mama007 10.12.04, 19:44 czyli gdzie warto kupić działkę z domem w stanie do zamieszkania? żeby było tanio, ale jeszcze pod Krakowem, a nie pod Tarnowem czy Kielcami.... pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Julia Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 19:56 pamiętam Twoje niedawne wpisy, gdzie narzekałaś, że wynajmujesz z mężem jakś małą garsonierę i chcecie w koncu kupić mieszkanie, czyżby się cos zmieniło ? i dom chcecie kupić ? po pierwsze musicie mieć samochód, najlepiej dwa (jeden lepszy na dojazd do Krakowa, drugi mniejszy, żebyćś miała czym podjechać do lokalnego sklepu, przedszkola, etc.), ja osobiście radziłabym ci rejony Skawiny, a dokładnie miedzy Skawiną a Kalwarią Zebrzydowską, to jakieś 20 - 30 km od Rynku Głównego w Krakowie, dość dobry dojazd, jadąc do centrum omijasz Mateczny, ceny nieruchomości są tam tanie, myślę że domek z działką 20 - 30 arów spokojnie kupisz za 150 tys. zł, poza tym to są takie tereny, gdzie jest takaz azbudowa i infrastruktura, że można mieć pewność, że nic większego (aotostrada etc.0, w najbliższych latach tam nie wybudują Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:00 Oj z tego co czytałem na forum to kilku "fanów" Nowej Huty chętnie widziałoby jakiś nowych huciaków:) No to może NH - leży pod Krakowem i można dojechać nawet tramwajem. Powietrze może nie najczystrze ale... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:13 z skksem na parterze ? ;c) a tak poważnie, to koscielniki i okolice ruszczy - miejsce fatalne, ale za to tanie, coś za coś... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:33 ... to ... ...Kraków leży koło Nowej Huty ... Odpowiedz Link Zgłoś
broton Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:34 ...a powietrze jest teraz czystrze niżw Krakowie ... ... NHuta to dobry , najlepszy wybór ... Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:45 no nie spierałbym się o tą czystość :)) zwłaszcza koło koksownii:) Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:44 nie, nie doczytałeś chyba:) NH leży POD Krakowem!!:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 do Julii 10.12.04, 20:11 tak, właśnie tak - wynajmujemy 23m kw, im córa jest starsza, tym bardziej mi to przeszkadza... :/ zastanawiamy się nad tym, bo cany mieszkania w Krakowie (niekoniecznie dużego i blisko...) są zbliżone do cen domów pod Krakowem... A dom wiadomo - własne podwórko, ogród, pies, niezależne od wszystkich i w miarę możliwości będziemy mogli budować sobie obok "prawdziwy" (czyli taki jak będziemy chcieli, duży itd) domek. Samochodu nie mamy na razie, ale póki co córka do przedszkola najwcześniej za jakieś dwa latka pójdzie, ja na razie mogę pozwolić sobie na siedzenie w domciu, a mąż do pracy jakoś bęzdie dojeżdżał - pracuje w samym centrum, a tam często podobno dojeżdżają busy. Aha, no i mamy motocykl, więc w sezonie nie ma problemów z przemieszczaniem się i to dość szybkim i sprawnym :)) A auta się na pewno wkrótce dorobimy, jakiegokolwiek... :)) Właśnie nad Skawiną się cały czas zastanawiam, ale również nad Kłajem na przykład, tylko to już jest jednak dalej... Ale czyste powietrze jest chyba tego warte. Sama już nie wiem, z jednej strony bym chciała, a zdrugiej boję się... eh... Dzięki za odzew :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: do Julii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 20:39 no ale, jak będziecie mieć czas to sobie pojedzcie, najpierw jak na Tesco, potem na ul. Kobierzyńską, i prosto do Skawiny, i jak sie wyjeżdża ze Skawiny, (za takim mostem), miast skręcać w prawo jak główna droga, nalezy skręcić w lewo, i stamtąd jest jakieś 15 km do Kalwarii zebrzydowskiej, no i po drodze jest mase domów takich rodzinnych, nie ma przemysłu, fabryk etc. faktycznie ze Skawiny do Centrum Krakowa jest mase busów, one nie jadą więcej jak 20 - 25 minut, a jak nie macie samochodu, to zawsze można zacząć od czegoś starszego (jeżeli mąż się zna na samochodach - żeby jakby co dało się naprawić), jakiś disel do 10 tys. zł, ostatecznie :))) Polonez na gaz, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Re: do Julii IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.04, 21:32 Pięknie jest koło Skały , Pięknie jest w Rudnie ,Filipowicach ,Karniowicach ,Psarach ,Grojcu,Dulowej ,Nieporazie Odpowiedz Link Zgłoś
peteen witaj malop... 10.12.04, 22:18 dawno cię nie było... z dulowej daleko, skała w zimie odcieta od świata, rudna z zamkiem też daleko, to juz prędzej zabierzów i dolinki, okilice otuliny ojcowskiego parku, choćby takie maszyce... Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:15 Krzesławice są świetną okolicą do zamieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:36 szwajcaria... kaszubska... Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:40 no nie uwierzę, że przenieśli NH do Szwajcarii Kaszubskiej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:41 huta ciągle poszerza swoje granice... krzywy róg ? Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:43 a po cholerę tak daleko? śliczny jest Czarnobyl:) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:48 a co on ma z hutą wspólnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:52 przy rondzie mogil;skim też jest siłownia i na kurdwanowie też, nawet kilka... Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:55 :))) no ale to ktoś inny kciał sprzedawać prąd krakowianom - drogo:) ten prąd z elektrowni huckiej:) no tej co wcale nie capi i nie kopci:) Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:38 Branice nie, bo są na wschodzie za kombinatem i by na nią dymiło. Krzesławice, podobnie jak cała Starówka Nowej Huty i cały Kraków są po zachodniej stronie Kombinatu, a wiatry ze wschodu zdarzają się bardzo rzadko, więc nie jest uciążliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick i proponuję jeszcze Mogiłę. 10.12.04, 22:41 Krzesławice i Mogiła są przepiękne i wciąż niedoceniane, a bogate w wartościowe obiekty Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: i proponuję jeszcze Mogiłę. 10.12.04, 22:47 Fakt Mogiła jest śliczna a tak prawdę powiedziawszy to niektóre stare domy w tych niedocenionych Branicach są kapitalne. Aż żal, że ktoś, kiedyś tu postawił ten przybytek socjalizmu:((( ten "Anus Mundi" Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: i proponuję jeszcze Mogiłę. 10.12.04, 23:03 nie żal nie żal. Przynajmniej KRaków jest dzisiaj dużym liczącym się miastem. A na Kombinacie będziemy kiedyś stawiać najlepsze w całej Europie stylizowane obiekty na wzór starego browaru czy Manufaktury, a te ostatnie nie dorosną im wielkością i stylem do pięt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? IP: *.server.ntli.net 10.12.04, 22:55 jestes nieprzecietny - starowka nowej huty Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:58 to obiekt zabytkowy, i słusznie jak popatrze na wytwory socjalizmu pod nazwą Azory, Wola Duchacka to Stara Huta jest śliczna - no mieszkać bym tam nie chciał ale i tak lepsze to niż blokowiska na Kurdwanowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:58 to tak żeby zdenerwować krakauerów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 23:04 no my w Nowej Hucie jak wszyscy niedworzanie chodzimy na dwór i mamy starówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? IP: *.server.ntli.net 10.12.04, 23:10 a moze, zeby jeszcze bardziej "krakauerow" zdenerwowac to przeniesiecie sobie te Wasza starowke nowohucka w mazowieckie? Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 23:15 Gość portalu: eeeee napisał(a): > > a moze, zeby jeszcze bardziej "krakauerow" zdenerwowac to przeniesiecie sobie > te Wasza starowke nowohucka w mazowieckie? ja myślę, że bardziej będą rozgoryczeni, kiedy ich tam wyemigrujemy :) tam jest zbyt płasko jak dla górali z Nowej Huty Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 12.12.04, 02:02 a tak w ogole nasza nowohucka starowka i tak jest 20 lat starsza od Zamku Krolewskiego w Wa-wie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 12:18 nie wiedziec czemu ale z dwojga zlego wybieram zamek Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 12.12.04, 14:28 moze z niewiedzy:) to ci zostanei wybaczone;) Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 fajnie, że wątek się tak rozwinął, ale... 11.12.04, 17:48 szkoda, że w taki sposób... rzucacie nazwami miejscowości na prawo i lewo, robicie sobie jaja, a ja nie mam pojęcia o czym w ogóle rozmawiacie !! :/ powiedzcie mi chociaż na jakiej mapie mam szukać tych okolicznych miejscowości? jest gdzieś taka w necie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: fajnie, że wątek się tak rozwinął, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:02 Opis gmina.malopolska.pl/index/index99.html www.powiat.krakow.pl/powiat2/index.html miasta.gazeta.pl/krakow/1,35825,703979.html Mapy www.zdpk.krakow.pl/drogi/mapa/schemat_drog_powiatowych.pdf www.pilot.pl www.mapserwer.pl/mapserwer/jsp/frameset.jsp Załóż nowy wątek, przez ten już nikt nie przebrnie, żeby Ci pomóc. malop napisał: Pięknie jest w Rudnie ,Filipowicach ,Karniowicach ,Psarach ,Grojcu,Dulowej , Nieporazie - to okolice Krzeszowic, a potem rozwinęła się walka klasowa pomiędzy N. Hutą , a Krakówkiem trwająca od początków lat 50 ubiegłego wieku, czyli od początków Huty. Piszą o miejscach, gdzie krakowianie wyjeżdżali na wakacje, a teraz są częścią Huty (Mogiła, Krzesławice). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 mif, wybawiasz mnie po raz kolejny!! 11.12.04, 22:22 zaloze nowy watek, ale jak troche odpoczne... robie wywiad wsrod niewielu znajomych, ktorzy moga sie orientowac w tych sprawach, ciezko jest... ale chyba warto dla swojego kawalka podwroka (w zamian za zasyfiony psimi kupami trawnik pod blokiem, w ktorym kupilibysmy m3...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: mif, wybawiasz mnie po raz kolejny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:30 przejdź na mifsc@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: mif, wybawiasz mnie po raz kolejny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:34 4 lata temu kroczyłem tą samą drogą, co Ty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poinformowany Re: fajnie, że wątek się tak rozwinął, ale... IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 09:30 Atrakcyjny dom do sprzedania w Wolowicach: tel. 604 44 21 52. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TGIF Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.12.04, 04:08 Zielonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: 195.136.246.* 12.12.04, 10:30 Wspomnialas w swoich rozwazaniach nad przewprowadzka o Klaju. Mieszkam w tej miejscowosci i widze wiecej osob przyjezdnych. O dzialki i domy coraz trudniej, ale miejsce jest zachwalanie ze wzgledu na spokoj i czystosc. ..kilka lat temu malzenstwo z N.Huty kupilo nasz rodzinny dom. Milo im sie mieszka, malzonek zajal sie stolarka,a malzonka ogrodnictwem:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 11:08 czy z tym malzenstwem z NH to prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:11 ty jednak jebnięty jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 12:20 no ale sam(a) zobacz: ta stolarka az prosi sie o komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: 195.136.246.* 12.12.04, 14:51 Prosze? Jaka prowokacja? Pan wykonuje fantastyczne meble i swieczniki, co wiele osob podziwia. I nie ma to zwiazku z NH. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwykomunista Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 12.12.04, 15:20 z grębałowskiego cmentarza jest piękny widok. pk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Wieliczka i okolice. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.04, 16:26 Pomyśl o okolicach Wieliczki – Lednica Górna, Mietniów, itp. Szybki odjazd będzie lada miesiąc ( wybudują dwupasmówke) za trzy lata czwórka będzie drogą regionalną a cały duży transport pójdzie autostradą. Do tego blisko do Wieliczki ( zakupy), do Krakowa ( praca) i w piekne górzyste okolice ( jak ktoś był to wie). Komunikacyjnie jest bardzo blisko no i pełno busów. Mam zamiar kupić tam jaką działeczkę i za 5 lat… Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Wieliczka i okolice. IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 16:36 Bielany sa fajne - dobrze skomunikowane z reszta Krakowa; Tyniec tez nie najgorszy; Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: Wieliczka i okolice. 12.12.04, 16:50 wiedziałem że to napiszesz ruczaju :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Wieliczka i okolice. IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 17:23 nie do mnie pijesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MALOP NA ZACHÓD IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.04, 17:42 Pięknie jest koło Skały , Pięknie jest w Rudnie ,Filipowicach ,Karniowicach ,Psarach ,Grojcu,Dulowej ,Nieporazie wSZYSTKO ZALEŻY CO CHCESZ ROBIĆ W TYM DOMU 1)mIESZKAĆ JAKO EMERYTKA ? (TO MUSI BYĆ SPOKOJNE MIEJSCE BLISKO USŁUG- SKAŁA) 2) WYPOCZYWAĆ PO PRACY W WEEKEND (SPOKOJNE MIEJSCE NAWET BEZ USŁUG- DOLINKI PODKRAKOWSKIE) 3) MIESZKAĆ I PRACOWAĆ W KRAKOWIE (SPOKOJNE MIEJSCE ,BEZ USŁU ALE BLISKO GŁOWNYCH CIĄGÓW KOMUNIKACYJNYCH GDZIE PRACA W KRAKOWIE - DŁUGOŚĆ KRAKOWA 35 KM!) 4) MIESZKAĆ I PRACOWAĆ NA MIEJSCU ( CICHO,USŁUGI ,PRACA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniaczka Re: mama!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 17:47 Odezwij się i do mnie, jak do mifa ;) Udało mi się zrobić to, co Ty właśnie planujesz :) nnike@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniaczka Re: mama!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:35 No cóż, nie odezwałaś się, więc napiszę więcej tutaj. Może jeszcze komuś przyda się ta informacja. Najbliżej do centrum masz z północy. Ok. 5-6 km do samego Rynku. Tereny przepiękne. Gmina Zielonki leży w obszarze Parku Krajobrazowego, więc żaden przemysł nam nie grozi. Ja znalazłam "swój" domek przeszukując oferty biur nieruchomości: www.dzialki-hit.krakow.pl/ north.gratka.pl/ www.gratka.pl/dom/szukaj_f.phtml?id_podrubryka=2&id_rubryka=1&ses_gr=16d7fa780a9a2061393cf6b8a890e513 zamieniając za dopłatą mieszkanie na dom z ogrodem :) Przy okazji dowiedziałam się, że SM "Grodzka" wzięła się za budowę osiedla domków na bardzo ładnym, pd-zach.stoku w Węgrzcach. Dokładne informacje znajdziesz tutaj: www.smgrodzka.krakow.pl/loader_content.html Zwracam się również do naszych dowcipnych "dyskutantów", aby bez potrzeby nie zabierali miejsca na serwerze, bo może być i tak że kiedyś będą potrzebować rady, a dostaną to co sami oferują... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen zacna wieśniaczko... 13.12.04, 11:48 a zatem uważasz, że można być na tyle naiwną osobą, żeby o bardzo ważne sprawy życiowe pytać nieznanych sobie ludzi na krakforum ? że warto, po kilku wpisach, podejmować decyzje w kwestii proktologów, fryzjerów i działek pod krakowem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesniak Re: zacna wieśniaczko... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 11:57 no jasne, jo na tej podstawie wybrolem samochod: skodnik.republika.pl/ skodo podjezdzam do samu i do kosciola i pole zaoram i cebule z tesciowa przewioze. a wszystko dzieki forum Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: zacna peteen-ie... 13.12.04, 12:01 dlaczegóż swoim kolejnym pytaniem nie związanym z tematem wątku zająłeś miejsce na serwerze? upsss .... ja też to zrobiłem znikam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniaczka Re: Peteenie :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:26 Opłaciło się "mamuśce" być "naiwną osobą", ponieważ otrzymała wyczerpującą, mam nadzieję, odpowiedź w sprawie wyboru miejsca osiedlenia się. Poza tym... Ty na forum jesteś przecież znany, dlaczego więc pozwoliłeś się ubiec z odpowiedzią? ;) A-ha, dla mnie sprawa fryzjera nie jest ważną sprawą życiową i proktologa, póki co, też nie, a tej tematyki w poście mamy nie znalazłam. Pozdrawiam zacnie :) Odpowiedz Link Zgłoś