kuba203 29.03.02, 17:36 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/159422.html Artykuł jest co prawda z Łodzi, ale ciekawy jestem, jak to się u nas odbyło. Nie było nic słychać, żeby były jakieś problemy, ale czy rzeczywiście tak bezboleśnie wszystko przeszło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yogy Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 21:47 Skoro nic na ten temat nie pisali w krakowskich gazetach, to może przeszło bezboleśnie. Ale znowu ten pieprzony pol (mała litera z premedytacji), wtążala się tam gdzie nie powinien i są kłopoty (chodzi mi oczywiście o ministerstwo infrastruktury). A poza tym MPK Kraków, to porządna spólka! Choćby dziś widziałem pogotowie trasowe zmieniające rozkład jazdy na przystanku autobusowym. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 21:54 yogy napisał(a): > Skoro nic na ten temat nie pisali w krakowskich gazetach, to może przeszło > bezboleśnie. Ale znowu ten pieprzony pol (mała litera z premedytacji), wtążala > się tam gdzie nie powinien i są kłopoty (chodzi mi oczywiście o ministerstwo > infrastruktury). A poza tym MPK Kraków, to porządna spólka! Choćby dziś > widziałem pogotowie trasowe zmieniające rozkład jazdy na przystanku autobusowym > . WOW!!! Facet, rzeczywiście porzadna...pochwalic, zmieniali rozkłady.... a na jaki zmieniali?? Bo MPK Łódź jest równie porzadna (a nawet lepsza:))hihi, wybaczcie- lokalny patriotyzm, ale my przynajmniej nie mamy takiego problemu m.in. z nocnymi) firma. Dzisiaj na przyjkład widziałem zmienione rozkłady już na 1 kwietnia (wtedy dokonuja kosmetycznych zmian w rozkładach- i nie jest to Prima Aprilis....) :)))))))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 21:57 No co się ze mnie śmiejesz???!!! A artykuł przeczytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:02 on jest z Łodzi, więc to cozywiste- poza tym ten artykuł nie jest o tym, że MPK coś zaniedbało, tylko, że ministerstwo rzuca kłody pod nogi FIRMOM TRANSPORTOWYM!!! Może byście tak zainteresowali się, jak jest u was??? I się nie śmiałem tylko ironizowałem- przykład z rozkładami był nietrafny:)) U nas wczoraj wypuścili Citka- i co zielono??:)) pozdrawiam:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meh Re: Licencje na przewozy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.02, 22:01 hmm a czy przy tak wczesnej zmianie wiszą jeszcze aktualne rozkłady czy panuje pewnie przeinformowanie? Bo z tego co widziałem na własnym podwórku to wrocławskie mpk wywiesza rozkłady w nocy przed obowiazywaniem o czym z samego rana dowiadują sie zdziwieni podróżni :) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:06 to znaczy nie zmieniaja się godziny odjazdów (wejdź na strone MPK Łódź-rozkłady, tramwaje w Łodzi maja ściśle podobne godziny odjazdów, np. co 10 minut. 10.02, 10.12, 10.22 itd... spójrz tam lepiej zobaczysz.....:)) Chodzi o to, że MPK po raz kolejny chce obciac godziny szczytów komunikacyjnych (czyli je skrócic) to jest ta jedyna kosmetyczna zmiana:)) Ale im i tak nie dua się- już raz próbowali na jesieni, ale im nie wyszło:)) Ludzie się sprzeciwili:)) pozdrawiam. A rozkłady MPK wymienia 1 dzień, noc przed planowana zmiana, czasami panuje dezinformacja (Łódź ma trochę więcej przystanków i wymiana wszystkich rozkładów np. na letnie nie udałaby się w jedna noc.....) pozdraiwma Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:10 A czy po ulicach Łodzi, oprócz tramwajów i autobusów MPK, jeżdżą (tak jak u nas) pojazdy osobowe nadzorujące ruch i pogotowia trasowe i techniczne należące do MPK? Najważniejsze są te pierwsze, b nie wiem, czy w jakimkolwiek mieście w Polsce takie coś jest. Jeżdżą takie Daewoo Lanos, lub Tico z "migdałami" na dachu i kontrolują sytuację w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:14 u nas, po pierwsze, nie ma podziału na ZDiK, jak w niektórych miastach, albo ogólnego podzielenia MPK. MPK zajmuje się wszystkim co ziwazane z komunikacja zbiorowa: przystankami, wiatami, torami, trakcjami, sprzetem. Mamy "Nadzór ruchu", czyli panowie co jeżdza po mieście , kontroluja punktualnośc, prowadza statystyki popularności linii itp. Dodatkowo zjawiaja się na każdym miejscu wypadku.... I jeżdża Cinquacento (czy jakoś tam inaczej-nie wiem jak się pisze):)) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:23 nie wiem... spytam się:)) albo przyśle tu kogo trzeba, kto zna konkretne liczby... Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:18 na pewno jest u Was ZDiK, który np. ulice remontuje i oświetlenie uliczne naprawia, i nie jest to część mpk!, a mpk remontuje torowiska?? nie pokręciłeś czegoś przypadkiem Geografie? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:20 Tak jest u nich, swego czasu przesondowałem ich na ten temat na łódzkim forum. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:25 :)))))))) Bo lepiej trzymac wszystko w jednym ręku, bo w Łodzi mielibyśmy problemy z dogadaniem się tych spółek..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:21 hm... nie pokręciłem. Do MPK należa tory, zajezdnie, zwrtotnice, trakcja elektryczna, wagony i biura przy ul. Tramwajowej:))) a ulicę i oświetlenie należa (to znaczy konserwuje je) Elektro-Ciepłownia Łódź :))) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:23 a sygnalizacjami świetlnymi kto się w takim razie zajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:26 hmm... chyba zakład remontu dróg, ale głowy nie dam!!! chyba ci sami co ulicami się zajmuja... hm... gdzie jest ta ksiażka telefoniczna... Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:28 czyli wszystko inaczej niż w krakowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:34 z tego co widzę w kasiażce telefonicznej:)) to mamy Zakład Drogownistwa i Inżynierii (zmienili nazwę) ale oni zajmuja się zapewno remontem dróg i sygnalizacja...raczej tak....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:36 ok, czyli już mniej więcej wszystko jasne:) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:42 uf! czyli jak widac- Łódź i Kraków to zupełnie inne miasta (komunikacyjnie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 11:10 kilka podobieństw jednak znaleźć można, takie całkiem inne więc nie są:) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 11:41 wiem, wiem:)) ale sam przyznasz- u was struktura organizacyjna jest bardziej rozdrobniona....:P pozrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 11:45 geograf napisał(a): > wiem, wiem:)) > ale sam przyznasz- u was struktura organizacyjna jest bardziej rozdrobniona.... > :P jasne:) > pozrawiam:)) też pozDrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:19 W GOPie też mają cinquecento Nadzoru Ruchu! Ten temat już przerabialiśmy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:28 ale u nas na zastepstawa nocnych wysyłaja rezerwa w postaci normalnego autobusu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:17 Kraków ma większą powierzchnię od Łodzi, więc pewnie i przystanków jest więcej, i mimo tego rozwieszanie nowych rozkładów zaczyna się najwcześniej około 16-17 dnia poprzedniego, a jak jest dużo do objechania (np właśnie wymiana rozkładów na letnie, czyli prawie wszystkie przystanki w mieście), to oprócz pogotowia trasowego itp służb jeżdżą też nadzór ruchu i wszystko, co tylko może. W Krakowie od zawsze szczyt komunikacyjny kończy się około 17, i nikogo to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:25 W Krakowie jest 2041 przystanków, z czego 1285 to przystanki autobusowe, a 318, to tramwajowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:29 Być może - wierzę Ci na słowo. A ile w takim razie jest w Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:41 1653 przystanki, w tym: 419 tramwajowe 1234 (ale fajna liczba:) autobusowe. łaczna długośc tras: linie tramwajowe - 207,875 km linie autobusowe - 776,040 km, w tym: dzienne - 619,085 km nocne - 156,955 km i jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 22:32 w Łodzi tez o tej godzinie kończy się szczyt- ale w autobusach... częśc tramwajów (to znaczy linii) jak na razie kończy szczyt ok. 17, a częśc o 19. (zależna od obciażenia trasy- sa 3 ciagi komunikacyjne, które maja wyższy priorytet...). Jak na jesieni obcięli ten szczyt, był taki tłok w tramwajach (w Łodzi np. nie ma Kampusu i studenci musza dojeżdżac przez miasto), ludzie wysyłali tyle skarg, że wycofano się z tego projektu:)) Powierzchnia nie świadczy o liczbie przystnaknów... chociaż.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meh Re: Licencje na przewozy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.02, 23:11 Zdaje sie że najważniejsze jest to jak szybko "schodzi" sie ze szczytowej częstotliwości do pozaczytowej ... czy jest to "tylko" zmniejszenie o jeden kurs na godzine czy zostawienie tylko połowy wczesniejszych kursów. Na podstawie własnych obserwacji (w koncu piszę o tym pracę dyplomową) we Wrocławiu jako tako to funkcjonuje ... w komunikacji tramwajowej mamy łagodne przejscie mniej wiecej około 17 z czestotliwości 12 minutowej na 15 minutową by około 19-20 skończyc na "światecznej" czyli 20 minutowej. Natomiast zjazdy połowy pojazdów to powszechne zjawisko na liniach autobusowych ... kiedyś było podobnie jak na liniach tramwajowych ale tendencja do oszczedzania i brak zorganizowanego powszechnego oburzenia dały dzisiejszy obraz ... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 29.03.02, 23:35 hmmm. u nas jest trochę inaczej...w sumie to wszystko zalezy od linii... najlepiej rpejrzec rozklady na stronie mpk.lodz.pl.... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 09:12 Tzn u nas dokładnie jest tak: prawie wszystkie autobusy (oprócz chyba 179 i 439, ale głowy nie dam) kończą szczyt ok 17, a większość tramwajów w ogóle nie ma szczytów, tylko jeżdżą przez cały dzień tak samo, a te co mają, to mają do 17. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 11:43 u nas wszystkie tramwaje maja szczyty komunikacyjne, jedne wieksze (co 10 mintu 0d 6 do 9 i od 13 do 17), badź co 7 i pół minut (od 6 do 18 (teraz na niektórych liniach będize zmiana), badź co 6 minut od 6 do 17... 3/4 autobusów ma szczyty (chyba tylko poza 74)- to wszysteki te co jeżdza na duże osiedla badź do centrum (przypominam, że u nas jest inny układ i rodzaj osiedli...) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 09:09 geograf napisał(a): > Powierzchnia nie świadczy o liczbie przystnaknów... chociaż.... Czy chciałeś przez to powiedzieć, że macie gorszą komunikację? Jeżeli liczba przystanków nie zależy od powierzchni, to pewnie od tego, że macie gorszą sieć połączeń? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 12:03 chciałem powiedziec, że miasto może byc duże, ale siec komunikacyjna słabo rozwinięta:))) Przpominam, że w Łódź w granicach administracyjnych składa sie w 44% tereny rolnicze.... czyli sam rozumiesz dlaczego jest u nas mniej przystanków... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 17:20 Qrcze, to gdzie Wy wszyscy w tej Łodzi mieszkacie? Tyle ludu tam mieszka, a miasto wcale nie ma dużej powierzchni, i jeszcze prawie połowa z tego to tereny rolnicze... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 18:33 gdzie? np. na Retkini i Karolwie - w jednej "kupie" w bardzo zabudowanym osiedlu (osiedlach) mieszka ok. 80 tys. ludzi.... Łódź była budowana cześciami- jak wzięto się za budowę osiedla, to najpierw wybudowano duża arterię prowadzaca na nie, a później wykończono całe osiedle. Takich dużych, zwartych osiedli jest sporo, wszystkie poza koleja obwodowa (to chyba będę musiał wytłumaczyc), jednam w centrum miasta jest przecież mnóstwo kamienic i "Manhattan" (osiedle 4 wysokościowców, z czego najwyższe budynki maja po 24 piętra....) ........ Ale nie jest ciasno:))) A tereny rolnicze sa super!!::))) (z reszta- zamieniaja one się terez albo w tereny rekreacyjne, albo w osiedla domków...) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Licencje na przewozy 30.03.02, 19:12 Fajnie - u nas, jak już kiedyś było mówione w innym wątku, jest wszystko bardziej rozwleczone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Licencje na przewozy IP: *.toya.net.pl 30.03.02, 19:17 dlatego w Łodzi może byc 15 linii tramwajowych miejskich i 52 linie autobusowe dzienne miejskie:))) W Krakowie i nie tylko musi byc ich trochę więcej.... ALe ten temat również przerabialiśmy;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Licencje na przewozy IP: *.toya.net.pl 30.03.02, 19:23 no chyba, ze ktoś "nowy" nie wie i bedzie chciał się dowiedziec:)) Wtedy wytłumaczymy mu, prawda??? :)) Odpowiedz Link Zgłoś