kaq 11.01.05, 22:39 Czy ktoś wie coś o zebraniu wspólnoty mieszkańców Londynu? Jakoś tak teraz miało być... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
europejskie Re: Londyn - zebranie wspólnoty 11.01.05, 23:03 zebranie jest na bank w styczniu 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
xed Re: Londyn - zebranie wspólnoty 11.01.05, 23:34 w polowie grudnia rozmawialem o tym z zdministratorkami ... zebranie wspolnoty planowane wtedy bylo na 29 stycznia 2005 (sobota) Mam dokumenty, ktore przygotowaly administratorki: projekt statutu projekt uchwaly powolujacej rade wspolnoty projekt uchwaly dotyczacej sposoby naliczania platnosci projekt 'regulaminu' wspolnoty w tym trybu i sposobu glosowania projekt regulaminu porzadkowego nieruchomosci rozeslalem te dokumenty do kilku sob ktore zidentyfikowalem wczesniej (w czasie protestu) jako mieszkancow Londynu. Wiem ze kilka osob odeslalo swoje uwagi do administratorek. Jesli masz chwile czasu i ochote na zapoznanie sie z tymi dokumentami prosze o maila xed@gazeta.pl Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
kaq Re: Londyn - zebranie wspólnoty 12.01.05, 00:00 No to się zebranie wspólnoty zgra terminem z wizytą księdza po kolędzie (też akurat 29 stycznia, oba bloki). Chyba to nie jest zbyt szczęśliwy termin... Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkakr Re: Londyn - zebranie wspólnoty 21.01.05, 08:44 Cześć, Kiedy i gdzie to zebranie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaq Re: Londyn - zebranie wspólnoty 21.01.05, 10:11 A Ty nie jesteś przypadkiem Paryżanką? Bo to spotkanie wspólnoty Londynu. Paryskie pewnie będziecie mieli za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkakr Re: Londyn - zebranie wspólnoty 21.01.05, 17:28 Cześć, Udało ci sie dedektywie, jestem paryżanką. Pytałam z ciekawości, może mi odpowiesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maniek97 Re: Londyn - zebranie wspólnoty 21.01.05, 18:14 witaj muffinkakr Poprostu wybieramy miss mokrego podkoszulka wspólnoty LONDYN Jeśli masz odpowiednie warunki to może zostać gwiazdą wieczoru, wystąpisz gościnnie jako mieszkanka sąsiedniej wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkakr Re: Londyn - zebranie wspólnoty 21.01.05, 20:37 Cześć, Nie ma sprawy. A ciebie zapraszam za rok na pokazy gołego tyłeczka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eisengrau Re: Londyn - zebranie wspólnoty 23.01.05, 13:01 zaprośmy więc księdza na zebranie Odpowiedz Link Zgłoś
londyn1 przeczytałam 12.01.05, 09:51 te dokumenty i to co pierwsze rzuciło mi się w oczy to zmiana sposobu naliczania opłat za windę (eksploatacja+konserwacja). W tej chwili jest od osoby, a proponowana jest proporcjonalnie od udziału w nieruchomości. Zdaje sobie sprawę że wynika to m.in. z tego, że są osoby, które mieszkają a nie zostały zgłoszone do administracji, co automatycznie zmienia wysokość opłat. Z drugiej strony, zastanawiam się, czy ma sens aby mieszkańcy małych mieszkań na 5 pietrze płacili mniej niż mieszkańcy dużych na parterze. Inna sprawą jest wogóle kwestia płacenia za windy przez mieszkańców parterów. Wszystkie te kwestie rzucam pod dyskusję, mam nadzieję że razem wymyślimy coś mądrego :) (bo na zebraniu bedzie już troche późno dyskutować....) Odpowiedz Link Zgłoś
please_read Re: przeczytałam 12.01.05, 11:56 Witam! Jako mieszkaniec parteru podpisuje się pod koniecznością przedyskutowania opłaty za windę. Obecnie (jeśli pamięć mnie nie zawodzi) opłata wynosi 9 pln/osobę/miesiąc, co w moim przypadku daję 27 pln. Spora kwota, jak za coś z czego nigdy nie korzystam. Oczywiście gotów jestem płacić jakąś opłatę, choćby za hipotetyczną możliwość zjechania windą do śmietnika ;). Wnoszę więc o uwzględnienie tego faktu w sposobie naliczania opłaty za windę dla mieszkańców parterów. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
grmustang Re: przeczytałam 12.01.05, 22:17 witam wg mnie jak wspólnota to wspólnota. Płacimy proporcjonalnie do udziałów. Może i racja sąsiedzi z parteru mało korzystają z windy, ale sąsiedzi z wyższych pieter nie mają np. ogródków :) Albo np. nie mając piwnicy płacę za oświetlenie i ogrzewanie piwnic :) Nazwa wspólnota zobowiązuje. Kto sie nie zgadza proponuję budowę własnego domu :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
londyn1 Re: przeczytałam 13.01.05, 10:53 >wg mnie > jak wspólnota to wspólnota. Płacimy proporcjonalnie do udziałów. to prawda, ale dlaczego za windę? Równie dobrze można tak płacić za wywóz śmieci. Moze opłaty za windę należy rozbić na eksploatacyjme i konserwacyjne i wtedy konserwacja obowiązuje wszystkich (w opłatach oczywiście) a opłaty eksploatacyjne dotyczą mieszkańców pięter? >ale sąsiedzi z > wyższych pieter nie mają np. ogródków :) uważam, ze ogródki były pewna formą bonusu do mieszkania na parterze na zasadzie ze mniej bezpiecznie ale za to..... Poza tym własciciele ogródków muszą jednak poswiecić im zarówno czas jak i pieniądze, aby utrzymywać w stanie wymaganym chociażby regulaminem. A mieszkańcy wyższych pieter mają np. piekne widoki z okna - za darmo :) >nie mając piwnicy płacę za oświetlenie i ogrzewanie piwnic :) wprawdzie nie zauważyłam ogrzewania w piwnicy, ale jeśli jest, to jest ono z korzyścią dla wszystkich mieszkańców - ciepły budynek przekłada się na ciepło w mieszkaniu. >Nazwa wspólnota zobowiązuje. To prawda, ale zasady funkcjonowania we wspólnocie możemy wypracowac sobie sami takie, żeby były do zaakceptowania dla wszystkich. I nie wiem dlaczego nie mielibyśmy podejmować chociażby prób. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
project2 Re: przeczytałam 26.01.05, 12:13 Zgodnie z ustawą o własności lokali: "2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów.======>W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej<====== w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach." Niestety nie można np. dla właścicieli lokali na parterze ustalic innych opłat za windę. jeśli nawet wspólnota podejmie taka uchwałę to bedzie ona naruszała ustawe i każdy ze współmieszkańców może ja zasakrzyć i zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
please_read Re: przeczytałam 14.01.05, 07:36 Witam! Dosyć późno zdecydowałem się na zakup mieszkania, wiem więc jaki był ich wybór w końcowej fazie sprzedaży. Wolne mieszkania były głównie na parterach i na takie się zdecydowałem, biorąc też "bonus" w postaci ogródka. Zakładam, że prawie każdy spotkał się z ofertą mieszkania na parterze - z ogródkiem - i z niej nie skorzystał. Dlatego przytaczanie jako argumentu, że "sąsiedzi z wyższych pięter nie mają np. ogródków" wydaje się co najmniej dziwne. Ogrzewanie w piwnicy? Chyba nie w naszym budynku ... Powtarzam więc: jako mieszkańcowi parteru (i krakowskiemu centusiowi ;) ) trudno jest mi zgodzić się na płacenie 27pln/miesiąc za eksploatację czegoś z czego nie korzystam ani ja ani moja rodzina. Jednocześnie nie odcinam sie od ponoszenia kosztów konserwacji windy - jak wspólnota to wspólnota. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kaq Re: Londyn - zebranie wspólnoty 15.01.05, 23:32 Z projektu regulaminu: "2. Właściciel lokalu ponosi odpowiedzialność za: [...] Odpowiedz Link Zgłoś
xed A może spotkamy się wcześniej 12.01.05, 16:42 Czy nie mielibyście ochoty spotkać się wcześniej i omówić o czym warto byłoby porozmawiać na spotaniu wspólnoty ??? Odpowiedz Link Zgłoś
please_read Re: A może spotkamy się wcześniej 12.01.05, 16:52 dobry pomysł, proponuję garaż w rozsądnym terminie ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kaq Re: A może spotkamy się wcześniej 12.01.05, 21:19 Dobry pomysł. Ja wprawdzie jeszcze nie zdążyłem przestudiować dokumentów ale na pewno warto coś uradzić wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
magueen Re: A może spotkamy się wcześniej 12.01.05, 22:07 Jestem za :) Moge tez prosic o podeslanie tych dokumentow? Odpowiedz Link Zgłoś
europejskie Re: A może spotkamy się wcześniej 13.01.05, 00:33 przeciesz na spotkaniu wspólnoty będzie można o wszystkim podyskutować, nie rozumiem poco te wcześniejsze spotkania, Odpowiedz Link Zgłoś
londyn1 Re: A może spotkamy się wcześniej 13.01.05, 11:01 Na spotkaniu wspólnoty może nie byc czasu podyskutowac o wszystkim a poza tym lepiej omówić chociażby to, jakie tematy wprowadzić do porządku spotkania. Mnie np. intersuje temat placu zabaw na podwórku, a jestem pewna, że Panie Administratorki go nie uwzględnią, bo generalnie niechetnie się odnosiły do tematu już wcześniej. Pozsdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
europejskie Re: Londyn - zebranie wspólnoty 13.01.05, 00:30 ja też dostałem te dokumenty i po analizie dochodze do wniosku iż dobrze opracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kaq Re: Londyn - zebranie wspólnoty 13.01.05, 14:37 Dla zainteresowanych: Ustawa o Własności Lokali: isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19940850388&type=3&name=D19940388Lj.pdf Mnóstwo wzorów dokumentów "wspólnotowych": www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Wspolnota/spis_tresci.html Odpowiedz Link Zgłoś
ura5 Re: Londyn - zebranie wspólnoty 21.01.05, 17:23 Witam wszystkich LONDYŃCZYKÓW Jestem ciekaw jak wam idzie studiowanie odebranych dokumentów na zebranie wspólnoty i jakie są wasze odczucia. Ja właśnie skończyłem i mimo, iż byłem bardzo sceptycznie nastawiony do Pań Administratorek to po przeglądnięciu dokumentów musze przyznać, że jestem mile zaskoczony wykonaną przez nie pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
bart71 Re: Londyn - zebranie wspólnoty 23.01.05, 13:56 Zapoznalem sie z dokumentami, w mojej opinii sa opracowane prawidlowo. Generalnie najwazniejsza rzecza na spotkaniu bedzie ustalenie sposobu zarzadu na przyszly rok. Ja optuje za powierzeniem zarzadu dotychczasowym administratorkom. Musi byc taka uchwala poniewaz formalnie do tej pory zarzadzal developer. Poza tym oceniajac merytorycznie prace administracji nie mam uwag. Wszelkie problemy jakie zglaszalem (osobiscie, telefon czy e-mail) byly rozwiazywane. Poza tym zarzadca musi dbac o "milion" spraw dotyczacych wspolnoty (od wywozu smieci po trawniki i zarowki na klatkach), a w tak duzej wspolnocie jak nasza wydaje mi sie, ze powinien robic to podmiot zewnetrzny. Koszty administrowania nie sa chyba tez wygorowane. Odpowiedz Link Zgłoś