Dodaj do ulubionych

Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera

IP: *.clab.edc.uoc.gr 24.03.05, 07:51
Najwazniejsze jest, aby utrzymac poziom nauczania i partnerska atmosfere w
szkole. Studiuje w WSE 2 rok i nie bede cierpial, wiedzac, iz Znak jest z
nami symbolicznie. Liczy sie kadra, wspolpraca i otwartosc wladz na pomysly
studentow.
Zalozyciele szkoly nie zawiedli mnie przez 2 lata, ufam im dalej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sympatyk WSE Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 09:48
      Proponuję powołanie
      Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Wyższej Szkoły Europejskiej im. ks. J. Tischnera
      Wiem, że rodzice większości studentów posiadają własne firmy, a „Ustawa o
      działalności pożytku publicznego i wolontariacie” wprowadziła możliwość
      przekazywania 1% podatku dochodowego przez osoby fizyczne na rzecz organizacji
      pożytku publicznego.
      Sfera zadań publicznych, o której mowa w Ustawie, obejmuje również zadania w
      zakresie
      nauki, edukacji, oświaty i wychowania;

Od dwóch lat obserwuję działalność Szkoły Europejskiej im. ks. J. Tischnera i
      jestem pełen podziwu dla wzorcowego modelu nauczania.

Wspieranie działalności WSE zasługuje , aby WSE znalazła się w przyszłości w
      pierwszej trójce uczelni krakowskich.

Uważam, że tekst w Gazecie Wyborczej to nieudana próba ( inspirowana przez …)
      zmiany wysokiej oceny studentów krakowskich na temat godnego naśladowania
      nauczania w WSE.

• Gość: krakus Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.chello.pl 24.03.05, 09:58
        czlowieku o czym ty piszesz ta szkolka jest w zasadzie nie rozpoznawalna przez
        studentow w Krakowie .... kuznia liderow hahahah:)
        • Gość: studentka WSE Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 11:26
          Przerażający jest brak kompetencji dziennikarza piszącego te artykuły. Byłam na
          konferencji na, której rektor Gowin mówił o przyszłości szkoły i nic nie
          wpominał o przejęciu. Jeżśeli dla tego pana współpraca to to samo co przejęcie
          to mu naprawde współczuję. jego artykuły sa po prostu nic nie warte, i szkoda
          nawet komentować.
          Rzeczywiście. Uj za to jest kużnia liderów, prezenty za zdane egzaminy,
          złośliwe i bezczelne sekretarki i trzęsący sie ze strachu przed nimi dyrektorzy
          instytutów!!!skostniały przeżytek komunistycznej nomenklatury, jadacy na
          dobrej, wypracowanej wieki temu opinii kontra dynamicznie rowijająca sie,
          zapewniająca studentom staże i wymiany szkoła o radzie patronackiej dłuższej
          niż lista profesorów niejednego uj-towskiego instytutu czy wydziału!!!
          Rzeczywiści bardzo malutcy jesteśmy!!!
        • Gość: obserwator Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 18:46
          Masz racje rozpoznawalne są uczelnie "kombinaty", ale ocena "produktu" kojarzy
          mi się z piekarniami tj. duże piekarnie oczywiście produkują jadalny chleb, ale
          małe piekarnie produkują bardzo dobry chleb aby zaistnieć bardziej na rynku.
          WSE to szkoła przyszłości.
      • Gość: DostuffcA Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 18:55
        Na następnym meczu możnaby zorganizować transparent "RoMan co z cIEBIE za
        dziennikarz". Wierzę, że i tu uda cI się doszukać antysemickiego ataku..
        Proponuje w ramach dziennikarstwa śledczego przypatrzyć się Kup Sobie
        Wykształcenie Majchrowskiego. A nuż tam uda cI sie ze dwa nie odbiegające
        prawdzie zdania napisać.
    • Gość: pingwin z wse Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 12:22
      heh dziennikaże GW sa naprawde uroczy... mam wrażenie że koleś pisze o
      konferencji na której go nie było. No bo jak inaczej wytłumaczyć to że mówi o
      czymś co się nie wydarzyło... studenci zaniepokojeni informacjami GW pytali czy
      szkoła bedzie przejeta na co zawsze padała odpowiedź negatywna, a mimo
      to "dziennikarz" pisze mi tu o pprzejęciu...! ciekawe kto nasyła na Nas psy z
      wyborczej..:) P.S ci którzy uważają że nasza szkoła jest mała mają racje, ale z
      opiniami ze jest nic nie warta musze polemizowac. szczesliwie dostałem sie
      także na UJ i musze przyznac że nie zrobił na mnie dobrego wrażenia wcale a
      wcale...
      • michalaniol1 do pingwina od zyczliwego obserwatora 24.03.05, 14:49
        Drogi kolego,

Choc nie mam w tym zadnego interesu, jestem wielkim sympatykiem WSE, ktora
        wydaje mi sie jedna z dobrze rokujacych w tej chwili polskich prob wprowadzenia
        wyzszej edukacji na naprawde dobrym poziomie, gdzie studenta traktuje sie z
        szacunkiem i indywidualnie, gdzie stara sie tworzyc innowacyjne programy etc. O
        tym, ze ta szkola jest inna swiadczy chocby to, ze bronia jej na forum jej
        studenci. Na panstwowych polskich uczelniach norma jest raczej to, ze student
        im dluzej jest na uczelni, tym bardziej jej nienawidzi.

Natomiast wyrazenia takie Twoje o "psach z Wyborczej" raczej studentom WSE
        chwaly nie przynosza... Zgadzam sie, ze podejrzliwe artykuly GW w tej sprawie
        sa glupie, a niektore pytania dziennikarki w ostatnim numerze wobec rektora
        Gowina zupelnie idiotyczne i dowadzace zlej woli, ale raczej nie wyciagalbym na
        tej podstawie zbyt daleko idacych wnioskow... Slabi dziennikarze nie
        rozumiejacy swiata, np. tego, ze nie ma nic zlego w (dobrze przeprowadzonym)
        partnerstwie elitarnej uczelni z biznesem, sa w kazdej gazecie. Natomiast
        rozmaite innuenda studentow WSE komentujacych sprawe nowej struktury
        wlasnosciowej i strategii WSE na temat Gazety Wyborczej robia zle wrazenie,
        wrazenie jakiegos sekciarstwa z Waszej strony i to, niestety, dosc
        przewidywalnego (uczelnia o dosc mocno prawicowej kadrze wychowujaca
        krytykow "Gazety Wyborczej"???)

Mam wielka nadzieje, ze WSE pokaze przyklad i bedzie szkola sprzeciwiajaca sie
        wszelkiemu sekciarstwu. Mam nadzieje, ze ta szkola uczy Was niezaleznego
        myslenia i oceniania kazdego przypadku "according to its merits" a nie ulegania
        latwym stereotypom...

Zyczliwie, obserwator.
        • Gość: pingwin od pingwina do życzliwego obserwatora... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 11:28
          no cóż troche przesadziłem z tymi psami... jedyną rzeczą która mnie
          usprawiedliwia jest to że pisałem swoja opinie w afekcie...:) dziekuje za
          zwrócenie uwagi...
    • Gość: Dociekliwy Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 19:50
      Czytaj AKTUALNOŚCI - strona portal.wsiz.rzeszow.pl/
      Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie jednym z założycieli
      Wyższej Szkoły Europejskiej im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
      2005-03-24 11:06:33
      W marcu 2005 roku podpisana została umowa, zgodnie z którą Wyższa Szkoła
      Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie została jednym z założycieli Wyższej
      Szkoły Europejskiej im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie.

Dynamiczny rozwój, powołanej do życia dwa lata temu przez Społeczny Instytut
      Wydawniczy Znak, WSE stwarza nowe wyzwania inwestycyjne i organizacyjne.
      Dlatego młoda krakowska uczelnia zaprosiła do współudziału w tak ważnym
      przedsięwzięciu edukacyjnym instytucje mające w tej dziedzinie duży dorobek i
      doświadczenie.

Obok Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, wśród tych
      instytucji znalazły się także: krakowski Instytut Tertio Millennio oraz Polska
      Konfederacja Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Wszyscy udziałowcy deklarują wolę zachowania dotychczasowego profilu WSE, czego
      wyrazem są podpisy pod dokumentem wyrażającym misję uczelni.

WSE, której patronem jest ks. Józef Tischner, realizuje misję przyświecającą od
      początku środowisku Znaku: kształci przyszłych liderów społeczeństwa
      obywatelskiego, osoby, które dzięki swojemu profesjonalizmowi i aktywnej trosce
      o dobro wspólne zapewnią Polsce godne miejsce w zjednoczonej Europie.

Wybitne grono uczonych, wysoki poziom wymagań, znakomite osiągnięcia wielu
      studentów, szeroka współpraca międzynarodowa, inicjowanie ważnych dyskusji z
      udziałem polskich i zagranicznych autorytetów intelektualnych - wszystko to w
      krótkim czasie zapewniło uczelni dobrą pozycję na rynku edukacyjnym.
      Nadchodzący rok akademicki przyniesie szereg nowych inicjatyw. Uruchomione
      zostaną nowe kierunki studiów stacjonarnych i podyplomowych (m.in. lingwistyka
      stosowana i dziennikarstwo). Uczelnia intensywnie przygotowuje się do
      uruchomienia studiów magisterskich.

Nowa, jeszcze bardziej twórcza faza rozwoju WSE już wkrótce zaowocuje szeregiem
      inicjatyw, ważnych dla życia intelektualnego i społecznego Polski. Już teraz
      zapraszamy do udziału w nich nie tylko młodzież, ale wszystkich
      zainteresowanych jakością polskiego życia publicznego.

Prof. WSIiZ, dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, Rektor Wyższej Szkoły Informatyki i
      Zarządzania w Rzeszowie:

Fakt, iż Społeczny Instytut Wydawniczy Znak zaprosił kilku partnerów do
      inwestowania w Wyższej Szkole Europejskiej im. ks. Józefa Tischnera ma zapewnić
      dalszy dynamiczny rozwój uczelni. Każda z instytucji, która jest
      współudziałowcem, ma do odegrania określoną rolę. Podpisana przez wszystkich
      udziałowców misja uczelni określa nasze wspólne zadania.

Ponieważ WSIiZ jest liderem w Polsce, jeśli chodzi o wykorzystanie osiągnięć
      informatyki w zarządzaniu uczelnią i obsłudze studentów, to znaczna część
      naszego know-how zostanie wdrożona w krakowskiej uczelni już od najbliższego
      roku akademickiego. Przede wszystkim chcemy zapewnić nowoczesną infrastrukturę
      i nowoczesne metody zarządzania. Ponieważ mamy też duże osiągnięcia w zakresie
      przyznawania międzynarodowych certyfikatów, szczególnie w obszarze języków
      obcych i informatyki, chcemy, aby studenci WSE także mieli możliwość ich
      zdobycia. Przełoży się to na ich konkretne umiejętności i mocną pozycję na
      rynku pracy.

Dr Jarosław Gowin, Rektor Wyższej Szkoły Europejskiej im. ks. Józefa Tischnera
      w Krakowie:

Cieszę się, że do realizacji naszej misji udało nam się pozyskać tak
      znamienitych partnerów. Szczególnie cenię różnorodność ich kompetencji i
      doświadczeń, z których i my będziemy mogli skorzystać. Jestem przekonany, że
      wszystkie zachodzące w WSE zmiany są dobrą wiadomością dla obecnych i
      przyszłych studentów uczelni, dla wszystkich zaangażowanych we współpracę z
      nami instytucji, naszych przyjaciół, a także dla całej polskiej edukacji.

Henryka Bochniarz, Prezydent Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych
      Lewiatan:

Dla pracodawców prywatnych jakość i kierunki edukacji mają kluczowe znaczenie.
      To bowiem od dzisiejszych studentów, a przyszłych liderów, zależy przyszłość
      naszych firm. Dlatego angażujemy się w proces edukacji z nadzieją, że to
      zaangażowanie, w połączeniu z kompetencją WSE, da studentom i ich nauczycielom
      pewność, że obrany kierunek kształcenia jest zgodny z potrzebami rynku.
      Dotychczasowa działalność WSE, szkoły innowacyjnej i twórczej, działającej w
      duchu ks. Józefa Tischnera, pozwala nam z optymizmem patrzeć na naszą wspólną
      próbę tworzenia nowej jakości w polskiej edukacji.

Prof. Władysław Bartoszewski, członek Rady Patronackiej WSE:

Szczególnie cieszy mnie powiązanie WSE z bliskim mi od dawna środowiskiem
      dominikańskim i Instytutem Tertio Millennio, stworzonym przez mojego
      serdecznego przyjaciela o. Macieja Ziębę. Dzięki temu związkowi uczelnia będzie
      mogła jeszcze lepiej propagować wartości wyrażone w myśli ks. Tischnera.
      Popieram też pomysł powiązania uczelni z instytucjami kierującymi się zasadami
      nowoczesnego rozwoju i dobrej organizacji. Taki sojusz wartości humanistycznych
      i nowoczesności odpowiada standardom sprawdzonym w innych krajach.

• Gość: Vere Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 28.03.05, 18:08
        Kuznia liderów. Nie ma to jak sobie poslodzic:) Indywidualne podejscie do studentow nie watpie, sympatyczna atmosfera, brak stresu dla studentow - co to jest przedluzenie przedszkola? Wole stanowczo walke o wszystko, antypatie sekretarek, itd niz cieplarniane warunki. Bo tak wyglada zycie, a nie jego podrzedna imitacja w WSE.
    • Gość: Gocha Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 20:13
      Gratuluję WSE, że zaprosiła do współudziału Polską Konfederację Pracodawców
      Prywatnych - www.prywatni.pl/?ID=1000898&lang=900.Osobiście wspieram
      działania rektora WSE.

Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych Lewiatan skupia w 53 związkach
      regionalnych i branżowych ok. 3000 firm zatrudniających w sumie ponad 500 tys.
      osób. Jest członkiem Komisji Trójstronnej ds. Społeczno-Gospodarczych. Należy
      do UNICE - Związku Europejskich Konfederacji Pracodawców i Przemysłu, będącego
      reprezentantem interesów przedsiębiorców i pracodawców wobec Komisji
      Europejskiej, Europejskiego Parlamentu i innych instytucji UE.

Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych Lewiatan:
      reprezentuje prywatnych pracodawców z całej Polski z różnych gałęzi gospodarki,
      jest niezbędnym elementem budowy ładu gospodarczego przez gwarantowany ustawowo
      udział w tworzeniu prawa i w dialogu społecznym,
      skutecznie działa na rzecz proponowanych przez siebie rozwiązań, zamieniając je
      w obowiązujące przepisy prawne,
      uczestniczy w pracach instytucji zmieniających codzienne życie przedsiębiorców
      już dziś, dzięki uczestnictwu w pracach najważniejszych instytucji
      przedsiębiorców z Unii Europejskiej zabiega o jak najlepsze warunki działania
      na rynku unijnym dla polskich przedsiębiorców
      wspiera codzienną działalność gospodarczą członków, m.in. przez doradztwo,
      organizowanie szkoleń i interwencje w sprawach bieżących problemów pracodawców.
      • Gość: Magister Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: *.man.rsk.pl 25.03.05, 23:28
        Władze WSE pomijają milczeniem fakt, że w Radzie Społecznej Senatu WSiZ w
        Rzeszowie zasiadają czołowi przedstawiciele SLD z Podkarpacia. Jak to pogodzić
        z katolickim charakterem WSE?
        • Gość: leenish Re: Zmiany w WSE im. ks. Józefa Tischnera IP: 80.48.234.* 20.07.05, 00:13
          Przypisywanie WSE katolickosci to doprawdy naduzycie: zarowno wsrod kadry, jak
          i studentow panuje zupelny pluralizm swiatopogladowy. malo tego - roznimy sie,
          szanujemy i dzieki temu mozemy ze soba konstruktywnie rozmawiac.

w jednym z postow powyzej ktos pisal o przedluzeniu przedszkola i imitowaniu
          zycia - bardzo boli mnie to, iz ow ktos wypowiada sie w sposob pelen zawisci
          (bo czyz nie sa irytujace i godne potepienia wszelakie przejawy braku szacunku
          dla studenta na panstwowych uczelniach?)...

pozdrawiam,
          leenish

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka