Gość: lele IP: *.krak / *.crowley.pl 07.10.05, 22:40 Przewodniczący Sularzu. Niech Pan nie da sie zastrzszyc grupce ciemnogrodzian. Sam mieszkam na Pradniku Czerwonym I zadanej spopielarni sie nie boje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zue Re: Może warto się zastanowić IP: *.krak / *.crowley.pl 07.10.05, 23:00 Sularz dobrze myśli, ale widać boi się tłumu. Nie dziwię się. Wariaci sa niebezpieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uze Re: Może warto się zastanowić IP: *.krak / *.crowley.pl 07.10.05, 23:02 Sularz dobbrze myśli, ale boi się tłumu. Nic dziwnego. Wariaci są niebezpiczni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Jaśkowiec Opinia Radnego Dzielnicy III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 01:19 Szanowni Państwo Nikt przy zdrowych zmysłach nie kwestionuje budowy w Krakowie spopielarnii. Problem natomiast budzi lokalizacji oraz forma, w jakiej zarówno Rada Dzielnicy III jak też mieszkańcy Prądnika zostali o powiadomieni o planach jej budowy. W normalnym kraju europejskim tego typu obiekty zalicza się do uciążliwych dla otoczenia. Przy ich powstawaniu obowiązują bardzo rygorystyczne przepisy. Z uwagi na to, że prawie zawsze!!! występuje spadek wartości okolicznych mieszkań i nieruchomości przy realizacj tego typu inwestycji, władze miejskie wdrażają program osłonowy polegający na rewitalizacji okolicy, przygotowuje się inwestycje towarzyszące mające na celu zrekompensować ewentualny dyskomfort mieszkańców. OCZYWIŚCIE NIKT Z URZĘDNIKÓW O TYM PRZY OKAZJI SPOPIELARNI NA PRĄDNIKU NIE POMYŚLAŁ. Moje zastrzeżenie budzi fakt lokalizacji tej inwestycji, która została usytuowana w centrum 20 tysięcznego osiedla około 200 metrów od 15 piętrowych wieżowców. Dlaczego miasto nie wykorzystuje olbrzymich rezerw terenowych znajdujących się za kombinatem w Nowej Hucie. Jest to idealny teren do tego typu inwestycji. My na Prądniku mamy już izbę wytrzeźwień, cmentarz komunalny i myślę, że to wystarczy Dlaczego, mimo że był prywatny inwestor odstąpiono od budowy spopielani w Nowej Hucie?? Nie można budować zaufania do władzy samorządowej łamiąc dane kilka lat temu słowo protestującym ludziom, że spopielarnia na Prądniku nie powstanie. Takie słowo dała ówczesna władza samorządowa. Z uwagi na powyższe uważam że Rada Dzielnicy III powinna negatywnie zaopiniować w/w projekt i tak też będę głosował. Dominik Jaśkowiec Radny Dzielnicy III mail dominikjaskowiec@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Jaśkowiec Opinia Radnego Dzielnicy III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 01:20 Szanowni Państwo Nikt przy zdrowych zmysłach nie kwestionuje budowy w Krakowie spopielarnii. Problem natomiast budzi lokalizacji oraz forma, w jakiej zarówno Rada Dzielnicy III jak też mieszkańcy Prądnika zostali o powiadomieni o planach jej budowy. W normalnym kraju europejskim tego typu obiekty zalicza się do uciążliwych dla otoczenia. Przy ich powstawaniu obowiązują bardzo rygorystyczne przepisy. Z uwagi na to, że prawie zawsze!!! występuje spadek wartości okolicznych mieszkań i nieruchomości przy realizacj tego typu inwestycji, władze miejskie wdrażają program osłonowy polegający na rewitalizacji okolicy, przygotowuje się inwestycje towarzyszące mające na celu zrekompensować ewentualny dyskomfort mieszkańców. OCZYWIŚCIE NIKT Z URZĘDNIKÓW O TYM PRZY OKAZJI SPOPIELARNI NA PRĄDNIKU NIE POMYŚLAŁ. Moje zastrzeżenie budzi fakt lokalizacji tej inwestycji, która została usytuowana w centrum 20 tysięcznego osiedla około 200 metrów od 15 piętrowych wieżowców. Dlaczego miasto nie wykorzystuje olbrzymich rezerw terenowych znajdujących się za kombinatem w Nowej Hucie. Jest to idealny teren do tego typu inwestycji. My na Prądniku mamy już izbę wytrzeźwień, cmentarz komunalny i myślę, że to wystarczy Dlaczego, mimo że był prywatny inwestor odstąpiono od budowy spopielani w Nowej Hucie?? Nie można budować zaufania do władzy samorządowej łamiąc dane kilka lat temu słowo protestującym ludziom, że spopielarnia na Prądniku nie powstanie. Takie słowo dała ówczesna władza samorządowa. Z uwagi na powyższe uważam że Rada Dzielnicy III powinna negatywnie zaopiniować w/w projekt i tak też będę głosował. Dominik Jaśkowiec Radny Dzielnicy III mail dominikjaskowiec@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Jaśkowiec Re: Może warto się zastanowić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 01:20 Szanowni Państwo Nikt przy zdrowych zmysłach nie kwestionuje budowy w Krakowie spopielarnii. Problem natomiast budzi lokalizacji oraz forma, w jakiej zarówno Rada Dzielnicy III jak też mieszkańcy Prądnika zostali o powiadomieni o planach jej budowy. W normalnym kraju europejskim tego typu obiekty zalicza się do uciążliwych dla otoczenia. Przy ich powstawaniu obowiązują bardzo rygorystyczne przepisy. Z uwagi na to, że prawie zawsze!!! występuje spadek wartości okolicznych mieszkań i nieruchomości przy realizacj tego typu inwestycji, władze miejskie wdrażają program osłonowy polegający na rewitalizacji okolicy, przygotowuje się inwestycje towarzyszące mające na celu zrekompensować ewentualny dyskomfort mieszkańców. OCZYWIŚCIE NIKT Z URZĘDNIKÓW O TYM PRZY OKAZJI SPOPIELARNI NA PRĄDNIKU NIE POMYŚLAŁ. Moje zastrzeżenie budzi fakt lokalizacji tej inwestycji, która została usytuowana w centrum 20 tysięcznego osiedla około 200 metrów od 15 piętrowych wieżowców. Dlaczego miasto nie wykorzystuje olbrzymich rezerw terenowych znajdujących się za kombinatem w Nowej Hucie. Jest to idealny teren do tego typu inwestycji. My na Prądniku mamy już izbę wytrzeźwień, cmentarz komunalny i myślę, że to wystarczy Dlaczego, mimo że był prywatny inwestor odstąpiono od budowy spopielani w Nowej Hucie?? Nie można budować zaufania do władzy samorządowej łamiąc dane kilka lat temu słowo protestującym ludziom, że spopielarnia na Prądniku nie powstanie. Takie słowo dała ówczesna władza samorządowa. Z uwagi na powyższe uważam że Rada Dzielnicy III powinna negatywnie zaopiniować w/w projekt i tak też będę głosował. Dominik Jaśkowiec Radny Dzielnicy III mail dominikjaskowiec@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trójkowicz Panie Dominiku Jaśkowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 06:09 co Pana tak rozmnożyło. za dużo piwka wieczorem... - ale powazniej. Głos dany ludziom nic nie daje, takze Państwo wielokrotnie zmienialiście opinie i dane. Nie jesteście ludźmi, którzy dotrzymuja obietnic. Okolica jak okolica - spopielarnia miała być w miejscu niebieskiego zalewanewgo obrzydliwego knota- grzmota budynku (kilku kaplic, pt. nie widomo po co...) i była lepsza. Wtedy nie trzeba było protestować z odzdziałem moherowych beretów. Ja sobię życzę i domagam się spopielarni. Chcemy byc w taki sposób oddani ziemi i prosze nam to uymyzliwć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudi Re: Panie Dominiku Jaśkowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:10 A mieszkasz 200m od spopielarni?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trójkowicz Rudiemu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 12:40 Rudi, ja nie piszę, że tam mieszkam, ani, że jestem za tym, by Wam pod oknami wystawić krematorium (bo tak się to nazywa, a nie jakieś spopielarnie). Chcę natomiast, by rozliczono tych, co pyskowali 12 lat temu i doprowadzili do tego, że nie mamy tej instytucji w naszym mieście. Ot, i tyle. Zamiast Niebieskich Wrót do nieba, trzeba było budowac spopielarnię, prawda? Gdzie wtedy byli radni z III? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec trójkowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 13:21 zatem życzę Ci/Panu szybkiego połączenia z naturą. Byle nie na Prądniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trójkowicz Re: trójkowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 04:47 ja Ci natomiast życzę połączenia sie Bogiem - Twoim i moim i jak najszybszego, a wtedy gdy dobry Bóg tego będzie chciał. tym się różni Katolik od członka bandy beretów moherowych. Katolik... i agresywny? Katolik, a nie chce dyskusji, katolik, a nie dopuszcza innego katolika do głosu, nie chce przyjąc, że ktoś chciałby w ten sposób swoje cialo potraktować. I to jest właśnie śmieszne, współ bracie, że będąc katolikiem praktykujacym na najwięsze impertynencje jestem narażany ze strożny swoich współwyznawców. Zapytałem wprost, gdzie byli ci, którzy nie dopuścili do powstania krematorium przed 12 laty... teraz pozstało miejscre pod oknami... zreczywiście rewelacyjne. Spopielarnię trzeba umieścić w Bramie Niebiańskiego Spokoju... - za który powinno sie publicznie rozliczyć mistrza Tajstera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Może warto się zastanowić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:18 a lubisz oglądać karawany śmigające ci przed oknem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozrywkowicz Re: Może warto się zastanowić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:28 Fantastyczna sprawa mieć krematorium na osiedlu i to 180 metrów od wieżowców poprostu czad na maxa! A najlepiej będą mieli ci co będą mieć arcyuspokajający widok na kratki kominów!!! A jak wzrośnie wartość okolicznych mieszkań!!! Mam fajny widok z kuchni na ul.Powstańców i widok trupiarek będzie kojąco działał na mnie w trakcie posiłku :)) Jestem szczęśliwy bo wrazie śmierci nie będzie nikt musiał mnie daleko wozić wszystko jest pod ręką.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciemnogród Re: Może warto się zastanowić IP: *.chello.pl 08.10.05, 12:43 Może powiesz w którym bloku mieszkasz i ewentualnie zamienimy się na mieszkania :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clok Brawo Sularz IP: *.krak / *.crowley.pl 08.10.05, 12:51 Brawo Sularz. Dzielnica jest z nam. Mam tylko nadzieje, ze uchwała begatywna nie bedzie "Prawdopodobnie' tylko na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prądniczanka Re: Brawo Sularz IP: *.chello.pl 08.10.05, 13:02 Mam nadzieję,że Pan Sularz istotnie jest racjonalnym człowiekiem i weźmie pod uwagę słuszne obawy mieszkańców Prądnika, a także prawdopodobnie okolicznych osiedli nowohuckich. Spopielarnia jak rozumiem "obsługiwałaby" połowę Małopolski. Wyobrażam sobie związany z tym "przemysł"- transporty zwłok, itd. Aha-pętla autobusowa, skąd tysiące mieszkańców odjeżdza codziennie do pracy, a dzieci do szkół, jest ok. 50 m od planowanej "inwestycji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Może warto się zastanowić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 13:13 lubisz piece pod oknami? cieszy cię widok trupiarek? idź się leczyć człowieku - mało jest w małopolsce lasów i pól? budować w osiedlu krematorium? a może ty chcesz tam mieć blisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonista Re: Może warto się zastanowić IP: *.chello.pl 08.10.05, 13:26 Przestańmy stosować eufemizmy i nazywać KREMATORIUM - spopielarnią,w celu uspokojenia mieszkańców. KREMATORIUM - od "kremacji" zwłok. Gdy powiemy, że "coś brzydko pachnie" to coś nie przestanie śmierdzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Sularz tez oszalał IP: *.krak / *.crowley.pl 08.10.05, 19:08 Sularz poddał się grupce krzykaczy. I też pewnie będzie razem z nimi protesttował przeciwko krematorium. A ja uważam, iż cała ta sprawa jest pezsadzona. Lydzie mieszkają koło cmentarza. Groby im nie przeszkadzają. Nie przeszkadza im też świadomość, iż zwłoki się w grobach rozkładają. Przeszkadza im naromiast fakt, iż można zamiast chować ludzi, można ciała po prostu spalić. Ludzie! Zaufajcie mi. O niebo niebpiecznijsze dla srodowska jest tradycyjny cmentarz, niż spalarnia. Szkoda, ze do protestu dołaczył Paweł Sularz. A sądziłem, ze to mądry człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet Re: Sularz tez oszalał IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 09.10.05, 22:46 Mieszkańcy Prądnika Czerwonego nie kwestionowali samego zamysłu budowy spopielarni dla regionu Krakowa. Natomiast są zdecydowanie przeciwni lokalizowaniu jej na terenie ich osiedla. Podstawowe argumenty, jakie wysuwano, dotyczą tego, że na Prądniku Czerwonym: 1) nie ma korzystnego mikroklimatu, 2) istnieje już kilka źródeł uciążliwości, stwarzających zagrożenie środowiska, jak np. huta szkła, zakłady chemiczne („Inco”), droga krajowa o dużym natężeniu ruchu, cmentarz, jednostka straży pożarnej, 3) odczuwa się emisję lotnych substancji szkodliwych docierających z kombinatu metalurgicznego HTS. Spopielarnia stanowiłaby nowe źródło uciążliwości, obciążone dużym ryzykiem przy obecnym poziomie kultury technologicznej w kraju. Świadomość łatwości, z jaką omija się w Polsce przepisy albo nie dotrzymuje wymaganego reżimu technologicznego sprawia, że nie można dowierzać argumentom projektantów tej budowli o braku szkodliwości. Nie ma szans na akceptację takiego pomysłu przez mieszkańców wcześniej niż za 25 – 50 lat! Jeśli władze rzeczywiście chcą szybko zrealizować podobny projekt, czy nie lepiej iść w sprawie lokalizacji za przykładem Poznania czy Wrocławia, opisanym w innym artykule ("Jak jest w innych miastach"), niż niepokoić i antagonizować mieszkańców? Apelujemy: Władzo bądź dla mieszkańców bardziej przyjazna a zyskasz ich zrozumienie i wdzięczność!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary Re: Może warto się zastanowić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 18:24 Dośc atrakcji na Czerwonym Prądniku -cmentarz wystarczy Proponuję krematorium wybudować na Woli Justowskiej przecież to nieszkodliwe i niech mają choć jedną atrakcję. Odpowiedz Link Zgłoś