Gość: x IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 11:10 A wystarczyło poczekać kilka lat... Tyle czasu tam mieszkali i w momencie wykupu nagle stało się niefunkcjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eon No biedna staruszka... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 11:41 dostała 800 tys. zł od miasta i nie wyszło ustawianie za to całej rodziny. Co to w ogóle za pomysł, żeby miasto rozdawało komuś takie pieniądze? Jak mieszkanie było dla starszej pani za duże, to można było je zamienić na 35m2... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... IP: *.free.aero2.net.pl 17.08.13, 11:43 Sadzę, że słusznie. Z treści artykułu wynika, że to dla potrzeby finansowych kombinacji a mieszkaniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.petroinform.com 17.08.13, 11:44 No tak. Milion zł bonifikaty. "Nie jestem krezuską". Kobieto, wyłudziłaś od nas wszystkich mieszkanie w centrum, złamałaś zasady i masz pretensje?? Ja też chcę milion, i obiecuję mieszkanie sprzedać dopiero za 5 lat. Kto mi da za darmo? Za pieniądze wydane na obdarowanie lokatorów można by np. wybudowac 20 stadionów, albo każdemu uczestnikowi Dni Młodzieży dać telewizor. Przekręt stulecia? Radni, ujawnijcie, kto z was i waszych rodzin dostał mieszkania za darmo? Cui bono? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jard Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.static.chello.pl 17.08.13, 23:02 Mówisz o stadionach takich jak np. Wisły? To ja wolę żeby miasto rozdawało ludziom mieszkania zamiast wydawało pieniądze na takie stadiony. Przynajmniej nie trzeba do tego dokładać, jak do tych - pożal się Boże - stadionów, hal widowiskowych, centrów kongresowych... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać 18.08.13, 16:46 jak nie trzeba, jak trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
cozzie Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać 19.08.13, 06:37 Dokładnie! Buduje się takie stadiony dla bydła za gruby hajs, potem co roku trzeba do nich jeszcze dopłacać, to lepiej już rozdawać potrzebującym mieszkania za darmo. Więcej osób skorzysta i może mniejsza patologia niż kibole. Mamy bardzo bogate miasto, które stać przecież na wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 22:02 oj, tam oj tam, to za co będą brać urzędnicy łapówki? za mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwik Sama sobie zaprzecza IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 12:09 Z jednej strony bardzo uważała, żeby nie złamać warunków umowy, a z drugiej wiedząc że mieszkania mają być połączone, beztrosko kupuje je w różnych blokach. No i gdzie wyczytała, że może zapewnić warunki mieszkaniowe wszystkim zamieszkującym lokal? Mam nadzieję że miasto nie ugnie się pod wpływem łzawych artykułów w prasie. Nie widzę powodu, dla którego ta cwana rodzinka ma sobie zapewniać byt na koszt nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista chwileczkę 17.08.13, 12:59 przecież ten absurdalny przepis z bonifikatą był dla starszych ludzi, którzy przez dziesięciolecia mieszkali w komunalnym, dokładali się do jego remontu i na emeryturę mogli wreszcie zamieszkać "na swoim". Natomiast nie ma to służyć fundowaniu 4 nowych mieszkań sprytnej rodzince zamiast poprzedniego, jednego lokalu. Takie przypadki pokazują jak na dłoni, że przepisem wykupu z bonifikatą od biedy można objąć tylko małe, tanie mieszkania a nie duże lokale w centrum. Tyle że taki przepisy byłyby niekonstytucyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiekkk Re: chwileczkę IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 20:33 Niekonstytucyjne jest to, że te mieszkania w ogóle można kupić. Powinny być w zasobie komunalnym i służyć osobom potrzebującym pomocy mieszkaniowej. Ich zbycie powinno być przeprowadzone na publicznym przetargu, na zasadzie kto da większą cenę gminie, która za nią powinna budować nowe mieszkania komunalne. Szokujące jest, że lokale w centrum Krakowa, w realiach krakowskich w Starym Mieście - warte blisko miliona złotych sprzedawane są z 10% bonifikatą. I jeszcze słowo o szczęśliwych nabywcach lokali, skoro nie mieli pieniędzy na 100% ceny to skąd będą mieć pieniądze na fundusz remontowy, przecież to są obiekty zdekapitalizowane, wymagające pilnych napraw i remontów, często objęte opieką konserwatorską. Jaki ma to w ogóle sens, za wyjątkiem populistycznego uwłaszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmk Re: chwileczkę IP: *.net.cybernetwmw.com 18.08.13, 08:40 z 90% bonifikatą, kwoli ścisłości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: chwileczkę IP: *.fibertech.net.pl 19.08.13, 08:38 patrzysz na szczegół a nie widzisz ogółu. Popatrz na prawatyzacje, sposób w jaki spółdzielnie stały się właścicielami gruntów a potem krzycz o konstytucji w przypadku 1 osoby w tym kraju... W polsce takie prawo że bąk przeleci a muszyna ugrzęźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) a jakis naiwniak wydal 1mln PLN na niefunkcjonalne IP: *.beskidmedia.pl 17.08.13, 13:21 mieszkanie majace tylko 2 pokoje z czego jeden przechodni a jeden klitka. trzeba by biedakowi z publicznych pieniedzy jakas bonifikate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) spokojnie pani kasiu, IP: *.beskidmedia.pl 17.08.13, 13:23 sprzeda pani te 4 mieszkanka, ktore pani cudownie rozmnozyla z jednego i milionik sie znajdzie mowia ze chytry traci dwa razy, a wychodzi ze jednak niecierpliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... IP: *.blast.pl 17.08.13, 15:02 a ty człowieku zadłużaj siebie i swoją rodzinę na 30 lat... boś jeleń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bzyk Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.ists.pl 17.08.13, 17:29 Mieszkanie niefunkcjonalne, jedna klitka ( powiedzmy 10 m2) a drugi pokój przechodni. Razem 90 m2. To znaczy pokój ok. 70 m2? Taki mini kort? A poza tym niezła z niej cwaniara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od tej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.13, 18:20 bardzo cwanej pani,ktora kupula cztery zgrabne mieszkanka kolo Makro.Nie ma zadnych argumentow aby jej cos pomagac,czyste cwaniactwo nie powinno byc popierane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotka Re: miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.13, 19:49 A cała masa ludzi wykupiła mieszkania, które potem przez pare lat się wynajmuje, a po pięciu latach sprzedaje. Im tez zabrać bonifikaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od t IP: *.xdsl.centertel.pl 17.08.13, 20:34 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotka Re: miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.13, 08:07 No to dlaczego nikt im nie każe zawracać, ja pracuje w administracji budynków i znam masę takich przypadków. Tyle, że oni po cichu wynajmują, a sprzedają po pięciu latach albo nie i dalej wynajmują. A mieszkają w międzyczasie zbudowanych domkach pod Ktakowem, które oddali do użytkowania tuż po wykupie mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dozorca Re: miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.13, 18:48 No to zrób z tym coś, bo ja nie pracuję w administracji budynków i wiedzy takiej nie mam. Za "cichy" wynajem odpowiada się przed skarbówką, potem reszta będzie należała już do urzędu miasta. Ale skoro Ty, mając taką wiedzę, jedyne co możesz, to pierdzieć na forum, to czego oczekujesz od tych, którzy wiedzy o procederze nie mają? Tu nie chodzi o świadomość, że takie coś istnieje - to wie każdy. Ty masz dostęp do argumentów, więc zrób z tym coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotka Re: miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.13, 20:15 A co mam z tym zrobić? Oni są w prawie według przepisów. Mieszkanie trzymają jako swoją własność przez pięć lat, tyle ile trzeba. Może i nawet zgłaszają wynajem do US, tego nie wiem. Wnajmować na cele mieszkalne im wolno, to nie jest zakazane. Wiem natomiast , że korzystają z tańszego wykupu, a mieszkanie wcale nie jest im konieczne, bo - jak pisałam coś zbudowali albo innego kupili , ale już po wykupie z bonifikatą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dozorca Re: miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.13, 21:08 Widzisz: w pierwszym poście byłaś pewna, że wynajmują "po cichu". W drugim straciłaś tę pewność.. Niestety niewiele zrobić da radę, tym bardziej TAK zachłanny cwaniak, jak bohaterka, powinna ponieść pokazową karę. Reszcie też nie odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Re: miasto ma absolutnie odzyskac ten milion od t 18.08.13, 08:41 i jeszcze podkreślone, że na obrzeżach miasta, tak, jakby ten fakt zmniejszał w jakikolwiek sposób jej winę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżyngis Chan Jak widzę, piszą tu sami sfrustrowani zazdrośnicy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 21:41 Zaplujecie się w tej swojej nienawiści: zabrać !, pogonić !, niech oddaje !, cwaniara ! itp. I pewnie wszyscy z was to bogobojni i miłosierni katolicy. Nie wstyd wam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak widzę, piszą tu sami sfrustrowani zazdroś IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.13, 21:57 A może to tej pani powinno być wstyd bo wyłudziła bonifikate tylko po to żeby na tym zarobić. Co w tym dziwnego że większość widząc rażącą niesprawiedliwośc pluje jadem- bo dlaczego miasto rozdaje mieszkania z 90% bonifikatą. Przecież to tak jak by komus podarować milion zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janion Re: Jak widzę, piszą tu sami sfrustrowani zazdroś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 22:39 ale to nie jest zależne od tej kobiety dlaczego miasto tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak widzę, piszą tu sami sfrustrowani zazdroś IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 22:46 wstyd to powinno być tej kobiecie, bo nie dość, że złamała prawo, to jeszcze ma pretensje, toż to czyste cwaniactwo, i to ma być dla ciebie i innych wzorem, współczuję ludziom którzy mają z tobą jakieś interesy, niezły cwaniak z ciebie skoro popierasz wyłudzanie pieniędzy od miasta na ustawianie swojej rodzinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Jak widzę, piszą tu sami sfrustrowani zazdroś IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.13, 00:55 Pluć nie pluję, nienawiścią nie zieję, nawet katoliczką nie jestem, ale na mieszkanie jestem chętna. Nawet bardzo!!! Synowie dorastają, myślą o usamodzielnieniu, po co mają brać kredyty? Może i nam miasto da. Skoro rozdaje. Swoje mieszkanie kupiłam za kredyt, który dopiero skończyłam spłacać. Miasto mi do tej pory nie wybudowało drogi. No, ale przecież nie ma za co, ponieważ musi budować nowe komunalki. Stare rozdaje za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 20:57 A ja nie rozumiem po co miasto sprzedaje z takimi bonifikatami mieszkania komunalne. Potem brakuje im dla innych i muszą budować albo kupować po cenach rynkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eon Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 21:02 Dlatego, że to świetna metoda aby rodziny i znajomi radnych zgodnie z prawem wydębili z kasy miejskiej potężne sumy pieniędzy. Rykoszetem do wspólnych pieniędzy uzyskują też zwykli ludzie, których nieporadność życiowa jest nagradzana hojnymi bonifikatami na nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo jakoś nie potrafię współczuć cwaniakom 18.08.13, 21:51 takim jak ta zaszczuta przez komornika bidulka z czteroma mieszkaniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 07:42 A wystarczyło zapytac prawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.fibertech.net.pl 19.08.13, 08:40 to nie jest takie proste. Zapytaj pierwszego z brzegu prawnika to coś ci bąknie pod nosem. Niestety ale nie znam dobrego :) Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać 19.08.13, 18:31 Zamiast pytać jakiegoś "pierwszego z brzegu" zapytaj kompetentnego. Inaczej będziesz mógł mieć pretensje wyłącznie do siebie - tak jak ta pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 22:06 a wystarczyło przeczytać dokładnie umowę kupna z bonifikatą Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać 19.08.13, 18:33 Gość portalu: gg napisał(a): > A wystarczyło zapytac prawnika. Naturalnie. Intryguje mnie jeszcze jedno - o co chodzi z tym "informowaniem urzędników na bieżąco"? I jakie to ma znaczenie dla sprawy przy tak oczywistym naruszeniu warunków umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom_krk Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: *.agh.edu.pl 19.08.13, 08:51 Jak się nie umie czytać umów to trzeba płacić. 90m2 przy studenckiej? (ręce opadają) Odpowiedz Link Zgłoś
goooral Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... 19.08.13, 09:05 Mnie bardziej interesuje dlaczego 4 zdrowe osoby, które stać jak mniemam na utrzymanie 4 osobnych mieszkań, żyją sobie spokojnie w lokalu komunalnym a potem jeszcze dostają 90% bonifikatę na wykup mieszkania wartego ok. 1 mln złotych. Rozumiem że mieszkania komunalne powinni dostawać najbiedniejsi, chorzy z dzieciakami w trudne sytuacji życiowej czy ludzie starzy i schorowani zamieszkujący w tych lokalach od dziesięcioleci (oczywiście bez opcji wykupu) natomiast sytuacja finansowa lokatorów powinna być monitorowana i kogo stać na komercyjny najem czy kupno mieszkania powinien dostawać kopa z komunalki. Mieszkania komunalne tak - ale nie na całe życie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbus Re: Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać IP: 62.233.210.* 19.08.13, 10:34 Ciekawe w ilu (spośród czterech) mieszkaniach tej Pani żyją dziś studenci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TA Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... IP: *.scansafe.net 19.08.13, 11:50 Dokładnie...z resztą chyba rozumiała warunki wykupu, których jak widać sama nie dotrzymała. Dlaczego ma z moich podatków mieć 4 mieszkania i czerpać ze wszystkiego korzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a i dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 17:54 Bohaterka dostała 90% darowiznę, nie przeczytała umowy, zaoszczędziła na poradzie prawnej i teraz ma pretensje. Tylko i wyłącznie do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 18:04 Co moge powiedziec - przecwaniaczyla. Bylo poczekac te 5 lat i dopiero sprzedac. Kupienie az 4 mieszkan juz z daleka zle pachnie. A z czego oddac? No coz, trzeba sprzedac 4 mieszkanka i splacic. No chyba, ze odpowiednio wczesniej poszly mieszkanka jako darowizny dla dzieci i kobita bedzie musiala pol emeryturki oddawac, a dzieci pod stolem jej cos dorzucac na zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 22:36 Tak,wystarczylo pomieszkac jeszcze a potem rtozwazyc rozne wyjscia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Wykupiła mieszkanie komunalne, teraz ma oddać m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 22:40 jeszcze raz...ktos tu napisal o darowiznach-prawda...zaraz po wykupach-czy to komunalne czy spoldzielcze pazerne dziadki robily darowizne dzieciom,wnukom...czesrto zostaly bez niczego-bo juz wczesnie darowaly domy inne mieszkania...slusznie zostaje im wycieraczka u obdarownych dzieci...nawet nie moga poczekac az zemra...tylko juz...juz...ta az 4 mieszkania!!! Odpowiedz Link Zgłoś