Gość: gnida IP: *.kv.net.pl 17.04.05, 14:44 co po filozofii ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kl Re: co po filozofii ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 15:31 Wojewódzki Urząd Pracy ul. Wąwozowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: co po filozofii ? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 17.04.05, 18:03 Wśród moich byłych studentów filozofii jest: 1) kilku redaktorów w znanym wydawnictwie 2) kilku wysokich urzędników państwowych (np. dyr. departamentu) 3) dwóch komendantów powiatowych policji (w różnych powiatach) 4) dyrektor i właściciel firmy wykonującej przewierty pod drogami 5) szefowa małej, kilkuosobowej firmy handlowej, która opanowała pewien wysoce specjalistyczny segment rynku 6) wybitny grafik komputerowy 7) kierownik działu informatyki w dużym przedsiębiorstwie Większość z nich zaczęła studia doktoranckie z filozofii i porzuciła je, ponieważ zaczęła osiągać pozaakademickie sukcesy zawodowe. Opierają się one na elastyczności myślenia, której uczy filozofia, i umiejętności dopasowania się do szybko zmieniającej się sytuacji na rynku pracy. Stawiam dolary przeciw orzechom, że inne kierunki studiów tego nie dają. Dają tylko wiedzę specjalistyczną, która poza specjalnością jest zupełnie bezużyteczna. Potwierdzają to badania brytyjskie i szwedzkie, które wykazują, że absolwenci filozofii osiągają większe sukcesy na rynku pracy, niż absolwenci innych kierunków. Poza tym kilkoro moich studentów zrobiło doktoraty i pracuje na wyższych uczelniach, niektórzy mają już pierwsze sukcesy międzynarodowe. Ale to oczywiście jest skromny margines. Aha. Mam kilku studentów zaocznych, którym czesne fundują ich pracodawcy, bo uważają, że po studiach będą lepiej umieli rozmawiać z klientami i negocjować z kontrahentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnida Re: co po filozofii ? IP: *.kv.net.pl 17.04.05, 18:40 Jestem stworzony do tego kierunku :) Tylko denerwuje mnie strasznie, gdy ktoś mówi, że po filozofii nie robi się nic. Żaden kierunek nie gwarantuje znalezienia pracy w sumie... Fifi, czy zrobienie doktoratu (w przyszłości) gwarantowałoby mi posadę np. na UJ ? ;) Jakie są korzyści ze zrobienia później doktoratu ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: co po filozofii ? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 18.04.05, 16:21 Szanse na zatrudnienie na UJ są bardzo niskie. Doktorów co roku promuje się kilku-kilkunastu, a przyjąć można jednego na kilka lat. Ale można szukać pracy na innych uczelniach, dziś nie tylko w kraju, ale i zagranicą (to drugie wtedy, gdy będzie się miało kilka publikacji zagranicznych, bo na uczelniach wszędzie jest ciasno). (Prawie) gwarancje zatrudnienia na uczelni (w Polsce) daje dopiero habilitacja. Korzyści ze zrobienia doktoratu trudno ocenić. Jeden z moich byłych studentów, dziś redaktor ogólnopolskiej gazety, robi doktorat, żeby umocnić swoją pozycję w pracy. Inny, właściciel małej firmy, robi doktorat, bo ma takie hobby. Jeszcze inny, syn biznesmena, który sam myśli raczej o karierze biznesowej, robi doktorat na wszelki wypadek (skądinąd też dlatego, że lubi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: co po filozofii ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 19:35 A kiedy to było? Bo na pewno nie w tej pięciolatce. Dawnej kariere robil prawie kazdy kto mial mgr. A teraz mgr jest od cholery. Moja znajoma tez zrobila kariere po filozofii, ale skonczyla ja przeszlo 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina Re: co po filozofii ? 17.04.05, 22:23 ciekawe pytanie ! odpwoiadam jako pracodawczyni, współwłaścicielka kilku firm (branża budowlana, turystyczna + handel chemią), w gruncie rzeczy jeśli nie konczy się BARDZO konkretnych studiów typu PRAWO, MEDYCYNA, ARCHITEKTURA, najważniejsze u absolwentów studio wyższych jest inteligencja i ogólna umiejętność przystosowania się do sytuacji, zauważyłą, że ansolwenci filozofii tak mają ! a zatem, jesli ktoś skończy filozofię, ale dodatkowo będzie naprwadę umial samodzielnie myśleć + "komputer, angielski etc" nie powinien miec problemu ze znalezieniem pracy ! ja zatrudniam jednego absolwenta filozofii po UJ, zajmuje się UWAGA, UWAGA, UWAGA koordynacją działalności moich dwóch firm z branży budowlanej, choć zapewne nie odróznia śrubki od gwożdzia ...:) ale, ja tego od niego nie wymagam ! a poza tym jest zadowolony i zarabia więcej, dużo więcej , niż rektor UJ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnida Re: co po filozofii ? IP: *.kv.net.pl 17.04.05, 22:29 No i to jest świetna postawa pracodawcy! Powinno się kłaść nacisk na samodzielne myślenie pracownika [+ obsługa komputera i znajomośc języków obcych], a nie od razu kogoś skreślać, bo nie ma praktyki, czy coś. Poza tym chyba teraz pracodawcy robią testy psychologiczne na podstawie których wybierani są pracownicy... Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina Re: co po filozofii ? 17.04.05, 22:36 studia filozoficzne naprawdę świetnie przygotowują do samodzielnego myślenia i stwarzają ogromne szanse do kariery zawodowej, tylko powtarzam - ta kariera - w przeciwieństwie do np. absolwenta medycyny, prawa, architektury : nie jest "zaszufladkowana", na liście 100 najbogatszych Polaków tygodnika "Wprost" jest dwóch absolwentów filozofii jeden to Piotr Niemczycki - viceprezes Agora S.A. (wydawca "Gazety Wyborczej") drugi to Janusz Palikot - szef firmy Abra S.A. (producent alkoholi) oczywiścei ukończenie filozofii to nie koniecznie "biznes" to również edukacja, oświata etc. i wiele innych...nieznanych ścieżek życiowych... czyż nie jest to piękne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: co po filozofii ? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 18.04.05, 16:23 I dawniej, i w ostatniej pięciolatce, i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś