Dodaj do ulubionych

LO XVII Młodej Polski

IP: *.roznowa.fiberway.pl 16.06.15, 21:51
Chciałabym iść za rok do tego LO, ściślej mówiąc do klasy z rozszerzonym francuskim. Mam parę pytań.
1. Polecacie tą szkołę czy raczej odradzacie? Warto iść?
2. Łatwo się dostać? Na co patrzą najbardziej?
3. Czy ten egzamin jest trudny? Jeżeli się go nie zda [ gorszy dzień czy coś] to jest jakaś szansa, żeby się dostać, chociażby do słabszej grupy
Obserwuj wątek
    • Gość: absolwentka gimnaz Re: LO XVII Młodej Polski IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.15, 04:31
      no to tak, szkoła jest ogólnie świetna, ludzie przyjaźni, klasa francuska jest głównym motorem tej szkoły ponieważ z tego siedemnastka słynie, nauczyciele są bardzo w porządku, wyrozumiali ale szczerze mówiąc nie jakoś specjalnie wymagający, zawsze można do nich podejść jak się ma problem, zwłaszcza do pani Sroki, wysłucha i pomoze :) dostać się jest łatwo, progi są raczej niskie bo absolwenci z gimnazjum zdarzają sie zza granicy i wiadomo ze wtedy mają malutko punktów, choć za rok nie ma nikogo takiego w 3 klasie gimnazjum wiec próg bedzie wyższy, ale i tak myśle ze nie będzie problemu zeby sie dostać :) Po klasie francuskiej masz mnóstwo korzyści pod warunkiem ze naprawde sie czegoś nauczysz, do tej szkoły idą głównie absolwenci klasy francuskich którym udało sie czegoś w gimnazjum nauczyć albo ludzie którzy już umieją sie porozumieć po francusku i obcokrajowcy, oczywiście powinna sie utworzyć grupa słabsza i mocniejsza, tak żeby nie było przepaści pomiędzy uczniami, pani dyrektor jest niewiarygodnie miła, stoi murem za uczniami i ogromnie zależy jej na tej szkole, klasach francuskich zwłaszcza. O egzaminie niestety nie mam pojęcia. Jeżeli umiesz francuski a go nie zdasz bo masz gorszy dzień to i tak nie powinnaś mieć problemu zeby sie dostać :) W szkole najbardziej nacisk idzie na francuski i matematyke, tak mi sie wydaje :)
    • anniehehe Re: LO XVII Młodej Polski 04.07.16, 00:26
      1. Warto iść dla jezyka francuskiego, którego sie nauczyc na bardzo wysokim stopniu (C1/C2), gdzie na żadnym kursie nie posiądziesz tej wiedzy. Sprawa jest taka, ze otrzymasz ta wiedze jesli trafisz na dobrych nauczylcieli, bo tam sa Ci co lepiiej ucza i Ci co nie uczą. Ja już skończyłam tę szkołe ale miałam pecha, ze główna prowadząca j. fr. była totalnie beznadziejnym nauczycielem, wychowawca itd., niczego sie przy niej nie nauczyłam, a nie znaczy ze nie chciałam. Stety, niestety ale dopiero po moim odejsciu nauczycielka odeszłaze szkoły. rownoległa klasa miałam bardzo dobra nauczycielkę. pozostali nauczyciele w porzadku. Baaaardzo fajna pani z j. polskiego E.Ł. - lekcje z nią i wiedze, która posiadłam zawdzieczam przede wszystkim jej. Geografia tez bardzo interesujaco prowadzona.

2.Dostac sie jest raczej łatwo, ale trzeba zdac ten egzamin

3. egzamin nie jest jakiś bardzo trudny. jak posiadasz francuski na poziomie B1 to bedzie bez problemu :)

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka