Dodaj do ulubionych

Nowe Miasto-Tishman :))

IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 19:48
Jak myslicie drodzy internauci , za ile lat powstanie Nowe Miasto w
Krakowie??? Czy dozyjemy tej chwili????
Obserwuj wątek
    • mikolaj7 Re: Nowe Miasto-Tishman :)) 27.08.02, 20:25
      Gość portalu: Darek napisał(a):

> Jak myslicie drodzy internauci , za ile lat powstanie Nowe Miasto w
      > Krakowie??? Czy dozyjemy tej chwili????

w piatkowym dzienniku polskim przeczytalem, ze poczta
      sprzedala juz (w kazdym razie dogadala sie co do
      sprzedazy) swoj budynek... i chyba cos drgnelo. ale wydaje
      mi sie, ze na krotko i jedyne co tam ma szanse powstac to
      duzy parking...
    • Gość: wrb Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.milc.com.pl / 213.17.132.* 27.08.02, 20:42
      Gość portalu: Darek napisał(a):

> Jak myslicie drodzy internauci , za ile lat powstanie Nowe Miasto w
      > Krakowie??? Czy dozyjemy tej chwili????
      Ja mam nadzieje ze nigdy to nie nastapi.
      Cale to Nowe Miasto to jedna wielka lipa i giga przekręt finansowy.
      Wszelkie informacja na ten temat byly obszernie opiywane w tygodniku NIE.
      Dziennikarze tego tygodnika dotarli do umowy zawartej miedzu UM w krakowie,a
      firma Tishman'a i nic w niej nie bylo że są oni zobowiazani to zainwestowania
      tam tylu pieniedzy ile obiecuja .Kupili oni ziemie od PKP za bezcen i maga ja
      teraz sprzedac za nie wyobrazalne pieniadze .Tak wiec niech Um w krakowie na
      nic sie nie zgadza,bo amerykanie chcą nas wyrolowac.
      pozdrawiam.
      wrb.
      • mikolaj7 Re: Nowe Miasto-Tishman :)) 27.08.02, 20:53
        Gość portalu: wrb napisał(a):

> Kupili oni ziemie od PKP za bezcen i maga ja
        > teraz sprzedac za nie wyobrazalne pieniadze

no wiesz... nikt wiecej nie dal, a to byl przetarg
        • Gość: wrb Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.milc.com.pl / 213.17.132.* 27.08.02, 20:59
          Zyjemy chyba w najbardziej skorumpowanym kraju na globie ,a wiec ten przetarg
          pewnie byl kupiony.
          wrb.
          • skks Re: Nowe Miasto-Tishman :)) 27.08.02, 21:36
            Wrb, wreszcie ktoś napisał to samo co od grudnia o NM Wszystkim tłumacze:)
            I "wszyscy" tacy, myślą, że Ti.. to naiwniak który chce zainwestować w wielkie
            NM a to tylko w grunta, które podzieli, wyburzy co trzeba, coś dostawi a
            resztę ożeni z 100% zyskiem:)))
            • Gość: Lajkonik Re: Nowe Miasto-skks na prezydenta ! IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 28.08.02, 12:49
              Już wiele razy pisałem na tym forum skandalu, jakim jest Nowe Miasto, a teraz
              specjaliści od inwestycji i nieruchomości wkr i skks odkrywają Amerykę na
              nowo ! Przecież od dawna wiadomo wtajemniczonym, jeszcze zanim stojący na
              straży polskiego interesu narodowego i jeden z niewielu prawdziwych Polaków JU
              pozwolił ten skandal opisać w swoim świetnym i wiarygodnym tygodniku, że jakieś
              szmondaki z njujorku narżnęły już ciężko miasto Kraków (prezydent G. wykazał
              się początkowo czujnością, po odejściu skorumnpowanej przez tishmana ekipy
              Lassoty i Goerlicha, ale późnioej najwyraźniej też został przez tishmana
              przekupiony...), potem PKP (pomimo że minister Pol i prezes Celiński robili co
              mogli, żeby ich powstrzymać - Celiński już wyleciał, a Pol też już podobno na
              wylocie, nowy prezes PKP Męlewski je Tishmanowi z ręki). Teraz zaprzedane i
              skorumpowane Ministerstwo Skarbu robi co może aby usunąć ostanie przeszkody na
              drodze agresywnej i niepohamowanej ekspansji amerykańskiego kapitału w Polsce:
              wyraziło już zgodę na transakcję z PKSem (najpierw przyczyniwszy się do
              usunięcia przeszkody w postaci dyr. Flaka, który już dawno poznał się na tych
              amerykańskich oszustach, którzy chcieli zburzyć jego wspaniały dworzec - symbol
              Krakowa - przy Pawiej i ofiarować za to w oszukańczej transakcji jakąś budę
              przy Bosackiej). Wsadzono też do pierdla dyrektora Poczty Polskiej pod
              pretekstem wzięcia łapówki, a tak naprawdę dlatego że blokował - wspólnie z
              dyr. Spolitakiewiczem z Krakowa - transakcję z Tishmanem. Zasłużonego
              krakowskiego kamienicznika Spolitakiewicza też się pozbyto, i teraz miasto
              pomaga Tishmanowi przejąć w celu wyburzenia zabytkowy budynek poczty. Kto
              położy temu kres ?! Myślę, że wspólna inicjatywa wkr i skks może coś
              pozytywnego przyniesie i wspólnie z Urbanem zabudują oni teren wokół dworca
              głównego, ale mam nadzieję, że dwie perły prawdziwie krakowskie na tym terenie
              zostawią - Dworzec PKS i Bar SMOK. Życzę sukcesów a krakusów wzywam do
              szerokiego poparcia tej prawdziwie patriotycznaj inicjatywy. SKKS na prezydenta
              Krakowa !
              Lajkonik
              • skks Re: Nowe Miasto-skks na prezydenta ! 28.08.02, 16:01
                Lajkoniku miły, jak Cie lubie i podziwiam tak teraz to pie....:)))
                • Gość: Lajkonik Re: Nowe Miasto-skks na prezydenta ! IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 29.08.02, 09:45
                  skks napisał:

> Lajkoniku miły, jak Cie lubie i podziwiam tak teraz to pie....:)))
                  >
              • Gość: af stopniowalność głupoty IP: 212.69.73.* 28.08.02, 19:14
                stopniowalność głupoty: głupota - idiotyzm - kretynizm oraz posty na forum
                panów "skks" i "wrb" na temat Tishmana; wiedzą, że jest spisek, masoni i żydzi
                (oraz łapówki), czytają NIE, ale coś nie potrafią powiedzieć o co w tym
                wszystkim chodzi. A mianowicie: 1) komu Tishman może sprzedać (z zyskiem) teren
                przy torach? 2) dlaczego ten tajemniczy "ktoś" nie kupił terenu bezpośrednio,
                bez opłacania pośrednictwa Tishmana? 3) dlaczego dając łapówki na prawo i lewo
                Tishman nie był w stanie (przez cztery lata!) kupić całego terenu? 4) jaki ma
                Tishman interes w tym, żeby budować za swoją kasę nowy dworzec dla PKS-u, skoro
                nie chce stawiać nowego miasta? Panowie: podobno papier się nie rumieni (ze
                wstydu), Wy udowandniacie, że ekran też nie. Rzeczywiście: skks na prezydenta a
                wrb na ministra finansów! przynajmniej będzie wesoło!
                • skks Re: stopniowalność głupoty 28.08.02, 23:40
                  Wiesz afku głupota nie boli!
                  Ale musisz uważać bo Twój sposób percepcji pisanego /drukowanego/ tekstu jest
                  z takich co to literki składają ale po co?:(((
                • peteen Re: stopniowalność głupoty 29.08.02, 11:38
                  a ty, oczywiście, wiesz jak jest naprawdę, wszyscy inni, którzy mają inne
                  zdanie ( choćby była to spiskowa teoria dziejów, a moim zdaniem nie jest , to
                  ludzie cierpiący na choroby psychiczne...
                  a może to tak, że swój swego zawsze pozna ?...
                  już linda powiedział kiedyś: co wy, kurwa, wiecie o nowym mieście...
                  ;c)
      • Gość: Anonim Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.pkp.com.pl / 10.2.34.* 28.08.02, 09:20
        > Cale to Nowe Miasto to jedna wielka lipa i giga przekręt finansowy.
        > Wszelkie informacja na ten temat byly obszernie opiywane w tygodniku NIE.

W NIE pomieszano wiele faktów. Nawet wyceny dotyczyły innych powierzchni, inne
        były zastosowane metody wyceny, nie zawsze rynkowe.

> Dziennikarze tego tygodnika dotarli do umowy zawartej miedzu UM w krakowie,a
        > firma Tishman'a i nic w niej nie bylo że są oni zobowiazani to zainwestowania
        > tam tylu pieniedzy ile obiecuja .

To już wiedzieliśmy wcześniej. Stąd była walka o jakiekolwiek gwarancje
        inwestycji.

Kupili oni ziemie od PKP za bezcen i maga ja
        > teraz sprzedac za nie wyobrazalne pieniadze .

To jest bardzo naiwne podejście osoby nie mającej pojęcia o rynku
        nieruchomości. Ani nie kupione za bezcen, ani nie sprzedadzą
        za "niewyobrażalne" pieniądze. Po prostu grunt ten stracił bardzo na wartości,
        rynek krakowski nie jest wstanie wchłonąć powierzchni jaka miała tam być
        wybudowana. A po co inwestorowi grunt z którego nie można czerpać korzyści.

Tak wiec niech Um w krakowie na
        > nic sie nie zgadza,bo amerykanie chcą nas wyrolowac.

Jak na razie to um roluje amerykanów wstrzymując budowę szybkiego tramwaju.
        BTW to jednak dostali zgodę na podpisanie umowy w PKS.

Pozdrawiam
      • Gość: Doktor_Hiszpan Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 18:37
        Gość portalu: wrb napisał(a):

> Gość portalu: Darek napisał(a):
        >
        > > Jak myslicie drodzy internauci , za ile lat powstanie Nowe Miasto w
        > > Krakowie??? Czy dozyjemy tej chwili????
        > Ja mam nadzieje ze nigdy to nie nastapi.
        > Cale to Nowe Miasto to jedna wielka lipa i giga przekręt finansowy.
        > Wszelkie informacja na ten temat byly obszernie opiywane w tygodniku NIE.
        > Dziennikarze tego tygodnika dotarli do umowy zawartej miedzu UM w krakowie,a
        > firma Tishman'a i nic w niej nie bylo że są oni zobowiazani to zainwestowania
        > tam tylu pieniedzy ile obiecuja .Kupili oni ziemie od PKP za bezcen i maga ja
        > teraz sprzedac za nie wyobrazalne pieniadze .Tak wiec niech Um w krakowie na
        > nic sie nie zgadza,bo amerykanie chcą nas wyrolowac.
        > pozdrawiam.
        > wrb.

Oczywiście,

Podobne poglądy wyrażał już minister Chronowski, niezapomniany prywatyzator z
        ramienia AWS - poprzednio brygadzista w Zakładach Naprawczych Taboru Kolejowego
        w Nowym Sączu. To przecież wszystko jest żydowski spisek wspierany przez
        rowerzystów.Amerykanie może chcą wyrolować Ciebie, bo mnie nie. Poczytaj sobie
        o tym, co to jest Tishman - najlepiej w Necie.I zastanów się przez moment -
        krótki moment - czy i kto jest komu bardziej potrzebny: Kraków Tishmanowi, czy
        Tishman Krakowowi.Deklaracje o tym co kto ma wystawić na swoim gruncie nie sąw
        tym kraju wymagane. Sąwymagane i owszem - czego ma NIE WYSTAWIAĆ.
        O jezu - ileżrazy ja jużwyjaśniałem to samo. Nie chce mi się. Zęby mnie bolą,
        cześć.
        Jak narazie Klub wrogów Tishmana w składzie Gołaś, Szczypiński, Obtułowicz,
        Dunikowski zaczyna wygrywać. I o to chodzi. Żeby się nie udało.A najlepiej
        zabić.I przydeptać. I do Ameryki. A tu tylko Polacy-Katolicy. A reszta won.No
        nie?
    • Gość: Gatsby Re: Biała Podlaska IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 27.08.02, 22:11
      A w Białej Podlaskiej ma powstac tor F1, stadion, lotnisko i w ogóle Las
      Vegas;))

• mikolaj7 Re: Biała Podlaska 27.08.02, 22:20
        Gość portalu: Gatsby napisał(a):

> A w Białej Podlaskiej ma powstac tor F1, stadion, lotnisko i w ogóle Las
        > Vegas;))
        >

tor formuly1 mial powstac w okolicach warszawy, ale to
        niestety nie wyjdzie i pewnie jeszcze sto lat najblizsze gp
        bedzie w niemczech i na wegrzech :-((
        • skks Re: Biała Podlaska 27.08.02, 22:29
          :))) Ta!!! już lece się podłączyc pod ten pieniądzospad tureckiej waluty!!!
          Se chłopina założyła za 4000zł sp.z oo.:) Ma facet zdolności przekonywanie
          lolalnych polityko-idiotów:(
          Tylko, że znów mi wychodzi, że to nasza wina bo to my ich - tych
          polityko-kretynów wybieramy!!!
          To ta sama zasada którą zastosowano w Stoczni Szczecińskiej:
          Potrzeba było kilkadziesiąt stanowisk dla "Swoich" i wywalono stocznie
          pod pretekstem "przekretów" przecież tu nie chodzi o 2000 robotników tylko
          o 20 stanowisk "Prezesów"
          Na "Torze Formuły nr 1" i w "kasynie" znajdzie się o naiwności parę synekur
          dla lokalnych kacyków:) i to myślenie przyświeca naszym polityko-idiotom!!
          • mikolaj7 Re: Biała Podlaska 27.08.02, 22:45
            skks napisał:

> :))) Ta!!! już lece się podłączyc pod ten pieniądzospad tureckiej waluty!!!
            > Se chłopina założyła za 4000zł sp.z oo.:) Ma facet zdolności przekonywanie
            > lolalnych polityko-idiotów:(
            > Tylko, że znów mi wychodzi, że to nasza wina bo to my ich - tych
            > polityko-kretynów wybieramy!!!
            > To ta sama zasada którą zastosowano w Stoczni Szczecińskiej:
            > Potrzeba było kilkadziesiąt stanowisk dla "Swoich" i wywalono stocznie
            > pod pretekstem "przekretów" przecież tu nie chodzi o 2000 robotników tylko
            > o 20 stanowisk "Prezesów"
            > Na "Torze Formuły nr 1" i w "kasynie" znajdzie się o naiwności parę synekur
            > dla lokalnych kacyków:) i to myślenie przyświeca naszym polityko-idiotom!!

ja wiem, ze tor formuly 1 nie powstanie w Polsce, bo i tak
            nie ma po temu warunkow...

to o tych turkach to raczej ciekawostka przyrodnicza :-))
      • faciu Re: Biała Podlaska 27.08.02, 22:27

> A w Białej Podlaskiej ma powstac tor F1, stadion, lotnisko i w ogóle Las
        > Vegas;))
        >
        EE to by było ciekawe, będę tam za tydzień, zbadam sprawę..hehehe:)))
        Choć szkoda by było, tam jest klimat niesamowity zwłaszcza w okolicy - jak u
        Mickiewicza....
      • niedzwiedziczka Byli już tacy co o San Francisko śpiewali :) ntx 28.08.02, 15:53
    • Gość: kadaffi Re: Nowe wieści IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 17:12
      Choć w tym tygodniu odżyły nadzieje na powstanie w Krakowie Nowego Miasta,
      przedstawiciele Tishman Speyer Properties sprowadzili nas na ziemię
      stwierdzając rzecz oczywistą, że mianowicie z powodu czteroletniego poślizgu
      czasowego rozmiar przedsięwzięcia będzie zdecydowanie mniejszy od planowanego.
      W czasie, gdy TSP czekało na liczne zezwolenia i decyzje urzędników
      samorządowych i państwowych różnego szczebla, w Krakowie powstały nowe centra
      handlowe, hotele, biurowce. W związku z tym w Nowym Mieście nie będzie sklepu
      wielkopowierzchniowego ani multikina, a na miejscu baru „Smok” powstanie
      wprawdzie hotel, ale nie czterogwiazdkowy, ale klasy turystycznej. We wtorek 27
      sierpnia prezydent Andrzej Gołaś spotkał się z dyrektorem Janem Dębskim z ECE
      Projectmanagement Polska Sp. z o.o. Podczas spotkania dyrektor Dębski
      potwierdził gotowość realizacji w Krakowie inwestycji na sumę 400 mln zł w
      ramach budowy Nowego Miasta. ECE Projektmanagement Polska Sp. z o.o. jest
      jednym z partnerów Tishman Speyer Properties i zajmie się wynajmem powierzchni
      handlowej w Nowym Mieście.

• Gość: Anonim Re: Nowe wieści IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.08.02, 17:21
        I jak ECE wprowadzi w życie swój jedynie słuszny projekt architektoniczny z
        parkingiem na dachu, taki jak mają ochotę wprowadzić w całym kraju, to tylko
        wam współczuję. Gniot straszliwy.
        Ale poczekamy, zobaczymy.
        • tosia_ Re: Nowe wieści 30.08.02, 19:06
          Parking na dachu to im z głowy wybić trzeba ze względów ekologicznych.
        • Gość: Lajkonik Re: Nowe wieści -Nowe Miasto ECE IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 31.08.02, 17:53
          Gość portalu: Anonim napisał(a):

> I jak ECE wprowadzi w życie swój jedynie słuszny projekt architektoniczny z
          > parkingiem na dachu, taki jak mają ochotę wprowadzić w całym kraju, to tylko
          > wam współczuję. Gniot straszliwy.
          > Ale poczekamy, zobaczymy.

Oczywiście, że architekci wynajęci przez ECE już przerabiają projekt
          tishmanowski na taki, gdzie praktycznie nie będzie wiele więcej niż handel i
          tani hotel.. nie ma też w nim wielopietrowego parkingu na płycie nad peronami
          (ma ona zostac prawie taka jak jest, bo przecież nie jest sprzedana a tylko
          wydzierżawiona przez kolej) a około 2tys miejsc parkingowych ma być realizowane
          bezposrednio nad budynkami handlowymi wzdłuż Pawiej. Jest to sprzeczne ze
          wszystkimi wcześniejszymi analizami i studiami komunikacyjnymi oraz
          odpowiednimi decyzjami, które otrzymał tishman i które przejmuje ECE. Nie sądzę
          jednak, żeby na taki projekt Niemcy dostali pozwolenie na budowę bo jest on -
          jak na razie - w oczywisty sposób niezgodny z decyzją o warunkach zabudowy i
          zagospodarowania terenu.
          Lajkonik
          Lajkonik
          • gatsby_ck Re: Nowe wieści -Nowe Miasto ECE 31.08.02, 17:56
            Lajkoniku! gdzie szukać tych projektów - chętnie bym zobaczył ...
            • Gość: Anonim Re: Nowe wieści -Nowe Miasto ECE IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.08.02, 18:26
              ECE wybudowało galerię handlową w Ładzi na Piotrkowskiej. Strasznie się tym
              chwalili, ale projekt jest po prostu żenujący.
              • gatsby_ck Re: Nowe wieści -Nowe Miasto ECE 31.08.02, 18:29
                fakt, byłem na ich stronie...ale ta druga galeria, we Wrocławiu, jest całkiem,
                całkiem.
            • Gość: Lajkonik Re: Nowe wieści -Nowe Miasto ECE IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 31.08.02, 20:17
              gatsby_ck napisał:

> Lajkoniku! gdzie szukać tych projektów - chętnie bym zobaczył ...

Niestety, tylko w biurze ECE i u projektantów, ale na razie się nimi nie
              chwalą ...
              Lajkonik
      • Gość: Gatsby Re: skad to wszystko wiesz IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 30.08.02, 22:52
        masz jakieś "dojścia"?;)
      • mikolaj7 Re: Nowe wieści 31.08.02, 19:14
        Gość portalu: kadaffi napisał(a):

a na miejscu baru ,Smok" pows
        > tanie
        > wprawdzie hotel, ale nie czterogwiazdkowy, ale klasy turystycznej.

no tak, w koncu konkurencja bedzie kolejny cud tego swiata
        - sheraton
    • Gość: Mungo Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.bn.krakow.pl 30.08.02, 22:47
      Chyba będę już w grobie...
    • Gość: Gatsby Re: never-ending story... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.09.02, 13:38
      www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=43895
      zaczyna mnie ten kraj coraz bardziej wkurzać! nie wierzę, żeby Amerykanie
      wycofali sie teraz, kiedy już 90% drogi przez polskie piekiełko pokonali, ale
      czas płynie...słyszałem, że sprawa z PKS i Pocztą PRAWIE sfinalizowana. co tam
      sie naprawdę dzieje?...kto teraz okoniem stoi?
      • mikolaj7 Re: never-ending story... 17.09.02, 14:00
        Gatsby, jesli wierzyc temu co pisano m.in. na tym forum to
        tischman juz dawno sobie 'odpuscil', a teraz tylko to
        oficjalnie potwierdzil. czytales w tym artykule gazety, ze
        podobna inwestycja w sao paulo juz dziala? a u nas nawet
        nie zdazyli zrownac tych bud z ziemia :-(
        • Gość: Gatsby Re: never-ending story... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.09.02, 14:19
          mikolaj7 napisał:

> Gatsby, jesli wierzyc temu co pisano m.in. na tym forum to
          > tischman juz dawno sobie 'odpuscil', a teraz tylko to
          > oficjalnie potwierdzil. czytales w tym artykule gazety, ze
          > podobna inwestycja w sao paulo juz dziala? a u nas nawet
          > nie zdazyli zrownac tych bud z ziemia :-(

znalazłem to:
          www1.gazeta.pl/krakow/1,35797,1020119.html
          wiecie co? czasami się zastanawiam, czy chcę żyć w tym kraju...
          TAKIE COŚ spieprzyć, to TYLKO u nas potrafią. jak jest pokój, to tylko w tym
          polskim kociołku mieszać umiemy - a potem z patelniami na czołgi...
          czy my w ogóle zasługujemy na lepszy los? szkoda słów...
          p
          • belami1 Re: the end 17.09.02, 14:24
            Uff wreszcie koniec mrzonek pod tytułem TSP.
            • Gość: Gatsby Re: the end IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 17.09.02, 14:27
              belami1 napisał:

> Uff wreszcie koniec mrzonek pod tytułem TSP.
              i co, moze się cieszysz? właśnie przez taka mentalność większości Polaków, ten
              kraj wygląda, jak wygląda...
              prawidłowa odpowiedź: WIELKA SZKODA...
            • mikolaj7 Re: the end 17.09.02, 14:28
              belami1 napisał:

> Uff wreszcie koniec mrzonek pod tytułem TSP.

on zabiera ze soba wielu przyszlych inwestorow.. czy tego
              na pewno chcesz? jego sukces sciagnalby pieniadze,
              porazka nas ich pozbawia (i nie chodzi tu o hipermakety
              utozsamiane z wszelkimi inwestycjami, ale po prostu o
              naplyw pieniedzy w roznych postaciach)
          • mikolaj7 Re: never-ending story... 17.09.02, 14:25

> mikolaj7 napisał:
            >
            > > Gatsby, jesli wierzyc temu co pisano m.in. na tym forum to
            > > tischman juz dawno sobie 'odpuscil', a teraz tylko to
            > > oficjalnie potwierdzil. czytales w tym artykule gazety, ze
            > > podobna inwestycja w sao paulo juz dziala? a u nas nawet
            > > nie zdazyli zrownac tych bud z ziemia :-(
            >
            > znalazłem to:
            > <a href="http://www1.gazeta.pl/krakow/1,35797,1020119.html"target="_blank">www1
            > .gazeta.pl/krakow/1,35797,1020119.html</a>

na pierwszej stronie ogolnopolskiego wydania gw jest tez o
            tishmanie, tutaj tylko komentarze

> wiecie co? czasami się zastanawiam, czy chcę żyć w tym kraju...
            > TAKIE COŚ spieprzyć, to TYLKO u nas potrafią. jak jest pokój, to tylko w tym
            > polskim kociołku mieszać umiemy - a potem z patelniami na czołgi...
            > czy my w ogóle zasługujemy na lepszy los?

nie popadajmy w skrajnosci - nie Ty, nie ja i pewnie nikt z
            naszych znajomych nie zawinil w tym przypadku -
            zaslugujemy moze tylko na lepszych (madrzejszych i
            bystrzejszych) przedstawicieli narodu :)

mo
            • Gość: Gatsby Re: never-ending story... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.09.02, 14:29
              mikolaj7 napisał:

> nie popadajmy w skrajnosci - nie Ty, nie ja i pewnie nikt z
              > naszych znajomych nie zawinil w tym przypadku -
              > zaslugujemy moze tylko na lepszych (madrzejszych i
              > bystrzejszych) przedstawicieli narodu :)

OK. jestem dzisiaj w podłym nastroju:(

no i może nie wszystko jeszcze stracone...
              • belami1 Re: never-ending story... 17.09.02, 15:51
                Nie wiem, ale w tym kraju żeby wybudować głupi blok mieszkalny trzeba być
                właścicielem działki na której chce się go postawić. Tymczasem TSP roztaczał
                fantastyczne wizje Nowego Miasta nie bacząc na skomplikowaną sytuację prawną
                okolic Dworca Głównego. W systemie wolnorynkowym można postawić wszystko, ale
                najpierw trzeba mieć ziemie a nie makiety pod szkłem i komputerowe wizualizacje
                zagospodarowania przestrzennego.
                Innwestycja NM miała zawsze podtekst polityczny, nierzadko miała być wehikułem
                politycznym dla pozyskiwania głosów wyborczych a także okazją do pozyskiwania
                przez polityków lukratywnych posad we wszelkiej maści "firmach
                okołoinwestycyjnych".
                Cieszę sięże to skończyło się po tylu starconych latach. I że zaczniemy się
                zastanawiać na serio co zrobić by nie zostać przegonionym przez Wrocław lub
                Poznań, co najważniejsze już bez wyimaginowanego św. Mikołaja z TSP.
                • mijake Re: never-ending story... 17.09.02, 17:45
                  belami1 napisał:

> Nie wiem, ale w tym kraju żeby wybudować głupi blok mieszkalny trzeba być
                  > właścicielem działki na której chce się go postawić. Tymczasem TSP roztaczał
                  > fantastyczne wizje Nowego Miasta nie bacząc na skomplikowaną sytuację prawną
                  > okolic Dworca Głównego. W systemie wolnorynkowym można postawić wszystko, ale
                  > najpierw trzeba mieć ziemie a nie makiety pod szkłem i komputerowe
                  wizualizacje
                  >
                  > zagospodarowania przestrzennego.
                  > Innwestycja NM miała zawsze podtekst polityczny, nierzadko miała być
                  wehikułem
                  > politycznym dla pozyskiwania głosów wyborczych a także okazją do pozyskiwania
                  > przez polityków lukratywnych posad we wszelkiej maści "firmach
                  > okołoinwestycyjnych".
                  > Cieszę sięże to skończyło się po tylu starconych latach. I że zaczniemy się
                  > zastanawiać na serio co zrobić by nie zostać przegonionym przez Wrocław lub
                  > Poznań, co najważniejsze już bez wyimaginowanego św. Mikołaja z TSP.

Kocham to miasto, ale coraz częściej mi wstyd za małomiasteczkową mentalność
                  naszych włodarzy, tudzież co poniektórych forumowiczów....tak, tak !!!
                  Może byś chciał żeby zabudować znów kramami Sukiennice ?! - zrobimy to własnym
                  sumptem, czego na pewno nie będzie miał ani Wrocław ani Poznań !

• Gość: Gatsby Re: dementi Tishmana w Kronice... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.09.02, 18:55
                    Tishman jescze się nie wycofał, jak twierdziły niektóre krakowskie media.
                    są dalej problemy z Pocztą i PKS...mam nadzieje, że sprawa nie padnie przez
                    takie super firmy;)
                    aha, według rzecznika Tishmana, Amerykanie nie zlecili jeszcze nikomu wykonania
                    Nowego Miasta, bo jeszcze nie dysponują gruntem
                    no, ale prace nad projektami chyba są jednak prowadzone...
                    • Gość: Ovar Kasperek Re: dementi Tishmana w Kronice... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 18:12
                      Od paru lat (czyt. od kiedy stalem sie dojrzalym krakowianinem) jak najlepiej
                      zycze naszemu miastu;
                      zycze mu takze by poprzez swa konserwatywnosc nie stalo sie skansenem, by moglo
                      byc piekne i zarazem nowoczesne (bo kto twierdzi ze Nowe Miasto cofnie nas w
                      rozwoju?:)

Mam tez nadzieje ze Tishman dzieki "uprzejmosci" radnych, PKS,PKP i poczcie i
                      mimo kasy wpuszczonej juz w krakow nie da sobie spokoju, bo szkoda by bylo...
                  • belami1 Re: never-ending story... 17.09.02, 20:03
                    Jestem dumny ze swojej małomiasteczkowej mentalności. I to właśnie ona
                    podpowiada mi żeby nie wierzyć fantastom, nie ścigać się ze stolycą i to że
                    tylko księżyć świeci za darmo.

Belami jak dobrze być wieśniakiem wśród idiotów
      • Gość: Anonim Re: never-ending story... IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 17.09.02, 20:47
        Już niedługo rozpoczną się pierwsze wyburzenia. Pierwszy pójdzie były budynek
        WARSu.

Pozdrawiam
        • Gość: Gatsby Re: never-ending story... IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 17.09.02, 21:17

> Już niedługo rozpoczną się pierwsze wyburzenia. Pierwszy pójdzie były budynek
          > WARSu.
          >
          > Pozdrawiam

nigdy nie myślałem, ze tak sie ucieszę z wyburzenia, a jak zaczna budować...;)
          • Gość: tomCrac ending story...? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 21:20
            Ten Anonim rozbudzil we mnie nadzieje, ze jednak nie wszystko stracone.. a co sie bede (kropeczki), jak wiem ze gorzej byc nie moze, to optymista bede :P
    • Gość: Gatsby starał się Tishman, teraz starają się o Tishmana IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 18.09.02, 00:29
      www1.gazeta.pl/krakow/1,35798,1021794.html
      trzeba było załatwić formalności kilka lat temu, to budowa byłaby na ukończeniu.
      teraz koniunktura jest gorsza i trzeba do Tishmana na kolanach chodzić, ale w
      dalszym ciągu warto. nawet jeśli zainwestuje "tylko" 300 mln., to nie wyklucza
      to przecież późniejszej rozbudowy - w miarę potrzeby. ważne, żeby coś się tam w
      końcu zaczęło dziać!
    • Gość: Yurek Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 19:30
      Myślę że nigdy! Z resztą od początku wydawało się to nieprawdopodobne.
      Pozostanie znany wszystkim Dworzec PKS Kraków Główny (ponoć ma być
      wyremontowany), oraz Bar "Smok" z przystanią busów obok.
      • Gość: Anonim Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.09.02, 21:32
        Nie przesadzaj, kto ci to powiedział? Na miejscu baru Smok będzie niedługo
        hotel, a dworzec PKS na pewno będzie przeniesiony. Jest już umowa przedwstępna.
        • Gość: Yurek Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 19:08
          Tak? Ciekawie kiedy? Przez ponad 4 lata nic nie wybudowano. Czy w innych
          miastach w których TSP chciał coś wybudować (np. Berlin) czekał taki szmat
          czasu by zacząć budowę. Wydaje mi się to nieprawdopodobne.
        • Gość: Janusz Re: Nowe Miasto-Tishman :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 19:32

> Nie przesadzaj, kto ci to powiedział? Na miejscu baru Smok będzie niedługo
          > hotel, a dworzec PKS na pewno będzie przeniesiony. Jest już umowa
          przedwstępna.

Anonim ma racje i dobre informacje.

Janusz
    • Gość: Gatsby mieszania w kociołku cd........................... IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 19.09.02, 01:32
      www1.gazeta.pl/krakow/1,35798,1023737.html
      ludzie trzymajcie mnie, bo...
      wszystko się rozłazi w szwach.
      • m.in Re: mieszania w kociołku cd...................... 19.09.02, 08:44
        >> Już niedługo rozpoczną się pierwsze wyburzenia. Pierwszy pójdzie były
        >> budynek WARSu.

>nigdy nie myślałem, ze tak sie ucieszę z wyburzenia, a jak zaczna budować...;)

jak IVACO miało budowac na Kałuży tez rozpoczeto od wyburzenia
        stan na dzisiaj: nie ma zarówno budynku jak i inwestycji
        • Gość: Gatsby ostatnia szansa... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 21.09.02, 15:57
          Tishman zostaje w Krakowie
          20.09.2002 19:05
          Amerykańska firma Tishman Speyer Properties nadal zamierza zainwestować w
          Krakowie kilkaset milionów dolarów. Jednak Amerykanie do tej pory nie otrzymali
          zgody na wykupienie wszystkich gruntów w okolicach Dworca Głównego PKP, gdzie
          zamierzają inwestować.

Amerykańska firma chce zrealizować projekt tzw. Nowego Miasta, czyli
          nowoczesnej dzielnicy biurowo-rozrywkowej. Choć starania trwają już od pięciu
          lat, początków budowy wciąż nie widać, a do załatwienia wszystkich formalności
          jest wciąż bardzo daleko. Przede wszystkim nie uregulowano kwestii
          przeniesienia dworca PKS i wciąż nie wiadomo, kiedy powstanie szybki tramwaj.

Na początku tygodnia informowaliśmy, że szefowie Tichamana rozważają możliwość
          wycofania się z inwestycji. Dzisiaj, w specjalnym oświadczeniu, Amerykanie
          zapewnili, że na razie nie wycofają się z Krakowa.

Witold Pasek, rzecznik Tishmana uspakaja. - Nie zostały podjęte żadne decyzje
          co do zmiany naszego projektu: jego wielkości, zaangażowania finansowego czy
          terminów realizacji. Chcemy budować nowe miasto i chcemy to zrobić jak
          najszybciej. Oznacza to, że firma daje sobie i swoim polskim partnerom jeszcze
          jedną szansę na załatwienie wszystkich formalności - tłumaczy.

(RMF)
          • longstreet Re: ostatnia szansa... 22.09.02, 20:00
            A ja bym nie spieszył się za bardzo, choć zgadzam się że okolice dworca
            autobusowego PKS są obskurne. Na te nieruchomości zawsze znajdą się chętni do
            kupienia, to krakowskie srebra rodzinne i zgadzam się z Gołasiem, że nie
            spieszy się z podpisem, mi też ręka by zadrżała.

LS
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka