Gość: wodnikSzuwarek IP: *.tktelekom.pl 12.03.13, 13:53 Aj waj. Znowu Artystka Cecylia w natarciu ? chciałem napisać "Artystka" znaczy się w cudzysłowiu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: łomatka Re: Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz ple IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.13, 14:05 ajajaj...czemuż to tego nie zrobiłes??? odwagi brakło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas. Re: Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz ple IP: *.chemia.pk.edu.pl 12.03.13, 14:14 Ja bym jej nawet "artystką" nie nazwała. Bardziej wariatką. Ale cóż, różnych lokatorów mamy na tej ziemii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ożesz Re: Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz ple IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 15:50 Musi mieć kogoś z rodziny w redakcji, że tak ją promują i wycinają nieprzychylne (a jakie mają być?!?...) komentarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz pleci... IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.13, 15:17 ...i miasto za to płaci ... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ple Re: Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz ple IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.13, 15:56 a w ktorym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Brawo Cecylia IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.13, 16:25 Brawo Cecylia, a ten gość co tak pluje niech idzie do psychiatry bo ma jakis poważny problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artysta Re: Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz ple IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 17:18 w cudzysłowiE, baranie Odpowiedz Link Zgłoś
bierfreund Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz pleci... 12.03.13, 17:19 Ino przeczytalem: "...ateraz plecie warkocz", i tak pomyslalem pol zartem, eeee, to pewno ta sama co po drzewach lazila.... No i co? Ino sie dziwie, czego ja tak lansuja? Brzydka i malo interesujaca, czym sie jarac? Ja wam lepszy happening ustawie: SCIEZKA DO NIEBA. Z zakopanego wyrusze na Rysy. Bede wypijal po browarze co krok i ustawial puszki przy drodze. Poniewaz bede pil piwa roznych browarow, z unikalnego ustawienia i kolejnosci pustych puszek zlozy sie kod, ktory po rozszyfrowaniu ujawni tresc: "Pani Malik, znajdz se , ku,,a, robote albo rob te swoje happeningi ale sie juz nie promuj jak jakas promocja w Tesco." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz pleci... IP: *.ghnet.pl 12.03.13, 17:28 Cecylia dzialaj dalej! Nie przejmuj sie krytyka - opoznieni tez maja prawo robic co lubia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Białka piękna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 00:25 terefere, redukcja fali powodziowej przez Czorsztyn wyniosła 5cm na wysokosci N. Saczą. W k=Krościenku było to aż ok 1 metra, fakt, ale za 4 mld złotych 150 domów uratować, to kiepski biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
miluszka Re: Białka piękna 13.03.13, 00:58 To zależy na jakie obliczenia sie powołujesz, a raczej jakiej instytucji. Niestety u nas i na świecie na ogół jest tak, ze wyniki badania sprzyjają instytucji je zamawiającej. Dlatego dla równowagi informuję, że znane mi są również dane, które mówią o obniżeniu poziomu w Krościenku o 1,5 m, zaś w niektórych miejscach do 2 m, trzykrotnym zmniejszeniu przepływu wody, ochronie Sromowiec, Krościenka, Tylmanowej itd. A i tak ta powódź w 97 roku w tym rejonie nie była jakaś szczególna. Nie jestem szczególnym fanem zalewu, podobno równie dobrze spełniły by podobne zadania małe zbiorniki, ale w większej ilości. Tylko, że tak samo grodziły by rzekę. www.przystanocalenie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Białka piękna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 01:23 W większości się nie zgadzam. Być może w Krościenku redukcja miała i owe 1,5, może to było 1,2 dokładnie nie pamiętam, a nie chce mi się teraz wertować materiałów. Prawda także, że miejscami redukcja wyniosła nawet nie 2, a 2,5 metra, a miało to miejsce w przełomie Dunajca, w PN - gdzie niczego nie ma!!! Skuteczność redukcji fali jest uzależniona od szerokości doliny, dlatego w przełomie była ona tak wysoka, bo na wysokości Sromowców N. była ok metra, pomimo tak wydawało by się fenomenalnej redukcji przepływu. W szczytowym momencie do zbiornika wpadało 1400m3 a wypływało 400m3. Skuteczność redukcji bardzo szybko malała, najpierw za dopływem Ochotnicy, potem Kamienicy i tak w N Sączy redukcja wyniosła 5cm. Zapora ochroniła ok 150 domów w dolinie Dunajca i na tym koniec, bo dolina jest stroma i wiekszość domów stoi wysoko poza terenem zalewowym. Jakie koszty? 350 domów przesiedlonych, 4mld złotych, za co można wybudować pewnie 20tyś miasto na terenach NIEZALEWOWYCH, negatywny wpływ na środowisko, i uwaga uwaga, zwiększenie zagrożenia powodziowego. Nie zwariowałem pisząc to, wystarczy się przejechać ile domów powstało tuż nad samym Dunajcem od tego czasu, ludzie poczuli się bezpiecznie - niesłusznie. Powtórka powodzi z 97 sprawi, że te wszystkie domy zostaną zalane, bo teraz zapora jest w 75% wypełniona wodą, nie tak jak w 97 - pusta. To też jest odpowiedź na Twój ostatni argument, jeżeli już budować zbiorniki przeciwpowodziowe, to suche, przez które woda przepływa swobodnie, nie szkodzą środowisku, są tańsze i skuteczniejsze. Czorsztyn to spartolona robota. Odpowiedz Link Zgłoś
miluszka Re: Białka piękna 13.03.13, 01:35 Poszukać danych, to znajdziesz takie, jak przytoczylam. Poza tym w samych Sromowcach uratowano ponad 60 domów, w Krościenku z tego co wiem nie liczono. Piszę to tylko po to, bo nie lubię, jak ktoś podaje półprawdy. No i powtarzam, ze nie jestem wielkim fanem zbiornika, bo choć wygląda pięknie, zwłaszcza z Gorców, jest haniebnych zamulony i do użytku turystycznego kiepski. Odpowiedz Link Zgłoś
miluszka Re: Białka piękna 13.03.13, 01:36 Sorry za błędy gramatyczne, ale iPad ma swoje zdanie na temat pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Białka piękna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 12:57 Mam dane przed oczami redukcja: Czorsztyn 171km - 0,95 metra dalej szybko rośnie w przełomie osiąga 2,7 metra na wysokości Krościenka dolina jest szeroka, redukcja od 0,9 do 1,2 metra dalej znowu szybko rośnie do nawet 2,3 metra na 140km potem spadek, od 114 km za Gołkowicami praktycznie zero wpływu bo tam fale kształtowało wezbranie z Gorców i B. Sadeckiego Załóżmy, że owe 60 domów to prawda. Ile domów jesteś w stanie wybudować za 4mld? Na wsi za 200tyś wille postawisz, to za 4mld masz 20000 willi, dla 60-80tyś ludzi, na terenach NIEZALEWOWYCH. Czorsztyn to spartolona robota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miluszka Re: Białka piękna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 23:53 Ale to ewentualne koszty jednej powodzi. Kilka potem tez może sie zdarzyc Odpowiedz Link Zgłoś
dipi1 Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz pleci... 12.03.13, 20:26 Poznaliśmy Panią Cecylię na warsztatach w Muzeum Wyspiańskiego, później dzieciaki chodziły na fantastyczne i niezmiernie inspirujące zajęcia do Bunkra Sztuki. Pani Cecylio - wyrazy szacunku, podziwiamy Pani szalone i odważne pomysły. Szare to nasze życie, a Pani jakoś potrafi je ubarwić. Powodzenia, trzymamy kciuki! Czekamy na wieści o kolejnych projektach. A zblazowani krytycy niech tam się pławią w swojej zazdrosnej szarzyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
miluszka Ale projekt. Smoleńsk był taki sobie 13.03.13, 01:00 No i by go nie było, gdyby nie zaległości czynszowe www.przystanocalenie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eve Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz pleci... IP: 65.223.138.* 13.03.13, 16:59 Obojetnie jaki powod, projekt poruszyl zacna publicznosc!! i o to chodzi w sztuce!! Swiatowe Muzea robia bardzo kontrowersyjne wystawy aby szokowac i nie byc zapomnianym!! Na ogol dotyczy to tematow wspolczesnych i duze brawa dla pani Cecylii!!! Krakow potzebuje takich klimatow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Zbadała najdziksze zakątki Krakowa. Teraz ple IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 05:59 Eve potzebuje isc do szkoly polska jezyk trudna jezyk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi współczesna artystka IP: *.rmf.pl 23.03.13, 12:33 Taka jest i być powinna. To, co robi, nie jest szokujące, ale wyjątkowe. I robi to w słusznej sprawie. To ważne, obecnie mamy jedynie celebrytów. Brakuje nam wartościowych ludzi nauki czy artystów. Cecylia Malik kimś takim właśnie jest. Jeśli piszecie inaczej, to znaczy, że jej nie znacie i, że obchodzi Was jedynie własny ogródek. No cóż, mnie nie. Mieszkam w Krakowie od urodzenia i nie chcę, aby to miasto stało się jednym osiedlem bez grama zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś