Dodaj do ulubionych

Słowik na Odkrytej?

IP: *.wsisiz.edu.pl / *.wsisiz.edu.pl 21.05.02, 19:37
Od niedawna mieszkam na Tarchominie, na Odkrytej. Już kolejną noc wydaje mi
się, że znad Wisły słychać słowika... Czy ktoś jeszcze go słyszał, czy mam
jakieś omamy słuchowe?

pozdr.
a
Obserwuj wątek
    • miko_ Re: Słowik na Odkrytej? 21.05.02, 20:04
      Gość portalu: Aneta napisał(a):

> Od niedawna mieszkam na Tarchominie, na Odkrytej. Już kolejną noc wydaje mi
      > się, że znad Wisły słychać słowika... Czy ktoś jeszcze go słyszał, czy mam
      > jakieś omamy słuchowe?
      >
      > pozdr.
      > a

Omamów nie masz żadnych. Głos może być autentyczny. Palker ostatnio rozesłał po
      paniach "odgłosy słowika paszczą", o czym można przeczytać w innym tutejszym
      wątku. Jeżeli nie masz na imię Miś, to radzę ci pomolestować chwilę palkera. Na
      pewno ci wyśle. Przedtem palker specjalizował się w produkcji architektoniczno-
      roślinnej z dostawą do domu via e-mail, a teraz przerzucił się na słowicze trele.
      Gdyby niektórzy bywalcy się logowali, na pewno rzuciłby także pawia głosem
      mailowanego podzielonego za radą Zdzichy na paczki.
      pozdrawiam
      miko:-)
      • palker Re: Słowik na Odkrytej? 21.05.02, 20:43
        miko_ napisał(a):

> Gość portalu: Aneta napisał(a):
        >
        > > Od niedawna mieszkam na Tarchominie, na Odkrytej. Już kolejną noc wydaje m
        > i
        > > się, że znad Wisły słychać słowika... Czy ktoś jeszcze go słyszał, czy mam
        >
        > > jakieś omamy słuchowe?
        > >
        > > pozdr.
        > > a
        >
        > Omamów nie masz żadnych. Głos może być autentyczny. Palker ostatnio rozesłał po
        >
        > paniach "odgłosy słowika paszczą", o czym można przeczytać w innym tutejszym
        > wątku. Jeżeli nie masz na imię Miś, to radzę ci pomolestować chwilę palkera. Na
        >
        > pewno ci wyśle. Przedtem palker specjalizował się w produkcji architektoniczno-
        > roślinnej z dostawą do domu via e-mail, a teraz przerzucił się na słowicze trel
        > e.
        > Gdyby niektórzy bywalcy się logowali, na pewno rzuciłby także pawia głosem
        > mailowanego podzielonego za radą Zdzichy na paczki.
        > pozdrawiam
        > miko:-)

Coś mi się zdaje Panie Miko, że takimi tekstami robisz mi niedźwiedzią przysługę:-
        (
    • Gość: Mi Słowik to śpiewa na Rakowieckiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 20:04
      Słowik to śpiewa na Rakowieckiej, a wcześniej trelował w Mexyku.
      Więc coś ci się moja droga popierwiastkowało.
      • miko_ Re: Słowik to śpiewa na Rakowieckiej 21.05.02, 20:08
        Czyżby Chaladia strzelał? Bo widzę, że niektórym "ś" oderwało:-)
    • zdzicha Re: Słowik na Odkrytej? 22.05.02, 00:09
      Niewykluczone. To może byc ten mój. Ale jezeli mieszkasz przy Odkrytej, to raczej
      słyszałabyś od strony lądu :)

zdrv
      zdzicha

• Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: 195.117.110.* 22.05.02, 15:31
      Mieszkam o 2 lat na Odkrytej i jedyne co słyszałem to koguta i dzięcioła
      (chociaż w tym przypadku może był to sąsiad) :)
      • Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.05.02, 19:41
        Gość portalu: tpi0 napisał(a):

> Mieszkam o 2 lat na Odkrytej i jedyne co słyszałem to koguta i dzięcioła
        > (chociaż w tym przypadku może był to sąsiad) :)

Cos jednak rzeczywiscie podspiewuje na Odkrytej - do słowika jakby podobne, do
        koguta, dziecioła, a tym bardziej sąsiada - mniej:-)

Ps
        Gdzie sie podziewałeś tak długo?
        • Gość: lelu Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 20:04
          Jak nazywa się kobitka słowicza. Pani Słowikowa nie zaliczam.
          • Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: 213.195.132.* 22.05.02, 20:31
            Gość portalu: lelu napisał(a):

> Jak nazywa się kobitka słowicza. Pani Słowikowa nie zaliczam.

Jeśli ten z Pruszkowa to Słowik, to ona Słowiczyna. Ale jak samiczka słowiczka?
            Nie rób "Śfinksa" tylko napisz:-)
            • Gość: lelu Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 09:20
              Nie mam bladego pojęcia. Może słowiura, od słowicza kura. Może słomysza, bo
              przecież nie śpiewa i siedzi cicho- jak mysza. Może słowijajka, bo je znosi,
              ale nie sławojka. I jeszcze słogiera (magiera), słotrapa (szatrapa), słołza
              (zołza).
              • e-mania Re: Słowik na Odkrytej? 23.05.02, 10:28
                Żona słowika to słowina,
                córka słowika - to słowianka.
                Pzdr.
        • Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.oce.pl / 10.48.1.* 23.05.02, 14:16
          Bo wcześniej nie było wątku o odkrytej
      • Gość: akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / 10.130.128.* 22.05.02, 20:05

> Mieszkam o 2 lat na Odkrytej i jedyne co słyszałem to koguta i dzięcioła
        > (chociaż w tym przypadku może był to sąsiad) :)

Ja słyszałam żaby, komary i sąsiadkę która krzyczy (ma bardzo bogate słownictwo) .
        Tipo czy Wy też ją słyszycie?

• Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.oce.pl / 10.48.1.* 23.05.02, 14:15
          Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na balkonie, na
          parterze - to prawie ten sam poziom
          • Gość: akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / 10.130.128.* 23.05.02, 21:50

> Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na balkonie, na
            >
            > parterze - to prawie ten sam poziom

Tipo Czy ty masz kota?
            • Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 21:52
              Gość portalu: akacyjna napisał(a):

> Gość portalu: tpi0 napisał(a):
              >
              > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na balkoni
              > e, na
              > >
              > > parterze - to prawie ten sam poziom
              >
              > Tipo Czy ty masz kota?

Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-)))
              • Gość: akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / 10.130.128.* 23.05.02, 21:59
                Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Gość portalu: akacyjna napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: tpi0 napisał(a):
                > >
                > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na ba
                > lkoni
                > > e, na
                > > >
                > > > parterze - to prawie ten sam poziom
                > >
                > > Tipo Czy ty masz kota?
                >
                > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-)))

Nie !!!! Jeno na przeciwko tych co się opalają mieszka kot na balkonie.
                I sie zastanawiam czy to balkon Tip0 ?

• Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 22:09
                  Gość portalu: akacyjna napisał(a):

> Gość portalu: beata_ napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: akacyjna napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: tpi0 napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się
                  > na ba
                  > > lkoni
                  > > > e, na
                  > > > >
                  > > > > parterze - to prawie ten sam poziom
                  > > >
                  > > > Tipo Czy ty masz kota?
                  > >
                  > > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-)))
                  >
                  > Nie !!!! Jeno na przeciwko tych co się opalają mieszka kot na balkonie.
                  > I sie zastanawiam czy to balkon Tip0 ?
                  >

No to spokojna jestem:-) Tak sobie tylko pomyślałam, że jak się obrazi, to znów
                  się schowa...
              • Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.dialup.warszawa.pl 23.05.02, 22:02
                Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Gość portalu: akacyjna napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: tpi0 napisał(a):
                > >
                > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się na ba
                > lkoni
                > > e, na
                > > >
                > > > parterze - to prawie ten sam poziom
                > >
                > > Tipo Czy ty masz kota?
                >
                > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-)))

Pewnie chodzi o to, aby wszystkie koty po domach pochować. Taki kot, to zapewne
                ma kota na punkcie słowików i rad by je potraktować jako przekąski.
                • Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 22:11
                  Gość portalu: palker napisał(a):

> Gość portalu: beata_ napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: akacyjna napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: tpi0 napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Jakoś nie słyszałem, ale widziałem sąsiadów, którzy opalają się
                  > na ba
                  > > lkoni
                  > > > e, na
                  > > > >
                  > > > > parterze - to prawie ten sam poziom
                  > > >
                  > > > Tipo Czy ty masz kota?
                  > >
                  > > Jirzisz-maria, Aga! Masz zamiar go obrazić???:-)))
                  >
                  > Pewnie chodzi o to, aby wszystkie koty po domach pochować. Taki kot, to zapewne
                  >
                  > ma kota na punkcie słowików i rad by je potraktować jako przekąski.

Kot kota na punkcie słowików zapewne ma i ostrożność nie zawadzi:-)
                  • Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.dialup.warszawa.pl 23.05.02, 22:33
                    Słowiki gniazdują na ziemi lub budują gniazda tuż nad nią. Aby zwiekszyć szansę
                    na obronę przed nagłymi wypadkami typu "głodny kiciuś" wysiadują jaja w
                    niezwykle krótkim, 11 dniowym cyklu, zaś słowicze pisklaki szybko dorośleją.
                    Gdyby nie to pozostałyby tylko nagrania z głosami słowików.
                    • Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.05.02, 22:39
                      Gość portalu: palker napisał(a):

> Słowiki gniazdują na ziemi lub budują gniazda tuż nad nią. Aby zwiekszyć szansę
                      >
                      > na obronę przed nagłymi wypadkami typu "głodny kiciuś" wysiadują jaja w
                      > niezwykle krótkim, 11 dniowym cyklu, zaś słowicze pisklaki szybko dorośleją.
                      > Gdyby nie to pozostałyby tylko nagrania z głosami słowików.

Nie da się ukryć - na ptaszkach, to ty sie znasz jak nikt!
                    • zdzicha A ja mam wróbla 23.05.02, 22:44
                      Wróbel to nie jakis tam szlachetny gatunek, nie kląska przecudnie, ale swój
                      urok ma. I jest mój. Żre mi z ręki, to znaczy ze spodeczka i ćwierka do wypęku
                      cały dzień. Przylatuje co rano, upewnia się, że już wstałam i zaczyna swoje
                      zawodzenia. Jeszcze kilka dni, a zacznę rozumieć, co do mnie mówi. Później ja
                      go nauczę ludzkiego języka, dam formularze i zrobimy spis powszechny wróbli
                      balkonowych.
                      Na imię dałam mu Sokrates.
                      A jak nazywają się Wasze ptaszki?

zdrv
                      zdzicha
                      • Gość: palker Re: A ja mam wróbla IP: *.dialup.warszawa.pl 26.05.02, 18:40
                        zdzicha napisał(a):

> Na imię dałam mu Sokrates.
                        > A jak nazywają się Wasze ptaszki?
                        >
                        Ja ze swoim jestem po prostu na ty. Bądź co bądź od lat pozostajemy w niejakiej
                        zażyłości:-))
            • Gość: tpi0 Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.oce.pl / 10.48.1.* 28.05.02, 08:27
              Nie mam kota a do tego, który łazi po moim balkonie się nie przyznaję. Widzę,
              że nie tylko w moim bloku opalają się na balkonie. Ja mieszkam w bloku
              najbardziej wysuniętym na poludniowy zachód i 1 p. duży balkon mam widok tylko
              na wał i naprawdę nie mam kota.
              • Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.ipartners.pl 28.05.02, 09:48

> Nie mam kota a do tego, który łazi po moim balkonie się nie przyznaję. Widzę,
                > że nie tylko w moim bloku opalają się na balkonie. Ja mieszkam w bloku
                > najbardziej wysuniętym na poludniowy zachód i 1 p. duży balkon mam widok tylko
                > na wał i naprawdę nie mam kota.

Eeeeee tam, każdy ma...!:-)))
    • Gość: martynka Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.lukowa7.waw.pl 22.05.02, 20:16
      Niedługo zamieszkam na Odkrytej - teraz czasem tam pomieszkuje...Słyszałam
      tylko koguta - za to głośno i wyraźnie...
      • Gość: palker Re: Słowik na Odkrytej? IP: 213.195.132.* 22.05.02, 20:36
        Gość portalu: martynka napisał(a):

> Niedługo zamieszkam na Odkrytej - teraz czasem tam pomieszkuje...Słyszałam
        > tylko koguta - za to głośno i wyraźnie...

Aż mi się dowcip stary o kurach przypomniał:
        - Ty z nim chodzisz na serio?
        - Nie. Dla jaj.
    • annkie Re: Słowik na Odkrytej? 23.05.02, 20:14
      to nie są, na szczęście, omamy słuchowe, na Van Gogha też słychać słowika i
      bażanta
      pozdrawiam annkie
      • Gość: Aneta Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.wsisiz.edu.pl / *.wsisiz.edu.pl 24.05.02, 19:41
        uff, od razu poczułam się lepiej... dzięki, zobaczymy czy niedługo zaczną
        śpiewać skowronki

pozdr.
        a
        • Gość: beata_ Re: Słowik na Odkrytej? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.05.02, 20:44
          Gość portalu: Aneta napisał(a):

> uff, od razu poczułam się lepiej... dzięki, zobaczymy czy niedługo zaczną
          > śpiewać skowronki
          >
          > pozdr.
          > a

Nie jestem specjalistką od tych rzeczy, ale skowronki to już chyba były...
    • sloggi Re: Słowik na Odkrytej? 24.05.02, 21:47
      Czy to takie istotne jaki ptak drze dziub w krzakach na Odkrytej ?
      • akacyjna Re: Słowik na Odkrytej? 24.05.02, 21:48
        Pewnie!
        Lubię wiedzieć co się na mnie drze i dlaczego.
    • Gość: agul do Anety IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 28.05.02, 15:46
      To na pewno słowik, ja go nawet widziałam. W ogóle tu na Tarchominie jest
      strasznie dużo fajnych ptaków, w zeszłym roku widziałam ślicznego zimorodka, a
      zimą latają orły bieliki, poobserwuj sobie trochę:-) Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka