Dodaj do ulubionych

Jak segregować odpady w krakowie? poradnik

IP: *.devs.futuro.pl 25.07.13, 16:23
"Nie ma sensu dokładać pracy sortującym, skoro bez wysiłku możemy zrobić to w domu". czyli co mają być bezrobotni ? a za co im płacą ! niech segregują na taśmie za 5 zł na godzinę
Obserwuj wątek
    • Gość: wkurzony Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.13, 19:09
      Cały ten wymysł z "segregacją", o regułach, co wolno, a czego nie, nie wspominając - jest C H O R E!!!
      "Puste opakowanie po oleju można "bez problemu" umyć w zmywarce". A jeśli ktoś, nie posiada zmywarki, to pewnie powinien ją sobie kupić, by być " proekologicznie poprawnym". DEBILE!!!
      • glas.rothar Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik 25.07.13, 19:13
        weź uważaj, bo się zaplujesz i monitor trzeba będzie wycierać. nie ma zmywarki, to nie ma. to myje w zlewie albo wcale nie myje. bez paniki i paranoi. a swoją drogą w większych gospodarstwach domowych zmywarka się opłaca i owszem, jest bardziej eko jeśli chodzi o zużycie wody.
        • Gość: nie-eko Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.13, 21:00
          Chyba żartujesz z tym myciem - mam dodatkowo płacić za wodę, ścieki i płyn do umycia opakowania np. po oleju???!!! A jak się to ma to tej waszej rozhisteryzowanej ekologii? Marnowanie wody, dodatkowe ścieki. A co do reklamowania zakupu zmywarki, pomyśl, zanim udzielisz następnej "bezcennej rady". Nie każdego stać (osoby starsze) i kompletna bzdura dla gospodarstw 1-2 osobowych. Poza tym nie każdego to "kręci".
          • Gość: Zmywak Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: 81.210.24.* 25.07.13, 21:51
            Zmywarka najbardziej się opłaca właśnie tym których nie stać... no ale cóż gdybyś potrafił zrozumieć tak proste rzeczy nie cierpiał być takiej nędzy.
            • Gość: jarek Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 22:31
              To proszę wylicz mi ile trzeba zużyć wody do zmywania, aby opacał mi się zakup zmywarki. Metr wody to 3,6zł, metr ścieków 5,43zł. Powiedzmy, że do mycia zużywa się 50 litrów wody, czyli 0,05 metra, czyli wychodzi jakieś 50 gr po zaokrągleniu. Na pierwszej stronie z agd wziąłem najtańszą zmywarkę na 9 kompletów naczyń - koszt 899 zł. Zużywa 13 litrów wody, czyli różnica między ręcznym myciem spada do 37 litrów, czyli oszczędza się wody za 34 gr. Cena przez oszczędność daje ponad 2700 ręcznych myć, czyli 7 i pół roku codziennego zmywania, zanim zwróci się koszt zakupu zmywarki. A gdzie pobór prądu, koszt tabletek, jakiegoś płynu do odkażania zmywarki? Przy dzisiejszej jakości sprzętu agd jest duże prawdopodobieństwo, że nie dożyje do chwili, gdy zacznie na siebie zarabiać. Więc nie opowiadaj mi o oszczędności pieniędzy, co do wygody to zgoda, ale ekologię to możesz wsadzić sobie między bajki.
              • Gość: zmywak ręczny Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.jordan.krakow.pl 26.07.13, 09:45
                dzięki Ci bardzo za te wyliczenia. Niestety nie mam zmywarki, bo dla naszego 2 osobowego gospodarstwa jest to zupełnie nieopłacalne, ale wygoda bardzo, bardzo duża. Jednak myślę, że to tylko kwestia czasu i zmywarka będzie standardem bez względu na koszty:)
              • Gość: lukasz Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: 195.88.251.* 26.07.13, 10:00
                3,6 zl za m2 wody? chyba zimnej i z wlasnej studni:) W krakowie zimna woda kosztuje od 5 do ponad 7 zl. Jak masz ciepla wode to za m2 placisz nawet 20. Jak podgrzewasz gazem to za samo podgrzanie 1m2 zaplacisz okolo 10zl. Koszty detergentow oczywiscie sa, ale jak zmywasz recznie to rowniez uzywasz plynow a dodatkowo scierek, gabek itd. Aha zmywarka zuzywa na cykl kolo 0,7kWh czyli jajkies 40gr.

Nie chce mi sie tego liczyc ale nawet jesli po 7 latach zakup zmywarki mi sie zwroci to bede zadowolony bo ogolne koszty beda takie same a moim zyskiem bedzie oszczednosc czasu i wygoda:)

Podsumowujac kupilem zmywarke bo oszczedza moj czas, a dopiero na drugim miejscu dlatego, ze oszczedza wode i moje pieniadze:)
                • Gość: jarek Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: 149.156.28.* 26.07.13, 10:09
                  Cena wody wzięta ze strony wodociągów. W obliczeniach uwzględniłem to, co opisałem. Jeśli piszesz, że zmywarka zużywa prądu za 40gr, to nigdy się nie zwróci. Nie kwestionuję wygody posiadania zmywarki tylko argument o jej opłacalności, który co chwilę się tutaj pojawia i ktoś nawet napisał, że ci, którzy jej nie mają to ekonomiczne głąby.
                  • Gość: domator Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.13, 11:29
                    > Cena wody wzięta ze strony wodociągów. W obliczeniach uwzględniłem to, co opisa
                    > łem. Jeśli piszesz, że zmywarka zużywa prądu za 40gr, to nigdy się nie zwróci.

Czy Ty naprawdę myjesz wszystko w zimnej wodzie, że uwzględniasz tylko taki koszt wody w swoich obliczeniach?

Policz koszt ciepłej wody - czy z sieci, czy z własnego piecyka. Wtedy porównuj.

A - i jeszcze jedno: jest taka fajna taryfa G12e. Od 21:00 do 7:00 koszt 1kWh wynosi w niej 0,29zł brutto. 0,7kWh daje więc zużycie za 20 groszy.
                    • Gość: jarek Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: 149.156.28.* 26.07.13, 11:39
                      Człowieku, to są przybliżone obliczenia, które zajęły mi z 5 minut. Nie zgadzasz się, chcesz podyskutować - pokaż co tobie wyszło. Tak z czystej ciekawości chciałbym poznać prawdziwy koszt użytkowania zmywarki i jego porównanie z myciem ręcznym. Tylko, skoro jesteś taki drobiazgowy, uwzględnij cenę detergentów do zmywania ręcznego i w zmywarce, żeby ten koszt był jak najbardziej zbliżony do rzeczywistego. Czuwaj.
                      • Gość: domator Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.13, 14:30
                        > Człowieku, to są przybliżone obliczenia, które zajęły mi z 5 minut.

Nawet przybliżone obliczenia muszą po obu stronach zawierać porównywalne dane.

A Ty podałeś koszt zimnej wody do mycia ręcznego i zestawiasz z zimną wodą i 40gr za prąd zużyty przez zmywarkę również (jeżeli nie przede wszystkim) na jej ... podgrzanie
                • Gość: jarek Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: 149.156.28.* 26.07.13, 10:10
                  Przepraszam, cena wody w Krakowie nie ze strony wodociągów tylko stąd:
                  www.cena-wody.pl/index.php?p=2&t=1&co=d&trr=2013&da=&id=7&idt=1559
          • glas.rothar Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik 26.07.13, 07:05
            ty chyba nie umiesz czytać. w artykule kilkakrotnie napisano, że nie trzeba myć odpadów. a ja napisałem, równie wyraźnie, że w większych gospodarstwach domowych zmywarka się opłaca. "większych" czyli nie 1-2 osobowych.
    • Gość: babka kiepska Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 19:34
      Od lat sortuje i co karzą mnie za to bo musze wiecej płacic,a oni na tych smieciach jeszcze zarabiaja bo je sprzedaja do przetworzenia dalszego i jak nie wiecie o co chodzi to chodzi o gruba kasę.
    • Gość: ok Reforma czy lipa IP: *.centertel.pl 25.07.13, 19:37
      U mnie po raz pierwszy od dziesięciu lat nie wywieźli śmieci.
      Zorientowali się się że można brać kasę na ubezpieczenie zdrowotne
      i nie leczyć ludzi , to dlaczego nie brać pieniędzy za wywóz śmieci
      i ich nie wywozić .
      • Gość: Lotnicza smierdzi Re: Reforma czy lipa IP: *.play-internet.pl 25.07.13, 19:56
        na ul lotniczej i sąsiednich ulicach śmierdzące śmieci stoją trzeci dzień , miały być odebrane we wtorek, minął czwartek a ze śmieci robi sie kompost przed domami..... MPO sobie nie radzi, jak oni mogli wygrać przetarg jesli teraz nie maja ludzi i smieciarek do wywozu?

Niech ktos spróbuje sie dodzwonic do mpo , nikt tam nie odbiera..... Ale syf... smierdzi to mpo
    • 1234qwerty Jak segregować odpady w krakowie? poradnik 25.07.13, 19:54
      Będę sortował ale za starą stawkę a po nowej to niech mnie pocałują w cztery litery. Kolejne prawie 3mld PLN haraczu w skali roku nałożyli na ludzi. Już prezesi zacierają łapki a motłochowi opowiada się pierdoły o ekologii.
      • Gość: Bratek Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.play-internet.pl 25.07.13, 20:00
        W jaki sposob rodzima ma segregować smieci przez cały miesiąc do JEDNEGO żółtego worka???

Poprzednio konkurencja dawała 4 worki do segregacji na misiac, teraz wg debilnych zasad MPO dostajemy 1 worek. Segregacja po polsku tylko z nazwy bo warunków do segregacji nie stworzyli wręcz przeciwnie.
      • Gość: Bratek Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.play-internet.pl 25.07.13, 20:00
        W jaki sposób rodzima ma segregować smieci przez cały miesiąc do JEDNEGO żółtego worka???

Poprzednio konkurencja dawała 4 worki do segregacji na miesiac, teraz wg debilnych zasad MPO dostajemy 1 worek. Segregacja po polsku tylko z nazwy bo warunków do segregacji nie stworzyli wręcz przeciwnie.
        • Gość: sort Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.internetia.net.pl 25.07.13, 20:40
          Byłoby ciekawie,gdyby ktoś wyliczył,jakie straty przyniesie sortowanie śmieci.Np.więcej kursów samochodów odbierających odpady.Czy to się w sumie opłaca,tak ekonomicznie jak i ekologicznie?
    • Gość: jkk Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: 93.154.142.* 25.07.13, 21:44
      I gó... z tego, skoro tych segregowanych właśnie nikt nie wywozi. To jakaś paranoja.
    • Gość: PORADNIK Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 22:23
      "Gdyby Irlandczyk, Grek czy Niemiec zarabiał 1500 Euro i 5.50 Euro wydawał na litr paliwa, 20 Euro na kino i 250 Euro na średniej klasy buty, 5 tys. Euro za metr kw. mieszkania i 60 tys. Euro za średniej klasy nowy samochód, to na ulicach panowałaby regularna, krwawa wojna! Polska płaca minimalna 334 Euro, minimalna płaca w Irlandii 1462 przy zbliżonych kosztach życia. Polacy to najgłupszy naród na świecie , od zawsze okradany i poniżany, i nawet nie zdający sobie z tego sprawy (vide wyniki wyborów). A teraz jeszcze będziemy się dokładać do wymienionych wyżej państw. Bo nas stać a oni mają mityczny kryzys. To co jest w Polsce to nawet nie można nazwać kryzysem, to jest od zawsze dno i dwa metry mułu!!! Polak jest tanim wyrobnikiem UE, a Polska rynkiem zbytu dla towarów drugiej i trzeciej kategorii po cenach wyższych niż w UE !! LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY Gdybym był okupantem i chciał zniszczyć naród to wyganiałbym młodych ,mądrych ludzi zagranicę za chlebem na emigrację, podnosiłbym podatki i wprowadzałbym nowe, dawał podwyżki i kolejne przywileje resortom siłowym, stawiałbym 500 nowych radarów, wzmacniałbym inwigilację obywateli, likwidowałbym państwowe szkolnictwo i służbę zdrowia oraz ograniczałbym do nich dostęp, oddałbym banki, media i handel obcym i wrogom Polski, wyśmiewałbym ich wartości i religię, skłócałbym młodych ze starszymi ,aby przez odwróconą hipotekę przejąć za bezcen ich mieszkania i domy, zachęcałbym ich kobiety do feminizmu ,prostytucji i aborcji ,aby nie nadawały się na dobre matki i żony, zadłużałbym ich bezpośrednio oraz pośrednio przez państwo i gminy, aby nie mogli się temu sprzeciwiać, likwidowałbym ich przemysł ,a w zamian budowałbym ogromne stadiony na kredyt, aby przynosiły straty, dopuszczałbym do sejmu złodziei i degeneratów, itd. Obejrzyj się wokoło!!!!!!"
      Niech każdy prawdziwy Polak wklei to raz pod jakimś artykułem.
    • Gość: Kika Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: 93.154.147.* 25.07.13, 22:36
      Zrozumiałam, że od momentu rozpoczęcia wywozu nieczystości z żółtych pojemników, każdy mieszkaniec Krakowa dostanie przynajmniej 50% zniżki za zużycie wody na mycie odpadów.
      Nie mniej wydamy na płyny i proszki do szorowania tego .... A więc za wywóz śmieci MPO będzie pobierać 0,00 zł. Jestem zadowolona!
      • Gość: uuuuu Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.play-internet.pl 25.07.13, 22:41
        pierdu
        • Gość: Kika Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.free.aero2.net.pl 26.07.13, 20:59
          Czytanie ze zrozumieniem, to teraz wielka sztuka !
      • Gość: green Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 22:42
        Wcześniej płaciłam za wywóz śmieci od osoby (3 os. w gospodarstwie domowym, blok z 30 mieszkaniami) ok. 8 zł/os. czyli ok. 25 zł miesięcznie. Teraz płacę przeszło 25 zł/os. czyli przeszło 75 zł miesięcznie. Kto mnie okrada? Spółdzielnia, MPO czy gmina? Czy da się to gdzieś zgłosić, żeby ktoś sprawdził? Czy nie mam nic do gadania???
    • Gość: r_xxx Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 22:58
      W żyć mnie pocałujcie...
      Na widok sąsiadów czekających już prawie miesiąc na wywiezienie "sortowanych", śmiech mnie ogarnia.
      Niech wam bokiem i uszami wyjdzie moje 22 złote więcej za osobę. Nie będę sortować, żadna siła mnie nie zmusi.
      • Gość: smieciarz etatowy Re: Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.13, 08:27
        Ludzie litosci nie sortujcie smieci bo bedziemy na bezrobociu! To wlasciciele firm smiecioeych powinni zatrudniac ludzi a nie wyreczac sie OBYWATELAMI i zarabiac miliony a w kraju bezrobocie.Lepiej placic troche wiecej ale nie segregowac od tego sa SMIECIOWE FIRMY
    • Gość: cotozaporadnik? Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 23:44
      zobaczcie jak wyglądają śmietniki: żółte pojemniki kipią od surowców, a pozostałe stoją puste,
      bo urzędnicy wymyślili, że te żółte można je opróżniać raz na miesiąc... :-P
    • Gość: Krakus Nie ma sensu segregować! IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.13, 23:49
      Na dobranoc hit dzisiejszego dnia ze Swoszowic. Żółte worki miały być odebrane wczoraj przez firmę ASA - nie zostały odebrane. Dzisiaj ok. 12:30 przyjechała zwykła śmieciara MPGO i panowie ładnie wrzucali wszystkie żółte worki z segregowanymi śmieciami do środka i miażdżyli je. Nic tylko pogratulować pomysłu. Od dziś przestaję się przejmować segregacją śmieci, w Krakowie to nie ma sensu. W MPO panuje taki burdel, że na niektóre osiedla potrafią przyjechać 3 śmieciary w ciągu dnia. Nikt nad tym nie panuje.
    • Gość: niesortownik Drukarska 10 IP: 204.45.133.* 26.07.13, 01:30
      U nas w Kraku przy Drukarskiej 10 dzieki naszemu zarzadowi Tadeuszowi Mucha i jego pomocnikowi Drygale w ogole sie nie sortuje smieci tylko wywala wszystko w smietniku na podloge. Zarzad z pomocnikiem urzadzili nas tak, ze od kilku dni w ogole nie mamy kontenerow na smieci wiec sortowanie nie ma sensu. Ciekawe, ze w blokach obok kontenery sa, a nieudaczny Mucha ktory od kilku dni milczy, podobnie jak pozal sie Boze Drygala, nie poradzil sobie z prolemem. Pomocy bo zasypuja nas smieci! Do kogo to zglosic?
    • Gość: prawda Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.free.aero2.net.pl 26.07.13, 07:30
      Ustawa śmieciowa w obecnym kształcie jest symbolem polskiego debilizmu narodowego.
    • Gość: polka Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.07.13, 08:34
      Na stale mieszkam w Niemczech i tez na poczatku nic mi nie pasowalo z ta segregacja -bo myslalam po polsku.Dzisiaj to juz rutyna,przyzwyczajenie ect.Podoba mi sie nawet ten niemiecki porzadek!!! Zycze cierpliwosci!!!
    • Gość: cady ja segreguje, mpo już nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 08:56
      Przed 1 lipca śmieci mieliśmy w spółdzielni sortowane i SITA odbierała osobno posortowane, osobno nieposortowane.
      Po 1 lipca my nadal segregujemy, przyjeżdża MPO i zabiera wszystko jak leci do 1 śmieciarki.

Ekologicznie to jeszcze było do niedawna. Teraz to już tylko haracz.
    • piter_inc To w końcu jak to jest ? 26.07.13, 09:02
      to w końcu jak to jest ?
      Punkt 2 porad jak segregować śmieci
      "2. Nie myj odpadów! Nie marnuj wody, energii koniecznej do jej ogrzania i oczyszczenia oraz swojego czasu"
      A na żółtych workach które dostałem pierwsze co napisało MPO to "Wyłącznie surowce suche
      (umyte i czyste)"
      To MPO się myli czy autor nie wie co pisze?
      Może ktoś by się wreszcie zdecydował...
      A jeśli chodzi o segregacje w dzwonkach to Autor chyba trochę się spóźnił z poradami bo dzwonki "działają" całkiem sprawnie.
      • niemamweny2 Re: To w końcu jak to jest ? 26.07.13, 09:56
        Na stronie ministerstwa napisane jest, że nie trzeba myć opkaowań po jogurcie. Jednak w Wieliczce wyraźnie powiedzieli (osobiście)- opakowania po jogurtach tylko czyste i umyte. W związku z powrotem wrzucam je do śmieci a nie segreguję. Paranoja!
    • Gość: domator Jak - wiadomo od dawna. Pytanie brzmi: do czego! IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.13, 11:12
      W deklaracji zamówiliśmy zgodnie z potrzebami cztery worki do segregacji śmieci - bo przy takiej częstotliwości odbioru (raz w miesiącu) tyle powinniśmy mieć, aby nie musieć nigdy wyrzucać recyklingu do "frakcji mokrej".

Wczoraj dostaliśmy jeden.
      Liczebnikowo: 1.

Tak: JEDEN worek.

Czyli: oduczcie się sortowania, bo my mamy inne potrzeby
    • Gość: domek Jak segregować odpady w krakowie? poradnik IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.13, 11:22
      9.VII wysłałem do MPO drogą elektroniczną (mam potwierdzenie przeczytania wiadomości) pismo, w którym domagam się INFORMACJI, kiedy zostaną mi dostarczone worki na surowce wtórne oraz żółty pojemnik. Przed 1.VII także byłem klientem MPO, śmieci (niesegregowane, nie segregowałem) były (i teraz nadal są) wywożone przez MPO co drugi tydzień.
      Co jakiś czas widzę przejeżdżający samochód (nie wiem, czy MPO, czy jakiejś wynajętej firmy) załadowany kubłami (niebieskimi - taki mam, i żółtymi). Do dziś nie dostarczono mi ani kubła, ani worków, zatem nadal nie segreguję i z prostego wyliczenia - dotąd płaciłem 41,58 zł/miesięcznie, teraz wg złożonej deklaracji (2 os., odpady segregowane) zapłacę 44,50. Nie chodzi o tych kilka złotych, ale dlaczego robi się mnie w konia??!!

Odsyłanie mieszkańców po informacje do internetu to bezczelność. Mnóstwo starszych osób nie ma dostępu do tego medium, a informacje powinny być dostępne dla KAŻDEGO i przede wszystkim KONKRETNE i SPÓJNE!!

P.S. Do dziś nie dostałem żadnego pisma z MPO, choć żądałem zajęcia stanowiska w mojej sprawie.
    • skjskj Jak segregować odpady w krakowie? poradnik 29.07.13, 10:07
      a instrukcja jak wyrzucać śmieci ?

=========
      www.StrefaKulturalnejJazdy.pl Blog o kulturze i bezpieczeństwie na polskich drogach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka