Dodaj do ulubionych

herb województwa śląskiego

24.06.02, 14:34
Gazeta w wydaniu na Bielsko i Żywiec, dołączyła dzisiaj prezent w postaci
naklejki z herbem województwa śląskiego.
Na moje pytanie po co, usłyszałem od Pani Sekretarz redakcji w Tychach pytanie
czy mieszkam w tym województwie i jeśli tak to jest to prezent dla mnie od
redakcji i dziwi sie ze nie jestem z tego powodu szczęśliwy a conajmniej
zadowolony.
A no nie jestem. A na naklejke mam juz miejsce.

Natomiast poważnie, to na forum katowickim jest ciekawy wywód Upperian'a o
tymże herbie. Oto on:

"Jakoś dziwnym trafem, żaden z "wysoko postawionych" (bez)radnych
województwa "śląskiego", urzędasów "pracujących" pod adresem Ligonia 46
tudzież "naukowców" z Uniwersytetu Śląskiego nie raczyli zauważyć kardynalnego
błędu semantycznego, mianowicie niezgodności nazwy województwa z jego herbem.
Jest to zasadniczy błąd heraldyczno-semantyczny, żyjący dzięki indolencji
intelektualnej tzw. "elit" - jak widać wyjątkowo kiepskiej jakości i wartości
Województwo nosi nazwę "śląskie", podczas gdy obejmuje w większości ziemie
małopolskie i w mniejszej części górnośląskie. Herb natomiast jest tożsamy z
godłem górnośląskich (opolskich) Piastów (złoty orzeł na błękitnym polu) i nie
jest herbem Śląska. Herb Śląska jest tożsamy z dolnośląskim (czarny orzeł ze
srebrną przepaską na piersiach na złotym polu), co wynika z średniowiecznej
historii tego kraju, kiedy Śląsk utożsamiano z późniejszym Dolnym Śląskiem, zaś
Górny Śląsk (pojęcie pochodzi z końca XV w.) był oddzielnym od Śląska krajem
(księstwo opolskie lub opolsko-raciorskie). Tak więc herb województwa śląskiego
odnosi się zarówno do górnośląskich terenów województwa opolskiego jak i
śląskiego. I jedno i drugie województwo obejmują niegórnośląskie tereny
(opolskie kawałki Dolnego Śląska, Wielkopolski i Małopolski, a śląskie -
Małopolski). Jednak woj. opolskie posiada herb zgodny z nazwą województwa
(historycznie uzasadnionym i poprawnym synonimem pojęcia "górnośląski"
jest "opolski"), zaś śląskie - niezgodny i w tym cały sęk. Jest to kontynuacja
(lub powtórzenie) błędu z okresu międzywojennego, kiedy istniało województwo
śląskie z nieprawidłowym herbem. Podobnie niewłaściwe są nazwy szeregu
instytucji: Biblioteka Śląska, Muzeum Śląskie (Muzeum Górnośląskie ma jak
najbardziej poprawną nazwę), Filharmonia Śląska, Opera Śląska, Śląski Ogród
Zoologiczny, Stadion Śląski itp. - wszystkie bowiem wywiedziono od nazwy
przedwojennego województwa.
Zatem, województwo (jeżeli założymy niemożność odłączenia ziem
niegórnośląskich) należy przemianować na "górnośląsko-małopolskie"
lub "katowickie" i zmienić herb na dwu- lub (lepiej) czterodzielny, gdzie obok
siebie znalazły by się orły górnośląski i małopolski - taka uzasadniona
historyczno-geograficznie opcja heraldyczna została swego czasu zaproponowana
(bez)radnym Sejmiku, ale przepadła - z winy "wysoko kształconych" i
wszystkowiedziących (bez)radnych. Wtedy, poza zaganieniami geograficznymi,
wszystko będzie w porządku."

No i tyle!!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: herb województwa śląskiego 25.06.02, 17:35
      zywy63 napisał(a):

> Gazeta w wydaniu na Bielsko i Żywiec, dołączyła dzisiaj prezent w postaci
      > naklejki z herbem województwa śląskiego.
      > Na moje pytanie po co, usłyszałem od Pani Sekretarz redakcji w Tychach pytanie
      > czy mieszkam w tym województwie i jeśli tak to jest to prezent dla mnie od
      > redakcji i dziwi sie ze nie jestem z tego powodu szczęśliwy a conajmniej
      > zadowolony.
      > A no nie jestem. A na naklejke mam juz miejsce.
      >
      > Natomiast poważnie, to na forum katowickim jest ciekawy wywód Upperian'a o
      > tymże herbie. Oto on:
      >
      > "Jakoś dziwnym trafem, żaden z "wysoko postawionych" (bez)radnych
      > województwa "śląskiego", urzędasów "pracujących" pod adresem Ligonia 46
      > tudzież "naukowców" z Uniwersytetu Śląskiego nie raczyli zauważyć kardynalnego
      > błędu semantycznego, mianowicie niezgodności nazwy województwa z jego herbem.
      > Jest to zasadniczy błąd heraldyczno-semantyczny, żyjący dzięki indolencji
      > intelektualnej tzw. "elit" - jak widać wyjątkowo kiepskiej jakości i wartości
      > Województwo nosi nazwę "śląskie", podczas gdy obejmuje w większości ziemie
      > małopolskie i w mniejszej części górnośląskie. Herb natomiast jest tożsamy z
      > godłem górnośląskich (opolskich) Piastów (złoty orzeł na błękitnym polu) i nie
      > jest herbem Śląska. Herb Śląska jest tożsamy z dolnośląskim (czarny orzeł ze
      > srebrną przepaską na piersiach na złotym polu), co wynika z średniowiecznej
      > historii tego kraju, kiedy Śląsk utożsamiano z późniejszym Dolnym Śląskiem, zaś
      >
      > Górny Śląsk (pojęcie pochodzi z końca XV w.) był oddzielnym od Śląska krajem
      > (księstwo opolskie lub opolsko-raciorskie). Tak więc herb województwa śląskiego
      >
      > odnosi się zarówno do górnośląskich terenów województwa opolskiego jak i
      > śląskiego. I jedno i drugie województwo obejmują niegórnośląskie tereny
      > (opolskie kawałki Dolnego Śląska, Wielkopolski i Małopolski, a śląskie -
      > Małopolski). Jednak woj. opolskie posiada herb zgodny z nazwą województwa
      > (historycznie uzasadnionym i poprawnym synonimem pojęcia "górnośląski"
      > jest "opolski"), zaś śląskie - niezgodny i w tym cały sęk. Jest to kontynuacja
      > (lub powtórzenie) błędu z okresu międzywojennego, kiedy istniało województwo
      > śląskie z nieprawidłowym herbem. Podobnie niewłaściwe są nazwy szeregu
      > instytucji: Biblioteka Śląska, Muzeum Śląskie (Muzeum Górnośląskie ma jak
      > najbardziej poprawną nazwę), Filharmonia Śląska, Opera Śląska, Śląski Ogród
      > Zoologiczny, Stadion Śląski itp. - wszystkie bowiem wywiedziono od nazwy
      > przedwojennego województwa.
      > Zatem, województwo (jeżeli założymy niemożność odłączenia ziem
      > niegórnośląskich) należy przemianować na "górnośląsko-małopolskie"
      > lub "katowickie" i zmienić herb na dwu- lub (lepiej) czterodzielny, gdzie obok
      > siebie znalazły by się orły górnośląski i małopolski - taka uzasadniona
      > historyczno-geograficznie opcja heraldyczna została swego czasu zaproponowana
      > (bez)radnym Sejmiku, ale przepadła - z winy "wysoko kształconych" i
      > wszystkowiedziących (bez)radnych. Wtedy, poza zaganieniami geograficznymi,
      > wszystko będzie w porządku."
      >
      > No i tyle!!
      >
      > Pozdrawiam

Na temat naklejki wypowiedziałem się już wcześniej, teraz może nieco o herbie.

Przy obecnym podziale administracyjnym jestem przeciwnikiem herbów województw,
      gdyż województwa zawierają w sobie często po części z paru historycznych
      regionów. Tak więc powstanie takiego godła byłoby dopuszczalne jedynie wtedy, gdy
      tereny niezwiązane z danym województwem stanowią ułamek jego powierzchni.
      Natomiast w sytuacji obecnej, gdy np. województwo śląskie składa się w większości
      z ziem nieśląskich prowadzi to do przekłamań historii i powielaniem błędów z
      przeszłości. Ba, nawet wprowadza się nowe błędy, bo choćby Jaworzno wcześniej w
      śląskiem nie było. Żywiec w Księstwie Oświęcimskim wprawdzie był, ale to nie
      zmienia faktu, że jest to ziemia Małopolska. Tereny przygraniczne przechodziły
      bowiem, z rąk do rąk na jakiś okres czasu, kultury przenikały się, jednak
      chwilowe przejścia nie zmieniły małopolskiego oblicza tej ziemi.
      Albo takie łódzkie. Składa się z historycznej ziemi sieradzko - łęczyckiej, do
      tego dochodzi spory obszar Mazowsza, fragment Małopolski ( Opoczno). I jaki
      właściwy herb wybrać dla łódzkiego?
      Może jest to i sposób na rozwiązanie tego problemu poprzez tworzenie herbów
      wielodzielnych, ale przy obecnym galimatiasie regionalnym lepiej wstrzymać się z
      takimi rozwoązaniami.
      Herby województw mogłyby powstać po ograniczonej korekcie obecnych granic
      województw i przy przydzieleniu im większej ilości uprawnień. Wtedy będą to
      tereny prawdziwue samorządowe i herb będzie sposobem identyfikacji. Natomiast
      przy obecnym rządowo - samorządowym układzie władzy w województwie herb staje się
      tworem nieco dziwnym.
      Obecnie natomiast powinno było się skupić na tworzeniu herbów do poziomu
      powiatów. Ziemie powiatów, w przeciwieństwie do ziem wojewódzw, wiążą się
      przeważnie z jednym regionem. Choć są wyjątki ( jak np. powiat bielski). I
      właśnie na poziomie powiatów można by w ostateczności zastosować dwudzielność.

Natomiast co do herbów województw, to jak wspomniałem jest to niepotrzebne
      wprowadzanie ludzi w błąd i denerwowanie ludzi, którzy zostali włączeni do danego
      województwa wbrew racjom historycznym i swojej woli.
      • Gość: Albrecht Re: herb województwa śląskiego IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.06.02, 20:02
        malopolanin napisał(a):

> Obecnie natomiast powinno było się skupić na tworzeniu herbów do poziomu
        > powiatów. Ziemie powiatów, w przeciwieństwie do ziem wojewódzw, wiążą się
        > przeważnie z jednym regionem. Choć są wyjątki ( jak np. powiat bielski). I
        > właśnie na poziomie powiatów można by w ostateczności zastosować dwudzielność.
        >
        > Natomiast co do herbów województw, to jak wspomniałem jest to niepotrzebne
        > wprowadzanie ludzi w błąd i denerwowanie ludzi, którzy zostali włączeni do dane
        > go
        > województwa wbrew racjom historycznym i swojej woli.

Masz rację z tymi herbami. Więcej zamieszania niż prawdziwej informacji, a to
        jest przecież celem takiego znaku.
        Co do Bielska i Białej jako miasta na prawach powiatu, to chociaż tutaj mamy
        właściwą heraldyczną informację: śląski orzeł Bielska i lilie małopolskiej Białej
        (bodaj od króla Sasa, ale nie przysiegnę się że na pewno. Z pokora przyjmę
        sprostowanie).

• malopolanin Re: herb województwa śląskiego 29.06.02, 15:46
          Gość portalu: Albrecht napisał(a):

>
          > Masz rację z tymi herbami. Więcej zamieszania niż prawdziwej informacji, a to
          > jest przecież celem takiego znaku.
          > Co do Bielska i Białej jako miasta na prawach powiatu, to chociaż tutaj mamy
          > właściwą heraldyczną informację: śląski orzeł Bielska i lilie małopolskiej Biał
          > ej
          > (bodaj od króla Sasa, ale nie przysiegnę się że na pewno. Z pokora przyjmę
          > sprostowanie).
          >
          No właśnie, przykład BB dobitnie wskazuje, że na poziomie miasta ( czy powiatu)
          ustalenie herbu jest łatwiejsze. Herby istniały poza tym wcześniej.
          Ntomiast tworzenie takich symboli dla województw, obejmujących niekiedy ziemie
          nie mające nic wspólnego ze stolicą regionu, mija się zupełnie z celem.
          • Gość: Góral Re: herb województwa śląskiego IP: *.micomp.2si.com.pl 02.08.02, 12:34
            malopolanin napisał(a):

> Gość portalu: Albrecht napisał(a):
            >
            >
            > >
            > > Masz rację z tymi herbami. Więcej zamieszania niż prawdziwej informacji, a
            > to
            > > jest przecież celem takiego znaku.
            > > Co do Bielska i Białej jako miasta na prawach powiatu, to chociaż tutaj ma
            > my
            > > właściwą heraldyczną informację: śląski orzeł Bielska i lilie małopolskiej
            > Biał
            > > ej
            > > (bodaj od króla Sasa, ale nie przysiegnę się że na pewno. Z pokora przyjmę
            >
            > > sprostowanie).
            > >
            > No właśnie, przykład BB dobitnie wskazuje, że na poziomie miasta ( czy
            powiatu)
            >
            > ustalenie herbu jest łatwiejsze. Herby istniały poza tym wcześniej.
            > Ntomiast tworzenie takich symboli dla województw, obejmujących niekiedy
            ziemie
            > nie mające nic wspólnego ze stolicą regionu, mija się zupełnie z celem.

Witam po miesiącach :)
            Herb Bielska-Białej faktycznie uwzględnia historię dwóch miast i regionów,
            jednak również dawniej pomyłki się zdarzały. W hali głównej dworca PKP w
            Bielsku-Białej odtworzony został herb Bielska w oryginalnej wersji autora
            fresków i okazało się że herb dawnego Bielska to pół białego orła na czerwonym
            tle (małopolski) a lilie są złote na tle niebieskim ? Ciekawe jaka była geneza
            takiej zmiany, bo nie sądzę że była to jedynie impresja artystyczna jak również
            nie sądzę że było to wykonane bez akceptacji kompetentnych władz.
            • upperian Herb Bielska na dworcu 05.08.02, 17:37
              A skąd macie pewność, że konserwatorzy nie przyjęli za pierwotną wersji
              spolonizowanej np. pochodzącej z 1918 r.? Starą, prawidłowo wybarwioną np.
              zdarto i na jej miejsce domalowano nową?

Gość portalu: Góral napisał(a):
              W hali głównej dworca PKP w
              > Bielsku-Białej odtworzony został herb Bielska w oryginalnej wersji autora
              > fresków i okazało się że herb dawnego Bielska to pół białego orła na
              czerwonym
              > tle (małopolski) a lilie są złote na tle niebieskim ? Ciekawe jaka była
              geneza
              > takiej zmiany, bo nie sądzę że była to jedynie impresja artystyczna jak
              również
              >
              > nie sądzę że było to wykonane bez akceptacji kompetentnych władz.
              • Gość: góral Re: Herb Bielska na dworcu IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 22:09
                wietrzenie spisku jest śmieszne, jak napisałem konserwatorzy odtworzyli
                pierwotną postać herbu, a są dwa Bielska i monarchii CK. Odtworzony również
                został napis na frontonie budynku "Kaiser und Koenig Privilegierte"
                i "Keis.Ferdinand Nordbahn" - w oryginale czarne litery na białym tle, obecnie
                lśnią złotem. U nas w Bielsku historia nie ma podtekstów jak widać.
                Napisałem również że i w historii zdarzały się błędy co do kolorystyki herbów,
                czego powyższe miało być przykładem.

upperian napisał:

> A skąd macie pewność, że konserwatorzy nie przyjęli za pierwotną wersji
                > spolonizowanej np. pochodzącej z 1918 r.? Starą, prawidłowo wybarwioną np.
                > zdarto i na jej miejsce domalowano nową?
                >
                > Gość portalu: Góral napisał(a):
                > W hali głównej dworca PKP w
                > > Bielsku-Białej odtworzony został herb Bielska w oryginalnej wersji autora
                > > fresków i okazało się że herb dawnego Bielska to pół białego orła na
                > czerwonym
                > > tle (małopolski) a lilie są złote na tle niebieskim ? Ciekawe jaka była
                > geneza
                > > takiej zmiany, bo nie sądzę że była to jedynie impresja artystyczna jak
                > również
                > >
                > > nie sądzę że było to wykonane bez akceptacji kompetentnych władz.
                • albrecht1 Re: Herb Bielska na dworcu 12.08.02, 18:42
                  Gość portalu: góral napisał(a):

> Napisałem również że i w historii zdarzały się błędy co do kolorystyki
                  herbów,
                  > czego powyższe miało być przykładem.

Rzadko się zgadzam z Góralem, ale tym razem tak jest. W czasie odkrycia i
                  renowacji owych fresków, fachowcy zgodnie orzekli, iż najwyraźniej jest
                  to "oczywisty błąd malarski" pierwotnego twórcy. W okresie międzywojennym
                  Bielsko miało taki sam herb jak obecnie, czy przed rokiem 1918, czyli
                  historyczny bez zniekształceń.
                  Co do podobnych wpadek, to przypomniał mi się manifest cara Mikołaja do Polaków
                  z 1914 roku, gdzie wiele obiecywano, ale flaga... była odwrócona o 180 st.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka