Dodaj do ulubionych

Czas slumsów w Krakowie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:16
Wg mnie jest to bzdura aby robić slumsy w Krakowie. Na całym świecie kończy
się to źle, więc i u nas będzie tak samo.
Czemu w ogóle jest ta sprawa? Czemu ktoś forsuje tak idiotyczny projekt?
Tym bardziej, że kupno mieszkań na wolnym rynku istotnie jest tańsze i
bardziej opłacalne społeczne (mniej zużytej benzyny policji...)
Obserwuj wątek
    • Gość: marioosh Mamy głupiego prezydenta - ot co IP: 62.233.214.* 11.01.05, 22:55
      taka jest prosta i bolesna prawda
      • ruczaj.x wg mnie musi załatwiać jakieś swoje interesy... 12.01.05, 09:20
        NIE MOŻLIWE JEST żeby świadomie tworzył enklawe biedy w środku najdynamiczniej rozbudowywanego osiedla, przecież to ZATRZYMA RUCZAJ-ZALESIE... ja bym w życiu nie kupił tutaj mieszkania, gdybym wiedział o planach Majchrowskiego (przypuszczam, że podobnie myśli 90% moich sąsiadów).

Kwestia tylko znalezienia odpowiedzi jakie interesy (poza przecięciem wstęgi tuż przed wyborami) ma nasz "kochany" Prezydent.

Jakieś pomysły?
        • Gość: pytanie Czy ktoś wie gdzie te mosiek mieszka? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 10:26
          Może pierwszy domek postawimy za społeczne pieniadze koło jego willi?
          Może go to nauczy myśleć?
        • Gość: jasio Nie "doceniasz" głupoty niektórych ludzi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 10:36
          Czy to nie ten sam prezydent który postawił Busha w jednym rzędzie z Saddamem a
          potem pierwszy chciał zasuwać uścisnąć mu rąsie na lotnisko w balicach?
          Znaczy chciał, bo dyplomacja amerykańska wyraźnie zastrzegła że nie życzy sobie
          obecnosci tego pana w delegacji powitanej.
          No i się obraził :)))))

przecież to burak bez żadnych zasad. dupowłaz z dużymi kieszeniami.
          jedyne co potrafi to użyć nożyczek do przecięcia wstęgi. pod warunkiem że nie
          jest zbyt szeroka i można ją przeciąć na jeden raz...
      • Gość: bobrowy_lasek Re: Mamy głupiego prezydenta - ot co IP: *.pl / 212.244.43.* 13.01.05, 08:41
        bolsena prawda jest taka, że jeden człowiek, nawet prezydent nie przeforsowałby
        takiego projektu - ten pan ma poparcie RM, ot co
        na marginesie artykuł z "DP" (13.01):

Dodatki z podwyżek

Podniesienie czynszów w mieszkaniach komunalnych i wprowadzenie nowych dodatków
        mieszkaniowych dla najbiedniejszych - to kierunki działania dla prezydenta na
        najbliższe miesiące. Wczoraj uchwałę w tej sprawie zaakceptowała Rada Miasta.

Radni proponują, aby w mieszkaniach komunalnych czynsz został podniesiony do 3
        procent wartości odtworzeniowej (obecnie maksymalnie wynosi on ok. 2 procent).
        Byłby więc taki sam jak w mieszkaniach z kwaterunku. Dochody z tej podwyżki
        pozwoliłyby na sfinansowanie wypłaty dodatków mieszkaniowych.

Nowe dodatki polegałyby na tym, że gmina dopłacałaby do tych rodzin, gdzie
        wydatki na czynsz stanowiłyby więcej niż jedną trzecią dochodów. Takie zasady
        stosowane byłyby tylko w mieszkaniach komunalnych i z kwaterunku.

Drugi pomysł radnych polega na tym, że miasto nie będzie kupowało mieszkań
        komunalnych, lecz wyłaniało w przetargu inwestorów budujących na własny koszt
        bloki z mieszkaniami socjalnymi, do których gmina będzie kierować mieszkańców.
        W zamian za to co roku miasto będzie dopłacać do tych budynków ustaloną kwotę
        za eksploatację. Z wyliczeń radnych wynika, że za 10 mln zł można by dopłacić w
        ciągu roku do 2 tys. rodzin.
    • Gość: cd ...i takież same niemoty urzędnicze :/ IP: 62.233.214.* 11.01.05, 23:06
      "Zdaniem wicedyrektor w Wydziale Mieszkalnictwa UMK Elżbiety Szczawińskiej
      liczba oczekujących na mieszkanie gminne jest tak duża, że po prostu nie da się
      wszystkich "rozproszyć" po mieście"

kobieto, pomysl co mówisz - można rozproszyć dowolną grupe ludzi w innej
      wiekszej grupie. po prostu zagęszczenie bedzie większe. chcesz nas przekonać że
      nie ma w krakowie wystarczającej liczby mieszakań do zakupienia???

"...Zapewnia jednak, że zanim gmina wyśle kogoś do nowo wybudowanego bloku,
      dokładnie prześwietla rodzinę."

nie dość że niemota to jeszcze beszczelna.
      jak te wasze urzędnicze sposoby prześwietlania wygladają mieliśmy juz okazję
      poczytać w prasie.

więc się kobieto nie kompromituj.
      • oxyt Re: ...i takież same niemoty urzędnicze :/ 12.01.05, 09:44
        Twierdzi,że zanim rodzina otrzyma mieszkanie zostaje "dokładnie prześwietlona"
        a póżniej przyznaje, że ich "prześwietlenie" może okazać się niewystarczalne.

"Oczywiście, dobrze by było, gdyby inne służby miejskie czy policja pomogły
        wydziałowi mieszkalnictwa w zbieraniu informacji o rodzinach. Bo nasz wywiad
        środowiskowy może okazać się niewystarczający - zastrzega."
      • Gość: pinkdotR Re: ...i takież same niemoty urzędnicze :/ IP: 212.160.237.* 12.01.05, 10:18
        Gość portalu: cd napisał(a):

> "Zdaniem wicedyrektor w Wydziale Mieszkalnictwa UMK Elżbiety Szczawińskiej
        > liczba oczekujących na mieszkanie gminne jest tak duża, że po prostu nie da
        się
        >
        > wszystkich "rozproszyć" po mieście"

No właśnie, Pani wicedyrektor. Może czas zacząć robić to, co (zgodnie z uchwałą
        RMK zresztą) da szanse ograniczyć skalę problemu i listę potrzebujących a nie
        pielęgnować biedę, aby nigdy nie zaniknęła. Potwierdza się to, co niektórzy
        mówią o socjalistach:

"Socjaliści bardzo troszczą się o biednych, opiekują się nimi i dbają, aby
        nigdy nie przestali być biedni, bo biedni są im potrzebni jako wyborcy".

Przecież takie osiedle komunalne jest najlepszą metodą na to, aby dzieci tam
        osiedlonych ludzi zostały kolejnymi potrzebującymi mieszkań komunalnych. Bo po
        co mają się starać dążyć do życia na własny koszt skoro wokół będą obserwować
        samych ludzi utrzymujących się z przeróżnych świadczeń socjalnych i dostających
        mieszkania za darmo?

Czy o to w tym chodzi?

Ja bym chciał, aby moje dzieci miały do utrzymania z płaconych podatków
        mniejszy odsetek "potrzebujących" i najlepiej aby dzieci
        dzisiejszych "potrzebujących" mogły w przyszłości przejść na stronę tych,
        którzy będą tę pomoc finansować. Uważam, że zgodnie z tym, co uchwaliła Rada
        Miasta po przeprowadzonych ekspertyzach, jedną z szans dla rodzin biednych,
        które nie wpadły jeszcze w patologię, jest rozproszenie pomiędzy rodzinami
        utrzymującymi się samodzielnie, choćby po to, aby pokazać prawidłowe wzorce do
        naśladowania i cele, do których powinny dążyć dzieci z tych biednych rodzin.

Pozdrowionka dla tych, którzy chcą faktycznie rozwiązać problem a nie tylko
        finansować biednym życie w biedzie do końca świata

pinkdotR
        • Gość: POPIERAM BARDZO PRAWDZIWE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 10:45
          ""Socjaliści bardzo troszczą się o biednych, opiekują się nimi i dbają, aby
          nigdy nie przestali być biedni, bo biedni są im potrzebni jako wyborcy"
    • Gość: Za to mądrego eksp Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:08
      Za to mamy mądrego eksperta!!! No kurde jak Was czytam to mdleje, Kośmider
      eksperteem od mieszkalnictwa, od edukacji, od sportu, od psich kupek! Bez jaj!
      Za Lassoty miasto stało, jedyne co poszło szybko to KRAK
      • radnybk Re: Czas slumsów w Krakowie? 11.01.05, 23:44
        Brawo Panie /Pani/ . Od edukacji to ja raczej nie jestem choć studia
        skończyłem ,podyplomowe to nawet kilka i może niedługo doktorat,i bon popieram
        ale raczej się nie wypowiadam.Od sportu nie wypowiadałem się nigdy ,psie kupki
        kompletnie mnie nie interesują.A mieszkalnictwo i owszem ,i zawodowo i
        społecznie. I nie zamierzam leczyć Twoich kompleksów , bo to Twój problem. Ale
        ja występuję po nazwisku i zawsze mam odwagę bronić swego zdania jawnie a nie
        chować się za nikiem . Masz odwagę wyzywać to miej odwagę podać swoje dane . A
        jak nie masz to nie nadajesz się na komentarz.Ani Ty ani inne tego typu posty.
        To tyle osobistych uwag.Pozdrawiam mimo wszystko.
      • Gość: MAD Kosmider dobrze mowi! Koncentracja b.szkodliwa IP: *.pl / 212.244.43.* 12.01.05, 00:03
        • Gość: m NIE GLOSOWAC NA MAJCHROWSKIEGO IP: 5.5R* / 151.193.220.* 12.01.05, 10:20
          ten caly pomysl wygalda na kielbase wyborcza
          dodatkowe 800 rodzin elektoratu

• Gość: andrzej Re: Wyborcy sami sobie winni IP: *.crowley.pl 12.01.05, 11:35
            Większość z tych narzekających nie poszła na wybory i Majchrowski wygrał finał
            z Lassotą przy niskiej frekwencji rzędu 30% jak dobrze pamiętam. Narzekający
            nie wykorzystali też okazji aby przyłączyć się do akcji LPR-u, aby odwołać
            Majchrowskiego za jego poparcie dla pedałów.
            • xed Tak sobie mysle ... 12.01.05, 15:16
              że wyciągasz zbyt daleko idące wnioski.

Głeboko wierzę, że osoby z którymi współpracuję w ramach protestu na Ruczaju,
              uczestniczą w żyiu publicznym i chodzą do urny wyborczej gdy jest na to czas.
              Wiem, że motywacja naszych działań jest postawa obywatelska i odpowiedzialność
              za swoje decyzje.

Zadaj sobie pytanie kim są wyborcy w naszym miescie. Czy myślisz, że mieszkańcy
              ul. Marczyńskiego chodzą glosować ??

Sprawa LPR i homoseksualizmu - to zupelnie co innego. Teraz działamy aby
              osiągnąć jasno określony cel - chcemy zapobiec powstaniu slumsówna Ruczaju oraz
              zmienic polityke miasta tak aby ten problem nie dotykal potem innych dzielnic.
              Budowa slumsow nie jest zadnym rozwiazaniem. Tepy upor Prezydenta trzeba zlamać
              jeśli nie będzie innego wyjścia

Pozdrowienia :)
    • Gość: mysle wiec jestem Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.ramtel.com.pl 11.01.05, 23:14
      Kwestie spoleczne zupelnie nie interesuja mnie w tym temacie choc sa niezwykle wazne. Zastanawiajacy jest fakt iz miasto chce dawac mieszkania komunalne w najatrakcyjniejszym rejonie Krakowa, gdzie takze czynsze nie naleza do najnizszych. Liczmy Panowie Radni koszty, albo po raz kolejny ludzi nie bedzie stac na zaplacenie czynszu...
    • Gość: krk Nie mam zamiaru bać się wyjść na ulicę. IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.01.05, 23:24
      Dlaczego mamy to piękne miasto zabrudzić biedakami? Nie mam zamiaru bać się
      wyjść na ulicę.
      • Gość: bobrowy_lasek Re: Nie mam zamiaru bać się wyjść na ulicę. IP: *.pl / 212.244.43.* 12.01.05, 00:16
        a ja się boję takich jak ty
    • Gość: Społ. Obywatelskie Robin Hood w Krakowie IP: *.autocom.pl 11.01.05, 23:37
      To nie jest kwestia głupoty, tylko świadome przepuszczenie gigantycznych
      pieniędzy PODATNIKÓW, (czyli naszych) do kieszeni developerów, a przecież
      kupując na rynku wtórnym nie kupujesz od jednej firmy, tylko od wielu osób.
      Rachunek jest prosty. Kolega zarobi, a przy okazji ja. Tylko jak za dwa lata
      prokuratorzy będą im stawiać zarzuty, to mieszkańcy Ruczaju będą niestety mieli
      na głowie wielkie problemy. A skoro dziś policja interweniuje po 30 minutach,
      to ciekawe ile czasu zabierze im dojazd na Zalesie - skumulowane siedlisko
      biedy i patologii. I niech Wielcy Ignoranci nie opowiadają bzdur, że wszystko
      będzie pod kontrolą, bo w moim bloku też miały być w parterze usługi - sklepy i
      przedszkole, a są mieszkania, co spowodowało, że mieszkamy w samowoli
      budowlanej, a urzędnicy nie reagują na żadne pisma i przez 2 lata NIE CHCĄ
      skontrolować jednej małej budowy. Śmiech pusty mnie ogarnia. W naszym kraju
      urzędnicy nie odpowiadają za błędne decyzje, więc co ich obchodzi, co się tam
      będzie działo później. I doprawdy nie pojmuję dlaczego osoby wykwaterowywane
      np. za niepłacenie czynszu w jednym miejscu, mają dostać nowe mieszkanie w
      ładnej okolicy, skoro i tak pracy nadal nie mają, a zatem płacić tutaj też nie
      będą. Robin Hood za nich zapłaci, tylko komuś musi zabrać. A działanie UMK
      kwalifikuje się do tego, by jego działalnością zajęła się NIK. A na miejscu
      biednej rodziny, czy wdowy, która nie jest w stanie opłacić wysokiego czynszu,
      wolałbym dostać mieszkanie w najzwyklejszym bloku, a nie na osiedlu socjalnym
      (kwaterunkowym, komunalnym - bez względu na to jak zostanie nazwane dla
      uśpienia czujności przez urzędników).
      • chichocik Re: Robin Hood w Krakowie 12.01.05, 10:38
        > I niech Wielcy Ignoranci nie opowiadają bzdur, że wszystko
        > będzie pod kontrolą, bo w moim bloku też miały być w parterze usługi - sklepy i
        > przedszkole, a są mieszkania, co spowodowało, że mieszkamy w samowoli
        > budowlanej, a urzędnicy nie reagują na żadne pisma i przez 2 lata NIE CHCĄ
        > skontrolować jednej małej budowy. Śmiech pusty mnie ogarnia.

Hmmmm... Czy mieszkasz może na Pszczelnej, sąsiedzie/sąsiadko? :)
    • Gość: tomek Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 11.01.05, 23:56
      Niestety,
      o dobru lokatorów komunalek i okolicznych mieszkańców pan Jacek M. w ogóle nie
      myśli. Jedyne co go obchodzi to przecięcie kolejnej wstęgi i (oby nie) druga
      kadencja. A problem? Zostawi go następcom. I możemy być pewni, że Jacuś w swojej
      okolicy nie da komunalek wybudować, on dobrze wie jakie to g...no, takie getto
      • Gość: mały miś zdaje sie to ul. FAUSTYNY ?? IP: *.pl / 212.244.43.* 12.01.05, 00:11
    • nnike Młodzi się nudzą! 12.01.05, 00:20
      Czy są slumsy, czy ich nie ma, nigdzie w Krakowie nie jest bezpiecznie. I nie
      jest to wina biedy. Latorośle bogatych rodziców też umieją narozrabiać
      dla "zabawy". Przyczyna tkwi gdzie indziej. Gdyby budowie mieszkań towarzyszyło
      budowanie hal sportowych, domów kultury z różnego rodzaju pracowniami, młodzież
      znalazłaby zajęcie i odkrywała swoje zainteresowania. Kwestia organizacji.
      Gdyby młodzi stawali się odpowiedzialni za cokolwiek, czuliby się potrzebni. To
      jest najważniejsze! Mało tego - dostęp musiałby być bezpłatny i powszechny.
      Trochę pachnie komuną to co napisałam, ale tego typu działalność była jedną z
      nielicznych, którą w tym systemie popierałam i która dawała pozytywne efekty. I
      tu należałoby otworzyć oczy, Panie Prezydencie Majchrowski.
      • scottii 800% wzrost przestępczość na Marczyńskiego... 12.01.05, 09:16
        w ciągu zaledwie 3 msc od zasiedlenia!!

poczytaj sobie co sądzą o tym okoliczni mieszkańcy, bardzo ciekawa lektura:
        www.protest.itour.pl/artykulgk1.jpg
        tyle, że w przypadku Marczyńskiego było tylko 200.. a tutaj ma być prawie 800 mieszkań, a więc 2-3 tys. ludzi!
        • Gość: Ja Re: 800% wzrost przestępczość na Marczyńskiego... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:28
          Trzy bloki na Marczyńskiego potrafią niestety uniemożliwić normalne życie całej
          okolicy. Potworne gromady rozwrzeszczanych, puszczonych samopas dzieci, które
          nie mają pomysłu na to co zrobić z czasem, tłumek podpitych młodzieńców w każdy
          ładniejszy wieczór, stosy śmieci w promieniu kilku metrów od śmietnika - na
          pewno w tych lokach mieszkają też ludzie porządni, ale jakoś są najwyraźniej w
          mniejszości. Przerażająca jest reakcja policji, która jest tu przecież
          regularnie codziennie, kilka razy w ciągu dnia, i nie może (nie chce?) nic z
          tym zrobić.
      • gelarth Re: Młodzi się nudzą! 12.01.05, 11:28
        Masz racje ale by gmina budowała na ruczaju infrasrtukturę - skate park, park,
        boiska do kosza czy siatki potrzebne są grunty, nie mówię już o placach zabaw
        czy przedszkolach- A prezydent ostatnie grunty komunalne chce zabudować
        mieszkaniami a później powie: NIe mamy gdzie stawiać infrastruktury komunalnej-
        idźcie do deweloperów niech wam wybudują.
    • Gość: sisi Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.pl / 212.244.43.* 12.01.05, 00:37
      Czytaliście to??
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,42699,2413978.html
      • ruczaj.x czas jasno powiedzieć- jego działania są szkodliwe 12.01.05, 09:23
        czas jasno powiedzieć- jego działania są szkodliwe dla mieszkańców miasta Krakowa, a to co próbuje zrobić na Ruczaju-Zalesie - TO ZWYCZAJNE SZALEŃSTWO,cóż za niewybaczalny błąd, że na niego głosowaliśmy.
    • xed http://www.protest.itour.pl/ 12.01.05, 01:37
      Zobaczcie o co chodzi ...
    • Gość: PiotrS Re: Marczynskiego IP: *.kki.krakow.pl 12.01.05, 06:10
      Potwierdzam, a nawet jest gorzej niz opisano w artykule
      • Gość: aga Re: Marczynskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 07:32
        kupilismy mieszkanie w okolicy za ciężkie pieniądze, a teraz okoloca robi się
        mocno podejrzana :/
        dzieciaki plątajace się bez celu, "mlodziez" z piwem i winem - dramat,
        powaznie mysle o wyprowadzce - tylko kto kupi mieszkanie w takim sasiedzwtwie???
      • kko2 Re: Marczynskiego 12.01.05, 09:35
        Żeby kupić mieszkania na moim 'wymarzonym' osiedlu wzięłam z mężem kredyt na 30 lat. Osiedle komunikacyjnie nienajlepsze, ale ogólnie to była ładna i bezpieczna okolica. Po wprowadzeniu się komunalnych z każdym miesiącem jest coraz gorzej: okradzione samochody, zastraszone dzieciaki.
        Co ja mam teraz zrobić? Mieszkańcy Ruczaju musicie się bronić. Trzymam za was kciuki.

• Gość: viva Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:23
      A ja odnoszę wrażenie , że większość piszących to osoby skrajnie
      nietolerancyjne .Ludzie nie są winni ,że popodli w biedę i ubóstwo -zawinił
      idiotyczny system .I jeżeli tak będziemy traktować tych ludzi , to tylko
      pogłębimy patologię .Krakowskie kołtuny skutecznie dają o sobie znać ....
      • amb25 Re: Czas slumsów w Krakowie? 12.01.05, 09:03
        Czy dla Ciebie tolerancja to objętność?
        Postaw się w sytuacji młodego chłopaka który będzie chciał zaprosić sową
        dziewczyę do domu. Bedzie mieszkał na "Majchrówce" (os. komunalne. przyp. aut.
        to na cześć pomysłodawcy). Nie bedzie mu wstyd, szczególnie jeśli dziewczyna
        będzie pochodziła z innego środowiska? Jak Dziewczyna zaprosi rodziców jej
        chłopaka na Majchrówkę, żeby przyjąć jego oświadczyny? Nie bedzie jej wstyd? Ja
        też pochodzę z rodziny wielodzietnej i wiem jak okrutni potrafią być ludzie,
        szczegolnie dzieci i młodzież.
        Zwróć uwagę, że w dzisiejszym społeczeństwie liczą się niestyty tylko
        pieniądze. A ty propnujesz naznaczenie tych ludzi biedą, chcesz narazić ich na
        ostracyzm, zabrać wszelkie szanse na zasymilowanie się ze społeczeństwem, na
        wyjście z biedy. To rodzi agresję, do tego dążysz? Tylko bogatszy sąsiad może
        pomóc załatwić pracę (bo moze ma małą firmę i właśnie kogoś potrzebuje?) - pan
        z pod budki z piwem palcem nie kiwnie. Gwarantuję Ci. Czy w ten sposób chcesz
        pomagać biednym?
        Na pomoc społeczną idą pieniądze z moich podatków. Ja chcę, żeby były one
        wydawane sensownie, dość pieniędzy się marnuje. Jesteśmy biednym krajem na
        marnotrawstwo nas nie stać. Pomoc powinna przynosić efekty. Zamnięcie w gettcie
        nie da żadnego efektu, wprost przeciwnie.
        Wszyscy zwolennicy slumsów mówią tylko o ludziach pokrzywdznych przez los (choć
        częściej są pokrzywdzeni z własnej winy). Dlaczego nikt nie troszczy się o nas,
        którzy będziemy narażeni na te wszystkie nieprzyjemności (przykład - bloki
        Marczyńskiego - tylko trzy)?
      • Gość: Ja Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:34
        Viva - zapraszam na Marczyńskiego. Od dawna wiadomo, że jeśli ludzie za darmo
        dostają coś, nie szanują tego. Jestem osobą tolerancyjną, ale większość tych
        ludzi popadła w biedę i ubóstwo - jak piszesz - na własną prośbę. I wcale nie
        widać, żeby ci ludzie byli biedni. Ilość fajerwerków wystrzelonych z bloków
        gminnych w Nowy Rok raczej nie pokazuje ich biedy... Ciekawe, że z okolicznych
        bloków komercyjnych nie poleciały żadne fajerwerki. Ludzie którzy za ciężkie
        pieniądze kupili w tej okolicy mieszkania, uwikłani w kredyty na najbliższe
        dziesięciolecia, szanują to, do czego doszli kosztem ciężkiej pracy i
        wyrzeczeń. "Biedni ludzie" właśnie dzięki idiotycznemu systemowi są
        przyzwyczajani do nicnierobienia, bo przecież najprościej jest pójśc i prosić,
        bo się komuś należy. A efekty widać błyskawicznie...
        • Gość: bobrowy_lasek Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 12.01.05, 20:41
          no, to akurat jest zaiste dobry przykład - biedni puszczają fajerwerki - znaczy
          mają pieniądze, bogaci nie puszczają - znaczy ledwo ciągną od 1-go do 1-go;
          oklaski za proste myślenie
          • Gość: poczytaj mi mamo chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi... IP: 62.233.214.* 12.01.05, 20:45
            • Gość: bobrowy_lasek Re: chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 12.01.05, 21:22
              w takim razie wypowiadaj się jaśniej i staranniej dobieraj przykłady
              • Gość: Ja Re: chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:54
                Wypowiadam się jaśniej: jak dostajesz mieszkanie za darmo, stać cię na
                puszczenie z dymem w ciągu paru minut kilkuset złotych, bo nie musiałeś
                wcześniej zapożyczyć się w bliższej i dalszej rodzinie, banku (kredyt na
                średnio 15-20 lat) itp. Państwo (czyli ja, płacąc podatki) funduje biedakom
                zabawę. A jak nie będziesz płacić czynszu, bo pieniądze wydałeś na fajerwerki,
                to zwrócisz się do miasta po pomoc bo nie masz z czego żyć i ja znowu za to
                zapłacę.
                • Gość: bobrowy_lasek Re: chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 13.01.05, 14:17
                  po pierwsze: w innym wątku już napisałem, że ludzie w blokach deweloperskich
                  tak samo mogą nie dbać o dobro wspólne i narażać na nieprzyjemności, choć
                  przyznaję, że zapewne wśród mieszkańców komunalnych jest to zjawisko częstsze
                  po drugie: podejrzewam, że 10 pln zaoszczędzone na fajerwerkach nie wystarczy
                  na pokrycie czynszu, a nawet biedny człowiek chce mieć choć chwilę radości w
                  życiu
                  po trzecie: bez względu, gdzie tacy ludzie mieszkają i na co wydają swoje
                  pieniądze, podatnicy i tak będą musieli za nich płacić
                  po czwarte: obyś nigdy nie znalazł się w sytuacji, kiedy musisz się zwrócić do
                  państwa o pomoc (zasiłek, mieszkanie komunalne, zapomoga itd. itp.), bo
                  przecież nie chcesz, żeby podatnicy na to płacili
                  • Gość: buhaha za 10 zł to mozesz sobie kapiszony kupic IP: 62.233.214.* 13.01.05, 14:33
                    a nie fajerwerki
                    • Gość: bobrowy_lasek Re: za 10 zł to mozesz sobie kapiszony kupic IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 13.01.05, 14:46
                      widocznie słabo zorientowany jesteś - za tyle możesz mieć zabawę ogniami
                      sztucznymi na ok. 3 minuty;
                      ale nawet gdyby tak nie było - niech będzie, że mowa o 20-30 pln - to nadal nie
                      pokryje chyba wartości czynszu, nawet w "komunalce"
                      oklaski za rzeczowe zbijanie argumantów, a raczej za demagogię
                      • Gość: Podatnik Re: za 10 zł to mozesz sobie kapiszony kupic IP: 62.233.163.* 14.01.05, 08:37
                        bobrowy_lasku widać, że jesteś zatwardziale osadzony w "poprzedniej epoce".
                        Krytykujesz innych za bledy logiczne, a sam siejesz kolego demagogie. Czyli mam
                        rozumiec, ze to jest logiczne: skoro nie mam 200 pln na czynsz to sobie
                        popuszczam fajerwerki za 30 pln i bede mial jeszcze mniej ale za to swietny
                        ubaw przez 3 minuty!!!! Acha - tak postepuja ludzie odpowiedzialni, to coś
                        nowego...
                        Pozdrawiam
                        • Gość: bobrowy_lasek Re: za 10 zł to mozesz sobie kapiszony kupic IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 14.01.05, 14:10
                          mój ty biedny zadłuzony na mieszkanie podatniku, ale jednak na siedzenie w
                          necie cię stać, a przecież mógłbyś odłożyć na kredyt... :-P
                          ludzie nawet w skrajnie trudnej sytuacji życiowej sprawiają sobie drobne
                          przyjemności - papierosy, prezenty pod choinkę, fajerwerki na sylwestra itd.,
                          itp.; jeśli tego odmawiasz ludziom - nie mam słów;
                          nie twierdzę, że takie zachowanie jest logiczne, twierdzę tylko, że
                          to "ludzkie";
                          jeśli chodzi o twój atak personalny - chyba jestem zbyt młody na to, żeby być
                          osadzonym w "poprzedniej epoce"; uważam, że takie słowa świadczą właśnie o
                          demagogii
                  • Gość: Podatnik Re: chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. IP: 62.233.163.* 14.01.05, 08:32
                    Człowieku!! Są ludzie, którzy z godnością przyjmują swoją trudną sytuację,
                    życiową i starają się ze wszystkich sił z niej wyjść, i znam takich, którym sie
                    udaje !!!, a są tacy, którzy tylko żądają kolejnych zasiłków, za pracą nawet
                    się nie rozglądają bo "przecież wiadomo, że nie ma..." a na antene satelitarną
                    i kilka piwek codziennie ich stać....
                    Problem tylko jak pomóc tym pierwszym , a izolować tych drugich !!!!!
                    • Gość: bobrowy_lasek Re: chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 14.01.05, 14:16
                      1/ też znam takich ludzi, ale znam też takich, którzy starają się ze wszystkich
                      sił, a jednak im sie nie udaje i bez względu na to, czy się tego domagają, czy
                      nie - należy im pomóc
                      2/ owszem, istnieją także ludzie, którzy nic nie robią, a roszczą sobie do
                      czegoś prawo - tego nie neguję
                      3/ IZOLOWAĆ??? czyli wybudować getto? czemu więc nie na Ruczaju - dajesz
                      zwolennikom tego rozwiązania argument do ręki! chyba, że myślisz o wybudowaniu
                      osiedla w środku Puszczy Niepołomickiej
                      4/ dobrze wiesz, że nikt nie jest w stanie sprawdzić i sprawiedliwie rozdzielić
                      tych dwóch kategorii ludzi, o których piszesz (choć miasto twierdzi, że tak
                      właśnie uczyni w przypadku komunalki na Ruczaju)
                      5/ uważam, że w jakiś sposób należy pomagać wszystkim, nawet tym, których ty
                      chciałbyć izolować
                      • ruczaj.x Re: chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. 14.01.05, 14:32
                        Pomysł osiedlania najbardziej patologicznych jednostek w izolowanych osiedlach jest jak najbardziej poprawny (zresztą postulowany nawet przez Prezydenta Majchorowskiego).
                        Nie może być tak, że jedna rodzina rozwala życie całej klatce.
                        Co do miejsc, mamy już coś takiego za hutą im. Sędzimira w Zastowie (tam naprawde diabeł mówi dobranoc).
                        I już choćby perspetywa zamieszkania w takim miejscu jest dobrą motywacją do przestrzegania dobrosąsiedzkiego porządku. Pomysł budowania takiego osiedla na dynamicznie rozwijającym się Ruczaju-Zalesie (5 km do centrum) zwyczajnie tym razem przemilcze.

Nie może być tak, że jedni ciężko pracują przez całe życie, kredyty na 30 lat... i mieszkają w identycznych warunkach jak osoba, która nigdy nie tknęła sie pracy. Przyznasz?
                        Jeśli pomagamy to pomagajmy optymalnym kosztem... a nie poprzez budowe eksluzywanego osiedla komunalnego (bo z opisów pani Bury czy Szczawińskiej taki właśnie wyłania nam się obraz).

Otwartym pozostaje pytanie dla kogo miało być przeznaczone to osiedle... być może właśnie dla krewnych i znajomych Królika.. kto wie?

pozdrawiam
                        • Gość: bobrowy_lasek Re: chyba nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 14.01.05, 14:43
                          w takim razie jesteśmy w domu: chodzi o zwyczajną spychologię :-(
                          już współczuję mieszkańcom Zastowa
                          • ruczaj.x widzę, że nie bardzo kojarzysz temat Zastowa... 14.01.05, 15:36
                            tam jest tylko i wyłącznie osiedle socjalne... dookoła nic (nie byłem osobiście, ale kilka osób polecało mi wycieczkę w te rejony)

Ale tak jak mówie, nie ma innego wyjścia, niestety są wśród nas jednostki które nie poddają się żadnej resocjalizacji.. i naprawdę trudno oczekiwać, że ktokolwiek zgodzi się na niszczenie swojego życia w imie... w sumie nawet nie wiadomo czego.

a tym czasem polecam zdjęcia z trzech ostatnich sukcesów komunalnych naszego miasta
                            na uwagę zasługują obrazki z Marczyńskiego (budynek został zasiedlony kilka miesiecy temu)
                            www.itour.pl/protest/zdjecia/galeria.php
                            pozdrawiam serdecznie
                            • Gość: bobrowy_lasek Re: widzę, że nie bardzo kojarzysz temat Zastowa. IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 14.01.05, 18:39
                              ok, wobec tego w kwestii zastowa się nie wypowiadam
                              natomiast nie próbuj epatować zdjęciami zdewastowanych bloków - sam mieszkałem
                              w wielkiej płycie wśród "normalnych" ludzi i przeżyłem totalne zniszczenie
                              świeżo wyremontowanego bloku, widziałem tez wiele innych bloków na swoim
                              osiedlu doprowadzonych do podobnego stanu bez względu na to, kto tam mieszkał;
                              sprawcami byli zarówno niektórzy mieszkańcy, jak i włócząca się ulicami (a zimą
                              przesiadująca na klatkach schodowych) młodzież;
                              nawiasem mówiąc nawet jedna patologiczna rodzina w bloku (czyli zgodnie z ideą
                              rozproszenia) potrafi doprowadzić do takiego stanu;
                              módl się więc, aby przypadkiem miasto nie kupiło na wtórnym rynku mieszkania
                              dla komunalnych w twoim bloku (a jak widac miasto "stać" nawet na kupno drogich
                              lokali), bo możesz mieć pecha;
                              przyznaję, że dramatyczne fotki mogą spełniać krótkotrwały efekt propagandowy
                              wśród mieszkańców "zagrożonych" osiedli, ale na dłuższą metę to tylko
                              dokumentacja powszechnego zjawiska
                              • ruczaj.x ale rodzina patologiczna na klatce... 14.01.05, 22:44
                                ale rodzina patologiczna na klatce... to nie jest część naszego pomysłu...
                                jeszcze raz:
                                osoby biedne, niesprawiające problemów - rozproszone równomiernie po Krakowie
                                osoby z zachowania patologicznymi - np. do przykładowego Zastowa, tyle...

Jeśli osoby z pierwszej grupy zaczna sprawiać problem - mogą za karę wylądować na osiedlu socjalnym (doskonała motywcjaca do lepszego zachowania!)
                                Osoby na osiedlach socjalnych powinny być otoczeni opieką, wprowadzone powinny być pewne formy resocjalizacji (np. prace społeczne). W przypadku wyraźnej poprawy możliwość przeniesienia do normalnego osiedla.

Kij i marchewka.
                                I nie możemy dopuścić do sytuacji kiedy jedna rodzina terroryzuje cały blok... w takim przypadku powinna następować natychmiastowa eksmisja do baraków.

Być może brzmi to nieco okrutnie, ale niestety tylko w ten sposób możemy pomóc tym ludzią jak i mieszkańcą Krakowa.

Co do fotek, nie wiem w jakich miejscach Krakowa mieszkałeś.

Ja mieszkałem przez pół życia na blokowisku w Sosnowcu, później troszkę wynajomowałem w Krakowie (kilka miejsc), ale w życiu nie widzałem takiej dewastacji, (gdybym mógł oddać na zdjęciach wrażenia, że tak to nazwę zapachowo-dzwiękowe miałbyś pełny obraz sprawy).

Tak się składa, że dwa dni temu dowiedziałem się, że mój wspaniały deweloper tak właśnie zrobić na 3 budynki miasto zakupiło 10 mieszkań.
                                Nie rozumiem za bardzo idei kupowania nowych, raczej drogich mieszkań... no ale taka polityka.
                                Na pewno ma to więcej sensu niż stawianie osiedla na 2-3 tys. najbiedniejszych.

pozdr.
      • ruczaj.x Ale dlaczego chcesz tych pokrzywdzonych przez los 12.01.05, 09:47
        Ale dlaczego chcesz tych pokrzywdzonych przez los skazywać na życie w gettcie biedy.
        Myślisz, że stawianie nowiutkich, wyposażonych mieszkań na bardzo drogich gruntach to dobre rozwiązanie problemu? Przecież za te 80 mln. (za 760 mieszkań) można by kupić o wiele więcej używanych mieszkań, w mniej atrakcyjnych lokalizacjach (szacujemy, że 20% więcej ~ 100 rodzin dodatkowo!!).
        Pomijamy fakt, że na mieszkania na tym osiedlu będzie trzeba czekać prawie 2 lata!! Nie szybciej i taniej byłoby zwyczajnie kupić te mieszkania?
        Na niskich parterach, ślepe kuchnie... takie używane lokum można kupić za bardzo małe pieniądze.

Inna sprawa, myślisz, że oni chcą mieszkać w takich enklawach?
        Poczytaj sobie o innej inwestycji tego typu:
        www.zyciekrakowa.pl/nowahuta/index.php?option=content&task=view&id=525&Itemid=
        tyle, że na wiele mniejszą skale. Rozmiawałem osobiście z grupą mieszkańców - praktycznie każdy chciałby stamtąd uciekać jak najdalej, oni marzą o życiu w normalnych warunkach.

Więc, dlaczego prezydent znowu chce ich wpakować do getta???

pozdrawiam serdecznie
        • gelarth Re: Ale dlaczego chcesz tych pokrzywdzonych przez 12.01.05, 10:47
          Czy takie nagromadzenie osób o niskich dochodach w jednym miejscu daje im szansę
          normalnego życia? Czy zapewnia im bezpieczeństwo? Czy daje gwarancje, że nie
          będzie miało negatywnego wpływu na okolicę, jej wygląd, poczucie bezpieczeństwa
          okolicznych mieszkańców? Czy działalność Prezydenta nie tworzy getta? Jeśli nie
          teraz, to w czasie najbliższych lat? Spójrzmy w przyszłość: socjologowie,
          psychologowie, statystyki policyjne mówią jedno – tam gdzie następuje kumulacja
          biedy, tam wzrasta liczba zachowań patologicznych i kryminogennych. Wśród
          mieszkańców takich osiedli budzi się poczucie odrzucenia, wyalienowania i wręcz
          wrogości do tych spoza ich osiedla. Skutkiem są pobicia, kradzieże, akty
          wandalizmu, poczucie beznadziei, ucieczka w narkotyki i alkohol – dodatkowe
          czynniki kryminogenne. Dlatego nie twórzmy takich skupisk biedy, nie twórzmy getta
      • Gość: Tomek Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:47
        S...
      • Gość: Podatnik Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: 62.233.163.* 14.01.05, 08:26
        Co Ty za brednie wypisujesz?? "Krakowskie kołtuny" ????
        To chyba ewidentna prowokacja ??! Jeżeli nie, to sobie poczytaj artykuły,
        o "systemie" i biednych, popadających w ubóstwo. Zwróć uwagę, że właśnie takie
        działania Janosika Majhroskiego przyzwyczajaja tych ludzi , ze wszystko im sie
        nalezy za darmo, a pracowac za 700 "dla kapitalisty" to oni nie beda....
        Milej lektury....

www.zyciekrakowa.pl/nowahuta/index.php?option=content&task=view&id=525&Itemid=

www.wprost.pl/ar/?O=60267
    • scottii Będe głosował na Kośmidra!! podobnie jak wszyscy 12.01.05, 09:09
      moi znajomi. Super gość!
      • Gość: bobrowy_lasek Re: Będe głosował na Kośmidra!! podobnie jak wszy IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 12.01.05, 20:44
        założę się, że słyszysz o gośiu pierwszy raz; czy wiesz, jak działa w RM? czego
        dokonał? ile zdział? liczy się dla ciebie jedna akcja czy cała kadencja? na
        kogo głosowałeś ostatnio? pamiętasz jeszcze nazwisko czy tylko partię? czy
        wiesz, co robi "twój" radny? czy kontrolujesz go? masz znim kontakt? wiesz,
        gdzie ma biuro?
        • Gość: Mat Re: Będe głosował na Kośmidra!! podobnie jak wszy IP: *.bphpbk.pl 13.01.05, 09:58
          Ja się z Nim zetknąłem kilka lat temu, gdy był radnym Dzielnicy II, a ja-
          kwaterunkowym lokatorem w tejże dzielnicy. Muszę powiedzieć że od początku
          zrobił dobre wrażenie, reprezentował nas sprawnie i profesjonalnie.
    • Gość: Bastus Nareszcie... ktoś nas zauważył! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:31
      Tu nie chodzi o konflikt. W budynku przy ul. Kuźnicy Kołłątajowskiej 16d są 23
      mieszkania należące do gminy. Mieszka w nich wielu po prostu normalnych ludzi.
      Ale nawet wśród starszych mieszkańców zdarzają się tacy, którzy potrafią zatruć
      życie sąsiadom. Starszy pan chodzi po korytarzu z papierosem i popielniczką,
      choć w budynku obowiązuje zakaz palenia. Ten sam najemca posiada psa, który nie
      pozwala spać sąsiadom od wielu miesięcy. Na ścianie obok windy na parterze
      pojawiają się napisy. Regularnie zamalowuje je inny z najemców lokali gminnych,
      bo mu wstyd. W zeszłym tygodniu dwie pijane kobiety rozłożyły się na ostatnim
      piętrze, zabrudziły windę. Okazało się, że to matka jednej z lokatorek
      mieszkania gminnego. W rozmowie z córką kobiety, której nie było w budynku (stąd
      matka "czekała" na nią na korytarzu), dowiedziałem się, że wezwała już policję.
      Patrol, który zjawił się na miejscu pouczył kobiety i odjechał. Wyprowadzeniem
      ich z budynku musiałem zająć się sam wraz z innym najemcą gminnym. Prezes SM
      Salwator sp. z o.o. kłamie, mówiąc że mieszkańcy naszego bloku nie są przeciwni
      tej sytuacji (artykuł w "Gazecie Krakowskiej"). Zostaliśmy przez TBS Salwator
      sp. z o.o. oszukani. Dowiedzieliśmy się o mieszkaniach gminnych dopiero w
      momencie podpisywania umów sprzedaży u notariusza. Inwestor miał już nasze
      poeniądze. Za niezawarcie umowy groziła nam kara umowna 5 tys. zł. Teraz nikt
      nie chce z nami rozmawiać. Nasze mieszkania tracą na wartości, a za powstałą
      sytuację ani prezes TBS Salwator sp. z o.o. ani prezydent Miasta Krakowa nie
      bierze odpowiedzialności.
      • Gość: Tomek Re: Nareszcie... ktoś nas zauważył! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:39
        Mieszkam na Kuźnicy. Szkoda Majchrowski, że nie domyślasz się co o tobie ...
        myślę. Bo u ciebie z myśleniem kiepsko, widzę. A nie "połuciłeś" w ostanim
        czasie jakiegoś domku. Ktoś ci nie wybudował?
        Bujaj sie z tego miasta.
        • ma_emi Dlaczego nikt nie zauważył 12.01.05, 10:59
          Mieszkałam w blokach z wielkiej płyty przez prawie 30 lat. Kiedy moi rodzice
          zaczynali tam mieszkać też była prowadzona polityka "rozpraszania" ale kogo
          innego. Rozpraszano element niebezpieczny czyli inteligencję. W naszej klatce
          na 20 rodzin mieszkało kilka rodzin lekarskich (element podejrzany), zwykli
          ludzie pracujący i kilka rodzin patologicznych. Efekt był taki, że libacje tych
          ostatnich zawsze kończyły się interwencją sąsiadów lub milicji. Wiedzieli,że
          takie zachowanie nie znajdzie NIGDY aprobaty innych sąsiadów. Każda
          impreza=interwencja. Efekt końcowy: patologiczni zrobili wszystko, żeby się
          zasymilować. RAzem z innymi sąsiadami uprawiają teraz ogórdek ZEBY BYŁO ŁADNIE
          PRZED BLOKIEM. Zajęło to 30 lat ale teraz każdy powie, że było warto.
          Podsumowując:
          1. WSZYSTKICH DA SIĘ ROZPROSZYĆ (nasze państwo zostawiło nam na to dowody)
          2. JEŻELI BIEDNYCH UMIEŚCIMY WSRÓD BIEDNYCH BĘDĄ WIDZIELI ŻE BIEDA JEST NORMĄ
          3. JEŻLELI PATOLOGICZNYCH UMIEŚCIMY WŚRÓD PATOLOGICZNYCH BĘDĄ WIDZIELI ŻE
          PATOLOGIA TO NORMA
          4. JEŻELI PREZYDENT MAJCHROWSKI ZREALICUJE SWÓJ PLAN NA RUCZAJU MINIE
          NASTĘPNYCH 30 LAT I BĘDZIE BARDZIEJ BIEDNIE I PATOLOGICZNIE

Pozdr.
          • inezja21 Re: Dlaczego nikt nie zauważył 12.01.05, 13:45
            Witaj w klubie,dokładnie taka sam sytuacja:)))
      • Gość: bobrowy_lasek Re: Nareszcie... ktoś nas zauważył! IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 12.01.05, 20:48
        chciałbym zauważyć, że tak samo zachowują się "normalni", "młodzi", "zdrowi"
        ludzie w blokach deweloperskich, rzekomo tak dbający o swoje otoczenie i
        szanujący współmieszkańców: pety i dym papierosowy na klatce, wycieranie butów
        z g... na schodach, psy srające na chodnikach (o trawnikach nie wspomnę), muza
        na pełny regulator w środku nocy...
        przy okazji pytam, jak te osoby wychowają swoje dzieci; czy ich latorośle będą
        szanować innych mieszkańców bloku i dobro wspólne? wątpię :-(
        • Gość: Mat Re: Nareszcie... ktoś nas zauważył! IP: *.pl / 212.244.43.* 12.01.05, 21:13
          Taak? Podaj jakiś przykład. Ja jak szukałem mieszkania zwiedziłem dziesiątki
          kilkuletnich bloków z prywatnymi mieszkaniami w różnych miejscach Krakowa. Dymu
          na klatce ani g... na schodach nigdzie nie stwierdziłem.
          • Gość: bobrowy_lasek Re: Nareszcie... ktoś nas zauważył! IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 12.01.05, 21:23
            Raciborska
            • ruczaj.x Cooo???? a jaki numerek konkretnie 13.01.05, 00:05
              • Gość: bobrowy_lasek Re: Cooo???? a jaki numerek konkretnie IP: *.pl / 212.244.43.* 13.01.05, 08:29
                a ty co? komisja śledcza? psie qpy chyba widziałeś na własne oczy?
    • Gość: sm Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: 5.5R4D* / *.delphiauto.com 12.01.05, 11:03
      mam nadzieje, ze do tego nei dojdzie na ruczaju. na razie mieszka sie tam dosc
      przyjemnie, ale jesli zrobi sie tak jak na wegierskiej gorce, to trzeba bedzie
      spadac.
      Mam nadzieje, ze radni cos wymysla, a prezydent - niech sobie slumsy robi w
      swoim rodzinnym Sosnowcu!
    • Gość: Paweł B. Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 12.01.05, 11:09
      Jestem przeciw koncentracji mieszkań komunalnych, bez względu na to gdzie będą
      budowane. Zresztą wyniki ankiety pokazują dobitnie, że tak myśli więcej.
    • walo74 Nowe bloki komunalne tez sa potrzebne 12.01.05, 11:10
      Gazeta Wyborcza troche przesadza Nie mozna sprowadzac wszystkich osob ktore
      beda mieszkac w komunalkach do zlodzieji i bandytow. Gdzie wykwaterowac ludzi
      z prywatnych kamienic ze Starego Miasta mieszkajacych wczesniej na 100 metrach.
      Ty mieszkan potrzeba bardzo duzo wiec mozna dzialac dwutorowo i kupowac stare
      mieszkania (dla rodzin z problemami) i budowac lepsze (dla wdow po
      generalach, profesorach , dla kombatantow itd)
      • gelarth Re: Nowe bloki komunalne tez sa potrzebne 12.01.05, 11:19
        Prezydent też tak mówi - ale nie wspomina o tym że pierszeństwo maja osoby
        eksmitowane na podstawie wyroku sądowego jeżeli właściciel mieszkania wystąpił o
        odszkodowanie(a kogo się eksmituje -osoby nie płacące czynszu,zakłócające
        spokój, uciążliwe dla mieszkańców)
        A co do wdów i in.- z tego co wiem miasto będzie miało propozycje dla
        właścicieli kamienic by im dopłacać do mieszkań dla takich osób- więc one będą
        miały gdzie mieszkać - właściciele pozbędą się tylko niewygodnych - a prezydent
        ich zgromadzi wszystkich w nowiutkich mieszkaniach by mieli co niszczyć,by im
        bylo blisko jak będą chcieli pobić studentów na pobliskim Campusie, by było
        blisko po radia samochodowe na pobliskich osiedlach. A policja po kilku
        interwencjach rozłoży ręce bo przecież nie mogą na okrągło stać tylko w pobliżu
        jednego osiedla.
      • Gość: rozbawiony walo74 alias aniarr, iinezja i kilka innych ników IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 11:30
        daj juz spokój jełopko :D

znajdź sobie inny obiekt agresji. może poświęcisz jakiś kwiatek w doniczce na
        oknie?
        zacznij też koniecznie pracować bo od tego siedzenia w domu na dobrego pasterza
        zupełnie ci odbija.

aha, nie zapomnij o wizycie u lekarza.
        potrzebujesz namiar na dobrego psychologa?

pozdrawiam i życzę rychłego powrotu do zdrowia
      • ruczaj.x i masz kilka tysięcy wdów po generałach? 12.01.05, 12:04
        Sprawdz może w urzędzie ile jest takich osób, a później się wypowiadaj.

NIE MOŻNA DZIAŁAĆ DWUTOROWO... bo tworzenie gett jest złem... to chyba oczywiste.

I gwarantuje Ci, że wdowy nie będą zadowolone z mieszkania wśród najbiedniejszych.
    • Gość: slawo21 Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.inetia.pl 12.01.05, 11:16
      To okropny pomysł, mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, dlaczego władze miasta
      ne liczą ze zdaniem mieszkańców, prezydent niczego z mieszkańcami nie
      konsultował. Selekcja mieszkańców do mieszkań komunalnych to bzdura!
      • Gość: bobrowy_lasek Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 12.01.05, 20:52
        było się interesować, a nie budzić z ręką w nocniku; liczyłeś/aś, że majcher
        będzie chodził po kolędzie i pytał każdego o zdanie; taką wybrałeś/aś RM i masz
        za swoje
    • Gość: gettofob Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: 62.89.126.* 12.01.05, 11:16
      Mieszkańcy Ruczaju powinni zrzucić się na wycieczkę prezydenta do Harlemu w NY.
      Objazd śladami crime stories!!
    • Gość: dragon4 Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.inetia.pl 12.01.05, 12:17
      Jeśli, jak przyznał w TV Radny p. Kośmider Policja nie radzi sobie z jednym
      blokiem przy ul. Kobierzyńskiej 96, to co będzie z całym nowym osiedlem?
      • Gość: czy to aby żart? kupia sobie skoty z demobilu i nimi bedom jeżdzić IP: 62.233.214.* 12.01.05, 13:06
    • ruczaj.x ciekawy dobór prasówki na www.krakow.pl 12.01.05, 12:31
      Ciekawy dobór prasówki na www.krakow.pl/art/przegladprasy.php

naszego tamatu... jakoś zabrakło.. ciekawe dlaczego? ;)
      • Gość: he ah, przecież to taka drobnostka IP: 62.233.214.* 12.01.05, 13:08
        kto by się tym chwalił, skromnisie :]

to w końcu tylko nowe getto dla "nieudanych" w krakowie.
      • Gość: maria waskowicz Artykul jest nie obiektywny IP: *.ists.pl / *.ists.pl 12.01.05, 13:35
        Ten artykul jest nie obiektywny dlatego go nie ma pod linkiem ktory podajesz,
        na cale szczescie dzis z GW dawali encyklopedia wiec i gazeta sie rozeszla juz
        o 7 rano i wyladowala w wiekszosci wypadkow w koszach
        • inezja21 Re: Artykul jest nie obiektywny 12.01.05, 13:46
          oj maryś,maryś,a msz ty w głowie olej????????????
        • kameleonia "Nieobiektywny" pisze się razem:))) 12.01.05, 13:53
          I uczą tego już w podstawówce.Jesli masz problem z tego typu wyrazami,może
          najlepiej pisać że "Artykuł nie jest obiektywny"?
          Niestety,i tu popełniasz błąd,bo jest jak najbardziej obiektywny.
          Oj,Maryś,Maryś...
        • Gość: rozbawiony kolejny nick tej samej osoby... :D IP: 62.233.214.* 12.01.05, 13:59
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=19352761&a=19367055
          • inezja21 umiesz odróznić ii od i ?????????????? 12.01.05, 14:13
            iinezja21 to palant który podszył się pode mnie,poszukaj na forum Architektura
            a przekonasz się,że mam rację:)
            ja jestem prawdziwą inezją21.
            Można mnie rozpoznać po sygnaturce,napisz też do ruczaja.x a on ci
            potwierdzi.Poza tym ja mogę pisać na forum "Nasz Ruczaj", a nick "iinezja21"
            jest tam zablokowany.
            Maria Waskowicz to kolejne wcieleonie aniarr i walo.
            Nick iinezja21 został stworzony,by mylić i widze że ty też dałeś się nabrać.
            Pełna jasność:
            JESTEM PRZECIW KOMUNAŁKOM NA RUCZAJU A iinezja21 jest ZA.
            ok?
            • Gość: rozbawiony relax, relax :D - umiem, popatrz uważnie słońce... IP: 62.233.214.* 12.01.05, 14:19
              to do postu marii jakiejśtam :> - przecie napisałem iinezja...
              • inezja21 Re: relax, relax :D - umiem, popatrz uważnie słoń 12.01.05, 14:23
                oki,drzewko mi sie skrzywiło
              • iinezja21 Sorki za inezje :)) 12.01.05, 17:21
                Sorki za moja siostrzyczke nickowa :), ona jest taka jeszcze szalona i
                dziecinna zarazem ze trzeba jej wybaczyc:)) juz nawet nicka zmieniala ale
                jeszcze sama nie wie czego chce ale spokojnie z czasem bedzie rozsadniejsza
                • inezja21 Re: Sorki za inezje :)) 12.01.05, 21:14
                  nikt nie bierze cie juz powaznie gosciu,po tym co napisalam:P
                • kameleonia Re: Sorki za inezje :)) 12.01.05, 21:30
                  Jesteś naprawdę zabawny.
        • ruczaj.x a może wręcz przeciwnie...:) 12.01.05, 14:58
          wie Pan/Pani... niektórzy jeszcze czytają gazety, szczególnie dodatki lokalne

pozdr.
    • Gość: G. Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 12.01.05, 13:42
      Ludzie - jak to czytacie to bierzcie też udział w ankiecie która jest obok,
      móecie też o tym znajomym - to też argument w dyskusji z prezydentem i
      radnymi(ile osób sie wypowiadało i jakie nalezy wyciągnąć wnioski)
    • Gość: DO rADNYCH Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.blast.pl / *.devs.futuro.pl 12.01.05, 14:18
      może wreszczie radny Kjetan d'Obym i radna p.Teresa Starmach da spokojnie zyc
      ludziom na starych osiedlach Nowej HUTY. dZIEKI NIM MY LUDZIE W PODESZŁYM
      WIEKU NIE MOŻEMY SPOKOJNIE ŻYĆ.mOZE POSZUKAJA U SIEBIE WOLNYCH LOKALI I ODADZA
      JE LUDZIOM BIEDNYM LUB RODZINA PATOLOGICZNYM mOZE W TEDY PRZKONAJA SI E JAK TO
      ZYJE SIE WSROD TAKICH SASIADÓW. w STAREJ nOWEJ hUCIE POWSTAŁY WSPÓLNOTY
      MIESZKANIOWE I PROSIMY NIECH LUDZIE KUPUJA MIESZKANIA BO JEST TU BARDZO
      ŁADNIE .JEST DUŻO ZIELENI A DZIEKI TAKIM RADNYM TO MIASTO ZOSTAŁO ZNISZCZONE,
      ZDEGRADOWANE
    • Gość: mkstan@interia Re: Czas slumsów w Krakowie? IP: *.budimex.com.pl 12.01.05, 14:33
      Po cholerę, francowate komuchy, wyburzały slumsy i przenosili ludzi z ruder na
      Kazimierzu na Kozłówek lub do Huty. Byłyby jak znalazł !!!
      I to przenosili "na siłę". To ci dopiero dali w d...
      Wszystkich takich co przyczynili się w dawnych czasach do likwidacji slumsów
      (czyli komuchów) należy postawić przed komisją Wasermanna, Rokity i Wałęsy.
      To jest spore osiagnmięcie stworzyc slumsy w Krakowie. GRATULACJE !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka