Dodaj do ulubionych

Polećcie chiński bar...

06.06.05, 16:04
Tyle tego się narobiło,że tak serio to nie wiem gdzie szukać:)
Obserwuj wątek
    • Gość: jagna Re: Polećcie chiński bar... IP: *.crowley.pl 06.06.05, 19:15
      moje ulubione: na Placu Szczepańskim i na Długiej :)
    • mickey_kr Re: Polećcie chiński bar... 10.06.05, 15:21
      na placu szczepanskim jest zeczywiscie ok tylko jak sie tam wybierasz to idz z
      kims i zamowcie porcje na pol bo naprawde sa gigantyczne
      ok jest tez ten na stradomiu
      smacznego
      • kati_p Re: Polećcie chiński bar... 14.06.05, 16:09
        hej! :)
        Hoan Kiem na Starowiślnej 6 :) !
    • Gość: Krakowiak Re: Polećcie chiński bar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:51
      We wrocku jest restauracja p/n "Pekin", gdzie gotuje prawdziwy mistrz z
      Syczuanu. Byłem wiele lat w Chinach i od powrotu nigdy nie jadłem w Polsce
      czegoś tak pysznego. No jest gdzieś w okolicah Rynku. naprawde warto
      • Gość: wściekła i brudna Re: Polećcie chiński bar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:35
        Jeśli chcecie ujść z życiem nie idźcie na Starowiślaną!!!! Jak tam byłam,
        zamówiłam kurczaka w sosie curry, a dostałam resztki warzyw,kurczaka i FRYTEK
        (!!!!!) polane ochydnym sosem curry przypominającym tylko z nazwy!
        Wystrzegajcie się tej knajpy!
        Za to polecam gorąco chiński bar na ulicy św. tomasza, porcje są duże a żarcie
        pyszne, obsługa miła. Wnętrze kiczowate, ale w końcu jesteśmy w Polsce a nie w
        Chinach.pozdrawiam
        • tomi75 Re: Polećcie chiński bar... 09.08.05, 00:48
          Ulica Lea 34 naprawde polecam ekstra jedzonko!!!
    • Gość: cav Re: Polećcie chiński bar... IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 19:08
      najgorszy-chyba na Basztowej-Lot. jedyna zaleta tam to duze porcje. okropne
      wnetrze, dziwna kelnerka, i uwaga uwaga, zaru pewnego podano mi zamiast
      "tradycyjnej" surowki z kapusty... kapuste zasmazana, taka, jak do schabowych!
      Nie wierzylem wlasnym oczom.

Najlepszy chyba na al. Lubicz- tam jest naprawde dobrze.
    • panda15 Re: Polećcie chiński bar... 10.08.05, 22:02
      Cześć!
      Super bar jest na Lea, niedaleko przecznicy z Kijowską! Porcje sa naprawde duże
      i jest niedrogo! Obsługa też miła, ja bardzo chętnie tam chodze kiedy tylko mam
      kase!
      Pozdrawiam!
    • yangsheng Re: Polećcie chiński bar... 12.08.05, 10:35
      Dlaczego wszyscy tutaj (chyba tylko jeden wyjątek tu zauważyłem - jedno
      odniesienie do faktycznie chińskiej knajpy) mówicie o chińskich barach, podczas
      gdy chodzi o faktycznie wietnamskie. To tak, jakby ktoś mówił o kuchni
      hiszpańskiej, a nazywał ją kuchnią bałkańską.
      Ludzie, przestańcie. Przez taką ignorancję w gazetach (z wyborczą na
      niechlubnym czele) piszą, że kuchnia chińska wyszła już w Polsce z mody, a
      tymczasem ona nigdy do mody jeszcze nie weszła, bo chińskich knajp w całej
      Polsce jest mniej więcej tyle, że na palcach dwóch rąk można już wszystkie
      policzyć. A te wszystkie bary są wietnamskie i z chińszczyzną nie mają nic
      wspólnego.
      Ale ludzie widzą, że zółci, to mówią Chińczycy (Chińczyków w odróżnieniu od
      Wietnamczyków w Polsce niemal nie ma). No to Wietnamczycy piszą na budkach
      chińskie, żeby być w zgodzie z błędnymi wyobrażeniami, a ludzie czytają na
      budce, że to chińskie i się spirala zafałszowania nakręca.
      • Gość: smakosz Re: Polećcie chiński bar... IP: *.nomi.com.pl / *.nomi.com.pl 12.08.05, 13:25
        no to przestań krytykować i poleć coś!
        • yangsheng Re: Polećcie chiński bar... 12.08.05, 20:50
          To nie była krytyka, tylko zwrócenie uwagi, że ludzie mówią o barach chińskich,
          a one nie są wcale chińskie.

Ponadto z wietnamską kuchnią też mają mało wspólnego, ale to dlatego, że
          Wietnamczycy gdy gotują dla Polaków, robią to co się sprzedaje, a daje zrobić
          tanim kosztem, a czego sami dla siebie nigdy by nie przygotowali. Są wyjątki.
          Na przykład w Warszawie na bazarze na Stadionie X-lecia, ale to trzeba wiedzieć
          jak trafić do miejsca nastawionego na Wietnamczyków, nie na Polaków. Jestem w
          stanie doprowadzić, ale nie bardzo potrafię opisać. Taka obskurna buda na
          tyłach straganów, niewidoczna dla niewtajemniczonych. Sanepid chyba tego nie
          widział :-) Jedzenie autentyczne wietnamskie.

Natomaist barów chińskich nie polecę, bo ich praktycznie nie ma. Jest natomiast
          bardzo niewielka liczba chińskich restauracji. Praktycznie wszystkie, o ile są
          prowadzone przez Chińczyków i zatrudniają chińskiego (nie wietnamskiego)
          kucharza, można polecić. Z tym, że najlepiej udać się tam z Chińczykiem lub z
          kimś, kto będzie potrafił zaprzyjaźnić się z właścicielem i kucharzem. Wtedy
          jest gwarancja, że dostanie się coś porządnego.

Pewne doświadczenia mam głównie z restauracjami chińskimi w Warszawie i
          Poznaiu. W Poznaniu jest taniej. Z Krakowa pamiętam jedną chińską restaurację
          sprzed kilku lat, ale nie kojarzę, gdzie to było. Są też niezłe w Trójmieście.
          O dziwo na ludnym Górnym Śląsku nie ma ani jednej chińskiej restauracji.

Przy okazji na tych relacjach z naszych wyjazdów do Chin jest trochę fotek z
          chińskimi potrawami:-) Nie jest to główny temat tych stron, ale dość
          zaakcentowany.

www.yiquan.com.pl/artykuly/pl2003.html
          www.yiquan.com.pl/artykuly/pl2003a.html
          www.yiquan.com.pl/artykuly/plpek2004.html
          • przemkowa.b Re: Polećcie chiński bar... 20.08.05, 17:58
            Dzięki, nie wiedziałam, przepraszam że zadałam takie głupie pytanie:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka