Gość: Tato IP: *.server.ntli.net 20.08.04, 23:12 Zaczynam studia i na UJ... od wrzesnia bede mieszkal w Krakowie na Woli Duchackiej - czy mozecie mi przyblizyc te dzielnice ? Pozdrawiam krakusow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 21.08.04, 11:21 Na ulicy Bialowieksiej... Odpowiedz Link Zgłoś
prokocim1 Re: Wola Duchacka 20.08.04, 23:38 Gość portalu: Tato napisał(a): > Zaczynam studia i na UJ... od wrzesnia bede mieszkal w Krakowie na Woli > Duchackiej - czy mozecie mi przyblizyc te dzielnice ? Pozdrawiam krakusow. wola duchacka nie jest zla, przynajmniej kiedys nie byla. najgorsze jest sasiedztwo kozlowka ktory zostal wybudowany na rdzennych ziemiach prokocimia. w swietle historii kozlowek powinien nazywac sie nowy prokocim a nowy prokocim jakos inaczej. co do kozlowka to bylo to bardzo 'podle' osiedle za moich czasow. duzo meneli i bandziorow. pewnie jest tak i dzisiaj. co do woli duchackiej to nie wiem jak tam jest w dzisiejszych czasach. w kazdym razie pochodzi z niej ' jan serce' kazimierz kaczor. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wola Duchacka 21.08.04, 19:55 ulica Bialowiejska czy Bialoruska znajduje się po drugiej stronie Kamińskiego Woli Duchackiej, tereny troche mi znane, tam są osiedla - lepiej przeprowadż się na drugą stronę ulicy w stronę Heltmana, też Woli Duchackiej, będziesz miał w całej swej rozciąglości Krzeminki i widok na cały Kraków, ale tak bardzo sie tym wszystkim nie przejmuj , pilnuj dobrego klimatu w mieszkaniu to jest wazniejsze :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 21.08.04, 22:59 A napiszesz mi troche wiecej... ??? Np. czy duzo dresiarzy i kiboli? Czy jest kawalek zieleni w poblizu? Czy dziala jakies kino? Czy jest jakas droga rowerowa omijajaca glowne drogi do centrum (przez parki?!)... chyba troche za duzo chce, ale bede wdzieczny za kazda informacje. Dziekuje i pozdrawiam -Pater. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedro Re: Wola Duchacka IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.08.04, 23:19 Wola Duchacka to "stara wola" - wieś od średniowiecza, i "nowa wola" - współczesne blokowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedro Re: Wola Duchacka IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.08.04, 23:29 Dresiarzy i kiboli tyle co wszędzie. Na Woli "rządzi" Cracovia. Ostatnio jakby trochę spokojniejsi. Drogi rowerowej do centrum nie ma. Sam chętnie bym ... ale można np podskoczyć na rowerku na Kopiec Krakusa, albo do Fortu Rajsko. Tyle, że to już kolarstwo górskie, bo na południe ciągnie się już Pogórze Wielicko-iężkowickie. Przepiękna okolica, ale im dalej na południe tym wyżej. No i wiesz w końcu Tatry. W Krakowie kina to już chyba tylko multikina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedro Re: Wola Duchacka IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.08.04, 23:36 Jeśli dobrze trafisz to z okna twojego pokoju będziesz widział cały Kraków. Wola - blokowisko w tym Białoruska zlokalizowano jak tu się mówi "na górce". No i witamy w Krakowie. Co będziesz studiować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 24.08.04, 17:38 Dostalem sie na MISH i bede studiowal socjologie i antropologie...tak mysle. Z tym blokowiskiem to niefajnie (mieszkanie zalatwiali ludzie z ktorymi bede mieszkal - na razie zasuwam w Anglii zeby oplacic czynmsz). Dzieki za informacje- pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 24.08.04, 17:39 A widzisz... to jest ulica Bialowiejska podobno- to cos zmienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Wola Duchacka IP: *.autocom.pl 24.08.04, 23:50 Czesc Ja mieszkam na woli duchackiej i nie narzekam , jest w miare spokojnie, troche zieleni i dosc cicho przynajmniej w moim miejscu. Zakupy tez jest gdzie robic do centrum jakies 40 min. Blicko Tesco i Cerrfour. Kiboli tak jak wczesniej pisza na forum - zawsze sie trafia trzeba uwazac.Ale generalnie ok dzielnica pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elli0 Re: Wola Duchacka 25.08.04, 13:08 Witaj:) Mieszkam od 2 lat na Woli,kolo ul.Bialoruskiej i moze sa piekniejsze miejsca, ale mnie sie moja okolica podoba.Nie mieszkam w blokowisku, ale wkolo troche tego jest..mimo to nie narzekam na halas:)Jest blisko do Hypernovy,Cerffura (gdzie jest kino),Tesco,no i mamy swietne polaczenie do centrum .Obydwa tramwaje 6 i 24 wlasnie tam jada:)(takze kolo ul.Kopernika-UJ).No wiec mysle, ze moze Ci sie tu spodobac, ale to zalezy nie tylko od miejsca-ale takze od ludzi;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 27.08.04, 20:06 Ktos jeszcze mi cos powie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Wola Duchacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 20:18 Dostalem sie na MISH i bede studiowal socjologie i antropologie...tak mysle Co to są za studia ? Chyba powinnam pogratulować za zdanie egzaminu, wydaje mi się , ze to studia tylko dla mistrzów. Co byś chciał wiedzieć jeszcze ? Bardzo jesteś wszystkiego ciekaw, kiedy sam się przekonasz na miejscu :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 28.08.04, 14:43 MISH = miedzywydzialowe indywidualne studia humanistyczne (zenujace, prawda?) Nie wiem, czy dla mistrzow... skoro ja tam bede studiowal, to raczej nie (blizej mi do utracjusza niz 'mistrza') Ciekawy jestem, bo siedze teraz w WB (robotnicze), a w Krakowie czeka 'nowe' mieszkanie w nowym miejscu i chcialbym poznac opinie 'tambylcow'... Interesuje mnie zwlaszcza sprawa 'rowerowa' (jestem maniakiem) i 'kibicowska' (zycie- jak rowniez zeby- jest mi drogie), a z tym nigdy nic nie wiadomo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wola Duchacka IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 27.08.04, 22:25 Nie rozumiem dlaczego ktoś napisał że do centrum jest 40 minut? Ja wynajmuje na piaskach nowych i też jeżdże tramwajami 6 i 24 /ten sam przystanek/. 24 pod dworzec główny jedzie 20-25 minut Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Wola Duchacka 28.08.04, 18:38 Tia...10 minut do przystanku i 10minut od przystanku. Przejechać samo Dietla i Starowiślną zajmuje 10minut :( A są jeszcze autobusy. Tyle żę czas bardziej oscyluje. Rok do roku są jakieś remonty na Konopnickiej. Wtedy strach się bać, kiedy trzeba gdzieś jechać o 7,20 rano. Wtedy 45 minut samej jazdy to normalka. no ale na szczęscie to tylko miesiąc - dwa w roku. Poza tym jest ok :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Wola Duchacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 18:58 MISH = miedzywydzialowe indywidualne studia humanistyczne (zenujace, prawda?) nie żenujące, ale raczej jesteś sobie Pan :) Dawniej spotkałam na forum takiego Yoricka , też to studiował, byliśmy pełni podziwu i daliśmy mu krzyżyk na drogę , poniewaz nikt mu nie dorównał w wiedzy humanistycznej. Fajny z niego był gość, polecił przeczytanie książki " Kwiaty dla Argenoma " - przeczytałam, ale znikł, a bardzo chciałam sie dowiedzieć co porabia z tą wiedzą ? Jeśli chodzi o Wolę Duchacka , to bardzo lubię tą dzielnice , jest w niej mnóstwo ciekawych i małych uliczek i kiedy ją dokladnie poznasz na rowerze będzie Ci milo nimi objezdzać główne ruchliwe ulice. Dodam, że chyba najgłówniejsza i najpopularniejsza ulicą Woli Duchackiej jest ul. Malborska. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 28.08.04, 20:40 Tak-MISH (jesli chodzi o 'sobie-panstwo') jest naprawde fajny- dlatego zdawalem te egzaminy ;-) Ja bym polecil 'W Poszukiwaniu Straconego Czasu'... ale to chyba 'nic szczegolnego' skoro I tom wydaje Gazeta Wyborcza w nakladzie masowym! Nie moge sie doczekac, zeby sprawdzic na wlasnej skorze jak to z tym Krakowem jest. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Wola Duchacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:54 no to wspaniale , Kraków czeka na Waszmość , czas biegnie szybko i prosze pamiętać , że bedą to najpiekniejsze lata w życiu , a dodać jeszcze , że w Krakowie , tak uroczym mieście będą napewno niezapomniane. Prosze dawać glos na forum jak sie toczą kółka rowerowe ;)))))))) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Wola Duchacka IP: *.server.ntli.net 28.08.04, 21:45 Jak na razie tocza sie po Wielkiej Brytanii... Mieszkam w urokliwej miescinie pt. Andover z ktorej 'wypadam' w weekendy (Stonehenge, Salisbury, Winchester)- jutro ruszam nad morze... poplywac.Na forum na pewno 'dam glos' co czas jakis- pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Wola Duchacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:57 a masz choć żółty czepek ze sobą, woda to żywioł :) Mam nadzieję , ze zglosza sie do watku studentki, bedzie Ci milej :) Choć nie wiem czy Twój nik Tato oznacza , ze jesteś juz ojcem ? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka żołty czepek;-) 29.08.04, 00:21 no czytam i czytam i bardzo mi sie podoba opis dzielnicy;-) Ale jak zobaczyłam żółty czepek i GB to od razu skojarzenie na yellow sub marine;-).Może lepiej inny kolor,bo jeszcze się okaże ,że do Krakowa nie dotrzesz;-). No a dzielnica......miła chociaż okolice ul.Białoruskej mnie się nie podobaja,te wielkie,wysokie bloki.ja mieszkam w nowych,niskich,nik mnie nie zaczepiał <na szczescie,bo padlabym ze strachu> ale slychac czasami spiewanie na ulicy:-). Sciezki rowerej do centrum nie ma,no i jeszcze przez park;-) tez nie ma;-).park jest dla dzieci a przy drodze do centrum jest "bonarka" czyli rezerwat przyrody nieożywionej gdzie na rowerze można pojezdzic i jest milutko:-).No a poza tym te 110 km tylko do Zakopanego:-)))))))))))))))) Pozdrawiam Iza,rowerzystka z zapałem i brakiem czasu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: żołty czepek;-) IP: *.server.ntli.net 29.08.04, 21:21 Tato to efekt nazwiska z lacinska brzmiacego: 'Pater'... ojcem (na razie ;-) ) nie jestem. A jesli chodzi o wycieczki rowerowe to przejechalem dzisiaj 140 km i ledwo zyje :-] Czego sie nie robi dla przyjemnosci ! Pozdrawiam PS Po dzisiejszym z wycieczki do Zakopanego zrezygnuje, chociaz kto wie (a moze by sprobowac z nartami na plecach i butami w zebach ;-)) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: żołty czepek;-) 29.08.04, 21:28 Muszę wyjaśnić , że zółty czepek zdobywają najlepsi pływacy , stąd to porównanie i mialo znaczyć , by bezpiecznie Tato plywał w morzu. ale jazda rowerem też wymaga bezpieczeństawa :) Z dużą dozą nieśmialości , skromnie się zapytam - kiedy będziesz w Krakowie, wszak czas praktyk nastał ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś