Gość: Aneta IP: *.wsisiz.edu.pl / *.wsisiz.edu.pl 21.05.02, 19:37 Od niedawna mieszkam na Tarchominie, na Odkrytej. Już kolejną noc wydaje mi się, że znad Wisły słychać słowika... Czy ktoś jeszcze go słyszał, czy mam jakieś omamy słuchowe? pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miko_ Re: Słowik na Odkrytej? 21.05.02, 20:04 Gość portalu: Aneta napisał(a): > Od niedawna mieszkam na Tarchominie, na Odkrytej. Już kolejną noc wydaje mi > się, że znad Wisły słychać słowika... Czy ktoś jeszcze go słyszał, czy mam > jakieś omamy słuchowe? > > pozdr. > a Omamów nie masz żadnych. Głos może być autentyczny. Palker ostatnio rozesłał po paniach "odgłosy słowika paszczą", o czym można przeczytać w innym tutejszym wątku. Jeżeli nie masz na imię Miś, to radzę ci pomolestować chwilę palkera. Na pewno ci wyśle. Przedtem palker specjalizował się w produkcji architektoniczno- roślinnej z dostawą do domu via e-mail, a teraz przerzucił się na słowicze trele. Gdyby niektórzy bywalcy się logowali, na pewno rzuciłby także pawia głosem mailowanego podzielonego za radą Zdzichy na paczki. pozdrawiam miko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Słowik na Odkrytej? 21.05.02, 20:43 miko_ napisał(a): > Gość portalu: Aneta napisał(a): > > > Od niedawna mieszkam na Tarchominie, na Odkrytej. Już kolejną noc wydaje m > i > > się, że znad Wisły słychać słowika... Czy ktoś jeszcze go słyszał, czy mam > > > jakieś omamy słuchowe? > > > > pozdr. > > a > > Omamów nie masz żadnych. Głos może być autentyczny. Palker ostatnio rozesłał po > > paniach "odgłosy słowika paszczą", o czym można przeczytać w innym tutejszym > wątku. Jeżeli nie masz na imię Miś, to radzę ci pomolestować chwilę palkera. Na > > pewno ci wyśle. Przedtem palker specjalizował się w produkcji architektoniczno- > roślinnej z dostawą do domu via e-mail, a teraz przerzucił się na słowicze trel > e. > Gdyby niektórzy bywalcy się logowali, na pewno rzuciłby także pawia głosem > mailowanego podzielonego za radą Zdzichy na paczki. > pozdrawiam > miko:-) Coś mi się zdaje Panie Miko, że takimi tekstami robisz mi niedźwiedzią przysługę:- ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi Słowik to śpiewa na Rakowieckiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 20:04 Słowik to śpiewa na Rakowieckiej, a wcześniej trelował w Mexyku. Więc coś ci się moja droga popierwiastkowało. Odpowiedz Link Zgłoś
miko_ Re: Słowik to śpiewa na Rakowieckiej 21.05.02, 20:08 Czyżby Chaladia strzelał? Bo widzę, że niektórym "ś" oderwało:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Słowik na Odkrytej? 22.05.02, 00:09 Niewykluczone. To może byc ten mój. Ale jezeli mieszkasz przy Odkrytej, to raczej słyszałabyś od strony lądu :) zdrv zdzicha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: 195.117.110.* 22.05.02, 15:31 Mieszkam o 2 lat na Odkrytej i jedyne co słyszałem to koguta i dzięcioła (chociaż w tym przypadku może był to sąsiad) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.05.02, 19:41 Gość portalu: tpi0 napisał(a): > Mieszkam o 2 lat na Odkrytej i jedyne co słyszałem to koguta i dzięcioła > (chociaż w tym przypadku może był to sąsiad) :) Cos jednak rzeczywiscie podspiewuje na Odkrytej - do słowika jakby podobne, do koguta, dziecioła, a tym bardziej sąsiada - mniej:-) Ps Gdzie sie podziewałeś tak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelu Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 20:04 Jak nazywa się kobitka słowicza. Pani Słowikowa nie zaliczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: 213.195.132.* 22.05.02, 20:31 Gość portalu: lelu napisał(a): > Jak nazywa się kobitka słowicza. Pani Słowikowa nie zaliczam. Jeśli ten z Pruszkowa to Słowik, to ona Słowiczyna. Ale jak samiczka słowiczka? Nie rób "Śfinksa" tylko napisz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelu Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 09:20 Nie mam bladego pojęcia. Może słowiura, od słowicza kura. Może słomysza, bo przecież nie śpiewa i siedzi cicho- jak mysza. Może słowijajka, bo je znosi, ale nie sławojka. I jeszcze słogiera (magiera), słotrapa (szatrapa), słołza (zołza). Odpowiedz Link Zgłoś
e-mania Re: Słowik na Odkrytej? 23.05.02, 10:28 Żona słowika to słowina, córka słowika - to słowianka. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.oce.pl / 10.48.1.* 23.05.02, 14:16 Bo wcześniej nie było wątku o odkrytej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / 10.130.128.* 22.05.02, 20:05 Gość portalu: tpi0 napisał(a): > Mieszkam o 2 lat na Odkrytej i jedyne co słyszałem to koguta i dzięcioła > (chociaż w tym przypadku może był to sąsiad) :) Ja słyszałam żaby, komary i sąsiadkę która krzyczy (ma bardzo bogate słownictwo) . Tipo czy Wy też ją słyszycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.oce.pl / 10.48.1.* 23.05.02, 14:15 Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na balkonie, na parterze - to prawie ten sam poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / 10.130.128.* 23.05.02, 21:50 Gość portalu: tpi0 napisał(a): > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na balkonie, na > > parterze - to prawie ten sam poziom Tipo Czy ty masz kota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 21:52 Gość portalu: akacyjna napisał(a): > Gość portalu: tpi0 napisał(a): > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na balkoni > e, na > > > > parterze - to prawie ten sam poziom > > Tipo Czy ty masz kota? Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / 10.130.128.* 23.05.02, 21:59 Gość portalu: beata_ napisał(a): > Gość portalu: akacyjna napisał(a): > > > Gość portalu: tpi0 napisał(a): > > > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na ba > lkoni > > e, na > > > > > > parterze - to prawie ten sam poziom > > > > Tipo Czy ty masz kota? > > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-))) Nie !!!! Jeno na przeciwko tych co się opalają mieszka kot na balkonie. I sie zastanawiam czy to balkon Tip0 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 22:09 Gość portalu: akacyjna napisał(a): > Gość portalu: beata_ napisał(a): > > > Gość portalu: akacyjna napisał(a): > > > > > Gość portalu: tpi0 napisał(a): > > > > > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się > na ba > > lkoni > > > e, na > > > > > > > > parterze - to prawie ten sam poziom > > > > > > Tipo Czy ty masz kota? > > > > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-))) > > Nie !!!! Jeno na przeciwko tych co się opalają mieszka kot na balkonie. > I sie zastanawiam czy to balkon Tip0 ? > No to spokojna jestem:-) Tak sobie tylko pomyślałam, że jak się obrazi, to znów się schowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.dialup.warszawa.pl 23.05.02, 22:02 Gość portalu: beata_ napisał(a): > Gość portalu: akacyjna napisał(a): > > > Gość portalu: tpi0 napisał(a): > > > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na ba > lkoni > > e, na > > > > > > parterze - to prawie ten sam poziom > > > > Tipo Czy ty masz kota? > > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-))) Pewnie chodzi o to, aby wszystkie koty po domach pochować. Taki kot, to zapewne ma kota na punkcie słowików i rad by je potraktować jako przekąski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 22:11 Gość portalu: palker napisał(a): > Gość portalu: beata_ napisał(a): > > > Gość portalu: akacyjna napisał(a): > > > > > Gość portalu: tpi0 napisał(a): > > > > > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się > na ba > > lkoni > > > e, na > > > > > > > > parterze - to prawie ten sam poziom > > > > > > Tipo Czy ty masz kota? > > > > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-))) > > Pewnie chodzi o to, aby wszystkie koty po domach pochować. Taki kot, to zapewne > > ma kota na punkcie słowików i rad by je potraktować jako przekąski. Kot kota na punkcie słowików zapewne ma i ostrożność nie zawadzi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.dialup.warszawa.pl 23.05.02, 22:33 Słowiki gniazdują na ziemi lub budują gniazda tuż nad nią. Aby zwiekszyć szansę na obronę przed nagłymi wypadkami typu "głodny kiciuś" wysiadują jaja w niezwykle krótkim, 11 dniowym cyklu, zaś słowicze pisklaki szybko dorośleją. Gdyby nie to pozostałyby tylko nagrania z głosami słowików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 22:39 Gość portalu: palker napisał(a): > Słowiki gniazdują na ziemi lub budują gniazda tuż nad nią. Aby zwiekszyć szansę > > na obronę przed nagłymi wypadkami typu "głodny kiciuś" wysiadują jaja w > niezwykle krótkim, 11 dniowym cyklu, zaś słowicze pisklaki szybko dorośleją. > Gdyby nie to pozostałyby tylko nagrania z głosami słowików. Nie da się ukryć - na ptaszkach, to ty sie znasz jak nikt! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha A ja mam wróbla 23.05.02, 22:44 Wróbel to nie jakis tam szlachetny gatunek, nie kląska przecudnie, ale swój urok ma. I jest mój. Żre mi z ręki, to znaczy ze spodeczka i ćwierka do wypęku cały dzień. Przylatuje co rano, upewnia się, że już wstałam i zaczyna swoje zawodzenia. Jeszcze kilka dni, a zacznę rozumieć, co do mnie mówi. Później ja go nauczę ludzkiego języka, dam formularze i zrobimy spis powszechny wróbli balkonowych. Na imię dałam mu Sokrates. A jak nazywają się Wasze ptaszki? zdrv zdzicha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: A ja mam wróbla IP: *.dialup.warszawa.pl 26.05.02, 18:40 zdzicha napisał(a): > Na imię dałam mu Sokrates. > A jak nazywają się Wasze ptaszki? > Ja ze swoim jestem po prostu na ty. Bądź co bądź od lat pozostajemy w niejakiej zażyłości:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.oce.pl / 10.48.1.* 28.05.02, 08:27 Nie mam kota a do tego, który łazi po moim balkonie się nie przyznaję. Widzę, że nie tylko w moim bloku opalają się na balkonie. Ja mieszkam w bloku najbardziej wysuniętym na poludniowy zachód i 1 p. duży balkon mam widok tylko na wał i naprawdę nie mam kota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.ipartners.pl 28.05.02, 09:48 Gość portalu: tpi0 napisał(a): > Nie mam kota a do tego, który łazi po moim balkonie się nie przyznaję. Widzę, > że nie tylko w moim bloku opalają się na balkonie. Ja mieszkam w bloku > najbardziej wysuniętym na poludniowy zachód i 1 p. duży balkon mam widok tylko > na wał i naprawdę nie mam kota. Eeeeee tam, każdy ma...!:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martynka Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.lukowa7.waw.pl 22.05.02, 20:16 Niedługo zamieszkam na Odkrytej - teraz czasem tam pomieszkuje...Słyszałam tylko koguta - za to głośno i wyraźnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: 213.195.132.* 22.05.02, 20:36 Gość portalu: martynka napisał(a): > Niedługo zamieszkam na Odkrytej - teraz czasem tam pomieszkuje...Słyszałam > tylko koguta - za to głośno i wyraźnie... Aż mi się dowcip stary o kurach przypomniał: - Ty z nim chodzisz na serio? - Nie. Dla jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
annkie Re: Słowik na Odkrytej? 23.05.02, 20:14 to nie są, na szczęście, omamy słuchowe, na Van Gogha też słychać słowika i bażanta pozdrawiam annkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.wsisiz.edu.pl / *.wsisiz.edu.pl 24.05.02, 19:41 uff, od razu poczułam się lepiej... dzięki, zobaczymy czy niedługo zaczną śpiewać skowronki pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.05.02, 20:44 Gość portalu: Aneta napisał(a): > uff, od razu poczułam się lepiej... dzięki, zobaczymy czy niedługo zaczną > śpiewać skowronki > > pozdr. > a Nie jestem specjalistką od tych rzeczy, ale skowronki to już chyba były... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Słowik na Odkrytej? 24.05.02, 21:47 Czy to takie istotne jaki ptak drze dziub w krzakach na Odkrytej ? Odpowiedz Link Zgłoś
akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? 24.05.02, 21:48 Pewnie! Lubię wiedzieć co się na mnie drze i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agul do Anety IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 28.05.02, 15:46 To na pewno słowik, ja go nawet widziałam. W ogóle tu na Tarchominie jest strasznie dużo fajnych ptaków, w zeszłym roku widziałam ślicznego zimorodka, a zimą latają orły bieliki, poobserwuj sobie trochę:-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś