduj się na posiadanie jednego nicka. Cierpisz na rozdwojenie, roztrojenie etc. osobowości, że każdy komentarz opatrujesz innym nickiem?
    • cwks5 Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta 15.12.12, 08:27
      Mimo dość napastliwych opinii- jest to jakas mysl, odbiega ona zasadniczo od stwierdzeń niektórych "prominentnych" polityków n.p "prof.Terlecki : Nową Hutę - wyburzyć,zbudować coś zupelnie nowego,może hala targów europejskich ,a może taki krakowski Prater..itd". To lepiej się usamodzielnić ale ISTNIEĆ.
      • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 08:33
        Cytowanie Terleckiego i sugerowanie się jego pomysłami jest co najmniej niepoważne. Facet nie wygrał wyborów, jego pomysły zostały wyśmiane i uznane za szkodliwe. W dodatku przegrał te wybory dawno temu, a wszyscy i tak pamiętają jego pomysły, w czym więc problem?
        Na forach dominuje strasznie polaczkowe myślenie "Tak, tak samodzielność, niepodległość, wolność!".
        Nikt z Nowohucian nie ma wątpliwości co do negatywnych skutków "secesji"? Oba miasta ze sobą zdążyły się na tyle powiązać, że zbyt wiele "je łączy".
        Poza tym gdzie granica?
        Ok "Stara Nowa Huta" niech się odłączy, tam pewnie wielu jest "za".
        Ale co z "Mistrzejowicami"? Wątpię by mieszkańcy tej dzielnicy chcieli zostać w Hucie, bo im to nic nie daje, dużo nowych bloków i ludzi pracujących W KRAKOWIE. Co z Czyżynami? Też wątpię, aby chcieli zostać w Hucie. Zostaną w Krakowie.

I nagle z 5-ciu dzielnic, mających razem 220 tys. mieszkańców, może się zrobić 2-3 (Nowa Huta, Bieńczyce, Wzgórza Krzesławickie). Ok 140 tys. mieszkańców. A to miasto niewiele większe od Tarnowa, które będzie miało znacznie większe problemy infrastrukturalne i logistyczne niż 120 tys,, Tarnów, który istnieje, a nie "buduje się od nowa".
        • Gość: nh Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:43
          ale co ty sie tak podniecasz starymi mapami i marnujesz czas na jakies dewagacje. Zajmij sie czyms pozyteczniejszym, bo zaraz dojdziesz do tego ze Czyzyny byly w Cesarstwie Bizantyjskim ...
          Z tego co widze komentarze w necie i realu (bo mieszkam w starej hucie) to 90% NHucian (w dowolnej konfiguracji topograficznej) leje cieplym moczem na separacje. Chodzi o równe traktowanie naszej dzielnicy w ramach KRK.
          • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:46
            Podniecam się w równym stopniu jak i wy wszyscy tutaj piszący :).
            Nie przesadzaj - piszę prawdę. Mapy i historia nie kłamią.
            Można zaklinać rzeczywistość i narysować sobie linię na mapie tak jak się komuś to podoba, ale prawda jest jedna. "Huta" w rozumieniu Huty nie zawiera w sobie ani Łęgu, ani Czyżyn, ani Mistrzejowic, czy Batowic - te miejscowości istniały przed powstaniem nowej huty, z czego dwie pierwsze już były w Krakowie w całości, a trzecia w połowie w momencie zapadnięcia decyzji o budowie Nowej Huty,

Trzymajmy się FAKTÓW.
            • Gość: nh Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 11:11
              ale jakie to ma znaczenie ?
              Jak akcja sie uda i miasto laskawie ruszy d..pe i zacznie cos robic w NH to pewnie mieszkancy Czyzyn, Mistrzejowic itp nie będą mieli problemów ze skorzystaniem z tego ?
              Czy tez wyciagniemy wtedy mapy z antykwariatu i powiemy, hola Panowie ...
              • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:14
                Ma to ogromne znaczenie - chcecie coś ugrać i o coś walczyć - proszę bardzo, ale kierujcie się faktami, nie zaklinajcie rzeczywistości i nie KŁAMCIE.
                • Gość: nh Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 17:33
                  a) chyba ci sie caps-lock przyblokowal

b) nie pisz do mnie per wy, bo to nie bialorus

c) a gdzie ja klamie, kolego? w ktorym poscie? nie siej demagogii
                  • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:37
                    Kłamiecie Wy - obrońcy Huty :) "wolnej huty", taaa;)

To nie Białoruś, to racja, na Białorusi nie miałbyś nic do gadania, a i internet miałbyś w pełni kontrolowany :).
                    Już skończ, bo jesteś śmieszny w swej prostocie.
                    • Gość: nh Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 17:41
                      ogarnij sie skomplikowany kolego, gdzie ja pisalem o obronie 'wolnej huty' ?
                      dla mnie to bzdura, ale twoje madrosci mnie irytuja (tak, nie jestem wolny od tej emocji)
                      • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:48
                        Irytuje Cię prawda i fakty historyczne? Zaiste, ciekawe.
                        • eminey Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde 15.12.12, 18:27
                          Fakty sa takie, ze Mistrzejowice czy Czyzyny sa w podobnym stopniu dyskryminowane, co Huta.
                          Zatem jesli beda chcialy przylaczyc sie do secesji, to co ma je powstrzymac? Stare mapy?

Caly spor dotyczy tego, ze Nowa Huta jest w oczywisty sposob dyskryminowana przez wladze Krakowa.
                          Zreszta co tu duzo mowic. Kiedy byla ostatnia inwestycja w Hucie zrealizowana przez miasto? Rondo Kocmyrzowskie? To bylo 7 lat temu...

Grozba odciecia komunikacji wydaje sie wrecz smieszna. Dlaczego? Bo ceny biletow podwazaja oplacalnosc korzystania z komunikaji, a polaczenia z Huty juz dawno nie byly tak ograniczone.
                          Poza tym w Hucie swietnie dziala komunikacja oparta o busy - ktore wypelnily niszcze po nieistniejacych autobusach.
                          Pomijajac oczywista kwestie, ze nowe miasto byloby stac na komunikacje...a poniewaz w Hucie ZIKiT nie powstal, to jej poziom raczej bylby wyzszy...
                          • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 18:30
                            Myślę, że może to powstrzymać napływowa ludność, która zamieszkała tam, bo to Kraków, a nie Huta i pracuje w Krakowie, a nie w Hucie ;).

• eminey Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde 15.12.12, 22:50
                              Niezrozumialy argument.
                              Ci, ktorzy mieszkaja w Skawinie czy w Wieliczce tez czesto pracuja w Krakowie...a mimo to, nie domagaja sie przylaczenia ich miast...

Zreszta byloby to glupie. Po co?
                              Ci ze Skawiny nie placa podatkow w Krakowie, a miasto zafundowalo im droge, ktora pozwala wygodnie dojechac do centrum ("autostrada Skawina").
                              Za to wladze ich gminy moga zadbac o ich miejsce zamieszkania.

Ergo o ich prace dba Krakow, o mieszkanie - ich gmina.

I czemu w Hucie ma sie to nie sprawdzic?
                              • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 23:12
                                A to ciekawe, bo jest inicjatywa i powstaje projekt przyłączenia wieliczki do krk :)
                                argument jest całkiem logiczny , naprawdę.
                                Idąc waszym tokiem rozumowania, niech każda z 18 nastu dzielnic ogłosi niepodległość.
                                Gwarantuje ci, ze z ekonomicznego punktu widzenia, tak małe organizmy mają małą siłą przebicia. W troche większej skali udowadnia to śląsk. A jak? A tak, że po mimo iż jest to największy organizm miejski i największa konurbacja tej części Europy, gospodarczo i pod względem atrakcyjności inwestycyjnej oraz SILE PRZEBICIA ustepuje nawet Poznaniowi.
                                W koncu 300 tys. Katowice to nie 600. tys poznan, czy 760 tys. Krakow.
                                • eminey Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde 16.12.12, 00:05
                                  Jesli taki projekt istotnie jest tworzony, to raczej po drugiej stronie A4...
                                  Wieliczka na wlaczeniu do Krakowa moglaby tylko stracic.

> argument jest całkiem logiczny , naprawdę.

To zalozenie a priori? Nie widze zadnego uzasadnienia.

Dla ludnosci nie ma znaczenia jak sie nazywa miasto w ktorym mieszkaja - naprawde. Za to na wysokiej jakosci zycia zalezy wszystkim. W sytuacji, gdy dzielnica w ktorej mieszkaja jest niedoinwestiwana mieszkancy maja bronic sie przed secesja bo...?

> Idąc waszym tokiem rozumowania, niech każda z 18 nastu dzielnic ogłosi niepodle
                                  > głość.

Znowu musze Cie odeslac do slownika. Juz 3 raz:
                                  sjp.pwn.pl/szukaj/niepodleg%C5%82o%C5%9B%C4%87
                                  Nie wiem co oglosza inne dzielnice. Secesja Nowej Huty mialaby dotyczyc 3-5 z obecnych dzielnic.
                                  Nie bede sie tez wypowiadal za mieszkancow innych terenow Krakowa - ich sytuacja nie jest mi az tak dobrze znana.

Niemniej secesja Swoszowic wydaje sie byc nawet bardziej prawdopodobna, niz ta Huty...

> Gwarantuje ci, ze z ekonomicznego punktu widzenia, tak małe organizmy mają małą
                                  > siłą przebicia. W troche większej skali udowadnia to śląsk. A jak? A tak, że p
                                  > o mimo iż jest to największy organizm miejski i największa konurbacja tej częśc
                                  > i Europy, gospodarczo i pod względem atrakcyjności inwestycyjnej oraz SILE PRZE
                                  > BICIA ustepuje nawet Poznaniowi.

Jako kontrargument moge podac zaglebie Ruhry.

Poza tym z miast malopolskich, ktore staraja sie o fundusze unijne w przeliczeniu na 1 mieszkanca Krakow jest na szarym koncu.
                                  Dlatego w poprzedniej kadencji Wieliczka, Myslenice i Nowy Targ zebraly wiecej funduszy niz Krakow. (w sumie, nie na mieszkanca).
                                  Mysle, ze mozemy sie zgodzic, ze ewentualne miasto NH mialoby porownywalna ilosc mieszkancow...
                                  • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 00:22
                                    Dzielnica jest niedoinwestowana, a która dzielnica jest doinwestowana?
                                    - podgórze duchackie - sypiąca się Nowosądecka, Witosa, Beskidzka w stanie agonalnym
                                    - podgórze - dekerta dziura na dziurze, rozpadające się kamienice na Limanowskiego
                                    - zabłocie - przejście pod torami i większość ulic (Lipowa, Na Dołach, Niwy, Dekerta itd)
                                    wymieniać dalej?

>Nie bede sie tez wypowiadal za mieszkancow innych terenow Krakowa - ich sytuacja nie jest mi az tak dobrze znana.

Dlatego też żyjesz w przeświadczeniu, że tylko w Nowej Hucie jest źle.

>Dlatego w poprzedniej kadencji Wieliczka, Myslenice i Nowy Targ zebraly wiecej funduszy niz Krakow. (w sumie, nie na mieszkanca).
                                    Mysle, ze mozemy sie zgodzic, ze ewentualne miasto NH mialoby porownywalna ilosc mieszkancow...

Jest jeden mały "myk". Fundusze Europejskie jakie znamy z lat 07-13 przechodzą do lamusa. Pieniędzy będzie znacznie mniej i na inne cele.

Ekonomii nie zakrzyczysz.

Podawanie przykładu Niemieckiego jest manipulacją - Niemcy mają inne założenia rozwoju kraju. W Polsce "Warszawa" wsysa wszystko do siebie, Niemcy dzielą funkcje pomiędzy duże ośrodki. Essen - przemysł, Frankfurt - finanse, serce finansowe Niemiec, Berlin - urzędy, rząd.
                                    Tylko duże jednostki miejskie w Polsce mogą "odebrać" trochę Warszawie.

Byłbym skłonny poprzeć secesje - po 10 latach Nowohucianie sami by wrócili. Ekonomii nie da się zakrzyczeć. Gierek próbował, się mu nie udało.

Jeżeli odsyłasz mnie do zewnętrznych stron, to przed następnym postem - zanim go wyprodukujesz poszukaj, w jakim rejonie miasta jest najwięcej firm zarejestrowanych (w nim płacą podatek), oraz jaka jest struktura ludności i ich dochody wraz z "mocą nabywczą". To bardzo ważne.
                                    Bardzo - bo może się okazać, że przyszłe miasto to miasto emerytów i rencistów z niezbyt znaczną ilością działalności gospodarczych, zwijającym żagle kombinatem i brakami w infrastrukturze.
                                    Miasto nie posiadające zaufania kredytowego, którego nikt nie będzie chciał kredytować, bo nie będzie mu ufał (podstawa rynku bankowego - zaufanie).

Naprawdę, polecam się douczyć. Warto.
                                    • eminey Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde 16.12.12, 11:43
                                      > Dzielnica jest niedoinwestowana, a która dzielnica jest doinwestowana?
                                      > - podgórze duchackie - sypiąca się Nowosądecka, Witosa, Beskidzka w stanie agon
                                      > alnym
                                      > - podgórze - dekerta dziura na dziurze, rozpadające się kamienice na Limanowski
                                      > ego
                                      > - zabłocie - przejście pod torami i większość ulic (Lipowa, Na Dołach, Niwy, De
                                      > kerta itd)
                                      > wymieniać dalej?

O podgorzu duchackim juz pisalem - nie wiem czy jest sens drugi raz. Moze wkleje?
                                      O podgorzu sie wypowiem, jak uscislisz, ktore masz na mysli. Niestety, ale podobnie jak Huta zwyczajowe granice podgorza sa dosc duze. Dawna dzielnica Podgorze, to byl caly Krakow po prawej stronie Wisly.
                                      A jest diametralna roznica miedzy Podgorzem blizej wisly, a blizej autostrady.

> Dlatego też żyjesz w przeświadczeniu, że tylko w Nowej Hucie jest źle.

To zaczyna sie zmieniac w pyskowke. Nie bede na takie zaczepki odpowiadal. Jesli masz cos interesujacego do powiedzenia do napisz. Jesli chcesz sie tylko przekomarzac, to wracaj do piaskownicy.

> Jest jeden mały "myk". Fundusze Europejskie jakie znamy z lat 07-13 przechodzą
                                      > do lamusa. Pieniędzy będzie znacznie mniej i na inne cele.

To chyba kolejny argument za secesja, prawda?

> Podawanie przykładu Niemieckiego jest manipulacją - Niemcy mają inne założenia
                                      > rozwoju kraju. W Polsce "Warszawa" wsysa wszystko do siebie, Niemcy dzielą funk
                                      > cje pomiędzy duże ośrodki. Essen - przemysł, Frankfurt - finanse, serce finanso
                                      > we Niemiec, Berlin - urzędy, rząd.
                                      > Tylko duże jednostki miejskie w Polsce mogą "odebrać" trochę Warszawie.

Moge porownac nowy organizm krakowsko-nowohucki do trojmiasta, jesli wolisz.
                                      Przyklad zreszta duzo lepszy niz Slask.

A co do duzych miast, to Krakow juz dawno wyprzedzily Poznan i Wroclaw. Teraz rywalem staja sie Kielce i Slask.
                                      Wielkosc Krakowa to mit rozpowszechniany przez jego mieszkancow...

> Byłbym skłonny poprzeć secesje - po 10 latach Nowohucianie sami by wrócili. Eko
                                      > nomii nie da się zakrzyczeć. Gierek próbował, się mu nie udało.

To powtarzanie w kolko o zakrzyczeniu ekonomii i Gierku przypomina mantre...

Rozumiem, ze z perspektywy Krakowa taki rozdzial bylby skrajnie niekorzystny. Z perspektywy Huty juz niekoniecznie.
                                      De facto kazde dzialanie w hucie byloby juz na plus. Bo nie dzieje sie nic. Nawet lokalne inicjatywy sa torpedowane.
                                      No chyba, ze jedyne korzysci w nalezeniu do Krakowa mamy upatrywac we wspomnianej cieplej wodzie.
                                      Troche malo...

> Jeżeli odsyłasz mnie do zewnętrznych stron, to przed następnym postem - zanim g
                                      > o wyprodukujesz poszukaj, w jakim rejonie miasta jest najwięcej firm zarejestro
                                      > wanych (w nim płacą podatek), oraz jaka jest struktura ludności i ich dochody w
                                      > raz z "mocą nabywczą". To bardzo ważne.
                                      > Bardzo - bo może się okazać, że przyszłe miasto to miasto emerytów i rencistów
                                      > z niezbyt znaczną ilością działalności gospodarczych, zwijającym żagle kombinat
                                      > em i brakami w infrastrukturze.

To sa wlasnie powody secesji. Ciesze sie, ze sie zgadzamy.

Aha, gdzie sa Ci naplywowi, ktorzy mieliby zapobiec odejsciu, bo czuja sie z Krakowa?
                                      Taki argument padl.

> Miasto nie posiadające zaufania kredytowego, którego nikt nie będzie chciał kre
                                      > dytować, bo nie będzie mu ufał (podstawa rynku bankowego - zaufanie).

Podstawa kredytow nie jest zaufanie. Bank daje ludziom kredyty nie dlatego, ze im ufa, a dlatego, ze Ci maja zdolnosc kredytowa.
                                      Jesli - choc to optymistyczne zalozenie - Huta nie przejmie zadnych dlugow po Krakowie, to sytuacja kredytowa Huty bedzie duzo lepsza niz Krakowa.

De facto Krakowa bedzie skrajnie zla. Bez podatnikow z Huty Krakow zadluzenie Krakowa przekroczny (i to znacznie) ministerialna granice 60%. To oznacza niemal natychmiastowy zarzad komisaryczny i - przy braku mozliwosci splaty zadluzenia - bankructwo.

> Naprawdę, polecam się douczyć. Warto.

Nie przyjme nauk od osoby, ktora poklocila sie ze slownikiem...
                        • Gość: nh Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.12, 10:53
                          Nie, irytuje mnie przypisywanie poglądów których nie popieram i nie wyrażam tylko z tytułu miejsca zamieszkania. Jest to demagogia pierwszej wody, co dodatkowo zabawnie kontrastuje z twoim nickiem.
                          Irytuje mnie też chamstwo niektórych mieszkańcow Krakowa, ktorzy wszelkie nieszczęscia zwalają na przyjezdnych (szczególnie z Rzeszowa i okolic), na mieszkających w aglomeracji, na Nową Hutę, byle nie na siebie. Ale to temat na inną dyskusję
                          I odpuść już sobie wytykanie emocji, bo sam je nakręcasz.

Co do meritum - jeśli uważasz, że obszar wschodniego Krakowa (doceń że nie nazywam to Nową Hutą żeby nie aktywować twoich kartograficzych skonności) jest przez szanowny magistrat traktowany poważnie przez ostatnie lata to gratuluję. Nie chodzi o secesję, tylko o to żeby krzyknąć o problemie Starej Huty, Bieńczyc, Czyżyn, Mistrzejowic itp. Być może problem dotyka też innych dzielnic - nie stoi nic na przeszkodzie żeby się aktywowały i upominały się o swoje. Zgadzam się na przykład, że północ Krakowa nie jest traktowana lepiej - transport do centrum z okolic wyjadówki na Warszawę jest koszmarny.
                          Ale to trzeba coś robić, i Ci trzej panowie przynajmniej próbują.
                          Nie może być tak, że miasto wydaje setki milionów na stadiony, a brak kasy na baseny, na domy kultury, drogi (przejedź się kiedyś przez wyjazdówkę na Kocmyrzów - ma być robiona gdzieś w 2019 ...), itp.
                          I tyle.
                  • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:40
                    as.elte-s.com/wspomnij/stare_mapy.htm

Polecam też tę stronę, przed jakimkolwiek dalszym szczekaniem na forum w obronie "wolności Huty" i powielanie kłamstw, że Czyżyny, Łęg, Beszcz i Mistrzejowice też się wam w tym waszym pomyśle osobnego miasta Należą ;).
                    Dzielnica XVIII, Dzielnica XVI i może XVII. ;)
                    Razem jakieś 130-40 tys, mieszkańców.
      • Gość: a10 Terlecki ps. "Pies" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 08:45
        ma na myśli wyburzenie kombinatu a nie dzielnicy. To jednak chyba za trudne dla Ciebie. Kombinat i tak zaraz szlag trafi. Zostanie co najwyżej przetwórstwo.
        • Gość: Ja Re: Terlecki ps. "Pies" IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:20
          o ile pamiętam kombinat należy do Hindusa...
          • Gość: a10 Re: Terlecki ps. "Pies" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 09:28
            ... i kurczy się w oczach a produkcja ciężka przenoszona jest do innych ośrodków, bardziej ekonomicznie uzasadnionych, jako miejsce. Tu inwestycje pakowane są w koksownię, cementownię i walcownie. Mittal przecie przenosi tam, gdzie taniej i można mniej umieć.

To po co mu huta w Krakowie?

A grunt? Aaaa - grunt, to tak. Na gruncie Mittal z pewnością coś zmajstruje, ale to nie będzie huta. Raczej.
            • tymon99 Re: Terlecki ps. "Pies" 15.12.12, 10:41
              Gość portalu: a10 napisał(a):

> po co mu huta w Krakowie?

zwykle, na świecie, huty buduje się tam, gdzie na miejscu jest przynajmniej jeden z dwóch surowców (węgiel/ruda). wybiera się ponadto miejsca zasobne w wodę, w pobliżu elektrowni, no i w miarę możliwości nie za daleko od głównych odbiorców.
              • Gość: stopdemagogii Re: Terlecki ps. "Pies" IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:47
                Węgla i rudy w Krakowie nie ma. Huty powinno lokować się na Śląsku, a nie w Krakowie.
      • Gość: do cwks5 Legionisto, zajmij się secesją kibelkowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 10:53
        i tyle
    • Gość: cz Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: 194.42.110.* 15.12.12, 08:30
      Żałosny pomysł podupadłych "gwiazd" krakowskiej sceny i błazeńska próba zwrócenia na siebie uwagi.
      • Gość: melissa_km Za dużo trawki wypalili? IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:51
        Oj, oj, Twarogi, Grzznki, Bzyki może czas już przestać, bo coraz więcej dzirek w mózgach.
    • bosman_plama Re: powyzej fan komuszego centralnego planowania 15.12.12, 09:01
      No widzisz, więc trzeba się było brać za secesję piętnaście lat temu, nie dziś.
      Właśnie kończą się "łatwe" fundusze europejskie, na pieniądze z następnej perspektywy przyjdzie czekać tak naprawdę przynajmniej dwa lata, a i tak samodzielnej NH byłoby o nie trudniej, podobnie jak trudniej byłoby jej o pożyczki, bo miałaby mniejszą zdolność kredytową. No i te fundusze z nowej perspektywy finansowej będą wyglądać inaczej niż obecne.

W dodatku chcesz się odłączać od Krakowa właśnie wtedy, kiedy planowane są w niej największe inwestycje chyba od czasu jej wybudowania. Trudno mi sobie wyobrazić gorszy moment, pomijając w ogóle sens całego pomysłu.
    • Gość: Zwierzyniecki Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 09:16
      "W planach ruchu jest stworzenie nowohuckiego magistratu, który miałby koncentrować wokół siebie ludzi dbających o rozwój Nowej Huty oraz dokończyć ideę jej usamodzielniania się od Krakowa"
      I wszystko jasne.
      Jest jednak zastanawiające dlaczego pan Twaróg decyduje się szarpać rękę, która karmi? Jeżeli się nie mylę, to do pracy dojeżdża do " Krakowa", a płaci mu miasto z naszych podatkow. Nie bardzo chce mi się wierzyć w tzw. Projekt artystyczny itp. działania, raczej przygotowuje się grunt do skoku na posady. Niekoniecznie zaraz będzie się stanowisko burmistrza Nowej Huty (całkiem nieźle brzmi...), wystarczy,powiedzmy pełnomocnik prezydenta ds. Nowej Huty Przyszłości.
      • Gość: a10 "Zwierzyniecki"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 09:31
        Miasto nie płaci Twarogowi za to, że "dojeżdża", ale za to, co robi.

A robi na Zwierzyńcu tyle, że gdyby inne oddziały MHK robiły dookoła siebie tyle pożytecznego wiatru, to by sobie o tym muzeum opowiadano wiele, daaaaleko poza granicami Polski.

To raczej pewne.
        • Gość: Ziwerzzezwierzyńca Twaróg masz tu rower, masz tu buty i... IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:54
          ... spie... do Nowej Huty, jeśli źle ci w Krakowie. Nie chcemy cię na Zwierzyńcu.
        • Gość: gość Re: "Zwierzyniecki"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 10:58
          jak aż tyle robi w tym muzeum Lenina, to niech sobie urządzi secesję ul. Królowej Jadwigi i ogłosi się Królem Maciusiem Pierwszym. Ja płakać po n im nie będę
          • Gość: a10 Jeśli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 11:06
            ... nawet nie wiesz, co tam robi, to po ch ... bijesz pianę.

Muzeum Lenina, to było w pałacyku Mańkowskich, przy Topolowej. Ale już nie ma - i to dawno.
            Tak dawno, że jeszcze Cię wtedy do Krakowa nie przywieźli w koszyku.
            Bo gdybyś się tu urodził, to byś wiedział takie rzeczy.

I tak szydło z worka wylazło.
            • Gość: do a10 dzieciaczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 11:16
              na Królowej Jadwigi, w domu, w którym tenże Lenin (a teraz jego godny następca ideowy - MT) przebywał był oddział Muzeum Lenina. Ale ty dzieciaczku o tym nie wiesz, bo w wikipedii o tym nie piszą

czasem lepiej milczeć, niż się ogłupić - jak ty powyższym wpisem.
              • Gość: a10 Tatusiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 11:41
                Wiedziałem o tym co najmniej od czasu, kiedy ten ODDZIAŁ (brawo) powstał.
                Oddziału już dawno niet.

Muzeum Lenina też niet.

Lenin mieszkał w różnych miejscach (przeważnie Ci nieznanych), np w pierdlu w Nowym Targu, albo w Zurychu. Myślisz, że z tego powodu ktoś to tam świętuje?

Nie - nie świętuje. Wiem bo bywam w Zurychu zawodowo. Taki zawód.

Mierz zamiary na siły, bo wyjdziesz na (ekhm) wesołka. Szczególnie w kwestii wieku rozmówców.

Jeśli nie wiesz, co Twaróg robi w Domu Zwierzynieckim

(a nie wiesz, skoro kojarzy Ci się to z Leninem. Podziękowania - sam obnażyłeś swoją ignorancję)

to (pytanie zadane wcześniej) PO CH... BIJESZ PIANĘ?
    • Gość: Ania Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.ghnet.pl 15.12.12, 09:18
      Co tych 3 gosci tam pali? ;)
    • Gość: KK Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:21
      Czy panowie coś przypalili?
    • Gość: bs Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:27
      Jestem za. NH jest zapomniana przez kraków, a to z tej strony krakowa poszły wszystkie"wyzwoleńcze "ruchy. Co jak co to tu ludzie mieli "jaja" . To dzięki NH i kombinatowi kraków rósł w siłe.
      Popieram odzielenie w 100% niech sobie majchrowski bez kombinatu i PM poradzi.. powodzenia. Ulice w NH są najlepiej przemyślane i inne dziury niech się schowają. Gdzie nawet chodnikiem iść się nie da. Więc wywższajcie się "prawdziwi mieszkańcy" krakowa.... Ale jak zostaniecie o samych marketach i bankach... a zapomniałem elektrociepłownia Łęg<XiV dzielnica czyżyny> to też NH... ciekawe z kim Majchrowski umowy podpisze i po jakich cenach :-)
      Więc powodzenia i plujcie dalej na rękę która karmi cały kraków.,.,.
      • czesiekkk Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde 15.12.12, 09:40
        Tak, tak wiatr przemian wiał z Nowej Huty. Wystarczyła zimna zupa na stołówce zakładowej lub brak wody mineralnej w lecie by panna Solidarność buntowała się przeciwko niedobrej komunie. Tej niedobrej komunie która budowała mieszkania w płycie, wprowadziła wcześniejsze emerytury i dodatki za szkodliwe. Teraz za to mamy wolność, są śmieciówki, samodzielne działalności gospodarcze, zwolnienia grupowe i politycy z Polski jadący po dyspozycje do Waszyngtonu, a po zakończeniu kariery na wykłady.
        Niech żyje III RP.
        • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 09:57
          Niech żyją kredyty Gierka i gospodarka centralnie planowana, wyniszczająca środowisko i ekonomie.
          • czesiekkk Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde 15.12.12, 11:01
            Tylko, że z tych kredytów Gierka budowano miliony mieszkań i zakłady przemysłowe, które w latach 90-tych sprzedano za bezcen, zachodniej konkurencji. Gierka wykończyło przeinwestowanie plus światowy kryzys energetyczny, który wybuchł na Zachodzie w wyniku bliskowschodnich wojen, przyczyna obiektywna. Padło nie tylko u nas, także Zachód musiał się z tym kryzysem boleśnie zmierzyć.Pomysł też był dobry kupić zachodnie licencje i produkować z nich towary na eksport. Dzięki przeinwestowaniu Gierka było co sprzedać w latach 90-tych, i były kontakty z Zachodem, za Gomułki było kompletne uzależnienie od ZSRR i zero kontaktów z Zachodem.
            Ale tyle o historii, teraz żyjemy w dostatniej III RP, w której polskie są jeszcze cmentarze i szpitale, no i wagon kolejowe z pluskwami.
            • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 17:16
              Zanim powielisz lewackie bzdury, przeczytaj to
              www2.tygodnik.com.pl/unia/hiszpania/hiszpania06.php
              Porównanie gospodarek dwóch krajów, bardzo podobnych, które startowały z podobnego pułapu gospodarczego. Jeden poszedł w kapitalizm, drugi w lata socjalizmu realnego.
              Pozdrawiam.
      • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 09:54
        pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnia_Krakowa
        Jak już ktoś ci zwracał uwagę. Łęg, Beszcz i tamten rejon miasta WRAZ Z CZYŻYNAMI, został przyłączony do Krakowa przed powstaniem Nowej Huty. Więc bardzo mi przykro, ale to wy zostajecie bez elektrociepłowni :)
        • Gość: z boku Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.naszasiec.net 15.12.12, 10:55
          Elektrociepłownia jest sprzedana Francuzom. Ciepło oni sprzedadzą wszystkim, nawet Krakusom, czyli do innego miasta, bo Nowa Huta miała ustanowione granice na obszarze wielu wsi i części Krakowa.
      • Gość: a10 Następny zdał maturę z geografii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 12:01
        za czapkę cebuli.

Dokształć się Niebogo w kwestii dzielnic, boś zaspał.
      • Gość: krakowianka Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.ghnet.pl 15.12.12, 17:10
        ile razy można pisać że Łęg i Czyżyny należały do Krakowa zanim powstała NH? Że spółki działające na terenie NH to spółki krakowskie? Że kombinat powstał w czasie gdy NH włączono już do KrK? Przez 98 % czasu swego istnienia NH jest dzielnicą Krakowa, i tak się te tkanki zrosły, że ich rozrywanie nie ma sensu. Tym bardziej że Huta z 51 roku to nie Huta dzisiejsza, oj, niewiele by wam zostało, niewiele, więc chcecie działać ze szkodą dla siebie po to aby leczyć nieuzasadnione przecież kompleksy ? Biadolenie że NH jest traktowana po macoszemu jest bzdurą. Chyba że mieszkańcy NH poza Rynkiem w Krakowie nic nie widzieli, w co trudno uwierzyć. Panowie się promują i chcą dostać się do żłoba. Pan Adam to jedyny społecznik w tym gronie. Wielu ludzi uwierzyło w komunizm, to i wielu uwierzy w "społeczne" działanie samozwańczych inicjatorów
    • Gość: ShereKhan Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:31
      Ja w to wchodzę. Mogę być Prezydentem, albo kimś innym, aby tylko ze stosowną pensją !!!
      • Gość: stopdemagogii Re: Nowohuccy secesjoniści z manifestem u prezyde IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 09:58
        Do niczego się nie nadajesz. Zmieniasz nicki jak rękawiczki, obrażasz ludzi i szczekasz pyskiem jak zwykły kundel-bury. Trzeba mieć jakąś klasę, żeby być wybranym.
        Ty nawet nie masz tej rynsztokowej klasy.
    • Gość: gadu Nowohuccy secesjoniści z PIS-u IP: *.blast.pl 15.12.12, 09:36
      Następne pajace od kaczki !!!

Wylać na pysk !
    • Gość: Jacek Śmiechu warte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 09:58
      Urodziłem się w NH 4 dekady temu jestem z tego dumny ale też jestem dumny, że ... mieszkam w KRAKOWIE! Tych trzech gości nie po prostu co robić, zajmują się pierdołami, chrzanią trzy po trzy ! Aby zaistnieć w mediach wymyślają idiotyczne pomysły no i cóż z tego, że kilku dziennikarzy podchwyciło temat i powtarzają ich poronione pomysły na łamach gazet! Nowa Huta to Kraków - Kraków to Nowa Huta i tak ma zostać!
      • Gość: stopdemagogii Re: Śmiechu warte! IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:00
        Secesjonistom daje 10 lat samodzielności. Gwarantuje, że wracają z podkulonymi ogonami, zniszczoną infrastrukturą, odpływem inwestycji.
        Gwarantuje też, że Mistrzejowice i Czyżyny nie będą chciały zostać w Hucie, za dużo nowych i napływowych ludzi tam jest, którzy zamieszkali tu, bo to Kraków, a nie Nowa Huta i przede wszystkim pracują w Krakowie, a nie w Nowej Hucie ;)
      • Gość: bs Re: Śmiechu warte! IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:03
        powinno tak zostać - tylko Dlaczego "władni" od lat zapominają o naszej dzielnicy... Z tego co się orientuje mamy najniższe dofinansowani.. nieproporcjonalne do reszty... przykre to... ale i tak w NH nie jest mi źle . Dlatego powinno zostać jak jest, ale rozwiązania finansowe powinny być ciut lepsze.
        • Gość: stopdemagogii Re: Śmiechu warte! IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:04
          Wiesz ile jest niedofinansowanych i sypiących się rejonów w tym mieście?!
      • Gość: asdsss 3 kolesi z nieciekawą przeszloscia IP: *.ists.pl 15.12.12, 10:49
        3 kolesi z nieciekawą przeszloscia
        probuje zbić punkty, ale ludzie nie zapominają:
        np Twaróg, były działacz LPR rzucający kamieniami w marsz tolerancji,
        wyprowadził z banku WBR duza sume pieniedzy i musial zniknac z polityki
        maz corki Wassermana,
        I to wszystko w tym temacie. widac kim ci ludzie sa.
    • Gość: antybzyk ile wam tych 3 kabareciarzy dało za taką promocję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 10:40
      czy jak ze szwagrem i kumplem wymyślimy przy piwie, że trzeba na nowo utworzyć Wolne Miasto Kraków to też dacie wielkie zdjęcie naszej trójki i wysmażycie wielki artykuł lansujący?
      • Gość: stopdemagogii Re: ile wam tych 3 kabareciarzy dało za taką prom IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 10:47
        Co najmniej dwóch z nich pracuje w Krakowie.
        Np. Adam Grzanka pracuje w Capgemini, a to prądnik czerwony.
    • Gość: zamyslony A dla nich pewnie nowe stanowiska prezydenta IP: *.starnettelecom.pl 15.12.12, 10:53
      Rozumiem, że odłączenie Nowej Huty od Krakowa, to w ramach walki z bezrobociem.
      Jeśli Nowa Huta będzie osobnym miastem, to trzeba będzie zdublować machinę urzędniczą.
      Panowie secesjoniości pewnie widzą siebie na stołkach prezydenta Nowej Huty i tym podobnych.
      Gdy się już obsadzi stołki, to się będzie dawało zlecenia swoim kolesiom, a nie kolesiom Majchrowskiego.
      Pewnie stworzą
      - swoją komunikację (odkupią tramwaje i autobusy od MPK)
      - stworzą swoją elektrociepłownię
      - stworzą swoje firmy oczyszczania miasta
      Przypominam o formalnościach - nie wystarczy, gdzie jest siedziba firmy tylko kto jest jej właścicielem.
      Jeśli właścicielem firmy jest miasto Kraków, to nawet jeśli ma siedzibę w Nowej Hucie, to po oddzieleniu Huty od Krakowa, prawo własności nie zmienia się na zasadzie automatu.
      To jak? - kupujecie tramwaje od Krakowa?
    • Gość: melka55 Ty też palisz z tymi trzema "artystami"? IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 10:56
      Bo bredzisz jak oni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka