Dodaj do ulubionych

Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 12:16
A samochody ? Dlaczego NIKIT nie myśli o zanieczyszczeniach emitowanych przez samochody ? Z badań wynika, że stanowi to 1/3 całej emisji pyłów zawieszonych i benzopirenów !! Palenie węgla to też około 1/3 emisji ! Resztę zanieczyszczeń dostajemy gratis z sąsiednich regionów. Walczmy sprawiedliwie z emisją zanieczyszczeń, a nie skupiajmy się tylko na właścicielach pieców węglowych. Może trzeba zrobić koleją mapę gdzie anonimowo wskazywać będziemy właścicieli pojazdów powodujących zanieczyszczenie powietrza. Nie dajmy się wodzić za nos przedstawicielom lobby gazowo-energetycznego.
Obserwuj wątek
    • t.t Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... 02.03.13, 12:24
      Brawo ! Problem rozwiązany! W Krakowie nikt nie spala śmieci. Czarny dym to po prostu ekologiczny węgiel:)
      A tak poważnie... Straż miejska była u mojego sąsiada. Strażnik "sprawdził, czym sąsiad pali. Gdy usłyszał, że węglem, to podziękował i poszedł.
      Dla porównania... Gdy u mnie był strażnik, aby sprawdzić jak opróżniam szambo, to musiałem przedstawić faktury za wodę i wywóz szamba za ostatnie pół roku. Strażnik sprawdził, czy zgadza się objętość wody i ścieków.
      Czy w przypadku pieców nie należy poprosić o rachunki za paliwo do pieca???
      • Gość: empe Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.03.13, 15:31
        Kontrole prowadzone są pobieżnie. Można palić węglem, ale jednocześnie mieć do palenia (lub rozpałki) lakierowane meble, okna z demontażu lub laminowane płyty. Czy Strażnik Miejski to sprawdza? Czy pobierane są z pieca próbki do badań ? Nie sądzę aby wszystkie zgłoszenia były tylko złośliwością sąsiedzką. Komendant Młot nazwał to na samym wstępie swojej kadencji donosicielstwem.Czyżby dla wygody czyt. świętego spokoju SM ? Bo donosicielstwo źle się kojarzy. Moim zdaniem JEST TO TROSKA O ZDROWIE własne i innych mieszkańców.
    • Gość: krakuska Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 12:53
      Okej, tylko że miasto planuje walczyć z zanieczyszczeniem emitowanym przez piece starego typu za pomocą wymiany ich na nowe. A z samochodami? Co proponujesz - dofinansować właścicielom 20-letnich rzęchów wymianę ich na nowe? Jestem w stanie zrozumieć konieczność posiadania ogrzewania w domu, ale samochód jest luksusem. Sama mam 10-letnie auto na benzynę, ale jest klasy premium i jak sądzę spełnia wysokie normy w zakresie czystości powietrza. Planuję wymienić je za rok, dwa. Dziesiątek tysięcy osób mieszkających w Krakowie i gminach ościennych nie stać nawet na to, żeby odkupić ode mnie moje auto, a co dopiero kupić coś lepszego, że nie wspomnę o samochodach zasilanych energią elektryczną, które są koszmarnie drogie. Ile osób jeździ dieslami, które koszmarnie zanieczyszczają powietrze, co potwierdziły wielokrotnie różne badania? I co, zabrać im te diesle, zakazać sprzedaży?
      • Gość: hahahaha Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.0000a-fast-proxy.de 02.03.13, 13:04
        Pierwsza porażka komendanta Młota stała się faktem. Kierowanie strażą miejską to nie to samo co pierdzenie w stołek w Wydziale Zarządzania Kryzysowego. Czekamy na dalsze "sukcesy" szefa SM.
        • Gość: janusz wielki Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: 79.141.173.* 02.03.13, 14:37
          O tak Janusz zwany Janusz Partacz Pierwszy byl zawsze najlepszy, nikt nigdy nawet do pięt mu nie dorośnie. Przez 6 lat cuda widy zrobił,pyły znad Krakowa na Śląsk przepędził a karzac trucicieli mandatami mandatami po 20 zł Kraków szybko przewietrzył. A teraz nagle wszystko beee bo jego nie ma. DRAMAT!!!
      • Gość: autor Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 19:05
        Jakie nowe piece? Co to za bzdury? Przecież chodzi tutaj o zamianę pieców na elektryczne lub gazowe. Nie darmo aż palą się do tego m.in. firmy takie jak Tauron czy PGNiG, gotowe współfinansować wymianę pieców węglowych, o czym już pisała GW. Kilka miesięcy w sezonie grzewczym szybko zwróci im koszty, a ludzi dotąd opalających węglem puści z torbami. Pomysł p. Lutomskiej & Co. by walczyć z ludźmi palącymi w piecach bierze się z przekonania, że ta biedota nie ma siły przebicia wobec czego można ją wdeptać w ziemię. A to, że za emisję pyłów w równym stopniu odpowiadają mieszkańcy gmin ościennych i właściciele samochodów jest mało istotne. Z nimi trudniej byłoby wojować. Szacunek należy się mieszkańcom Krakowa, którzy nie dali się wciągnąć w "walkę ze smogiem" polegającą na szczuciu jednych mieszkańców miasta na drugich i donosicielstwu.
        • Gość: kk Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.free.aero2.net.pl 03.03.13, 12:06
          Brawo! Ten wpis oddaje prawdziwe oblicze tej sprawy. Troskę rzekomych eko a takt naprawdę, to cwaniaków kombinujących, jak tu na frajerach wycisnąć dużą forsę. To jest naprawdę po chrześcijańsku!
      • Gość: tp Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 12:36
        Dowalić takie opłaty, aby zobaczyli, że opłaca się jeździć tylko MPK i rowerem.
    • Gość: Zły Jesteśmy krajem jajcarzy donosicieli ;))) IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 13:16
      Nie jest jeszcze tak źle z naszym społeczeństwem ;)
      • Gość: kw Re: Jesteśmy krajem jajcarzy donosicieli ;))) IP: 178.32.212.* 02.03.13, 13:28
        Pomysł kom. Młota donoszenia mieszkańców na innych mieszkańców skąd się wziął ? Może z czasów gdy pracował w wydziale "ideologicznym" KW PZPR w Krakowie?
    • Gość: balusz Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... IP: *.ists.pl 02.03.13, 14:14
      Pani dziennikarzyna Dominika nie rozróznia eukacji od donosicielstwa, jak widać spoleczestwo na szczęscie tak.
      Podobnie jak znudzona Pani od "walki" ze smogiem
    • Gość: zs Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... IP: *.static.chello.pl 02.03.13, 16:04
      Prawdę mówiąc, za tak kretyński pomysł jak ta mapa zanieczyszczeń, to z miłą chęcią usłyszałbym teraz o procesach o odszkodowanie od Straży Miejskiej za pomówienia, bądź udostępnienie narzędzi do pomówienia. Bo ktokolwiek znalazł się na tej mapie (a wskazania są dokładne) to mimo, że może palić dozwolonym opałem, to reputację ma już naruszoną. I za tą głupotę SM powinna odpowiadać.
      Walka ze smogiem jest ważna, ale u nas przechodzi to szybko w walkę z wybranymi grupami (np. palący węglem) i antagonizowaniem środowisk... O pomyśle p Dominiki w temacie dodatkowych etatów kontrolerów, to już żal coś pisać - chyba że sama ufunduje im pensje, bo my już wystarczająco łożymy na idiotyczne i nieprzydatne etaty.
      Szkoda tylko, że nawet służby miejskie i rządzący raz-dwa dają się wciągać w takie ekstremalne działania - ale cóż, popularność najważniejsza (mam wrażenie, że również dla tych co "walczą" ze smogiem).
      Dlatego łatwiej dyskutować o zakazie palenia węglem, nawet pomimo braku jakiejkolwiek alternatywy typu MPEC,gaz, czy prąd (bo bywa i tak).
      Dlatego łatwiej napuszczać ludzi na siebie takimi mapami... Taaaa, to jeszcze pamietam, że za komuny też to nazywali "obywatelską postawą" tfu,tfu....; chcesz zgłaszać, to zgłoś na SM, ale nie może to być publiczne oskarżenie (toż to prawie jak lincz)
      Ludzi przede wszystkim trzeba nauczyć palić węglem (i to nie tylko w Krakowie), bo sam uzmysłowiłem sobie, jak niewiele czasem wiemy jak to robić. Przeczytałem artykuł z tej strony: czysteogrzewanie.pl/jak-palic-czysto/jak-palic-czysto-weglem/ i przetestowałem to u rodziców na wsi.... Powiem Wam, że aż wstyd, że człowiek nie miał o tym pojęcia - a tym sposobem, nie dość że nie wydziela sie tylu trujących związków, to i palanie jest dużo bardziej ekonomicznie.
      Ale cóż, u nas łatwiej dać narzędzia do anonimowego donosu i naszczuć jednych na drugich. To łatwiejsze niż racjonalne działania, bo te z reguły wymagają kosztów i co trudniejsze (na szczeblach władzy) zdrowego rozsądku
      • Gość: mariusz Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.torservers.net 02.03.13, 17:23
        Gość portalu: zs napisał(a):

> Prawdę mówiąc, za tak kretyński pomysł jak ta mapa zanieczyszczeń, to z miłą ch
        > ęcią usłyszałbym teraz o procesach o odszkodowanie od Straży Miejskiej za pomó
        > wienia, bądź udostępnienie narzędzi do pomówienia. Bo ktokolwiek znalazł się na
        > tej mapie (a wskazania są dokładne) to mimo, że może palić dozwolonym opałem,
        > to reputację ma już naruszoną. I za tą głupotę SM powinna odpowiadać.

NIC DODAĆ NIC UJĄĆ. >>Brawa<< dla idiotycznego pomyslu szefa Straży Miejskiej. Ciekawe czy odszkodowania będzie płacił ze swojej kieszeni czy z kieszeni podatnika? Kompromitacja.
        • Gość: pies na rudych Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: 46.246.120.* 02.03.13, 21:17
          Jeszcze niedawno wicherek ekscytował się że rosnąca ilość zgłoszeń od mieszkańców (dotyczacych głownie nieprawidłowego parkowania) jest przejawem.... rosnącego zaufania do Straży Miejskiej. Teraz zgłaszanie trucicieli to donosicielstwo i kompromitacja.
          Ocena zmienia się zależnie od punktu siedzenia?
          Czy mozna być jeszcze bardziej obłudnym??
          UPADEK TAK BARDZO BOLI???
          KOŃCZ WAŚĆ, WSTYDU I SMRODU OSZCZĘDŹ, W KRAKOWIE JESTEŚ JUZ SPALONY!
    • Gość: Smogomapa Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 17:28
      Jakbyście jeszcze nie wiedzieli, zdjęcia i lokalizacje palących śmieciami możecie dodawać anonimowo na tej mapie smogu.
    • Gość: mnbv Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 19:37
      UNIKATOWE, a nie unikalne...
    • Gość: kraken jak pozbyć się dymu IP: *.multimo.pl 02.03.13, 19:58
      czysteogrzewanie.pl/2013/02/sasiad-kopci-na-pol-osiedla-jak-zyc/
      • Gość: zs Re: jak pozbyć się dymu IP: *.static.chello.pl 02.03.13, 21:16
        z tydzień temu znalazłem tą stronę. brzmiało logicznie, ale było zbyt nieprawdopodobne, bo małego dziecka miałem stycznosc z piecem i zawsze było palone ŹLE. Teraz węglowego pieca nie mam, ale rodzice na wsi zroibli test tego przepisu - i wiecie co ? Tato już nie chce słyszeć o innym sposobie spalania - dym jest tylko na początku, w piecu pali się DUŻO dłużej i najważniejsze że jest stała temperatura na piecu. Dając 1/2 wkładu węgla do pieca, miał spokój na 6 godz. ( do tej pory dorzucał 1-2 łopatki co godzinę).
        To działa i najważniejsze, że nie emituje wielu szkodliwych substancji.
        Kto ma piec węglowy górnego spalania (większość) naprawdę warto by z tego skorzystali!
      • Gość: kraken Re: jak pozbyć się dymu IP: *.multimo.pl 02.03.13, 21:33
        Tak, trudno w to uwierzyć, póki się nie spróbuje. Ja też nie wierzyłem, ale wstręt do biegania do kotłowni co godzinę przeważył. Tydzień-dwa nauki i mam luksus za darmo!

Ozłocić należałoby tego, co wpadł na tak prosty a jakże efektywny pomysł! Nadziwić się tylko nie mogę, czemu w instrukcji obsługi pieca nie piszą, jak w nim palić prawidłowo...
        Ile pieniędzy oszczędzone na opale, ile godzin żywota ocalone od zmarnowania w kotłowni... A co najlepsze: spalam teraz 2,5-3 tony zamiast czterech, a jeszcze nigdy nie miałem tak ciepło w domu! Sąsiad już się pytał, czy aby nie podłączyłem gazu, bo węgla mi co miesiąc nie dowożą, a z komina dymu tyle co nic :)
    • Gość: kraken Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... IP: *.multimo.pl 02.03.13, 20:05
      Bez przesady. Jak sąsiad kupi sobie nowego Golfa i polecę powiedzieć skarbówce, że on pewnie heroinę przemyca, bo ma nowego Golfa, to to jest donos. Jak sąsiad napier**la dniem i nocą dymem w moje okna, tak że jem kotleta, a czuję węgiel, i zadzwonię na straż miejską, by coś z tym zrobili, to jest dbałość o swoje zdrowie i prawo do życia.
    • Gość: heniu Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 21:34
      wlasnie! niech sasiednie regiony przestana trus krakow!!!!!!!! alarm skawinowy! Zabronic palic w skawinie!
      • Gość: straznik eko Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.artnet.pl 03.03.13, 10:52
        Niestety ale wiekszosc piszacych ma racje. Jezdzimy jak debile z miejsca na miejsce kontrolujac falszywe zgloszenia tracac czas i paliwo. Nie ma czasu realizowac innych interwencji przez mieszkancow zglaszanych bo Mlot akcje sobie wymyslil z ktorej nic nie wynika. Akcje z mapa to obciach a straznicy pukaja sie w glowe slyszac o kolejnych zgloszeniach i jego pomyslach np aby likwidowac referat EKO.
        • Gość: kiero Re: Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy IP: *.ip.onuse.pl 03.03.13, 13:18
          Muszą przecież ciężkie Młoty wykazać swoją przydatność. Likwidacja referatów i dyżurnych na oddziałach to kolejny hit nieudolonego komedianta. Ale trzeba się przecież jakoś "wykazać" po 3 miesiącach ciężkiej pracy.
    • Gość: ok Na zdrowie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 14:39
      Zawartość chloru w wodzie przekroczona .
      Zawartość antybiotyku w kurze przekroczona.
      Zawartość hormonów w mięsie przekroczona.
      Zawartość mięsa ze zdechłego konia w kiełbasie
      kupowanej w supermarkecie przekroczona .
      Na zdrowie!!!!
    • angrusz1 Dlaczego ktoś 03.03.13, 18:54
      wciska ciemnotę , że przy spalaniu węgla powstaje mniej szkodliwych spalin niż przy spalaniu np plastikowych opakowań albo np plastikowych - polietylen - resztek po wkładach do zniczy .
    • Gość: jml13060 Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.03.13, 21:44
      Jeżeli taki jest wynik kontroli : 3 przypadki na 500 (mniej niż 1 %), to kontrolowanie nie ma sensu. Nie sądzę, żeby te pojedyncze przypadki psuły powietrze w Krakowie. Zapewne przyczyna jest zupełnie inna. Pewną poszlaką jest informacja opublikowana w GW kilkanaście dni temu, że w finansowanie wymiany pieców na kotły gazowe i olejowe, oraz ogrzewanie elektryczne lub z sieci ciepłowniczej są ... zakłady gazownicze, petrochemiczne, elektrociepłownia i Tauron. To te firmy finansują stawianie banerów anty-węglowych KAS i całą tę eko-histerię. Cel jest oczywisty - pozyskanie nowych klientów. Ot, tyle.
    • t.t Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... 04.03.13, 20:18
      To nie jest żadne donosicielstwo. To walka o zdrowe powietrze w mieście.
      Mam na swoim koncie trzy takie "donosy", jeszcze przed powstaniem "mapy".
    • Gość: Krakowianka Pół tysiąca zgłoszeń o paleniu śmieci. I trzy p... IP: *.ip.netia.com.pl 12.03.13, 16:56
      No nie dziwie się że trudno komuś udowodnić, że palił śmieci skoro straż miejska przyjeżdża po godzinie od zgłoszenia. Brunatny śmierdzący dym z komina parterowego budynku po godzince był już tylko bieluteńka puszystą chmurka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka