ma_emi 13.01.05, 23:10 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2493087.htmlpozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruczaj.x miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798 ,2493087.html 13.01.05, 23:48 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2493087.html Odpowiedz Link Zgłoś
ma_emi jest też artykuł w dzienniku 14.01.05, 10:10 ma tytuł kłopoty z komunalnymi, nie mogę podać linku bo tam się trzeba teraz logować. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
innyzruczaju I w Gazecie Krakowskiej 14.01.05, 13:37 krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/438423.html Odpowiedz Link Zgłoś
ania.ruczaj Re: jest też artykuł w dzienniku 14.01.05, 14:32 www.dziennik.krakow.pl/test/?Krakow/01/01.html Wszystkie te artykuły są podobnej treści. A kod dostępu jest bezpłatny - trzeba tylko podać nick i mail. Zataczamy coraz szersze kręgi Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x może skopiuje tekst póki jest dostępny... 14.01.05, 14:37 Nie jesteśmy hołotą Piątek, 14 stycznia 2005r. Trudno było wczoraj znaleźć wolne miejsce w sali obrad Rady Miasta Krakowa. Połączone komisje praworządności i mieszkalnictwa debatowały w obecności tłumu krakowian nad błędami polityki mieszkaniowej gminy. Mieszkańcom nie podoba się przede wszystkim sposób weryfikacji rodzin, którym przyznawane są mieszkania socjalne i komunalne. - To rzadkość, że dwie komisje pracują nad jednym zagadnieniem - mówi Ireneusz Raś, szef komisji praworządności. - Nie rozumiemy polityki tworzenia gett w centrum Krakowa. Tym bardziej, że za każdym razem miasto zapewnia o wnikliwej weryfikacji rodzin, którym przyznaje mieszkania. Mównicy nie oddam Dyrektor Wydziału Mieszkalnictwa UMK Eugeniusz Roganowicz przedstawił politykę mieszkaniową prezydenta. Od razu jednak stwierdził: - To temat bardzo skomplikowany, choćby dlatego, że sąd, nie wiedzieć czemu, często ,nagradza" eksmitowanych prawem do lokalu socjalnego. To dla nas droga przez mękę. Poza tym nie wszystkie modne teorie społeczne sprawdzają się w naszych warunkach. Dyrektor Roganowicz kilkakrotnie w czasie swego wystąpienia był wyklaskiwany. - Wiem, że nie mówię po państwa myśli. Trudno państwu przyjąć, że ktoś może mieć inne zdanie, ale łatwo nie oddam mównicy - bronił się. Terroryzują blok Swe stanowiska przedstawiali wczoraj mieszkańcy ulicy Marczyńskiego, osiedla Złotej Jesieni i protestujący z Ruczaju. - Po dwunastu latach oczekiwania cieszyłam się, że dostałam piękne mieszkanie. Po miesiącu już płakałam - powiedziała mieszkanka os. Złotej Jesieni. - Jesteśmy biedni, ale nie jesteśmy patologią. Musimy natomiast patrzeć na bijatyki, awantury, nagie kobiety w dzień wystawiane za drzwi, bo kilka rodzin sterroryzowało blok. Widzą to nasze dzieci. Czuję się oszukana przez gminę. Mąż pije, żona pije - Nie jesteśmy hołotą. Jesteśmy wdzięczni miastu za mieszkania, ale nie chcemy żyć w gettach, które tworzy. Zdjęcia, które pokazuje dyrektor Roganowicz pochodzą chyba z października, bo dziś nasze bloki wyglądają znacznie gorzej - mówiła mieszkanka bloków komunalnych przy ul. Marczyńskiego, w których gmina umieściła ponad 200 rodzin. - Zużyte prezerwatywy znajdujemy w piwnicy, w windzie. Nie brakuje rodzin, w których pije żona i mąż. Biją się. Wszyscy słyszą wyzwiska, bluźnierstwa. Opłakane efekty Wróciła sprawa protestu mieszkańców osiedla Ruczaj przeciwko planowanej budowie 700 mieszkań komunalnych. - Efekty miejskich dokonań mieszkaniowych w różnych lokalizacjach są opłakane. Mimo to urzędnicy nadal tkwią w przekonaniu, że są w stanie zapanować nad selekcją rodzin. Nie występujemy przeciwko ubogim i potrzebującym, tylko przeciwko błędnej polityce miasta. A dyrektor Roganowicz potwierdził tylko nasze najgorsze obawy - wyjaśniał mieszkaniec Ruczaju. - Szef krakowskiej policji Andrzej Skowroński potwierdził, że w minionym roku interweniowała ona na os. Złotej Jesieni aż 140 razy, a przy Marczyńskiego blisko 50. Wycofać się Grupa radnych przygotowuje projekt uchwały w sprawie pozyskiwania i lokalizacji mieszkań komunalnych i socjalnych. - Miasto z tej polityki i tak się wycofa, ale dzięki rozwiązaniom systemowym będzie to mogło zrobić w sposób zorganizowany - twierdzi radny Bogusław Kośmider podoba mi się ostatnie zdanie: "Miasto z tej polityki i tak się wycofa, ale dzięki rozwiązaniom systemowym będzie to mogło zrobić w sposób zorganizowany" i o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
witekimoni czyżbyś się obawiał, że ktoś go usunie... 14.01.05, 16:52 jak ma się to w zwyczaju na przykład na tym forum. POzwoliliśmy sobie skrytykować w poście "Otwarte Studio - dramat" nie prezydenta i nie prowadzącego tylko żenującą ekipę Ruczaju i post zniknął. Jak widać po linku z wciąż wiszącym artykułem - nie należy sądzić według siebie Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x nie :) ... po prostu następnego dnia... 14.01.05, 17:05 dostęp do tej strony będzie już płatny, a tekst doskonale oddaje emocje jakie panowały na spotkaniu. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x a co do krytyki występujących... 14.01.05, 17:08 proponuje samemu spróbować powalczyć ze stresem na oczach kilkuset tysięcy ludzi. I wtedy będzie miał pan pełne prawo krytykować. Proszę mi wierzyć tego typu rozmowa to żadna przyjemność, a my jesteśmy absolutnie normalnymi ludzmi. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: napisali o nas 17.01.05, 09:50 niedzielny DP... podobno sporo i rzeczowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
ma_emi Re: napisali o nas 17.01.05, 09:54 Czy ktoś ma to niedzielne wydanie i może użyczyć do ksero?? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
micholek111 Ale tytul jest PRZERAZAJACY 17.01.05, 10:04 pisza - ze pomimo spzreciwu mieszkancow i Rady Miasta Prezio ZBUDUJE ! Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x To osiedle na 100% tam nie powstanie...!! 17.01.05, 11:05 Wszystkie odzywki prez. to tylko i wyłącznie gra polityczna. Wie, że przegrał na całej linii.. ale próbuje jeszcze coś ugrać. Smutne, że taki gość stoi na czele naszego miasta. Na szczęście pierwszy i ostatni raz. Odpowiedz Link Zgłoś