Dodaj do ulubionych

Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądze ...

16.04.13, 09:04
No cóż.... W końcu o taką rzeczywistość walczyli, w której czyjaś starość, bieda i niezaradność są ich prywatną sprawą i winą. Nawiasem mówiąc, pamiętam sprzed tych 25 lat, że działacze solidarności w w mojej szkole to były największe lenie i nieudacznicy, którzy kompletnie nie umieli sobie poradzić z uczniami ( jednemu z nich drugoklasiści wyciskali brudną gąbkę na głowę...). Ich przywódcą był nadęty, agresywny cham, który ciągle mącił, przeszkadzał w pracy, obrażał, pouczał,narzucał swoje poglądy. W efekcie, na dźwięk słowa "Solidarność" wszyscy mieli pianę z wściekłości na ustach. Tak więc niech każdy ponosi konsekwencje swoich działań. Wszystkim zaszkodzili, a oni jedni mają wynosić korzyści z bałaganu, który narobili ? Kolejny raz wyłazi ohydne oblicze rozpyskowanych nieudaczników, którzy mają się za zbawców ludzkości....
Obserwuj wątek
    • Gość: jm Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądze ... IP: *.gemini.net.pl 16.04.13, 09:14
      Z całym szacunkiem dla Pana Kubisiowskiego, ale w takiej sytuacji jest naprawdę dużo ludzi którzy całe życie pracowali i teraz są schorowani, ale o nich już się nie pamięta. Moja mama przepracowała 45 lat i ma dokładnie 1350 zł emerytury, nie dowidzi , może pomogłaby droga operacja na którą jej nie stać, czemu niby ma nie dostać dodatku 415 zł. No ale taki się nie liczy niech sobie sam radzi. Jak to u nas w Polsce, Ci co mają za sobą związki zawodowe(nauczyciele, górnicy, stoczniowcy itp.) to można im strajkować i walczyć o podwyżki, przywileje. Aby mieć na ich zachcianki to podniesie się podatki, "ukradnie "oszczędności w jakiś zamaskowany sposób reszcie "hołoty" i będzie ok. Oni są niezorganizowani to nie będą się "rzucać". A tu jeszcze czytam, że szykuje nam się następna uprzywilejowana grupa. Owszem pomysł z wliczaniem lat więzienia do okresu składkowego, zgodzę się. A najśmieszniejsze będzie to jak za kilka lat okaże się, że prawie wszyscy byli represjonowani nawet Ci którzy wtedy mieli po 10 lat. Tak jak kiedyś w ZBOWID-zie, w czasie wojny urodził się, ale walczył o wolność "Waszą i Naszą" i miał dobre układy to brał kasę ze ZBOWID-u. I po co narzekać na komunę jak robi się tak samo
    • Gość: Jan Re: Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 09:15
      Każde uogólnienie - jak Twoje powyżej - jest pieprzeniem głupot. Mam 47 lat. W 1990 - praktycznie z końcem komuny - kończyłem studia. Byłem na tyle dorosły by widzieć, myśleć i rozumieć. Myślisz, że w PRL-u nie było biedy, nędzy, niezaradności? Myślisz, że PRL robił wszystko by nie były one niczyją prywatną sprawą? Myślisz, że w PRL-u leczono chorych na raka bez ograniczeń?

Sposób w jaki potraktowano Ludzi, dzięki którym możesz m. in. pieprzyć swoje głupoty na tym forum, jest skandaliczny.

• 2perfecthousewife Re: Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądz 16.04.13, 09:56
        Bardzo sprytny zabieg stylistyczny - zadawanie pytań, które mają wagę twierdzenia. Ale odpowiem ( mimo, ze to mają być pytania retoryczne) : tak w PRL-u nie zostawiano nikogo bez pomocy w sytuacji braku środków do życia. Owszem, można ( jak byłeś uprzejmy się wyrazić) "pieprzyć" na forum bez obaw, ale cena tej "wolności słowa", od której nic się nie zmienia, jest horrendalnie wysoka. Wolałabym pewność jutra i spokojną starość niż możliwość jałowego gardłowania, krytycznych tyrad i bezsilnego złorzeczenia. Nawiasem mówiąc nie byłam nigdy zwolenniczką socjalizmu - dopiero teraz, po latach doświadczeń i wysiłków takich właśnie nieudolnych pyskaczy i awanturników jak ci "opozycjoniści" zaczęłam doceniać zalety tamtego ustroju.
        • turpin trochę od rzeczy 16.04.13, 10:33
          2perfecthousewife napisał(a):
          > dopiero teraz, po latach doświadczeń i wysiłków takich właśnie nieudolnych pyskaczy i
          > awanturników jak ci "opozycjoniści" zaczęłam doceniać zalety tamtego ustroju.

Mylisz chyba doświadczenia życiowe z nostalgią za młodością, to dość częsta przypadłość :)

Każdy ma taką nostalgię, jakiej się przez lata dorobil - ja np. rzewnie wspominam zupełnie dzikie Bieszczady z tamtych czasów :)

Zaś te 'zalety tamtego ustroju', to Polska przestała spłacać nie tak dawno temu, bodajże w październiku 2012.

A do rzeczy - za PRL-u rozziew między krajową a tzw. światową medycyną był nieporównanie większy, niż obecnie. Wystarczy wyguglać sobie choćby historyczne i obecne wskaźniki umieralności niemowląt, nawet nie wziąwszy poprawki na komunistyczne kanciarstwa w tym względzie (inna, wygodniejsza, definicja 'urodzenia żywego'). Tyle, że ludziska o tym po prostu wówczas nie wiedzieli, albo teraz wygodnie pozapominali - pamiętasz pacjentki przychodzące z własnymi nićmi chirurgicznymi na porodówkę za tzw. mrocznych dni stanu wojennego?.
        • Gość: Dekaz Re: Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 10:53
          Jasne. PRL był krainą mlekiem i miodem płynącą a wszystkim żyło się bezpiecznie i dostatnio. Na mieszkanie, telefon czy samochód czekało się latami. Po meble, pralkę czy inną lakierowaną blachę czekało się tygodniami. Po ochłap z kartki żywnościowej czekało się godzinami. Bezpieczna starość? Znałem wiele osób z emeryturą z tzw. starego portfela które wegetowały. Poczucie dostatku? Miałaś portfel pełen pieniędzy (o ile miałaś!) i nie miałaś na co tych pieniędzy wydać. W życiu bym nie wrócił do tamtych czasów, pomimo że za PRL- nie było mi źle. Problem w tym, że są ludzie którzy w każdym ustroju sobie poradzą i tacy którym w każdym ustroju będzie źle.
      • Gość: jm Re: Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądz IP: *.gemini.net.pl 16.04.13, 10:05
        Ten sam wiek a jak różne poglądy. A czy na pewno głupoty?. Czyżbyś też szykował sobie "przyszłość z dodatkami" popierając ustawę , bo potem powiesz że " w tym okresie " studiowałeś i też dodatek Ci się należy.
    • turpin Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądze ... 16.04.13, 09:21
      P. Red. Hajnosz lobbuje na rzecz firmy Bristol-Myers Squibb z podziwu godną konsekwencją, posługując się w tym celu nawet Zwłokami Umiarkowanie Słynnego Opozycjonisty.

Dla niezorientowanych (bo Red. Hajnosz może już o tym wiedzieć, ale woli nie powiedzieć):

1. Raczej nie ma szansy na 'wyzdrowienie' z czerniaka po kuracji Ipilimumabem.

2. Przedłużenie życia jednemu pacjentowi z rozsianym czerniakiem kosztuje nie 400 tys. złotych, tylko 4-5x tyle (bo na jednego 'skutecznie' leczonego przypadnie kilku, którzy na lek nie zareagują lub zareagują ciężkimi działaniami ubocznymi). Te dwa miliony złotych nie są dodrukowywane przez GWK na redakcyjnej drukarce, tylko pochodzą z koszyczka na usługi zdrowotne - komuś trzeba te pieniądze zabrać. Może P. Hajnosz wskaże, komu?

3. Ipilimumab statystycznie nie przedłuża życia o 'dwa lata', tylko o kilka miesięcy, jeśli porównuje się go z dotychczasowo stosowanymi, też zresztą lichymi, lekami. Po trzech latach ok. żyje ok. 20% chorych leczonych Yervoyem i ok. 12% leczonych dakarbazyną (która kosztuje tyle, co nic). Żyje zresztą taż i pewien odsetek leczonych 'szczepionką', która nie działa, zatem de facto nie leczonych w ogóle.

Polecam:
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3462607/
    • stasieczek5 Zamiast orderów dla opozycjonistów - pieniądze ... 16.04.13, 10:21
      Szczerze współczuję chorym.
      Ale, niestety, tak to bywa - a historia to pokazała wielokrotnie - że tzw. bojownicy o lepsze jutro, jesli nie "załapali się" na pociąg z napisem "WŁADZA" nie maja łatwiejszego życia niż ... przed rewolucją.
      Z drugiej strony, gdyby któregokolwiek z nich zapytać w trakcie walk o lepszą przyszłość, to kazdy z nich odpowiadał: NIE WALCZĘ DLA PIENIĘDZY.
      No więc, do kogo żale ?
      Aha, niech mi nikt nie odpisuje, że "NIE O TAKĄ PRZYSZŁOŚĆ WALCZYŁEM".
      Jedno pewne. Pan Nowak - z całą pewnością - zapewni im lepszą przyszłość. Już raz dał dowody. Przegnał tzw. komunę ale załapał się na pociąg z napisem "WŁADZA". Może służyć jako dobry przykład ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka