Dodaj do ulubionych

4 CRACOVIA MARATON

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.05, 16:35
7 maja w sobotę odbędzie się w Krakowie maraton,który wśród biegaczy w Polsce
i nie tylko jest dobrze znany.Będzie rekordowa frekwencja-ponad 1500
biegaczy,jak na 4 edycję to sukces.Tyle osób-niespełna 1500 startowało
ostatnio w 23 edycji we Wrocławiu-i to był rekord!Miej więcej tyle samo osób
startuje w Warszawie,ale tam maraton stracił na razie dobra sławę ze względu
na słabą w ostatnich latach organizację.Więcej biega tylko w Poznaniu-ponad
2000.W tym roku większa frekwencję przyciagnęła m.in.nowa zmieniona trasa
biegnąca nie tylko wzdłuż Wisły z Błoniów ale również wzdłuż Al.Jana Pawła 2
do Nowej Huty i z nawrotem do mety na Rynku.W czołówce zobaczymy m.in.Leszka
Bebło i Mirosława Plawgo,którzy mieli biec we Wrocławiu a przenieśli się do
Krakowa.We Wrocku zabrakło naszych mistrzów i wygrali Kenijczycy i Ukraińcy,a
Polak Marcin Fehlau ubiegłoroczny zwycięzca tego maratonu był
szósty.Ciekawostką jest przeniesienie Mistrzostw Świata Parlamentarzystów z
Wrocławia do Krakowa-4 edycja.Będą i nasi.Chciałbym zachęcić i prosić
Krakowian którzy słyną z gościnności przychylności i wrażliwości by mogli nam
towarzyszyć stojąc na trasie w wielu miejscach i wesoło i miło nam kibicować!
Pokonanie 42 kilometrów biegiem wymaga mocnej wytrzymałości fizycznej i
psychicznej,w tym drugim moga nam pomóc kibice.Na zachodzie m.in.w Berlinie
gdzie startuje aż 35 000 maratończyków prawie cała dosłownie trasa jest
przepełniona wiwatującymi kibicami,orkiestrami,muzykami m.in.z
Afryki,przebierańcami.Trzepoczą transparenty z porywającymi do boju
hasłami,aż się człowiek rwie do biegu nawet gdy brakuje już sił.Świętuje i
cieszy się całe miasto,aż miło się patrzy.U nas niestety społeczeństwo
jeszcze nie bardzo dojrzało do wielu rzeczy m.in.do kibicowania biegaczom i
również uprawiania sportu.We Wrocku można było mieć wrażenie,że biegnie się
po pustyni,brakowało kibiców,stali nieliczni,co wielu nas smuciło.Liczę że
Kraków nie zawiedzie i będzie choć takim małym Berlinem.Pozdrowionko!
Obserwuj wątek
    • hm_tak Bądźmy dobrej mysli 01.05.05, 10:42
      dawaj jakis link do trasy, bo Gazeta poda pewnie w przeddzień. Nie wiem, jak
      będzie z tymi aplauzami, bo my , krakusy, to jesteśmy straszne p...dziochy, i
      takie okazję nas za bardzo nie motywują. Co innego rzeczy podniosłe - jak
      pewnie wiesz.
      Ale Cracovia Marathon jest super, i z czasem urzadzimy to tak, żeby biegać
      wzdłuz Wisły aż do klasztoru benebyktynów w Tyńcu. W tym roku został oddany do
      użytku rowerowo/spacerowo/biegowo następny kawałek tej trasy. Ma takie walory
      widokowe, że niech się Wiedeń schowa.
      Z tym aplauzem to może być kopot, bo studenteria wyjeżdża na weekend do mamuś
      po wałówkę, (czemu się trudno dziwić, bo łatwo nie jest)
      W Berlinie jest ponadto kultura poszczególnych dzielnic, o którą Niemcaszki
      bardzo dbają, bo wiedzą, że z nich rodzi się potęga miast. No i te kolorowe
      historie z innymi nacjami, czego w Polsce na razie nie mamy - i w ogóle
      publiczne świętowanie idzie nam tak sobie.

Trzeba będzie obstawić bywalcami forum przynajmniej jeden odcinek biegu, żeby
      nie było obciachu.Ciekawe, czy się uda.

HT
    • hm_tak Aha, 01.05.05, 10:45
      ..i napisz jeszcze coś o szczegółach technicznych: co wam mozna podawać do
      picia, czy lepiej z ręki, czy ze stołów, i w ogóle co mozna?
      Albo poproś swoich kompanów z Krakowskiego Klubu Biegaczy DYSTANS, żeby dali
      gdzieś na swojej stronkie informacje dla kibiców.

HT
      • Gość: ar Nie potrzebujesz dziennikarskiej łaski... IP: *.chello.pl 01.05.05, 11:26
        ...dopóki masz internet: www.cracoviamaraton.pl Poza tym to Krakowska ma
        patronat medialny.
        Pomysł ze zniczami w al. Jana Pawła II był OK, ale osobiście wolę takie sygnały
        integrowania się Krakowa z Nowa Hutą jak trasa tegorocznego maratonu. Trzeba
        zrobić wszystko by wypełnić ją kibicami. Od opactwa do opactwa!
        • Gość: Mx z Wrocławia Re: Doping i życzliwość to najlepsza pomoc nam!. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.05.05, 22:41
          Podawania nam po drodze picia dzięki nie potrzeba,ponieważ beda punkty odżywcze
          dość czesto usadowione,byłem u was 2 lata temu i w tej kwestii Kraków spisał
          sie na 6-kę lepiej niż w Warszawie.Mój klub WKB PIAST WROCŁAW nie za bardzo
          współpracuje z innymi klubami w kraju,ale dobrze by było,żeby zaczęła sie ona
          od DYSTANSU,jako,że nasze miasta sa podobne,ludzie sa fajni i mamy fajne tereny
          do biegania.Nas bedzie mało na tym maratonie ponieważ wszyscy prawie biegali
          Maraton Wrocław,tu przyjada naprawde twardziele,może nie najszybsi ale bardziej
          wytrwali.Na naszym portalu strasznie narzekali na zakorkowanie miasta,na brak
          informacji choć ona była w gazetach i TVP 3,kierowcy klęli zamiast nam
          kibicować i okazać szacunek ,z tym jest trudno,bo wiadomo Wrocław jest
          strasznie rozkopany i trudno poprowadzić trasę tak,by całkiem nie blokowała
          miasta.A maraton jest tradycją i trasa może sie zmienić ale musi być on i w
          centrum,społeczeństwo musi sie też zmienić,patrzeć na to bardziej przychylnie i
          samo powinno podpatrując nas zacząć dbać o swoja kondycję,bo z nią nie jest u
          nas najlepiej i ci co tak narzekali powinni to przemyśleć.Wiem,że Kraków słynie
          z tolerancji i takie rzeczy nie beda miały miejsca,dyrektor maratonu
          Korzeniowski ma większą popularność niz nasz dyr.Marek Danielak i równiez jego
          osoba może wpłynie na lepszy doping niż u nas.Niech Nowa Huta i nie tylko
          pokaże na co ja stać,nie żałuje gardeł,trąbek,bebnow piłkarskich aż słychać
          bedzie ja pod sam Wawel o ile nie dalej.A bedzie to ponad 30 km,kryzysowy dla
          maratończyka i tu podpora sie przyda i o to prosimy.Będziemy wdzieczni,Krakow
          może stać sie przykładem dla całej Polski.
    • Gość: asia Re: 4 CRACOVIA MARATON IP: 195.214.222.* 02.05.05, 00:03
      My będziemy na pewno, jak co roku. Całą rodzinką.
    • Gość: miu Re: 4 CRACOVIA MARATON IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.05.05, 21:52
      Matrix jaki masz numer?
      • Gość: Martix Re: 4 CRACOVIA MARATON IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.05, 14:44
        Mój numer był 593,ubrany byłem w żółto-czarny strój klubowy WKB PIAST.Wcześniej
        nie mogłem ci podać,bo numer dostaje się na miejscu w Krakowie,w hali Wisły.Nie
        martw się!,za rok znowu będę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka