Dodaj do ulubionych

BIAŁA DAMA?

IP: *.sp / 192.168.5.* 21.05.02, 17:41
Dlaczego Biała Dama, ta kreatura o zapędach na artystę mima i marnych
kwalifikacjach, jest maskotka promującą Miasto Kraków w imprezach poza
granicami kraju?
To jest wybór czyj? I czy to z przetargu i czy jakść za cenę należyta?
Wogóle kto decyduje o artystycznej prezentacji Krakowa poza Krakowem?
Czy to gust Prezydenta czy Dyrektora Sobczuka???
Fachowcy!!!
czarny koń nie mim i nie dorożkarski
Obserwuj wątek
    • muzaaa Re: BIAŁA DAMA? 21.05.02, 18:08
      Lajkonik?
      O jakiej imprezie poza granicami kraju mowisz? Biala dama jako maskotka
      smiesznie sie kojarzy, ale masz jakies inne propozycje? Czy ona stoi po prostu
      przy jakiejs wystawie promujacej miasto? Taka stojaca i nieruszajaca sie
      maskotka moze jest praktycznie lepsza od hasajacego caly czas i dokazujacego
      Lajkonika na przyklad:)
      • jottka Re: BIAŁA DAMA? 21.05.02, 18:26
        No rzeczywiście, enigmatyczny ten autor wątku co najmniej.

A nie wdając się w dywagacje nt. zalet bądź nie BD, przypomina mi się, że na
        różnych targach i tego typu imprezach często mimy-nie-mimy, przebierańcy na
        szczudłach i inni tacy ganiają - głównie ku uciesze zgromadzonych. Zazwyczaj
        nikt nie kojarzy tego z Kulturą Wysoką i nie ma nijakich pretensji, by takową
        propagować.
        • Gość: czarny Re: BIAŁA DAMA? IP: *.sp / 192.168.5.* 21.05.02, 18:34
          jottka napisał(a):

> No rzeczywiście, enigmatyczny ten autor wątku co najmniej.
          >
          > A nie wdając się w dywagacje nt. zalet bądź nie BD, przypomina mi się, że na
          > różnych targach i tego typu imprezach często mimy-nie-mimy, przebierańcy na
          > szczudłach i inni tacy ganiają - głównie ku uciesze zgromadzonych. Zazwyczaj
          > nikt nie kojarzy tego z Kulturą Wysoką i nie ma nijakich pretensji, by takową
          > propagować.
          Zwłaszcza jeśli tymi działaniami promocyjnymi zajmuje się REFERAT PROMOCJI
          MIASTA przy UM Krakowa.
          Czy mimo szacunku jaki mam dla Twojej uprwnionej przecież opinii, pozwolisz mi
          nadal kpiąco powątpiewać i w sensowność i jakość takiej ...bardzo niewysokiej
          kultury?
          czarny
          Zaś co do Lajkonika? To tradycja niewątpliwie barwna, ale osadzona i w realiach
          czasu i miejsca.
          Gust to rzecz bezdyskusyjna. Promocja Miasta o wielowiekowej tradycji to rzecz
          niewątpliwie do dyskusji i adekwatnych godnych decyzji.
          czarny

• jottka BIAŁA DAMA i czarny rycerz :)) 21.05.02, 18:46
            Słuchaj, dzielny czarny rycerzu, możesz się ze mną nie zgadzać do upojenia, ale
            napisz najpierw krótko a dokładnie, o co Ci chodzi! I muzaaa pytała, i ja, i
            dalej nic :((

Po pierwsze - na jakiej imprezie i w jakim charakterze będzie występowała BD?
            Jeśli zaś będzie tam kalać gniazdo ojczyste, to napisz nam też, kto oprócz niej
            je kala i kto się pod tym podpisał. Wtedy z pewnością wyrazimy uzasadnione
            opinie :))
    • mikolaj7 Re: BIAŁA DAMA? 21.05.02, 19:28
      osobiscie uwazam za skandal, ze ona wogole jeszcze stoi
      na rynku. ani smieszna, ani ciekawa, a mimo to tarasuje
      ciagle przejscie kolo kosciola mariackiego. a ludzie to
      ogladaja...
      • muzaaa Re: BIAŁA DAMA? 21.05.02, 19:37
        Wlasnie Mikolaj, dlatego ze ludzie to ogladaja BD zyje i nie umarla smiercia
        naturalna.
        A propos, jeszcze nigdy mnie nie zaczepiala ta watpliwa dama, ale zawsze
        myslalam ze jak tylko sprobuje to ja zrzuce z piedestalu...
        • Gość: szary Re: BIAŁA DAMA? IP: *.sp / 192.168.5.* 22.05.02, 08:30
          muzaaa napisał(a):

> Wlasnie Mikolaj, dlatego ze ludzie to ogladaja BD zyje i nie umarla smiercia
          > naturalna.
          > A propos, jeszcze nigdy mnie nie zaczepiala ta watpliwa dama, ale zawsze
          > myslalam ze jak tylko sprobuje to ja zrzuce z piedestalu...

Ludzie też oglądają pomnik ks. Skargi i będą oglądać póki tam będzie stał.
          Oglądają też i oglądać będą Pawia pod Sukiennicami ...
          Zapytałem kto decyduje, bo przecież ktoś to robi, o tym co reprezentuje Kraków w
          jego prezentacjach. Jest Biuro Promocji Miasta, więc wydaje się , że to właśnie
          tam zapadają niektóre decyzje.
          Nie chcę aby ktoś myślał,że czepiam się dziewczyny, która ma taki sposób na
          życie, ale uważam, że to zaniżanie jakości prezentacji Miasta o tak ogromnej
          tradycji. Też przecież artystycznych dokonaniach.
          Zresztą wyraźnie widac, że równolegle z objęciem władzy przez grupę Gołasia,
          Miasto w zakresie "dekorowania" rzeźbiarskiego objął "rzeźbiarz" Dźwigaj.
          Nudne wymieniać, to nie będę tego robił, a że rzecznicy kolejni tej władzy
          opowiadają , że jest w porządku bo nie ma skazanych prawomocnymi wyrokami?
          To jest to też zaniżanie poziomu nawet rozważań o tym Mieście.
          Złodziej jest nie wtedy kiedy skaże go sąd, a wtedy kiedy ukradnie.
          Jeśli w tramwaju okradną mnie kieszonkowcy , a sprawców nie uda się ustalić , to
          wcale nie czyni naprawienia szkody w mojej kieszeni i nie znaczy , że nie ma
          ofiary.
          Jeśli więc Kraków "ozdobią" trwałe spiże, a w świecie ten sam Kraków "promować"
          będą postaci jak wyjęte z "ogórkowego wczasowiska", to za kilka lat może promować
          to Miasto będzie ... Fast food Mc Donald's. A czemu nie jeśli "wrośnie" w pejzaż.
          szary

• jottka Re: BIAŁA DAMA? 21.05.02, 19:37
        Zaraz, ostatnio bywałam na Rynku dość często i koło Mariackiego tylko turystów
        widywałam, żadnych rozrywek poza tym. To może ona tylko w jakichś konkretnych
        porach urzęduje?
        • mikolaj7 Re: BIAŁA DAMA? 21.05.02, 19:41
          jak dla mnie i tak za czesto. a jak juz jest to otacza ja
          taki kordon ludu, jakby tam co najmniej kosmite
          pokazywali.
          • peteen Re: BIAŁA DAMA? tak, ale 40 voltowa... 21.05.02, 20:10
            biała dama, ale schłodzona i z małą przepitką - to może być nasza wizytówka (
            próbowałem, dość smaczna )
            :)))
            • Gość: wiking1 Re: BIAŁA DAMA? tak, ale 40 voltowa... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 23:20
              Tobie to tylko jedno w glowie.A tu chodzi o poważną sprawę prawie narodową!!!
              Pić czy nie pić!!!?
              • mikolaj7 Re: BIAŁA DAMA? tak, ale 40 voltowa... 21.05.02, 23:24
                Gość portalu: wiking1 napisał(a):

> Tobie to tylko jedno w glowie.A tu chodzi o poważną sprawę prawie narodową!!!
                > Pić czy nie pić!!!?

oto jest pytanie !

ktos nie pic musi, by pic mogl ktos !

tylko kto sie poswieci?
    • Gość: le Re: BIAŁA DAMA? IP: *.acn.waw.pl 22.05.02, 09:54
      Gość portalu: czarny napisał(a):

> Dlaczego Biała Dama, ta kreatura o zapędach na artystę mima i marnych
      > kwalifikacjach, jest maskotka promującą Miasto Kraków w imprezach poza
      > granicami kraju?

Ludziom trudno jest dogodzić. Przecież to jest tzw. sztuka uliczna. Czy
      koniecznie Białą Damą musi być Anna Polony albo Anna Dymna? Kobieta, która wciela
      się w jej postać rzeczywiście bywała na imprezach zagranicznych np. na targach
      Expo 2000 w Hanowerze. I bardzo dobrze. Ja żałuję, że w moim mieście nie ma
      takiej postaci.
      • Gość: KRAKUS Re: BIAŁA DAMA? IP: *.bci.net.pl 22.05.02, 10:53
        Mnie ta aktorka sie podoba (nie jako kobieta, tylko to co robi, zaznaczam. smok,
        Lajkonik to sa symbole miasta, natomiast biala dama pokazuje, ze Krakow jest
        miastem artystow, ze na ulicach mozna spotkac wlasnie mimow, grajkow,
        przebierancow jak np. we Francji czy Italii. Ona sama z tego co wiem, to gra w
        teatrach w calej Polsce, jest znana osoba. Ludziom sie podoba, zawsze jak jest na
        Rynku stoja rzesze widzow. Uwazam, ze post ten jest czepianiem sie.

• Gość: szary Re: BIAŁA DAMA? IP: *.sp / 192.168.5.* 22.05.02, 12:53
          Gość portalu: KRAKUS napisał(a):

> Mnie ta aktorka sie podoba (nie jako kobieta, tylko to co robi, zaznaczam. smok
          > ,
          > Lajkonik to sa symbole miasta, natomiast biala dama pokazuje, ze Krakow jest
          > miastem artystow, ze na ulicach mozna spotkac wlasnie mimow, grajkow,
          > przebierancow jak np. we Francji czy Italii.

Spotykani grajkowie, kuglarze, mim taki czy inny? Włochy, Francja, Niemcy? Jasne,
          to są postaci jarmarczne i nie przypisywałbym ich żadnemu regionowi czy miastu.
          Ona sama z tego co wiem, to gra w
          > teatrach w calej Polsce, jest znana osoba. Ludziom sie podoba, zawsze jak jest
          > na
          > Rynku stoja rzesze widzow.
          Uważam też, że jej nieobecność nie zmniejsza frekwencji w Rynku.
          Uwazam, ze post ten jest czepianiem sie.
          Jasne, ze możesz tak uważać, a ja mogę mieć inne zdanie.
          Jeśli więc pozwalam na Twoje, bądź miły i nie kwituj, że czepiam się .
          Uważam , że to mizeria jeśli zważyc rzeczywiste możliwaści prezentacji Miasta. I
          uważam, że jest niestosownością ,że UM wydaje pieniądze na tego rodzaju wątpliwe
          jakościowo artystyczne dokonania.
          szary
          • m.in Re: BIAŁA DAMA? 22.05.02, 13:03
            Gość portalu: szary napisał(a):
            > Uważam , że to mizeria jeśli zważyc rzeczywiste możliwaści prezentacji Miasta.
            > I uważam, że jest niestosownością ,że UM wydaje pieniądze na tego rodzaju
            > wątpliwe jakościowo artystyczne dokonania.

o tyle jestem się w stanie zgodzić z szarym, ze aby wymyślic promocje przez
            zabranie na impreze mima nie trzeba utrzymywać wydziału promocji. taką rzecz może
            portier wymyślić. z całym szacunkiem dla portierów oczywiście.
            m.in BEZ KROPKI NA KOŃCU
    • kuba203 Re: BIAŁA DAMA? 22.05.02, 21:32
      A mnie ona momentami wybitnie denerwuje. Co jest w tym śmiesznego nie wiem, ile
      razy można się śmiać z tego samego? Przejść się obok nie da, bo tłum stoi, a
      jak się człowiek przedrze do środka, to robi głupie miny zaraz. Pewnie, że z
      początku sam tam stałem i mnie to śmieszyło, ale teraz już niestety mi się
      znudziło :(
      • m.in Re: BIAŁA DAMA? 23.05.02, 10:12
        bo to dla turystów jest! jak widzi pierwszy raz to reaguje jak Ty
        podobnie jak turysta widzi Wawel - też się zachwyca,
        jak się patrzysz pięćsetny raz na Wawel to też przed nim nie klękasz...
        • Gość: KRAKUS Re: BIAŁA DAMA? IP: *.bci.net.pl 23.05.02, 10:45
          Nadal uwazam, ze sa wieksze problemy od tych czy Biala Dama jezdzi promowac
          Krakow czy nie. Mysle, ze nam nie zaszkodzi, a jak kogos w innym panstwie czy
          miescie (kto ja widzi pierwszy raz) rozbawi to wplynie to tylko pozytywnie dla
          naszego grodu.Nie jest to Linda wiec nie bierze za to duzej kasy ( z tego co wiem
          sa to grosze). Jezeli w budzecie sa jakies pieniadze na promocje to lepiej,ze je
          dostanie biala dama niz przejedza lub przepija ewentualnie ukradna je krakowscy
          rajcy. Nic innego,za te mizerne pieniadze, ktore inkasuje biala dama nie
          wymysla, aby zrobic cos wiecej trzeba miec wieksze fundusze, a na to nie mamy...
          • m.in Re: BIAŁA DAMA? 23.05.02, 13:11
            ha i tu cie mam! wiesz jakie sumy są zapisane w budżecie miasta na promocję na
            ten rok? i jak jest strukura wydatków? ja wiem, służe informacjami :)))
            m.in BEZ KROPKI NA KOŃCU
            • Gość: KRAKUS Re: BIAŁA DAMA? IP: *.bci.net.pl 23.05.02, 17:42
              Tez wiem i zapewne Ty rowniez jestes poinformowany,ze Biala Dama jezdzi tam za
              male pieniadze. zreszta dzentelmeni o kasie nie dyskutuja. Sa historyczne symbole
              i obecne. Wole Biala Dame niz np. Gowniarza o ktorym nawet reportaz pare lat temu
              ogldalem na BBC. To nie byla najlepsza reklama dla miasta. Dzis malo kto o nim
              pamieta. Masz inne propozycje kto moze symbolizowac za niewielkie sumy obecie
              nasz grod? Podziel sie z nami.

• kuba203 Re: BIAŁA DAMA? 23.05.02, 19:10
                O co chodzi z tym Gówniarzem? (z dużej litery?)
                • mikolaj7 Re: BIAŁA DAMA? 23.05.02, 19:23
                  kuba203 napisał(a):

> O co chodzi z tym Gówniarzem? (z dużej litery?)

nie iwem czy chodiz o niego, ale jest taki kurdupel, ktory
                  udaje mima, cham - raz widzialem jak chcial sie bic z tym,
                  ktory byl w ogole pierwszym mimem w Krakowie (czesto z
                  czerwona twarza na grodzkiej i florianskiej). w ogole
                  kurdupel czesto pijany chodzi i sie drze.

ale moze nie o nim byla mowa.
                  • kuba203 Re: BIAŁA DAMA? 24.05.02, 10:57
                    Tego z czerwoną twarzą kojarzę, ale Gówniarza za cholerę nie mogę sobie
                    przypomnieć :( Jak wygląda(ł?) i co robi(ł?) konkretnie?
                    • m.in Re: BIAŁA DAMA? 24.05.02, 11:21
                      zbierał gówna za dorożkami, mieszkał w szopie obok zajezdnoi na Wawrzyńca
                      znana postać, po Krakowie nie chodzisz?
                      • kuba203 Re: BIAŁA DAMA? 24.05.02, 12:22
                        O Jezu, dopiero teraz skapowałem słowo >Gówniarz<!
                        Cały czas myślałem, że chodzi o jakieś dziecko. :)))
                        Jego oczywiście, że kojarzę.
                        • m.in Re: BIAŁA DAMA? 24.05.02, 12:31
                          :))) maturka zablokowała receptory? :))
                          • kuba203 Re: BIAŁA DAMA? 24.05.02, 12:51
                            No najwyraźniej :)))
                            Chociaż już tydzień minął... :)))
              • Gość: szary Re: BIAŁA DAMA? IP: *.sp / 192.168.5.* 23.05.02, 19:22
                Gość portalu: KRAKUS napisał(a):

> Tez wiem i zapewne Ty rowniez jestes poinformowany,ze Biala Dama jezdzi tam za
                > male pieniadze. zreszta dzentelmeni o kasie nie dyskutuja. Sa historyczne symbo
                > le
                > i obecne. Wole Biala Dame niz np. Gowniarza o ktorym nawet reportaz pare lat te
                > mu
                > ogldalem na BBC. To nie byla najlepsza reklama dla miasta. Dzis malo kto o nim
                > pamieta. Masz inne propozycje kto moze symbolizowac za niewielkie sumy obecie
                > nasz grod? Podziel sie z nami.
                >

A kto i kiedy mówi o symbolu Miasta?
                Mam wrażenie , że ktoś z nas czegoś nie rozumie i mówimy o różnych sprawach.
                Symbole Krakowa to dla Ciebie np. Biała Dama albo ten biedny człowiek , który
                sprzątał po dorożkarskich koniach?
                No to stary wybacz, ale napewno mówimy o sprawach różnych.
                szary
                • m.in Re: BIAŁA DAMA? 24.05.02, 09:03
                  ej ej, nigdzie nie pisałem, że jestem przeciwny wysyłaniu Białej Damy na
                  imprezy! napisałem tylko, ze:
                  po pierwsze primo: nic w tym pomyśle nadzyczajnego, tak jak wzięcie zespołu
                  ludowego, saksofonisty czy karykaturzysty. do wymyslenia takich pomysłów nie
                  jest potrzebny WYDZIAŁ...
                  po drugie primo: zasugerowałem, że ilość pieniedzy na promocję nie jest mała, a
                  jedynie (?!) w mojej ocenie ma złą strukturę, czyli za dużo na płace a za mało
                  na działania. wszystko
                  aha, Gówniarza nikt nie używał do promocji Krakowa, a że ktoś robił o nim film
                  to już sprawa reportera, a nie wydziału promocji miasta. tych filmów było co
                  najmniej kilka
                  m.in BEZ KROPKI NA KOŃCU
                  • Gość: KRAKUS Re: BIAŁA DAMA? IP: *.bci.net.pl 25.05.02, 10:22
                    To fakt, ale automatycznie taki Gówniarz stawal sie w Polsce i na swiecie
                    symbolem miasta. poniewaz symbol to nie jest to co my chcemy, aby nas promowalo,
                    lecz to z czym dane miast sie kojarzy. kazda krajowa i wiele zagranicznych stacji
                    pokazywalo o nim materialy, wiec automatycznie kojarzony byl z Krakowem, a Krakow
                    z nim.
                    A teraz do rzeczy JAKIE MACIE POMYSLY NA PROMOCJE MIASTA? CZEKAM NA KONKRETY.
                    Krytykowac jest zawsze latwo. Wroclaw wymyslil Expo2010. a co my? Tylko nie
                    mowcie, ze olimpiada, gdyz proponujcie malo absurdalne pomysly:)
                    • Gość: szary Re: BIAŁA DAMA, KORORO.... IP: *.sp / 192.168.5.* 25.05.02, 10:48
                      I jeszcze kilka osób - postaci- cieni było jest i pewnie będzie tematami
                      reportaży, dokumentów, cykli fotograficznych albo pojedynczych fotografii.
                      To nie KRAKÓW,a te postaci są bohaterami i to ONI , a nie miasto czyli tło, są
                      byli albo będą powodem dla których autorzy tych wypowiedzi flmowych czy
                      jakichkolwiek innych się odzywają.
                      I Ci BOHATEROWIE moga funkcjonować w różnych okolicznościach i w różnych
                      miejscach i zapewniam, że żadną miarą nie może się to wiązać z symbolem Miasta
                      czy jakiegokolwiek miejsca.To CZŁOWIEK jest tam ważny i tylko sporadycznie,
                      jesli to może czymś być uzasadnione, nawiązują autorzy do MIEJSCA.
                      Temat BIAŁA DAMA i samo hasło BIAŁA DAMA wydaje się być tylko wywołaniem, dość
                      prowokacyjnym ale czytelnym i skutecznym, zaś problem nie w Niej samej , a w
                      jakości i wrażliwości tych , którzy o wizerunku MIASTA KRAKOWA na zewnątrz
                      decydują. O ile funkcjonowanie czy beznogiego i prawie niewidzącego skrzypka,
                      funkcjonowanie watpliwej jakości baby-mima, i jeszcze pewnie kilkunastu lub
                      więcej postaci, zarabiających swoimi produkcjami w Centrum gdzie sporo turystów
                      i dla różnych powodów sypną groszem - o ile to rozumieć łatwo, o tyle wysyłanie
                      takich zgarnietych z ulicy niby wizytówek jest chyba nieporozumieniem.
                      Ja to odczytuję tak : nad ranem z jakiegoś lokalu wytoczyl się przymroczony
                      alkoholem i upojna noca urzędnik magistracki i albo w towarzystwie
                      sfrustrowanego "artysty" popijał albo spotkał tegoż właśnie i tak oto narodziła
                      się gwiazda,Albo gdzieś u cioci na imieninach jakiś domorosły krytyk rzucił
                      kilka słow pozytywnej opinii o MIMIE i ? Poszło!!!
                      Krytykuję wyraźnie jakość tych wyborów i uważam , że dalszym ciągiem może być
                      naprawde reprezentowanie KRAKOWA na międzynarodowej i zagranicznej pewnie
                      imprezie promocyjnej przez Mac Donald'sa i jako artysta wystąpi ten ukraiński
                      grajek! Czemu nie jeśli spotkać go można u stóp mariackiej Bazyliki?

A jakie można mieć propozycje?
                      Mogę wymienić kilka, tylko oczywiście będzie to subiektywna prezentacja gustu,
                      a tego wolę uniknąć. Nie jest jednak wykrętną wskazanie ogólne, że są i
                      śpiewający krakowianie i śpiewające krakowianki. Są teatralni i kabaretowi
                      twórcy, są malarze i graficy. Są prozaicy i poeci.Wystarczy dokładnie się
                      przyjrzeć środowiskom twórczym , a nie zbierać z ulicy przy okazji jej
                      zamiatania.
                      ::;;))szary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka