Gość: Pawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:51 Taka decyzja i sposób jej podjęcia to kompromitacja. Okazuje się, że co myslą Radni, mieszkańcy i eksperci nie ma żadnego znaczenia, gdy w grę wchodzą interesy i interesiki wpływowych osób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ofirka Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: 195.225.250.* 13.05.05, 00:02 To jest smieszne. To jest po prostu nieprawdopodobne... Predzej mi druga glowa wyrosnie niz Instytut Sztuki bedzie budowal na wzgorzu Benedykta. Pozwolenie na budowe? Jaka budowe?? Gdzie sa inne pomysly? Czy kiedykolwiek ktokolwiek pytal kogokolwiek o pomysly na rewitalizacje Fortu?? Mieszkancy dzielnicy nie pozwola na to!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan To po prosotu zwykły skandal... IP: *.chello.pl 13.05.05, 00:05 ... ale nie ma sie czemu dziwić w erze miliardowych afer notabli. Dlaczegóżby i na Krakowskim ogródku czegoś nie skubnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Brawo nareszcie ruszy inwestycja gratuluję odwagi IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 00:14 Brawo Panie Prezydencie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fort Re: Brawo nareszcie ruszy inwestycja gratuluję od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 01:03 Odwagi istotnie mozna gratulowac. Byc prezydentem i podejmowac decyzje bez konsultacji i wbrew woli mieszkancow - to jest naprawde odwaga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.homeip.net 13.05.05, 01:18 Niech cos sie tu zmienia, a nie tylko konserwuje!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieacz Nowoczesnosc dla Krakowa IP: *.homeip.net 13.05.05, 01:19 Popieram zmiany na lepsze i troche nowoczesnosci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 01:21 Blonia tez zabudowac i paring podziemny zrobic we wzgorzu wawelskim - tak wiecej zmian! Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu 13.05.05, 09:16 Ależ będzie pięknie. Przyjdzie walec i wyrówna. Proponuję oszklić także Barbakan. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x NIC NOWEGO 13.05.05, 09:32 > Taka decyzja i sposób jej podjęcia to kompromitacja. Okazuje się, że co myslą > Radni, mieszkańcy i eksperci nie ma żadnego znaczenia, gdy w grę wchodzą > interesy i interesiki wpływowych osób. NIC NOWEGO, nasz prezydent zawsze wie najlepej! a teraz zacisnąć zęby i aby do końca kadencji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:45 zapraszamy na www.podgorze.pl, gdzie powstał specjalny serwis poswiecony fortowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwój !!!!!!!!!!! Popieram stanowczą decyzję prezydenta, bravo IP: *.jordan.krakow.pl 13.05.05, 10:06 Rozwój jest najważniejszy , po co nam niszczejące z roku na rok forty. Grupka starych pryków bojąca sie zmian blokuje wszystkie sensowne iwestycje w mieście (np. Pomniki królów nad wisłą, zagospodarowanie podziemi rynku, bulwar inflandzki.....) , to Paranowja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Raczej zwoj... IP: *.geo.uj.edu.pl 13.05.05, 11:08 ...niz rozwoj, wzglednie rozboj. Szkoda, ze tak ochoczo P. Prezydent nie zabiera sie za zagospodarowanie "niszczejacej z roku na rok" fabryki Schindlera. BTW: Dlaczego Instytut uparl sie akurat na "Benedykta"? W koncu w Krakowie jest wiele wiekszych fortow, w ktorych wybudowanie sali i przeszklenie dziedzinca nie oznaczaloby dewastacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Popieram stanowczą decyzję prezydenta, bravo IP: *.range217-44.btcentralplus.com 15.05.05, 21:18 Stare pryki? Moze majac 4o lat nich sie zaleczam, ale znam mnostwo dwudziesto, trzydziestolatkow, ktorzy sa przeciwny takiej ingerencji w fort i zniszczeniu charakteru tego miejsca. Chyba jeszcze dlugo nie beda powstawac w Krakowie nowoczesne obiekty, ktore mog aprzyciagnac turystow. Czym przyciagamy turystow, to historia i zabytkowe obiekty. Tracac je - tracimy niepowtarzalny charakter naszego miasta. Zreszta nie chodzi tu o turystow. Te dzialania sa sprzeczne interesem lokalnej spolecznosci, nie sluza nam, tylko grupce kolesi, ktorzy chca na ta inwestycje przepuscic sporo publicznych pieniedzy. Tu nie chodzi o blokowanie rozwoju, ktory jest niezbedny. Tu chodzi o sensowny rozwoj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Popieram stanowczą decyzję prezydenta, bravo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 00:45 Pawle. Czy fort w takim stanie w jakim na dzień dzisiejszy można go odwiedzić jest atrakcją turystyczną? Nie bywam tam często, ale regularnie i jest tam pusto, choć Ty się bardziej nim interesujesz i być może się mylę - fort jest dla mnie martwym obiektem, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Trotta IS niszczy fort IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:40 > Pawle. Czy fort w takim stanie w jakim na dzień dzisiejszy można go odwiedzić > jest atrakcją turystyczną? Nie bywam tam często, ale regularnie i jest tam > pusto, choć Ty się bardziej nim interesujesz i być może się mylę - fort jest > dla mnie martwym obiektem, niestety. Barcie, Od kiedy IS przejął Fort nie wpuszcza tam nikogo. Fort jest już wstępnie zabezpieczony i zadasszony z funduszy publicznych - planowana dewastacja to zmarnowanie już wydanbych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z podgórza Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: 62.148.86.* 13.05.05, 10:30 panu Prezydentowi już dziękujemy.Jedna kadencja to aż za długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neruś Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.autocom.pl 13.05.05, 17:52 o wiele za długo,jakoś ucichła sprawa jego odwołania przez radnych,którzy nie udzielili mu absolutorium! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytacik Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.net.autocom.pl 13.05.05, 18:02 "Obejmując urząd prezydenta, uroczyście ślubuję, że dochowam wierności prawu, a powierzony mi urząd sprawować będę tylko dla dobra publicznego i pomyślności mieszkańców miasta". 19 listopada 2002 roku podczas inauguracyjnej Sesji Rady Miasta Krakowa IV kadencji prof. Jacek Majchrowski został uroczyście zaprzysiężony jako pierwszy w historii wybrany bezpośrednio przez mieszkańców Prezydent naszego miasta. Prezydent jednoosobowo sprawuje władzę wykonawczą, realizując uchwały Rady i kierując bieżącymi sprawami gminy. W takiej sytuacji potrzebne jest referendum lub taczki. Ponieważ referendum dodatkowo obciążyłoby kieszenie podatnikow i tak juz prawie puste tańsze i skuteczniejsze są taczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lateral Prezydent - "Tytan" inwestycyjny 16.05.05, 14:13 Beton niereformowalny! Rządy profesora i tak już przejdą do historii pod znakiem głupich lub spieprzonych wszelakich możliwych inwestycji budowlanych w mieście. Masz racje, trzeba zrobić zrzutę na porządne taczki - strach myśleć co mu jeszcze strzeli do głowy przez rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.chello.pl 13.05.05, 12:43 kiedy kończy się kadencja majchrowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neruś Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.autocom.pl 13.05.05, 17:48 to nie kompromitacja,to reakcja majchrowskiego na otrzymaną łapówkę,tylko zastanawiam się,gdzie wtedy był TVN? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.ghnet.pl 14.05.05, 09:38 Panie Prezydencie, to skandaliczna dezycja, wara od Fortu św. Benedykta. A gdzie opinie naukowców, a także radnych i mieszkańców dzielnicy Podgórze, czyżby znalazły sie w koszu spraw za ktorymi nie stoi interes? A zatem jakie argumenty Panie Prezydencie przemówiły? jakie?. Jestem przekonany, że jest to prywatny interes p. Odorowicz, dla której jak wiemy Pańskie drzwi są szeroko otwarte. I to jest to! i niechaj ktoś temu zaprzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreptak Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:08 Tak się spieszą, że odmówili bycia stroną w postępowaniu Tow. Miłosników Historii i Zabytków Krakowa, bo nie ma interesu społecznego!!! Tylko jaki interes - p r y w a t n y ? i to czyj? Prezesa, Prezydenta ??? Instytut Sztuki już stracił wiarygodność jako wydawca miesięcznika KRAKÓW /za pieniądze Min. Kultury -tak jest napisane na stopce/ zalega z wypłatami dla autorów od lutego!! A tu chce wydać nie swoje 26 mln. zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Podgórz Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 09:26 Dzień Dobry! Pisze w sprawie fortu Benedykta i Krzemionek. Jestem zbulwersowana decyzjami władz poczynając od Ministra, który do wzgórza ma tyle co ......, kończąc na "naszym" Prezydencie Krakowa (chyba rzeczywiście prezydencie tylko Krakowa, a nie Podgórza). Jak można wydać decyzję nie licząc się ze zdaniem ludzi mieszkających na danym terenie oraz nie licząc się z historią, która na wzgórzu obecna jest od tysięcy lat? Jestem pewna, że badania archeologiczne, które wg. ekspertów powinny trwać wiele lat zrobione by były po łebkach - znamy już wiele takich przykładów, a po drugie kogo stać na takie wydatki. Jestem ciekawa dlaczego tak zależy Prezydentowi na przeforsowaniu kompletnie bezsensownego projektu (tłumaczy to pewnie stara maksyma: "jak nie wiadomo, o co chodzi to chodzi o pieniądze"). "Dziwne" dla mnie już było wydanie pozwolenia na budowę byłem Dyrektorowi Małopolskiego NFZ domu na wzgórzu koło historycznego kościółka (potem dowiedzieliśmy się, jakie miał układy i kim był - nie powinno mnie to dziwić. Dobrze, że nie dostał pozwolenia na budowę na środku błoń). Jestem Podgórzanką przynajmniej od czterech pokoleń (moi Przodkowie mieli dom jeden z 80 w ówczesnych czasach w podgórzu przy ul. Limanowskiego, którego budowa najprawdopodobniej datowana była na 1775 rok obecnie już go tam nie ma, ale posiadam zdjęcia jeszcze z roku około 1940). Chodziłam do szkoły podstawowej nr 29, a potem przez 12 lat na spacery z psem na wzgórze. Wielu moich znajomych i sąsiadów chodzi na spacery na krzemionki z dziećmi i nie wyobraża sobie, aby powstało tam coś komercyjnego. Wszyscy może to zabrzmi śmiesznie "psiarze" oraz mieszkańcy są wzburzeni podjętymi decyzjami. Jest to obecnie niecichnący temat osób spotykających się na wzgórzu i nie tylko. Nie wierzę, że Instytut Sztuki po wybudowaniu parkingu doprowadzi teren do pierwotnego stanu. Mieliśmy tak niedawno już przykład tak naprawdę wieloletniego rozjeżdżania łąki przez samochody jeżdżące do fortu. Całe szczęście zostały wbudowane paliki. Pominę w ogóle kwestię samego Instytutu Sztuki i sposobu otrzymania i dbania o fort, bo to jest dla mnie kryminogenna sprawa. Uważam, że Rada Dzielnicy, której chwali się fakt, iż zaprotestowała, powinna ogłosić w Podgórzu zbieranie podpisów przeciwko projektowi. Nie można w ogóle dopuścić do budowy parkingu. Naprawdę bardzo duża ilość ludzi nie wyobraża sobie innych krzemionek niż obecnie służących do wypoczynku mieszkańcom Podgórza. Zgadzam się z opinią, którą wyczytałam w Gazecie Wyborczej chyba jakiegoś historyka - a jakby ktoś teraz chciał wybudować parking podziemny na błoniach krakowskich - to wtedy zobaczylibyśmy jak reagują na to władze. Ja rozumiem, że należy coś zrobić z fortem ze względu na to, że niszczeje, ale napewno nie może to być coś komercyjnego, gdzie w dużych ilościach zjeżdżają się samochody i ludzie. Przecież taki budynek i parking musi na siebie zarabiać. Jestem przekonana, że powstaną lokale, sklepy. Nawet już nie będę komentowała pomysłu budowy kopuły szklanej - jest to dla mnie dewastacja (tak jak zdewastowano kamienicę koło poczty głównej obecnie hotel). Miejsce to powinno zostać ostoją ciszy i spokoju i wypoczynku. Ciekawa jestem czy Pan Prezydent wie, że do niedawna były tu zające, osobiście widziałam gronostaja 2 lata temu, nie wspomnę już o przeróżnym ptactwie. Mam także propozycję dla Prezydenta niech dobuduje jeszcze kopuły na wszystkich kopcach krakowskich, bo to też mogłoby przynieść "korzyści finansowe", wg. mnie jest to "rewelacyjny" pomysł przeróbmy tez Wawel na szklany, niech się dopasuje do obecnych czasów i Hotelu Sheraton. Dlatego wg. mnie najlepszym wyjściem obecnie jest obrona przed dewastacją poprzez zbieranie podpisów, bo chyba mieszkańcom nie pozostało nic innego, jeżeli Władze Miasta nie liczą się z głosem Rady Dzielnicy, a co za tym idzie głosem mieszkańców. Jest to dla mnie jawne łamanie prawa i wszelakich norm moralnych, (co z ludzi robią pieniądze - nawet nie szanują historii, która jest największym dziedzictwem każdego narodu). Uważam, że w Podgórzu powinno zostać ogłoszone zbieranie podpisów np.: poprzez rozdanie do skrzynek pocztowych formularzy, które po podpisaniu protestu powinny być przez mieszkańców złożone w jakimś miejscu. Rada powinna te podpisy wykorzystać do protestu. Mam nadzieję, że Rada uratuje nasze Krzemionki przed dewastacją. Jeżeli nie w ten sposób to w inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Integral00 Re: Prezydent Krakowa zezwala na nadbudowę fortu IP: 80.51.55.* 19.05.05, 14:01 W tej istotnej sprawie coś do powiedzenia ma przecież Pan profesor Franciszek Ziejka, który nowym przewodniczącym SKOZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: ruczaj.xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:00 myśle ze ta nadbudowa spodoba sie osobie mającej nick ruczaj.x - duzo szkła - to znaczy że dobrze ( re: archiszopa 2005) Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: ruczaj.xxx 19.05.05, 19:01 o czym to ja:) primo: nadbudowa nie ma być ze szkła tylko z drewna secundo: nadbudowa bardzo mi się nie podoba, i uważam za naganne, że ktoś w imie jakiegoś biznesiku próbuje niszczyć historyczny i bardzo wartościowy budynek Nie wiem skąd masz wniosek, że jak jest dużo szkła to musi mi się podobać, doczytaj sobie dokładnie co napisałem (a sens mojej wypowiedzi można sprowadzić do: Istnieje szklanych elementów w elewacji nie może przekreślać budynku w konkurencji 'ładna architektura', a można odnieść wrażenie, że nie którzy jedynie w tym kontekscie oceniają oddawane budynki.) bardzo się cieszę, że zainteresował Cię mój głos w tej sprawie :D pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x heheheh 25.05.05, 11:58 Tak za roczek podnijemy to i owo... Nie zmieścimy to na jednej stronie :D pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Stan Fortu Św. benedykta w 1999 roku 01.06.05, 14:17 "Fort nr 31 „Święty Benedykt” (...) Do dziś – mimo postępującej dewastacji – przetrwało wiele elementów pierwotnego wystroju i wyposażenia fortu, w tym stolarka bram i części drzwi wewnętrznych, unikalny przesuwny most zwodzony czy kamienne portale. Dodatkowo podnosi to wartość zabytku. W otoczeniu przetrwały umocnienia ziemne przedstoku, część fortyfikacji bastionowych z półbastionem VIII, fragmentami kurtyn i fosą wykutą w skale. Powierzchnia użytkowa fortu wynosi ok. 1500 m2. Obiekt wraz z działką o powierzchni ok. 4 ha stanowi własność komunalną. W związku z postępującą dewastacją fortu, już w połowie 1991 r. WOZ podjął decyzję o jego zabezpieczeniu i rozpoczęciu podstawowych prac konserwatorskich. Prace rozpoczęły się we wrześniu 1991 r. W pierwszej kolejności usunięto gruz, śmieci i samosiewy z budynku fortu i jego otoczenia, oczyszczono fosę, w miejscu zniszczonego wykonano nowy, prowizoryczny dach nad wałem artylerii i tarasem strzeleckim, zabezpieczono podstawowe elementy zabytkowego wyposażenia. W roku następnym rozpoczął się remont konserwatorski obiektu. Wykonano badania architektoniczne i archeologiczne, dokonując wielu cennych odkryć. Dodatkowe, niezwykle cenne informacje przyniosła kwerenda przeprowadzona w Centralnym Archiwum Wojskowym w Warszawie, gdzie ujawniono zespół planów fortu z lat 1853-1927. Opierając się na powyższych materiałach, Pracownie Konserwacji Zabytków wykonały kolejne części projektu. Opracowano m.in. projekt techniczny przedbramia z koncepcją rekonstrukcji mostu zwodzonego, projekt techniczny tarasu strzeleckiego wraz z częściową rekonstrukcją krendlaża, projekt wału artylerii, wałów moździerzowych wraz z kotłownią gazową, projekt techniczny stałego dachu nad częścią wału artylerii. Opierając się na zatwierdzonych dokumentacjach, rozpoczęto prace remontowe, wykonane w latach 1992-1996 przez Pracownie Konserwacji Zabytków, a w 1997 r. przez Przedsiębiorstwo Rewaloryzacji Zabytków. Skoncentrowano się na pracach na najwyższej kondygnacji, gdzie m.in. nad częścią fortu wykonano stały dach o konstrukcji metalowej, powtarzający formę prowizorycznego dachu, zabezpieczającego obiekt w czasach austriackich w okresie pokoju. W pozostałej części wału artylerii wykonano nową izolację oraz konstrukcję, pozwalającą na rekonstrukcję formy ziemnej. Podobnie zaawansowano też prace na tarasie strzeleckim, gdzie uzupełniono zniszczone fragmenty krendlaża i wyremontowano dawne schody moździerzowe (planowane tu były kotłownia gazowa i zaplecze kawiarni). Na tej kondygnacji przywrócono też drewniane wysięgniki dawnych dźwigów, które mają podtrzymywać namiotowe zadaszenie dziedzińca. W ścianach i sklepieniach kondygnacji niższych uzupełniono większość ubytków ceglanego wątku. Do fortu doprowadzono instalację wodociągową i kanalizację. W 1998 roku prace w forcie zostały przerwane, głównie z powodu braku użytkownika. Bez określenia docelowej funkcji obiektu nie można wykonywać prac we wnętrzach, a planowane wprowadzenie odarniowania na wał artylerii na najwyższej kondygnacji wiąże się z jego stałą pielęgnacja, której obecnie nikt nie zapewni. Obiekt, choć zamknięty, jednak nie jest strzeżony – w wyniku powtarzających się włamań doszło już do dewastacji nowo wbudowanych elementów. Dotychczasowe prace remontowo-konserwatorskie finansowane były z budżetu miasta (rok 1991 i 1996-1997) i z Narodowego Funduszu Odnowy Zabytków Krakowa (lata 1992-1997). Dotychczas wydatkowano ponad 700 tys. zł. Do wykonania pozostaje jeszcze wiele prac o charakterze ściśle konserwatorskim i zabezpieczającym, np. zamknięcie obiektu przez wykonanie kompletu stolarki, odnowienie mostu zwodzonego oraz kamieniarki wewnątrz fortu i na elewacjach. Prace związane z nową infrastrukturą wewnętrzną, np. ogrzewanie, instalacje wod.-kan. i elektryczne, oświetlenie są niemożliwe do realizacji bez określenia użytkownika. Na wykonanie czekają również prace w otoczeniu fortu: dokończenie formowania profilu ziemnego przedstoku, remont baterii artyleryjskiej oraz związanej z nią podziemnej prochowni, uporządkowanie fortyfikacji bastionowych wraz z fosą.” Autor: Jan Janczykowski (Przewodnik po Forcie św. Benedykta wydany na Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego w 1999 r.) Odpowiedz Link Zgłoś