Dodaj do ulubionych

KOREKTA TRASY 116

IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 22:36
I jeszcze jedna propozycja (mam ich pełno)

Co prawda teraz 116 jedzie objazdem (swoją drogą Kobierzyńska to chyba
najczęściej zamykana ulica w Krakowie), ale po jej powrocie na stałą trasę
widziałbym, aby zamiast cały czas jechać jak 106 czy 166, skręciłaby w
Zachodnią czy Rostworowskiego i jechała przez Roweckiego do Łagiewnik. Kiedyś
w Krakowskiej czytałem, że na Ruczaju od właśnie Roweckiego (tam gdzie 114,
124 czy 128) skarżą się, że nie mają autobusu do Łagiewnik, bo wszystko
jedzie "dołem". A to akurat byłoby w sam raz.
No chyba, że 166 puściliby tą nową Bunscha czy jak jej tam - choć nie wiem,
czy ona się kończy przy pętli 106 w Skotnikach, czy gdzieś wcześniej
(OŚWIEĆCIE MNIE !!!), tak żeby jechała cały czas "górą", potem dalej do
Sidziny ul. Skotnicką. Tylko, teraz pytanie: Czy ci z "dolnego" Ruczaju nie
będą pyszczeć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yasioo Re: KOREKTA TRASY 116 IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 16.09.02, 23:49
      Akurat tak się składa, że mieszkam na Ruczaju. Po pierwsze ul. Zachodnia nie
      jest zbudowana w całości, brakuje około 100 m, które nie mogą powstać ze
      względu na mieszkańców protestujących przeciwko możliwości zwiększenia się
      ruchu samochodowego w obrębie osiedla. Kiedyś, gdy Kobierzyńska była zamknięta,
      tuż od Zachodniej jeździł tamtędy autobus 306, co niezbyt podobało się
      mieszkańcom, a i pasażerów było jak na lekarstwo. Z resztą 116 kursuje
      kilkanaście razy na dobę, niewielka to ilość...
      A z "góry" (Grota-Roweckiego) do "dołu" (Kobierzyńska) jest góra kilkanaście
      minut na piechotę.
      Ul. Bunscha zaczyna się przy rondzie na skrzyżowaniu Bobrzyńskiego i Czerwone
      Maki, a kończy się przy Babińskiego. Puszczenie tamtędy 21 kursów (aktualnie)
      166 ani nie rozwiąże problemów Ruczaju, ani nie spowoduje "pyszczenia" się
      mieszkańców Kobierzyńskiej. Największe problemy są w połowie Kobierzyńskiej,
      przy os. Szuwarowa. W szczycie porannym i popołudniowym kursy 106 co
      kilkanaście minut ledwo wystarczają. Może dogęszczenie 116 coś by dało, a przy
      okazji zapewniło dogodne połączenie os. Kliny Zacisze z Tesco i Łagiewnikami.
      • kuba203 Re: KOREKTA TRASY 116 17.09.02, 19:27
        Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Ul. Bunscha zaczyna się przy rondzie na skrzyżowaniu Bobrzyńskiego i Czerwone
        > Maki, a kończy się przy Babińskiego. Puszczenie tamtędy 21 kursów (aktualnie)
        > 166 ani nie rozwiąże problemów Ruczaju, ani nie spowoduje "pyszczenia" się
        > mieszkańców Kobierzyńskiej.

Ale jest to w tej chwili jedyne, co można w tej sprawie zrobić, i moim zdaniem
        lepsze to niż nic, a warto się będzie nad tym zastanowić, kiedy zaczną działać
        obiekty UJ, i być może takie połączenie (nawet raz na godzinę) wtedy by się
        przydało.
        • Gość: Yasioo Re: KOREKTA TRASY 116 IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 17.09.02, 21:33
          Wtedy, gdy zostaną otwarte obiekty Kampusu w Pychowicach, najlepszym
          rozwiązaniem będzie podciągnięcie 108 z pętli w Łagiewnikach do Bobrzyńskiego.
          Kursy ma 2 razy na godzinę, idealnie łączy Ruczaj z Płaszowem i os. Złocień.
          Ciekaw jestem tylko kiedy w końcu coś naprawdę otworzą na Kampusie. Czyżby pani
          Łybacka wyciągnęła stamtąd już wszystkie pieniądze obiecane na budowę?
          • Gość: ADAŚ KOREKTA TRASY 116 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 21:48
            Zgadzam się z pomysłem przedłużenia trasy 108 do Kampusu. Zresztą pierwotnie
            takie rozwiązanie zakładano. Potem MPK tłumaczyło, że byłoby za mało chętnych.
            W twierdzenie to jednak wątpię.
            Jednak IDEALNYM rozwiązaniem, choć to baaaaaardzo daleka przyszłość byłaby
            finalizacja budowy linii tramwajowej. Wtedy widziałbym tam 18 jako rzecz jasna
            magistralną obsadzoną 2X105 oraz 23 uzupełniającą jak teraz, tyle że 20-
            minutowa częstotliwość byłaby zachowana przez cały dzień (do 20-21) i cały
            tydzień, czyli również w niedziele. 2 x 105 - tego nie muszę dodawać.
            Przypuszczam, że część 22 (tzn. co drugi kurs) puściliby też na Ruczaj.
            TYLKO NIECH NIE GADAJĄ TYLKO BUDUJĄ !!!

• Gość: Yasioo Re: KOREKTA TRASY 116 IP: *.private.ramtel.pl 18.09.02, 09:17
              No nie ADAŚ, rozśmieszasz mnie, marzysz na jawie. Tramwaj na Ruczaj jest w
              planach od ponad 15-tu lat, mniej więcej drugie tyle jeszcze minie, zanim
              zacznie się jego budowa. Pierwotnie miał być to tzw. szybki tramwaj tworzący
              układ X: Kurdwanów-Dworzec Główny-Azory i Ruczaj-Grzegórzki-Nowa Huta. Jest
              prawie pewne, że 22 pojedzie na Kampus. Nie ma jednak najmniejszego sensu
              planować rozkładu jazdy już teraz. Potrzebne jest doraźne rozwiązanie - właśnie
              108.
            • m.in Re: KOREKTA TRASY 116 18.09.02, 09:57
              Gość portalu: ADAŚ napisał(a):
              > Potem MPK tłumaczyło, że byłoby za mało chętnych.
              > W twierdzenie to jednak wątpię.

jeśli dobrze rozumiem nie watpisz, ze MPK cos twierdzi (tak wynika bezpośrednio
              z textu) jeno, ze mija sie z prawdą (tak się domyślam). Tak?

a mozesz łaskawie napisać: NA JAKIEJ PODSTAWIE uważasz, ze MPK przekazuje
              nieprawdziwe informacje?
              na studiach nauczono mnie, ze jak się coś twierdzi, to trzeba miec na
              to "podkładkę". Masz?
              • Gość: ADAŚ Re: KOREKTA TRASY 116 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 20:23
                m.in napisał:

> Gość portalu: ADAŚ napisał(a):
                > > Potem MPK tłumaczyło, że byłoby za mało chętnych.
                > > W twierdzenie to jednak wątpię.
                >
                > jeśli dobrze rozumiem nie watpisz, ze MPK cos twierdzi (tak wynika
                bezpośrednio
                >
                > z textu) jeno, ze mija sie z prawdą (tak się domyślam). Tak?

Może się nie wyraziłem jasno. Przepraszam - chodzi mi o prawdziwość tego
                twierdzenia.

> a mozesz łaskawie napisać: NA JAKIEJ PODSTAWIE uważasz, ze MPK przekazuje
                > nieprawdziwe informacje?
                > na studiach nauczono mnie, ze jak się coś twierdzi, to trzeba miec na
                > to "podkładkę". Masz?

Tym razem źle interpretujesz moje słowa. Ja jedynie wątpię w prawdziwość tych
                słów. Oznacza to, że wcale nie mam pewności. Natomiast nie do końca wierzę w
                jak Ty je określasz "podkładki" MPK. Dzieje się tak od momentu, kiedy
                wprowadzono zmiany w komunikacji w 1999. Wówczas na podstawie "badań" wykazano
                potrzebę zmiany trasy linii 12. I co z tej zmiany wyszło? Ano to, że nigdy ona
                się na tej nowej trasie nie pojawiła (powód: w wyniku remontu Rakowickiej
                jechała do Wieczystej), to po pierwsze. Po drugie jej napełnienie byłoby
                większe, gdyby kursowała dalej Basztową i do Widoku, mimo obecności 4,13,14 i
                24. Na tym odcinku jest naprawdę sporo chętnych. Sprawę zatorów na Basztowej
                pomijam, bo ostatnio jest dużo lepiej.
                Natomiast kilku mieszkańców Ruczaju (dosłownie kilku moich kolegów) mówiło, że
                taki autobus przydałby się na osiedlu. Mam prawo się domyślać, iż tych kilku
                zamieniłoby się w większą ilość.
                • kuba203 Re: KOREKTA TRASY 116 18.09.02, 21:03

> mimo obecności 4,13,14 i
                  > 24.

Czepiam się, ale wtedy nie było jeszcze 24 :)))

> Natomiast kilku mieszkańców Ruczaju (dosłownie kilku moich kolegów) mówiło,
                  że
                  > taki autobus przydałby się na osiedlu. Mam prawo się domyślać, iż tych kilku
                  > zamieniłoby się w większą ilość.

Uważam, że 108 powinni przedłużyć, ale dopiero po otwarciu kampusu. Teraz to
                  oczywiste, że nie byłoby chętnych.
                  A poza tym MPK raczej wie, co mówi, bo im się to ma opłacać, a nie żeby pusty
                  autobus jeździł, bo ktoś sobie tego zażyczy.
                  • Gość: ADAŚ Re: KOREKTA TRASY 116 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 21:16
                    kuba203 napisał:

>
                    >
                    > > mimo obecności 4,13,14 i
                    > > 24.

> Czepiam się, ale wtedy nie było jeszcze 24 :)))
                    TYM BARDZIEJ KUBA
                    >
                    >
                    > > Natomiast kilku mieszkańców Ruczaju (dosłownie kilku moich kolegów) mówiło
                    > ,
                    > że
                    > > taki autobus przydałby się na osiedlu. Mam prawo się domyślać, iż tych kil
                    > ku
                    > > zamieniłoby się w większą ilość.
                    >
                    > Uważam, że 108 powinni przedłużyć, ale dopiero po otwarciu kampusu. Teraz to
                    > oczywiste, że nie byłoby chętnych.
                    > A poza tym MPK raczej wie, co mówi, bo im się to ma opłacać, a nie żeby pusty
                    > autobus jeździł, bo ktoś sobie tego zażyczy.
                    JA MYŚLĘ, ŻE CHĘTNI ZNALEŹLIBY SIĘ NIE TYLKO DO ŁAGIEWNIK, ALE DALEJ. JEDNAK TO
                    TYLKO MOJA OPINIA
                    • kuba203 Re: KOREKTA TRASY 116 18.09.02, 21:52

> JA MYŚLĘ, ŻE CHĘTNI ZNALEŹLIBY SIĘ NIE TYLKO DO ŁAGIEWNIK, ALE DALEJ.

Może kilka osób... Ale to za mało, aby uruchomić autobus.
                      Tak jak mówię, będzie to miało sens po uruchomieniu kampusu.
                      • Gość: ADAŚ Re: KOREKTA TRASY 116 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 22:01
                        kuba203 napisał:

>
                        > > JA MYŚLĘ, ŻE CHĘTNI ZNALEŹLIBY SIĘ NIE TYLKO DO ŁAGIEWNIK, ALE DALEJ.
                        >
                        > Może kilka osób... Ale to za mało, aby uruchomić autobus.
                        > Tak jak mówię, będzie to miało sens po uruchomieniu kampusu.
                        A WŁAŚCIWIE KUBA, KIEDY MA TO NASTĄPIĆ ?
                        • Gość: Yasioo Re: KOREKTA TRASY 116 IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 18.09.02, 22:24
                          ADAŚ, z łaski swojej, nie obrażaj mnie. Jestem jednym z wielu, którzy
                          prowadzili te "badania" i możesz mi wierzyć albo nie, ale były one prowadzone
                          bardzo sumiennie, np. na linii nr 4 od 4 rano do 24 w nocy. A to w jaki sposób
                          wyniki tej pracy zostały zinterpretowane przez MPK to już nie moja sprawa.
                          Swoje zrobiłem i nie mam sobie nic do zarzucenia.
                          • m.in Re: KOREKTA TRASY 116 19.09.02, 09:07
                            Gość portalu: Yasioo napisał(a):
                            > wyniki tej pracy zostały zinterpretowane przez MPK to już nie moja sprawa.
                            > Swoje zrobiłem i nie mam sobie nic do zarzucenia.

intepretacje badań przeprowadziło Stowarzyszenie Inżynierów i Techników
                            Komunikacji. Wyniki i analiza zostały przedstawione na specjalnym spotkaniu w
                            Urzędzie Miasta Krakowa. w spotkaniu wzięli udział przedstwiciele m.in. SITK,
                            MPK, UMK, ZDiK... wnioski znacie
                        • kuba203 Re: KOREKTA TRASY 116 19.09.02, 21:38

> A WŁAŚCIWIE KUBA, KIEDY MA TO NASTĄPIĆ ?

Nie mam pojęcia :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka