Dodaj do ulubionych

Znieczulica wsrod ludzi z Kobierzyna to margines

08.01.05, 11:09
Widze ze protestujacy zrozumieli ze jest ich garstka.
Pisze od kilku tygodni ze wiekszosc osob na nowym ruczaju to normalni
ludzie jak wiekszosc w Krakowie dla ktorych liczy sie przede wszystkim spokoj
dla siebie i bliskich ale nie kosztem tego zeby zabraniac komus godnie zyc.
Ludzie nie bojmy sie odzywac !!!! nie moze byc tak zeby kilka osob ktore
kupily u nas mieszkania uczyly nas jak mamy zyc
Mamy za soba wszystkie organizacje pomagajace najbiedniejszym, mamy za soba
parafie
Prosba do ludzi ktorzy potencjalnie beda mieszkac w mieszkaniach komunalnych
o kontakt z telewzija TVN badz Radiem Maryja pokarzcie ze jestescie
normalnymi ludzmi a nie bandytami i zlodziejami jak co nie ktorzy chca to
tutaj wmowic
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x Chciałem Pana poinformować, że... 08.01.05, 11:35
      kumulacja biedy nie jest korzystna dla nikogo, ani dla najbiedniejszych, ani dla okolicznych mieszkańców.
      Może Pan słać swoje prowokacyjne i kłamliwe posty (tak jak to Pan robi od 3 tyg.) np. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=18632816&a=18632816

Nie zmieni to jednak prawdy na temat tego problemu. Jeśli nie jest Pan w stanie tego zrozumieć polecam wizyte na dotychczasowych inwestycjach tego typu, proszę porozmawiać z ludzmi.
      proszę poczytać:
      protest.itour.pl/artykulgk1.jpg
      www.zyciekrakowa.pl/nowahuta/index.php?option=content&task=view&id=525&Itemid=
      Tak jak wielokrotnie Panu radziłem - zamiast OBRAŻAĆ mieszkańców okolic - proszę nas przekonać ARGUMENTAMI (najlepiej w punktach) dlaczego to osiedle musi tam powstać, skoro lepszym i tańszym rozwiązaniem było by kupienie mieszkań na wolnym rynku. Używane mieszkania z ciemnymi kuchniami czy na parterze są na pewno o niebo tańsze niż nowiutkie mieszkania z białym montażem stawiane na bardzo drogiej działce.

jak zwykle Pan z r8.ists.pl
    • ruczaj.x Tak się składa, że MOPS jest przeciwny powstawaniu 08.01.05, 11:39
      tego typu osiedli. Proszę mi powiedzieć, która to organizacja poza Prezydentem wspiera budowe tego osiedla, który socjolog uważa, że kumulacja biedy jest OK.
      No proszę!
    • seven Re: Znieczulica wsrod ludzi z Kobierzyna to margi 08.01.05, 11:48
      Prosba do ludzi ktorzy potencjalnie beda mieszkac w mieszkaniach komunalnych
      > o kontakt z telewzija TVN badz Radiem Maryja

buhahaha, chyba telewizją TRWAM, a nie tvn, lol
      • Gość: Z Pszczelnej Re: Znieczulica wsrod ludzi z Kobierzyna to margi IP: *.gw-rozdroze.lama.net.pl 08.01.05, 12:15
        Straty liczyć też będą firmy deweloperskie, które będą miały problem ze
        sprzedażą mieszkań w rozpoczętych budynkach na Ruczaju, bo zainteresowanie nimi
        gwałtownie spada.
        Problem będzie mieć setki ludzi, którzy już wpłacili na mieszknia, a przez
        w.wym problem firmy deweloperskie nie skończą budowy.
        Efektem mogą być porzucone budowy a pośród nich piękne komunalne bloki
        wybudowane za miejską kasę oraz trwające latami procesy upadłości firm i
        spółdzielni.
    • Gość: Hihihi Radio Maryja? rotfl:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:03
      Tym postem całkiem się pan już przekreslił...ci którzy słuchaja tego Radia są
      dla mnie nikim.
      • walo74 Odwazni ale tylko na forum 08.01.05, 18:24
        Szanowni wspolmieszkancy Ruczaju,Kobierzyna, Krakowa wiedzacy co to wolnosc
        odwaga i poswiecenia dla swojej sprawy jak przypomne sobie czasy Solidarnosci a
        teraz czytam posty krzykaczy
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=19221792&a=19241572
        to chce sie czlowiekowi chce sie smiac :))) co to za ludzie, takie wypowiedzi
        ewidentnie wskazuja ze mamy doczynienia z elementem naplywowym nie wiedzacym co
        to dzialanie w swojej sprawie

A posty typu "Ci co sluchaja Radia Maryja sa dla mnie nikim" potwierdzaja nam z
        jakimi ludzmi mamy do czynienia.
        Oni sa najlepsi najwspanialsi bo kupili mieszkania na Ruczaju :)) a kazdy inny
        to smiec.

• ruczaj.x Kochany prowokatorze 08.01.05, 20:06
          Powiedz mi - czy doczekamy się od Ciebie jakichkolwiek ARGUMENTÓW, czy też dalej będziesz jechał ze swoją brudną propagandą i niezdarnymi próbami ośmieszania mieszkańców.

Co do posta Inezji21 tak się składa, że ta akurat dziewczyna jest rodowitym Krakusem z Olszy (o ile dobrze pamiętam), więc jak zwykle pudło...

Chyba zdajesz sobie sprawę, że jesteś strasznie żałosny w tym swoim bzdurnym postowaniu.

Proszę Cie daj nam jakiś argument za budową tego osiedla, przecież jeśli tak ostro bronisz jakiejś sprawy musisz mieć powód!
        • Gość: Sewer Argumenty za innym rozwiązaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:20
          Jestem mieszkańcem osiedla na Kobierzyńskiej . Albo nic człowieku walo74 nie
          rozumiesz albo działasz świadomie ,ale i w jednym i w drugim przypadku nie
          używasz argumentów tylko epitety . Może tak łatwiej ,może lepiej odwoływać się
          do Solidarności niż trochę pomyśleć . Budowa zwartego osiedla komunalnego na
          300 a potem na 500 rodzin w terenach gdzie obecnie się proponuje to ogromny
          błąd ,bo tereny te są drogie ,można powiedzieć bardzo drogie i sprzedając je
          kupić by można o wiele więcej mieszkań na rynku wtórnym,gdzie są one tańsze i
          nie skoncentrowane w jednym miejscu . Wtedy nie było by problemu
          koncentracji ,nowej infrastruktury ,mieszkań było by więcej a ci nowi
          mieszkańcy wkomponowywali by się w istniejące wspólnoty . I czemy tak nie można
          zrobić ? Czemu forsować budowę wielkiego osiedla ? Przeceież dla takiego
          osiedla potrzebna jest ogromna infrastruktura :drogi ,komunikacja ,obiekty
          rekreacyjne,szkoły ,boiska ,alejki itd. Jak będzie to osiedle komunalne -
          wszystko bedzie trzeba zapłacić z miejskiej kasy,jak będzie osiedle budowane
          przez jakiegoś developera - on sam część obiektów zbuduje,vide Szuwarowa i
          Inter-bud.Więc będzie dodatkowo taniej dla gminy a to oznacza że zaoszczędzone
          pieniądze znowu można wydać na zakup lub wynajem mieszkań na rynku wtórnym .
          Czy to nie jest lepsze rozwiązanie,tańsze, mniej konfliktowe ,bardziej
          społeczne w obecnych czasach? Dlaczego nie ? Wytłumacz mi proszę ,czemu musi
          być inaczej. I podaj swój adres ,może zaproponujemy aby część tych bloków
          powstała koło Ciebie.Chociaż nie ,bądźmy miłosierni i nie skazujmy Twoich
          sąsiadów na to czego sami nie chcemy .A więc ,czemu nie tak ,jak napisałem ?
          Czemu nie taniej ,mądrzej ,nowocześniej ,bez konfliktów teraz i w przyszłości ?
          Podaj mi Twoje argumenty ,tylko tak spokojnie ,bez inwektyw i epitetów .
          Wtedy dyskusja bedzie merytoryczna i może dojdziemy do porozumienia. A
          Solidarność ? . Myślę,że ta pierwsza ,wielka Solidarność była nie tylko wielka
          ale i mądra i nowoczesna.I dlatego ludzie Solidarności byli by raczej za moim
          rozwiązaniem .Tak sobie myślę i taką mam nadzieję .Pozdrawiam
          • walo74 Nie przesadzajmy kilka blokow miastu sie przyda 08.01.05, 21:05
            Szanowny Panie
            Zaczne od tego ze nie w moim stylu jest obrazanie kogos personalnie, i piszac
            swoje posty niech Pan mi wierzy robie to bardzo spokojnie, moze nie mam za
            wiele czasu zeby swoje posty zweryfikowac pod wzgledem stylistycznym i
            gramatycznym bo niestety to juz nie te czasy kiedy spokojnie w domu siedzialem
            przy komputerze :))(powod: dzieci- jak Pan je ma to Pan rozumie oco chodzi a
            jak nie to sie Pan w przyszlosci przekona)

Nie bede sie powtarzal bo to nie ma sensu
            moze tylko jeden link do jednej z moich wczesniejszych wypowiedzi
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=18632816&a=18637200
            Nigdzie nie mowilem ze jestem 100% zwolennikiem budowy jednego osiedla dla
            tysiecy rodzin
            Ale niech Pan popatrzy na to jasno chlodno bez emocji ze jest to kolo nas.
            Mieszkania sa potrzebne juz teraz, nie mozna tylko rozmawiac i dyskutowac
            Wybudowanie kilku blokow dla 300 czy 700 rodzin to maly procent w ilosci
            potrzeb. Takie bloki sie przydadza miastu rowniez dla emigrantow.
            W kazdym kraju takie bloki musza byc i jest to normalne
            Mozna faktycznie zastanawiac sie nad tym zeby nastepne mieszkania kupowac z
            rynku wtornego nie ma problemu ale to sa rozmowy dyskusje itd
            I to co juz wspomnialem nie patrzcie tylko przelicznikiem ile strace na metrze
            bo uwazam ze Ruczaj jest tak samo dobrym miejscem na takie mieszkania jak inne
            dzielnice a co do ceny ziemi 20000 za ar to nie jest cena szokujaca w Krakowie
            wiec nei przesadzajmy :)))
            A mieszkan potrzeba tyle ze sie znajda i dla HUT, Prokocimia, Kurdwanowa i itd

No i na Boga nie zakladajmy z gory ze Ci ludzie to bandyci

Z pozdr.

• o12345 Re: Nie przesadzajmy kilka blokow miastu sie przy 08.01.05, 21:30
              walo74 napisał:

> Ale niech Pan popatrzy na to jasno chlodno bez emocji ze jest to kolo nas.
              > Mieszkania sa potrzebne juz teraz, nie mozna tylko rozmawiac i dyskutowac
              > Wybudowanie kilku blokow dla 300 czy 700 rodzin to maly procent w ilosci
              > potrzeb. Takie bloki sie przydadza miastu rowniez dla emigrantow.

Patrze chlodno i nie wiem dlaczego ale krew wrze. Pisze Pan, że 300 a może 700
              mieszkań to mały procent. A czemu nie 5000 mieszkań - idźmy na całość. Skoro
              jest Pan taki miłosierny to czemu nie poszleć, szcególnie że to również za Pana
              pieniądze ma być tworzone osiedle (podatki, itd). Potzeby są ogromne, a dawanie
              czegokolwiek za darmo jest najwiekszym błedem.
              Emigranci - coś nowego. Ja nie mam nic przeciwko ale nie mieszajmuy już ich do
              tematu..

> W kazdym kraju takie bloki musza byc i jest to normalne.

Zgadza sie, są - widziałem. I to co wiedziałem, potwierdza obawy moje i nie
              tylko moje.

> Mozna faktycznie zastanawiac sie nad tym zeby nastepne mieszkania kupowac z
              > rynku wtornego nie ma problemu ale to sa rozmowy dyskusje itd

Sam Pan wie jak to jest - wszyscy mówia jakoś to będzie, tu będa mieszkać
              tylko "ci których nie stać na czynsz w kamienicach - a skąd wiadomoże że tu
              ich będzie stać", to z czasem zmienimy zastnowimy się może rynek wtórny, itd.
              NIE - to teraz jest czas na rozmowy i w końcu spotkajmy się i w spokoju
              porozmawiajmy zwolennicy i przeciwnicy. Oczywiście władze dzielnicy, miasta
              też. Tylko nie o 15:00 kiedy wiekszość z nas pracuje na spłate kredytu
              zaciągnietego na spłatę mieszkania.

> I to co juz wspomnialem nie patrzcie tylko przelicznikiem ile strace na
              metrze bo uwazam ze Ruczaj jest tak samo dobrym miejscem na takie mieszkania
              jak inne dzielnice a co do ceny ziemi 20000 za ar to nie jest cena szokujaca w
              Krakowie wiec nei przesadzajmy :)))

Dorgi Panie - pisałem wcześniej. Dla mnie ważne jest ile stracę, bo na to
              mieszkanie zaciągnąłem kredyt. Dla Pana 20000 to nie dużo? Pamiętam czasy (7
              lat wstecz) kiedy na ruczaju ar kosztował dużo, dużo mniej.. I to powinno być
              zastanawiające co tu się stało że ziemia podrożała, czy warto zażynać "kurę
              znoszącą złote jajka" - także dla miasta??

> A mieszkan potrzeba tyle ze sie znajda i dla HUT, Prokocimia, Kurdwanowa i it.

Chyba czas zmienić politykę socjalną w Polsce...

> No i na Boga nie zakladajmy z gory ze Ci ludzie to bandyci ,

Nikt niczego nie zakłada - to życie pokazuje coś kompletnie innego, niż Pan
              pisze.

Mam nadzieję, że przyjdzie Pan na spotkanie z p. Majchrowskim i posłucha
              argumentów przedstawicieli "garstki" z Kobierzyna...

Pozdro

• ruczaj.x Słoneczko...25-30 tys. za ar 08.01.05, 23:28
              nadal nie podałeś nam:
              - przyczyny dlaczego tak wściekle bronisz pomysłów Majchrowskiego
              - jaka jest przewaga pomysłu budowy nowych mieszkań skumulowanych w osiedlach komunalnych, jeśli o wiele taniej i sensowniej z socjologicznego punktu widzenia jest kupować rozproszone mieszkania po starych budynkach...
              NO NAPISZ! proszę... czy to tak wiele, dla Ciebie ojca rodziny?
              no dalej, miejże odwage

Co do twoich emigrantów... to ciekawe, to już kolejna grupa osób która ma zamieszkać na tym osiedlu, słyszałem już o wdowach po profesorach, bezdomnych, wychowankach domów dziecka, przesiedleńcach z kamienic... i jeszcze kilka grup.. nie mogę wyjść z podziwu!
              A PRAWDA JEST TAKA...
              miasto ma stałą listę najbardziej potrzebujących, najbiedniejszych osób - i jak by się nie starać to ZAWSZE ONE DOSTANĄ MIESZKANIA w pierwszej kolejności.

Powiem tak... dzisiaj (w sobotę) zrobiłem sobie wycieczke, byłem na Marczyńskiego 2 i 4, os. Złota Jesień 11 a i b oraz Komuny Paryskiej 3. Porobiłem zdjęcia (mocno interesujące, nie długo będą na stronce), porozmawiałem z ludzmi.

Budynek komunalny na Marczyńskiego, zasiedlony kilka miesięcy temu... wygląda jeszcze jako tako, chociaż klatki są już bardzo wyraźnie zniszczone, sąsiedzi z okolicznych budynków bardzo skarżą się na towarzystwo osób z mieszkań komunalnych, domagają się stałej policyjnej ochrony.
              Osiedle Złotej Jesieni - okropieństwo, zapach moczu na klatce, mocna dewastacja, powybijane szyby, chmary wałęsających się dzieci. Przed blokiem jakieś wraki samochów.
              Bardzo podobna sytuacja na Komuny Paryskiej.

I wniosek jest jeden - wszyscy z którymi rozmawialiśmy chcieli by jak najszybciej się stamtąd wynieść. Kolega przedstawił się jako człowiek z Urzędu mieszkalnictwa, jedna pani zaczęła błagać o pomoc w przeniesieniu do innego mieszkania.
              Więc cóż to za pomoc miasta, skazywanie ludzi i ich dzieci na życie w enklawie biedy?
              I ty śmiesz nas oskarżać o bezduszność, egoizm...

Człowieku do cholery, troszeczkę wyobraźni.

Co do linku - TO NIE JEST TWOJA WYPOWIEDZ! Śledze dosyć uważnie twoje posty i nie natknąłem się na żaden argument. Przykro mi taka jest prawda.
            • Gość: Sewer Jeszcze raz z argumentami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:28
              No,widzę że już dużo lepiej .I do rzeczy.Jeżeli mieszkania potrzebne są
              już ,teraz - no to właśnie trzeba je kupić na rynku wtórnym,bo można
              praktycznie od razu ,w ciągu kilku miesięcy i mamy uszczęśliwione kilkaset
              rodzin w tych mieszkaniach i kilka tysięcy na Ruczaju.Przecież jak się buduje
              to najpierw wzizt,potem projekt ,pozwolenie,przygotowanie inwestycji ,
              inwestycja - no minimum 18 miesięcy . Więc co jest szybciej?Chyba kupienie od
              razu a nie budowanie !. Potrzebne jest oczywiście więcej ale i więcej jest na
              rynku wtórnym niż poprzez budowanie. O emigrantach nie słyszałem ,to coś
              nowego. A z tym ,że w każdym kraju jest coś takiego to jest przeszłość,tak było
              ale po latach okazywało się ,że te zwarte osiedla są coraz bardziej slumsami.I
              dlatego w większości cywilizowanych miast świata nie buduje się specjalnie
              osiedli komunalnych tylko albo zakupuje się albo wynajmuje od działających na
              tym rynku prywatnych firm . Tak jest w Anglii,wiem ,mieszkałem. Cena ziemi na
              Ruczaju szła w górę,bardzo znacząco ,szczególnie po wybudowaniu osiedla na
              Szuwarowej a potem budynków osiedla Europejskiego . Tam ludzie kupowali po 3-4
              tys za mkw , tworzyły się ekskluzywne enklawy . I można szydzić ale mieszkający
              tam ludzie płacą duże podatki,a z tych podatków budowane są m.in domy komunalne.
              I mieszkają tam ludzie pracujący na Śląsku ,choć teraz może się to zmienić i to
              zdecydowanie na niekorzyść. W mieśćie muszą być takie enklawy bo inaczej dobrze
              zarabiający odejdą do podmiejskich osiedli i nie bedzie pieniędzy także na
              takei osiedla.Nikt nie zaklada ,że wszyscy w budynkach komunalnych to
              bandyci ,ale statystyka jasno mówi ,że wśród 300 mieszkań musi się znaleść
              takich kilkanaście.I oni zrobią tam taki gnój,że bardzo źle mieszkać się będzie
              także zwykłym porządnym ludziom.Taka jest praktyka na wielu takich zwartych
              osiedlach komunalnych w Krakowie.A imienia Boga nie wzywajmy na daremnie,
              zresztą Bóg jest miłością ale i mądrością .A mądrość każe wyciągać wnioski z
              błędów przeszłości i szukać nie mniejszego zła tylko dobra.A dobre jest to co
              się sprawdziło - rozproszone lokowanie mieszkańców.Dzieci mam i między innymi
              dlatego protestuję przeciwko złym ,szkodliwym pomysłom - żeby moje dzieci mogły
              spokojnie mieszkać,bawić się ,chodzić do szkoły bez obawy o blokersów i złych
              ludzi .A Ty w imię nieznanych mi racji próbujesz to zaserwować.Jednak podaj
              swój adres,będziemy walczyć o lokalizację tego osiedla u Ciebie. Chciałeś,
              będziesz miał .Bądź odważny i pokaż swoją propozycję . Odwagi,Walo74 ..... .
              I jak w amerykańskich filmach - albo się przyznaj albo zamilknij na wieki.
              Pozdrawiam i czekam .... .
            • ruczaj.x to może jeszcze moją odpowiedz.. 08.01.05, 23:41
              na posta, którego zacytowałeś:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=18903166&a=18912667
        • inezja21 Re: Odwazni ale tylko na forum 09.01.05, 15:04
          Nie rozumiem,w twoim pojęciu moja wiedza na temat rewolucji w Rosji świadczy o
          moim rzekomym pochodzeniu napływowym? Może z Rosji,hę?
          Rotfl:)))
          Gościu,przeczytaj uwaznie co napisałeś,nie zrozumiałeś ani trochę z mojej
          wypowiedzi...
          Rzeczywiście,jestem mieszkanką Krakowa i to rodowitą, moja rodzina mieszka
          Krakowie od kilku pokoleń, więc się nie ośmieszaj, tylko naucz czytac ze
          zrozumieniem,obecnie ucza tego nawet w podstawówce:)))
    • o12345 Re: Znieczulica wsrod ludzi z Kobierzyna to margi 08.01.05, 20:59
      Piszesz:
      > Widze ze protestujacy zrozumieli ze jest ich garstka.

Gartka to znaczy ile? 10 osób, 100, czy może 2000? Na podstawie czego to
      oceniasz?

> Pisze od kilku tygodni ze wiekszosc osob na nowym ruczaju to normalni
      > ludzie jak wiekszosc w Krakowie dla ktorych liczy sie przede wszystkim spokoj
      > dla siebie i bliskich ale nie kosztem tego zeby zabraniac komus godnie zyc.

Czy dlatego, że chce zadbać o moją dzielnicę i okolicę w której żyję i żyć będą
      moje dzieci, jestem nienormalny? Kapitalizm ma to do siebie, że chcac zadbać o
      te wartości (spokoj dla siebie i bliskich), musze zwracać uwagę na fakt czy
      osiedle z mieszkaniami komunalnymi (socjalnymi) będzie miało 20 czy 500
      mieszkań...

> Ludzie nie bojmy sie odzywac !!!! nie moze byc tak zeby kilka osob ktore
      > kupily u nas mieszkania uczyly nas jak mamy zyc.

Hmm, z tego co wiem jest pod protestem przeciwko budowie rzeczonego osiedla
      ponad 1500 podpisów. Rozumiem dla walo74 ta liczba to "kilka osob". Powraca
      pytanie ile to jest ta garstka ludzi z początku postu???

> Mamy za soba wszystkie organizacje pomagajace najbiedniejszym, mamy za soba
      > parafie.

Walo74 prosze nie powoływać sie na Kościół. Organizacje pomagające biednym -
      ale które??

> Prosba do ludzi ktorzy potencjalnie beda mieszkac w mieszkaniach komunalnych
      > o kontakt z telewzija TVN badz Radiem Maryja pokarzcie ze jestescie
      > normalnymi ludzmi a nie bandytami i zlodziejami jak co nie ktorzy chca to
      > tutaj wmowic.

Nikt niczego nie chce wmówić - opierają się wszyscy którzy protestują przeciwko
      tak dużemu osiedlu z mieszkaniami komunalnymi, na informacjach pochodzących z
      juz istniejących blików komunalnych, na informacjach z policji, straży
      miejskiej itd. Badania naukowe też potwierdzaja fakt że skupiska tego typu
      mieszkań nie przynoszą pozytywnych efektów dla okolicznych mieszkańców.

Proponuję chwile zastanowić się nad za i przeciw i wtedy konstruktywnie
      porozmawiać z ludźmi z Ruczaju czy Kobierzyna, a nie zaczynać od "pieniaczy
      z ..." itp..
    • Gość: ruczaj Re: Znieczulica wsrod ludzi z Kobierzyna to margi IP: *.net.autocom.pl 08.01.05, 23:14
      Kolejne wcielenie aniarr, askarra, maria waskowicz i andrew74?

Samotny biały żagiel w walce o mieszkanie komunalne dla siebie w dobrej okolicy?

Ale ich nie będzie. Nie na Ruczaju, o ile się założysz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka