IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 09:24
ze tak zapytam czemu tak bardzo drazni was N-H?
Przeca to najpiekniejsza dzielnica krakowa!!!!!!!!!!!
Nie mówiac juz o MISTRZEJOWICAC !!!!
A pozatym moze wyscie sa prawdziwe krakusy?buhahahaaha
Wiec proponuje wam abyscie sobie zrobili rachunek sumienia i remont kamienic
Napalcie w piecach i usiadzcie na bujanych fotelach "krakusy".

Ps.pije zwłaszcza do trudnego.

pozdrawiam picipolo mieszkaniec N-H
Obserwuj wątek
    • trudny2002 O nazwach... 02.10.02, 09:46
      i o tym piciu do mnie...
      Ty jesteś Pic - wieć jakby blisko PICIA, to Tobie łatwiej o piciu niz ( nomen
      omen) trudnemu.
      Nowohucki obywatel to i umysł jaśniejszy, nieokopcony z tego dymiącego pieca.
      I jeszcze z niejednego napewno jadał ...pi"cc"ę.
      Ale szybko do ad rema , bo powiesz, żem nudny. Bo że trudny to sam wiem.
      Nie wiem dlaczego o tej dzielnicy mówi się Nowa Huta. Po pierwsze ani ona dziś
      nowa, a wręcz nieprzyzwoicie stara, a i z hutą coraz mniej to ma wspólnego.
      I piękno...no o tym pięknie tego urokliwego zakątka to możnaby pewnie dużo i
      zdania pewnie sa podzielone. Ja zostanę przy swoim. To nie jest złe zdanie i
      właściwie nie chybia i nie uchybia. Mieszkańcom i rozwiązaniom urbanistyczno -
      architektonicznym.
      Dziwi mnie nieco to, ze przestronne obiekty wielkiego przemysłu jakos nie
      znajdują użytkownika, a mógłby tam być drugi Bajkonur, ale już w technologii
      Canaveral . Bliskość ośrodka- centrum- stolicy kultury, dałaby szansę dla
      wspólnego rozwoju kosmicznej tężyzny i wyprzedzającej współczesność sztuki.
      Aż mnie kusi , by z takim programem zostawić w pobitym polu tych wszystkich
      Majchrowskich, Golasów, Rakitów itp...
      To jest program!
      Budujmy więcej i wyżej! Albo takie hasło: TRZY MIEJSCA PRACY NA TRZECIE
      TYSIĄCLECIE!
      Ja to widzę i tu widzę też szansę dla tej skromnej i pięknie lokalizowanej
      dzielnicy.

To mogłaby być NOWA HUTA, a tak jak jest?
      Pic i Polo, to jak moze wystartujmy w wyborach. Dam Ci fotel Vice i bedzie miło
      aż hej... od Mistrzejowic po Kopiec Kościuszki( który uważam powinien być
      jednak przynajmniej o trzy metry wyższy. Ja dałbym mu jeszcze i te trzy metry
      na to tysiąclecie i chciałbym aby wykonała to robotnicza trójka w trzy dni!
      A teraz jadę. Trojką. Tak dobrze piszę TROJKĄ a nie trójką bo trójka to chyba
      do Bieżanowa...
      Miłego dnia i co do ciemności jaką widziśz, powiem, ze jeśli poprzedniego dnia
      powstrzymać się od nadmiernego picia, to można widzieć ostro i szarość i
      światło. Nawet jak to światło w tunelu i nawet jesli to jadący z przeciwnej
      strony pociag.
      A jeśli o pociągach to moze kiedyś pociągniemy coś w towarzystwie, bo pociąg do
      trunków na zimę powinien wzrastać.
      trudny
      • Gość: picipolo Re: O nazwach... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 09:56
        Zgadzam sie z toba co do dwóch rzeczy.
        1.co do panów Rokity,GOłasia i tym podobnym gada.
        2.A co zas tyczy sie trunków to popieram w całej rozciagłosci twoje plany.
        pozatym domyslam sie ze mieszkasz w Biezanowie?eheheheheheheeheh
        I kto tu mówi ze N-H jest brzydka ????????

Ps.zapraszam na solidnego drinka(lub czysta).

pozdrawiam picipolo
        • kathy38 Re: O nazwach... 02.10.02, 10:21
          Nie mów brzydko o Bieżanowie. Ani o Prokocimiu, bo stamtąd jak jest ładna
          pogoda i dobra widoczność to po stronie Nowej Huty widać pewne osiedle. Zgadnij
          jakie.
          • Gość: picipolo Re: O nazwach...Kathy IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 10:24
            miej sumienie i powiedz jakie widac osiedle?
            • trudny2002 O domysłach... 02.10.02, 10:30
              Już mnie lokujesz nad nurtem Serafy inaczej zwanej Srawą. To bodaj główna rzeka
              tego rejonu jeśli o Bieżanowie mowa...
              Ja mieszkam , Pic i Polo, znacznie bliżej Ciebie...
              Też nad nurtami ale to Białucha inaczej zwana Prądnikiem ( a właściwie
              odwrotnie). Tzn. nurt nieodległy...jestem mieszkańcem Olszy. Co parokrotnie
              deklarowałem nawet na okoliczność lubianej przeze mnie Krakchemii, gdzie nawet
              bułeczki przychodzi mi kupować. Leniwy jestem, a tu mi najbliżej.
              trudny
              • Gość: picipolo Re: O domysłach... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 10:31
                a to zwracam honor panie szanowny
                olsza powiadasz?hmm ujdzie
            • kathy38 Re: O nazwach... do picipolo 02.10.02, 10:39
              Mistrzejowice! Ale Ty niedomyślny jesteś. To tylko dziś czy masz tak zawsze?
    • joseph.007 Re: NOWA-HUTA 02.10.02, 10:30
      No i czego się czepiasz? Przez 13 lat mieszkałem w tymczasowej stolicy, przez 5
      lat na Bohaterów Września - i co, krakowiaczek jestem jak malowanie, i czasem
      nawet cijam po cichu, jak nikt nie widzi.
      • Gość: picipolo Re: NOWA-HUTA IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 10:34
        007 to teraz mi zaimponowałes!
        jak miło wiedziec ze ktos mieszka na Mistrzejowicach!!!
        pozdrowienia dla ciebie huciaku a raczej Mistrzu !!!
        • joseph.007 Re: NOWA-HUTA 02.10.02, 10:36
          Poprawka, drogi (częściowy) krajanie - mieszkałem, konkretnie w latach 1990-
          1995, i mieszkało mi się bardzo miło, chociaż zezwierzęceni sąsiedzi narzekali
          i nieraz nawet milicję obywatelską przysyłali w środku interesującej dyskusji
          na tematy egzystencjalne.
          • Gość: picipolo Re: NOWA-HUTA IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 10:38
            wiem wiem
            niema to jak zyczliwi sasiedzi
            • peteen Re: NOWA-HUTA 02.10.02, 10:54
              picipolo, znowu prowokujesz...
              po co ? taka sama z huty dzielnica ( dziś ! ) jak wszystkie inne

peteen stary ( dumny ) huciak ( z krakowiaków ! )

ps. no to zrobimy wreszcie, krakforumy, rajd po hucie zakończony wizytą w
              stylowej, czy nie ? chętnie was oprowadzę ! a ojciec spirytus jeszcze
              chętniej pyfo postawi...
              • Gość: picipolo Re: NOWA-HUTA peteen IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 11:03
                powiedz tylko kiedy i gdzie a juz bede.
                Swoja droga stylowa ?nie byłem tam juz kawał czasu
                • peteen Re: NOWA-HUTA peteen przewodnik !!! 02.10.02, 11:12
                  krakforumy!!!
                  a może w niedzile 27.10. zrobimy rajd po nowej hucie ?
                  ja przygotuje trasę ( z lanczem koniecznie w barze 2 kostki, pod hutą s. ),
                  która rozpocznie się na placu centralnym, a zakończy w kawiarnio stylowa przy
                  alei róż ?????? byłoby fajnie ( zwłaszcza, że i okazja się znajdzie )
                  zbieram na razie dowody niezobowiązującego zainteresowania, potem ew. założę
                  osobny wątek
                  dajcie znać !!!
                  • Gość: picipolo Re: NOWA-HUTA peteen przewodnik !!! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 11:16
                    ja jestem za!!!!!!!!!
                    czekam na informacje
                  • kuba203 Re: NOWA-HUTA peteen przewodnik !!! 03.10.02, 11:08
                    peteen napisał:

> zbieram na razie dowody niezobowiązującego zainteresowania,

Daję dowód niezobowiązującego zainteresowania! :)))
                  • dreamlover Re: NOWA-HUTA peteen przewodnik !!! 03.10.02, 19:52
                    peteen napisał:

> krakforumy!!!
                    > a może w niedzile 27.10. zrobimy rajd po nowej hucie ?
                    > ja przygotuje trasę ( z lanczem koniecznie w barze 2 kostki, pod hutą s. ),
                    > która rozpocznie się na placu centralnym, a zakończy w kawiarnio stylowa przy
                    > alei róż ?????? byłoby fajnie ( zwłaszcza, że i okazja się znajdzie )
                    > zbieram na razie dowody niezobowiązującego zainteresowania, potem ew. założę
                    > osobny wątek
                    > dajcie znać !!!

Pomysł - świetny, miejsce - może się wreszcie przekonam do NH, ale nie dałoby
                    się jakoś wcześniej?
    • adam.67 Re: NOWA-HUTA 02.10.02, 11:43
      A ja się przyznaję:

Jestem z urodzenia Nowohuckiem, urodziłem się u Żeromskiego, drogi kolego, i
      wcale mnie nie wyprawili na drugi świat, a wręcz przeciwnie (łapówki też nie
      dawałem he he he), dzieciństwo w NH (os. Na Lotnisku), a potem emigracja do
      Krakowa, co leży koło Nowej Huty. Teraz mieszkam w Michałowicach koło Krakowa,
      czyli dla niektórych "wiocha i prowincja". Poza tym płynie we mnie góralska
      krew, i jak przyjdzie co do czego, to i ciupaską potrafię zwyrtnąć bez łeb, hej.

Wcale się tego (czyli NH) nie wstydzę, wstydziłbym się wtedy, gdybym został tam
      i dołączył do marginesu (blokersi, dreski, lub inne męty społeczne) staczając
      się do rynsztoka. Tak jak wszedzie są ludzie i ludziki, obiektywnie patrząc w
      NH ludzików było (może jest?) więcej, ale to już podatek od historii PRL-u
      (domyślasz się dlaczego???)
      Ja nie patrzę kto się gdzie urodził, gdzie mieszka - ale CO SOBĄ REPREZENTUJE.
      I to jest najwazniejsze kryterium.
      Tworzenie podziałów ludzi na bazie kryterium zamieszkania jest głupie i
      śmieszne. Tak uwazam, howgh

Krakowsko-nowohucki góral michałowicki pozdrawia!!!
      • Gość: picipolo Re: NOWA-HUTA IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 11:51
        heehh a ja mam dom w zielonkach.
        Moze kiedys razem grilla zapalimy, albo napijemy sie prawdziwej góralskiej
        sliwowicy?(cała moja rodzina pochodzi z gór).
        pozdrawiam picipolo(złoty człowiek z złotego wieku)
        • adam.67 Re: NOWA-HUTA 03.10.02, 11:22
          Gość portalu: picipolo napisał(a):

> heehh a ja mam dom w zielonkach.
          > Moze kiedys razem grilla zapalimy, albo napijemy sie prawdziwej góralskiej
          > sliwowicy?(cała moja rodzina pochodzi z gór).
          > pozdrawiam picipolo(złoty człowiek z złotego wieku)
          Grill - czemu nie?

Chociaż śliwowicy nie piję :((( nie dlatego, że nie chcę, lecz nie mogę
          (cynaderki nie pozwalają, buuuuu) :((((, i choć "daje krzepę krasi lica nasa
          łącka śliwowica", to mnie niestety nie da i nie pokrasi...
          Ale kieby tak watre skrzesać, a przi tym gorzołki kapecke pomalućku coby nikt
          nie widzioł (a juz te dochtory, krucafuks, co syćkiego nam broniom), i w kufe
          durknąć tej nasej herbatki góralskiej jakąsik ćwiartecke ... hej, byłoby to
          pieknie, było...

• Gość: picipolo Re: NOWA-HUTA IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 11:28
            eheheh adaś ubawiłes mnie teraz okrótnie.
            bardzo mi sie to spodobało!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: skks Re: NOWA-HUTA IP: *.chello.pl / *.chello.pl 03.10.02, 20:05
              Czyli dorozumuję!! kumitet organizacyjny gotów:))
              Peteen, pici, adaś!!
              My sie zapisujemy:)))/bez fafika/
              W hucie Nowy byłem ze trzi razy, aż!:))
              :-))) skks
              • kuba203 Re: NOWA-HUTA 03.10.02, 20:47
                Gość portalu: skks napisał(a):

> W hucie Nowy byłem ze trzi razy, aż!:))

Tyle samo, co za granicą :)))
                • Gość: rb13 Re: NOWA-HUTA IP: 2.3.STABLE* / 195.117.96.* 04.10.02, 12:58
                  Warto być częściej bo Stara Nowa huta pomału ginie. Attyki czas zniszczył ,
                  kandelabry zniknęły przed Leninem , Stylowa jest bezstylowa. A piękny fresk w
                  delkatesach czy jeszcze ktoś pamięta ? Boże gdzie empik . Och łza sie w oku
                  kreci ! Więc do Staej Nowej Huty biegnij szybko bo już niedługo nic tam nie
                  zostanie , bo nawet Lenina szkoda żałuję że nie zrobili mi rodzice zdjecia pod
                  nim ale to byłaby fotka.Oj odwiedż szybko pałace dożów póki PHs nie zburzy
                  HTSu !
                  • forward Re: NOWA-HUTA 04.10.02, 20:32
                    Kocham Nową Hutę za to że jest zielona, za to że taka małomiasteczkowa, za
                    Centrum, za Kombinat, za Arkę, za demonstracje i strajki. Nie trzeba wstydzić
                    się ta dzielnica już dawno zasłużyła na miano krakowskiej.

Forward

• kathy38 Bajka o hucie wawelskiej 07.10.02, 00:24
      Pozwoliłam sobie skopiować z sąsiedniego wątku, bo tutaj też pasuje.

Bajka o hucie wawelskiej

Dawno, dawno temu, w grodzie pod Wawelem
      tam, gdzie różnych legend powstawało wiele
      wymyślono bajkę o Wawelskim Smoku.
      który budził wokół przestrach i niepokój

Smok Wawelki w jamie strasznym ogniem zionął
      i krakowskie dzieci smokiem tym straszono
      - jedz owsiankę synku, kaszkę i banany,
      bo jak nie to smok Cię porwie do swej jamy

I tak pod Wawelem Smok Wawelski straszył
      dając przy tym spory efekt wychowawczy
      Smok Wawelski straszył noce i poranki
      lecz spożycie rosło kaszy i owsianki

Potem do tej bajki dorobiono jeszcze
      bajkę o szewczyku, bajkę o Dratewce
      o młodzieńcu, który, miał na karku głowę
      i z Krakowa smoka przegnał był sposobem

Szewc Dratewka wypchał siarką owczą skórę
      i położył owcę pod wawelskim murem
      smok gdy siarkę połknął z bólu aż się skręcił
      wypił całą Wisłę i pękł na sto części

I tak smok wawelski przestał dzieci straszyć
      zniknął przy tym spory efekt wychowawczy
      przestał dzieci straszyć noce i poranki
      i spożycie spadło kaszy i owsianki

Stał się szewc Dratewka dzieci bohaterem
      Jeść przestały kaszkę w piątki i niedziele
      Więc by coś innego mogło ogniem zionąć
      W celach wychowawczych hutę postawiono

Zbudowano hutę blisko pod Krakowem
      Dzięki czemu znowu jest straszydło nowe
      Zionie huta ogniem, dym z komina leci
      no i dzięki temu jest czym straszyć dzieci.

• magazyn1 Re: Bajka o hucie wawelskiej 07.10.02, 00:36
        To bylo tak dawno,ze chcialoby sie powiedziec nieprawda(chodzi o te kominy)
        ale to byla prawda bo o ile sie nie myle a i sluch mam jeszcze jako-tako,oczy
        tyz jeszcze literki rozrozniaja to w hucie oprocz komina z kotlowni ktora
        ogrzewa "Solidaruchow", nie "Solidarnosc" z lat pamietanych przez nielicznych,
        nie dymi juz nic a ludzie dopiero zaczna dymic!!Tyle,ze przeciwko tym,ktorzy im
        te "wolnosc" bez roboty dali,alisci byc moze ci wlasnie stosuja sie do motta
        naszego Skks-a:"Robota to glupota"? Kto wie? I kto ma racje?
        pozdrawiam,
      • prokocim1 Re: Bajka o hucie wawelskiej 07.10.02, 01:51
        kathy38 napisała:

> W celach wychowawczych hutę postawiono
        >
        > Zbudowano hutę blisko pod Krakowem
        > Dzięki czemu znowu jest straszydło nowe
        > Zionie huta ogniem, dym z komina leci
        > no i dzięki temu jest czym straszyć dzieci.
        >

Bo tylko w Krakowie plebiscyt 3Xtak nie przeszedl po II wojnie swiatowej.
        Zbyt duzo "inteligencji", wiec hute wybudowali, w "nagrode" dla krakusow.
        Swinie i kury na balkonach, heh
        • Gość: picipolo Re: Bajka o hucie wawelskiej IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 06:36
          eheheh zabawni jestescie !
          ciekawe ile osób z rodzinny , znajomych jeszcze drepcze po tym swiecie bo maja
          co wsadzic do garnka dzieki kombinatowi!
          pozdrawiam picipolo prawdziwy huciak
          • forward Re: Oj Prokocim przegiąłeś pałę na maksa 07.10.02, 08:37
            Prokocim napisał :

Bo tylko w Krakowie plebiscyt 3Xtak nie przeszedl po II wojnie swiatowej.
            Zbyt duzo "inteligencji", wiec hute wybudowali, w "nagrode" dla krakusow.
            Swinie i kury na balkonach, heh
            • peteen Re: Oj Prokocim przegiąłeś pałę na maksa 07.10.02, 15:57
              przegiął, ale tyś też nie lepszy ze swoimi domysłami, gościu pisał o KURACH,
              słowo daję, powtarzając przy okazji stare obiegowe opinie ( jakby w innych
              dzielnicach drzewiej tak nie bywało )
              niue jestem miłosnikiem picipolo, ale mogę za nim oświadczyć, żem też dumny
              huciak...

ps. byle do rajdu !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka