Gość: krzywy_ryj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:53 Ja bym ich wszystkich zamknął prewncyjnie i wtedy rozpoczoł negocjacje od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Migacz Czy dojdzie do ugody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 21:33 Nie rozumiem, dlaczego MIASTO nie wypowiada umowy FORTE, które eksploatując KRAKa i czerpiąc z tego zyski od 5 lat płaci jedynie 1% czynszu? Czyż nie jest to powód do pozbycia się przez Gminę Spółki - pasożyta? Prezydent J. Majchrowski, który jest kolegą i dłużnikiem Stechnija, prezesa Spółki FORTE, nie tylko nie wypowiada umowy, ale dąży do tego, żeby zamiast procesu o odszkodowania dla FORTE, których Spółka nie jest w stanie uzasadnić, zawarto ugodę, co będzie oznaczało w rezultacie kolejne kilkadziesiąt milionów PLN dla FORTE w prezencie. Dzisiaj jest rzeczą wielce prawdopodobną, że FORTE, ponownie tylko dzięki decyzji urzędnika, zyska w sposób znaczący na wartości. Czy dzisiaj władze Krakowa zagwarantują nam, że w ramach ugody z FORTE nie przekażą Spółce praw do budowy hipermarketu? Jeśli przekażą takie prawa, wartość FORTE z dnia na dzień wzrośnie o ładne kilka milionów dolarów. Zachęcam do zapoznania się z materiałami na temat motelu KRAK, jakie znajdują się na stronie: www.rzeczprawa.eco.pl Marcin Migacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 21:37 FORTE i 400.000.000 PLN Czy W. Stechnij to R. Kluska II? Tereny motelu KRAK, znajdującego się w bardzo atrakcyjnym rejonie Krakowa straszą swym widokiem i rodzą pytanie, dlaczego nikt tu nie inwestuje? Spółka FORTE, dzierżawiąca tereny motelu KRAK uzasadnia swoją impotencję inwestycyjną biurokracją urzędniczą. Czy sprawa FORTE jest podobna do sprawy OPTIMUSA? Czy prezes Spółki FORTE, W. Stechnij, jest podobnie poszkodowany przez biurokrację urzędniczą jak R. Kluska z nowosądeckiego OPTIMUSA? W znalezieniu odpowiedzi na to pytanie może pomóc strona: www.rzeczprawa.eco.pl Marcin Migacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 14.08.04, 22:02 Panie MIGACZ, co Pan może powiedzieć o sprawie ROMANA KLUSKI, medialnie widowiskowo porównując ją ze sprawą Spółki FORTE. Te sprawy są abslutnie ze sobą nieporównywalne, gdyż dotyczą różnych sfer działalności biznesowej. Tą uwagą chcę zwrócić Pańskiej eksperckiej uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:05 Pan Kluska, przez to że jego sprawa była medialna, posłużył nam jako symbol do sprawy, która niestety jest niedostatecznie medialna co do wagi problemu. Pan Kluska symbolizuje nam przedsiębiorcę, który traci na zastąpieniu wolnego rynku decyzją urzędnika; pan Stechnij odwrotnie. I to, że zajmują się zupełnie czymś innym, nie zmienia faktu, że stanowią dwie strony tego samego medalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 17.08.04, 00:51 Przykładem takiego przedsiębiorcy, który zyskał na decyzji urzędników - skrywanej skrzętnie od wielu lat przed opinią publiczną- jest na pewno właściciel /od 1997 roku/ Spółki WAWEL IMOS, będący jej Prezesem Zarządu. Tej Spółce,Skarb Państwa podarował w 1994 roku połowę długu, sięgającego wówczas ponad 380 miliardów złotych, a resztę rozłożył na 25 rat rocznych /w chwili zawierania tego układu Spółka była zawarta na okres 15 lat !!/. Te raty były nieprocentowane !! Spółce pozostały hotele PIAST, GRAND, za które praktycznie zapłacili polscy podatnicy. Po trzech latach, tę Spółkę przejął ten "przedsiębiorca". Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:32 Niech Pan przeanalizuje dokładnie swoje słowa: "właściciel /od 1997 roku/ Spółki WAWEL IMOS, będący jej Prezesem Zarządu. Tej Spółce,Skarb Państwa podarował w 1994 roku" 1997 i 1994 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 17.08.04, 21:28 To prawda, z tym, że Prezesem Spółki WAWEL IMOS został w 1994 roku. Zapewniam, że dowie się Pan -jeszcze tego wieczoru -wielu interesujących rzeczy o tym przedsiębiorcy, które być moze będą dla Pana zaskoczeniem. Pokażę Panu -jak ten gościu kupował Spółkę i za ile -myślę, że wtedy szczęka Panu opadnie z wrażenia. Takie podmioty, gdzie właściciel jest jednocześnie Prezesem Spółki są często spotykane. Widzę. że ma Pan luki merytoryczne na temat znajomości kodeksu handlowego /obecnie kodeksu spółek handlowych/ -czyż nie ??! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.116.43.* 19.08.04, 10:09 Prosiłem, żeby Pan się precyzyjniej wyrażał. Wiem, kto jest prezesem WAWEL IMOS i wiem też, że nie został nim rok temu. Jak Pan chce go dyskredytować proszę bardzo. Moim zadaniem jest informować o firmach tylko tyle, ile konieczne. Zauważył chyba Pan, że na stronie www.rzeczprawa.eco.pl nie ma wszystkich informacji nawet o FORTE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 20.08.04, 01:03 Ja nikogo nie dyskredytuję, tylko opisując działania tego przedsiębiorcy /jak Pan widzi nie wywlekam na widok publiczny Jego nazwiska/ opieram się na dokumentach łatwo dostępnych, które jednoznacznie świadczą o jego działalności. Jeśli Panu mało, to zacytuję co smakowitsze kąski z artykułu zamieszczonego w CZASIE KRAKOWSKIM z dniu 17.11.1995 r. -autorstwa LESZKA KRASKOWSKIEGO : /dla nie wywlekania jego nazwiska, będą dokonywał substytucji, pisząc "przedsiębiorca"/ : "......HOTEL "PANORAMA" W JELENIEJ GÓRZE, JEDYNĄ WARTOŚCIOWĄ CZĘŚĆ MAJĄTKU, KTÓRYM DYSPONOWAŁ JUVENTUR TRAVEL UPŁYNNIONO ZA GROSZE W LIPCU 1994 ROKU. 3/5 HOTELU, WARTEGO KILKANAŚCIE MILIARDÓW ŻLOTYCH NABYŁ ZA SYMBOLICZNY MILARD ZŁOTYCH KRAKOWSKI BIZNESMEN ......../"przedsiębiorca"........... W 1993 ROKU JUVENTUR PODPISAŁ Z "przedsiębiorcą" UMOWĘ WSTĘPNĄ, W KTÓREJ ZOBOWIĄZAŁ SIĘ DO SPRZEDANIA MU HOTELU SŁONECZNY W ZAKOPANEM. Z UMOWY TEJ JUVENTUR CELOWO SIĘ NIE WYWIĄZAŁ. KARA ZA NIE NIEWIĄZYWANIE SIĘ Z TEJ UMOWY WYNIOSŁA 1,5 MILARDA STARYCH ZŁOTYCH, I TYLE ZAROBIŁ NA NIEJ KRAKOWSKI BIZNESMEN. .... TUŻ PO PRZEJĘCIU PANORAMY "przedsiębiorca" USIŁOWAŁ SPRZEDAĆ SWOJĄ CZĘŚĆ BUDYNKU PAŃSTWOWEMU FUNDUSZOWI REHABILITACJI OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH, OCZYWIŚCIE PO CENIE RYNKOWEJ...." Tytuł artykułu brzmi: "Czerwona pajęczyna -nowy rozdział. Pieniądze utopione w Juventurze" - data publikacji 17.11.1995 r, - autor LESZEK KRASKOWSKI - "CZAS KRAKOWSKI" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.117.171.* 20.08.04, 09:45 Nie jestem adwokatem spółki WAWEL IMOS. Pomylił Pan chyba adresy. Nie będę więc, przynajmniej narazie, ani tych rewelacji potwierdzał, ani zaprzeczał. Niech mi też Pan powie, w jaki sposób te cytowane przez Pana informacje, podważają i który z postawionych przeze mnie wniosków? Co Pan chce zasugerować: 1. że tryb bezprzetargowy był słuszny? 2. że Forte miało i ma większe możliwości finansowe niż Wawel - Imos? 3. że ... Jeśli chodzi o wywlekanie nazwisk, to znacznie bardziej wolę mówić konkretnie o kogo chodzi, niż tak mówić, żeby zachować jakieś pozory dyskrecji, a mimo to powiedzieć tak, żeby wszyscy interesujący się tą sprawą, nawet bez podawania inicjałów, wiedzieli o kogo chodzi. (Oczywiści nie wiedzą tylko, kto podaje w tym momencie te zarzuty). Pan wybiera pozory kulturalności, a ja kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 20.08.04, 10:53 Tryb bezprzetargowy wynikał z uchwały RADY MIASTA KRAKOWA. Możliwości finansowe WAWEL IMOS wynikały jedynie z prezentu, jaki uczyniła tej Spółce pewna instytucja publiczna głosując za układem /do tej pory skrzętnie ukrywanym przed opinią pubiczną/ redukującym połowę z gigantycznego długu /ponad 380 milardów starych złotych/, a resztę rozkładając na 25 rat rocznych nieoprocentowanych!! Do tej pory nie widziałem konieczności wywlekania nazwiska tego "przedsiębiorcy" i nie są to żadne pozory dyskrecji, ale skoro Pan nalega na prezentację z imienia i nazwiska, to proszę bardzo. Nie sądzę, aby Pan był adwokatem tej Spółki /zresztą takiego "zarzutu" nie formułuję/, bo na pewno nie ma Pan odpowiednich kwalifikacji merytorycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.116.43.* 21.08.04, 00:03 Nie jestem prawnikiem i nie robię z siebie eksperta prawa. Przyznaję nawet, że tu i ówdzie mogą się pojawić w moich opracowaniach jakieś błędy merytoryczne. (Proszę o ich wskazanie) Nawet te potencjalne błędy nie osłabią, prawdopodobnie i niestety, siły postawionych przeze mnie pytań, które nie są pytaniami tylko dla prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 21.08.04, 19:32 Te błedy merytoryczne obniżają wartość tych materiałów. Niewątpliwie pewne wątpliwości zawsze pozostają. Jestem gotów do dyskusji, ale nie na epitety tylko na rzeczowe argumenty. Z treści pańskich opracowań wynika, że nie zna pan ustaleń Sądu Okręgowego w Krakowie zawartych w wyroku z 28.12.2001 r. uznających wypowiedzenie za nieważne, ani też wyroku Sądu Apelacyjnego potwierdzającego to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcun Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 22:33 Stwierdził Pan, że jest "gotów do dyskusji, ale nie na epitety tylko na rzeczowe argumenty." Dobrze - skończmy walkę na epitety i nie sprzeczajmy się kto ich więcej użył. Nie twierdzę, że moje opracowanie jest doskonałe. W związku z tym proponuje następującą konwencję naszej dyskusji: poddaje Pan analizie dany fragment mojego opracowania i pisze Pan, co według Pana w danym fragmencie należy zmienić. Inny styl dyskusji rzeczywiście jest destrukcyjny i nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 22.08.04, 19:55 Epitetami przede wszystkim obrzuca Pan Spółkę FORTE - przedmiot swojego jedynego zainteresowania. W sposón zawoalowany broni Pan Spółki WAWEL IMOS, która była /?!/ uczestnikiem przetargów organizowanych przez Zarząd MK /mimo nie rostrzygniętego procesu, zawieszonego na wniosek Miasta/. Przeszłość tej Spółki -przyzna Pan - jest dość tajemnicza. Zresztą interesujące rzeczy pisze redaktor BARTUŚ z DP o tych przetargach. Część zawartych informacji o tych rzeczach na pewno zainteresuje Prokuraturę, bo jednoznacznie wskazuje na możliwość korupcji. Prokuratura na pewno dojdzie do prawdy. Proszę wskazać mi przepis, który penalizuje płacenie 1 % należnego czynszu dzierżawnego zamiast całego czynszu, co czyni FORTE. Skoro Pan to kwalifikuje do kategorii "nadużycia" , to proszę wskazać mi podstawy prawne tej kategoryzacji. Czy Pan kiedykolwiek próbował rozmawiać z Prezesem Spółki FORTE na temat swoich wątpliwości ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 17:41 Po Pana deklaracji mówiącej o chęci zaprzestania walki na epitety i rozpoczęcia dyskusji merytorycznej zaproponowałem pewną konwencję naszego dialogu. Przypominam ją: poddaje Pan analizie dany fragment mojego opracowania i pisze Pan, co według Pana w danym fragmencie należy zmienić. Myślę, że jest rozsądna propozycja, ale widzę, że nie chce się Pan do niej dostosować. Już nawet nie stawiam takiego warunku, wydawaćby się mogło dość podstawowego przy tego typu oskarżeniach, jak ujawnienie pańskiego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 24.08.04, 08:02 Czyżby marzyłyby się Panu bezpłatne konsultacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 25.08.04, 23:49 Zacznijmy więc ? Pytanie pierwsze : Czy FORTE stworzono możliwości prawne spełnienia zobowiązań umownych wynikających z umowy dzierżawy terenów KRAK-a tzn. budowy centrum hotelowo- konferencyjnego ? Jeśli tak, to proszę wskazać konkretne okoliczności lub dokumenty, które wskazują na udzieloną przez Pana odpowiedź, potwierdzając jej rzetelność. Pytanie -drugie - Czy WAWEL IMOS korzystała także z "uprzejmości" ze strony urzędników i radnych w staraniach o KRAK-a ? /dla ułatwienia , proszę zapoznać się z treścią artykułu red. BARTUSIA z dnia 14.08.2003 r., który przedstawia tam bulwersujące i prawie kryminalne okolicznosci III=-ciego przetargu, w którym brał udział WAWEL IMOS INTERNATIONAL -sp. z o.o./. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 15:20 Kto z urzędników przeszkadzał FORTE? Proszę podać nazwiska tych urzędników. Konfrontacja z nimi, także w płaszczyźnie sądowej będzie najlepszą metodą dotarcia do prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 26.08.04, 23:03 To wszystko Pan może znaleźć w uzasadnieniach do wyroków Sądu Okręgowego i Sądu Apelacyjnego. Tam jest to wszystko napisane. Dotarłem wreszcie do całego protokołu KOMISJI REWIZYJNEJ, która badała sprawę KRAK-a. Jest ona też w dużej części winna powstaniu tej grożnej -dla finansów miasta - sytuacji zagrożenia gigantycznym odszkodowaniem. Zobaczymy niedługo sytuację przerzucania odpowiedzialności między tą KOMISJĄ, a ówczesnym ZMK, gdyż Prokuratura na pewno będzie próbowała dojść do ustalenia, kto sprokurował tę groźną sytuację. Cieszę się Panie MIGACZ, że jednak uznaje /lub dopuszcza/ poglad, że jednak funkcjonariusze publiczni z Miasta przeszkadzali Spółce FORTE w realizacji zamierzeń inwestycyjnych wynikających z umowy dzierżawy. Czy zna Pan ówczesne kwalifikacje merytoryczne poszczególnych członków tej KOMISJI ? Jeśli nie, to Panu chętnie podam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 27.08.04, 23:30 Panie MIGACZ, dlaczego nie odpowiada Pan na moje drugie pytanie? A więc dopuszcza Pan działanie urzędników paraliżujących działania FORTE? Artykuł 231 kodeksu karnego rozciąga odpowiedzialność na funkcjonariuszy publicznych, a więc nie tylko na urzędników , ale także na radnych!! W szczególności dotyczy to radnych wchodzących w skład KOMISJI REWIZYJNEJ, którzy w swym protokole /obficie,ale wybiórczo przez Pana cytowanym/ podali w kilku miejscach nieprawdę. W odpowiednim miejscu -dotyczącym tego dokumentu - opiszę Panu szczegółowo, na czym to polegało. Myślę, że bardzo zdziwi się Pan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 30.08.04, 23:12 To wszystko ustali Prokuratura, zobligowana odpowiednim postanowieniem przez Sąd. Niech Pan nie będzie taki "wyrywny"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 27.08.04, 00:36 Żeby te informacje potwierdzać lub nie, trzeba wiedzieć, jak i w oparciu o jakie materiały można je weryfikować! Panu - albo brakuje wiedzy merytorycznej, albo trzęsie Pan "portkami" przed tą Spółką, że boi się Pan dyskusji na ten temat!? No więc, jaka jest prawda, Panie MIGACZ ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:37 Wie Pan ja wiele rzeczy słyszałem, ale nie mówię o tym, bo nie mam na to dokumentów. Ciekawe np. jakby FORTE mnie potraktowało, gdyby wyciągnięte przeze mnie wnioski (nader ostrożne), nie były mocno osadzone zgromadzonych przez mnie dokumentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 17.08.04, 21:40 Odpowiednie informacje na temat Spółki WAWEL IMOS są bardzo łatwo dostępne, tylko, że trzeba wiedzieć, gdzie je szukać. Czyżby -po raz kolejny szwankowała - Pańska ekspercka wiedza ??! To,co piszę na temat tej Spółki jest łatwo weryfikowalne i łatwo można sprawdzić wiarygodność tych moich informacji. Co do Pańskich "ostrożnych" wniosków na temat FORTE, to niech Pan nie posługuje pokrętną frazeologią, bo "wersal" w dyskusji nam nie jest potrzebny. Wystarczy szczypta obiektywizmu i zwyczajnej uczciwości, a nade wszystko chęć dotarcia do prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.117.171.* 18.08.04, 22:50 Moją intencją jest wyjaśnienie sprawy. Pan jak mi się wydaje stara się wszystko zaciemniać. Robi Pan, co może, żeby z tej sprawy uczynić spór pomiędzy dwoma firmami, a następnie, chce Pan ukazać, że wszystkie firmy są zamoczone w tym samym bagnie. Pytanie czy tak samo są umoczone? Ja nie jestem od rostrzygania tego. Takie rzeczy powinny rostrzygać np. komisje przetargowe - w przypadku KRAKa niestety ich zdanie albo nie było decydujące, albo w ogóle nie były powoływane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 18.08.04, 23:50 Jak Pan chce wyjaśnić tę sprawę , dysponując jedynie jednostronnymi dokumentami prezentującymi Pańskim zdaniem /bardziej chorobliwą wyobraźnią/ "nadużycia" Spółki FORTE ? Spółka WAWEEL IMOS -jako czołowy aspirant do tego terenu od lat zakulisowo wiele czyni dla zaciemnienia sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.116.43.* 19.08.04, 09:55 Nie dysponuje jednostronnymi dokumentami. Pan nie rozumie chyba, że ja zajmuję się nadużycia ze strony URZĘDNIKÓW. Firmami zajmuje się tylko wtedy, gdy nadużycia urzędników, związane są z preferowaniem jakieś firmy. W przypadku motelu KRAK firmą preferowaną przez urzędników była firma FORTE, a nie WAWEL IMOS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 19.08.04, 23:45 W przypadku motelu KRAK to Rada Miasta podjęła uchwałę o bezprzetargowym trybie przekazania terenów Spółce FORTE, a nie urzędnicy. Ja doskonale rozumiem, że Pan osłania jak może WAWEL IMOS. Skoro były nadużycia urzędników, to dalczego kolejne postępowania wyjaśniające P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.117.171.* 20.08.04, 09:58 Użyte przeze mnie słowo "urzędnik" ma szerokie znaczenie i obejmuje także radnych. Mnie interesuje kontrolowanie urzędników i badam obecnie ich zachowanie w odniesieniu do motelu KRAK. Informacje o FORTE pojawiją się właśnie w tym kontekście. Pan mi wciąż sugeruje, że ja jako przedstawiciel konkurencji walczę z FORTE. Bez uzasadnionej potrzeby nie będę się wdawał w tego typu polemikę, ponieważ możemy w ten sposób zgubić główny wątek mojego zainteresowania motelem KRAK, czyli badanie racjonalności decyzji urzędników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 21.08.04, 19:59 Treść art.231 kodeksu karnego rozciąga odpowiedzialność na funkcjonariusza publicznego, którym -według art.115 k.k. -są m.in. merytoryczni pracownicy administracji samorządowej, radni, każda osoba, która jest uprawniona do wydawania decyzji administracyjnych...... Według tego przepisu, warunkiem skazania jest to, że działania funkcjonariuszy/ -a/ publicznego spowodowały "istotną szkodę". Zapowiada się zatem ciekawe postępowanie Prokuratury, która na pewno będzie chciała dotrzeć do prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 19.08.04, 23:55 Jeśli ma Pan informacje o nadużyciach urzędników w sprawie KRAKA, to proszę złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Dlaczego nie moze sobie wbić do głowy taki nieubłagalny fakt, że decyzję o bezprzetargowym trybie przekazania terenów podjęła Rada Miasta Krakowa, a nie urzędnicy ? Stwierdzenie, że nie dysponuje Pan jednostronnymi dokumentami, niech Pan lepiej udowodni. Ja pokazałem Panu przyklady konkretnych umów miasta Krakowa na użytkowanie nieruchomości. Podpisali je konkretni urzędnicy. No, ale Pan ma konkretne zlecone zadanie -oczernianie Spółki FORTE. Niech Pan wskaże przykłady nadużyć Spółki FORTE, bo inaczej nazwę Pana pieniaczem, który chce politycznie i medialnie zaistnieć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.117.171.* 20.08.04, 10:14 Użyte przeze mnie słowo "urzędnik" ma szerokie znaczenie i obejmuje także radnych. Jeśli chodzi o doniesienia do prokuratury, to wprawdzie nie złożyłem ani jednego we własnym imeieniu, niemniej przyczyniałem się do złożenia tego typu doniesień. Dotarły one do prokuratury. Mam nadzieję też, że prokuratura badając (na wniosek sędziego Kiełbasy) od nowa tę sprawę, poprosi mnie do siebie na przesłuchanie. Prosi mnie Pan o przykład nadużycia ze strony FORTE. Proszę bardzo: Forte przez 5 lat płaciło tylko 1% czynszu. Jaki jest wyrok w tej sprawie? A poza tym niech mnie Pan nazywa jak chce. Dla ludzi, których cenię, anonimowe wyzwiska, delikatnie mówiąc, nie mają znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 20.08.04, 10:27 Jeśli tak Pan rozumie prawo, to faktycznie nie lansuje Pan "Rzeczpospolitą prawa" , tylko własne fanaberie i jest Pan zwyczajnym jakobinem. To co Pan napisze, nie jest nadużyciem, gdyż na taką praktykę pozwala prawo. Wszystkie te doniesienia miały taką wartość merytoryczną, że prokuratura zawsze umarzała postępowanie. No niech Pan skieruje własne doniesienie do prokuratury w związku z płaceniem przez FORTE czynszu w wysokości 1% kwoty uzgodnionej, wtedy zobaczymy, jakie będzie rozstrzygnięcie tego organu. Odpowiedzialność urzędnika to nie to samo co enigmatyczna odpowiedzialnośc radnego. Jeśli Pan porównuje te dwie grupy i próbuje stworzyć pozorne podobieństwo, to zwyczajnie Pan bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: 195.116.43.* 20.08.04, 23:31 Co pan rozumie przez słowo "nadużycie"?, że nazywa mnie Pan jakobinem? Czy jest to samo, co przestępstwo? Prokuratura może się mylić, bo nie jest uosobieniem sprawiedliwości. Jeśli Pan nie zgadza się z tym stwierdzeniem, to znaczy, że Pan jest jakobinem. Moim zadaniem jest dokumentowanie nadużyć urzędników, nie firm. Nadużyciem urzędników było to, że przez 5 lat niepłacenia czynszu, nic nie zrobili, aby się pozbyć Spółki - impotenta inwestycyjnego. (W tej sprawie o ile wiem, jest juz złożone doniesienie.) Jak to się stało, że urzędnicy zachowują się wobec FORTE tak pobłażliwie - to powinna wyjaśnić prokuratura. Myślę, że urzędnicy nie robili tego, mimo wszystko, nie bezinteresownie. A jeśli tak, mielibyśmy tu do czynienia nie tylko z wykroczeniem. Niemniej nie stwierdzam, że doszło tu do przekupstwa - wskazuje jedynie na nie udolność urzędników. Badanie motywów tej nieudolności pozostawiam prokuraturze, ponieważ nie nazywam się JAMES BOND. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 21.08.04, 19:04 Ponieważ Pan feruje wyroki w postaci zarzutu nadużycia w stosunku do FORTE, to nazwałem Pana jakobinem, bo taki dwyugwiazdkowy epitet mi się nasunął. Skąd Pan wytrzasnął epitet "impotent inwestycyjny" ? Przecież to nie pasuje do naszej polemiki, czyżby Pan z powodu przemęczenia zaliczył wizytę u seksuologa ?! Myślę, że władze publiczne powinny zająć się tajemniczą sprawą układu sądowego, który przysporzył Spółce WAWEL IMOS ogromne korzyści, a które dziwnym trafem - po pewnmym czasie - przeszły do rąk prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 15:02 Potencja oznacz możliwość, zdolność. "Impotencja inwestycyjna" zatem, to brak zdolności, czy też możliwości inwestycyjnych. Skąd te podejrzenia, że zaliczyłem wizytę u seksuologa? Jest taki dowcip: seksuolog badając erotomona pokazuje mu różne przedmioty jak norzyczki, linijka itd. i pyta z czym się to panu kojarzy. Okazuje się, że wszystkie te rzeczy kojarzą mu się z narządami płciowymi. Seksuolog wydaje diagnozę: pan jest erotomanem, a na to erotoman: ja erotoman, a kto mi takie rzeczy pokazuje? Mam nadzieję, że to Pan potraktuje z humorem, a nie jako epitet. Dalej czekam na merytoryczną dyskusję, na zasadach o których mówię w liście z 21.08.2004. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 23.08.04, 00:29 Epitet impotencji inwestycyjnej FORTE jest nietrafny, skoro Spółka złożyła wnioski o wszczęcie procesu inwestycyjnego w UMK, a ten procedował to przez 5,5 miesiąca, podczas gdy miał na to czas jedynie 2 miesiące. Impotencja to przecież brak woli /czy też chęci/ realizacji mimo stworzonych możliwości - czyż nie ?? Sąd Okręgowy w Krakowie w swym uzasadnieniu wyroku z 28.12.2001 r. podaje, że zeznający na tym procesie Dyrektor KOZŁOWSKI stwierdza bez ogródek, że nie było przesłanek do odmowy Spółce pozwolenia na budowę, no to komu wierzyć? No więc jak FORTE miała budować, wbrew prawu?? Jeśli ma Pan dane podważające te stwierdzenia Dyr. KOZLOWSKIEGO, to proszę je podać. Radzę jednakże uważać, gdyż Pan KOZŁOWSKI jest doskonałym prawnikiem. Jedną z przesłanek do wypowiedzenia umowy FORTE było kretyńskie stwierdzenie, że Spółka nie ma uprawnień do gruntu /tak jakby nie istniała umowa dzierżawy/. To przecież klasyczna sytuacja, jak z KAFKI. Niech Pan przestanie posługiwać się tak nietrafionym /zerogwiazdkowym/ epitetem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 13:10 Napisał Pan: "Impotencja to przecież brak woli /czy też chęci/ realizacji mimo stworzonych możliwości" Błędnie Pan rozumie słowo impotencja. W ramach bezpłatnej konsultacji wyjaśnię Panu: impotent to ten, który chce, ale nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 25.08.04, 21:14 A więc przyznaje Pan, że FORTE chciało, ale nie mogło. I dlaczego nie mogło? Co do impotencji, to widzę, że jest Pan oblatany. Ja nie muszę, bo jak chcę, to mogę. Czyżby Pańskie doświadczenie naprowadziło Pana na prawidłową definicję pojęcia "impotencja" w szerokim znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 15:32 Zbyt pochopnie wyciąga Pan wnioski. Z mojego sformułowania wynika jedynie tyle, że FORTE nie miało możliwości inwestycyjnych, czyli po prostu FORTE nie miało pieniędzy na inwestycje. Wie Pan: może jestem impotentem, może nie, ale na tyle mam męskości, żeby nie kryć się pod jakimiś pseudonimami, tocząc z Panem polemikę. I powiem Panu jeszcze jedno: ja nie mam takiej potrzeby, żeby się chwalić innym, tak jak Pan, że jak chcę to mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 26.08.04, 23:08 Jakie ma Pan dowody na to, że FORTE nie miało pieniędzy na inwestycję? Proszę o fakty i wsparte na nich dokumenty. Jeśli nie, to proszę przestać mnożyć "strzeliste akty wiary, bez pokrycia w doświadczeniu" , bo to przypomina prowincjonalny bełkot propagandowy. Na resztę Pańskich wynurzeń, nie mam zamiaru odpowiadać, bo po prostu szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Szmit Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.04, 22:30 Razem z Wacławem Stechnijem przekręciłem Miasto Kraków lecz jak zwykle oszukał Stechnij wszystkich , w artykułach w Dzienniku Polskim wielokrotnie udzielałem wywiadów Panu Bartusiowi wywiadów na temat Stechnija . Mam wiele informacji i się podzielę bezpłatnie . spolki@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy W. Stechnij to R.Kluska II? IP: *.zax.pl 30.08.04, 23:20 Proszę nie zapominać, że Pan KLUSKA dysponuje majątkiem /zarobionym uczciwą pracą/ ogromnym, szacowanym na kilkadziesiąt milionów USD. Stać go było na ogromną wrzawę medialną wokół swej osoby. Na pewno - podobnie jak w sprawie FORTE - za błędy urzędników zapłacą polscy podatnicy, czyli także Pan i ja, gdy wystąpi z roszczeniem odszkodowawczym. Pańskie obrazoburcze porównanie w.STECHNIJA z R.KLUSKĄ jest tylko chwytem propagandowym, aby przyciągnąć uwagę do swych wątpliwych racji, nazbyt jednostronnych, aby były prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 21:39 Czy DZIENNIK POLSKI szantażował W. Stechnija, prezesa spółki FORTE, żądając od niego 2.000.000 $ za milczenie? www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 14.08.04, 13:41 Panie MIGACZ -"czołowy rewolucjonisto" ze SAMORZĄDNEGO KRAKOWA pisze Pan bzdury, bo przecież nie wierzę, by dysponował Pan rzetelną wiedzą na ten temat. Prawda jest znacznie bardziej niewygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:46 Proszę nam objawić prawdę, zwłaszcza jeśli ona jest niewygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 17.08.04, 00:57 Tę prawdę najpierw powinien poznać Prokurator, a dopiero później opinia publiczna. Czyżby Pańskie pytanie miało za zadanie osłaniać tę gazetę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 01:03 Niech Pan to stiwerdzenie skieruje do pana Stechnija. To w końcu on upblicznił te rewelacje o DP na antenie TVP 1. A więc zgadzam się z Panem: "Tę prawdę najpierw powinien poznać Prokurator, a dopiero później opinia publiczna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 17.08.04, 21:43 Ale to Pan chciał się dopchać jako pierwszy do informacji na temat tej sprawy, więc niech Pan nie udaje "GREKA" !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: 195.117.171.* 19.08.04, 10:20 Nie wiem czy moja odpowiedź będzie korespondowała z Pana tokiem myślowym, ponieważ pisze Pan tak czasami nieprecyzyjnie, że muszę się domyślać o co chodzi. Co to znaczy, że chciałem się "dopchać jako pierwszy do informacji na temat tej sprawy"? Powiem jeszcze raz - ta sprawa wymaga wyjaśnienia w sądzie. Moim zdaniem lepiej by było, gdyby tą sprawą zajął się sąd cywilny. Staram się sprowokować Dziennik Polski, żeby pozwał Stechnija. Ze strony DP dobiegają mnie słuchy, że podejmują jakieś kroki w celu wyjaśnienia sprawy. Narazie cierpliwie czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 20.08.04, 00:01 Niech Pan z siebie nie robi JAMESA BONDA, do którego dochodzą słuchy o jakiś działaniach DZIENNIKA POLSKIEGO, tylko niech Pan przyzna, że jest Pan blisko związany z tymi kręgami. O swój tok myślowy jestem całkowicie spokojny, niech Pan zadba o swoją logikę i postara zdobyć bogatszą merytorycznie wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: 195.117.171.* 20.08.04, 10:26 Nie jestem blisko związany z kręgami DP. Dzięki za zachętę do zdobywania bogatszej wiedzy merytorycznej. Nie uważam, że pozjadałem już wszystkie rozumy i że już wszystko wiem, nawet w tej sprawie. Filmy z jedną gwiazdką żadko oglądam, w ziązku z tym JAMES BOND nie jest moim idolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 20.08.04, 10:43 JAMES BOND był taką malutką -jednogwiazdkową - metaforą. Jeśli podniesie Pan swój poziom merytorycznej dyskusji, to zwiększę ilość gwiazdek na swoich metaforach. Niech Pan nie udaje, że informacje o próbach DP w wyjaśnieniu tej sprawy, uzyskał Pan na KLeparzu lub w maglu, a może...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: 195.116.43.* 20.08.04, 23:34 Źródeł swoich informacji tak łatwo się nie ujawnia, zwłaszcza ludziom, którzy formułując różnego rodzaju zarzuty, nie chcą ujawnić nawet swojego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 21.08.04, 19:07 Potwierdzam fakt czynienia starań przez DP w celu wyjaśnienia sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 26.08.04, 00:00 Pewną kontrofensywę podjął czołowy "tropiciel" -red. BARTUŚ w DP pisząc wczoraj półprawdę na temat terenów KRAK-a. Nie podjął on żadnej próby dotarcia do W.STECHNIJA, aby spytać o interesujące go rzeczy, tylko wypalił z "łysy warkoczem o beton". Nie zadał sobie trudu, aby poinformować czytelników, że nie tytlko TESCO wszczęło procedurę administracyjną dotycząca terenów KRAK-a. NIech mi Pan powie, dlaczego nie podał Pan BARTUŚ, że są jeszcze inni aspiranci do tego terenu. Czyżby taka wiadomość była niewygodna dla kręgów DP, aktywnie mieszajacych "tanimi sensacjami" na temat tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 15:46 Skąd Pan wie, że red. Bartuś nie podjął prób dotarcia do W. Stechnija? O następnym podejściu TESCO ja również informuję na swojej stronie na podstawie dokumentu MPWiK. Proszę o dostarczenie mi informacji, jakie jeszcze inne firmy starają się o motel KRAK? Mnie interesuje także czy Miasto ma podpisane jakieś niedawno zawarte porozumienia dotyczące przyszłości motelu KRAK. Mam nadzieję, że to sprawę bardziej rozjaśni odpowiedź Majchrowskiego na interpelację p. Jantos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 26.08.04, 23:13 Proszę zapytać W.STECHNIJA. Proszę nie rżnąć "GREKA", tylko przeczytać artykuł w GAZECIE WYBORCZEJ z dnia wczorajszego, tam jest wszystko napisane. Skoro Pan pisze o staraniach o ten teren jedynie TESCO /na swej stronie/, to pisze Pan po prostu nieprawdę . I tyle, a może aż........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Czy Dziennik P. szantażował FORTE? IP: *.zax.pl 27.08.04, 23:48 A skąd Pan ma ten dokument? Z prawdopodobieństwem /graniczącym z pewnością/ domyślam, że ten dokument przekazała Panu Spółka WAWEL IMOS INTERNATIONAL. Czyż nie? Gdyby red. BARTUŚ próbował dotrzeć do W.STECHNIJA, to na pewno skorzystałby skwapliwie z okazji do poinformowania czytelników DP o tym fakcie. Czemu i komu ma służyć natrętne kłamstwo BARTUSIA, po raz kolejny publikowane, o 100-złotowym kapitale Spółki FORTE ?... No już rozumiem... Przecież w tle jest natrętny "cień" prywatnej Spółki WAWEL IMOS INTERNATIONAL, nawykłej do prezentów od władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 21:44 Zachęcam do zbadania sprawy, którego z przewodniczących i jakiej parlamentarnej partii miał na myśli W. Stechnij mówiąc na antenie TVP o kilkumilionowej propozycji: www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/rp6.htm Marcin Migacz PS Oczywiście nie wierzę Stechnijowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 14.08.04, 13:46 Panie MIGACZ, nic tu nie ma do rzeczy, że Pan nie wierzy. Nie sądzę aby Pan dysponował wiedzą na ten temat. Myślę, że Prokuratura /zobligowana przez Sąd/ zbada również ten wątek. Także sprawa udziału SAMORZĄDNEGO KRAKOWA w tzw, sprawie KRAKA też powinna być zbadana przez Prokuraturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:08 Nie jestem członkiem "Samorządnego Krakowa", a tym bardziej jej czołowym rewolucjonistą. Co do pańskiej niewiary, ma Pan do niej, jako sceptyk, jak największe prawo. Natomiast niewielkie prawa pozostawia sobie Pan do szukania prawdy, bo jak dotąd reprezentanci Pana kierunku myślenia, nie poradzili sobie z pytaniem "cóż to jest prawda?". Widzi Pan, to czy ktoś jest oszustem czy nie, jest tylko kwestią umowy. Podobnie też jest z moją wiedzą na ten temat: Jest to kwestia umowy, czy ją mam czy nie i dalej: kwestią umowy jest jeszcze innna kwestia: czy to, co ja uważam za wiedzę, w ogóle jest wiedzą. Rozumie Pan, jeśli w ogóle można coś zrozumieć, podchodzenie do danej kwestii poprzez kwestionowanie wszystkiego, nawet faktów, a zgromadziłem ich na stronie www.rzeczprawa.eco.pl nie mało, prowadzi do zakwestionowania całego sensu naszej dyskusji. Pozdrawiam Marcin Migacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 14.08.04, 21:56 Panie MIGACZ, skoro się Pan publicznie zaprezentował w programie TVP "Sprawa dla reportera" jako ekspert SAMORZĄDNEGO KRAKOWA, to może Pan napisze w jakiej dziedzinie jest Pan ekspertem, czyli osobą posiadającą unikalną wiedzę i bogate doświadczenie zawodowe. Ciekawe, gdzie Pan te umiejętności posiadł -szczególnie chodzi mi o doświadczenie biznesowe. Przecież działalność SAMORZĄDNEGO KRAKOWA nie jest takim poligonem doświadczalnym. A jeśli już -jak Pan twierdzi - nie jest Pan ekspertem SAMORZĄDNEGO KRAKOWA, to na czyje zlecenie występował Pan w tym programie ?! Odnośnie Pańskiej wypowiedzi,w której Pan wskazuje w trybie pytającym na sprawę DZIENNIKA POLSKIEGO " kontekście sprawy" to myślę, że Pan swymi "rewelacjami" zainteresuje prokuratora prowadzącego śledztwo i jeśli okażą się one nieprawdziwe, to przypominam Panu, że prawo przewiduje odpowiednie sankcje prawne. A swoją drogą, to tą wypowiedzią mimowolnie (?) otworzył Pan "puszkę Pandorry". Proszę bowiem tę swoją "rewelację" nałożyć na ostatnie zdanie z artykułu GAZETY WYBORCZEJ. Myślę, że starczy Panu odwagi i charakteru, aby stanąć przed obliczem Prokuratora prezentując te "rewelacje". Proszę naprawdę dobrze zapoznać się z treścią artykułu GAZETY WYBORCZEJ, bo naprawdę warto, chociażby dla Pańskiego dobra. Jestem gotów do całkowicie merytorycznej /czyli pozbawionej treści politycz- nych/ dyskusji w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Faktycznie nawiedzony jakiś ten MM 14.08.04, 22:47 Chyba lekki falstart z kampanią wyborczą. Coś tam usłyszał i wszystko poplątał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Faktycznie nawiedzony jakiś ten MM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:09 Skoro się mówi, że wszystko poplątałem, a nie mówi się co, to znaczy, że nic nie poplątałem. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Panie spamowanie na forum jest perwniuszostwem 15.08.04, 00:21 proszę mi takich durnych maili NIE PRZYSYŁAĆ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Panie spamowanie na forum jest perwniuszostwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 00:39 Pana adres znalazłem na forum gazety. Jeśli ktoś podaje swój adres na forum, można domniemywać zgody tej osoby na przesłanie informacji, zwłaszcza jeśli te informacje dotyczą spraw, poruszanych przez tą osobę. Przepraszam za to. Jeśli jest Pan tak wrażliwy na kulturę osobistą, to jak Pan określi nazwanie mnie "faktycznie nawiedzonym". Dla mnie to, co Pan robi jest cedzeniem komara, a połykaniem wielbłąda. Proszę się tylko nie udławić! A tak w ogóle co to znaczy perwniuszostwo? I przez co, albo przez kogo jestem nawiedzony? Może chciał Pan powiedzieć tylko, że jestem czymś zainspirowany? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Panie spamowanie na forum jest perwniuszostwe 15.08.04, 00:43 No i gadaj z gościem. Mówiłem, że NIC nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Panie spamowanie na forum jest perwniuszostwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 01:03 Nie dałem Panu odpowiedzi poprzez pańską prywatną pocztę elktroniczną, ale za pośrednictwem forum, na którym to spotkałem sie z zarzutami z Pana strony. Oczywiście mam do tego prawo. W jednym natomiast muszę Panu przyznać rację - prawdą jest, że: NIC nie rozumię natomiast COŚ rozumię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Panie spamowanie na forum jest perwniuszostwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 01:10 Nie wiem czy Pana to uraziło, ale przepraszam za błędy ortograficzne. Poprawnie oczywiści powinno być tak: NIC nie rozumiem, natomiast COŚ rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 22:56 Ja się przedstawiam z imienia i nazwiska, Pan nie. Nie zamierzam przedstawiać swojego CV na żadanie anonimów, ukrywających się pod pseudonimami. Jako sceptyk powinien Pan być zainteresowany bardziej agrumentami niż osobą przedstawiającą dane argumenty. Tym sceptycy różnią się w sposób pozytywny od dogmatyków, że ci pierwsi zawracają uwagę czy uzasadnienie przedstawianych teorii jest racjonalne, a ci drudzy patrzą, czy powiedział to jakiś uznawany przez nich autorytet. Prosto ujmując: dogmatycy podobnie jak Pan interesują się głównie nie tym, co jest powiedziane, ale kto to powiedział. Mam do Pana prośbę - niech mi Pan powie, czego oprócz kłamstwa, brakuje na stronie www.rzeczprawa.eco.pl? Ma tam Pan bogatą dukumentację dotyczącą motelu KRAK. Mam nadzieję, że następna wymiana zdań będzie się opierała na merytorycznych problemach, a nie na argumentach ad persona. Co do moich kontaktów z prokuraturą, zapewniam Pana, że ich nie unikam. Naprawdę ucieszę się jeśli prokuratura zainteresuje się tym, co ja opisuję. Pozdrawiam Marcin Migacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 14.08.04, 23:33 Panie MIGACZ,ja tylko grzecznie pytałem, że jeśli jak twierdzi Pan nie jest ekspertem SAMORZĄDNEGO KRAKOWA, to -do cholery - na czyje zlecenie występował pan w TVP w programie "Sprawa dla reportera"? Domniemywać należy, że nie było zlecenie SAMORZĄDNEGO KRAKOWA, a więc kogo ? Odnośnie zarzutu kłamstwa, to nigdzie je nie formułowałem. Stwierdziłem jedynie, że na pewno nie dysponuje Pan wiarygodnymi dowodami z których czerpię swoje wywody w rodzaju rewelacji n.t. DZIENNIKA POLSKIEGO w kontekście sprawy Spółki FORTE. Odnośnie SAMORZĄDNEGO KRAKOWA, to prześlę panu niebawem dossier na temat funkcjonowania tej egzotycznej organizacji. Zadam Panu zatem kilka pytań. 1. Czy zna Pan dokładnie treść umowy dzierżawy terenów KRAK-a zawartej między gminą, a Spółką FORTE ? -Jeśli tak, to proszę wskazać, ktore elementy są niekorzystne dla Krakowa. 2 . Czy zna Pan jakieś umowy zawarte /w okresie III RP/ przez gminę Miasta Krakowa, z których wynika obowiązek -po stronie dzierżawcy - zwrotu wynajmującemu inwestycji w stanie wynikającym z normalnej eksploatacji ? 3. Czy zna Pan nazwisko inspiratora zmainy koncepcji zagospodarowania terenów wokół KRAKA - z kompleksu hotelowo-konferencyjnego z kilkoma salami konferencyjnymi na hipermarket - dla ułatwienia odpowiedzi, pragnę Pana zapewnić, że nie była nim Spółka FORTE !!! /na to są niezbite dowody!!./. 4. Cy zapoznał się z uzasadnieniem wyroków sądowych w sprawie uznania za bezprawną decyzję o wypowiedzeniu przez miasto Spółce FORTE wieloletniej umowy dzierżawy? Zapewniam Pana, że uzasadnienie tych wyroków jest wstrząsające i pokazuje "finezję" prawną władz miasta. Gdy będzie Pan gotowy, proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln 15.08.04, 00:19 Dla mnie wszystko jasne z wyjątkiem tego co to za konglomerat ten SAMORZĄDNY KRAKOW? Przybliższmy może czytelnikom, kto się za tym idiomem kryje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 00:25 Pani(e) Zielonki i pani(e) Sceptyk - jeśli macie coś interesującego na temat Samorządnego Krakowa, proszę mnie o tym poinformować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 15.08.04, 09:58 Jak już Panu napisałem, prześlę Panu niebawem dossier na temat tej organizacji i tego trzymajmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 12:29 Bardzo proszę o jakiekolwiek dokumenty dotyczące sprawy Kraka. Interesują mnie też informacje na temat SK, zwłaszcza że nie mam pojęcia o jakie dokumenty może tu chodzić. Mówię szczerze - proszę o informacje. Jeśli nie chce Pan przesyłać ich za pośrednictwem forum, to może Pan to zrobić poprzez Pana ulubioną stronę internetową, czyli: www.rzeczprawa.eco.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 15.08.04, 12:54 Przecież jest Pan ekspertem i nie wie o jakie dokumenty chodzi ? Dziwne to i zastanowiające, że prosi Pan o jakiekolwiek dokumenty na temat KRAKA. Jeśli to prawda, to jakimi Pan dysponuje. Pana strona internetowa nie jest moją ulubioną - to tak gwoli ścisłości, ale obiecałem przecież dostarczyć Panu te informacje, to proszę być pewny, że ma Pan to jak w banku. Tak nawiasem zadam Panu pytanie: Czy może Pan wskazać jakąkolwiek inicjatywę SAMORZĄDNEGO KRAKOWA, która przyczyniła się do rozwoju samorządności lokalnej, mającej służyć rozwojowi Krakowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:05 Dokumentów w sprawie KRAKa zgromadziłem sporo - można się o tym przekonać przeglądając stronę (niech się Pan tak nie denerwuje, tylko żartowałem, że należy do Pana ulubionych - niestety nie potrafi Pan odrożnić tonu ironicznego od dosłownego) www.rzeczprawa.eco.pl. Moja prośba o dokumenty, nie oznaczała, że nie mam ich w ogóle, ale jedynie tyle, że jestem otwarty na nowe wiadomości. Jeśli chodzi o Samorządny Kraków to Pan chyba założył, że we mnie można uderzyć atakując SK. To założenie powoduje, że trafia Pan kulą w płot, a nie we mnie. Atakowi na SK przyglądam się z zainteresowaniem, ale bardziej z pozycji widza niż kogoś atakowanego. W swojej wcześniejszej wypowiedzi stwierdzam, że nie wiem o jakie dokumety chodzi, bo jak Pan zauważył w wysuwaniu hipotez jestem ostrożny i jak mam za mało danych, to mówię: nie wiem. Tym razem nie wiem o jakie dokumenty Panu chodzi. Niestety wyraża się Pan bardzo niejasno i tajemniczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 17.08.04, 01:24 Czy zainteresowanie KRAK-iem jest jedynym przedmiotem Pańskiego zainteresowania? Jeśli tak, to w sytuacji, gdy o ten teren -zakulisowo- zabiega gloryfikowana przez Pana Spółka WAWEL IMOS, wnioski nasuwają się same. Jeśli nie, to Pańskiej uwadze polecam ciekawe sprawy : 1 ) wielkość dotychczasowych wpływów do gminy Miasta Krakowa z tytułu umowy użytkowania ziemii gminnej, na której zlokalizowany jest hotel CHOPIN /poprzednio IBIS/!! 2 ) jak poprzednio - dotyczy nieruchomości, na której powstał hotel RADISON. 3 ) wielkość wpływów do miasta z tytułu użytkowania drogi dojazdowej zlokalizowanej na majątku gminnym/ eksploatowanej przez hotel PIAST /będący własnością WAWEL IMOS/!! NIe zamierzam walczyć z SK, bo po co!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 07:08 Nie tylko jestem zainteresowany nadużyciami spółki FORTE. Interesują mnie wszelkie udokumentowane nadużycia urzędników (firmy interesują nmie tylko wtedy gdy zarabiają pieniądze na Skarbie Państwa). Oczywiście, nie wszystkim naraz mogę się zająć. Nie gloryfikuje Spółki Wawel Imos - stwierdzam jedynie tyle, że w ubieganiu się o tereny motelu KRAK doświadczyła nierównego traktowania podmiotów gospodarczy ze strony oraganów władzy publicznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 18.08.04, 01:07 No i wreszcie doczekałem się, co Pana boli - źródło Pańskiego bólu nazywa się FORTE. Proszę mi wskazać przykłady konkretnych nadużyć Spółki FORTE. Jeśli tak jest, to dlaczego nie poinformował Pan Prokuratury. Spółka WAWEL IMOS INTERNATIONAL też zarobiła ogromne pieniądze na Skarbie Państwa, o czym świadczy korzystny układ sądowy z roku 1994. Skarb Państwa -w osobie Ministra Finansów - umorzył Spółce 50 % z ogólnej wartości długu /sięgającego wówczas ponad 380 milardów starych złotych, wtedy było to 16 milionów dolarów/, resztę zaś rozłożył na 25 rat rocznych nieoprocentowanych. Spółce pozostały hotele PIAST i GRAND, które można było spieniężyć i spłacić znaczącą część zaległości. Po tym układzie następuje cudowne wkrzeszenie ekonomiczne Spółki. Za lata 1996 - 1998 Spółka WAWEL IMOS wypłaciła dywidendę w łącznej wysokości ponad 8,142 miliona PLN, zaś głównym beneficjentem korzyści z tego tytułu był obecny do tej pory Prezes Spółki /kupił on wszystkie udziały w Spółce w okresie lat: 1993-1997 za kwotę około 200.000 PLN/. Za te lata Spółka spłaciła 3/25 pozostałej kwoty długu, czyli około 2.500.000 miliona złotych i miała oddłużone hotele PIAST I GRAND. Jeśli Pan chce wiedzieć o układzie -to jedyne materiały dotyczące tego postępowania sygnowane Ukł-18/93/S to postanowienia opatrzone datami 18.03.1994 i 4.05.1994 r. są łatwo dostępne. To ostatnie postanowienie dotyczy zatwierdzenia układu i jest o tyle kuriozalne, że Sąd postanowił o redukcji o 50 % aktywów /!!!/ Spółki WAWEL IMOS. Czy może Pan powiedzieć na kanwie tej sprawy o nierównym traktowaniu tej Spółki ze strony organów władzy publicznej. W związku z tym, oferta WAWEL IMOS przedstawiona gminie w 1993 roku /podczas procedury przetargowej/ była niewiarygodna, gdyż deklaracje zadłużonej Spółki były wirtualne, o charakterze zwyczajnego blefu biznesowego. I znowu proste pytanie: Jakimi jeszcze sprawami, których przedmiotem są udokumentowane nadużycia urzędników -oprócz sprawy FORTE - zajmuje się Pan obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 19.08.04, 00:21 Ta gloryfikowana przez Pana Spółka WAWEL IMOS INTERNATIONAL skierowała w roku 2002 do Sądu Okręgowego pozew o zwrot poniesionych przez siebie nakladów finansowych związanych z wybudowaniem drogi dojazdowej do hotelu PIAST. Droga ta została wybudowana bezprawnie, a mimo to po wielu latach Spółka bezczelnie domagała się od Gminy poniesionych nakładów, a także odszkodowania. W treści pozwu Spółki czytamy : "....W związku z trudną sytuacją finansową powoda oraz koiecznością ponoszenia na remont drogi dojazdowej do Hotelu PIAST wnoszę o zwolnienie strony powodowej z kosztów sądowych.... oraz wstrzymanie orzeczenia Sądu Okręgowego z dnia 17 stycznia..... Podnoszę, że wykonanie przedmiotowego orzeczenia ...............może spowodować całkowitą utratę płynności finansowej powoda...........". Co więc zawierało orzeczenie z dnia 17 stycznia 2002 roku -sygn. akt IICa 569/00 -a no obowiązek zapłaty przez WAWEL IMOS w formie jednorazowego wynagrodzenia za ustanowienie służebności w kwocie 37.533,30 PLN, zaś koszty niezbędnego remontu Spółka oszacowała na 73.200 PLN. Oczywiście ten pozew Spółki zawiera nieprawdziwe dane, bowiem wydatek związany z tą sprawą w łącznej kwocie 130.000 PLN w żaden sposób nie zachwiałby jej płynnością finansową. Wystarczyłoby bowiem spieniężyć część akcji spółek giełdowych posiadanych przez tę Spólkę i pokryć te nakłady. Ale przecież WAWEL IMOS przyzwyczajony do wielkich prezentów ze strony pewnych instytucji publicznych wolał sądzić się z gminą o takie małe -dla tej Spółki - pieniądze. Na szczęście sprawę tę Spółka przegrała z ktetesem. Tak więc wygląda Pana gloryfikowana /wiarygodna ??/ firma, która uczestniczy w grze o tereny KRAKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: 195.117.171.* 19.08.04, 10:42 Jeśli zacznę się zajmować procederem umorzania długów wówczas zajmę się WAWEL IMOSem. Obecnie zajmuję się tylko i wyłącznie sprawą motelu KRAK. Wyjaśnienie tej sprawy wymaga ode mnie wiele czasu. W imię skuteczności - nie łapie się 10 srók za ogon na raz, bo się nie złapie ani jednej - powinieniem się skupić tylko na jednej sprawie. Jeśli chodzi o wiarygodność finansową Forte i Wawel Imosu wystarczy pooglądać sobie stan techniczny prowadzonych przez nich obiektów. Osobiście jestem przekonany, że gdyby gospodarzem KRAKa był Wawel Imos, zamiast groźby odszkodowań, mielibyśmy zrealizowane inwestycje. Ale oczywiście jest to tylko gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 20.08.04, 01:16 Za stan techniczny hoteli : PIAST i GRAND zapłacili polscy podatnicy, gdyż Skarb Państwa umorzył połowę gigantycznego długu Spółki WAWEL IMOS, zaś resztę rozłożył na 25 rat rocznych nie oprocentowanych. Niech Pan popatrzy na ich wyniki -już po 2-4 latach od zatwierdzenia układu /skrzętnie ukrywanego do tej pory przed opinią publiczną/ - te wypłacone dywidendy, wielokrotnie przekraczające wielkość spłaconych rat układowych. Skoro więc zajmuje się Pan /jak od początku przypuszczałem/ wyłacznie KRAKIEM, to przynajmniej wiem, że na czyje zlecenie Pan działa. Pana strzelisty akt wiary nie jest oparty na jakiś racjonalnych przesłankach, z przyczyny zdefiniownaej w poprzednim zdaniu. Tak nawiasem, co Pan rozumie pod pojęciem "skuteczności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: 195.117.171.* 20.08.04, 23:46 Pod słowem "skuteczność" rozumiem wcielanie w życie swoich ideałów zasad i zamiarów. Ja zarzucając coś, podpisuje się pod zarzutem, podaje źródło i piszę precyzyjnie o co chodzi. Tego samego domagam się od innych. Niech się Pan zajmie wyjaśnianiem tej sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 21.08.04, 20:08 Skuteczność -według mojego mniemania - to nic innego, jak zdrowy pragamtyzm, czyli prymat rozumnej konieczności - nad ideałami. Panie MIGACZ , Pańska definicja "skuteczności" trochę mnie przeraża, brak w nim tła moralnego owego "wcielania w życie swoich ideałów, zasad i zamiarów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 18.08.04, 11:06 Panie MIGACZ, żeby nie męczyć Pana długo, pytam , czy wie Pan coś o tych sprawach. Dodam Panu kolejną: jest nią sprawa dzierżawy ponad 1,2 ha koło cmentarza w Batowicach przez prywatną spółkę PRZEDSIEBIORSTWO USŁUG KOMUNALNYCH. Na ten temat pisała Pani EWA KOPCIK, i o ile sobie przypominamm czynsz miesięczny wynosił nieco ponad 4.000 złotych !! Niedawno temu ta umowa została przedłużona?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: 195.116.43.* 19.08.04, 10:47 Jeśli przestanę się zajmować motelem KRAK (bo oto Panu chyba chodzi) i zacznę się zajmować Batowicami, wówczas zgłoszę się do Pana po informacje. Pod warunkiem oczywiście, że przestanie Pan być anonimem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 20.08.04, 00:08 Skoro Pan obficie cytuje radnych z bliskiej ideowo opcji, to może Pan ich zainteresuje tą sprawą. Wystarczy sięgnąć do artykułu Pani redaktor EWY KOPCIK -bodaj sprzed 2-ch lat, która opisuje naganne praktyki władzy publicznej w Krakowie /za którą kryją się konkretni urzędnicy/w tej sprawie, którą od tej pory skrzętnie wszyscy omijają. Nie namawiam Pana do zmiany przedmiotu zainteresowania, gdyż jest to daremny trud, ale sugeruję większą różnorodność w dziele tropienia urzędniczych nieprawidłowości, graniczących z nadużyciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: 195.116.43.* 20.08.04, 10:31 Interesuje się innymi sprawami, ale zajmuje się, z przyczyn metodycznych, tylko jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 21.08.04, 20:12 Jaka szkoda ?! Może Pan wskazać podstawy tej "metodyki". Czy kiedykolwiek zwracał się do FORTE z prośbą o wyjaśnienie pewnych lub udostępnienie pewnych dokumentów na temat sprawy KRAKA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 03.09.04, 22:37 Panie MIGACZ, dlaczego Pan nie odpowiada na moje pytania, dotyczące wielu spraw, które poruszyłem.... Czyżby zabrakło Panu odwagi, gdyż -poprzez nachalne prezentowanie swych rewelacji - jakby mimochodem wyszła mroczna prawda na temat innej "poważnej firmy", której interesów Pan tak zaciekle broni....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 00:20 Odpawiam Panu na pytania według kolejności: ad.1.Nie tylko znam treść umowy, ale cały jej tekst zamieszczam na stronie: www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/umowa28041997.htm Problem przede wszystkim polega nie na treści umowy, ale na trybie przekazania (bezprzetargowo i to osobie, która była skazana prawomocnym wyrokiem). Poza tym treść umowy została, moim zdaniem bezprawnie, zmieniona ANEKSEM z 1998. I w ten sposób zamiast centrum konferencyjnego będziemy mieć wnet centrum handlowe. ad. 2. Skoro Pan Stechnij twierdzi, że gdyby mu nie przeszkodzono, zarobiłby z tytułu dzierżawy motelu KRAK skromne 400.000.000, to chyba Miasto nie uczyniłoby mu wielkiej szkody odbierając, za wcześniejsze danie możliwości eksploatowania przez 40 lat takiej "żyły złota", "wyremontowanego" motelu KRAK. ad. 3. Chętnie poznam nazwisko inspiratora zmiany koncepcji zagospodarowania terenów wokół KRAKa, zwłaszcza jeśli przedstawi mi Pan na to niezbite dowody. ad. 4 Zgadzam się - wyroki w sprawie FORTE i ich uzasadnienie są rzeczywiście wstrząsające. Jeśli chodzi o mój występ w "Sprawie dla reportera", to niech Pan wie, że zostałem zaproszony do tego programu niezależnie od Samorządnego Krakowa. Wystąpiłem jako ekspert SK tylko dlatego, że realizator upierał się, że muszą mnie przedstawić jako przedstawiciela jakieś organizacji. Była to dla mnie trzeciorzędna rzecz więc się nie upierałem i w ten sposób zostałem ekspertem (no bo nie członkiem) SK, a ekspertem SK tylko dlatego, że ta organizacja była w studio po mojej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 15.08.04, 13:41 Odpowiedż na moje pytanie nr.1 świadczy dobitnie, że nie zna Pan umowy dzierżawy gminy ze Spółką FORTE, ani też aneksu z 1998. Aneks ten - w żaden sposób - nie wygenerował zmiany koncepcji zagospodarowania terenu z hotelowo-konferencyjnego na centrum handlowe, gdyż powstała ona kilka lat póżniej!! Aneks ten zawierał bardzo korzystne /dla miasta Krakowa/ ustalenia Zachęcam Pana do uważnego przestudiowania tego aneksu. Nie rozumiem Pańskiej tyrady o Panu STECHNIJU, gdyż fakt,o którym Pan pisze nie wykluczał uczestnictwa Spółki FORTE w przekazaniu przez miasto tego terenu. Odnośnie odpowiedzi na pytanie nr.2 to spodziewałem się merytorycznej odpowiedzi, a nie demagogii!! Odnośnie kwestii poruszonej w pytaniu nr.3 to nie może być Pan adresatem tej odpowiedzi, ale zapewniam, że posiądzie Pan tę informację!! Zsumujmy zatem korzyści dla gminmy z tytułu inwestycji: 1 ) czynsz dla Krakowa w łącznej wysokości 8.750.000 USD, 2 ) zwrot po okresie dzierżawy do miasta inwestycji /kompleksu hotelowo- konferencyjnego/ o wartości 15.000.000 USD, 3 ) możliwość zatrudnienia -w związku z tą inwestycją - blisko 1.000 osób, a więc była to korzyść dla lokalnego rynku pracy/, a także krakowskich firm budowlanych, 4 ) podatki i opłaty miejscowe związane z funkcjonowaniem tego kompleksu. Ta inwestycja powinna funkcjonować już od blisko trzech lat i przynosić miastu znaczne korzyści. No to dlaczego nic na tym terenie nie powstało?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:44 Aneks z 1998 roku oczywiście nie zezwalał na budowę centrum handlowego, natomiast manipulacje przy "Programie rozwoju i modernizacji kompleksu turystycznego ‘Krak’", które sankcjonował ANEKS otworzyły drogę do zmian, których finałem będzie centrum handlowe. Fakt, że Stechnij był skazany prawomocnym wyrokiem nie wykluczał go z ubiegania się o tereny moteelu KRAK - dziwi natomiast dlaczego dostał te gruny w trybie bezprzetargowym. Czyż inne firmy, bardziej wiarygodne także pod względem finansowym nie ubiegały się o tereny MOTELU? Zarzuca mi Pan demogogie, ale robi Pan to w stylu demagogicznym, czyli nie mówi Pan w czym się ona w moim przypadku objawia. Proszę mnie nie przekonywać, że teren motelu KRAK mógłby przynosić Miastu sporę korzyści. Ja wiem o tym. Niestety - urzędnicy w sposób arbitralny wybrali FORTE, czyli Spółkę która się specjalizuje na zarabianiu pieniędzy na Skarbie Państwa. Powiem Panu szczerze, prowadzę z Panem polemikę, bez nadziei przekonania Pana. Nie wykluczam, że ktoś to czyta, a mam o sobie i o zgromadzonym przez siebie zbiorze materiałów na tyle wysokie mniemanie, że nie boje się, walczyć ze zwolennikami FORTE publicznie i to na żywo. Obawiam się jednak, że ta dyskusja zaczyna być trochę przynudnawa. Pan straszy mnie jakimiś dokumentami - może nasza dyskusja by się ożywiła, gdyby je Pan ujawnił. Pan jednak nie chce nawet ujawnić swojego nazwiska. Żegnam Panie Sceptyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 15.08.04, 19:48 Panie MIGACZ, co ma wspólnego bezprzetargowy tryb przekazania terenów z faktem skazania Pana STECHNIJA prawomocnym wyrokiem. Niech Pan wskaże -do cholery - które firmy dawały lepsze gwarancje finansowe. A może wtedy dowiemy, która to firma wysłała Pana do TVP, aby mógł się Pan wymądrzać. Czyżby brak argumentów zmuszał Pana na do rejterady. Pańskie materiały na temat KRAKA są tyle warte co Pańskie zdolności eksperckie. Tymi materiałami starannie się zajmę i podejmę polemikę - to na pewno obiecuję. No to do usłyszenia Panie MIGACZ !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 20:04 W 1996 roku nie było przetargu, więc trudno mówić, która z firm oprócz FORTE oficjalnie ubiegała się o tereny KRAKa. Nieoficjalnie zaś wiadomo, że od początku o tereny KRAKa zabiega Wawel - Imos. Znając już styl Pana polemiki, nie zdziwi mnie, jeśli na podtsawie tej odpowiedzi wyciągnie Pan wniosek, że jestem tajnym agentem tej firmy. Przyznaję - jest Pan dobry z logiki(ton ironiczny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 15.08.04, 21:47 Skoro już Pan wywołał tę tajemniczą firmę -prywatną od 1997 roku, wypasioną pieniędzmi polskich podatników, której umorzono w 1994 roku 50 % długu sięgającego wówczas kwoty ponad 380 miliardów złotych, zaś resztę rozłożono na 25 rat -nieoprocentowanych, to przynajmniej wiem, o chodzi Panu!!! Pana materiały gloryfikujące tę Firmę są jednostronne, nie obiektywne -po prostu brakuje Panu klasy i zwykłej przyzwoitości. To żaden wysiłek przeglądnąć materiały dotyczące tej Spółki -chyba, że brak Panu niezbędnej wiedzy "eksperckiej". Jeśli Pan nie wie, to niech Pan zapyta -chętnie odpowiem. Tam dowie się Pan, jaka była sytuacja finansowa tej Spółki w 1993 roku . W przeciwnym razie nie plótłby Pan bredni i kłamstw odnośnie wiarygodności tej Firmy.... Co to znaczy, że Pan wie, że nieoficjalnie o te tereny zabiega -prywatna od 1997 roku Spółka WAWEL IMOS. Czy tę informację zdobył Pan w maglu, a może na KLEPARZU.... Odnośnie zarzutu "agenturalności" to nie jest on w moim stylu, gdyż takiego języka polemiki nie nauczyłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:06 W swoich wypowiedziach atakuję przede wszystkim urzędników i obrany przez nich tryb wyłaniania poszczególnych firm. Moim zadaniem nie jest badanie stanu poszczególnych firm - zaczynam się nimi interesować jeśli zajmują jakiś dużo warty teren w trybie bezprzetargowym. Wówczas przyglądam się dokładnie, czy rzeczywiście ta firma jest godna aż takiego zaufania. Gdy oskarżam kogoś to podpisuje się - biorę tym samym na siebie odpowiedzialność za formułowane sądy. Pan publicznie oskarża nie podając ani źródła swojej wiedzy, ani nie podpisując się pod upublicznianymi przez Pana zarzutami. Pan chce przedstawić tę sprawę jako spór pomiędzy dwoma firmami. Mnie interesuje coś głębszego, czyli kryteria rostrzygania sporów. Uważam że znacznie lepszym kryterium jest wolny rynek niż arbitralna decyzja urzędników. Firma Wawel Imos interesowałaby mnie gdyby to ona dostała KRAKa w trybie bezprzetargowym. Nikogo nie oskarżyłem, że jest agentem służb specjalnych - nie mam wglądu w takie dokumenty, więc nie zajmuje stanowiska w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 15.08.04, 23:13 To ja stwierdziłem,że stawiam nikomu zarzutu, że jest agentem, bo to nie leży w moim stylu. Więc Pańskie dywagacje są dyskusją z samym sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:26 Pańskie teksty są coraz mnie zrozumiałe. Chyba musi Pan odpocząć. Ale zanim się Pan oderwie od pisania, to może Pan anonimowo jeszcze kogoś oskarży, albo pyzynajmniej mnie postraszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 16.08.04, 10:49 Panie MIGACZ , to pisanie głupstw i nieprawdy na swej stronie internetowej tak Pana osłabiło, że traci Pan zdolność do logicznej polemiki. Moje odpowiedzi nikogo nie straszą, tylko próbują skierować polemikę na tory bardziej merytoryczne. Co do bezprzetargowego trybu przekazania terenów KRAKA, to powtarza Pan to zaklęcie, jakby ktoś Pana tego nauczył!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 22:58 Powtarzam często, że nie było przetargu, mówiłem np. o tym kilka razy w czasie nagrania Sprawy dla reportera, po czym usłyszałem od pana Stechnija, że nie było bezprzetargowo. Nudne jest powtarzanie tego samego, ale powtórka jest matką studiów - myślę, że p. Stechnij w końcu się nauczy histori i nie będzie już błednie twierdził, że Forte wygrało KRAKa w przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 16.08.04, 22:30 Panie MIGACZ, powtarzana przez Pana jak refren fraza o bezprzetargowym trybie jest demagogiczną retoryką. Słowo bezprzetargowy sugeruje, że była jakaś procedura łagodniejsza niż przetarg. To nieprawda. W przetargu -między innymi na użytkowanie majątku gminnego - decydują władze wykonawcze, ale przy zawieraniu umów pomiędzy samorządem a podmiotami zewnętrznymi procedura jest bardziej demokraktyczna, gdyż decyduje RADA MIASTA, zaś wszystko odbywa się publicznie. W sprawie KRAKA wszystko odbyło się publicznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 23:08 Publicznie popełniono błąd. Z tego wynika tylko tyle, że demokracja, dzięki m. in. wolności słowa, ma możliwość rozliczenia tych, którzy popełnili błąd. Mam nadzieję, że ci którzy popełnili błąd zostaną rozliczeni. Jeśli tak się stanie, urzędnicy podejmując decyzję będą czuli większą presję do podejmowania słusznych i racjonalnych, a nie tylko arbitralnych decyzji. Jeśli tak się nie stanie, urzędnicy poczują, że nawet publicznie mogą robić głupstwa, bez obawy o swe stołki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 16.08.04, 23:18 Właśnie wykładnia TK z września 2003 roku o odpowiedzialności władzy publicznej za skutki swych działań w postaci roszczeń odszkodowawczych pokrzywdzonych podmiotów prawnych kładzie kres tym praktykom. Natomiast, art.231 kodeksu karnego, określa podstawy odpowiedzialności prawnej konkretnych osób za działania mogące narazić za szwank mienie publiczne. Jak powiedział ktoś mądry " "demokracja opiera się na odpowiedzialności i umiarze". Zaś naistotniejszymi zasadami państwa, powinny zasady uczciwości i sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 23:40 Prawdopodobnie jeśli chodzi o sprawy teoretyczne, nasze stanowiska są znacznie bliższe niż w sprawach konkretnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 18.08.04, 00:18 Widzę, że jest Pan przemęczony zbieraniem materiałów na FORTE i nie stać Pana na bardziej merytoryczną polemikę. W swej wypowiedzi wskazałem na znaczenie praktyczne funkcjonowania przepisu art.231 kodeksu karnego, a Pan mi tu wyjeżdża z takimi dyrdymałami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: 195.116.43.* 19.08.04, 10:53 Tak jestem zmęczony polemiką z Panem, więc proszę się jaśniej wyjaśniać. Jeśli już do końca nie ma być jasne kto mówi, niech więc przynajmniej będzie jasne, co mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 20.08.04, 00:15 Jak jest Pan zmęczony polemiką ze mną, to znaczy, że należy mu się odpoczynek. Ja wprost przeciwnie -zamierzam całkowicie obnażyć słabości Pańskich opracowań na temt KRAKA Niech lepiej przeczyta sobie przepis artykułu 231 kodeksu karnego, którego dotyczy zawiadomienie Spółki o możliwości popełnienia przestępstwa przez Zarząd Miasta Krakowa. Ale przecież łatwiej Panu udawać, że nic nie rozumie. A jeśli tak , to mógł się Pan więcej uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: 195.117.171.* 20.08.04, 10:38 Groźbę całkowitego obnażenia słabości moich opracowań przyjmuje ze spokojem. Narazie sprawia Pan wrażenie chłopczyka, który grozi silniejszemu, chowając się za mórkiem, tak, żeby broń Boże, silniejszy go nie rozpoznał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 20.08.04, 11:01 Niech Pan będzie spokojny, obnażę te brednie i mam na to niezbite dowody. Ma Pan to jak w banku. Ja Panu nie grożę, bo nie uprawiam takiego stylu dyskutowania. Panie MIGACZ, stać chyba Pana na celniejsze riposty, bo przecież bredzi Pan jak mały JASIU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: 195.116.43.* 20.08.04, 23:54 Jak już Panu napisałem jestem spokojny. Przyznam się Panu, że czasami mój spokój burzą, groźby, których spełnienie wynosi niewielkie prawdopodobieństwo, a które wciąż słychać zza murka. Ale mimo wszystko dalej jestem spokojny. Nawet mi się nie chce sprawdzić, kto tam zza murka pokrzykuje. Po prostu - psy szczekają, a karawana jedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 22.08.04, 11:29 Sądząc z Pańskiej matafory, to chyba jest Pan ekspertem z branży karawanirskiej ,czyli usług pogrzebowych. Proszę o bardziej finezyjne /powyżej dwóch gwiazdek/ riposty. Nie jestem meteorologiem, czyli specjalistą od burz . Nie mam też predyspozycji do straszenia, bo to oznaczałoby, że brak mi argumentów w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 22.08.04, 11:33 Przepraszam za literówkę : powinno być "branży karawaniarskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 17:50 Pan błędnie rozumie metafory, które nota bene nie są wymyślone przeze mnie, a prosi o bardziej finezyjne odpowiedzi. Powiem Panu, że w powiedzeniu "psy szczekają a karawana idzie dalej" nie chodzi o pogrzeb. Próbując porozumieć się z Panem za pomocą jakiś symboli, powinienem sięgnąć do JAMESa BONDa lub innych filmów z jedną gwiazdką. Przepraszam - może według Pana ocenz JAMES BOND jest filmem 3 lub 4 gwiazdkowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Która partia parlamentarna? - FORTE i 6mln IP: *.zax.pl 26.08.04, 00:07 Żeby zaspokoić Pańską ciekawość, to na pytanie nr.3 odpowiem tak :inicjatorem zmiany koncepcji zagospodarowania terenów KRAK-a w celu wybudowania tam centrum handlowego był ówczesny ZMK -na to są niezbite dowody w postaci dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cet2 Forte i piano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 20:59 Boże złoty, ale bagno! I oczywiście nie ma winnych, wszyscy k… niewinni. Pozostaje liczyć na to, że prokuratura i sąd wreszcie ten fenomen wyjaśnią. Materiały przedstawione przez Marcina Migacza na jego stronie internetowej wydają się być (dla zwykłego, postronnego obserwatora) interesujące, czytelne i przekonywujące. Ponadto zgodne z wcześniejszymi, bardzo licznymi i obszernymi doniesieniami prasowymi. Natomiast oskarżana przez ich wymowę „strona” albo wyniośle (i znamiennie) milczy (czy ktoś widział jakieś poważne „kontropracownie” tego tematu?), albo (jak widać) czepia się głównie spraw drugorzędnych lub ogranicza się do głupawych odzywek. W artykule czytamy: „śledztwo prowadzone ma być na podstawie artykułu 231 kodeksu karnego. Zgodnie z nim urzędnikowi przekraczającemu uprawnienia albo niedopełniającemu obowiązków może grozić do trzech lat więzienia. Jeżeli w grę wchodzi łapówka, kara może wzrosnąć do dziesięciu lat”. Daj Boże, amen! PS. Panie Migacz, gratulacje za odwagę i dzięki za publikację wyników głosowań w tej sprawie. To warto „wyciąć i zachować”. Tak przy okazji, kiedy do cholery magistrat wypełni łaskawie swój własny, statutowy obowiązek publikowania w internecie protokołów z sesji i posiedzeń komisji. Z rozkładem głosów wszystkich głosowań. I czy można go jakoś do tego zmusić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakusik Re: Forte i piano IP: *.zax.pl 15.08.04, 21:54 Nie sztuka pisać dużo, ale należy pisać prawdę. Teksty Pana MIGACZA są nierzetelne i zbyt jednostronne, gdyż gloryfikują jedną prywatną Spółkę, mającą chrapkę na ten teren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Forte i piano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:16 Dlazcego moje teksty są nierzetelne. Zarzuca mi Pan(i) nie jednostronność. Nie zajmuje się rostrzyganiem sporów między firmami - ukazuje jedynie błędy URZĘDNIKÓW, którzy obrali błędne kryterium wyłaniania firm. I gdzie tu jednostronność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Forte i piano IP: *.zax.pl 23.08.04, 23:52 Jakie ma Pan kwalifikacje merytoryczne, które pozwalają Panu na kwestionowania jakości kryteriów przetargowych, stosowanych przez urzędników? To nie spór między firmami jest ważny w tej dyskusji, tylko gdy Pan porusza kwestię "nadużyć" FORTE i przeciwstawia tę Spółkę innej "poważnej firmie", to zawsze napotka Pan na moją ripostę, która przedstawia tę gloryfikowaną Spółkę WAWEL IMOS w nieco innym świetle!! I nie są to żadne pomówienia, tylko rzeczywiste fakty, które miały miejsce i wynikają z dokumentów. A wówczas "prawda kole w aureolę"!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Forte i piano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:12 Dzięki za słowa otuchy. Wprawdzie podchodzę do tej sprawy z dystansem, ale gdy się przez cały dzień polemizuje się na poziomie oskarżen p. SCEPTYKA to człowiekowi mimo wszystko robi się jakoś smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Forte i piano IP: *.zax.pl 18.08.04, 10:43 Ja Pana o nic nie oskarżam, tylko grzecznie pytam, czy sprawa FORTE jest jedynym Pana przedmiotem zainteresowania, bo to co Pan prezentuje -nazbyt jednostronne i zwyczajnie nieobiektywne - oskarżenia o jakiś nadużyciach FORTE to jakaś chyba chorobliwa obsesja. Podaję Panu przykłady innych dziwnych transakcji gminy, a Pan pisze, że nie może zająć się wszystkim. Przecież Pan zajmuje się tylko FORTE i nie ma sensu udawanie, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Forte i piano IP: 195.117.171.* 19.08.04, 10:57 Nie zajmuję się tylko Forte, ale zajmuję się tylko motelem KRAK. A dlaczego tylko, uzasadniłem wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Forte i piano IP: *.zax.pl 22.08.04, 20:04 Panie cel2 ,chyba "piano" spadło Panu na łeb, że Pan plecie farmazony jako mały JASIU. Co to znaczy Panie , że materiały wydają się przekonywujące. Czy zna Pan chińską maksymę, że "głębokie przekonanie jest zawsze wrogiem prawdy". Ja nie czepiam się drobiazgów, tylko, że materiały -ustalenia Sądu Okręgowego czy Sadu Apelacyjnego w tej sprawie są zupełnie odmienne, aniżeli rewelacje Pana MIGACZA !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cet2 Forte i piano. cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:23 Sprawa Forte i Kraka jest bardzo złożona, a komplikowała się tym bardziej, im dłużej trwała, przekształcając się z czasem w swoisty węzeł gordyjski, niemożliwy nawet do objęcia przez amatorów. Niemniej wymowa faktów początkujących całą aferę wydaje się dość oczywista i prosta, a faktów tych żadna ze stron zdaje się nie kwestionować. Otóż grono konkretnych, znanych nam z imienia i nazwiska polityków lokalnych zdecydowało się oddać w najem na 40 lat jeden z najbardziej atrakcyjnych inwestycyjnie terenów spółce, której proweniencja była równie świetlna i oszałamiająca jak jej kapitał oraz przeszłość właścicieli. Co nie przeszkadzało autorom projektu uchwały uznać ją „polskim, sprawdzony podmiotem gospodarczym, który potwierdził w pełni w dotychczasowym okresie działalności, że potrafi ją prawidłowo realizować i rzetelnie wywiązywać się z przyjętych zobowiązań” (cytat z uzasadnienia projektu uchwały). Nie przeszkadzało to też sporej grupie radnych głosować za projektem, a kryminalny epizod z przeszłości właściciela „nie wykluczał uczestnictwa Spółki Forte w przekazaniu przez miasto tego terenu” – to już fragment postu „sceptyka” w tym forum, któremu jak widać niewiele w życiu przeszkadza. Wszystko odbyło się bez przetargu, który jest jedynym, w miarę obiektywnym sposobem wyłonienia najlepszego oferenta. Dlaczego? Tego do dzisiaj nie wiemy i możemy się jedynie domyślać, między innymi dlatego, że ówcześni samorządowi wirtuozi śpiewają ostatnio już jakby bardziej piano niż forte. W dodatku wpływy miasta częściowo miały być „sztywne” (ale regresywnie, z powodu przedziwnego, rocznego trybu waloryzacji kwoty bazowej), a częściowo oparte na „udziale” w zyskach najemcy. Tymczasem każde dziecko wie, że istnieje co najmniej tysiąc sposobów (zgodnych z prawem, niezgodnych jest milion), aby firma miała się super, jej właściciele byli krezusami, a zyski były żadne lub zgoła ujemne. „Sceptyk” pisze, że poruszają tę sprawę otwiera się puszkę Pandory. Jednak wymowa wspomnianych faktów oraz ich skutki wskazują na coś przeciwnego. Wygląda bowiem na to, że owa puszka jest już dawno otwarta na oścież i że należy ją wreszcie zamknąć, zalutować oraz głęboko zakopać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Forte i piano. cd. IP: *.zax.pl 23.08.04, 01:07 Panie cel2 -proszę o wnioski, bo ich nie dostrzegłem w Pana przemówieniu propagandowym. Odnośnie Pańskiej niechęci do "kapitału polskiego" , czyżby hołdował Pan doktrynie o "niepokolanym poczęciu" kapitału zagranicznego, przed którym mamy klękać. Efekty tej doktryny neoliberlanej mamy w złodziejskiej prywatyzacji -byleby sprzedać , ale tylko zagranicznej firmie. Epizod właściciela Spółki FORTE -o którym Pan pisze - nie zakończył się odebraniem mu prawa do działalności gospodarczej i nie mógł kryterium wykluczajacym jego udział w tej transakcji. A więc Pańska teza o moim stoickim nastawieniu może być odstawiona do szafy /proszę uwazać, żeby ją mole nie zjadły/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Lassota i Żółtek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:45 We wnioskach końcowych Protokołu Komisji Rewizyjnej z 1999r., w punkcie 14. czytamy: Głosowanie Prezydenta p. Józefa Lassoty i Wiceprezydenta p. Stanisława Żółtka w dniu 15.06.1998 r. nad przyjęciem aneksu do umowy naruszało uchwałę Rady Miasta z 11.07.1996 r. i wsparło spółkę Forte. Cały tekst dokumentu zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/strdok.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Lassota i Żółtek IP: *.zax.pl 28.08.04, 21:54 Panie MIGACZ, wreszcie dotarłem do tego sprawozdania zespołu KOMISJI REWIZYJNEJ zajmującego się kotrolą realizacji umowy wieloletniej dzierżawy Motelu KRAK /znak BR-03.0910-14-4/99/. I co w nim czytamy: "....ZESPÓL UZYSKAŁ WYJAŚNIENIA OSOBISTE BĄDŹ INFORMACJE O NASTĘPUJĄCYCH OSÓB: ................. 7 ) PREZES KRAKOWSKIEJ SAMORZĄDOWEJ IZBY GOSPODARCZEJ p.ADAM STOSZKO, ....... 9 ) PREZES WAWEL IMOS INTERNATIONAL p.BOGUSŁAW KOCZUR I CZŁONEK RADY NADZORCZEJ - p. ADAM ŁOPATA....." Zastanawia mnie udział tych Panów w pracach tego Zespołu. Jakim prawem Zespół spotykał się z panem STOSZKO. Przecież organizacja, która reprezentował nie miała żadnego interesu prawnego w tej sprawie. Nie dziwi zatem bełkot tego Pana, prezentowany w artykułach red. BARTUSIA. Czy poprzez fakt udziału Pana STOSZKI Zespół ten nie naruszył przepisów o przestrzegania tajemnicy umów, które powinny być dostępne jedynie dla radnych, ale nie dla osób z zewnątrz ... nie wiadomo z jakiego powodu doproszonych. Jakie dokumenty - w tej sprawie - zaprezentował ZESPOŁOWI Pan STOSZKO? Dlaczego ZESPÓL nie podał szczegółowej specyfikacji badanych przez siebie dokumentów? Jakim prawem i z czyjej inspiracji ZESPÓL ten spotykał się z Panem KOCZUREM i Panem ŁOPATĄ, reprezentującymi prywatną Spółkę WAWEL IMOS INTERNATIONAL? Jakie dokumenty Pan KOCZUR udostępnił ZESPOŁOWI mające znaczenie w kontroli z realizacji wieloletniej umowy dzierżawy zawartej przez Gminę Miasta Krakowa z FORTE -sp. z o.o. ? / teraz przynajmniej wiem, jaki "rodowód" posiada Pan ADAM ŁOPATA, którego serdecznie "pozdrawiają" sympatycy MKS CRACOVIA za swe nieudolne rządy w tym Klubie. Chyba w tym okresie /i obecnie/ ten "działacz" był aktywnym członkiem SAMORZĄDNEGO KRAKOWA?!/. No to jak Panie MIGACZ, jak Pan widzi,WAWEL IMOS INTERNATIONAL -sp. z o.o. nie była obojętna niektórym radnym i mogła bez przeszkód ingerować w tę sprawę. Na domiar złego, ustalenia tego ZESPOŁU /zapewne na podstawie materiałów udostępnionych przez Spółkę WAWEL IMOS/ na temat możliwości finansowych tej Spółki w 1993 roku /czyli przed układem/ są fałszywe i niezgodne ze stanem faktycznym i jawnie wskazują na ponadprzeciętną sympatię - o charakterze nadmiernie dykrecjonalnym - do tej Spółki, gdyż ZESPÓL ten kreuje w tym sprawozdaniu wurtualną rzeczywistość odnośnie wiarygodności finansowej tej Spółki w roku 1993. Mówiąc bardziej dosadnie, ustalenia w tym zakresie są kłamliwe czyli niezgodne ze stanem rzeczywistym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Janusz Kot pkt. 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:50 We wnioskach końcowych Protokołu Komisji Rewizyjnej z 1999r., w punkcie 16. czytamy: Wyciągnąć konsekwencje służbowe wobec dyrektora Biura Prawnego p. Heleny Franaszek i dyrektora Wydziału Skarbu p. Janusza Kota ze względu na złożeniu podpisu m.in. pod stwierdzeniem, że aneks nie narusza uchwały Rady Miasta Krakowa z dnia 11.07.1996 r. w sprawie długoletniej umowy dzierżawy kompleksu motelu KRAK. Cały tekst dokumentu zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/strdok.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Janusz Kot pkt. 16 IP: *.zax.pl 28.08.04, 22:16 "...KOMISJA REWIZYJNA RADY MIASTA KRAKOWA, KTÓREJ WICEPRZEWODNICZĄCYM BYŁ RADNY I WICEPREZYDENT STANISŁAW ŻÓŁTEK NA WNIOSEK /NIE USTALONO, OD KOGO POCHODZĄCY/ ZAJMOWALA SIE UMOWĄ STRON. STWIERDZONO PEWNE UCHYBIENIA PRZED ZAWARCIEM UMOWY ZE STRONY ZARÓWNO ZMK, JAK I SPÓLKI, ALE NIERISTOTNE DLA SAMYCH ZAPISÓW UMOWY I OCENY REALIZACJI ZOBOWIĄZAŃ SPÓLKI. GMINA POWOŁUJĄC SIĘ NA FAKTY STWIERDZONYCH PRZEZ KOMISJĘ REWIZYJNĄ ZARZUTÓW W STOSUNKU DO POZWANEJ SPÓLKI NIE WYKAZALA ICH, NIE PRZEDSTAWIŁA ICH, NIE PRZEDSTAWIŁA PROTOKOŁU KOMISJI, OBEJMUJĄCEGO ZAKRES KONTROLI I WNIOSKI POKONTROLNE....." /Uzsadnienie wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie -Wydział I Cywilny z dnia 28.12.2001 r./. Panie MIGACZ, cytowany przez Pana protokół KOMISJI REWIZYJNEJ może sobie Pan "do butów wsadzić, zamiast słomy"!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Janusz Kot pkt. 17 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:52 We wnioskach końcowych Protokołu Komisji Rewizyjnej z 1999r., w punkcie 17. czytamy: Rozważyć wyciągnięcie konsekwencji służbowych wobec dyrektora Wydziału Skarbu p. Janusza Kota i wobec wicedyrektor p. L. Głogowskiej w związku z niedotrzymaniem postanowień uchwały ZMK z 18.11.1996 r. w sprawie nieuznania nakładów spółce Forte. Powstają również wątpliwości odnośnie wysokości wynegocjowanego przez nich czynszu. Cały tekst dokumentu zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/strdok.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz ANEKS i zamiana "Programu rozbudowy" KRAKa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:57 Protokołu Komisji Rewizyjnej z 1999r: W opinii zespołu niedopuszczalne było dokonanie w aneksie z 15 czerwca 1998 roku zmiany załącznika. „Program rozbudowy i modernizacji", o którym mowa w uchwale Rady z 11.07.1996 r. został bez zgody Rady Miasta zastąpiony „Założeniami programowymi w zakresie planowanych inwestycji w kompleksie hotelowo-turystycznym KRAK”. Zespół kontrolny uznał, że nastąpiło tu złamanie uchwały RMK z lipca 1996 roku. Zespół nie zgodził się z uzasadnieniem do aneksu - ze stwierdzeniem, że proponowany aneks nie narusza postanowień uchwały RMK z lipca 1996 r. W tym kontekście złożenie podpisów przez dyr. Biura Prawnego p. Helenę Franaszek, dyr. Wydziału Skarbu p. Janusza Kota, Prezydenta Józefa Lassotę i Wiceprezydenta Stanisława Żółtka pod projektem uchwały w sprawie aneksu było zdaniem zespołu błędem. Cały tekst dokumentu zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/strdok.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: ANEKS i zamiana "Programu rozbudowy" KRAKa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:28 Z Protokołu Komisji Rewizyjnej z 1999r: pkt.8 § 2 uchwały zobowiązał dzierżawcę do realizacji l etapu Programu rozbudowy i modernizacji kompleksu turystycznego KRAK, przedstawionego przez spółkę Forte - pod rygorem wypowiedzenia umowy dzierżawy. Zdaniem zespołu spółka Forte nie będzie realizowała Programu przedstawionego Radzie Miasta: na sesji, na komisjach przekazanego do Prezydenta, do Przewodniczącego RMK - lecz inny. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/komrewizyjna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: ANEKS i zamiana "Programu rozbudowy" KRAKa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:31 Z Protokołu Komisji Rewizyjnej z 1999r: Wiceprezydent Krzysztof Adamczyk w czasie wyjaśnień stwierdził, że żaden z czterech wariantów okazywanych radnym na sesji w dniu 11.07.1996 r. nie będzie realizowany w kształcie architektonicznym zawartym w „Programie rozbudowy" - aktualny budynek recepcyjny ma pozostać niewyburzony. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/komrewizyjna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Protokoły KR i BK UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:11 Obok protukołu Komisji Rewizyjnej powstał protokuł sporządzony przez inspektorów Biura Kontroli UMK. Pomiędzy dwoma protokołami nie występują znaczące różnice. W protokole BK UMK czytamy między innymi: Umowa dzierżawy pomiędzy Gminą Miasta Krakowa - Zarządem Miasta Krakowa, zwaną wydzierżawiąjącym, a „Forte" sp. z o.o. zwaną dzierżawcą została zawarta dnia 28.04.1997r. (akta kontroli, karty nr 161 - 166 ) na okres 40 lat, z mocą obowiązywania od 01.10.1996r. Należy podkreślić, że 40 - letni okres, na jaki zawarto umowę nie jest korzystny dla Gminy. Cały tekst dokumentu zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/strdok.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz O uzasadnieniu trybu bezprzetargowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:16 Protokul BK UMK o uzasadnieniu uchwały z 11.07.1996: W uzasadnieniu podano m. in. następujące powody oddania w trybie bezprzetargowym przedmiotowej nieruchomości. · „Forte" sp. z o.o. była już dzierżawcą nieruchomości i położonych na niej zabudowań na podstawie umowy dzierżawy z dnia 29.07.1993 r., · „Forte" sp. z o.o. jest sprawdzonym podmiotem gospodarczym, który w pełni potwierdził, że potrafi wywiązywać się z przyjętych zobowiązań, · Spółka doprowadziła obiekt zniszczony, jakim był motel „Krak" w 1993r do dobrego stanu oraz poniosła nakłady na wyposażenie w wysokości ok. 300.000 zł., · stanowi dla budżetu Gminy stałe źródło dochodów, wpłaciła bowiem w okresie dzierżawy z tytułu czynszu 701.000 zł., a z tytułu podatku od nieruchomości 185.000 zł., · na Spółce nie ciążą zobowiązania podatkowe względem Skarbu Państwa i nie prowadzi się w stosunku do niej egzekucji administracyjnej z tytułu należności innych niż podatkowe, · ponadto jeden z proponowanych wariantów programu zagospodarowania terenu pozwala na likwidację dotychczasowego konfliktu z hotelem Piast w sprawie drogi dojazdowej, co jest niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowej eksploatacji campingu i pola namiotowego. Cały tekst dokumentu zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/strdok.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz K. Fijałek (GW) o atmosferze przyjęcia uchwały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:58 Klimat towarzyszący przyjęciu uchwały z 11.07.1996r. Krzysztof Fiajałek opisuje w „Gazecie Wyborczej” sezon letni ’96: „DZIKA ZAGRYWKA… … czyli jak alkohol, discopolowe rytmy, nieco wieprzowiny i kuluarowa zręczność doprowadziły krakowskich rajców do oddania wartej miliony parceli spółce o kapitale 100 zł. Nic tak nie rozgrzewało krakowskiego światka polityki w sezonie letnim 1996 jak sprawa motelu Krak. Zaczęło się 1 czerwca owego roku imprezą, nazwaną przez prezesa spółki Forte Wacława Stechnija inauguracją sezonu turystycznego. Sproszony tłum polityczno – samorządowo – dziennikarski – jak wynika z relacji uczestników, sięgający 200-250 osób – pożywiał się dziczyzną z rożna i skwapliwie odkażał organizm wódeczką. Co żwawsi pląsali na parkiecie, składając się w figury wyznaczone poczwórnym taktem królującego na tenczas stylu disco-polo. Szlagierem wieczoru okazał się utwór ‘Moja mała blondyneczka’. W kilka dni po zabawie w magistracie pokazał się projekt, żeby 6,7 hektara superatrakcyjnych gruntów oddać spółce prezesa Stechnija. Jego firma od trzech lat gospodarowała już w motelu Krak. Ale teraz szło o dzierżawę na 40 lat i to bez przetargu. Aby zyskać potrzebne poparcie, w kuluarach rady uwijał się oprócz szefa firmy, Władysłew Wyka. Mimo skromnej postury zyskał nawet miano ‘oberradnego’ – tak był skuteczny w montowaniu doraźnych koalicji. Nie uszło to czujnej uwadze radnej Barbary Bubuli, która zarzuciła koledze, że lobbuje w sprawie firmy zatrudniającej jego żonę. 11 lipca 1996 r. prezes Stechnij zdobył korzystną dla siebie decyzję rady. Jego dar przekonywania zyskał mu głosy głównie klubów Twoje Miasto i SLD oraz zaciekły sprzeciw Samorządnego Krakowa. Dla tych spośród naszych czytelników, którym pewne nazwy już nic nie mówią, krótkie przypomnienie: od wyborów 1994 r. rządziła Krakowem postsolidarnościowa koalicja. Prezydentem z ramienia Twojego Miasta był Józef Lassota, popierany przez Unię Wolności i jej krakowskiego lidera Jana Rokitę. W zarządzie i radzie TM współpracowało z Samorządnym Krakowem i jego liderką Barbarą Bubulą. Konflikt wokół motelu Krak na przełomie 1996 i 1997 roku skończył się zerwaniem koalicji. Prezes Stechnij dostał od Gminy umowę. Gdy tylko w Krakowie władza dostała się AWS, miasto chciało umowę zerwać. Ale, jak wiadomo, sąd stanął po stronie spółki Forte. Dziś radni trzeciej kadencji będą się zastanawiać, jak wybrnąć z zamieszania, sprokurowanego przez poprzedników. Z kronikarskiego obowiązku wspomnijmy jedynie, że latem 1996 r. na terenie motelu Krak odbyła się jeszcze jedna impreza dla miejscowych polityków. Było to w kilka dni po uchwaleniu przez radę decyzji o korzystnej dla Forte. Prezes Stechnij w kilka dni po uchwaleniu przez radę decyzji korzystnej dla Forte. Prezes Stechnij tak to wówczas tłumaczył ‘Gazecie’: ‘Na rozpoczęcie sezonu upiekliśmy dzika, w lodówce został świniak. Kucharz stwierdził, że dłużej go już nie można mrozić, więc zorganizowałem imprezę. Lubię się czasem bawić. I chciałbym kiedyś zobaczyć w telewizji, jak pani Bubula skacze przez ognisko’.” Krzysztof Fijałek, Dzika zagrywka, w: Gazeta Wyborcza z 2.10.2002r. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/krakbezp/ivkb.htm#_ftn10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Czy to można określić dobrym stanem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:26 W uzasadnieniu uchwały z 11.07.1996 r. czytamy, że FORTE doprowadziło motel mimo objęcia obiektu w złym stanie, do jego dobrego stanu. Faktyczny stan motelu jawi nam się w tekscie ZAŁĄCZNIKA NR 2 do umowy z 1997 roku. Dokument ten został spisany w obcności przedstawiciela FORTE. 1. Pawilon gastronomiczny- elewacja zewnętrzna wymaga prac konserwacyjno- malarskich. Wentylacja w części podpiwniczonej nieczynna. Piwnice zawilgocone i zagrzybiałe, co wynika z braku izolacji. 2. Pawilon admmistracyjno-recepcyjny - elewacja zewnętrzna wymaga prac konserwacyjno-malarskich 3. Zespół pawilonów hotelowych - stolarka okienna od strony balkonów - stan zły, okapy wejściowe - nieszczelne. 4. Budynek portierni ze stacją trafo - stan zewnętrzny budynku wymaga prac konserwacyjnych 5. Zadaszenie nad bramą wjazdową camping - oświetlenie umiejscowione w zadaszeniu w części pozbawione oszklenia, brakuje listew drewnianych. Listwy w części są przegniłe. 6. Pawilon kuchenny z jadalnią - budynek nie podpiwniczony, nie ogrzewany, elewacja zewnętrzna w części uszkodzona, odspojenie płyt schodów. 7. Pawilon kawiarni - budynek nie podpiwniczony, nie ogrzewany, elewacja zewnętrzna w części uszkodzona, odspojenie płyt schodów. 8. Pawilon sanitarny z pompownią i kotłownią - budynek nie ogrzewany, stwierdzono odpadający tynk. 9. Pawilon sanitarny - aktualnie nie użytkowany, nie ogrzewany. 10. Nawierzchnie: - betonowe, - asfaltowe, - z płyt chodnikowych, - z płyt betonowych, w przeważającej części uszkodzone - kostki bułkowej - stan dobry. W części campingowej na drodze wewnętrznej do sanitariatu z kotłownią kratka ściekowa powyżej ujęcia wody. Ujęcie wodne na części campingowej - czynne., zaś ujęcie wodne na polu namiotowym nie czynne. 11. Ogrodzenie zewnętrzne: - z kraty stalowej - w części zniszczone, - z siatki stalowej - w przeważającej części zniszczone, - mur - stan techniczny można określić jako średni, - ogrodzenie wewnętrzne, oddzielające camping od motelu - stan dobry 12. Rampa stalowa samochodowa - elementy konstrukcji stalowej skorodowane, popękane fundamenty części murowanej. 13. Oświetlenie zewnętrzne terenu - pole namiotowe -oświetlenie nieczynne, ze względu na brak kabla doprowadzającego energię elektryczną. Ponadto stwierdzono, że na terenie campingu znajdują się latarnie pojedyncze proste, lampy pojedyncze proste, lampy z pojedynczym wysięgnikiem, lampy z podwójnym wysięgnikiem, lampy z podwójnym wysięgnikiem wysokie, lampy na słupach stalowych. Cały tekst dokumentu zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/strdok.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Kto odpowiadał za wcześniejsz zły stan KRAKa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:37 W uzasadnieniu uchwały z 11.07.1996 r. czytamy, że FORTE doprowadziło motel mimo objęcia obiektu w złym stanie, do jego dobrego stanu. Pytanie: Kto jest odpowiedzialny za wcześniejszy zły stan motelu KRAK? W moim opracowaniu, upublicznionym w czasie konferencji prasowej 16.03.2004 znajduje się odpowiedź także i na to pytanie: "Zanim doszło do skojarzenia KRAKa z FORTE, KRAK bywał dewastowany przez przyszłego prezesa FORTE p. Wacława Stechnija, ówczesnego dyrektora Wawel- Tourist ds. hotelarskich." Cały tekst opracowania "Krakowskim Bezprzetargiem" www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/kb.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Kto odpowiadał za wcześniejsz zły stan KRAKa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:44 Jaki był stan KRAKa przed 1993 opowiada T. Bularz (FORTE) w Sprawie dla reportera: Bularz: Tak, tego nikt nie chciał, proszę pani na początku, jak myśmy pierwszy przetarg wygrali, to po prostu każdy z daleka omijał Kraka, bo widział, jak tutaj jest brud i smród i tak dalej, tu były ugory, tu były pola uprawne proszę panią i tory kolejowe, które prowadzą do Katowic. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/jaworowicz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Kto odpowiadał za wcześniejsz zły stan KRAKa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:48 Film A. Germanna, "Pod młotek" Józef Lassota (prezydent Krakowa w latach 92-98): W czasie, kiedy Spółka „Forte” tutaj gospodarowała tym obiektem doprowadziła do sytuacji, że z miejsca motelu cieszącego się złą reputacją, gdzie przyjeżdżali goście z Ukrainy, z Rosji, doprowadziła do sytuacji, gdzie motel funkcjonował normalnie, gdzie przyjeżdżali normalnie ludzie i korzystali z tego miejsca. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/podmlotek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Kto odpowiadał za wcześniejsz zły stan KRAKa IP: *.zax.pl 21.08.04, 20:26 To jest skandaliczna nieprawda, bowiem W.STECHNIJ przestał był Wicedyrektorem WAWEL TOURISTU w 1990 roku. Przypisywanie W. STECHNIJOWI udziału w bezczelnym rozkradzeniu tej firmy będącej w efekcie główną przyczyną jej upadku w 1994 roku to jakby na zapas, gdyby próbował Pan ruszyć ten wątek/ , a także dewastacji terenów KRAKA nie jest oparte na okolicznościach faktycznych. Ktoś w latach 1991- 1993 odpowiadał za stan bazy motelu KRAK, ale nie była to chyba ta osoba, o której Pan pisze, bo przecież nie pracowała w tej firmie. Całym wątkiem poruszonym w Pańskim opracowaniu, zajmuję się starannie i postaram się przedstawić odmienną interpretację -w oparciu o dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Majchrowski i egzekwowanie czynszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:47 FORTE przez 5 lat płaci tylko 1% czynszu. Dlaczego Majchrowski dopiero teraz (miesiąc temu) wzywa FORTE do natychmiastowej zapłaty zaległych czynszów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Ile Majchrowski może dać FORTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:52 W moim opracowaniu z 16.03.2004 usiłowałem w sposób bardzo ostrożny odpowiedzieć na pewne pytanie. Ile Majchrowski gotowy jest dać FORTE w ramach ugody? FORTE w ramach ugody może otrzymać od Majchrowskiego sumę wartą nie mniej niż 50.000.000 PLN. Taki wniosek przynajmniej nasuwa się z lektury listu prezydenta do posła S. Papieża: "Pogląd Pana Posła, jakoby roszczenia odszkodowawcze „będą miały się nijak w stosunku do wartości pozyskanej z odzyskanego gruntu" jest nietrafny. Spółka wystąpiła już z roszczeniami o zapłatę ponad 400 mln złotych natomiast, jak podaje Pan Poseł, cena rynkowa gruntu wynosi około 40 - 60 min złotych. Wstępne zestawienie tych kwot mówi sarno za siebie." www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/krakbezp/xikb.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cet2 Panie Marcinie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:59 Zlituj się Pan i weź coś na wstrzymanie, bo my nie nadążamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Panie Marcinie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 18:52 Nie mogę sobie czegoś wziąć na wstrzymanie. Są wakacje, ja wyjeżdżam i niestey przez jakiś czas nie będę aktywny. Muszę się więc spieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Ile Majchrowski może dać FORTE? IP: *.zax.pl 27.08.04, 00:00 A kto to jest Pan poseł PAPIEZ? Co On dobrego zrobił dla Krakowa i jego mieszkańców? Ciekawe, kto Mu przygotował tę interpelację do PMK. Czyżby ci sami, którzy przygotowali interpelacje SŁONIOWSKIEMU?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Interpelacja 31.03.2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:03 Łukasz Słoniowski, radny PiS, zapytuje Majchrowskiego: Dlaczego Pan, przez całą swą kadencję, zamiast wypowiedzieć umowę z powodu nie płacenia czynszu, traci cenny czas na wyegzekwowanie czynszu? Czy nierozsądnej było najpierw wypowiedzieć umowę z powodu niepłacenia czynszu i znaleźć nowego inwestora a potem starać się o sądowne wyegzekwowanie zaległego czynszu od FORTE, już wówczas byłego dzierżawiącego motel KRAK? Co Pan zrobił od momentu odrzucenia kasacji, czyli od 18.03.2004? Dlaczego Pan nie traktował poważnie interpelacji przynaglających Pana do działania? Na kogo zrzuci Pan odpowiedzialność za wprowadzania w błąd radnego A. Stypuły, który w odpowiedzi na kwietniową interpelację dowiaduje się od Pana, że NSA jeszcze nie rozstrzygnął sprawy kasacji i posła S. Papieża, któremu Pan oświadcza w odpowiedzi z 2.01.2004, że Sąd swoim wyrokiem uznał roszczenia odszkodowawcze spółki FORTE? www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/interpelacjaskiodp.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Majchrowski o ANEKSIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:07 W odpowiedzi Majchrowskiego na interpelację Słoniowskiego czytamy: Sprawa m.in. podpisania aneksu do umowy dzierżawy była już przedmiotem postępowania karnego, w którym badano m.in. zarzut działania na szkodę interesu publicznego. W dniu 31 grudnia 2003 r. Prokuratura umorzyła śledztwo wobec braku znamion czynu zabronionego. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/interpelacjaskiodp.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Interpelacja PO - Majchrowski o ugodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:14 W odpowiedzi na interpelację radnej PO, Majchrowski mówi nie wyklucza możliwości zawarcia ugody z FORTE Nie można wykluczyć możliwości zawierania ugód w spornych kwestiach, ale należy zawsze mieć na względzie nadrzędny interes Gminy, dla której ewentualna ugoda musiałaby być korzystna. Jeżeli ugoda oznaczałaby możliwość natychmiastowego zagospodarowania gruntu i osiągania z tego tytułu znacznych dochodów przez Gminę, należy rozważyć takie rozwiązanie, mając na uwadze konsekwencje, z jakimi Gmina spotyka się dzisiaj, tocząc wiele sporów często o wysokiej wartości. Nierzadko spory te były wynikiem przyjmowania nieprzejednanych i ekonomicznie oraz prawnie nieuzasadnionych stanowisk, w sytuacji, gdy jedynym kryterium działania winien być interes Gminy i ochrona jej majątku. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/interpelacjaskiodp.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Interpelacja PO - Majchrowski o ugodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:54 Film A. Germanna, "Pod młotek" Jacek Majchrowski: To, co przedstawiła Spółka jest olbrzymią kwotą, bo to jest, że tak powiem nie tylko utracone wkłady, ale także korzyści, które ewentualnie mogły być przez te 40 lat. To jest oczywiście wszystko do dyskusji i sądzę, że może nie dojdzie do procesu sądowego, że być może tutaj nastąpi ugoda. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/podmlotek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Interpelacja PO - Majchrowski o ugodzie IP: *.zax.pl 20.08.04, 01:26 Ta wypowiedź jest dość rozsądna, gdyż PREZYDENT zna dobrze orzeczenie TK z 30.09.2003 r. wskazujące na odpowiedzialność -w szerokim wymiarze, także z tytułu utraconych korzyści - odszkodowawczą władzy publicznej za skutki bezprawnych lub nieuzasadnionych decyzji administracyjnych podehjmowanych wobec podnmiotów prawnych. Proces sądowy byłby więc ogromnym ryzykiem finansowym dla Gminy,gdyż nie można wylkuczyć, że rozstrzygnięcie niezawisłego sądu może być przykrą niespodzianką dla Gminy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Interpelacja PO - Majchrowski o ugodzie IP: 195.116.43.* 20.08.04, 11:30 To, co Pan napisał wydaje się korespondować, z linią działania Majchrowskiego o której pisałem w swoim opracowaniu. (zob. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/krakbezp/xikb.htm) W moim opracowaniu podaje też: "Kontrargumenty przeciw linii działania Majchrowskiego · Dalej jest aktualna propozycja firmy, która oferowała wzięcie na siebie ewentualnych kosztów procesu i odszkodowań · Skora poważna firma decyduje się na takie ryzyko, należy domniemywać, że posiada wystarczające dokumenty, aby unieważnić umowę z FORTE, a jej osobisty interes gwarantuje, że należycie skorzysta z tych dokumentów." www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/krakbezp/xikb.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Interpelacja PO - Majchrowski o ugodzie IP: *.zax.pl 20.08.04, 22:01 Czy Zna Pna definicję pojęcia "ryzyko" ? Z treści Pana argumentów wynika, że nie. Niech Pan przestanie mamić opinię publiczną, że ta poważna firma w oparciu o "wystarczajace dokumenty" może unieważnić umowę z FORTE, bo Gmina tego nie potrafiła zrobić, przegrywając z kretesem procesy sądowe. Część ustaleń sądowych w zupełnie innym świetle przedstawia aspekty sprawy umowuy dzierżawy terenów KRAKA. W odpowiednich miejscach, gdzie Pan publikuje te swoje "rewelacje" postaram się przekazać odmienne ustalenia Sądu Okręgowego, zawarte w uzasadnieniu wyroku. Na podstawie rozstrzygnięć sądowych i na podstawie wykładni TK z 30.09.2003 r. Spółka FORTE złożyła pozew odszkodowawczy i tyle. Pojęcie "osobisty interes" tej firmy to nic innego jak prywatny interes właściciela tej firmy /WAWEL IMOS/ - Pana BOGUSŁAWA KOCZURA, który po prostu chce zarobić na terenach KRAKA. Przecież wszyscy wiedzą, że te tereny -w studium z 2003 roku - są przeznaczone na zabudowę komercyjną!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Interpelacja PO - Majchrowski o ugodzie IP: 195.116.43.* 21.08.04, 00:12 Nie twierdzę, że "że ta poważna firma w oparciu o "wystarczajace dokumenty" może unieważnić umowę z FORTE". Nie twierdzę, że posiadam wszystkie dokumenty w tej sprawie. Proszę o przesłanie mi tych wszystkich dokumentów w sprawie KRAKa, których nie ma na stronie: www.rzeczprawa.eco.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Interpelacja PO - Majchrowski o ugodzie IP: *.zax.pl 21.08.04, 22:30 Proszę mi dać czas na zastanowienie się.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Ile FORTE zalega czynszu - wyrok SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:21 Dziennik Polski 20 marca br donosił: Spółka Forte musi wpłacić do gminnej kasy prawie 3 mln zł należności za bezumowne dzierżawienie terenów przy ul. Radzikowskiego w Krakowie - zdecydował wczoraj Sąd Apelacyjny. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/sa1903.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Jaki był wyrok sądu I-wszej instancji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:37 Gazeta Krakowska 20.03.2004: Sąd Okręgowy uznał, że roszczenie gminy z powodu niepłacenia czynszu przez Forte było co do zasady słuszne, ale spółka nie musi oddawać gminie 2,5 mln zł, bo o tę kwotę zostatnie pomniejszone odszkodowanie jakiego domaga się Forte od krakowskiego samorządu za niesłuszne wypowiedzenie umowy. Sąd Apelacyjny zmienił tę decyzję i spółka ma zapłacić gminie za dzierżawę. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/sa1903.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:07 Nawet tak pobłażliwy dla FORTE A. Oklejak przyznaje w filmie A. Germanna: Andrzej Oklejak: Trudno mi dzisiaj oceniać, czy dzierżawca zrealizowałby tą umowę. Patrząc na jego kapitał, zwłaszcza na ten kapitał założycielski, na zdolność kredytową, jaką posiadał, trudno byłoby powiedzieć, żeby to podźwignął samodzielnie. W momencie, kiedy wchodzą w grę partnerzy zawsze się rodzi pytanie, dlaczego musi być pośrednik, pomiędzy partnerem, który de facto buduje, a Miastem, któreby mogłoby z tym partnerem rzecz bezpośrednio prowadzić. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/podmlotek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.zax.pl 16.08.04, 22:16 Panie MIGACZ, czy może mi Pan wskazać jakiekolwiek inwestycję w Krakowie, która byłaby realizowana bez pośrednika. Proszę mi wskazać jakąś inwestycję, która byłaby zrealizowana bezpośrednio przez miasto KRAKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 22:48 Gdyby się okazało, że nie ma jakiekolwiek inwestycji w Krakowie, która nie byłaby realizowana bez pośrednika - to oznaczałoby według Pana, że jest to zjawisko godne pochwały, czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.zax.pl 16.08.04, 23:30 To jedynie świadczyłoby o "profesorskich" wywodach PEŁNOMOCNIKA PREZYDENTA, nieco błąkających w obłokach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 23:35 Jak powiada B. Geremek: "trochę romantyzmu nie zaszkodzi". Nie zaszkodzi także prof. Oklejakowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.zax.pl 17.08.04, 01:05 Ten romantyzm niech sobie uprawia na sali wykładowej. Chociaż nie wierzę w ten romantyczny idealizm Pana Profesora. Romantyzm w nadmiernych dawkach-mówiąc kolokwialnie - bardzo daje nam w d...w starciu ze współczesnością, stwarzając jednocześnie alibi dla naszego lenistwa, braku poszanowania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:29 Chodzi mi tylko o tym, żeby wypośrodkować pomiędzy idealizmem a machiawelizmem, dla którego cel uświęca środki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.zax.pl 17.08.04, 21:48 Mnie bardziej chodziło o to, aby pragmatyzm -czyli przewaga rozumnej /w wielu wymiarach/ koniecznosci nad ideałami - nie przegrywał z pozą romantyczną, która jest po prostu nieskuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: 195.116.43.* 17.08.04, 23:14 Nie jestem zwolennikiem romantyzmu. Moim zdaniem idealizm prowadzi do utopii, czyli życia udawanego zamiast udanego. Mówiąc, że odrobina romantyzmu nikomu nie zaszkodzi, mam na myśli wiarę, że to co złe, można zmieniać, stopniowo i bardzo powoli, ale da się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.zax.pl 23.08.04, 00:45 Trwała zmiana czegokolwiek -także zasad życia publicznego zgnojonego splotem niejasnych interesów władzy i biznesu- musi być zawsze oparta na fundamentach moralnych oraz na poszanowaniu prawdy. Odrobina romantyzmu w tym nie pomoże, może wręcz zaszkodzić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 08:59 Tłumaczyłem Panu, co rozumiem opd określeniem odrobina romantyzmu. Wyjaśniłem, że chodzi mi tutaj o wiarę, że świat może powoli, stopniowo, ewolucyjnie (odrbina...) zmieniać się na lepsze (...romantyzmu). Pan po tych uściśleniach pisze o trwałych zmianach (domyślam się, że na lepsze), twierdząc, że romantyzm w tym nie pomoże, ale wręcz przeciwnie, zaszkodzi. Proszę Pana, to są trudne problemy, a więc trudno mi jest prościej o nich rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Oklejak o możliwościach finansowych FORTE IP: *.zax.pl 25.08.04, 21:16 Widzę, że Pan może bez przerwy bajdurzyć na temat pozy romantycznej, która jest naszą zmorą narodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz P. Stańczyk przerzuca odpowiedzialność na KR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:15 O powodach wypowiedzenia (1999) umowy - fragment filmu A. Germanna "Pod młotek": Paweł Stańczyk (sekretarz Miasta Krakowa): Wszystkie te działania, które były podejmowane, były podejmowane przede wszystkim ze względu na konieczność zabezpieczenia prawidłowego gospodarowania mieniem komunalnym oraz w świetle tych wszystkich uwag, na jakie Zarządowi zwrócono uwagę w wynikach prowadzonych kontroli przez Komisję Rewizyjną. To nie była działalność podjęta z własnej inicjatywy przez Zarząd, to nie służyło temu, żeby komuś pokazać to, lub czy coś innego, tylko było to wykonanie wtedy obowiązujących przepisów, które zobowiązywały Zarząd do działań mających na celu prawidłowe zabezpieczenie mienia komunalnego. Jarosław Jeziorek: Było to olbrzymie zaskoczenie, w związku z powyższym Spółka podjęła działania, które zmierzały do wyjaśnienia sytuacji, albowiem wcześniej nie było żadnych uwag, zastrzeżeń, co do realizacji tejże umowy. W związku z powyższym skierowano pisma do prezydenta Miasta Krakowa, do Rady Miasta Krakowa, jednakże bez jakiegokolwiek odzewu. Argumentacja przedstawiona w piśmie w tym oświadczeniu Gminy była zaskakująca i zadziwiająca nawet laików, już nie prawników. Paweł Stańczyk: Ja działań Komisji Rewizyjnej, które wtedy były prowadzone no nie będę komentował. Komisja Rewizyjna jest i była organem Rady Miasta uprawnionym do kontrolowania działalności Zarządu i z jej wnioskami, z jej uwagami Zarząd musiał się liczyć przy podejmowaniu jakichkolwiek decyzji. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/podmlotek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: P. Stańczyk przerzuca odpowiedzialność na KR IP: *.zax.pl 20.08.04, 22:25 To co Pan STAŃCZYK prezentuje, to próba publicznej obrony własnej osoby przed możliwymi konsekwencjami prawnymi wynikającymi z postępowania prokuratorskiego /zgodnie z postanowieniem Sądu REJONOWEGO dla Krakowa - Śródmieścia Wydział II Karny/. Może zapoznam Pana z ustaleniami Sądu Okręgowego zawartymi w uzasadnieniu do wyroku uznającego wypowiedzenie umowy dzierżawy za nieważne: "NA PODSTAWIE ZEZNAŃ ... PAWŁA STAŃCZYKA, KTÓRY W TYM CZASIE PEŁNIŁ FUNKCJĘ SEKRETARZA GMINY I ODPOWIADAŁ ZA KORESPONDENCJĘ Z KR ZWIĄZANĄ Z REALIZACJĄ UMOWY STRON SĄD USTALIŁ, ŻE BYŁ "JAKIŚ" PROTOKÓL POKONTROLNY, DOTYCZĄCY ZARZUTÓW W STOSUNKU DO SPÓLKI ORAZ, ŻE KOMISJA ZALECIŁA ZARZĄDOWI MIASTA KRAKOWA OGÓLNE ROZWAŻENIE ROZWIĄZANIA -ZAKOŃCZENIA WSPÓLPRACY ZE SPÓLKĄ "FORTE" ..... SEKRETARZ GMINY P. STAŃCZYK ZLECIŁ ZESPOŁOWI KONTROLI WEWNĘTRZNEJ UMK OPRACOWANIE STANOWISKA DO PROTOKOŁU KR, POLECIŁ ZWERYFIKOWAĆ FAKTY I PRZEDSTAWIĆ STANOWISKO DO OCENY - BYŁO TO W CZERWCU 1999 R..... W TYM CZASIE BYŁY TEŻ INNE KONTROLE, W TYM ZLECONA PRZEZ PREZYDENTA MK Z MAJA 1999 ROKU DOTYCZĄCA WIZJI W TERENIE........ SĄD USTALIŁ, ŻE PREZES ZARZĄDU SPÓLKI NIE BYŁ INFORMOWANY O KONTROLACH UMK, O WYNIKACH KONTROLI W ZAKRESIE OBOWIĄZYWANIA PRZEZ SPÓLKĘ UMOWY Z 1997 R. , JAK TEŻ O WIZJACH W TERENIE, DZIERŻAWIONYM PRZEZ SPÓLKĘ. KONTROLUJACY NIE PODJĘLI ŻADNYCH STARAŃ, ABY UMOŻLIWIĆ W. STECHNIJOWI USTOSUNKOWANIE SIĘ DO ZARZUTÓW I PROTOKOŁÓW POKONTROLNYCH. PREZES ZARZĄDU STARAL SIĘ WYJAŚNIĆ PRZYCZYNU ZŁOZONEGO SPÓLCE WYPOWIEDZENIA UMOWY......< JAEDNAK P. STAŃCZYK , SEKRETARZ GMINY ODSYŁAL GO DO KOANCELARII PRAWNEJ, KTÓRA OPRACOWAĆ MIALA OPINIĘ, DOTYCZĄCĄ WYPOWIEDZENIA, OD KTÓREJ JEDNAK NIE UZYSKAŁ ŻADNYCH INFORMACJI.... " Czy dostrzega Pan znaczące różnice w wyjaśnieniach Pana STAŃCZYKA zawartymi w Pańskich materiałach, a tym co powiedział na sali sądowej ? Różnice są naprawdę znaczne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz brak kompletnego wniosku o uzyskanie pozwolenia na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:26 FORTE w ostatnim dniu, przesuniętego już i tak ANEKSEM, terminu, złożyło wniosek o uzyskanie pozwolenia na budowę. Był to jednak wniosek nie kompletny, czyli praktycznie biorąc żaden wniosek. Protokół BK UMK: Do wniosku nie dołączono następujących dokumentów: · aktualnego wypisu z rejestrów gruntów dla działki nr 471/3, · aktualnego wyrysu z mapy ewidencyjnej gruntów, · planu zagospodarowania terenu, · uzgodnionego projektu sieci teletechnicznej, · uzgodnienia projektu sieci elektroenergetycznej oraz stacji transformatorowej, · stanowiska Zakładu Gazowniczego w Krakowie w sprawie przedłożonego projektu budowlanego, · oświadczenia o zabezpieczeniu uzasadnionego interesu osób trzecich. W/w dokumenty zostały złożone przez „Forte" sp. z o. o. dnia 16.03.1999 r. Obecnie w Wydziale Architektury, Geodezji i Budownictwa UMK trwa postępowanie w celu wydania decyzji pozwolenia na budowę. Jak już powyżej przedstawiono brak kompletnego wniosku o uzyskanie pozwolenia na budowę planowanego hotelu może, ale nie musi skutkować wypowiedzeniem umowy dzierżawy z dnia 28.04.1997 r. Wypowiedzenie w takim przypadku jest uzależnione od uznania wydzierżawiającego tj. Gminy Kraków. rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/dkraka/uzupelnienie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:29 Sprawa dla reportera - 24.06.2004: Lassota, Prezydent Krakowa w latach 1992 - 98: Przyszła nowa ekipa, z prezydentem Gołaś, ze swoim zarządem i to już było ten moment, kiedy należało złożyć pozwolenie na budowę, zresztą firma Forte złożyła w terminie wszystkie dokumenty. Co się potem stało, że już za 2 miesiące czy 3 miesiące po złożeniu tego wniosku o pozwolenie na budowę nagle zarząd Miasta, a właściwie osobiście Prezydent Golaś polecił rozwiązać umowę, sąd uznał, pierwszy i drugi apelacyjny, że nie miało podstawy prawnej. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/jaworowicz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Stechnij o wniosku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:32 Sprawa dla reportera - 24.06.2004: Stechnij, prezes spółki ‘Forte’: W tym kontrakcie było to zobowiązanie, rygory były, co do dnia. Terminowe. Co do dnia złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę wraz z projektem architektonicznym za 600 tys euro. I tu się zaczęły schody. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/epilog/jaworowicz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Stechnij o wniosku IP: *.zax.pl 27.08.04, 00:39 Czy ma Pan inne informacje na temat tego, co powiedział W.STECHNIJ? Jeśli tak, to proszę ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były IP: *.zax.pl 17.08.04, 23:29 Panie MIGACZ, jakie znaczenie dla naszej dyskusji, mają obszernie cytowane przez Pana wypowiedzi osób. Czy te cytaty należą do tej bogatej dokumentacji, którą Pan zgromadził w sprawie terenów KRAKA. To co mówi Pan Prezydent LASSOTA jest zgodne z prawdą o zdarzeniach w tym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były IP: 195.116.43.* 18.08.04, 22:42 Wypowiedzi urzędników stanowią oczywiścię część zbioru dokumentacji, który można odnaleźć na stronie www.rzeczprawa.eco.pl Zwracam uwagę przede wszystkim na te wypowiedzi urzędników, które są sprzeczne ze sobą. Zapewniam Pana, że postępowanie urzędników znacznie bardziej mnie interesuje, niż badanie poszczególnych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były IP: *.zax.pl 18.08.04, 23:43 Coś szwankuje Pańska logika - poprzednio pisał Pan o tym, że interesuje się tymi firmami, które dziwnie zarabiają na SKARBIE PAŃSTWA. Widocznie dyskusja o firmie WAWEL IMOS, którą Pan gloryfikuje jest dość niewygodna, że nagle zmienia Pan front. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były IP: 195.117.171.* 19.08.04, 11:37 1. Interesuję się tylko tymi firmami, które dziwnie zarabiają na SKARBIE PAŃSTWA 2. Obecnie z przyczyn metodycznych skupiam się tylko na sprawie KRAKa Proszę o przesyłanie do mnie wszelkich informacji o nadużyciach. Po wyjaśnieniu sprawy KRAKa, będę wybierał kolejną sprawę, która w danym czasie, będzie tą jedyną. Poza tym, oprócz mnie są instytucje, przewidziane do rozwiązywania tych spraw. Są też gazety. Która z gazet odmówiła Panu opublikowania rewelacji na temat Wawel Imosu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były IP: *.zax.pl 19.08.04, 01:46 Proszę o wyłowienie sprzeczności, bo samo stwierdzenie mi nie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były IP: 195.117.171.* 19.08.04, 11:42 Mamy 4 źródła "urzędnicze": 1. Wydział Architektury 2. Komisja Rewizyjna 3. Biuro Kontroli UMK 4. J. Lassota Pierwsze trzy stwierdziły co innego, niż 4. Szczegóły czytaj: www.rzeczprawa.eco.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Lassota twierdzi, że wszystkie dokumenty były IP: *.zax.pl 22.08.04, 00:13 Odsyłam do mojej wypowiedzi z dnia wczorajszego, w którym obszernie cytowałem ustalenia Sądu Okręgowego zawartego w wyroku z 28.12.2001 r. , które obszernie opisuje stwierdzenia Pana KOZŁOWSKIEGO - ówczesnego Dyrektora Wydziału Architektury UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz ANEKS - przesunięcie terminu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:01 Aneks z 1998 Przedłużenie terminu o pozwolenie na budowę i niedotrzymanie nawet tego przedłużonego terminu przez „Forte” „W aneksie z 15 czerwca 1998 r. zmieniono też z korzyścią dla spółki harmonogram realizacji inwestycji - przedłużenie terminu złożenia wniosku o pozwolenie na budowę do 22.02.1999 r. Było to działanie wyrażające wolę Zarządu Miasta o kontynuacji współpracy ze spółką Forte. Niepodjęcie przez Zarząd Miasta uchwały w sprawie przyjęcia aneksu w dniu 15 czerwca 1998 r. pozwoliłoby gminie na zerwanie umowy z winy spółki (par. 6 umowy). Świadczy o tym fakt, że zdaniem zespołu spółka nie byłaby w stanie dotrzymać terminu złożenia kompletnego wniosku o pozwolenie na budowę, który zgodnie z klauzulą prawomocności WZiZT oraz harmonogramem inwestycji upływał 11 dni później. Można by wtedy zorganizować przetarg na tereny motelu KRAK. Podkreślmy, że wniosek (lecz zgodnie z pismem Wydziału Architektury niekompletny - o czym dalej) spółka złożyła ostatnim dniu przedłużonego terminu w lutym 1999r.” Protokół Komisji Rewizyjnej z kontroli realizacji umowy wieloletniej dzierżawy M. „Krak”, pkt. 11. www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/krakbezp/vkb.htm#_ftn16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz K. Adamczyk - gdyby Aneks nie przesunął terminu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:06 Sprawą wątpliwą jest od kiedy należy liczyć rozpoczęcie biegu 12-miesięcznego terminu złożenia przez spółkę kompletnego wniosku o pozwolenie na budowę: ma to być marzec czy sierpień roku 1997 r. Przyjmując korzystniejszą dla FORTE interpretację i termin sierpniowy Krzysztof Adamczyk, inicjator uchwały z 11.07.1996r. stwierdził: „Sądzę, że pan Stechnij nie dotrzymałby terminu i byłoby już po sprawie” www.rzeczprawa.eco.pl/biuletyn/2004/htm/krakbezp/vkb.htm#_ftn17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: ANEKS - przesunięcie terminu IP: *.zax.pl 26.08.04, 23:40 W sklad KOMISJI REWIZYJNEJ wchodzili :student, magazynier i suwnicowy z HTS. Mieli oni zatem "wysokie kwalifikacje" do oceny umowy dzierżawy?! Cały protokół tej KOMISJI jest jednym wielkim bełkotem, co finezyjnie wykazały ustalenia Sądu Okręgowego w Krakowie. W wielu punktach zawiera on kłamliwe przesłanki i ustalenia, które na pewno zainteresują Prokuraturę. I "chłopcy" mogą pęknąć i ujawnić bolesną prawdę -szczególnie dla ówczesnego ZMK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: ANEKS - przesunięcie terminu IP: *.zax.pl 28.08.04, 22:38 To nieprawda, o czym świadczą istalenia Sądu Okręgowego zawarte w uzasadnieniu do wyroku z dnia 28.12.2001 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: brak kompletnego wniosku o uzyskanie pozwolen IP: *.zax.pl 18.08.04, 01:12 Ciekawość moją wzbudza jedynie pytanie - jakim prawem i kto oraz za ile udostępnił Panu ten dokument. Uzasadnienie wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie w sprawie uzania za bezprawną decyzję Zarządu Miasta o wypoiwedzeniu umowy dzierżawy -nieco inaczej interpretuje te ustalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Migacz Re: brak kompletnego wniosku o uzyskanie pozwolen IP: 195.117.171.* 19.08.04, 11:46 Na jakiej podstawie insynuuje Pan, że zapłaciłem za informacje. Na tej samej zasadzie, mogę Pana zapytać ile Pan zapłacił, żeby to utajnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: brak kompletnego wniosku o uzyskanie pozwolen IP: *.zax.pl 21.08.04, 20:55 Ustalenia Sądu Okręgowego w Krakowie zawarte w uzasadnieniu do wyroku z 28.12.2001 r. w tej sprawie sa znacznie odmienne. Zcytujmy zatem -pewną część uzasadnienia sądowego : "...DYREKTOREM WYDZIAŁU ARCHITEKTURY UMK OD MAJA 1999 ROKU JEST SŁAWOMI KOZŁOWSKI. WEDŁUG JEGO OCENY, NIE BYŁO PODSTAW DO WYDANIA DECYZJI O ODMOWIE POZWOLENIA NA BUDOWĘ Z PRZYCZYN TAM PODANYCH, BOWIEM SPÓLKA W TYM CZASIE MIAŁA PRAWO DO WŁADANIA TYM TERENEM, A WNIOSEK ZOSTAŁ ZŁOZONY W TERMINIE WAŻNOŚCI< OKREŚLONYM W DECYZJI WZZT. JEDYNĄ PRZYCZYNĄ PODJĘCIA TAKIEJ DECYZJI WE WRZEŚNIU 1999 R. BYŁO PISMO Z ZARZĄDU MIASTA KRAKOWA, INFORMUJACE DYREKTORA WYDZIAŁU O FAKCIE WYPOWIEDZENIA UMOWY DZIERŻAWY SPÓLCE I OPINIA PRAWNIKÓW SPOZA UMK. ZARZĄD NIE POINFORMOWAŁ POCZĄTKOWO WYDZIAŁU O 6-MIESIĘCZNYM WYPOWIEDZENIA, A TYLKO O SAMYM FAKCIE. OKOLICZNOŚCI TE DOPROWADZIŁY DO WYDANIA OKREŚLONEJ NASTĘPNIE JAKO BŁĘDNA DECYZJI O ODMOWIE UDZIELENIA .... POZWOLENIA NA BUDOWĘ...". Czyli Panie MIGACZ ktoś kłamie : Pan Kozłowski lub Biuro Kontroli UMK, gdyż prezentują sprzeczne ze soba informacje /oczywiście wierzę PANU KOZŁOWSKIEMU, gdyż przed obliczem Sądu wyjawił prawdę!!/. Dale jest także ciekawie: ".... W CZASIE, KIEDY SPÓLKA SKLADALA WNIOSEK O POZWOLENIE, URZĘDNICY WYDZIALU ARCHITEKTURY RÓZNIE INTERPRETOWALI "KOMPLETOWANIE" DOKUMENTÓW _ZAŁACZNIKÓW DO TAKIEGO WNIOSKU.... WNIOSEK SPÓLKI ZLOŻONY 22.02.1999 R. UZUPELNIONY W MARCU 1999 r. ROZPOZNANY ZOSTAŁ DOPIERO W POŁOWIE WRZEŚNIA 1999 R. i TO ODMOWNIE....." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: brak kompletnego wniosku o uzyskanie pozwolen IP: *.zax.pl 28.08.04, 22:35 "..... Prezydent Miasta Krakowa wiosną 1999 r. zlecił Zespołowi Kontroli w Pionie Kontroli UMK sprawdzenie realizacji umowy stron z 28.04.1997r. w zakresie całokształtu stosunkow prawnych między stronami od początku, między innymi przyczyn zastosowania trybu bezprzetargowego przy umowie na tak długi okres, a tym samym w ogóle zasadności zawarcia umowy. Zespól 3-osobowy badał sprawę na podstawie dokumentów oraz protokołów Wydziału Skarbu Miasta. Po zbadaniu sprawy pojawiły się pewne wątpliwości, dotyczące między innymi przeprowadzenia remontów motelu KRAK, jednak Zespół w maju 1999 roku nie przedstawił żadnych wniosków, a tylko sugestię rozważenia przez Prezydenta MK dalszych działań związanych z umową stron z 1997 r........." /ŹRODŁO - WYROK SĄDU OKRĘGOWEGO W KRAKOWIE -WYDZIAŁ I CYWILNY Z DNIA 28.12.2001r/. A teraz z tego samego uzasadnienia sądowego : "...........W okresie, kiedy Spółka składała wniosek o pozwolenie na budowę , urzędnicy Wydziału Architektury różnie interpretowali "kompletowanie" dokumentów - załączników do takiego wniosku. Przepisy prawa budowlanego i akty wykonawcze nie określają rodzaju dokumentów, koniecznych dla rozpoznawania wniosku o pozwolenie na budowę. Dopiero od kilku miesięcy Wydział Architektury UMK dysponuje drukami, które określają, jakie dokumenty są niezbędne dla powyższych celów. Spółka w zakreślonym jej terminie uzupełniła brakujące dokumenty i wniosek jej już w marcu 1999 r. był kompletny..............." I co Panie MIGACZ. Publikuje Pan niewiarygodne dokumenty absolutnie rozbieżne z ustaleniami niezawisłego Sądu. Odpowiedz Link Zgłoś