Dodaj do ulubionych

WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM

IP: *.zax.pl / *.zax.pl 14.06.05, 09:11
Wydział Spraw Administracyjnych zachęca krakowian do wymiany "starych"
dowodów osobistych na tzw. dokumenty blankietowe. Osoby posługujące się
dokumentem "książeczkowym", planujące urlopy zagranicą mogą nie zostać
wpuszczone do niektórych krajów UE. Odpowiednie formalności można obecnie
załatwić "bez kolejki".

Na przejściach granicznych UE nie są honorowane wpisy dzieci do starych
dowodów osobistych - dzieci nie mogą zatem przekroczyć granicy. Wydział Spraw
Administracyjnych wydaje dowody blankietowe dla dzieci na wniosek
potwierdzony przez rodziców (opiekunów). Służby graniczne każdego kraju mogą
zatrzymać na granicy obywatela innego kraju, jeśli jego dokumenty budzą
jakiekolwiek wątpliwości (np. nieaktualne zdjęcie).

Do końca bieżącego roku wymianie podlegają dowody wydane przed 31 grudniem
1991 r., ale można również wymieniać dowody wydane później. Wydział Spraw
Administracyjnych proponuje mieszkańcom Krakowa wymianę tego dokumentu teraz,
bez zbędnego oczekiwania w kolejkach. Wymiana książeczkowego dowodu
osobistego na blankietowy jest obowiązkowa. Pracownicy Wydziału Spraw
Administracyjnych przyjmują mieszkańców od poniedziałku do piątku w godzinach
od 8.00 do 18.00.

Mieszkańcy Śródmieścia, Krowodrzy i Podgórza obsługiwani są w budynku Centrum
Administracyjnego przy al. Powstania Warszawskiego 10 (wejście od ul.
Kordylewskiego I piętro), natomiast mieszkańcy Nowej Huty na parterze budynku
na oś. Zgody 2.

Składając wniosek o wydanie nowego dowodu należy pamiętać o dołączeniu 2
(dwóch) zdjęć, dowodu wpłaty 30 zł i przyniesieniu dowodu osobistego.

tutaj wszystkie informacje o dowodach osobistych w UM Krakowa
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
www.krakow.pl./samorzad/przewodnik/baza/pokaz_procedure.php?proc=II-SA-10
Obserwuj wątek
    • Gość: Y_Sam Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:21
      > Składając wniosek o wydanie nowego dowodu należy pamiętać o dołączeniu 2
      > (dwóch) zdjęć, dowodu wpłaty 30 zł

Przepraszam że co proszę ?!?!
      Przecież miały być za darmo!
      Jakim prawem zwykły obywatel ma być obciążany kosztami wymiany czegoś, co
      każdemu należy się jak psu buda ! Skandal !
      • Gość: dos Re: a jeśli nie wymienię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:58
        Tak z ciekawości: co mi zrobią jeśli nie wymienię starego dowodu? Jest na to
        jakiś paragraf?
        Za granicę mogę jeździć na paszport, mam nowy.
        • Gość: jacky Re: a jeśli nie wymienię? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 14.06.05, 12:04
          Będziesz miał nieważny dokument. Nieprzydany do niczego. W paszporcie nie masz
          zameldowanie zatem na niewiele ci pomoże. Zaświadczenie o zameldowanie kosztuje
          16 złotych.
          • Gość: dos Re: a jeśli nie wymienię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:11
            > Będziesz miał nieważny dokument. Nieprzydany do niczego. W paszporcie nie
            masz zameldowanie zatem na niewiele ci pomoże.

Ale ja mam w starym dowodzie aktualne dane - adres, nazwisko itp.
            Więc do czego się mogą przyczepić?
            • Gość: jacky Re: a jeśli nie wymienię? to... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.05, 09:10
              Nie będziesz miał ważnego dowodu osobistego. To wystarczy, twoj d.o. będzie
              zwyklym swistkiem niewaznego papieru, który można sobie zachowac na pamiatke
              albo wyrzucić prosto do kosza. Pytasz o paragrafy: odpowiedzialność karna za
              nieprzeszczeganie pisząc w skrócie "ustawy o ewidencji ludności i dowodach
              osobistych" to do 3 miesięcy aresztu, albo kara grzywny od 50 zł do 5 tyś. zł.
      • Gość: jacky Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM IP: *.zax.pl / *.zax.pl 14.06.05, 12:01
        Pierwsze słyszę, że dowody osobiste miały być za darmo. Wolne od opłat
        skarbowych są jedynie sprawy związane z zameldowaniem! Za wszystko trzeba
        płacić, to tak jakby ktoś powiedział, że wszystko mu sie należy.
        • mrug Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM 14.06.05, 15:51
          Sprawy związane z zameldowaniem nie są wolne od opłat...
          • Gość: D Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 23:39
            Jacky! Dzięki za przypomnienie o sprawie dzieci. Bardziej ekonomiczne ( przy
            założeniu, że jeździ się do krajów UE ) jest wyrobienie nastolatce dowodu
            osobistego niż paszportu. Taniej, szybciej, więcej spraw może załatwić
            samodzielnie z d.o. niż z paszportem np. w banku czy odebranie przesyłki na
            poczcie. Byłam z córą nastolatką dzisiaj, załatwiłam sprawę bez czekania, odbór
            14.07, a może za 3 tygodnie - mam zadzwonić. Córa otrzymała jeszcze od osoby
            załatwiającej sprawę "Poradnik młodego małopolanina" - świetna pozycja. Właśnie
            tak powinny być załatwiane sprawy w urzędach!
            • Gość: jacky Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.05, 11:01
              Nie ma za co. Super wyglądają na zdjęciach w d.o. niemowlaki.
          • Gość: jacky Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.05, 09:15
            co masz na myśli? ja miałem to: np. wymeldowanie z pobytu stałego w Krakowie
            ul. Bronowicka i zameldowanie na os. Albertyńskim...
            • mrug Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM 15.06.05, 11:23
              Musisz uiścić opłatę skarbową. Ileś tam złotych.
              • Gość: jacky Re: zameldowanie ???? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.05, 12:22
                co konkretnie masz na myśli?????
              • Gość: jacky Re: opłatę uiszcza się tylko... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.06.05, 09:10
                opłatę uiszcza się tylko jak chcesz potwierdzić sobie zameldowanie np. jestes
                juz zameldowany w danym lokalu od np. 1 roku i potrezbnejest Ci potwierdzenie
                zameldownai wówczas naturalnie kupujesz znaczki opłaty skarbowej za 16 złotych
                itd.
                • mrug Re: opłatę uiszcza się tylko... 16.06.05, 09:19
                  Wypełniasz druk o zameldowanie stałe/czasowe i jeszcze coś w rodzaju podania
                  (już nie pamiętam dokładnie), na który musisz nalepić znaczek skarbowy (6złotych?).
                  • mrug Tutaj 16.06.05, 09:22
                    1. Wniosek o zameldowanie na pobyt stały lub czasowy.
                    2. Tytuł prawny do lokalu (przydział, wyciąg z ksiąg wieczystych)- kserokopia +
                    oryginał do wglądu.
                    3. Wypełniony druk meldunkowy:
                    1/ zgłoszenie pobytu stałego – załącznik Nr 1
                    2/ zgłoszenie pobytu czasowego trwającego ponad 2 miesiące - załącznik Nr 2

Za punkt 1 musisz zapłacić.
                    • Gość: jacky Re: zameldowanie jest wolne od opłat skarbowych IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.06.05, 12:43
                      kiedys tak było, teraz zwykłe zameldowanie czy wymeldowanie (stałe czy czasowe)
                      jest wolne od opłat skarbowych!!!
        • Gość: Y_Sam Re: WYMIEŃ DOWÓD OSOBISTY PRZED URLOPEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 10:27
          No chwila. Nie mówię że wszystko mi się należy, ale do wuja pana płacę podatki
          na to państwo właśnie między innymi po to, żeby mieć dokument tożsamości przezeń
          wydawany. Dowód osobisty to nie jest luksus - musi go posiadać każdy dorosły
          obywatel, więc w takim przypadku pobieranie opłat przez aparat jest chyba nie
          fair. Przecież na tej zasadzie możnaby co rok zarządzać wyrabianie coraz to
          nowszych i nowszych dowodów i trzepać na tym kasę z kieszeni obywatela.
          • Gość: dos Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:15
            Przecież w Unii już mówi się o dokumentach z identyfikacją biometryczną (odciski
            palców, skan źrenicy itp). Może się więc okazać, że i u nas za parę lat te nowe
            dowody trzeba będzie wymieniac na jeszcze nowsze, oczywiście znów nie za darmo.
            Na potwierdzenie cytat ze strony UKIE (www.ukie.gov.pl/):
            "W przyszłości wszystkie dokumenty będą zawierały identyfikatory biometryczne."
            • Gość: jacky Re: Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.05, 12:21
              Dlatego teraz każdy dowód osobisty do ukończenia 65 roku życia jest dowodem z
              określonym terminem ważności. A propo's tego pomyslu UKIE to dopiero
              przyszłość, myśle że dopiero około 2011. Póki co stary dowód trzeba wymienić na
              nowy !!! Nie ma od tego odwrotu, jesteśmy w Unii i tak Polacy sobie wybrali i
              nie marudźcie teraz...Trzeba było nie głosować za UE.
              • Gość: Y_Sam Re: Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:18
                Taaaa, powiedz mi jeszcze że to Verheugen kazał doić kasę z prywatnej kieszeni
                każdego dorosłego Polaka! Moim zdaniem jest to kolejny przejaw pazerności
                naszego aparatu państwowego i to w sytuacji, gdzie około 20% naszej społeczności
                żyje poniżej granicy minimum egzystencji bo nie mają pracy ani prawa do
                jakiegokolwiek zasiłku ! Dla nich 60 złotych ubytku z domowego budżetu oznacza
                że np. nie będą mieli co jeść przez tydzień! Ale kogo to obchodzi, prawda?
                Nie jestem ani przeciw Unii, ani przeciw nowym dowodom, uważam jednak że powinny
                być one wydawane za darmo, bo nie są żadnym przywilejem, tylko powinnością
                państwa wobec obywateli !
                • Gość: jacky Re: Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.05, 19:46
                  a skąd Państwo ma mieć pieniądze na d.o.????
                  • Gość: Y_Sam Re: Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 14:37
                    A skąd Państwo ma na np. coraz to chojniejsze obdarowywanie hektarami ziemi
                    czarnych ?
                    • Gość: jacky Re: Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.06.05, 22:50
                      nikt nikogo nie obdarowuje - tylko zwraca to co zostało wcześniej ukradzione
                      (przywłaszczone), człowieku widzę ze cierpisz na chorobę która zowie się
                      nienawiść. A co żydom nie oddają ziemi czy kamiennic w Krakowie i innych
                      miastach?
                      • Gość: Y_Sam Re: Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 09:31
                        Gość portalu: jacky napisał(a):

> nikt nikogo nie obdarowuje - tylko zwraca to co zostało wcześniej ukradzione
                        > (przywłaszczone),

Tak? To wytłumacz mi jak to się dzieje że do 1989 zabrano czarnym 93 000 ha
                        ziemi a od 1989 do teraz oddano im już ponad 120 000 ha ? Cudowne rozmnożenie ?
                        A ich roszczenia rosną w miarę konsumpcji.
                        Zresztą trochę odbiegliśmy od tematu - odpowiadam Ci na poprzednie pytanie.
                        Kasa na d.o. idzie z podatków, panie urzędniku, z podatków.
                        • Gość: jacky Re: Nowe czy jeszcze nowsze??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.06.05, 11:31
                          Skradziono kościołowi także budynki, które dotąd nie zwrócono i zwraca sie w
                          zwiazku z tym ziemię bo niektorych budynkow nie można oddać, są w nich
                          szpitale, szkoły etc...życzę mniej uprzedzeń. Kasa na d.o. na pewno nie idzie z
                          podatków tylko z opłaty wnoszonej przez ludzi. Samorządy nie dostają pieniędzy
                          na dowody z budżetu państwa.
          • annb ja to dopiero jestem jeleń... 16.06.05, 09:23
            nie wstydzmy się tego słowa
            każdemu może się zdarzyc

kiedy wymieniałam dowód z książeczki na plastik chciałam zachowac stary
            przy odbiorze dowiedziałam się że ta przyjemnośc kosztuje dodatkowe 5 zł.
            5 za wyreczenie państwa od konieczności zniszczenia dokumentu
            zabuliłam....
            pózniej się okazało że ktoś zrobił szum w mediach i odstąpiono od naliczania
            opłat za pozostawienie starego...

kiedy brałam papiery po slubie zapłaciłam 100 zł z hakiem...
            pózniej się okazało że ktoś zrobił szum w mediach i pozostawiono tylko 85 zł za
            czynności(taka metafora) a zrezygnowano z opłat za odpisy...

ech....
            • mrug Re: ja to dopiero jestem jeleń... 16.06.05, 09:26
              Ale stary dowód i tak Ci zostawiają. Nacięty troszkę tylko...
              • annb Re: ja to dopiero jestem jeleń... 16.06.05, 09:27
                mrug tak, teraz zostawiają bez pytania z nacięciem bez dodatkowych kosztów
                ale wtedy zabierano....
                • mrug Re: ja to dopiero jestem jeleń... 16.06.05, 09:28
                  No to współczuję...;)
                  • annb Re: ja to dopiero jestem jeleń... 16.06.05, 09:30
                    caęł 5 zeta....
                    ;)
                    taka kasa....
                    ;)

3 lata temu.....
                    no ale 5 zeta piechotą nie chodzi....
                    ;)
                    • mrug Re: ja to dopiero jestem jeleń... 16.06.05, 09:32
                      Całe 2 piwa...W sprzyjających warunkach nawet 3!;)
            • Gość: jacky Re: ja to dopiero jestem jeleń... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.06.05, 12:47
              a gdzie to pobierali w ktorym urzedzie???? te 5 złotych??? Nie przypominam
              sobie tego w UMK...a ta druga sprawa to masz na myśli prawo jazdy, bo nie
              rozumiem co masz na myśli?
              • annb Re: ja to dopiero jestem jeleń... 16.06.05, 12:59
                panie Jacky...to był dowód...zależało mi na starej zielonej książeczce...
                aby została u mnie..miało to miejsce w kwietniu 2003 roku
                nie w umk, a w innym
                • Gość: jacky Re: ja to dopiero jestem jeleń... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.06.05, 08:42
                  dzieki za wyjaśnienie, dobrze ze nie było to w Krakowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka