Dodaj do ulubionych

Brawo Wang , brawo Kośmider

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:19
Brawo Wang , Brawo pan Kośmider . Poruta dla prowicjonalnych radnych , którzy
z Krakowa robią zaścianek . A chodzi o to ,żeby krakowski zaścianek
architektów nie miał konkurencji . Daliśmy jasny dowód ,że nie chcemy obcych
choć wielkich . Gdzie ten Kraków , w ktorym tworzyli wspaniali zagraniczni
twórcy , gdzie ten Kraków awangardy , nowoczesności , świeżego powietrza i
powiewu nowych spraw ? . Boicie się , krakowscy politycy ? Boicie się ,
krakowscy architekci ? Nowego nie powstrzymacie , jakbyście się nie bronili .
I będziemy pamiętać o tym przy wyborach !
Obserwuj wątek
    • charge Re: Brawo Wang , brawo Kośmider 16.09.05, 13:18
      Tak jest , odwagi ludzie małej wiary . Kiedyś w Krakowie były protesty
      przeciwko wszystkiemu a coś wybudowano . W dzisiejszej GW jest informacja ,że w
      Warszawie powstanie wspaniały budynek wg projektu Lebeskinda .A u nas ? Trzeba
      zmienić władze , prezydenta , radę miejską - to może skończy się kolesiostwo i
      wejdzie nowe powietrze !
    • ruczaj.x pan Kośmider, brawo! 16.09.05, 13:30
      Pan Kośmider zasługuje również na szacunek za wiele innych bardzo wartościowych inicjatyw i działań, jak dla mnie absolutny numer jeden w Krakowie.
      Szkoda, że takich którym się chce jest tak niewielu, pamiętajmy o nich w czasie wyborów samorządowych!
    • Gość: pani Re: Brawo Wang , brawo Kośmider IP: *.crowley.pl 16.09.05, 14:08
      Krakowowi potrzeba śmiałych projektów, incjatywa radnego Kosmidra do takich
      nalezy, dlatgo bardzo ją popieram
    • Gość: max Re: Brawo Wang , brawo Kośmider IP: 195.116.22.* 16.09.05, 14:45
      poraz kolejny kośmider, brawo za odwage!!!!
    • Gość: kubapowiatowy horyzonty i perspektywy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:04
      Ja bardzo przepraszam, ale żeby mieć rozmach, to trzeba mieć przestrzeń.
      Dosłownie i w przenośni. Dlatego, chociażby po sławetnych decyzjach
      dotyczących stadionu Cracovii, to do kulturotwórczych zapędów pana radnego
      Kośmidra (oraz jego byłych i obecnych kolegów) sugerowałbym podchodzić z pewną
      taką nieśmiałością.
      • Gość: Norbi Re: horyzonty i perspektywy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:59
        Aleś się czepił . Mówimy o pawilonie i na tym tle o perspektywach
        architektonicznych w Krakowie a nie o Cracovii . A Kośmider jest jednym z
        nielicznych który coś robi . I chwała mu za to . A nawet jak się pomylił w
        sprawie Cracovii - to mylenie się jest rzeczą ludzką .W sprawie pawilonu to
        jestem zdecydowanie za pomysłem tego Chińczyka . Kontrowersyjny ale
        porywający . Nikt nie przeszedłby obok tego obojętnie a dla wielu byłby to
        dowód na otwartość kulturową Krakowa . I na koniec sprawa architektów -
        dopuszczenie do realizacji Chińczyka jest potwierdzeniem ,że poważnie
        traktujemy konkursy i poważnie traktujemy architektów , więcej - że w Krakowie
        jest miejsce na artystów z całego świata .
        • ruczaj.x po Tischmanie... 16.09.05, 18:33
          każdy inwestor powinien podchodzić do Krakowa z pewną taką nieśmiałością.

Co by nie powiedzieć o tym projekcie, wydaje mi się, że w Krakowie brakuje czegoś co przykuwało by uwagę, a powstało w XXI wieku.
          Chcemy się konkurować z Pragą, zróbmy coś lepszego niż Tańczący dom, ten projekt na pewno się kwalifikuje!
          Jeśli rzeźba niejakiego 'Smoka W.' może być czymś co przyciąga turystów, (a codziennie rano widzę grupkę z nabożnością wpatrujących się w jego paszczę zagranicznych gości) to co dopiero takie dzieło.

Odwagi, nie zmarnujmy tej szansy!
          • Gość: kubapowiatowy horyzonty i perspektywy cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 21:19
            Ja bardzo przepraszam, ale faktycznie, czepiłem się, bo to jest dobry przykład
            finezji, wyczucia i stylu obowiązującego w tamtych sferach. W dodatku za
            wspomniany polityczno-podkulturowy przekręt i ogólnopolski obciach nikt nas do
            tej pory nie przeprosił – pomimo istnej nawałnicy opinii miażdżąco nagannych -
            bo we wspomnianych sferach takie formy nie są jeszcze znane. A skoro tak, to
            może niech oni nadal zajmują się sprawami i budownictwem komunalnym, do których
            jakby bardziej się nadają. Jako memento wspomnijmy chociażby wszystkie ostatnie
            afery budowlane, cud pomysły lokalizacji tej mitorajowej mega czachy, z małym
            rynkiem włącznie, albo genialne w swojej prostocie koncepcje galerii handlowej
            pod płytą rynku, co do której stanowisko naszych samorządowych Medyceuszy jakoś
            nie do końca zostało opinii przedstawione.
            Przestańcie też nachalnie bajdurzyć o promocyjnych funkcjach tego typu
            obiektów, bo Kraków ma ich na tyle dużo, że bez kolejnego szkieletora rodem
            z „Obcego pasażera Nostromo” turyści też do nas przyjadą.
            Na koniec raz jeszcze powtórzę – na takie ekstrawagancje potrzebna są szeroko
            rozumiane przestrzeń, oddech, rozmach, a nie ten nasz lokalny zaduch i
            ciasnota, urozmaicany od czasu zabawnymi próbami hycnięcia ponad poziomy.
            Dlatego osobiście nic bym tam nie stawiał, tylko spokojnie poczekał. Nawet te
            dwa, trzy pokolenia…
            • Gość: Kasjusz Dinozaury do skansenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 22:06
              Dinozaury do skansenu , pewnie że turyści przyjadą , tak jak przyjadą do
              skansenu w Zawoi czy kopalni soli . Ale my chcemy poczucia nowoczesności ,
              poczucia ,że nie jesteśmy jakimś skansenem tylko normalnym miastem , w którym
              mogą się pojawiać i "Nostroma " .Tak było kiedyś z wieżą Eifela , tak było i
              Centrum Mangha , też dinozaury - Kuby Wojewódzkie - protestowały . Co do
              Cracovii , bo pewnie o tym dinozaur próbuje coś powiedzieć , to już jest chyba
              natręctwo , uczepił się i nic innego nie widzi . Trudno z takim dyskutować i
              zresztą po co ? . A jeśli chodzi o radnych , to radnybk jest praktycznie
              jedynym którego znamy , który stara się tłumaczyć sprawy samorządowe i dlatego
              ma mój głos . A pamiętam też jak kiedyś wbrew swoim kolegom wspierał Burkata .
              I też go za to cenię . I za konstruktywne podejście do mieszkań komunalnych , i
              do czynszów komunalnych , i teraz w sprawie pawilonu . Słowem jeden z
              aktywniejszych , choć politycznie był mi obcy to jednak bym na niego głosował .
              • Gość: kubapowiatowy wind of change? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 13:21
                Ja bardzo przepraszam, ale nie o to chodzi. Rzeczywiście, pan radny od dawna
                sprawia wrażenie ostatniego kumatego, a jego argumentacja oraz postawa w tej (i
                wielu innych) sprawie jest jasna i dość przekonywująca, w odróżnieniu od całej
                niemal reszty miejskiej niemoty. Rzecz jedynie w tym, że po wspomnianych
                wcześniej zagraniach stracił on prawo do pouczania nas w sprawach „wyższych”,
                bo nie można równocześnie robić za autorytet i kolegować się ideowo z
                cinkciarzami z tandety. Takich rzeczy się nie zapomina i tak łatwo nie
                darowuje! A ponieważ jest to choroba powszechna, można powiedzieć - społeczna,
                dlatego wydaje się, że obok alternatywy Wang – Ingarden, należy poważnie
                rozważyć wariant trzeci – na razie nie robić nic! Dopóki samorząd, biurokracja
                i tzw. środowisko się z niej nie wyleczą, tzn. nie nauczą się zachowywać
                przyzwoicie oraz mówić ludzkim głosem – co jest podstawowym warunkiem do
                przeprowadzenia niezbędnej debaty i wypracowania dobrej decyzji - dopóty niech
                samorząd zajmuje się jedynie bieżącą i co najwyżej odtwórczą administracją
                powierzonej substancji. Pozostawiając sprawy twórcze na późniejsze, lepsze
                kulturowo, społecznie (i gospodarczo!) czasy. Oczywiście blokując równocześnie
                (brawo!) plany budowy tego nijakiego kontenera, który chcą tam wygrzmocić.
                Z drugiej jednak strony, to trochę szkoda zwariowanego, ale i frapującego
                projektu Wanga oraz nowej, przewietrzonej atmosfery, jaka niewątpliwie
                powstanie podczas budowy, uruchamiania i przyszłego funkcjonowania obiektu.
                Atmosfery, która być może jakoś zainicjuje lub przyśpieszy nadejście tych
                nowych, lepszych czasów….

A tak przy okazji – to co tam w końcu ma być w środku?
                • o13y w środku mają byc dwie sale po 70 m2 17.09.05, 15:16
                  Tak przynajmniej informuje p. Przewłocki-prezes Fundacji.
                  Otóz uważam, że przekonanie, iż te dwie sale plus prowizja za punkt informacji
                  w tym miejscu utrzymają budynek jest co najmniej naiwna. Jeśli nie jest zwykłym
                  mydleniem oczu. Ja to widze tak:
                  -miasto rozdało trochę wartościowych terenów różnym fundacjom, podpierającym
                  się znanymi nazwiskami. Za to za nic mającym rachunek ekonomiczny i zwykłe
                  chęci, aby coś zrobić (dla Miasta, oczywiście). A że umiejętności im brakło, to
                  nie zrobiły nic.(za to niektóre nieźle zarobiły). Wywiązywania sie z obowiązków
                  umownych Miasto nie pilnowało (nie było zainteresowane?)i teraz ten cały
                  pasztet i koszty zwala się na nas.
                  Pan Przewłocki bez owijania w bawełnę opowiada,
                  miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,2919131.html
                  że Fundacja liczyła wyłącznie na poparcie polityków-kolesiów, bo byli
                  zaprzyjaźnieni z AWS i "na fali".I tak dalej-żenujące są te próby działalności
                  inwestycyjno-ekonomicznej Fundacji pod egidą znanego nazwiska (choć, jak
                  twierdzą niektórzy-duchowo nieżywego).A że chcieli wszyscy dawać pieniądze za
                  załatwienie przetargów i zleceń?
                  - no, P. Przewłocki ma dość lat i obycia w Mieście, aby nie udawać niemowlaka.
                  Reasumując- Fundacja widziała gruszki na wierzbie .I dalej je widzi.
                  Mam nadzieje, że radny bk jednak się przyjrzy tym kosztom budowy, albo odda
                  recenzję ekonomiczną projektu w stosowne ręce specjalistów, aby za pare lat
                  kolejnej afery nie było. O naszych kieszeniach nie wspominając.

Co do samego projektu - osobiście wstępnie jestem za projektem Wanga. Manggha
                  też budziła kontrowersje, a dziś sie nią chwalimy (pomijając tę przyciężką małą
                  architekturę słabo korespondującą z budynkiem). Nie wiem gdzie są jakieś
                  wyraźniejsze wizualizacje, bo w Wybiórczej to dość słabo widać.
                  Noi może rzeczywiście sprawę jeszcze przemyśleć, bo de facto pieniędzy na
                  całość brak. Gwarancji, że unijne dostaniemy- żadnych, oprócz poboznych życzeń.
                  A takie inwestycje nalezy szybko realizować, a nie w miare "posiadanych
                  środków".
                  Jesli propozycja Wanga jest powazna, to może jakiś plebiscyt wśród mieszkańców?
                  Choćby via net. Wszak to nasze, a nie radnych pieniądze na pawilon pójdą.
                  • Gość: kubapowiatowy Re: w środku mają byc dwie sale po 70 m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 21:40
                    Ja bardzo przepraszam, ale właśnie (i wreszcie, raz jeszcze przepraszam) się
                    doczytałem, że tę ingardenowską stację trafo chłopaki już zaklepali, więc o
                    czym my właściwe rozmawiamy?
                    • radnybk Do powiatowego !!! 18.09.05, 16:48
                      Szanowny Panie Powiatowy
                      Rozumiem ,że ma Pan dość polityków i radnych , w tym i moją osobę . A głównym
                      powodem jest stanowisko w sprawie nadania imienia Jana Pawła II stadionowi
                      Cracovii. I pewnie wie Pan,że nie będąc inicjatorem tego pomysłu byłem jedynym
                      który starał się tłumaczyć intencje , i więcej – kiedy te intencje – chęć
                      ucywilizowania kibiców i stworzenia oazy sportowej przyzwoitośći – stały się
                      nie realne , zaproponowałem „ultimatum” dla kibiców- albo się poprawicie i
                      zasłużycie na to miano albo odbierzemy Wam tą nazwę . I tylko jeden radny
                      poparł mój pomysł – więc się wycofałem, tym bardziej ,że obok krytyki było
                      sporo głosów poparcia za tą nazwą . Jeżeli Pan Powiatowy uznaje to za głowny
                      powód dyskwalifikacji to trudno .Proponuję , aby wystartował w następnych
                      wyborach , i niech zobaczy kto go poprze . Mam zresztą taki nieśmiałe
                      uczucie ,że już tego próbował i mocno mu nie wyszło . Polityka , także lokalna
                      to taka próba sił , i to nie ideałów tylko zwykłych ludzi . Jedni mają takie
                      pomysły ,inni przeciwne , trzeba szukać poparcia i wsparcia , czasami są
                      potrzebne kompromisy . Nie zamierzam być autorytetem tylko podjąłem pewną
                      sprawę , zaproponowałem rozwiązanie , szukałem wsparcia . Jak Pan Powiatowy
                      potrzebuje autorytetu to może u imiennika Wojewódzkiego . Jak wiadomo na forum
                      występuję z odsłoniętą przyłbicą , chciałbym tego samego od swoich
                      przeciwników . To tyle , zapraszam do wyborów, zobaczymy kto poprze
                      Powiatowego !
                      PS - Dziś dopiero wszedłem na forum (wyjazd poza Kraków) i też się dziwię .ALe
                      pewnie to tak jest że trzeba pogadać , nawet jak nie ma o czym .
                      • Gość: kubapowiatowy Re: Do powiatowego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 19:51
                        Ja bardzo przepraszam, ale nigdzie nie wystartuję, bo sam wiem że mnie nikt nie
                        poprze, nawet ci papiesko ucywilizowani kibice, z którymi chcieliście się
                        (trzymajcie mnie!) dyplomatycznie układać. Ponadto nie chciałbym znaleźć się w
                        sytuacji, gdy ktoś będzie się tak do mnie przywalał, jak ja do Pana. Ale mnie
                        wolno, nawet anonimowo, bo ja jestem Pan Wyborca, i proszę się o to nie
                        obrażać. Tym bardziej, że (mimo wszystko!) staram się nie przywalać do byle
                        kogo, a Pańska inicjatywa jest o niebo ciekawsza od tej żenady, zaklepanej
                        przez większość miejskich ciemniaków i kombinatorów.
                        A tak btw, to Panu oraz macierzystym ugrupowaniom co oprócz tego stadionu
                        wyszło?
                        • radnybk Re: Do powiatowego !!! 18.09.05, 23:33
                          I tak myślałem , Szanowny Wyborco.Mógłbym powiedzieć ,że najbardziej to mi
                          wyszły włosy i olać dyskusję , ale poniżej lista z ostatniego roku i to spraw
                          lokalnych :
                          Zorganizowanie i prowadzenie świetlicy terapeutycznej na terenie II dzielnicy
                          Przygotowanie dokumentacji do budowy schodów ruchomych przy zejściach do
                          wykopów na Rondzie Mogilskim, Remonty pomieszczeń w budynkach oświatowych i
                          komunalnych z przeznaczeniem na pomieszczenia dla ZHP i ZHR ,Świetlna regulacja
                          ruchu na skrzyżowaniu ulic Grota Roweckiego i Kamieniarskiej,Remont chodników
                          przy Sądach oraz remont chodników i parkingów przy Centrum Administracyjnym
                          Urzędu Miasta Krakowa ul. Kordylewskiego do Al. Pokoju),Remont cho,dników wraz
                          ze ścieżką rowerową przy Al. Pokoju str. parzysta od skrzyżowania z ul. Fr.
                          Nullo do Ronda Kotlarskiego, przy skrzyżowaniu ul. Mogilskiej z ul. Grunwaldzką
                          i Fr. Nullo..Świetlna regulacja ruchu na skrzyżowaniu ulic Grota Roweckiego i
                          Kamieniarskiej,Budowa Sali gimnastycznej przy Szkole Mistrzostwa Spotowego/SP
                          nr 75 – przygotowanie dokumentacji– Pozyskanie mieszkań - to są zadania
                          lokalne , wpisane do budżetu na 2005 rok i dużej mierze zrealizowane lub w
                          trakcie realizacji . A jeszcze mógłbym napisać o większych sprawach jak np
                          znaczna korekta Strategii Promocji, dzięki czemu pieniądze na promocję
                          kierowane są bardziej skutecznie a także korekta Strategi Rozwoju - o wiele
                          bardziej odpowiadająca przedsiębiorcom i inwestorom - to było w 2005 roku .A
                          jeszcze parę spraw będzie . Najbardziej jestem zadowolony z realizacji -
                          wreszcie - świateł na rogu Grota i Kamieniarskiej - Norymberskiej , za chwilę
                          otwarcie i będzie mniej wypadków . To na tyle , na razie .
                          • Gość: kubapowiatowy Re: Do powiatowego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 00:01
                            I do tego były potrzebne wszystkie te kompromisy?
            • Gość: betti Re: brawo Wang , Kośmider ma u mnie głos na wybora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 09:23
              Wreszcie ktoś myśli , bez korupcji, i widzi ze nie tylko zasciankowi architekci
              powinni budowac w krakowie, no chyba ze chcemy gościć w Krakowie tylko turystów
              z Krakowa a nie z całego swiata...
              Myśle że pawilon wyspiańskiego stanie ale nie na tej dziace, niech fundacja
              dalej szuka sponsorów architektóry krakowskiej, a wang niech buduje w Krakowie.

No niech sie wreszcie coś wybuduje w tym zascianku innego niz hotel Sheraton.!!!
              • Gość: Ingarden ?? Re: brawo Wang , Kośmider ma u mnie głos na wybor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 11:42
                Pawilon Ingardena w obecnej obrzydliwej formie doskonale komponował by się na
                ktoryms z naszych wspanialych osiedli z wielkiej plyty. Obawiam sie tylko, ze
                mieszkancy pomysleliby, ze jest to nowy smietnik.
            • Gość: arturrro Re: klockowi mowie stanowcze nie IP: 194.75.225.* 19.09.05, 12:57
              witajcie jestem obecnie w angli i jestem zafascynowany projektem wanga zrobcie
              wszystko zeby on powsrtal zbierajcie podpisy to moze zaskutkowac zw w krakowie
              powstanie wrescie jakas orginalna budowla!!!!napiszcie naczym to wszystko
              stanelo!!!!!!!!!!!! bardzo bardzo prosze
    • Gość: Maciejs Kraków nowoczesnym miastem a nie skansenem zabytkó IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 16.09.05, 22:20
      Pragnę by w Krakowie powstawały śmiałe i odważne projekty architektoniczne.
      Projekt Wanga uważam za znakomity- prócz nowatorstwa i odriobiny pozytywnego
      szaleństwa ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę- doskonale wpisuje się w budowle
      stojące już przy placu. Natomiast projekt z witrażami jest po prostu słaby- ot
      byle jaka szklana kostka, bez polotu i bez charakteru. Żal tylko tych witraży,
      dla których ekspozycji byłoby to bardzo dobre miejsce- ale może znajdzie się
      inne.
    • Gość: killer Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:52
      czyli jeżeli dobrze zrzumiałem to cała ta gadanita tutaj jest pozbawiona sensu,
      ponieważ kiosk Krystiana jest już zaklepany i będzie realizowany ?
      • Gość: betti Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 09:29
        ludzie ten kontener z witrażami nie bedzie realizowany, po wyborach zrobi sie
        porządek z kolesiami.
        Mam nadzieje że pan Kosmider po wyborach tez zajmie sie tą sprawą.

ja osobiscie głosuje w wyborach na Pawilon Wanga, a te nieliczne krytyki tego
        dziela ( 1 czy 2 bezsensowne posty) tłumacze... : albo nie jeszcze by sie
        obrazili... , kolesie
        • gabiene dlaczego nie ma na tym forum wszystkich opinii? 22.09.05, 00:43
          proszę zajrzeć:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=29120304
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka