Gość: damian IP: 217.96.6.* 16.05.05, 13:06 Interesuje mnie kupno mieszkania na ul.Czerwieńskiego które ma budować czy już buduje MURAPOL. Jeśli ktoś wie coś na temat tego developera proszę o informacje. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ada Re: MURAPOL opinia o developerze IP: *.com / 217.96.6.* 22.05.05, 17:43 ja też jestem nim zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia M Re: MURAPOL opinia o developerze IP: *.ists.pl / *.ists.pl 07.06.05, 10:51 Ja tez czegoś o nim chciałabym się dowiedzieć, bo lokalizacja jest super i mieszkanko tam by mi pasowało. Odezwijcie się jeśli coś znajdziecie, pozdrawiam, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: MURAPOL opinia o developerze IP: *.variant.pl 25.07.05, 11:34 a ja kupiłem i na razie czekam, jednak obsługa wydaje się być kompetentna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: MURAPOL opinia o developerze IP: *.citynet.pl 26.07.05, 20:16 Kupiłam mieszkanie w Bielsku od nich i jestem bardzo zadowolona, polecam tą firmę. Osiedle Cztery Pory Roku to najładniejsze osiedle w Bielsku, mają pojęcie o architekturze i estetyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Murapol opinia o developerze IP: 62.29.136.* 24.03.06, 11:01 mieszkam na osiedlu "cztery pory roku" w bielsku i kompletnie nie zgadzam się z pozytywną opinią agnieszki. te mieszkania to największy bubel budowlany w bielsku. w mieszkaniach odpadają tynki, niewłaściwe podłączenie do pionów wentylacyjnych i spalinowych (mieszkanie wyposażone w kominek podłączone jest do.. pionu wentylacyjnego (!) innego mieszkania) brak izolacji poziomej fundamentów spowodował zawilgacanie ścian parteru i po dwóch latach użytkowania pojawił się potęrzny grzyb. balkony są całkowiciezabudowane, ale niestety zapomniano o ich odwodnieniu, a więc po opadach deszczu nie można otworzyć drzwi balkonowych, żeby zgromadzona na balkonie woda nie wlała się do mieszkania. okna połaciowe są tak zamontowane, że podczas deszczu woda z nich leci ciurkiem do mieszkania. ponieważ osiedle było budowane w ekspresowym tempie (fundamenty wylewane zimą przy - 15 stopniach) przy minimalnych kosztach, efekt jest widoczny latem, bo w niektórych mieszkaniach pękają ściany konstrukcyjne. jak się okazało prawie wszystkie materiały budowlane to II i III gatunek. w pierwszym gatunku są tylko materiały, które widać na pierwszy rzut oka i które robią wrażenie solidności (kute poręcze, porządna dachówka itd.) pod tą ładną fasadą ukrywa się najgorsza jakość materiałów. chodzi o to, aby wywrzeć wrażenie na potencjalnym kliencie. jeśli ktoś ma wątpliwości co do solidności firmy murapol to proponuję kontakt ze wspólnotą mieszkaniową "osiedla cztery pory roku". warto podkreślić, że na wezwania wspólnoty co do usunięcia usterek, prezez dziuba kompletnie nie reaguje. co więcej z ironicznym uśmiechem mówi, że możemy (jako wspólnota) iść do sądu. zdecydowanie odradzam jakikolwiek kontak z firmą murapol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moro Re: Murapol opinia o developerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:30 czy wie ktoś co się dzieje że nie można kupić nic. Podobno są jeszcze jakieś mieszkania ale wstrzymana sprzedaż. Jakieś wady konstrukcyjne podobno się pojawiły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: murapol opinia o developerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:33 zdecydowanie bardziej przyczepiłbym się do wykonywania wszystkiego bez projektów (instalacja elektryczna w mieszkaniach) lub niewykonywanie obowiązków spoczywających na nich (brak budowy drogi pomimo że w Pozwoleniu na budowę na II etap jest wpisana) niż usterki. To żę osiedle jest na wysoki poziom to jedna sprawa tylko, jak ktoś się kiedyś zaweżmie to prędzej czy póżniej póści z torbami za niezgodności z projektem lub otrzyma dużą "bonifikatę" za zamknięcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: murapol opinia o developerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:55 Czy możesz napisać coś więcej o niezgodnościach z projektem,albo raczej braku projektów? Ja właśnie kupiłam mieszkanie na ul.Czerwieńśkiego i chcialabym dostać projekt wykonawczy,żeby móc powiedzieć jakie chce wprowadzić zmiany (np.w instalacjach w łazience,żeby mi jakaś rura nie przeszkadzała w montażu pralki czy wanny),a obsługa z firmy jakoś niechętnie jest do tego nastawiona (tzn. powiedzieli,że mi dadzą,ale czekam już 2tygodnie i nie dają sygnału,że mogę po to przyjśc. Oczywiście upomnę się jeszcze,ale sam fakt tak dlugiego zwlekania juz mi sie nie podoba.W kontekscie tego co piszesz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz opinia o developerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:48 Dużym problemem jest fakt, że tuż przed budową z firmy odszedł najdłuższym stażem pracownik. Dlaczego tego nie wie nikt. Znajomi w Bielsku, mówią że był naprawdę niezły i przeszedł do jednego z większych deweloperów w Krakowie. Pewnie miał dosyć pomysłów prezesa który zna się na budownictwie jak mało kto. Dla niego liczą się prawie tylko oszczędności. Przy czym zero pomyślunku. Oszczędzamy a co się okaże potem... Z tego co wiem to najprawdopodobniej nie mają projektów wykonawczych a jedynie tzw. budowlane. W Bielsku jest dokładnie tak samo. Projektu na kanalizację i prąd w mieszkaniu nie ma gdyż prezes uważa, że to wyrzucone pieniądze w błoto. W Bielsku zrezygnowali z izolacji fundamentów aby zaoszczędzić trochę pieniędzy a co będzie potem... Znajoma sądzi się z nimi a prezes i większość pracowników uważa że nie ma racji pomimo żę dokumenty stoją za Nią to sądy są "nierychliwe" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: opinia o developerze IP: 62.29.136.* 16.05.06, 11:48 wypowiadałem się juz na temat firmy murapol, ale chciałbym jeszcze dorzucić kamyczek do tego ogróka. Co do wadliwej instalacji elektrycznej to oczywiście pełna zgoda. Zupełny haos i brak projektów.Podczas rozmowy z elektrykiem, który dość często przyjeżdzał na osiedle w bielsku, pytałem go co się dzieje z tą instalacją. Odpowiedział, że instalacja na tym osiedlu to istne kuriozum. Powiedział, że w swojej praktyce instalatorskiej nie widział tak fatalnie wykonanej instalacji. Nie znam się dokładnie na tym, ale powiedział, że nawet kilka obwodów "wisi" na jednym kablu. Nie mówiąc o tym, że nie można dojść co gdzie jest bo nie ma żadnych projektów. Chciałbym jeszcze dodać, że jak w lutym ubiegłego roku odpadły mi tynki z sufitów (całkowicie i to w jednej płaszczyźnie tzn. w całym przedpokoju spadł w jednym kawałku)i zgłosiłem sprawę do nadzoru budowlanego, to powiedzieli mi, że oni mogą tylko sprawdzić....dokumentację (!), bo za wykonawstwo odpowiada inspektor. Co więcej gdy po kilku dniach przyszedł inspektor i rozmowa zaczęła przybierać ostry ton, to powiedział, że w zasadzie to jemu i tak nie zależy, bo jest ubezpieczony. Tak właśnie działa firma Murapol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: opinia o developerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:24 a ja kupiłam od nich mieskznia na Czerwieńskiego i bardzo chcę tam mieskzać, strasznie podoba mi się lokalizacja. Co można zrobić,żeby miesiąc po wprowadzeniu się nie spadł mi na głowę sufit?? :// Zawiadomić inspektora budowlanego jeszcze w trakcie budowy? Czy nadzór budowlany? Czy "pokojowo" z nimi rozmawiac? Jak mogli dostać pozwolenie na budowę nie mając projektów wykonawczych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: opinia o developerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:39 zgodnie z prawem budowlanym do pozwolenia na budowę nie potrzebne są projekty wykonawcze a jedynie budowlanee, przecież wykonawca sam może sobie zrobić projekt wykonawczy lub zlecić komuś a w sumie to pewnie i tak go nie potrzebuje bo przecież on wie najlepiej jak to zrobić. Tylko, że potem z doświadczenia wiemy jak kończą się "Fuszerki" dorbych wykonawców. Robią po swojemu i wszystko mają w głębkim poważaniu. Jedyne co ich może poskromić to przytrzymanie kasy do momentu usunięcia usterek. Niezłe był też jak rzłożyli rusztowania na prywatnych ogródkach i malowali elewacje bo były okropne przebarwienia. Nic nie mówiąc nikomu rozłożyli na około budynku rusztowania tak, żę jak ktoś przyszedł z pracy to nie miał pojecia o co chodzi. Pracownicy skakali po rusztowaniach jak małpy. W tym samym czasie suwali ludziom posadzki na balkonach bo woda lała się do mieszkań a gruz zostawili na pół roku za ogrodzeniem na działce gminnej. Brud, syf i ubóstwo. W kilku garażach i mieszkaniach jest grzyb gigant a pracownicy mówią że to wina mieszkańców bo nie wiwetrzą mieszkań. Tylko dlaczego nie montują nawiewników w oknach pomimo że jest to obowiązek zodnie z polskim prawem. O przepraszam, niektórym właścicielom zaproponowali że na koszt mieszkańca zamontują to co MUSZĄ zrobić za darmo. Ale to im wisi, a że zarządca jest na ich pasku i wszystko robi za pieniądze wspólnoty to już nie jest problem firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: opinia o developerze IP: *.takt.net.pl / *.takt.com.pl 17.05.06, 16:18 Można wiedzieć skąd biorą się Twoje doświadczenia - czy kupowłeś od nich mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: opinia o developerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:46 kupiłem i sprzedałem, nawet z całkiem niezłym zyskiem. Byłem jednym z pierwszych ich klientów i wtedy szeef jednoosobowej firmy wprost wchodził nam do tyłka aby sprzedać mieszkanie, za garaż płaciło się śmieszne pieniądze. Ostatnio sprzedałem z naprawdę niezłym zyskiem ale więcej u nich nie kupię. W moim mieszkaniu miałem popękane ściany, instalacja elektryczna się paliła, okna były uszkodzone mechanicznie, odpadał tynk z ścian, wychodziła wilgoć. na kazde pismo dostawałem odpowiedż że jest OK i kiedyś to zrobią. Potem były notatki i nigdy nikt nie dotrzymał danego słowa. Nigdy więcej nie kupię od nich mieszkania. No chyba żeby je z zyskiem sprzedać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: opinia o developerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:43 ja dzis widzialem ich projekty wykonawcze. nie jest wiec tak,ze buduja "na pałę".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: opinia o developerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 10:38 To się chwali, mam wszak pytanie czy widziałeś inny projekt poza konstrukcją jako wykonawczy? Czy jedynie ten jeden? Z zasady każdy projekt oprócz budowlanego musi być wykonawczy a z tego co wiem od znajomych z Bielska to w Murapol tak nie ma. Dlatego też olałem tą firmę gdyż po co się stresować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość opinia o developerze z portalu katowickiej Gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=39175766 podczas poszukiwania wiadomości o Murapol znalazłem dość ciekawy wątek na forum gazety w Katowicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: opinia o developerze z portalu katowickiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 10:40 No nieżle sobie pojechali mieszkańcy po firmie, ale nie ma się czemu dziwić. Ciekawe jak skończy się sprawa w sądzie o odszkodowanie za wadliwe wykonanie mieszkania która już ponad rok się toczy w Bielsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedi murapol - deweloper z bielska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:22 Moja siostra kupiła mieszkanie w bielsku i wszystko w nim jest w jak najlepszym prządku poza notorycznym uchylaniem się firmy od usuwania usterek. Zgłaszasz coś to za kilkanaście dni przyjdzie jakaś niekompetentna damulka po studiach muzycznych, opisze co jest nie tak. A potem czekasz i czekasz i czekasz. Znwu piszesz (bo oczywiście telefoniczne zgłoszenia nie są respektowane) i ta sama damulka przychodzi i nic się nie dzieje. Oni biorą na przeczekanie wszystkich, liczą że ludzie sobie odpuszczą i oleją sprawę. A jak ktoś wydał na mieszkanie ostatnie pieniądze to nie będzie jeszcze ładował w remonty zawinione przez firmę. W sąsiednim bloku podłączyli do pionu wentylacyjnego kominek, nie dość że nie wolno w tak wysokich budynkach montować kominków, to jeszcze zrobili to tak nieudolnie że kobietę któa tam ieszka zawieżli do szpitala. Siostra mówi, że był nadzór i stwierdził, że wszystko jest OK przecież nikt nie zginął. Ciekawe jeszcze jak długo nadzór budowlany będzie przyzwalał na jawne łamanie prawa. Ale widać sa w czyjejś kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek murapol - gigantyczne opóżnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 11:54 Dzisiaj byłem na mojej budowie przy Czerwieńskiego i okazuje się, żę zamiast (zgodine z harmonogramem) stać już kilka kondygnacji chłopcy p... się z parterem. Jak tak dalej pójdzie to zamiszkam w grudniu ale przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: murapol - gigantyczne opóżnienie IP: *.autocom.pl 06.06.06, 17:33 Też mieszkam niedaleko.Ten budynek budują bez dżwigu? Odstęp od budynków to chyba z 8 metrów.W zimie nic tam nie robili.Kiedy to mają skończyć.Opinie na tym forum średnie. Poizdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako Re: murapol - gigantyczne opóżnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 18:04 Jak ja byles ostatnio w murapolu powiedzieli mi,ze maja "plan awaryjny" i ze przyspieszatak an wyzszych kondygnacjach,ze wyrobia sie na obiecany termin. Co Tobie, Tomek, powiedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: murapol - gigantyczne opóżnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 10:41 Rozmawiałem bezpośrednio z wykonawcami i mówią, że tego już nadgonić się nie da. Po prostu zbyt pózno rozpoczęta została ta praca i przerwana na całą zimę. Pamiętam jak jeszcze w wakacje 2005 bez pozwolenia na budowę robili fundamenty a potem przerwali praktycznie do stycznia 2006. Nic się nie działo, mając Pozwolenie czeakli ponad miesiąc na rozpoczęcie robót, a dlaczego nie wiem... Ich plan awaryjny wygląda tak żę go nie mają i liczą na to że oddadzą mieszkania w marca a ludzie powinni się cieszyć, że dostali. Ja ich sobie dobrze przypilnuję z wykończeniem klatek schodowych bo w porjekcie mają kilka rzeczy na których pewnie bedą chcieli oszczędzać. Ale trzeba na to mieć baczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako Re: murapol - gigantyczne opóżnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 16:14 ja tez chcialbym ich "przypilnowac",bo niepokoja mnie wiadomosci o spartaczeniu przez nich roboty w Bielsku. tylko nie wiem za bardzo ajk, bo nie znam sie kompletnie na budowie domow.. W Kazdym razie, widze,ze mamy wpolne cele,wiec jesli chcesz mozemy podjac jakis "wspolny front". Gdyby cos moj mail: jako24@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dość murapol - wyrzucono kierownika budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 13:37 A ja się właśnie dowiedziałem, że w piatek pracował ostatni dzień kierownik budowy oraz inzynier budowy. Odeszli z firmy z dnia na dzień. Został tylko inspektor nadzoru, ciekawe jak długo ... Widać, że coś złego zaczyna się dziać skoro wszyscy uciekają z tonącego okrętu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako Re: murapol - wyrzucono kierownika budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 21:09 a skąd to wiesz? nie wiesz czemu go wyrzucili/odszedl? z tego co ja sie orientuje jakis miesiac temu zmieniali ekipe budowlana, nie podali powodu. jesli tak co miesiac sie bedzie dzialo,to rzeczywiscie za rok nie zobaczymy swoich mieszkan :( Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 jestem zainteresowany odkupieniem mieszkania 27.07.06, 16:05 w tej inwestycji czy znaci może kogoś kto chce odsprzedać? I o co chodzi z tymi wadami konstrukcyjnymi. A i jeszcze jedno czy budynek od strony czerwieńskiego ma być ogrodzony? bo jesli nie to wandale będą mogli sobie wchodzić na tarasy i zaglądać do okien? A na wizualizacji nie ma żadnego ogrodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Murapol opinia o developerze 28.07.06, 15:15 ktoś coś wie na temat tych będów w konstrukcji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: MurapOL opinia o developerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:46 ja kupiłam tam tez mieszkanie i nie wiem co, ale coś się dzieje. Podobno jakieś błędy dotyczą tego że źle nanoszone są warstwy kolejne i "dobudowywanie" tarasów i garaży. Ale szczegółów nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś