Dodaj do ulubionych

Łacina - prawo UJ

IP: *.NET / *.stella.net.pl 28.09.04, 17:16
Mam taka malutka zagadke.
W informatorze rozdawanym dla I roku (2003/2004) lacina byla w rubryce:
przedmiot fakultatywny, mozliwy do zaliczenia w toku calych studiow.
I jak to sie ma do obowiazujacego regulaminu, w ktorym lacina jest warunkiem
zaliczenia drugiego roku.
Kto rozwiaze zagadke :) ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Weredyk Re: Łacina - prawo UJ IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 28.09.04, 20:07
      analfabetyzm funkcjonalny czy jak? Jesli idziesz starym systemem to musisz zaliczyc lacine do konca 2 roku, jesli idziesz nowym to masz 5 lat na zdobycie pozytywnej oceny z egzaminu. Proste jak cep:)
      • Gość: Zowix Re: Łacina - prawo UJ IP: *.NET / *.stella.net.pl 28.09.04, 20:34
        Byc moze funkcjonalny, tylko dlaczego regulamin stanowi.......do konca 2 roku
        (nie ma tu sprzecznosci?) To regulamin nie obowiazuje I roku?
        Poza tym jakos lacina mnie nie kreci i podaruje sobie te 2 pkt (bo niby jest to
        przedmiot nieobowiazkowy)
        • Gość: Zowix Re: Łacina - prawo UJ IP: *.NET / *.stella.net.pl 28.09.04, 21:01
          Przeczytalem ten regulamin jeszcze raz, tym razem dokladnie :))))
          I cofam swoje poprzednie slowa, w pelni zgadzam sie z Toba :))
        • Gość: autor Re: Łacina - prawo UJ IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 29.09.04, 02:00
          O tempora! O mores!
          To łacina też nie jest już obowiązkowa? Po tym jak podobno prawo rzymskie jest
          fakultatywne to już kompletna tragedia. Przecież to jest uniwersytet, a nie
          wyższa szkoła zawodowa i ma kształcić wszechstronnie, a nie produkować
          "techników prawników".

Abstrahując zresztą od wznioslych argumentów, to całkiem trywialnie większosc
          podręczników i komentarzy do prawa cywilnego zawiera dużą ilosć paremii
          łacińskich i to bynajmniej bez tłumaczenia, bo nikomu na razie nie przyszło do
          głowy, że takowe są potrzebne. A na sali sądowej terminów zaczerpniętych z prawa
          rzymskiego używa się jak abecadła.
          • Gość: Weredyk Re: Łacina - prawo UJ IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 09:22
            Heh no spokojnie zowix, nic sie nie stalo:), wybaczam Ci wspanialomyslnie, nie musisz sie juz publicznie kamieniowac:)

Kolejna osoba majaca problemy z czytaniem sie pojawila. Łacina jest fakultatywna na 2 roku, ale w przeciagu 5 lat nalezy zdac egzaminz niej do absolutorium;)

Hm abecadła:), nie przesadzajmy. Po polskiemu tez sie dogadasz...
            • Gość: aga Re: Łacina - prawo UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 14:33
              Łaciny można w ogóle nie zdawać. przynajmniej pani w dziekanacie tak twierdzi. to przedmiot fakultatywny i już. można olać.
              • Gość: Zowix Re: Łacina - prawo UJ IP: *.NET / *.stella.net.pl 29.09.04, 14:43
                Dokladnie jest tak jak mowi aga. Ponizej link do programu rozdawanego w
                poprzednim roku:
                www.law.uj.edu.pl/wpia/inf_dla_I_roku_pr_dzienne.pdf
                Jest wtraznie napisane: lacina - przedmiot fakultatywny (mozna zaliczyc w toku
                calych studiow +2pkt)

Poza tym poprzedni post zawieral przyzanie sie do bledu, a nie zadne publiczne
                kamieniowanie :P :)))))
                • Gość: Weredyk Re: Łacina - prawo UJ IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 15:14
                  Łacine zdałem 23 wrzesnia br:) i koniec przygody z tym przedmiotem, sorka ze teraz ja Cie wprowadzilem w blad, ale na szczescie bez konsekwencji:)

Jesli juz masz zamiar polasic sie na 2 punkty to polecam Pawłowskiego
                  • Gość: Zowix Re: Łacina - prawo UJ IP: *.NET / *.stella.net.pl 29.09.04, 15:29
                    :))
                    Nie ma sprawy.
                    A co do laciny........... nie, nie jest mi pisana ;)
                    Ale dzieki za rade.
                  • qx Re: Łacina - prawo UJ 29.09.04, 22:24
                    Weredyku, napisałeś, że zdałeś łacinę 23 IX br. Czy Pawłowski sprawdził od razu
                    i dał wpis, czy też jeszcze go nie masz? Tak się składa, że nie mam wpisu, nie
                    udało mi się go złapać w odpowiednim terminie, stąd moje pytanie.
                    • Gość: Weredyk Re: Łacina - prawo UJ IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 10:54
                      Poprosilem go, zeby mi od razu sprawdzil prace i wpisał ocene do indeksu, gdyz musialem jak najszybciej zlozyc do dziekanatu moje pamiatki rodzinne:)

Z tego co sie orientuje dzis bedzie wpisywał na swoim dyzurze wiekszosci osob, ktore pisaly ze mna oceny do indeksow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka