IP: *.ostnet.pl 13.12.04, 17:10
Mam małe pytanie do studentów i absolwentów tego kierunku. Mam tam dziewczyne
na I roku i strasznie narzeka. Że poziom wysoki, że pełno roboty, że nie ma
na nic innego czasu, a i tak średnio jej idzie. Nie jest głupia, liceum
skonczyła z bardzo dobrym wynikiem, na UJ dostała sie jako laureatka
olimpiady. Czy tam naprawde jest tak ciężko? Ona ma tendencje do
wyolbrzymiania byle sprawy, ale ostatnio zaczeła mówić o zmianie uczelni.
Jakie są wasze opinie?
Obserwuj wątek
    • Gość: maryyy Re: Prawo UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:41
      zalezy jak sie do tego podchodzi- jesli czlowiek sie tym przejmuje, to
      rzeczywiscie jest ciezko. ja przeszlam pierwszy rok na luzie i to , o dziwo z
      dobrymi wynikami. nie panikuje. nie przejmuje sie tym co ludzie mowia- bo to
      jest najgorsze wlasnie: wzajemne nakrecanie sie i sluchanie opinii na temat
      prowadzacych cwiczenia, trudnosci przedmiotow etc. Logika miala byc trudna-
      bylo to smiesznie proste i przyjemne. Prawo rzymskie- ile sie nasluchalam...Luz
      Staraj sie ja jak najwiecej wyciagac gdzies na spacer, do kina etc. Trzeba miec
      dystans do tych studiow -wtedy jest OK!! Uczyc oczywiscie sie trzeba, ale nie
      nalezy przesadzac. Poza tym jesli na kierunku jakim jest prawo sa egzaminy w
      grudniu- uwazam, ze jest to dowod na to, ze w gruncie rzeczy nie traktuje sie
      tak strasznie tych studentow...
      • Gość: rtsen Re: Prawo UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 22:27
        ja tez jestem na I roku prawa i stwierdzam ze jest looz :) na wszystko jest
        spokojnie czas i nie ma paniki , podejscie zalezy od psychiki poprostu , no i
        od tego czy idzie "swoim rytmem" czy słucha co inni maja do powiedzenia , a
        zazwyczaj nie mają nic mądrego .. wiem coś o tym wystarczy 5minut pogadać z
        kolesiem co powie ze juz np 5x przeczytał jakąś książke (ja sobie wtedy mysle
        boshee a ja to co?) ,ale potem sie okazuje ze wszystko jest wporządku ..
        powiedz jej zeby sie tak nie przejmowała a przynajmniej starała nie patrzeć na
        siebie pod kątem innych bo to jest najgorsze ! pozdrawiam
    • Gość: Vere Re: Prawo UJ IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 12:41
      Jesli na pierwszym roku tak narzeka, to az strach myslec co bedzie na drugim...
      • Gość: l Re: Prawo UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 14.12.04, 15:15
        Gość portalu: Vere napisał(a):

> Jesli na pierwszym roku tak narzeka, to az strach myslec co bedzie na
        drugim...

Nic nie będzie. Pierwszy rok jest najgorszy ze względów adaptacyjnych, zupełnie
        nowy system, trzeba się samodzielnie mobilizowac do uczenia, wiedza podawana
        jest w inny spsób, wymagający większej samodzielności itd.. Większość ludzi na
        pierwszym roku przeżywa tę zmianę ciężko lub bardzo ciężko (choć wielu się do
        tego nie przyznaje). To normalne. Na drugim roku jest już inaczej. Poza tym po
        pierwszym roku już się mniej więcej wie, jaki się jest dobrym. W grudniu nie
        wie się jeszcze tego. Dookoła tłum ludzi, z którzych wielu sprawia wrażenie
        niewiarygodnie obrytych, często przychodzi myśl "O Boże, co ja tutaj robię".
        Potem pierwsza i druga sesja sprowadzają wszystko do rozsądnych proporcji.
    • Gość: Ania Re: Prawo UJ IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.12.04, 13:21
      Nie jest wcale tak ciężko! Na pierwszym roku jest w sumie mało zajęć, na
      wyższych latach jest trochę gorzej:)...ale da się przeżyć! Trzeba tylko
      zrozumieć o co chodzi w tych studiach, wgryźć się w klimat i nie słuchać
      przesadzonych opowieści starszych kolegów. To jest dobra szkoła życia,a są
      trudniejsze kierunki... Powodzenia :)
      • Gość: Vere Re: Prawo UJ IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 15:49
        Jesli ktos narzeka na duza liczbe zajec, a w konsekwencji nauki na pierwszym semestrze (logika, wstep i jeszcze jakis jeden egzamin) to to chyba nie rokuje dobrze. Jesli na drugim roku w rachube wchodzi cywil czy karne, ktore jest bez porownania bardziej czasochlonne i wymagajace tez niewatpliwie duzo poswiecenia czasu na opanowanie podstaw, totez wyrazilem powatpiewanie co do dalszej przyszlosci na WPIA uroczej studentki. Zycze oczywiscie powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka