Gość: student IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 23:34 Czy ktoś wie, o jakiej uczelni mowa? Skoro dziewczyna była (jest) z Krakowa, to znaczy, ze studiowała (studiuje) tutaj. Ciekawe która to z naszych "uczelni" tak sie zachowała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sceptyk bełkot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 23:44 Drodzy Panowie Dziennikarze GW. Bardzo proszę nie pisać bzdur, bo to już staje sie żałosne. To nie tepsa jest winna, bo zabezpieczenia wcale nie są najgorsze, o czym świadczy praktyka. Jeśli ktoś zna wszystkie dane, to trudno wymagać od tepsy, żeby jeszcze nie wierzyła. Tego typu rozumowanie jest to prostu głupie. Z pretensjami należy się udać na uczelnie i do zakładu pracy matki dziewczyny. I do tego powinna się sprowadzać rola rzetelnych dziennikarzy, a nie do powielania paru bzudrnych uwag o rzekomym braku zabezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artus Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 01:02 Nie do konca sie zgodze. Dane, o ktore pytaja konsultanci mozna zdobyc na wiele sposobow. Np. wyciagajac ze smietnika fakture, a potem kilka razy dzwoniac i zgadujac np. jaka jest forma platnosci i blokady. Wystarczy, ze raz sie uda i sie zalozy haslo, a potem mozna robic co sie chce. TPsie sie po prostu nie chce rozsylac PINow, bo ograniczylo by to znacznie latwosc korzystania z BL. No bo jak wytlumaczysz 90 letniej emerytce co to jest PIN lub haslo? Dziwie sie natomiast, ze wlasciciel nie zglosil sprawy od razu na policje. TP na pewno rejestrowalo z jakiego numeru gosc dzwoni, wiec zlapanie go nie powinno byc takie trudne. A poza tym, to trzeba przyznac, ze gosc mial sobie wyobraznie i zapal. Musial byc tez z niego niezly kawal sku..ela, zeby przez tyle miesiecy nekac ludzi, bo go laska olala. Biedny facet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:28 A moze gosc mial powazniejsze powody do takiej "zemsty" i dziennikarze o tym nie napisali?Komu by sie chcialo robic takie rzeczy tylko z tego powodu ze jakas cizia nie chce sie z nim spotykac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: bełkot IP: *.autocom.pl 19.11.05, 18:12 A mało to psychpatów się w necie poniewiera ?... Ja też miałem podobny przypadek z adminem pewnej listy dyskusyjnej, któremu "naraziłem" się bo ośmieliłem się go skrytykować. Koleś przez ponad miesiąc podszywał się pode mnie i niby z mojego adresu mejlowego rozsyłał spamy i obraźliwe teksty do różnych ludzi, a także robił cała masę innych, mocno uciążliwych ale na szczęście nieszkodliwych rzeczy. Gdy próbowałem zgłosić sprawę na policji, usłyszałem, że dopóki nie włamuje mi się do komputera i nie kasuje danych itp., to nie ma przestępstwa. Dałem więc sobie siana, a gość po jakims czasie też się zmęczył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEPSA Re: bełkot IP: *.ramtel.pl 19.11.05, 11:47 Ja się nie zgadzam z tym stwierdzeniem. To że ktoś wyrzuca do śmietnika nie potarganą fakturę to sam sobie szkodzi i nie jest to wina tepsy, że jakiś inny człowiek z głupoty właściciela telefonu ma jego dane. Jak sie boi to niech trzyma przy d.... ważne dokumenty, pali faktury, albo kupi sobie za grosze niszczarke do dokumentów. Pracuję w tepsie i wiem, że proces weryfikacji klienta jest dużo lepszy i pełniejszy niż np. w jednej z telefoni komórkowej do której sam osobiście dzwoniłem i udało mi się zmienic hasło dostępu do konta internetowego mojego byłego szefa, nie znając nawet nipu firmy - to jest dopiero porażka. Dziennikarze GW zajmijcie sie lepiej tymi dziekanatami, które bez żadnego problemu dają dane osobowe. Zainspirowany artykułem zadzwoniłem do jednego z krakowskich dziekanatów i podając sie własnie za człowieka z pionu śledczego udało mi się ustalić prawie wszystkie dane osobowe mojej kuzynki, która 2 miesiące temu wyszła za mąż i zmieniła nazwisko. A ja znając oczywiście w cudzysłowiu stare nazwisko i tak dowiedziałem się prawie wszystkiego łącznie z nowym nazwiskiem i dochodem za zeszły rok jaki przedstawiła w dziekanacie żeby dostać stypendium socjalne - chore to wszystko! Jak dla mnie to szukajcie sensacji gdzie indziej. Tepsa miała kilka potknięć to fakt, ale któż ich nie miał. Ja osobiście uważam, że poziom zabezpieczeń w TPSA jest najlepszy. Ale w Polsce jest przekonanie, że zawsze ostatni w kolejce za przeproszeniem dostaje po d.... Jakaś inna firma po drodze zawaliła podając dane, ale ona nie ponosi żadnych konsekwencji bo winna jest tylko TEPSA bo ... szkoda pisać - głupota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scepty Re: bełkot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 15:52 Dokładnie tak właśnie. Nie tepsa jest winna, tylko uczelnia i zakład pracy. Dlaczego to GW nie zainteresuje sie, na jakiej podstawia obie te instytucje, i to przy obowiazującej Ustawie o Ochronie Danych Osobowych (Dz. U. Nr 133, poz. 883) podają przez telefon dane? To jest dopiero skandal i kpina i takich urzędników powinno się tępić i piętnować. Podać ich dane osobowe w gazecie, to byłoby coś. Ale nie, GW woli iść na łatwiznę i rozgrywa jakieś własne gierki z tepsą. Określenie "rzetelność dziennikarska w GW" to już dzisiaj oksymoron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: bełkot IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.11.05, 23:55 I co w tym dziwnego? Przecież wszyscy jeżdżą po tepsie, a każdy redaktor brukowca wie, że ludzie nie chcą czytać artykułów o prawdzie, nie mówiąc już o tych napisanych rozsądnie, tylko wolą tanie, najlepiej bezsensowne i naciągane sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
cozy Re: bełkot 20.11.05, 10:54 Abstrahujac od zachownaia urzędników beztrosko podających dane osobowe każdemu kto zadzwoni, to błąd TEPSy polega na tym, że dopuszcza zamawianie usług itp. z innego nr telefonu niż ten, którego usługi dotyczą. Dziś widać z jakiego nr kto dzwoni i można to wykorzystywac przy weryfikacji. Nie jest to może idealne zabezpieczenie ale dodatkowe utrudnienie dla takich gostków jak Kondrad R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REX Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:20 nienażarte Francuzy z Kulczykiem zrobią wszystko by zamówień rżnego rodzaju było jak najwięcej!A swoją drogą ,czy pamiętacie jak tę żyłę złota sprzedano? Ciekawe czy obecna ekipa to rozliczy!ż tym ,że obecnie ,inwestycja jest już nieco mniej dochodowa /KONKURENCJA/,ale co zgarnęli to ich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geńka Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 12:36 jasne tepsa jest super nikt nie powinien sie jej czepiać. Tylko zupełnie nie rozumiem dlaczego przynajmniej raz na dwa miesiące przysyła mi pokręcone rachunki na jakieś niebotyczne kwoty z trzena abonamentami na przykład. A kiedy dzwonię do nich to miła pani mówi mi, że to rzeczywiscie najwyraźniej jakaś pomyłka i ona juz to reklamuje ale niestety najpierw musze zapłacic bo takie są zasady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarop TPSA jest zla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 12:59 Ja miewam podobnie. Raz wylaczyli mi telefon - bo ... dwa razy zafakturowali te sama kwote [100 pare zlotych]. I na BL sprawdzilem faktura p fakturze wstecz wszystkie wplywy i faktury i gosciowa miala od szefowej prikaz ze gadac moze nie dluzej niz 3 minuty i chciala skonczyc - a zdublowana faktura znalazla sie po 7 minutach. Innym razem mialem nadplate a TPSA naliczyla mi od nadplaty karne odsetki - 3 zlote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur TEPSA nie pitol głupot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:53 jeśli do założenia hasła potrzeba tylko znać : imię , nazwisko, adres i nr telefonu to coś tu jest chyba nie tak , w ten sposób to każdy może zrobic swojemu sąsiadowi lub sąsiadce taki "numer" bo takie dane ma przecież "od ręki" Odpowiedz Link Zgłoś
joee2 Mam nadzieję że nie wszyscy w TPSA mają takie.. 20.11.05, 17:27 lekkie podejście do tematu bezpieczeństwa. Dane z faktur powinny być guzik warte dla potencjalnego szkodnika jeśli chcemy rozmawiać o jako tako bezpiecznym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netix Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 22:53 Wszystko jasne pracujesz u jeb... monopolisty to bronisz tej złodziejskiej, nieuczciwej firmy. Rozumiem, że praca to praca ale żeby ich bronić? Cóż widocznie masz taki charakter jak twoja firma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: bełkot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 10:59 dlatego ja niszczę wszystkie wyrzucane dokumenty, które zawierają moje dane.. Odpowiedz Link Zgłoś
mjotka Re: bełkot 20.11.05, 14:49 W odpowiedzi wszystkim "obrońcom" TPSA: mój mąż ma zastrzeżony numer naszego domowego telefonu. I co? I nic, w dwóch internetowych książkach telefonicznych, jak najbardziej legalnych, w jednej po wpisaniu numeru telefonu wyskoczyło imię nazwisko, ulica i miejscowość mojego męża, w drugiej po wpisaniu imienia i nazwiska wyskoczył numer telefonu. Tak więc wygląda "zastrzeżenie" numeru w TPSA. Poza tym o bilingi wnioskowaliśm 1,5 roku - tyle czasu trwało, zanim TPSA raczyła zacząć nam je przysyłać. Nic dodać, nic ująć. Więc, proszę nie wypisujcie głupot, że TPSA działa cudownie, tylko dziennikarze się na nią uwzięli. Nasza historia jest zwyczajna, całkowcie niekryminalna. Takich lub podobnych pewnie jest setki, może i tysiące. Szkoda, że nikt o tym nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
mjotka Re: bełkot 20.11.05, 15:06 Dodam jeszcze, że zachowanie kretynek-biurw w szkole wyższej i u pracodawcy mamy dziewczyny, które na hasło "prokurator" dostają ataku paniki i śpiewają wszystko, co zawiera się w ustawie o Ochronie Danych Osobowych , powinno być ścigane przez prokuratora właśnie. A ofiarom "dowcipnisia" dziwię się, że po prostu nie zmienili numeru telefonu lub nie udali do prokuratora (co uczynił sam "dowcipniś"). Liczę, że wszystkie osoby, nie tylko bohater artykułu, w tym biurwy właśnie, poniosą konsekwencje swoich czynów. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: bełkot 07.01.06, 13:04 możesz podac adresy tych książek telefonicznych, bo szczerze mówiąc nie widziałam takiej, w której da się szukać po numerze telefonu i mnie to interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:37 To, ze pewnie TPSA zanotowala numer, z ktorego dzwonil, to jedno. Wszelkiego rodzaju zmiany na koncie powinny byc dozwolone TYLKO z numeru, ktorego dotycza. to nie takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: bełkot 07.01.06, 13:06 a jak sobie wyjadę do innego miasta np. na delegację, to mam jechać do domu, żeby zmienić plan taryfowy??? To by dopiero było chore, a zkomórki tez nie mgę zadzwonić? a jak ktoś ma CLIRa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joly_f Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:23 trzeba być ostrożnym (faktura), a 2 obowiązuje Ustawa o ochronie danych osobowych ! Odpowiedz Link Zgłoś
a54 Tepsa podała mój nr pomino jego zastrzeżenia 20.11.05, 09:36 A to czyja wina, jak pewna osoba zdobyła mój nr pomimo że był on zastrzeżony? Już nie jestem abonamentem TP SA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-abonent Re: Tepsa podała mój nr pomino jego zastrzeżenia IP: *.aster.pl 20.11.05, 12:15 Ja tez zamawiając usługę i nowy numer - zrobiłem zastrzezenie numeru. Jakie było moje zdziwienie, gdy znalazłem się w książce tel abonentów prywatnych <lol>. Sama rezygnacja była zabawna: 3 tygodnie po czzasie kiedy linia już dawno powinna być 'martwa' mozna bylo dzwonić dokąd się chciało (a sprzedawałem mieszkanie) - jaja.. i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 11:07 jasne, że TP winna (choć nie tylko).jakoś banki internetowe nie mają takich problemów przy ustalaniu pinów - a tu można zastosować podobną procedurę. nie wydaje mi się, że jest możliwe zabezpieczenie wszystkich swoich danych, jeżeli podaje je się w wielu instytucjach. a to jak ma zamiar to zmienić TP chyba niewiele zmieni. a swoją drogą to trzeba być strasznie głupim, żeby tyle czasu tracić na nękanie kogoś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czubek Re: bełkot IP: *.range86-133.btcentralplus.com 20.11.05, 11:10 Calkowicie sie zgadzam. Ani biurwa z uniwersytetu a tym bardziej urzedas w zakladzie pracy nie ma prawa podawac personalnych informacji przez telefon byle dzwoniacemu. Osoby te powinny dostac co najmniej nagane pisemna o ile nie wyleciec z pracy. Podobnie, jaki sens byloby na przyklad zastrzegac swoj nr. telefonu kiedy idiota z dzialu kadr moze go wydac byle dupkowi dzowniacemu, podajecemu sie za niewiadomo kogo. Jakby facet zadzwonil i podal sie za Sw. Mikolaja to tez by uwierzyli? Co za banda kretynow. Wylac ich i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
verushka1 Re: bełkot 20.11.05, 12:23 ano - uczelnia powinna dwa razy sie zastanowic czy chce udzielac wszystkich danych telefonicznie. a co do tp sa: Merci France Télécom! :-) nie wiedzieli co kupują, a jesli widzieli to gratulacje - wierzymy ze uda sie wam z tego ohydnego postkomunistycznego molocha zrobic rentowne przedsiebiorstwo spektakularny case wdrozenia slynnej Blekitnej Linni w TPsa - podobno jest pierwszym wdrozeniem crma przez IBM ktory okazal sie tak fatalny ze szef IBM na jakis obszr wylecial z roboty - ale wierzymy ze da sie cos zrobić Gość portalu: sceptyk napisał(a): > Drodzy Panowie Dziennikarze GW. Bardzo proszę nie pisać bzdur, bo to już staje > sie żałosne. To nie tepsa jest winna, bo zabezpieczenia wcale nie są najgorsze, > > o czym świadczy praktyka. Jeśli ktoś zna wszystkie dane, to trudno wymagać od > tepsy, żeby jeszcze nie wierzyła. Tego typu rozumowanie jest to prostu głupie. > Z pretensjami należy się udać na uczelnie i do zakładu pracy matki dziewczyny. > I do tego powinna się sprowadzać rola rzetelnych dziennikarzy, a nie do > powielania paru bzudrnych uwag o rzekomym braku zabezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no przeciez Re: bełkot IP: *.crowley.pl 20.11.05, 13:47 na samym początku wyraznie jest napisane, ze facet przechytrzyl zwykłą biurwe na uczelni. To potwierdza stereotyp, ze panie sekretarki /itp./ na uczelniach to oddzielny gatunek bydła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: bełkot IP: *.devs.futuro.pl 20.11.05, 16:38 Zamilknij pracowniku TPSA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 19:00 Kury Jachymkowej nie niosą ,a lrowy straciły mleko.Brak dzeszczu, za dużo deszczu,wieją wiatry itd to też wina TPSA. A Ty kolego chaba masz alergię na tym tle, sprawa nieleczona może skończyć się ogólnym wycieńczeniem organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joly_f Re: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:22 Zgadza się, danych osobistych nie wolno podawać przez telefon, choćby nie wiem kto przedstawił się z drugiej strony i to osoba, która wyłudziła te dane i osoby, które przekazały te dane powinny być ukarane !! Urzędnik powinien znać prawo !! - chociaż podstawy ( :>) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: bełkot IP: *.pl.tesco / *.pl.tesco-europe.com 21.11.05, 09:59 pie..sz. tepsa nie ma zadnych zabezpieczen. dane osobowe do identyfikacji to zadne zabezpieczenie. haslo powinno byc ustalane tylko w obecnosci zainteresowanego i po okazaniu dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: bełkot IP: *.ramtel.pl 22.11.05, 02:05 Ja tam mam telefon w TPsa od 1981r - ani razu nie mialam żadnych problemów i mysle, że takich jak ja jest mnóstwo. Kazdemu trafi sie wpadka, a dzielac ilosc klientow ogolem przez ilosc niezadowolonych to i tak tych pierwszych jest znacznie, znacznie wiecej. Nie ma idealnych zabezpieczen! Np w neostradzie zeby sie polaczyc trzeba wpisac nazwe uzytkownika i haslo wygenerowane podczas rejestracji, a zeby to uzyskac trzeba podac id i pin, ktory rowniez generuje podczas instalacji i co 4 zabezpieczenia - za duzo - duzo za duzo. W jakiejs gazecie czytalam artykul, w ktorym wypowiadala sie dziewczyna ktora pracowala w obsludze technicznej i mowi, ze polowa telefonow odnosnie neostrada jest wlasnie z prosba o podanie tych danych, bo nie pamietaja, albo uwaga - zgubili. Czytajac dalej mozna sie dowiedziec, ze nie podaja takich danych przez telefon tylko kazdy generuje sobie wszystko od nowa majac numer umowy i kilka jeszcze innych numerkow - juz nie pamietam jakich, a i tak maja rekalamacje, ze ktos wykorzystuje te kody zeby sie polaczyc. I tu sie nasuwa sie stwierdzenie ze nawet 4 zabezpieczenia a i tak gdzies ktos inny te dane ma - na infolini nie da sie ich zdobyc, na rachunkach ich nie ma a ktos z nich korzysta na pewno nie zdobyl ich metodą: zgadne id i pin jak rowniez nazwe uzytkownika i haslo i sie polacze - tylko durni ludzie tak dbaja o swoje dane. Wszyscy od dawna chcieli zalatwiac wszystko nie wychodzac z domu, a tu co widze - powrot do okazywania dokumentow przy jakiejkolwiek weryfikacji?? co wy ludziska piszecie?? albo tak - albo tak!! A tak apropos okazywania dokumentow to kiedys moja wina to fakt zgubilam, przez roztargnienie lub skradziono mi portmonetke wraz z dowodem osobistym i sie okazalo po okolo 3 miesiacach, ze mimo iz zglosilam ten fakt w dniu w ktorym zgubilam, na policji i w urzedzie miasta to i tak urzad pomimo iz dostalam juz nowy dowod osobisty - wydal zaswiadczenie o moim zameldowaniu jakiejs babce na podstawie zgubionego dokumentu, a ta kozystajac z okazji zakupila bardzo droga komorke z wysokim abonamentem na moj rachunek. Sprawa juz 8 miesiecy w sądzie i konca nie widac, a rachunki dalej przychodza!! Ten ktos nie wykonal poza rozmowa jak to juz sprawdzili do budki telefonicznej zadnej inne rozmowy wiec o namierzeniu takiego kogos nie ma mowy! i co?? Durni ludzie nie sprawdzą, czy dowod ktorym sie ktos legitymuje jest wazny nawet w urzedzie ktory go wydaje i jak zauwazylam juz nie raz nawet nie patrza na zdjecie - bo po co!! Odpowiedz Link Zgłoś
krakow_biezanow_drozdzownia Po co podała gadowi swój nr telefonu? 19.11.05, 04:51 A poza tym dlaczego Gazeta nie ma cienia pretencji do Uczelni i Zakładu Pracy Matki? Telekomuna też winna, ale w tym wypadku chyba najmniej... Odpowiedz Link Zgłoś
krakow_biezanow_drozdzownia A Konrad R to chyba powinien udać sie do Kobierzyc 19.11.05, 04:52 w trybie pilnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovanek Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.veranet.pl 19.11.05, 09:56 ta szczegółowa weryfikacja to znowu parę standardowych, powtarzających się pytań, zarówno przy ustanowieniu numeru PIN jak i przy obsłudze przez konsultanta. i znowu zabezpieczenie to fikcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luxy Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 15:22 Obawiam się, że jakby te pytania były bardziej niekonwencjonalne to by połowa abonentow nie przeszła tej weryfikacji. Wiadomo, ze tepsa mogłaby mieć lepsze zabezpieczenia, np. rozesłać wszytskim abonentom wraz z rachunkiem kod pin. Nigdy nie można mowić że coś jest najlepsze, bo zawsze da się cos poprawić. Jednak akurat w tej sprawie to wina ewidentnie leży po stronie uczelni i zakładu pracy. Gdyby to do mnie zadzownili, aby podać jakieś dane, to moją odpowiedzią byłoby: proszę przyjechać na miejsce, wylegitymować się, a nie telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.ghnet.pl 19.11.05, 10:23 to śmieszne co robicie , trzeba było pojechać do Łodzi , obić mordę dziadowi i będzie spokój a wy bawicie w urzędowe ceregiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johannes Tetzel Dlatego nie odpowiadajmy mu, tylko zgłaszajmy IP: 212.106.23.* 19.11.05, 14:45 do moderacji, co - jak widać - działa. Przestaniemy karmić trola, to sam zdechnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowski Kiedy będzie mozna wreszcie od TP-sy odejść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 16:03 zachowując numer: czy dożyjemy upadku monopolisty kulczykowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Kiedy będzie mozna wreszcie od TP-sy odejść IP: *.telnet.krakow.pl / *.telnet.krakow.pl 19.11.05, 16:44 Chciałem przeniesc nr ze starego mieszkaniaw Krakowie na nowe też Krakowie.Musiałem wydzwaniać na niebieską linię do Wawy(ok) i napisać pismo do Katowic ( to już nie ok). Potem okazało sie ,że nie mogę ustalić terminu dla fachowców przez błękitną linię bo nie mam tel. kontaktowego (komórki). Moje tłumaczenie, że jakbym miał to mi nie jest potrzebny stacjonarny nie trafiało do operatora. potem okazało się, ze muszą zrobić tzw wywiad techniczny.W nowym bloku jest instalacja tel. więc było ok. Teraz miałem wysłać do Katowic dokumenty potwierdzające moje przenosiny do nowego lokum i zmieniają mi mój dotychczasowy numer. To wszystko trwało około miesiąca. W międzyczasie kupiłem komórkę i teraz rezygnuję z usług tpsa. Przypuszczam, że gdyby mieli normalne biuro obsługi klienta w Krakowie ( a operator z błękitnej twierdził,że nie mają) to sprawę załatwiłbym góra w parę dni i nie stracili by klienta.A co miesiąc zostawiałem u nich ok. 200zł ale jak nie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani47 Re: Kiedy będzie mozna wreszcie od TP-sy odejść IP: *.ramtel.pl 20.11.05, 10:09 Ja przenisilam nr. telefonu do innego mieszkania i odbylo sie to automatycznie.Napisalam prosbe i juz.Ale bylo to 18 lat temu,teraz ja czytam procedury sa inne, co nie znaczy ze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
verushka1 Re: Kiedy będzie mozna wreszcie od TP-sy odejść 20.11.05, 13:58 juz mozna - powoli rosna konkurenci tpsy. nie ma juz monopolu. a za pare lat jest mozliwe ze tpsa stanie sie porzadna firma - model brdziej biznesowy niz urzedniczy (do pracy idzesz zeby urzedowac tam 8 godzin - jedyny cel), zorientowana na klienta, na zyski, obslugujacą klienta a nie wydajaca rozkazy (korzenie obslugi klienta w PRLu - najlepszy podrecznik: filmy barei, slynna scena w barze w misiu) (oczywiscie zupelnie na marginesie art powyzej, ktory moze byc najwyzej atakiem na niekompetentna urzedniczke w dziekanacie no i samego wydzwaniacza) Gość portalu: krakowski napisał(a): > zachowując numer: czy dożyjemy upadku monopolisty kulczykowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batu Re: Kiedy będzie mozna wreszcie od TP-sy odejść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 21:54 I TAK WSZYSCY WIEMY ŻE TEPSA JEST ZŁA!!! A NEOSTRADA - NEOZDRADA!!! KWASI SIE, ALE POŁOWA KRAKOWA JEST NA NIĄ SKAZANA BO W KAMIENICY TYLKO TO GUMNO DZIAŁA!!! -------------ŚMIERĆ ...... i ........ i T..A----------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Wykasować odszkodowanie od TPSA przecież IP: *.icpnet.pl 20.11.05, 10:05 ona zarobiła kasę za likwidację tysięcy miejsc pracy w Biurach Obsługi Klienta,. No i teraz mamy taką szajsowatą obsługę. Niech płacą za brak profesjonalizmu. A co to za różnica czy jest pin - to nic inngo jak hasło. Przecież tu idzie o procedurę np czy klient dzwoni ze swojego numeru - pewne polecenia winny być do załatwienie wyłącznie pisemnie inne wyłącznie z własnego numeru itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukana nie ma co bronic tpsa IP: *.54.213.154.tisdip.tiscali.de 20.11.05, 10:35 to zlodzieje! wystawiaja rachunki na uslugi ktore nie wiadomo skad sie biora. ostatnio na bilingu byla rozmowa za 50 zl. telefon jest w zakladzie pracy a rozmowa byla o 2 czy 3 w nocy!!! o tej porze tam nikogo nie ma, wisza 3 klodki i nie ma szans zeby ktos tam wszedl. nawet internetu nie ma wiec nie wiem jak to jest mozliwe zeby ktos w tym czasie za 50 zl wydzwonil!! i co ludzie placa bo jak sobie pomysla zeby za 50zl do sadu isc to im sie odechciewa bo z tym kolosem i tak sie nie wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: nie ma co bronic tpsa 20.11.05, 10:43 TPSA niesłusznie naliczyła ci 50 zł w Niemczech? Zdumiewające..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stean Ziobro, podać prawdziwe dane tego frajera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 11:08 Niech szczeźnie ze wstyd u i sromoty a przynajmniej niech wiedzą sąsiedzi, że mieszkają z ciotą niehonorową, i mentalnym cw..em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukana Re: nie ma co bronic tpsa IP: *.54.213.154.tisdip.tiscali.de 20.11.05, 11:17 no bardzo bystry jestes kulczyk! niewiarygodne. ale wyobraz sobie ze mowie o przypadku ktory zdazyl sie mojej mamie,a poniewaz nie jest to istotne komu a istotny jest fakt ze sie cos takiego wogole zdazylo wiec pominelam tlumaczenie komu i czemu, no ale widze ze to forum jest od robienia docinek a nie do wymiany informacji i ewentualnej pomocy wiec juz raczej nic tu nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: nie ma co bronic tpsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:17 Wystarczy ustawić przekierowanie na numerze w pracy i zadzwonić o dowolnej porze. Gwarantuje, że żadne kłódki nie pomogą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.acn.waw.pl 20.11.05, 11:14 TPSA i tak jest do bani i można obejść ich świetne zabezpieczenia danych osobowych-wystarczy urok osobisty i dobra gadka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.chello.pl 20.11.05, 12:08 bo za belkot, dlaczego dziennikarze GW tak sie kompromituja! przeciez to wydawaloby sie inteligentni ludzie! "polityka Panie, polityka" - do autora tego artykulu: dostal Pan polecenie z gory by zmajstrowac jakis artykul szkalujacy tpsa? nie palam milosca do tpsa, wrecz mam o nich zle zdanie, ale Panowie Redaktorzy - czy naprawde myslicie ze ludzie, ktorzy czytaja te artykuly nie mysla? (a moze wlasnie o to chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: 82.160.123.* 20.11.05, 13:19 Podobnie jest wszedzie. Moj byly pracodawca przez tel dostal informacje o przebiegu moich studiow na Politechnice Poznanskiej (oczywiscie bez mojej zgody). Na Politechnice Warszawskiej wisza listy z imionami, nazwiskami i numerami albumu, itd. Doszlo do tego, ze ludzie obuzaja sie kiedy nie chce im podac hasla do ich kona przez telefon (przeciez nie wiem kto dzwoni), uwazaja to za normalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Error Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:24 Jak to czytam to mysle tylko o tym co bym zrobil lapiac takiego Konrada R ....Strzal w morde po ktorym polecialyby wszystkie zeby to mily poczatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: Bilingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:30 Dostaliśmy po 2 latach do zapłaty rachunek uzupełnijący na dużą kwotę,pomimo,ze co miesiac płaciliśmy rachunki na bieżąco.Sprawa jest w sądzie,który zażądał bilingów za przeprowadzone dodatkowo rozmowy.Czy można je podrobic ? Wydaje mi sie,że TPSA może, a ja nie mogę tego zakwestionować.Czy jest jakiś sposób ? Kogo to już spotkało ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjj Re: Bilingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:55 a czy komus sie zdarzyla przygoda z dialerami? nagle rachunek na 500 zl a rozmowy byly na jakis atol ktorego nikt nie zna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: now Re: Bilingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 22:32 Mnie się zdarzyła przygoda z dialerami i szukam wszystkich, którzy teraz mają z tego powodu kłopoty. Chcę, bysmy wspolnie odparli atak TPSA. Podaję numer telefonu komórkowego 697 770 589. now Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maknop Re: Bilingi IP: *.range217-42.btcentralplus.com 20.11.05, 13:56 hhmmm, nie sądzę jednak, że znowu powiniśmy psioczyć na TePse i jej zabezpieczenia. Mieszkam obecnie w UK i wlasnie sie przeprowadzam. Przeniesienie telefonu, rachunków z gazowni i elektrowni zajęlo mi 15 minut przez telefon, a cała weryfikacja wcale nie była skomplikowana: numer konta abonenta z rachunków BT i faktur za gaz, standardowe pytanie o adres, kod pocztowy, data urodzenia i weryfikacja numeru dzwoniącego i tyle.. I po 15 minutach załatwiłem odcięcie gazu, prądu i telefonu. Jeśli ktoś wyrzuca fakturki i do tego 'sprzeda' jeszcze date urodzenia to można już wszystko nawet w UK, gdzie teoretycznie poziom powinien byc wysoki... Zresztą podobnie w banku...Co prawda dziennie mogę wypłacić z bankomatu 300F, ale jesli ktoś dorwie się do mojej karty znając datae urodzenia to po sprawie. Wchodze do banku, prosze o 4 000, pytanie o adres i date urodzenia, i kasa w rączkach... To nie kwestia zabezpieczeń TPsy tylko po pierwsze dbałość o dokumenty, a po drugie ochrona danych przez urzędników. Pracowałem w Polsce w urzędzie i mając praktycznie wszystkei dane osobowe mieszkańcow 100.ooo miasta można prawie wszystko i nie musialem dzwonić do żadnych szkół, zakłądów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abonent Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:41 Ochrona danych osobowych to fikcja -są one na wszystkich kwitkach -od książeczki opłat mieszkaniowych, po dzienniczek ucznia. A po co np. na fakturach podawanie adresu? sam NIP wystarczy do identyfikacji. Tak samo dowody rejestracyjne, chistorie choróbn zwolnienia -wystarczyłby PESEL............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek_czesia Sociotechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:57 To jest kolejny przykład na to ze nawet najlepsze zabespieczenia na swieceni nie sa w stanie przewidziec ludzkiej głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Im kasa leciała i o to chodziło !! 20.11.05, 13:58 Tylko kasa się dla nich liczy, nie klient !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania z lublina Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 20.11.05, 14:03 MNIE TEPSA TEŻ OSZUKAŁA MIELIŚMYZABLOKOWANE ROZMOWY WYCHODZĄCE A PO 2 LATACH PRZYSZEDŁ RACHUNEK NA 1000ZŁ OCZYWIŚCIE STWIERDZILI ŻE TO NASZA WINA I KAZALI ZAPŁACIĆ BO PRZECIEŻ KONTO MUSIAŁ ROZBLOKOWAĆ KTOŚ Z NAS. CIEKAWA JEST TYLKO TO ŻE DO ZABLOKOWANIA POTRZEBNE BYŁO STAWIENIE SIĘ COSOBISTE W BIURZE TPSA Z DWOMA DOKUMENTAMI TOŻSAMOŚCI A DO ROZBLOKOWANIA WYSTARCZYŁO ZADZWONIĆ I DYSPONOWAĆ DANYMI WIDNIEJĄCYMI NA RACHUNKU (NIE MIELIŚMY HASŁA) WYSTARCZYŁO ŻEBY ZADZWONIŁ JAKIŚ MĘŻCZYZNA MIAŁ NASZ RACHUNEK A DALEJ SPARAWA JUŻ BYŁA PROSTA.ZE MNĄ NATOMIAST GDY MĘŻA NIE BYŁO PRACOWNICY BŁEKITNEJ NIECHCIELI NAWET ROZMAWIAĆ BO MÓWILI ŻE NIE JESTEM DO TEGO UPOWAŻNIONA A WYSTARCZYŁO ŻE PODASTAWIŁAM ZNAJOMEGO MĘŻCZYZNĘ I JUŻ MOGLIŚMY ZROBIĆ CO NAM SIE TYLKO PODAOBA. NIE WIEM CO MAM ZROBIĆ W TAKIEJ SYTUAJCJI.GDZIE MAM TO ZGŁOSIĆ . POMOCY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Ochrona danych osobowych... IP: *.ser.netvision.net.il 20.11.05, 14:47 Coz mamy w Polsce bzdurne prawo o "ochronie danych osobowych", ale jak widac, kazdy moze sobie wyciagnac te dane, jezeli poda sie za policje, czy prokurature... Hahahaha!!! TEPSA to najwiekszy hipokryta. Tez jest winna, choc jak widac, nei jest jedynym oskarzonym w sprawie. Niedawno byl przypadek, ze starszy pan mial zawal i ostatkiem przytomnosci wykrecil numer pogotowia. Pogotowie, podkreslam POGOTOWIE zadzwonilo do TEPSY proszac o podanie adresu abonenta, poniewaz chcieli udzielic mu pomocy. Swine tam parcujace odmowily, zaslaniajac sie glupia ustawa... Tylko przytomnosc umyslu operatorek pogotowia uratowala czlowieka, bo zadzwonily na podobny numer, jak sie okazalo - jednego z wczesniej dzwoniacych sasiadow owego pana. Poza tym - jaki duren weryfikujac dane prosi o najbardziej podstawowe i wszedze dostepne dane osobowe abonenta?? Nawet jeden PIN czy haslo to za malo... Tu, gdzie mieszkam (nie w Polsce) nie ma takich problemow. Fakt - wyzej rozwiniety technologicznie kraj... Np. telefoniczna weryfikacja numeru danych uzytkownika np. konta w banku polega na podaniu przynajmniej 2-3 roznych numerow... do ktorych nikt nie ma dostepu, chyba, ze jest na tyle glupi, ze nosi je w portfelu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Niejeden już popełnił samobójstwo przez TP SA IP: *.chello.pl 20.11.05, 14:34 Zatruwają życie ludziom. Czy urząd antymonopolowy nie ma na nich sposobu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:15 Oczywiscie to co pisza dziennikarze to pewnie czesc prawdy. Bo nie wiadomo co ta panienka naopowiadala facetowi. To ona mogla wygadac wszystkie podstawowe dane na podstawie ktorych gosc zaszalal. W internecie nie tylko pelno jest świrów ale durnowatych panienek także. I nie wiadomo czy czasem to ona nie zaszla mu za skore. Moze okazac sie ze winy tpsa nie ma tu wcale a winna jak to czesto bywa jest glupota ludzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:33 a mnie TPSA neka RACHUNKAMI gorsza sprawa bo finasowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pet3r Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:47 hehe... on przypomina Mitnicka, on tez sie bawił danymi innych osób zeby pokazac jak firmy chronią informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.icpnet.pl 20.11.05, 16:06 Co za debliny i oszczerczy w stosunku do TPSA artykuł. Wina leży po zupełnie innej stronie. TP to może nie jest idealna firma, ale akurat o ochrone danych osobowych klientow swoich dba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Czytajcie! Ciekawe, czy tego posta skasują IP: *.eranet.pl 20.11.05, 16:12 Tak się składa, że mam kolegów pracujących w PR wymienionej tutaj duże polskiej firmy i nie tylko. Takie artykuły to jest standard, a procedura działania gazet (do tej pory tak robił tylko Fakt, ale widzę, że GW też się do tego posuwa) jest następująca: 1,2, może nawet 3 artykuły szkalujące bez powodu firmę i później propozycja - albo wykupujecie kilka ekstra drogich reklam, albo dalej będziemy w Was strzelać... Powiedzmy sobie szczerze - wcześniej wszyscy narzekali, że TP jest staroświecka, że po byle rzecz trzeba iść do biura obsługi klienta, że trzeba stać w kolejce itd., a teraz gdy TP poszła w stronę telefonii komórkowej (gdzie można zamówić jeszcze więcej przez net niż w błękitnej linii) to się ich obrzuca błotem. Ludziom nigdy nie dogodzisz, a dziennikarze to bezczelnie wykorzystują... Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Pogon za "nowoczesnoscia" zawsze ma swoje 20.11.05, 17:40 ofiary. To jest wpisane w kapitalistyczny system wolnego rynku. Wprowadzenie nieudanych pomyslow technicznych, organizacyjnych kosztuje tyle samo, a czesto duzo wiecej, niz tych, ktore sie sprawdzaja. Klient jest po prostu elemntem testowanego systemu. Dalej albo traktuje sie go z ta swiadomoscia, starajac maksymalnie zmniejszyc niedogodnosci, albo udaje, ze wszystko jest w porzadku co jest opisanym w artykule przypadkiem. Przeciez podobnie bylo z kartami bankowymi: ilez pieniedzy "wyciagnieto" dzieki tym kartom z bakow! Nikt sie tym nie chwalil, banki zatajaly dane obciazajac nimi w duzej mierze klientow i twierdzac, ze karty sa bezpieczne. Trzeba bylo na przyklad we Francji paru "magikow" ktorzy zademonstrowali "bezpieczenstwo" kart i systemu by Parlament przeglosowal ustawe obciazajaca banki, a nie klientow, wszystkimi kosztami zwiazanymi z oszustwami wynikajacymi z uzywania kart bankowych. Twoje argumenty dzialaja dwustronnie: oskarzanie dziennikow moze wynikac z checi unikania odpowiedzialnosci za przedwczesnie i zle wprowadzone systemy ochrony danych. Gdyby nie bylo faktu GW mialaby "sprawe" na glowie! "1,2, może nawet 3 artykuły szkalujące <<bez powodu firmę>> i później propozycja" Nie wiem czy bedac na miejscu pokrzywdzonch, opisanych w artykule tez uwazalbys, ze nie bylo powodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
joee2 PESEL + dane osobowe to za mało 20.11.05, 17:19 To naprawdę słabe zabezpieczenie. Aby wydawać jakiekolwiek dyspozycje klient powinien być zaopatrzony przez TPSA jeszcze przy podpisywaniu umowy w specjalny tylko jemu znany IDENTYFIKATOR który nie będzie używany przez inne firmy czy instytucje tak jak to się dzieje w przypadku peselu. W wypadku zagubienia IDENTYFIKATORA klient powinien zgłosic się osobiście do TPSA po nowy. Poza tym możnaby zastanowić się nad wprowadzeniem haseł jednorazowych. Klient powinien mieć mmożliwość wydawania dyspozycji tylko i wyłącznie z własnego aparatu. Jeśli do wydania dyspozycji wystarczy PESEL ADRES nazwisko i imię oraz numer telefonu to jest to po prostu wielka draka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Jak Konrad R. nękał telefonicznie abonentów T IP: *.hyperion.pl / 80.51.103.* 20.11.05, 17:30 Dziwne że jak żona klienta ma jakas sprawe i "nie pamieta" hasła abonenckiego to wyzywa ile wlezie ze nie chce jej podac np kwoty zadlużenia, wtedy to ma bardzo gleboko ta ustawe o ochronie danych osobowych, jestem pracownikiem tepsy i rowniez klientem, przez krotki okres korzystralam z usług tele2 i uwierzcie że ich brak kompetencji dobjia bardziej niz zakrecone procedury tepsy, ja polecam kazdemu kto narzeka na tpsa zeby sproboie dogadac z jakims dialogiem albo nawet z orange, niestety ale idealnej firmy telekomunikacyjnej w polsce nie znajdziemy, ale ich zabezpieczenia i tak sa lepsze niz w urzedach pracy czy szkolach, ja sie zastanawiam czy wypelniajac papiery w szkole poinnam podawac wszystkie swoje dane bo kto wie kto potem bedzie mial do nich dostep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo_Bulero Powiem jedno: tak nienawidze tej tepsy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.05, 18:01 tej - zapomnialem dodac - sk...lej tepsy, ze jestem w dialogu, gdzie - podejrzewam - mam gorszy serwis za wyzsze ceny, ale wole przeplacac niz placic tym bandytom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Powiem jedno: tak nienawidze tej tepsy IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.11.05, 22:19 Ja tez jestem w dialogu. Przedtem bylam w tepsie , w kilku miastach. Kazda reklamacja w tepsie to byl horror. Oni nie pracują na dokumentach, lecz na zapisach komputerowych, ktore robia jakieś bałwany. Ja: mam dowody, dokumenty. Oni: my tak mamy zapisane w komputerze. I tak w kólko. Dialog tez sie raz pomylił w moim rachunku. Naliczyli mi źle. Po pierwsze, nie musialam płacić, do czasu wyjaśnienia reklamacji. Po drugie, przeprosili i poszli w innej sprawie na rękę. Pomylić się każdy może, ale z honorem sprawę rozwiązać to może każdy, byle nie tepsa. Odpowiedz Link Zgłoś