Dodaj do ulubionych

dom pod Krakowem, czyli gdzie... ?

10.12.04, 19:44
czyli gdzie warto kupić działkę z domem w stanie do zamieszkania? żeby było
tanio, ale jeszcze pod Krakowem, a nie pod Tarnowem czy Kielcami....
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Julia Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 19:56
      pamiętam Twoje niedawne wpisy, gdzie narzekałaś, że wynajmujesz z mężem jakś
      małą garsonierę i chcecie w koncu kupić mieszkanie,
      czyżby się cos zmieniło ? i dom chcecie kupić ?

po pierwsze musicie mieć samochód, najlepiej dwa (jeden lepszy na dojazd do
      Krakowa, drugi mniejszy, żebyćś miała czym podjechać do lokalnego sklepu,
      przedszkola, etc.),

ja osobiście radziłabym ci rejony Skawiny, a dokładnie miedzy Skawiną a
      Kalwarią Zebrzydowską,

to jakieś 20 - 30 km od Rynku Głównego w Krakowie,

dość dobry dojazd, jadąc do centrum omijasz Mateczny,

ceny nieruchomości są tam tanie, myślę że domek z działką 20 - 30 arów
      spokojnie kupisz za 150 tys. zł,

poza tym to są takie tereny, gdzie jest takaz azbudowa i infrastruktura, że
      można mieć pewność, że nic większego (aotostrada etc.0, w najbliższych latach
      tam nie wybudują
      • skks Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:00
        Oj z tego co czytałem na forum to kilku "fanów" Nowej Huty chętnie widziałoby
        jakiś nowych huciaków:)
        No to może NH - leży pod Krakowem i można dojechać nawet tramwajem. Powietrze
        może nie najczystrze ale...
        • peteen Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:13
          z skksem na parterze ?
          ;c)

a tak poważnie, to koscielniki i okolice ruszczy - miejsce fatalne, ale za to
          tanie, coś za coś...
        • broton Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:33
          ... to ...

...Kraków leży koło Nowej Huty ...
          • broton Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:34
            ...a powietrze jest teraz czystrze niżw Krakowie ...

... NHuta to dobry , najlepszy wybór ...
            • skks Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:45
              no nie spierałbym się o tą czystość :)) zwłaszcza koło koksownii:)
          • skks Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 10.12.04, 20:44
            nie, nie doczytałeś chyba:) NH leży POD Krakowem!!:))))
      • mama007 do Julii 10.12.04, 20:11
        tak, właśnie tak - wynajmujemy 23m kw, im córa jest starsza, tym bardziej mi to
        przeszkadza... :/
        zastanawiamy się nad tym, bo cany mieszkania w Krakowie (niekoniecznie dużego i
        blisko...) są zbliżone do cen domów pod Krakowem... A dom wiadomo - własne
        podwórko, ogród, pies, niezależne od wszystkich i w miarę możliwości będziemy
        mogli budować sobie obok "prawdziwy" (czyli taki jak będziemy chcieli, duży
        itd) domek.
        Samochodu nie mamy na razie, ale póki co córka do przedszkola najwcześniej za
        jakieś dwa latka pójdzie, ja na razie mogę pozwolić sobie na siedzenie w
        domciu, a mąż do pracy jakoś bęzdie dojeżdżał - pracuje w samym centrum, a tam
        często podobno dojeżdżają busy. Aha, no i mamy motocykl, więc w sezonie nie ma
        problemów z przemieszczaniem się i to dość szybkim i sprawnym :)) A auta się na
        pewno wkrótce dorobimy, jakiegokolwiek... :))
        Właśnie nad Skawiną się cały czas zastanawiam, ale również nad Kłajem na
        przykład, tylko to już jest jednak dalej... Ale czyste powietrze jest chyba
        tego warte. Sama już nie wiem, z jednej strony bym chciała, a zdrugiej boję
        się... eh...
        Dzięki za odzew :)
        • Gość: Julia Re: do Julii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 20:39
          no ale, jak będziecie mieć czas to sobie pojedzcie, najpierw jak na Tesco,
          potem na ul. Kobierzyńską, i prosto do Skawiny,
          i jak sie wyjeżdża ze Skawiny, (za takim mostem), miast skręcać w prawo jak
          główna droga, nalezy skręcić w lewo, i stamtąd jest jakieś 15 km do Kalwarii
          zebrzydowskiej,
          no i po drodze jest mase domów takich rodzinnych, nie ma przemysłu, fabryk etc.

faktycznie ze Skawiny do Centrum Krakowa jest mase busów, one nie jadą więcej
          jak 20 - 25 minut,

a jak nie macie samochodu, to zawsze można zacząć od czegoś starszego (jeżeli
          mąż się zna na samochodach - żeby jakby co dało się naprawić), jakiś disel do
          10 tys. zł, ostatecznie :))) Polonez na gaz,

• Gość: malop Re: do Julii IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.04, 21:32
            Pięknie jest koło Skały ,
            Pięknie jest w Rudnie ,Filipowicach ,Karniowicach ,Psarach ,Grojcu,Dulowej
            ,Nieporazie
            • peteen witaj malop... 10.12.04, 22:18
              dawno cię nie było...

z dulowej daleko, skała w zimie odcieta od świata, rudna z zamkiem też daleko,
              to juz prędzej zabierzów i dolinki, okilice otuliny ojcowskiego parku, choćby
              takie maszyce...
    • stalynick a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:15
      Krzesławice są świetną okolicą do zamieszkania
      • skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:31
        Branice
        • peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:32
          barycz...
          • skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:34
            Kujawy...
            • peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:36
              szwajcaria...

kaszubska...
              • skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:40
                no nie uwierzę, że przenieśli NH do Szwajcarii

Kaszubskiej:))
                • peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:41
                  huta ciągle poszerza swoje granice...

krzywy róg ?
                  • skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:43
                    a po cholerę tak daleko?

śliczny jest Czarnobyl:)
                    • peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:48
                      a co on ma z hutą wspólnego ?
                      • skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:50
                        siłownie
                        • peteen Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:52
                          przy rondzie mogil;skim też jest siłownia i na kurdwanowie też, nawet kilka...
                          • skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:55
                            :))) no ale to ktoś inny kciał sprzedawać prąd krakowianom - drogo:)
                            ten prąd z elektrowni huckiej:) no tej co wcale nie capi i nie kopci:)
        • stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:38
          Branice nie, bo są na wschodzie za kombinatem i by na nią dymiło.

Krzesławice, podobnie jak cała Starówka Nowej Huty i cały Kraków są po
          zachodniej stronie Kombinatu, a wiatry ze wschodu zdarzają się bardzo rzadko,
          więc nie jest uciążliwy.
          • stalynick i proponuję jeszcze Mogiłę. 10.12.04, 22:41
            Krzesławice i Mogiła są przepiękne i wciąż niedoceniane, a bogate w
            wartościowe obiekty
            • skks Re: i proponuję jeszcze Mogiłę. 10.12.04, 22:47
              Fakt Mogiła jest śliczna a tak prawdę powiedziawszy to niektóre stare domy w
              tych niedocenionych Branicach są kapitalne. Aż żal, że ktoś, kiedyś tu postawił
              ten przybytek socjalizmu:((( ten "Anus Mundi"
              • stalynick Re: i proponuję jeszcze Mogiłę. 10.12.04, 23:03
                nie żal nie żal. Przynajmniej KRaków jest dzisiaj dużym liczącym się miastem.

A na Kombinacie będziemy kiedyś stawiać najlepsze w całej Europie stylizowane
                obiekty na wzór starego browaru czy Manufaktury, a te ostatnie nie dorosną im
                wielkością i stylem do pięt :)
          • Gość: eeeee Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? IP: *.server.ntli.net 10.12.04, 22:55

jestes nieprzecietny - starowka nowej huty

• skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:58
              to obiekt zabytkowy, i słusznie jak popatrze na wytwory socjalizmu pod nazwą
              Azory, Wola Duchacka to Stara Huta jest śliczna - no mieszkać bym tam nie
              chciał ale i tak lepsze to niż blokowiska na Kurdwanowie:)
            • stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:58
              to tak żeby zdenerwować krakauerów ;)
              • skks Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 22:59
                czym niby?
                • stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 23:04
                  no my w Nowej Hucie jak wszyscy niedworzanie chodzimy na dwór i mamy starówkę
                  • Gość: eeeee Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? IP: *.server.ntli.net 10.12.04, 23:10

a moze, zeby jeszcze bardziej "krakauerow" zdenerwowac to przeniesiecie sobie
                    te Wasza starowke nowohucka w mazowieckie?
                    • stalynick Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 10.12.04, 23:15
                      Gość portalu: eeeee napisał(a):

>
                      > a moze, zeby jeszcze bardziej "krakauerow" zdenerwowac to przeniesiecie sobie
                      > te Wasza starowke nowohucka w mazowieckie?

ja myślę, że bardziej będą rozgoryczeni, kiedy ich tam wyemigrujemy :)

tam jest zbyt płasko jak dla górali z Nowej Huty
                      • anula36 Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 12.12.04, 02:02
                        a tak w ogole nasza nowohucka starowka i tak jest 20 lat starsza od Zamku
                        Krolewskiego w Wa-wie:)
                        • Gość: eeeee Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 12:18

nie wiedziec czemu ale z dwojga zlego wybieram zamek
                          • anula36 Re: a po co pod Krakowem? :) nie lepiej w? 12.12.04, 14:28
                            moze z niewiedzy:) to ci zostanei wybaczone;)
    • mama007 fajnie, że wątek się tak rozwinął, ale... 11.12.04, 17:48
      szkoda, że w taki sposób...
      rzucacie nazwami miejscowości na prawo i lewo, robicie sobie jaja, a ja nie mam
      pojęcia o czym w ogóle rozmawiacie !! :/
      powiedzcie mi chociaż na jakiej mapie mam szukać tych okolicznych miejscowości?
      jest gdzieś taka w necie?
      pozdrawiam
      • Gość: mif Re: fajnie, że wątek się tak rozwinął, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:02
        Opis
        gmina.malopolska.pl/index/index99.html
        www.powiat.krakow.pl/powiat2/index.html
        miasta.gazeta.pl/krakow/1,35825,703979.html
        Mapy
        www.zdpk.krakow.pl/drogi/mapa/schemat_drog_powiatowych.pdf
        www.pilot.pl
        www.mapserwer.pl/mapserwer/jsp/frameset.jsp
        Załóż nowy wątek, przez ten już nikt nie przebrnie, żeby Ci pomóc.
        malop napisał: Pięknie jest w Rudnie ,Filipowicach ,Karniowicach ,Psarach
        ,Grojcu,Dulowej
        , Nieporazie - to okolice Krzeszowic, a potem rozwinęła się walka klasowa
        pomiędzy N. Hutą , a Krakówkiem trwająca od początków lat 50 ubiegłego wieku,
        czyli od początków Huty. Piszą o miejscach, gdzie krakowianie wyjeżdżali na
        wakacje, a teraz są częścią Huty (Mogiła, Krzesławice).
        Pozdrawiam
        • mama007 mif, wybawiasz mnie po raz kolejny!! 11.12.04, 22:22
          zaloze nowy watek, ale jak troche odpoczne... robie wywiad wsrod niewielu
          znajomych, ktorzy moga sie orientowac w tych sprawach, ciezko jest... ale chyba
          warto dla swojego kawalka podwroka (w zamian za zasyfiony psimi kupami trawnik
          pod blokiem, w ktorym kupilibysmy m3...)
          • Gość: mif Re: mif, wybawiasz mnie po raz kolejny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:30
            przejdź na mifsc@gazeta.pl
          • Gość: mif Re: mif, wybawiasz mnie po raz kolejny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:34
            4 lata temu kroczyłem tą samą drogą, co Ty
            ;-)
      • Gość: Poinformowany Re: fajnie, że wątek się tak rozwinął, ale... IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 09:30

Atrakcyjny dom do sprzedania w Wolowicach: tel. 604 44 21 52.

• Gość: TGIF Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.12.04, 04:08
      Zielonki.
    • Gość: Mika Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: 195.136.246.* 12.12.04, 10:30
      Wspomnialas w swoich rozwazaniach nad przewprowadzka o Klaju. Mieszkam w tej
      miejscowosci i widze wiecej osob przyjezdnych. O dzialki i domy coraz trudniej,
      ale miejsce jest zachwalanie ze wzgledu na spokoj i czystosc.
      ..kilka lat temu malzenstwo z N.Huty kupilo nasz rodzinny dom. Milo im sie
      mieszka, malzonek zajal sie stolarka,a malzonka ogrodnictwem:)
      Pozdrawiam
      • Gość: eeeee Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 11:08

czy z tym malzenstwem z NH to prowokacja?
        • Gość: dede Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:11
          ty jednak jebnięty jesteś
          • Gość: eeeee Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 12:20

no ale sam(a) zobacz: ta stolarka az prosi sie o komentarz
            • Gość: Mika Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? IP: 195.136.246.* 12.12.04, 14:51
              Prosze? Jaka prowokacja? Pan wykonuje fantastyczne meble i swieczniki, co wiele
              osob podziwia. I nie ma to zwiazku z NH.
              Pozdrawiam.
              • prawdziwykomunista Re: dom pod Krakowem, czyli gdzie... ? 12.12.04, 15:20
                z grębałowskiego cmentarza jest piękny widok.
                pk
                • Gość: Cezary Wieliczka i okolice. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.04, 16:26
                  Pomyśl o okolicach Wieliczki – Lednica Górna, Mietniów, itp. Szybki odjazd
                  będzie lada miesiąc ( wybudują dwupasmówke) za trzy lata czwórka będzie drogą
                  regionalną a cały duży transport pójdzie autostradą. Do tego blisko do
                  Wieliczki ( zakupy), do Krakowa ( praca) i w piekne górzyste okolice ( jak ktoś
                  był to wie). Komunikacyjnie jest bardzo blisko no i pełno busów.
                  Mam zamiar kupić tam jaką działeczkę i za 5 lat…

Pozdrawiam
                  • Gość: eeeee Re: Wieliczka i okolice. IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 16:36

Bielany sa fajne - dobrze skomunikowane z reszta Krakowa; Tyniec tez nie
                    najgorszy;
                    • stalynick Re: Wieliczka i okolice. 12.12.04, 16:50
                      wiedziałem że to napiszesz ruczaju

:)
                      • Gość: eeeee Re: Wieliczka i okolice. IP: *.server.ntli.net 12.12.04, 17:23

nie do mnie pijesz, prawda?
                        • Gość: MALOP NA ZACHÓD IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.04, 17:42

Pięknie jest koło Skały ,
                          Pięknie jest w Rudnie ,Filipowicach ,Karniowicach ,Psarach ,Grojcu,Dulowej
                          ,Nieporazie

wSZYSTKO ZALEŻY CO CHCESZ ROBIĆ W TYM DOMU

1)mIESZKAĆ JAKO EMERYTKA ?
                          (TO MUSI BYĆ SPOKOJNE MIEJSCE BLISKO USŁUG- SKAŁA)

2) WYPOCZYWAĆ PO PRACY W WEEKEND (SPOKOJNE MIEJSCE NAWET BEZ USŁUG- DOLINKI
                          PODKRAKOWSKIE)

3) MIESZKAĆ I PRACOWAĆ W KRAKOWIE
                          (SPOKOJNE MIEJSCE ,BEZ USŁU ALE BLISKO GŁOWNYCH CIĄGÓW KOMUNIKACYJNYCH
                          GDZIE PRACA W KRAKOWIE - DŁUGOŚĆ KRAKOWA 35 KM!)
                          4) MIESZKAĆ I PRACOWAĆ NA MIEJSCU
                          ( CICHO,USŁUGI ,PRACA)

• Gość: wieśniaczka Re: mama!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 17:47
                            Odezwij się i do mnie, jak do mifa ;) Udało mi się zrobić to, co Ty właśnie
                            planujesz :) nnike@interia.pl
                            • Gość: wieśniaczka Re: mama!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:35
                              No cóż, nie odezwałaś się, więc napiszę więcej tutaj. Może jeszcze komuś przyda
                              się ta informacja.

Najbliżej do centrum masz z północy. Ok. 5-6 km do samego Rynku. Tereny
                              przepiękne. Gmina Zielonki leży w obszarze Parku Krajobrazowego, więc żaden
                              przemysł nam nie grozi. Ja znalazłam "swój" domek przeszukując oferty biur
                              nieruchomości:

www.dzialki-hit.krakow.pl/
                              north.gratka.pl/
                              www.gratka.pl/dom/szukaj_f.phtml?id_podrubryka=2&id_rubryka=1&ses_gr=16d7fa780a9a2061393cf6b8a890e513

zamieniając za dopłatą mieszkanie na dom z ogrodem :)

Przy okazji dowiedziałam się, że SM "Grodzka" wzięła się za budowę osiedla
                              domków na bardzo ładnym, pd-zach.stoku w Węgrzcach.
                              Dokładne informacje znajdziesz tutaj:

www.smgrodzka.krakow.pl/loader_content.html
                              Zwracam się również do naszych dowcipnych "dyskutantów", aby bez potrzeby nie
                              zabierali miejsca na serwerze, bo może być i tak że kiedyś będą potrzebować
                              rady, a dostaną to co sami oferują...

• peteen zacna wieśniaczko... 13.12.04, 11:48
                                a zatem uważasz, że można być na tyle naiwną osobą, żeby o bardzo ważne sprawy
                                życiowe pytać nieznanych sobie ludzi na krakforum ?
                                że warto, po kilku wpisach, podejmować decyzje w kwestii proktologów, fryzjerów
                                i działek pod krakowem ?
                                • Gość: wiesniak Re: zacna wieśniaczko... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 11:57
                                  no jasne, jo na tej podstawie wybrolem samochod: skodnik.republika.pl/

skodo podjezdzam do samu i do kosciola i pole zaoram i cebule z tesciowa przewioze. a
                                  wszystko dzieki forum
                                • luckystrike Re: zacna peteen-ie... 13.12.04, 12:01
                                  dlaczegóż swoim kolejnym pytaniem nie związanym z tematem wątku zająłeś miejsce
                                  na serwerze?
                                  upsss .... ja też to zrobiłem
                                  znikam
                                • Gość: wieśniaczka Re: Peteenie :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:26
                                  Opłaciło się "mamuśce" być "naiwną osobą", ponieważ otrzymała wyczerpującą, mam
                                  nadzieję, odpowiedź w sprawie wyboru miejsca osiedlenia się. Poza tym... Ty na
                                  forum jesteś przecież znany, dlaczego więc pozwoliłeś się ubiec z
                                  odpowiedzią? ;)
                                  A-ha, dla mnie sprawa fryzjera nie jest ważną sprawą życiową i proktologa, póki
                                  co, też nie, a tej tematyki w poście mamy nie znalazłam.
                                  Pozdrawiam zacnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka