Dodaj do ulubionych

Kod Leonarda...

22.12.04, 22:11
skąd wiedział Leonardo z Vinci , ze mozna zrobić niezłe wrażenie portretując
z gronostajem kobietę o ściśle upiętych włosach ?
To fotogeniczny duet?
Dama powiedzmy nie ostatnia ze zwierzakiem powiedzmy ze płochliwym ale
sprytnie wypijającym jaja.
Tło takze u Leonarda ulegało przemalowaniom, dziś bardzo ciemne prawie czarne
kiedyś śmiało eksponowało pejzaż.
A jakby tak zdjąć przemalowania?
trudny
Obserwuj wątek
    • Gość: munia Re: Kod Leonarda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 21:58
      to by się pewnie pokazała prawdziwa modelka - babsztyl, cytując Bułhakowa, "nie
      pierwszej świeżości"
    • tempe Re: Kod Leonarda... 23.12.04, 23:59
      kaplica rozczarowała
      może nie
    • Gość: Badacz_symboli_II Istotna hipoteza. IP: *.spine.pl 24.12.04, 13:19
      Leonardo w swoim obrazie dama z łasiczką zawarł co najmniej kilka przesłań.

Oczywistym jest że obraz ten odnosi się do obrazów Marii z dzieciątkiem Jezus.
      Najwyrażniej łasiczka symbolizuje Jezusa. Wiadomo też że łasiczka nie mogła być
      dzieckiem damy z obrazu. Z powyższego wynika że Jezus nie był dzieckiem Maryii.
      Dlaczego łasiczka - otóż dlatego że Jezus zginął zabity jak zwierze a nie jak
      człowik. No i najważniejsze łasiczka - Juzus sprytnie przetrawa wieki a nawet
      tysiąclecia. I tu tkwi geniusz Leonardo.
      • novika7 Re: Istotna hipoteza. 24.12.04, 13:29
        A ja zawsze myślałam że chodziło o wątek osobisty. Rodzina Jezusa wisiała
        Leonardowi sporo kasy, ciągle go zwodzili i nie płacili. Leonardo nie wytrzymał
        i wyjawił wszystkie tajemnice Jezusa w obrazie.

www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/leonardo_da_vinci/leonardo_dama_z_lasiczka_1483-90.JPG
      • trudny2002 Bardzo istotna badaczu symboli 24.12.04, 13:33
        Zapewne orientacja Leonarda spowodowała że jest to zoologicznie samica
        gronostaja co akurat jedynie pomaga w stosowanejsymbolice. Również dłoń damy ,
        ta pozostająca w cieniu drugiego planu zapewne też symbolicznie sugerujedualizm
        postaci i uciesielszczenie czyli józefizm co się zowie.
        Naprawdę jednak to wszystko teorie, bo to nie prawdziwa dama z gronostajem, ta
        została przez Leonarda jedynie skopiowana , a co było pierwowzorem, to
        oczywiste mimo, ze pieczolowicie skrywane.
        Trzeba koniecznie zdjąć przemalowanie z tła, a wówczas radość rozświetli nasze
        domy...to pewnie z pierwszą dziś gwiazdką...
        Pomyślności i duzo radosci życzę badaczowi i innym badaczom i niebadaczom...
        trudny
        • drobny911 moje sugestje 24.12.04, 13:46
          Zgadadzam sie ze wszystkim przedmówcami całkowicia.
          Chcę tylko dodać że dłoń która go głaszcze bardziej przypomina szpon z pazurami
          (niż kobiecą dłoń). I łasiczka jest pod kontrolą tego szponu. Jeżeli przyjąć że
          dama to po prostu człowiek to wynika z tego że Jezus jest marionetką w rękach
          ludzi.
          • Gość: j57 Re: moje sugestje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 15:21
            .. i to było do wykazania ...
            • Gość: Van_dick Re: moje sugestje IP: *.spine.pl 24.12.04, 15:33
              ... owszem ale jeżeli opłatek to ciało chrystusa to większość Polaków to zwykli
              kanibale !!! I jak się to ma do przepisów unijnych ????
        • drobny911 Re: Bardzo istotna badaczu symboli 24.12.04, 13:49
          Rok temu badacze prześwietlali obraz rentgenem i okazało się orginałem był
          facet z doniczką:

free.art.pl/tanik/zdjecia/facet_z_doniczka.jpg
          Ale to nie wyjaśnia prawie niczego.
          • Gość: Van_Dick A to było naprawdę tak: IP: *.spine.pl 24.12.04, 14:05
            Leonardo na gwałt potrzebował kasy. Komornicy przychodzili co dziennie, prąd i
            gaz miał wyłączony. Obraz miał już zaczęty od paru miesięcy. Musiał tylko coś
            do niego domalować:
            - kurde ! pomyśla domaluję gronostaja. Niech się ludzie potem zastanawiają o co
            mi chodziło.

Na drugi dzień sprzedał obraz na targu. Za kasę kupił sobie gorzałkę i
            sporowadził dziewkę ze wsi. Opłacił też prąd.
            • drobny911 Re: A to było naprawdę tak: 24.12.04, 15:49
              ... hmmm. Ja słyszałem że Jezus był zamieszany w aferę paliwową. Leonardo o tym
              wiedział ale bał się mówić - po prostu obawiał się żołnierzy Jezusa tzw.
              Apostołów.
              Wszystkie wskazówki ukrył w obrazie Dama z Łasiczką.
              Dama pochodzi od greckiego "dom" - co oznacza aferę a łasiczka pochodzi z
              tureckiego "las" czyli paliwo. Zatem Dama z Łasiczką to afera paliwowa. Dama to
              Kulczyk a łasiczka to Miller.
              • Gość: Van_Dick Poseł Pęczak współczesnym Judaszem IP: *.spine.pl 24.12.04, 15:57
                idąc dalej tym tropem:
                Jeżeli przyjąć że SLD to współczesny Jezus to poseł Pęczak jest Judaszem który
                go zdradził nie za 12 srebrników, ale za przyciemniane szyby nowego mercedesa.
                Łatwo teraz domyślić się że SLD zostanie ukrzyżowane a następnie zmartwystanie
                i wstąpi do nieba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka