Dodaj do ulubionych

Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii Pe...

20.07.05, 22:12
Czy rektor UJ nadal uważa, że jedynie wynik nowej matury powinien decydować o
przyjęciu na studia?
Obserwuj wątek
    • Gość: łania Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: 80.51.176.* 21.07.05, 11:24
      jak juz cos to rektor ap!!! najwyrazniej tak. a poza tym to normalne dla ap,
      takie kolejki. ta uczelnia jest poprostiu zle zorganizowana. potem biedaczyska
      beda tak stac od polnocy w kolejkach na konsultacje ,..... to tez bylo glosne
      na akdemii pedaggicznej. rzenada. i o co sie tu bic skoro jest wiele innych i
      lepszych uczelni.
      • kariasha Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii 21.07.05, 13:53
        hahahaha kolejny raz Gazeta Wyborcza ukazuje swa wytrwalosc i konsekwencje w
        szukaniu sensacji , koloryzowaniu , wyolbrzymianiu zastalych sytuacji ...co
        zreszta niezle im wychodzi szkoda tylko ze znow zapominaja co to
        obiektywizm ... tlumy, histeria ,zlosc, krzyki, uciekanie przed dziennikarka ,
        to sformulowania ktore dobrze "nakrecaja" artykul.. nie bardzo rozumiem co
        kierowalo pania piszaca artykul, skoro jest 5/15 miejsc a wszyscy chca
        studiowac nie widze nic zlego w probie zachowania jakiegos porzadku ... lepiej
        zeby wszyscy powlazili sobie na glowe i wtedy dopiero wybuchla histeria? w odp
        na poprzedni post : przyszli studenci sami stali w kolejce,rodzice poprostu im
        pomagali , nie bylo zadnych awantur ani zlosci jak podaje GW, wiem co mowie
        gdyz sama stalam w tej kolejce i udalo mi sie zostac wolnym sluchaczem.
    • Gość: luke Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 11:32
      jestem studentem ap i z własnego doświadczenia wiem że tam zawsze są jakieś
      kolejki: a to po indeksy, składanie wniosków o przyjęcie na studio, po
      stypendia itd.

a oni nic z tym nie robią!
    • Gość: Witek Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.devs.futuro.pl 21.07.05, 11:56
      To tylko się mogło w polsce zdarzyć...Nauczyciele są zawodem,gdzie coraz mniej
      osób będzie potrzebnych i takie tłumy chcą zostać bezrobotnym...
      • Gość: bacha Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.aster.pl 21.07.05, 13:33
        nie rozumiem dlaczego w tych kolejkach koczuja w imieniu doroslych kandydatow
        ich matki. sami nie moga we wlasnej sprawie powalczyc?
    • Gość: Bozena Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.net.autocom.pl 21.07.05, 15:00
      Dlaczego AP nie podała, że wśród przyjętych są wyłacznie nowi maturzyści a
      starzy mogli się z powodu rekrutacji pocałowć w nos?
      Podczas rekrutscji obiwązywała zasada:
      Nowi maturzyści poziom podstawowy /geografia, biologia , fizyka i inne/.

Starz maturyzści konkurs świadectw.

I co? Ile mozna miec punktów z poziomu podstawowego, jak sądzicie? Przy
      pytaniach np. z biologii "Czym rózni się kobieta od mężczyzny" ?

Oczywiście nowi maturzyści mieli prawie 100%, więc starzy są bez szans.

Przepisy o rekrutacji są niesprawiedliwe, zostały ustalone przez Senat AP i
      zaakceptowane przez Ministrswo Edukacji. Dostęp do edukacji jest w tej chwili
      nierówny z powodu kretyńskich przeliczników matur.
      • Gość: krakow Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 21.07.05, 16:48
        racja, zreszta na ae jest w druga strone, z nowych maturzystow nikt prawie sie
        dostal, a przynajmniej nieliczni...moze tam nie ma duzych kolejek, jest dobra
        organizacja, ale watpie, czy w ogole mysleli czy ich system rekrutacji jest
        sprawieliwy choc troche..
      • Gość: zyczliwa Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 21.07.05, 17:05
        To jest jakaś paranoja!ale są dwie bardzo prste przyczyny dlaczego tak się
        dzieje: za kasę można studiować dziennie, a nie męczyć się na weekendowych
        kursach... tzn. studiach zaocznych (wyższe wykształcenie w 180 dni! brzmi lepiej
        niż matura w rok:) ), po drugie strasznie dużo ludzi odrzucili , ale szanowni
        maturzyści , to nie do końca świadczy o tym ,że matura tak rewelacyjnie poszla,
        ale przede wszystkim dzieje się tak dlatego ,że Akademiaa Pedagogiczna przyjęła
        bardzo korzystne kryterium przyjęć... wiem to na przykladzie politologi na tej
        "fantastycznej"uczelni.Przyjamowali na podstawie wyników z matury z historii z
        poziomu podstawowego i tym sposobem zarejestrowanych bylo ponad 2600 osób z
        czego dokumenty dostarczyło prawie 2200.. śmieszne, bo na UJ , uczelni o niebo
        lepszej,a normalniejszej to już przede wszystkim, nie było tylu chętnych,a
        matura na pozomie rozszerzonym i dodatkowy test okazał się czynnikiem skutecznie
        odstraszającymnaszych tegorocznych maturalnych orłów!I... bardzo dobrze!Miłego
        stania w kolejkach, sytuacje stresowe zbliżją ludzi... szansa na nowe
        znajomości, no i czasami można kogoś zlinczować ,ale to tak tylko przy okazji:D
        • Gość: oll Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.net.autocom.pl 21.07.05, 19:12
          rekrutacja na AP na jęz. hiszpański(iberystykę) pozostawia wiele do
          życzenia...od władz uczelni nie sposob dowiedzieć sie czegos wiecej na temat
          zasad jakimi sie kierowali i czy wogole takowe mieli...sekretarz komisji
          rekrutacyjnej unika odpowiedzi na pytanie czy przyjmowano w pierwszej kolejnosci
          osoby z nowa matura,ktore otrzymaly 100 pkt? czy były jakies miejsca dla osob ze
          stara matura? nie dostalam sie na jęz. hiszpanski, za mna 5 lat studiów, na UJ
          moja znajomość angielskiego na egzaminie końcowym oceniono na BDB (poziom
          C1-advance)-wyższy od wymaganego od maturzystów!
          • Gość: aaa Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 22.07.05, 09:06
            Jakies miejsca dla osobami ze stara matura na pewno byly - ja sie dostalam na
            jezyk hiszpanski, a moja kolezanka na jezyk francuski. Tez mam za soba 5 lat
            studiowna UJ. Odbylam rozmowe kwalifikacyjna w jezyku angielskim i jestem na
            liscie przyjetych z iloscia 100 punktow - tak wiec dalo sie dostac na hiszpanski
            bedac osoba ze stara matura.
            • Gość: Bozena Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.net.autocom.pl 22.07.05, 21:48
              Taka duża(24 lata)a nie potrafi myśleć.Na filologie był dodatkowy sprawdzian
              umiejętności,więc kandydaci zmierzyli się jeszcze w dodatkowym konkursie.
              • Gość: ggg Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.net.autocom.pl 22.07.05, 22:43
                Bozena idz spac!bredzisz cos bez sensu...ktory z artykulow komentujesz?
                • Gość: Bozena Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.net.autocom.pl 23.07.05, 12:43
                  Jak sobie tłuku ustawisz drzewko to będziesz wiedział
          • Gość: Sekretarz Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:13
            Tak się składa, że zasady jakimi się kierowała Komisja Rekrutacyjna określone
            zostały w informatorze uczelnianym niemal rok temu. Ponadto informacja o
            szczegółowych zasadach traktowania starych i nowych maturzystów, podpisana przez
            Prorektora ds. studenckich AP wisiała w gablocie Instytutu Neofilologii już
            tydzień przed rozmową kwalifikacyjną dla starych maturzystów.

Sekretarz unika odpowiedzi... Śmiech mnie ogarnia. Przez okres rekrutacji
            odpowiedziałem na setki maili, między innymi w tej sprawie. Wielokrotnie
            podkreślałem, że nie ma żadnych parytetów ustalonych z góry. Gwoli ścisłości: na
            specjalność język hiszpański przyjęto 64 osoby. Z tego nową maturę miało tylko
            21 osób. Niech to starczy za całą odpowiedź.
    • Gość: agnieszka Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 19:37
      To co działo sie ap, zostało bardzo dobrze opisane w tym artykule. Wiem bo sama
      tam stałam w kolejce na polonistykę. W pewnym momencie rodzice zaczeli się
      szarpać!!! Wyobrażacie to sobie?! Dorośli ludzie, a zachowywali sie gorzej niż
      maturzyśći. Stałam w kolejce dwa dni, ale to niestety nie wystarczyło i nie
      zostałam wolnym słuchaczem ;( Moim zdaniem, to co było nie fair, to fakt, żę
      było za mało miejsc: na dziennych i dla słuchaczy. Dlaczego nie mogą przyjąć
      więcej?? Przecież potem i tak dużo osób odpadnie!
      • olenka.k w obronie 21.07.05, 21:50
        Dlaczego niższy próg wymagań to zła taktyka? Dlaczego nie dać szansy większej
        liczbie kandydatów? Im więcej osób przystąpi do egzaminu, tym większy wybór dla
        uczelni! W Europie, np. we Francji czy Belgii, na studia państwowe (czyli
        bezpłatne) nie ma egzaminów wstępnych - po prostu się zapisuje! Ile osób się
        zapisze, tyle będzie uczestniczyć w zajęciach pierwszego roku Tzw. odsiew odbywa
        się podczas bardzo trudnej sesji letniej = zostają najlepsi. Szanse mają wszyscy
        i nie ma kłótni, która matura jest lepsza i ważniejsza. Z resztą, dwa lata temu
        podobnie zrobił AGH. Były kierunki (i to wcale nie słynna ceramika) gdzie
        egzaminy wstępne były śmiesznie łatwe. Na roku bywało i po 150, i wiecej czasem,
        osób. Program 1-szego roku, i to cholernie cieżki, po prostu wykruszył słabych
        studentów.
        Byłabym za zniesieniem egzaminów wstępnych. Sam fakt posiadania matury powinien
        być wystarczającą przepustką, tym bardziej że jej jakość, poziom i obiektywizm
        (zwłaszcza matur ustnych) pozostawiają wiele do życzenia.
        Skandalem jest sposób przeliczania ocen ze starej matury (jeszcze gorszy
        przelicznik przyjęło Collegium Medicum) i brak obiektywnego systemu
        egzaminacyjnego. Jaki egzamin ustny może byc obiektywny? Egzaminy pisemne są
        dołączane do protokołów, jako dowód rzeczowy, dokument argumentujący ocenę. A na
        ustnych co? Prosiłoby się nagrywać takie "rozmowy na temat wylosowanego tekstu".
        AP to nie jedyna uczelnia, która taki sposób rekrutacji przyjęła (UJ "dużo
        lepsza uczelnia" robi DOKŁADNIE to samo), ale to nie komplement, ani
        usprawiedliwienie.
        • olenka.k ps: A 85zł TO NA CO !?!?!?! 21.07.05, 21:57
      • olenka.k Co sądzicie o ujawnianiu poprawionych arkuszy 21.07.05, 21:54
        egzaminacyjnych? Chodzi mi możliwość wglądu. Może ukróciłoby to posądzenia o
        kanty, a i uczelnie zobowiązało, w końcu, do uczciwości.
    • Gość: mistake Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.net.autocom.pl 21.07.05, 21:22
      NIEPRZYJECI NA AP!czy wy rowniez otrzymaliscie informacje o przyjeciu na
      uczelnie jako pierwsza?zdementowana przez kolejna, mowiaca ze ta pierwsza to
      przez pomylke zostala wyslana czy to kolejny przekręt?
      • Gość: gostek Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.broker.com.pl 21.07.05, 22:18
        Jesli macie tyle ale do AP to po co skladacie tam dokumenty?? Cos tutaj jest
        nielogiczne!! Zal to mozna miec do ministerstwa, ktore pokrecilo te cale
        matury!! Rzad SLD wstrzymal wprowadzanie nowej matury, slynna dyrektywa pani
        Lybackiej, a teraz na ostatnia chwile wszystko uruchomiono! Uwazam, ze dla
        wszystkich powinny byc egzaminy! Nowa matura to mit, a jej faktyczny poziom
        jest zenujacy!
        • Gość: aaa Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.net.autocom.pl 21.07.05, 22:38
          zgadzam się,ze nowa matura jest nieudanym przedsiewzieciem...a co do skladania
          dokumentów na AP to raczej nie skladaja jej studenci tejze uczelni doskonale
          poinformowanie o "ofercie" uczelni, a jedynie osoby z zewnatrz, ktore skladajac
          papiery na uczelnie liczyly na przyjecie i wierzyly w przygotowanie tego
          przybytku do szturmy zglodnialych wiedzy...takie rzeczy wychodza w praniu..?
      • Gość: Sekretarz Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:16
        Nie żaden przekręt, a ludzka pomyłka. Ilość przyjętych i ich tożsamość ogłoszona
        została w systemie wcześniej i pozostała bez zmian. Łatwo to sprawdzić.
        • Gość: x Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.chello.pl 28.07.05, 14:45
          Ta sama pomylka miala juz miejce w zeszlym roku (wiem o innym wydziale), tak wiec moze ktos sprawdzi 1000 razy czy nie nastapila zanim poda falszywa informacje osobom, ktore niecierpliwie jej wyczekuja przez kilkanascie (jak nie wiecej) dni? Czy to jest az taki problem? Prosze sobie wyobrazic emocje tych osob - szczescie, a potem ogromny zawod. Chyba kazdy czulby sie oszukany.

A fakt, ze takie pomylki sie zdarzaja swadczy o kompletnej dezorganizjacji jaka panuje na uczelni (zwlaszcza, ze nie zdarzaja sie tylko w jednym instytucie). AP sama sobie wystawia opinie, a potem znowu bedzie kusic rekrutacja oparta na podstawowym poziomie matury z jednego li tylko przedmiotu. Szczegolnie, ze kwestia otrzymania 100% na maturze (a tyle trzeba bylo miec, by sie dostac) jest kwestia bardziej szczescia niz wiedzy. Jezyka francuskiego wg danych OKE Krakow na 100% nie napisal nikt. Moze po prostu byl nieco trudniejszy? Nieco, ale wystarczajaco by odebrac niektorym szanse studiowania.
    • Gość: wojtek Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.chello.pl 23.07.05, 10:00
      mnie bardzo zależało na tym by stać się studentem ap ale sznowna uczelnia
      pocałowała mnie w nos chociaż nową mature zdwałem z biologii na poziomie
      podstawowym i rozszerzonym, a poszło mi nadzwyczaj dobrze. Nie przyjęty tak
      brzmiał wyrok, ale co tam, ujjednak mnie przyjął i jestem zadowolony a
      odwołania to ap może sobie wsadzić, ilu maturzystów dzięki nim się dostanie? A
      prawda jest taka że tam większość składała papiery w razie gdyby więc dużego
      pożytku z tego nie będzie. Może to wkońcu przemówi komuś do rozsądku że trzeba
      coś poprawić z nie stać i patrzeć z założonymi rękami. Wiecie co powiedział
      gość w sekretariacie że to jest nouczka dla organizatorów i w następnych latach
      nie popełnią tych błędów. A co z nami?
      • Gość: lulu Re: Walka o miejsca wolnych słuchaczy w Akademii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:27
        Zdawałam w tym roku na AP na wydział pedagogiczny i mając za sobą starą maturę
        dostałam się tam bez problemu, bo wszyscy zarówno starzy jak i nowi maturzyści
        pisali tes kompetencji. Uważam, że egzaminy powinny być na każdym kierunku,
        niezaleznie od tego jaką ktoś pisał maturę!
    • Gość: kubapowiatowy patrząc przyszłościowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 15:03
      Ja bardzo przepraszam, ale żeby ta biedna skąd innąd młodzież miała potem kogo
      uczyć, to my wszyscy już teraz powinniśmy się ostro zabrać do roboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka