Dodaj do ulubionych

KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki

25.11.05, 10:38
Witam :)

Czy koś z Was wie cokolwiek o tej firmie i jej wiarygodnośći? Wiem że do tej
pory zajmowali się TBS-ami, teraz budują pierwszy budynek na sprzedaż.
Chciałabym od nich kupić mieszkanie, ale nie wiem czy to dobry pomysł - nic o
nich nie wiem... Czy może ktoś z Was też zamierza tam - w Płaszowie przy
Ks. Stoszki - zamieszkac?

Pozdrawiam i licze na odzew
Obserwuj wątek
    • Gość: suvorov Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.05, 13:58
      sam się tym zainteresowałem i jestem ciekaw pewnych rzeczy.
      Niedaleko ks. stoszki jest ich budynek TBS-u (przy Przewóz).
      Co do samego Stoszki zastanawiam się nad jedną sprawą
      - głównym udziałowcem KTBS jest gmina Kraków,
      kto wie czy w byudynku nie wykupi części mieszkań,
      lub czy w sąsiednich (na wschód w dalszych planach mają powstać kolejne bloki)
      Jeśliktoś cos wie na ten temat - dajcie znać
    • suv0rov Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 27.11.05, 14:28
      wykonawcą jest PRZ, nie wiem nic o nich,
      natomiast byłem dziś obejrzeć plac budowy
      i niespecjalnie podoba mi się brak tablicy informacyjne (żółtej)
      • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 27.11.05, 19:01
        Co racja to racja, tablicy nie ma....

oglądaliśmy blok przy Przewozie, całkiem, całkiem

Minusy tej inwestycji to: za mała ilość miejsc parkingowych w stosunku do
        liczby mieszkań, jak dla mnie okolica taka szara i ponura - przemysłowa - le to
        mam nadzieje się zmieni? a moze nie? No i atkualnie panuja tam - na
        nowohuckiej nieziemskie korki prawie o każdej porze dnia i nocy...

A plusem jest cena - nie da sie ukryc no i jak dla nas to niska zabudowa, a nie
        blokowisko....

I CO TU ZROBIC???

:)
    • Gość: OK Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.zek.pl 30.11.05, 10:19
      Firma jest wiarygodna - przynajmniej jak buduje TBS to w terminie i bez
      wiekszych problemow.
      Mozna zobaczyc inwestycje na Nowohuckiej/Koszykarskiej 2 bloki w rok ...
      • Gość: digiytalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 30.11.05, 22:08
        Hm... Moze w kwestii TBSów z ta firma wszystko ok, ale jesli chodzi o ta
        budowe, to nie bardzo - pani w biurze nie powiem - bardzo mila, ale nie umie
        odpowiedziec na wiekszosc szczegolowych i dosc istotnych pytan... mowi ze umowa
        wciaz "sie konstruuje" u prawnika...
        czy ktos z Was ma zamiar tam zamieszkac?
        • Gość: rav Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 195.94.195.* 08.12.05, 09:10
          Witam

Ja zamierzam zamieszkac.
          W umowie po konsultacji z prawnikiem zostal zmieniony zapis u sluzebnosci drogi.
          Nie widzialem jeszcze ostatecznej wersji ale zdaje sie ze mieszkancy maja
          ponosic koszty jej utrzymania a chyba tez i budowy. Czy ktos wie jak to
          zalatwiono i jakie ewentualnie koszty by sie z tym wiazaly?
          Rzeczywiscie ul. Nowohucka sie niezbyt latwo porusza ale to miejsce jest
          polozone zdecydowanie blizej centrum niz np okolice nowego kampusu UJ.
          Czy ktos ma moze jakies inne propozycje dotyczace mieszkania w takiej cenie, nie
          liczac Huty?
          • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 08.12.05, 18:07
            Witaj.

Utrzymanie służebności drogi to nic strasznego, mieszkańcy muszą pokrywać
            koszty odśnieżania, oświetlenia, itp. Szacujemy że to max 40-50 zł rocznie.
            Może kiedyś tą drogę przejmie miasto i będzie po kłopocie, póki co będziemy
            zmuszeni traktować ją jak wewnętrzną drogę osiedlową. Taki sam problem ma
            większość spółdzielni mieszkaniowych ze swoimi dróżkami i alejkami.
            Koszt wybudowania drogi zawarty jest w cenie za m2 mieszkania.
            Możesz napisać co konkretnie zmieniłeś w zapisie umowy? Przymierzamy się powoli
            do podpisania, dobrze byłoby wymieniać trafne uwagi :)
            Co do innej lokalizacji w tej cenie.. Mieszkania na Płaszowskiej, ulicę obok,
            są już wieeele droższe. A o innym miejscu to nie ma co marzyć, tylko Nowa Huta.
            Pozdrawiamy przyszłych mieszkańców :)
            • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 19.12.05, 21:52
              ufff...
              no i podpisaliśmy umowę...
              • Gość: Gość Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.zek.pl 20.12.05, 12:32
                Czy ktoś sie może orientuje jaki przewidują czynsz ???
                • Gość: dahnf Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 20:52
                  to będą mieszkania hipoteczne!
    • zbymak Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 08.01.06, 13:42
      WITAM WSZYSTKICH !!! JESTEM ZAINTERESOWANY KUPNEM TAKIEGO MIESZKANIA CZY KTOŚ
      SIĘ ORIENTUJE CZY SĄ JESZCZE WOLNE LOKALE??? CIEKAW JESTEM ILE BĘDZIE WYNOSIŁ
      CZYNSZ W TAKIM LOKALU I JAKIE BĘDA INNE OPŁATY ? KTOŚ WIE CZY PARTER JEST
      WYSOKI CZY NISKI?? MÓJ GG 3588753 CZEKAM NA ROZMÓWCÓW
      • Gość: licznik Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 87.207.219.* 26.01.06, 23:07
        witam
        parter jest niski od strony łąk ,a z drugiej są garaże i jest wysoki
        będziemy mieszkać w mieszkaniu nr. ?
        szukamy sąsiadów GG 3111265
        • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 27.01.06, 21:13
          podaje nr GG 1426666

tez bedziemy tam mieszkac :)
          • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 02.03.06, 19:03
            Witam
            dostalem dzisiaj umowę przedwsępną do tego lokalu.
            To co mnie tam najbardziej niepokoi to fakt, że automatycznie zgadzam sie na
            dowolne opóźnianie terminu oddania lokali.
            Brakuje tam kary za opóźnienia (czyli wlasciwie jak lokal oddadzą za 10 lat to
            nic nie będzie mozna zrobic..)

Co o tym myslicie?
            • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 03.03.06, 08:40
              My podpisaliśmy....

Może to zabrzmi naiwnie, ale TBSy oddawali zawsze w terminie, a i teraz budowa
              posuwa się do przodu w zadowalającym tempie...

Oby wszystko było ok

pozdrawiam
              • precesja polecam: www.forumtbs.pl 03.03.06, 08:53
                polecam:
                www.forumtbs.pl
                tam jest nawet wątek o KTBS i budowie.
                Nawet zdjęcia były.
        • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 05.03.06, 12:55
          witam
          odwiedzilem dzisiaj budowę
          ponizej podaje linka do kilku zdjęć.
          Co ciekawe, główne wejscie do budowy nie jest od stoszki tylko od przewozu
          moze kiedys wlasnie tamtędy zrobią wjazd?

wicias.w.interia.pl/st/page_01.htm
          • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 05.03.06, 18:59
            Wjazd póki co będzie od Stoszki. Jak pewnie wiecie, w otoczeniu naszego mają
            powstać jeszcze 2 inne bloki. Wtedy wstępnie planowany jest drugi wjazd - od
            Przewozu.
            Pozdrawiam.
            P.S. Czy podjęliście już decyzję, umowa podpisana :) ?
            • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 05.03.06, 20:24
              decyzja podjęta, umowa w tym tygodniu, tylko kredyt jeszcze musimy dostać :)
              ale myslę, że będzie ok

a wlasnie, jaki bank polecacie?
              • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 08.03.06, 08:02
                No to w takim razie będziemy sąsiadami - my będziemy mieszkać w ostatniej
                klatce :)

a co do kredytu to my będziemy go załatwiać koło czerwca, więc na razie się
                dokładnie nie rozglądaliśmy, ale podobno teraz ING Bank Śląski ma dobrą ofertę

pozdrawiam :)
          • Gość: rativ Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 15:49
            Witam:) Jako przyszły mieszkaniec tego bloku zaniepokojona jestem tym że na
            zdjęciach były widoczne zalane fundamenty! - jejku przecież przez ostatnie dwa
            miesiące było po 20 stopni mrozu. Czy to wszystko nie zacznie się zapadać jak
            przyjdzie wiosna?
            • Gość: licznik Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 20.03.06, 14:10
              a teraz postawili dźwig i wyrównują teren pod drugi blok z drugiej strony tego
              nieszczęsnego domku
              • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 23.03.06, 18:01
                to prawda. wlasciciele tego domku pomiędzy blokami musieli załapać stałą
                depresję.
                Mam nadzieje ze nie będą uprawiać aktów sabotażu ;)
                • Gość: digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 24.03.06, 15:38
                  Na razie tylko zawsze stoją w oknie, jak tam podjeżdżamy pooglądać :)
                  • czeslao Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 27.03.06, 08:30
                    Jak przyszłym mieszkańcom podaba się adres STOSZKI 13?
                    Wiem, że później może być problem z 13-ką np. przy zbywaniu, wynajmowaniu
                    mieszkania. Kto może niech napisze do TBS, aby uzyskali jakiś ciekawszy numer
                    budynku. Czy przed podpisaniem umowy informowali Was o numerze budynku, mnie
                    nie informowali, a jestem przekonany że był im znany.
                    26 III byłem oglądać budowę, postęp słabiutki, kiedy się rozkręcą, może przy
                    +20 Celcjusza?
                    • Gość: licznik Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 27.03.06, 22:19
                      my kupiliśmy tylko dlatego że nr 13

• digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 04.04.06, 21:51
                        Dziś dzwoniłam zapytać ile by ewentualnei kosztowało wykonanie dodatkowego
                        gniazdka lub punktu świetlnego (dostaliśmy pismo, żeby zgłaszać chęć ew.
                        przeróbek) i oto co usłyszałam:

"Jak ja Pani mam na takie pytanie odpowiedzieć?!
                        Można złożyć pismo i zmiany no i ono potem będzie rozpatrywane.
                        A zresztą nie ma dziś elektryka..."

Za dużo wymagam ?
                        • Gość: gosc Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 17:44
                          czekajcie czekajcie, bo nie nadążam
                          - czym rózni się TBS od KTBS????
                        • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 08.04.06, 09:18
                          na wszystkie pytania dotyczące przeróbki w moim mieszkaniu odpowiadali, ze nie
                          ma problemu (to cieszy). A przeudowywujemy praktycznie wszystko.
                          Jesli chodzi o koszty, to tez nie byli w stanie ocenic, ale tłumaczyli to w ten
                          sposób: jesli w wyniku przeróbek trzeba będzie dodac metr rury czy ściany, to
                          płacimy za ten metr. Bez jakichs dodatkowych podejrzanych kosztów.
                          Ale jak wczesniej wspomniałem, nikt nie byl w stanie oszacowac dokladnych
                          kosztów..
                          • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 08.04.06, 09:21
                            jeszcze jedno.
                            Czy wiecie, ze nie zamierzają tam kłaść sieci internetowej? moze gdyby się
                            zmówić w kilka osób i ich przycisnąć, to udałoby się ich skłonić do położenia
                            tego najwazniejszego w bloku okablowania..
                            ja znam osobiscie chyba 3 innych wlascicieli. gdyby nas sie zebrala grupa,
                            mozna by cos zdzialac..
                            • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 08.04.06, 17:12
                              jesteśmy ZA!
                          • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 08.04.06, 17:12
                            Owszem, płacimy za dodatkowy metr rury czy kabla, ale tylko w przypadku
                            przesunięcia zaprojektowanych przyłączy. Problemem jest to, że nikt nie potrafi
                            powiedzieć ile będzie kosztowało dołożenie dodatkowego np. włącznika... Na
                            takie pytanie potrafi odpowiedzieć każdy lepszy elekktryk którego ogłoszenie
                            można znaleźć w gazecie, a oni nie potrafią. Nie podoba nam się takie
                            chaotyczne podejście.
                            • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 10.04.06, 18:37
                              to ich podejscie jest spowodowane tym, ze jest ich to pierwszy blok z
                              mieszkaniami hiptecznymi. Do tej pory swoim klientom w tbsach pozwalali
                              podejrzewam co najwyzej na wybór płytek..
                    • Gość: zdziwiony Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.kznmail.pl 19.04.06, 10:24
                      Jeżeli Ci przeszkadza numer to dlaczego sam nie napiszesz pisma z prośbą o
                      zmiane numeru, tylko proponujesz to innym??
    • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 14.04.06, 15:32
      Byliśmy dzisiaj doglądnąć budowy i muszę przyznać że jesteśmy wyraźnie
      zaniepokojeni.. Wydaje nam się że od 2 miesięcy budowa nie posunęła się nawet o
      krok! Dzisiaj tam oczywiście nikogo nie było, nie pierwszy zresztą raz. Co o
      tym myślicie? O ile w zeszłym roku i w zimie uwijali się aż miło, to od
      nadejścia wiosny nie widzieliśmy tam chyba żadnego robotnika!
      • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 17.04.06, 19:23
        przejezdzam tam czasem w ciągu dnia i przynajmniej z daleka widać pracujący
        dzwig. Więc jednak coś tam dłubią.
        • Gość: kasia1 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 17.04.06, 19:45
          witam
          czy ktoś z mieszkań 4 i 14 ma zamiar przebudowy kuchni tz.przeniesienia w inne
          miejsce pokoju ,chodzi mi o to czy jest możliwość zmiany ,czy to jest możliwe
          technicznie?, a jak już to jakie koszty moje gg7718430
      • Gość: Bea Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.bdm.com.pl / 62.233.185.* 18.04.06, 11:48
        też byłam na budowie 14-go i nie widziałam żadnego robotnika - jestem tym
        również zaniepokojona , co najmniej od miesiąca jestem tam regularnie co
        tydzień i nie widzę żadnego postępu - czy ktoś z obecnych na forum dysponuje
        może jakimś harmonogramem prac budowlanych?
        • Gość: lokator Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 20:05
          Czy ktoś z Was wie, jak w końcu będzie rozwiązana sprawa siecie internetowej?
          Będą robić, czy nie? Na jakich warunkach?
          • Gość: kasia1 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 24.04.06, 00:10
            Z tego co wiem to nikt nic nie wie,ale jutro idę do KTBS-u to zapytam co i jak.
            • Gość: kasia1 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 24.04.06, 17:22
              Już wiem, powiedzieli że jak najbardziej można tylko żeby jak najwięcej
              mieszkańców zgłosiło do KTBS-u chęć posiadania stałego łącza.Trzeba napisać
              pismo i im oddać.
              • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:54
                "...rurarz instalacji internetowej :) jest w cenie kosztu budowy mieszkania ,
                natomiast firma instalująca internet w cenie usługi policzy Państwu koszt kabla
                i przyłączenie."
    • Gość: rativ Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:23
      Czy postępują jakoś prace budowlane? Był tam ktoś ostatnio? Bo jeśli nic tam
      się nie dzieje to może czekają, aż wszyscy dostarczą zmiany?
      • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.kznmail.pl 16.05.06, 08:21
        W piwnicach i garażach wykonane są już wylewki i schody, z tego co widać
        zakończyli też roboty ziemne i zrobili drogi technologiczne wdłuż budynku. Przy
        okazji wyrównali pole od strony bloków. Teraz robią szalunki pod wylanie płyty
        nad piwnicami. Jest opoźnienie w pracach, ale ciężko nam ocenić jakie, a w
        KTBSie mydlą oczy.. Z tego co się orientujemy większość brygady przeniosła się
        na budowę przy Koszykarskiej, tam opóźnienie jest jeszcze większe. Oddanie
        mieszkań jest tam przesunięte na dzień dzisiejszy o min 2-3 miesiące. Ciekawe
        jak to będzie u nas, w porównaniu z tym jak pracowali w zimie można powiedzieć
        że teraz nic się tam nie dzieje...
        • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 18.05.06, 18:50
          Przejeżdzam tam czasem w ciągu dnia.
          Ani razu nie widziałem nikogo po godz. 16
          Natomiast tak koło 8am uwijała się spora gromada pracowników.

Babka w KTBS twiedziła że prace trwają ale po takiej zimie muszą być opóźnienia.
          Szkoda ze ich nie nadganiają przy takiej pogodzie...
          • Gość: rativ Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 15:16
            Dobrze, że ten blok ma tylko dwa piętra:) pozdrawiam wszystkich sąsiadów
            • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 30.05.06, 17:15
              W ostatnią sobotę odwiedziłem budowę i:
              - spora grupa ludzi ostro pracowała
              - od strony ul. przewóz zaczeli w koncu budowac cegłą sciany

Moze w koncu odbiją (odbijemy się) od fundamentów :)

pozd
              • Gość: licznik Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 12.06.06, 19:09
                dzisiaj o 14.20 mury pną się do góry
                stoszki1.patrz.pl
                stoszki2.patrz.pl
                stoszki3.patrz.pl
                • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:03
                  Czy to aby nie jest fotomontaż? :)
                  • Gość: licznik Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 18.06.06, 17:05
                    następna dawka foto z placu budowy wykonana 18-06
                    stoszki4.patrz.pl
                    stoszki5.patrz.pl
                    stoszki6.patrz.pl
                    stoszki7.patrz.pl
                    stoszki8.patrz.pl
                    stoszki9.patrz.pl
                    stoszki10.patrz.pl
                    stoszki11.patrz.pl
                    stoszki12.patrz.pl
                    stoszki13.patrz.pl
                    stoszki14.patrz.pl
                    stoszki15.patrz.pl
    • Gość: rativ koszty zmian? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:04
      Czy ktoś może dowiadywał się na temat kosztów zmian w instalacji lub ścianach?
      • Gość: Bea Re: koszty zmian? IP: *.bdm.com.pl / 62.233.185.* 14.06.06, 14:26
        kosztów zmian w instalacjach nie znam, wiem tylko, ze wobec masowej rezygnacji
        z drzwi zewnętrzych do mieszkań - najprawdopodobniej zostaną zamontowane
        jednakowe drzwi antywłamanowe - oczywiście za dopłatą
      • Gość: rorek Re: koszty zmian? IP: 83.14.143.* / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 19:54
        Również otrzymałem dziś odpowiedź w sprawie zmian w projekcie, moim skromnym
        zdaniem kwota 500 zł NETTO!! to zdecydowana przesada, nie wynikająca z żadnej
        kalkulacji, o czym świadczy jej „okrągłość” nie rozumiem, dlaczego zmiany
        kosmetyczne typu przesuniecie gniazda jak i zmiany poważniejsze wymagają takiej
        samej opłaty. Należy również pamiętać, że to jest koszt samego nadzoru, do tego
        dojdzie koszt wykonania tych zmian, np. w przypadku przesunięcia gniazda
        elektrycznego o 0,5m, koszt dodatkowego 0,5m kabla i robocizny, jak sądzę KTBS
        nam tego nie popuści ;) I jeszcze jedna uwaga znów (tak jak w przypadku drzwi)
        termin na przemyślenie i załatwienie tego zważywszy dodatkowo na okres wakacyjny
        oraz tempo prac na budowie śmiesznie krótki.
        Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
    • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 18.06.06, 21:03
      Właśnie
      Dostał ktoś z Was jakiś odzew odnośnie przeróbek w mieszkaniu? My zmieniliśmy
      prawie wszystko i nie wiemy czy przejdzie..
      KTBS nie daje na razie żadnej odpowiedzi..
      • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 18.06.06, 22:45
        My też na razie nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi. Obawiam się że to może
        potrwać, podobno wszystko musi przejść przez projektanta.
    • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 24.06.06, 14:50
      Co myślicie o proponowanych przez KTBS drzwiach Gerda C? Wydaje nam się że są
      ok, cena też do przyjęcia. U przedstawiciela Gerdy kosztują 1850-1950 zł. A
      podobno szykują się jeszcze jakieś podwyżki.
      • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 24.06.06, 15:07
        Moim zdaniem ta propozycja jest dobra i wchodzimy w to.
    • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 13.07.06, 21:45
      Witam
      Czy otrzymał ktoś z Was informacje od KTBS na temat zmian w projektach mieszkań?
      Ile może kosztować ingerencja architekta - projektanta bloku?

Moim zdaniem wszystko to zbytnio sie przedłuża..
      • Gość: Bea Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.bdm.com.pl / 62.233.185.* 14.07.06, 10:12
        z tego co ostatnio widziałam to w ślimaczym tempie powstaje dopiero pierwsze
        piętro, więc pewnie dlatego nie śpieszą się również z odpowiedziami na temat
        zmian projektowych - niestety
        a z ciekawostek - dowiedziałam się w KTBS-ie, że następne dwa bloki obok
        naszego, będą budowane w systemie mieszkań własnościowych hipotecznych, nie
        będą to tbsy, co uważam za bardzo korzystne
      • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 16.07.06, 17:24
        Wciąż nic nam nie wiadomo na temat zmian. Zastanawia mnie po to był ustalony
        tak wczesny termin wprowadzania poprawek do projektów, skoro minęły ponad 2
        miesiące i nic.. A swoją drogą, czy ma ktoś z Was harmonogram robót? Byliśmy
        dzisiaj na budowie, tempo prac jest oszałamiające..... Zasanawiam się ile mają
        już opóźnienia. Najbardziej denerwuje mnie to, że zdarzają się dni kiedy nie ma
        tam nikogo poza stróżem.
      • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 25.07.06, 18:27
        Dostaliśmy dzisiaj pismo z KTBS że "wprowadzenie zmian w projekcie jest
        możliwe". Ręce mi jednak opadły, kiedy okazało się że musimy zapłacić w sumie
        1500 zł nadzoru autorskiego za niewielkie zmiany! Rozumiem że jest konieczna
        zmiana projektu elektrycznego (chcemy zrezygnować z gazu) i tego nie negujemy,
        ale żeby płacić 500 zł za zmianę w projekcie polegającą na przesunięciu 30 cm w
        pionie przyłączy wody?! To już jest złodziejstwo. Jako że 500 zł za projekt
        elektryczny z pzyłączem 3-fazowym musimy zapłacić, to przecież za zaoszczędzone
        1000 zł byle fachowiec rozprowadzi z nawiązką wszystkie instalacje od nowa po
        całym mieszkaniu, oczywiście już po odbiorze. Mamy o tyle komfortową sytuację,
        że zmiany dotyczyły drobnych spraw i możemy z nich zrezygnować, co też
        czynimy :) Co o tym wszystkim myślicie? Nasi znajomi kupili mieszkania u innych
        deweloperów i nadzór autorski dotyczył jakiś większych spraw, nie przesunięcia
        gniazdka w pokoju...
        • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 30.07.06, 21:55
          w moim przypadku ta kwota jest ok, bo zmieniamy doslownie wszystko. Więc
          całościowo płacimy za to 1500zł. Natomiast gdyby mi przyszlo zaplacic za
          przesuniecie gniazdka 500zl to bym sie wkurzyl.

Mam natomiast inne pytanie:
          Chcemy połączyć kuchnie z pokojem i architekt twierdzi, że konieczny jest
          dodatkowy komin (!!). Dziwne, bo w oryginalnym projekcie 1 komin wystarczy.
          Ma ktos jakąs wiedze konkretną na ten temat?
          Czy moze wystarczy zamiast komina wyciąg - pochłaniacza z filtrem?
          • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 22:31
            Wentylacja musi wymienić całe powietrze w pomieszczeniu przez jakiś tam
            określony czas. Tak na logikę: zwiększa się objętość pomieszczenia, powinna się
            zwiększyć wydajność wentylacji. Praktycznie wentylacja będzie odpowiadała tylko
            za odprowadzenie zapachów z kuchni (bo w oknach będą nawiewniki), więc
            mechaniczny wyciąg powinien wystarczyć. Ale przez odbiór i "super" biuro
            projektowe to raczej nie przejdzie...
    • Gość: AR Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 19:39
      I znów to samo, 2 dni na stawienie się w KTBS i podpisanie papierów. Do tego
      „Firma” INWESTPROJEKT nie popisała się i z tego, co zdążyłem się dowiedzieć
      dokumentacja roi się od błędów tzn. nie uwzględniono zmian wniesionych przez
      szanownych sąsiadów, jaki i co gorsze pewne zmiany zrobiono po swojemu,
      widocznie za 500zł+VAT nie opłaca im się przyłożyć do pracy.
      • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 03.09.06, 20:20
        u nas było ok. a zmian było dużo...
      • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.crowley.pl 11.09.06, 23:11
        Mieszkanie które zajmujemy obecnie zostało wybudowane kilka miesięcy temu przez
        dewelopera mającego jedną z gorszych opinii na rynku. Były małe opóźnienia, do
        dzisiejszego dnia nie mogę doczekać się poprawy paru
        drobiazgów /nieznaczących/, itp.. Jednak to co prezentuje KTBS wykracza poza
        wszelkie normy. Mając na uwadze panujący tam chaos przeraża mnie perspektywa
        pełnienia przez nich funkcji zarządcy naszego bloku. Nam już opadły ręce.
        • Gość: rorek Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 18:34
          Byłem dziś w okolicy budowy i przeżyłem lekki szok, była około godziny 17, a na
          budowie było jeszcze 5 robotników, co prawda nic nie robili tylko stali na dachu
          i palili, ale zawsze coś :)
    • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 16.10.06, 19:54
      Dla tych co nie odwiedzają budowy:
      Jest cała konstrukcja dachu, ocieplony i cześćiowo otynkowany.
      Wg stróża w srodku ostro kładą wszystkie instalacje oraz scianki działowe.
      ..Może zdążą?
      • Gość: rorek Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 20:35
        Oj, chyba aż tak dobrze to nie jest. Byłem dziś na budowie i z moich obserwacji
        wynika coś innego, wydaje mi się, że nie ma konstrukcji dachu, jest strop nad
        ostatnią kondygnacją ale krokwie są ułożone może na 1/3 dachu , a na sporej
        powierzchni ścian brakuje ocieplenia. Są za to okna a część balkonów została
        wyposażona w balustrady. Co do tego, co się dzieje wewnątrz to nic mi nie wiadomo.
        • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 19.10.06, 16:14
          Obiektywnie:
          - krokwie są ułożone na całym dachu, teraz ocieplają strop i rozkładają folię
          - półowa bloku jest ocieplona (północ i wschód), teraz gruntują
          - na balkonach od strony wschodniej są przygotowane do zamontowania barierki.
          kilka jest już przykręconych (brawo dla wykonawcy: najpierw ocielili, a teraz
          wycinają w ociepleniu dziury pod montaż)
          - cała ul.Stoszki jest rozkopana - zakładają media
          Nie wiem jak idzie praca we wnętrzu, ale słychać przyjemne stukania młotkiem ;)
          Pozdrawiam.
          • Gość: rorek Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 16:48
            Ostatnio często bywam na Stoszki i zauważyłem coś, co mnie zaniepokoiło. Wydaje
            mi się, że drewno, z którego wykonana jest konstrukcja dachu nie zostało w żaden
            sposób zaimpregnowane. Drewno wygląda po prostu na surowe, bez śladów środka
            konserwującego czy ogniochronnego. Przyglądając się innym budowom, podobnych
            obiektów, widać, że konstrukcja dachu jest na ogół zielona lub jasno brązowa, a
            tu kolor surowego drewna. Mało prawdopodobne wydaje mi się, aby zabezpieczenie
            takie zostało wykonane w kolejnym etapie robót, gdyż dach jest obecnie pokrywany
            deskami i folią i po prostu nie będzie dostępu do większości powierzchni
            elementów konstrukcyjnych. Moje pytanie brzmi, czy ktoś wie coś na ten temat
            albo ma podobne obserwacje, a może się mylę - jeśli tak to proszę mnie uspokoić.
            Pozdrawiam.
            • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.crowley.pl 29.10.06, 10:28
              Nie mam pojęcia co z tym drewnem... Może ktoś jednak ma jakieś doświadczenie z
              tego typu konstrukcjami?
              • Gość: rorek Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 18:35
                Co sądzicie o kolorystyce elewacji? Można powiedzieć, że zestaw kolorów, jaki
                nam zafundowano jest odważny, ale można również powiedzieć, że kolory te po
                prostu się gryzą. Połączenie kolorów żółtego, pomarańczowego i bladoniebieskiego
                niewątpliwie nie pozostawi nikogo obojętnym. A przy okazji kończy się listopad a
                dach nadal nieskończony, w zasadzie o tej porze roku śnieg to nic nadzwyczajnego
                i lada dzień zima może sobie o nas przypomnieć, ciekaw jestem jak wówczas będą
                prowadzone roboty przy dachu...
    • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 28.10.06, 19:36
      Ja będe mieszkał na parterze, więc rodzaj dachu mnie nie rusza ;)
      • Gość: Bea Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 62.233.185.* 27.11.06, 12:48
        obojętnie na której kondygnacji będziesz mieszkał, jak skończy się trzyletni
        okres gwarancji na blok, a dach zacznie się sypać to koszty naprawy pokryją
        wszyscy mieszkańcy z funduszu remontowego
        • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 27.11.06, 20:11
          tak, wiem, to był żart.

• Gość: rativ strona internetowa???? IP: *.server.ntli.net 06.12.06, 18:50
      Czy ktos wie co stalo sie ze strona internetowa ktbs-u? Jakos nie moge jej
      znalezc:( I jeszcze prosba: ma ktos moze zdjecia z toczacych sie prac
      budowlanych. bardzo jestem ciekawa jak ten blok wyglada;)
    • wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 06.12.06, 21:06
      kilka zdjęć: wicias.w.interia.pl/stoszki
      adres strony ten co zawsze: www.ktbs.aine.pl

Dowiadywalem się ostatnio w KTBS o ew. opóźnienia, babka twierdziła że się
      zmieszczą w terminie realizacji, choc bardziej prawdopodobny jest koniec
      kwartału.

pozdrawiam przyszłych sąsiadów
      wicias

• Gość: Licznik Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 07.12.06, 20:02
        Rozmawiałem z pracownikami na budowie stwierdzili że klucze będą dawać 15 Marca
        2007
      • Gość: rav Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.77.classcom.pl 28.12.06, 21:44
        Dzieki za zdjecia.
        Zaniepokoil mnie jednak widok cos jakby 4 balkonu - tego najwyzej.
        Czy to znaczy ze akurat nie mieli daszkow wiec wsadzili 4 balkon na samej gorze?
        Bo na zdjeciu to tak wyglada.
        Widoczne to jest na pierwszym i trzecim zdjeciu.
      • Gość: rativ Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.leed.cable.ntl.com 31.12.06, 12:08
        Dziekuje za zdjecia - nawet ladny blok im wyszedl. ten czwarty balkon to niezly
        bajer;)
        pozdrowienia
        • Gość: fini Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.zax.pl 09.01.07, 17:34
          Witam,
          Bylem dzis na budowie.. i robota idzie pelna para. Nadal oficjalnej informacji
          nie ma co do dnia oddania, ale jest na 99% pewne ze bedzie to II polowa marca.
          Od I do III klatki mieszkania sa juz wytynkowane jednakze jeszcze bez wylewek.
          IV klatka w trakcie prac. Instalacje wszystkie sa juz zrobione. Droga wewnetrzna
          od Szczygla jest zrobiona - jeszcze tylko przed blokiem nie dokonczona. Zalaczam
          fotke jaka mi sie udalo strzelic: blok.nr.13.front.patrz.pl/
          Wszystkie te info oczywiscie nie od kierownika budowy - bo mi rowniez zakazal
          wchodznia na teren budowy, ale dzieki zyczliwosci dwoch budowniczych, ktorzy po
          cichu wprowadzili mnie do mojego mieszkania (parter II klatka :)...
          Pozdrawiam
          P.
    • digitalis7 Widok na nasze mieszkanko z Kopca Krakusa. 26.12.06, 19:31
      plaszow.stoszki.patrz.pl
      Pozdrawiamy :)
      • Gość: Fini Newsy ze Stoszki.. :) IP: *.zax.pl 09.01.07, 17:39
        Witam,
        Bylem dzis na budowie.. i robota idzie pelna para. Nadal oficjalnej informacji
        nie ma co do dnia oddania, ale jest na 99% pewne ze bedzie to II polowa marca.
        Od I do III klatki mieszkania sa juz wytynkowane jednakze jeszcze bez wylewek.
        IV klatka w trakcie prac. Instalacje wszystkie sa juz zrobione. Droga wewnetrzna
        od Szczygla jest zrobiona - jeszcze tylko przed blokiem nie dokonczona. Zalaczam
        fotke jaka mi sie udalo strzelic:
        blok.nr.13.front.patrz.pl/
        Wszystkie te info oczywiscie nie od kierownika budowy - bo mi rowniez zakazal
        wchodznia na teren budowy, ale dzieki zyczliwosci dwoch budowniczych, ktorzy po
        cichu wprowadzili mnie do mojego mieszkania (parter II klatka :)...
        Pozdrawiam
        • Gość: rav Re: Newsy ze Stoszki.. :) IP: 195.94.195.* 11.01.07, 00:36
          Naprawde niech mi ktos wytlumaczy co to jest to nad najwyzszym balkonem??
          • Gość: a Re: Newsy ze Stoszki.. :) IP: 57.66.197.* 11.01.07, 08:20
            rav...to taka ozdoba architektoniczna;-)- nie rozumiesz?
            • Gość: rorek Re: Newsy ze Stoszki.. :) IP: 195.205.24.* 11.01.07, 10:23
              Nic takiego, po prostu architekt puścił wodze fantazji i zaprojektował coś
              szalonego, a poważnie to jak znam życie, to coś, jako element zupełnie
              niepotrzebny, będzie w przyszłości przysparzać problemów typu zacieki, sople w
              zimie czy coś w tym stylu...
          • Gość: abc Re: Newsy ze Stoszki.. :) IP: *.crowley.pl 11.01.07, 18:21
            To są balkony dla wiewiórek!
    • Gość: a Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.77.classcom.pl 19.01.07, 19:29
      Czy ktoś był na budowie po huraganie i sprawdzał czy nasz blok stoi cały?
      • Gość: rav Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 195.94.195.* 19.01.07, 19:33
        poodpadaly balkony od 3-go pietra;)
        • Gość: a Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.77.classcom.pl 20.01.07, 01:36
          te dla wiewiórek???
    • Gość: adat Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 23.01.07, 21:10
      Witam,
      Czy ma ktos jakies informacje o mozliwosciach dostepu do internetu w naszym
      bloku? Nie chodzi mi o GPRS/UMTS/EDGE
      • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.crowley.pl 23.01.07, 23:03
        Z tego co się orientuję, to większą część bloków zarządzanych przez KTBS
        obsługuje www.aine.pl/ Bardzo możliwe że będzą też u nas, ale nie znam
        żadnych szczegółów.
        • Gość: wicias Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.zax.pl 24.01.07, 17:32
          z tego co sie kiedys dowiadywalem,wszystko pod siec internetową jest
          przygotowane, ale oni nam zadnego providera nie narzucą, sami sobie będziemy
          musieli cos zorganizowac
          • Gość: rorek Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 195.205.24.* 08.02.07, 16:03
            Jakie są Wasze odczucia, zdążą w terminie, czy nie? Pracownicy na budowie
            twierdzą, że tak, a TBS, że nie...Administracja radzi by "fachowców" umawiać na
            maj-czerwiec, wynika z tego, że jest około 2 miesięcy opóźnienia. Mam wrażenie,
            że tempo prac znów spadło i nie wiem czy przyczyną jest to, że wykonawca wie,
            że zdąży, czy znów jest jakaś ważniejsza budowa...
            A teraz coś z zupełnie innej beczki, jak Wam się podoba, nasza nowa droga,
            kończąca się... drzewm;)
            • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.crowley.pl 08.02.07, 23:29
              Poważnie TBS mówi że nie zdążą?? Jeszcze niespełna miesiąc temu mówili że
              raczej będzie w terminie, a o ewentualnych poślizgach będą informować pisemnie.
              Obawiam się że może wykonawca zdąży, ale się przeciągnie termin uzyskania
              zezwolenia na użytkowanie...
              • Gość: a Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.77.classcom.pl 09.02.07, 19:35
                nawet nie żartujcie, że nie zdążą ja już żyję na pudełkach!
                ma ktoś zdjęcia tej drogi z drzewem?
                • Gość: wicias2 zezwolenie na zamieszkanie (uzytkowanie) IP: *.zax.pl 09.02.07, 20:12
                  KTBS twierdzi, ze odbiera od developera mieszkania w marcu, natomiast samo
                  załatwianie zezwolenia na zamieszkanie (czy jak sie to nazywa) moze faktycznie
                  potrwac dosyc dlugo. (i stad ew. opoznienie)
                  Z tym, że developerzy moich znajomych (kilka sztuk) bez problemu pozwalają juz
                  wykanczac mieszkania i jednoczesnie oczekiwac na to pozwolenie.
                  Więc to, czy dostaniemy mieszkania do wykonczenia np w kwietniu czy czerwcu
                  bedzie zalezec od decyzji ktbsu.
                  Mam nadzieje, ze nie beda nam robic trudnosci w związku z tym zezwoleniem.
                  • Gość: mk Re: zezwolenie na zamieszkanie (uzytkowanie) IP: *.crowley.pl 12.02.07, 17:33
                    Zasiedlenie budynku wielorodzinnego, który nie uzyskał jeszcze pozwolenia na
                    użytkowanie, grozi obecnie użytkownikowi najwyżej mandatem do 500 zł (ale może
                    on być wymierzony wielokrotnie).
                  • Gość: Michał Re: zezwolenie na zamieszkanie (uzytkowanie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 15:35
                    Macie jakieś nowe informacje na temat terminu odbioru mieszkań ? Ostatnio
                    rozmawiałem z kierownikiem budowy i stwierdził, że prace powinny zostać
                    zakończone w marcu. Natomiast kobieta z KTBS mówiła, że wykonawca miał poślizg
                    i ekipy do wykończenia najlepiej umawiać na maj lub czerwiec...
    • Gość: mk słaba jakość (?) IP: *.crowley.pl 18.02.07, 13:59
      Witam. Po dzisiajeszej wizycie na budowie można zastanowiać się nad jakością
      materiałów i fachowością budowniczych. Od strony ogródków działkowych pod
      dachem wisi kawałek tego brązowego tworzywa i wystaje ocieplenie. Tworzywo jest
      pęknięte, zaraz pewnie odpadnie cały płat. Ciekawe kiedy to naprawią..
      Zobaczymy jakie niespodzianki będą nas czekały w mieszkaniach.
      • digitalis7 Re: słaba jakość (?) 18.02.07, 17:44
        Wydaje mi się że kiepsko zostało rozwiązane odprowadzenie wody z małych daszków
        (a w zasadzie jego brak). Już są zacieki od spływającej wody. Oby nie okazało
        się że od zawilgocenia zacznie odpadać tynk...
        • Gość: mk Re: słaba jakość - dach IP: *.crowley.pl 25.02.07, 17:08
          patrz.pl?143277
    • Gość: płaszowianka Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 62.233.185.* 20.02.07, 14:41
      witam
      czy orientuje się ktoś, czy istnieje możliwość obejrzenia mieszkania od środka
      i z kim ewentualnie należy się kontaktowac w tej sprawie?
      • Gość: rorek Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 195.205.24.* 20.02.07, 15:24
        Kiedyś grzecznie prosiłem pana kierownika budowy, o wpuszczenie mnie w celu
        obejrzenia mieszkania, odparł, że absolutnie nie ma takiej możliwości. Z tego,
        co się orientuje, żaden z moich znajomych nie miał takiego problemu, wszystkim
        pozwala się na wejście do mieszkania, u nas oczywiście jest inaczej. Są dwie
        możliwości, dlaczego tak jest, albo boją się, że komuś może np. spaść cegła na
        głowę, lub wstydzą się tego, co tam w środku zrobili, mam nadzieję, że to
        pierwsze, choć po opisanych na forum zaciekach i odpadającym elementach dachu
        można nabrać obaw…
        • martaa36 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 21.02.07, 21:01
          Witam wszystkich sąsiadów;-)Miesiac temu udało mi się wejść na chwile do
          mieszkania -po wielkich prośbach i lamentach ;-)-za zgodą p.kierownika budowy
          (bo niestety był na budowie- podobno łatwiejwejśc gdy go nie ma).W środku byłam
          może minute a wiec wszystko wyglądało ok.Pozdrawiam
          • Gość: Fini Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.zax.pl 21.02.07, 22:01
            Ja rowniez mialem mozliwosc zobaczenia mieszkania w srodku jeszcze jakis miesiąc
            temu. Panowie ostro pracowali.. wiec to byl moment i ciezko bylo zauwazyc jakies
            "niedociagniecia"... Co do wejscia, najlepiej to zalatwiac z robotnikami a nie
            przez kierownika-koło którego to najlepiej przemknac nie zauważonym ;)
            Zycze powodzenia i pozdrawiam.
            • Gość: LK Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 28.02.07, 20:02
              Witam wszystkich
              Odwiedziłam budowę i zauważyłam coś ciekwego-na metalowych balustradach
              prowadzących do wejścia do budynku(do wszystkich klatek)znajdują się
              jakieś "urządzenia".Zastanawiam się co to jest,mąż twierdzi że domofon.Nie
              sądzę żeby domofon umieszczano na zewnątrz budynku ,lecz po "gustownych"
              balkonach dla wewiórek to wszystkiego można się spodziewać.
              Co do wejścia do mieszkania ,to można sobie pomarzyć.Jak kiedyś próbowałam to
              potraktował to jak jakieś przestępstwo.Ciekawe czy będzie taki kozak jak
              dostanę klucze i będę odbierała mieszkanie.
              • Gość: LK Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.chello.pl 28.02.07, 20:48
                Oczywiście chodzi mi o naszego przewspaniałego kierownika budowy.
                • Gość: Lokator1 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 18:28
                  Poinformowano mnie dzisiaj w KTBS, że za około dwa tygodnie zarzad ma podjąć
                  decyzje czy pozwolić nam wykańczać mieszkania przed uzyskaniem zgody na
                  użytkowanie i wtedy wpuszczą nas tam jak dobrze pójdzie pod koniec mieiaca.
                  Jeżeli nie to prawdopodobnym jest koniec kwietnia na uzyskanie kluczy.
                  Negocjują także z notariuszem z ul.Kieleckiej cenę związaną z taksą notarialną
                  przy zakładaniu księgi wieczystej itp. Byłem dzisiaj pod naszym blikiem i
                  wydaje się,że roboty zbliżają ku końcowi. Do swego mieszkania nie wszedłem bo
                  było zamknięte ( oczywiście przemykałem, aby nie spotkać się z naszym ulubionym
                  kierownikiem budowy:) )
                  • Gość: mk Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.crowley.pl 10.03.07, 10:52
                    Z budowy zniknęło ogrodzenie budynku, prowadzone są "prace pielęgnacyjne".
                    Równają teren, układają brakującą kostkę, itp. Jest takie zamieszanie że bez
                    większego problemu omijając wzrok kierownika można wejść do środka i oglądnąć
                    mieszkanie. Na klatce zakładają liczniki i malują ściany. Wewnątrz mieszkań
                    montują ościeżnice. Dla wyjaśnienia - zarówno drzwi wejściowe jak i wewnętrzne
                    będą białe, ościeżnice w okleinie. Gorzej (a może lepiej..?) wygląda sprawa
                    jeżeli chodzi o zmiany które wprowadziliśmy w projektach. U nas, mimo że w końcu
                    ze względu na wysoki koszt nadzorów autorskich zrezygnowaliśmy ze zmian, 80% z
                    nich została wprowadzona. Zaskakująca jest za to lokalizacja grzejnika w
                    łazience, niewynikająca dokładnie z niczego..
                    • Gość: wicias Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.zax.pl 11.03.07, 20:18
                      byłem tam dzisiaj, mozna sobie spokojnie pochodzic wokół bloku (klatki są
                      zamknięte).
                      JEdna rzecz mnie zastanawia: przed blokiem od strony garazy, na przedłużeniu
                      działki - tam gdzie jest domek z ogrodem, jest ładnie zagospodarowany teren
                      (latarnie, chyba posiana trawa) który wygląda na jakis plac zabaw albo inny
                      teren rekreacyjny.
                      Z tego co wiem, to w pierwotnych planach miał tam być własnie plac zabaw, ale
                      pozniej sie z tego wycofali.
                      Wiecie cos na ten temat?
                      (to jest kawalek terenu łączący nasz blok z tym co teraz ma byc budowany
                      • Gość: Fini Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: *.zax.pl 13.03.07, 13:13
                        Potwierdzil sie plan co do Placu Zabaw(przynajmniej tak twierdza robotnicy). Tak
                        jak napisal Wicias, miejsce zaraz za ogrodem "bialego domu", bedzie przeznaczone
                        na Plac Zabaw - calkiem sympatycznie to wyglada. Udalo mi sie dzis znow
                        przeslizgnac do mieszkanka. Generalnie wszystko wyglada calkiem, calkiem.. Caly
                        czas trwaja jeszcze prace "kosmetyczne". Klatki praktycznie gotowe-brak jeszcze
                        licznikow (ale to Nam przciez nie potrzebne :P )
                        Nadal jednak brak info. o terminie oddania..
    • Gość: mk termin oddania IP: *.crowley.pl 13.03.07, 12:55
      Po dzisiejszej rozmowie w KTBS zaczynam powoli żałować że nie wybrałem jakiegoś
      sprawdzonego dewelopera, który ma jakieś pojęcie na czym to wszystko polega...
      Termin oddania nie jest jeszcze znany, ale szansa że dostaniemy klucze przed
      uzyskaniem pozwolenia na zasiedlenie jest równa zeru! Najbardziej prawdopodobne
      jest, że mieszkania dostaniemy dopiero w momencie podpisania aktu
      notarialnego!!! Przybliżony termin - maj... Starali się wytłumaczyć, że przez
      okres od zamieszkania do momentu zawarcia aktu notarialnego i powstania
      wspólnoty to oni będą musieli ponosić koszty sprzątania, itp. Dlatego nam nie
      dadzą kluczy. ZGROZA!
      Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
      P.S. Nawet nie chcę myśleć jak by to wyglądało, gdyby w tym roku były mrozy i
      leżał jeszcze śnieg.
      • Gość: Wicias Re: termin oddania IP: *.zax.pl 13.03.07, 20:41
        A moze by ich tak grupowo pomolestowac?
        Jakis grupowy protest ? :)
        Przeciez to są jaja, co pisze mk z tym terminem majowym.

Mam znajomych (na klinach) - wykonczyli mieszkania, nawet juz mieszkają a
        ciągle bez zezwolenia (developer prosił, zeby nie wieszali firanek w oknach :)
        • Gość: Diabolical Re: termin oddania IP: *.netcontrol.pl 14.03.07, 08:11
          Ja jestem za!
          to jest jakis kiepski dowcip z tym terminem. Cale to kierownictwo KTBS-u zachowuje sie jakby to byla ich pierwsza inwestycja i za bardzo nie wiedza co z tym fantem dalej zrobic.
          Pare tygodni temu slyszlalem wersje, ze budynek bedzie gotowy za 2-3 tyg (czyli wypada jakos teraz), pozniej wykonawca oddaje budynek KTBS a ten z kolei jednoczesnie z oddaniem zglasza ten fakt nadzorowi budowlanemu. Ten ostatni ma dwa tyg (zgodnie z zapisem prawnym) na przekazanie budynku do uzytkowania - wypadaloby koncem marca.
          Jednak po wpisie mk wszystkie scenariusze sa mozliwe. Nie wiem czy to jest kwestia dezinformacji w samym KTBS, czy po prostu nie ustalili jednej oficjalnej wersji dla Nas, przyszlych wlascicieli tych mieszkan.

Pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow! :)
          • Gość: rorek Kilka fotek IP: 195.205.24.* 15.03.07, 13:54
            patrz.pl/?152183
            ul.stoszki131.patrz.pl/
            ul.stoszki.132.patrz.pl/
          • digitalis7 Re: termin oddania 19.03.07, 22:32
            Otrzymaliście pisma z KTBSu w sprawie odbiorów technicznych? Mieliśmy nadzieję
            że jednak będzie można wejść do mieszkań i już zacząć coś robić. Podejrzewam że
            gdy już w końcu dostaniemy klucze (za miesiąc?) to KTBS nie podstawi nam nawet
            kontenera na gruz, no bo kto za to zapłaci... W każdym razie umówiliśmy się na
            odbiór na 29.03.
            Pozdrawiamy.
            • Gość: wicias Re: termin oddania IP: 162.27.160.* 23.03.07, 13:50
              Mam pewną wątpliwość odnośnie odbioru mieszkań.
              Otóż, jesli odbierzemy teraz mieszkanie, a faktycznie nie będziemy mieć do
              niego jeszcze dostępu, to kto będzie za nie odpowiadał powiedzmy w przypadku
              wybicia szyby jakiejs kradziezy czy zniszczenia?

Co sądzicie?
              • Gość: mk Re: termin oddania IP: *.crowley.pl 23.03.07, 21:01
                Masz rację.
                • Gość: wicias2 Jakie usterki? IP: *.zax.pl 02.04.07, 22:37
                  Cześć
                  Moze się pochwalmy, jakie kto znalazł usterki w mieszkaniu. :)
                  U mnie w sumie spoczko, ale:
                  - kaloryfery odchylone od poziomu (mogłoby to utrudnic spuszczanie wody)
                  - krzywe 2 futryny wewnętrzne
                  - Krzywe framuga drzwi balkonowych (ale w sumie wszystko szczelne, więc
                  zaakceptowałem)
                  - Pekające w pajęczynkę tynki
                  Generalnie jestem zadowolony.

Korzystałem z usług specjalisty, który wynalazł te rzeczy, w sumie mi samemu
                  nie byłoby łatwo coś zarzucić 6 osobowej komisji która patrzyła gniewnym
                  wzrokiem :)

A co u was?

• Gość: mk Re: Jakie usterki? IP: *.crowley.pl 02.04.07, 23:01
                    My byliśmy sami, ale komisja nie miała nic do powiedzenia :) W zasadzie jest ok,
                    wszystkie okna i drzwi ładnie się zamykają, wymiary uciekły od "planowych" o max
                    3 cm. Sporą wadą są porysowane szyby w oknach! Rysy są mniejsze lub większe, ale
                    na wszystkich oknach. Czasami trzeba się nieźle przyjrzeć, zostało to wpisane do
                    protokołu. Odpuściliśmy sobie za to parę pęknięć na tynkach - trzeba się z tym
                    liczyć w nowym budynku, poza tym i tak będzie robiona gładź.
                    Nie mogliśmy oglądnąć balkonu bo dopiero układali płytki :)
                    Pozdrawiamy i do zobaczenia w Płaszowie!
                  • Gość: płaszowianka Re: Jakie usterki? IP: 62.233.185.* 03.04.07, 09:28
                    ja również jestem generalnie zadowolona- mieszkanie widziałam pierwszy raz przy
                    odbiorze, wczesniej niestety nie udało mi się wejść, ale wywarło na mnie bardzo
                    pozytywne wrażenie- nie znalazłam usterek, ściany proste, drzwi i okna
                    dobrze się zamykają
                    klatka ładnie wykończona, nawet skrzynki dobrano kolorystycznie do ścian :)
                    trochę speszyła mnie ta wieloosobowa komisja odbiorowa stojąca prawie nad głową
                    pozdrawiam przyszłych sąsiadów
                    i jeszcze jedno zapytanie:
                    dostał może ktoś juz może rozliczenie za drzwi antywłamaniowe?
                    • Gość: rorek Re: Jakie usterki? IP: *.pl 03.04.07, 20:14
                      W moim przypadku nie znalazłem, mimo usilnych starań żadnych usterek, choć być
                      może wynikało to z pośpiechu, oraz z liczebności komisji która to skutecznie
                      ograniczała pole widzenia ;) Wyczytałem na stronie KTBS pewną ciekawostkę, a
                      mianowicie, i tu cytat: "...pierwszy etap inwestycji ukończono - budynek został
                      przekazany mieszkańcom w kwietniu 2007r..." nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze
                      kluczy nie mam, więc nie wiem o czym piszą, choć może to stanowi nadzieję na to
                      że jeszcze w tym miesiącu otrzymamy klucze?
                      • Gość: Fini Re: Jakie usterki? IP: *.zax.pl 03.04.07, 21:59
                        Witam. Ja miałem dwie usterki: nie równa wylewka w przedpokoju, oraz wystający z
                        wylewki w łazience kawałek "rury". Reszta generalnie ok!
                        Takie pytanko-co myślicie o projekcie architektonicznym dwóch bloków (na stronie
                        KTBS-u), które maja stanąć koło naszego.. "znacznie" ciekawiej wyglądają... nie?
                        A co do kluczy - oby się na tej stronie nie pomylili i w kwietniu klucze wręczyli..
                        Pozdrawiam :)
                      • Gość: płaszowianka Re: Jakie usterki? IP: 62.233.185.* 04.04.07, 08:42
                        możecie podać dokładny adres strony, na której można oglądnąć projekt
                        architektoniczny następnych budynków na Stoszki?
                        • Gość: Sąsiadka Re: Jakie usterki? IP: *.netcontrol.pl 04.04.07, 10:18
                          Adres ktbs www.ktbs.aine.pl tu można zobaczyć nową ofertę:)
                          Co do usterek to u nas lista była długa. Przy oglądaniu był mój tata inżynier z miarką i się zaczęło...W łazience nie zrobili nic ze zmian jakie nanieśliśmy na projekcie, gniazdka krzywe, włączniki światła na różnych wysokościach, ściany do wyrównania, coś tam złamane przy wywietrznikach okien...i parę innych rzeczy. Trochę się nazbierało tych usterek.
                          • Gość: rav Re: Jakie usterki? IP: 195.94.195.* 10.04.07, 12:25
                            hej
                            a nie wiesz po ile sa te nowe mieszkania?
                            • Gość: Sąsiadka Re: Jakie usterki? IP: *.netcontrol.pl 10.04.07, 13:17
                              Podobno 5800 za metr/kw:)
                              • Gość: licznik Re: Jakie usterki? IP: *.chello.pl 10.04.07, 20:42
                                oczywiście + vat
                                • Gość: licznik Re: nowe foto IP: *.chello.pl 16.04.07, 17:22
                                  nowinki
                                  super.numer.patrz.pl
                                  super.numer.patrz.pl
                                  super.numer.patrz.pl
                                • Gość: licznik Re: nowe foto IP: *.chello.pl 16.04.07, 17:25
                                  nowinki
                                  super.numer.patrz.pl
                                  ogrod.botaniczny.ala.stoszki.patrz.pl
                                  miejsce.tajemnych.spotkan.patrz.pl
                                  • Gość: mk Re: nowe foto IP: *.crowley.pl 17.04.07, 09:03
                                    fajny piesek :)
                                  • Gość: płaszowianka Re: nowe foto IP: *.bdm.com.pl 17.04.07, 11:31
                                    uważam, że jest to szczęśliwa 13-tka biorąc pod uwagę po ile placiliśmy za
                                    m.kw. mieszkania :)

pozdrawiam
                • Gość: aaa Re: termin oddania IP: 57.66.197.* 20.04.07, 11:26
                  no kiedy oddadza nam te mieszkania???!!!
                  • Gość: Fini Re: termin oddania IP: 57.66.197.* 20.04.07, 16:33
                    z tego co sie dowiedzialem, to okolo polowy Maja !!! :(
                    dopiero wyslali papiery do Urzedu o pozwolenie na Uzytkowanie... a tam to 3-4
                    tygodnie...
                    • Gość: mk Re: termin oddania IP: *.crowley.pl 21.04.07, 20:24
                      Zaraz mnie trafi!!! Przy odbiorze mieszkań wmówili nam że papiery zostały już
                      dawno wysłane!!
                      • Gość: aaa Re: termin oddania IP: *.77.classcom.pl 21.04.07, 21:45
                        cholera mnie trafi! byłam dzis na mieszkaniu i pan dozorca powiedzial ze maja
                        oddac dopiero w maju, a przeciez na stronie napisali ze termin oddania kwiecień
                        2007
                        bloko sobie stoi z zaplombowanymi klatkami....
                        • Gość: Wicias2 Re: termin oddania IP: 162.27.160.* 23.04.07, 12:57
                          Witam
                          dzwonilem dzisiaj do ktbs: "dokumenty zostały przekazane do urzędu, jakichś
                          konkretów mozna oczekiwać dopiero po dlugim weekendzie majowym, będziemy
                          informowac.."
                          żenada.

Podobno była możliwosć wchodzenia do mieszkan teraz w razie potrzeby zrobienia
                          jakichs pomiarów. Jak tego będzie mozna dokonac, jesli klatki są zaplombowane?
                          pewnie kolejna ściema ktbsu.
                          • digitalis7 Najświeższe informacje 07.05.07, 11:44
                            9 maja na budowie ma pojawić się jakiś organ, który zdecyduje czy budynek
                            otrzyma pozwolenie na użytkowanie. Rzeczą oczywistą jest że zarząd KTBS jeszcze
                            nie zdecydował co z tym fantem zrobić. Sami jeszcze nie wiedzą czy ewentualna
                            pozytywna decyzja musi się uprawomocnić, co, kiedy, itd.. Trzeba od środy
                            dzwonić i ponaglać bo nie dostaniemy tych mieszkań do zimy..!
                            • Gość: wicias2 Re: Najświeższe informacje IP: 162.27.160.* 07.05.07, 15:05
                              Ja tam dzwonie regularnie :)
                              wg moich informacji: jesli ten osobnik powie, że jest ok wtedy decyzja staje
                              sie prawomocna w ciągu dwóch tygodni.
                              Pozniej juz bedzie latwo: zbierze sie zarząd (ale to juz okres urlopowy, wiec
                              potrwa to z miesiąc), ktory przyjmie informacje o tym, ze budynek mozna oddac i
                              będzie decydował, czy oddać.
                              Po przetrawieniu tej decyzji, ktos bedzie musiał ręcznie wypisac listy do
                              wszystkich z informacja, ze jest decyzja. Listy musza dotrzec do adresatów,
                              potem juz tylko spotkanie, odebranie kluczy i jestesmy w domu...

A do tego czasu ostatni dostepni specjalisci od wykonczen opuszczą nasz kraj na
                              wakacje.
                              (ze mna juz nikt nie chce rozmawiac, - z powodu ciągle przekladanych terminów
                              oddania mieszkania) :(

pozdrawiam szanownych przyszłych sąsiadów
                              • Gość: Ktos Re: Najświeższe informacje IP: 57.66.197.* 07.05.07, 15:18
                                Ja rowniez jak poprzednik staram sie byc na biezaco z wiadomosciami od KTBS-u!
                                Obawiam sie, ze faktycznie z tym oddaniem nie bedzie tak latwo. Ostatnio
                                zostalem poinformowany ze mieszkania zostana oddane na 100% w Maju..... - ale
                                kiedy.. nie wiadomo..
                                Jedyna rzecz, ktora mnie ciekawi to informacja na glownej stronie KTBS-u, ze:

"(pierwszy etap inwestycji ukończono - budynek został przekazany mieszkańcom w
                                kwietniu 2007r.) " - bez komentarza....

pozdrawiam
                            • Gość: Lokator22 Re: Najświeższe informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 19:57
                              09 maja? No to każdemu mówią coś innego. bo mnie dzisiaj kobieta w KTBS
                              powiedziała, że w piatek czyli 11 maja ma pojawić się komisja, która ma
                              odbierać budynek..bez komentarza...
                              • Gość: licznik Re: Najświeższe informacje IP: *.chello.pl 14.05.07, 12:41
                                macie jakieś nowe info ????????????????????????????
                                • Gość: płaszowianka Re: Najświeższe informacje IP: *.bdm.com.pl 14.05.07, 14:16
                                  podobno 9 maja nadzór odebrał budynek i teraz czekają na prawomocne pozwolenie
                                  na użytkowanie - do dwóch tygodni
                                  • Gość: rorek Re: Najświeższe informacje IP: 195.205.24.* 14.05.07, 14:48
                                    Strasznie denerwuje mnie odwracanie kota ogonem przez KTBS, od chwili, gdy
                                    jasne stało się, że budowa się ślimaczy a termin (pierwotny) jest zagrożony,
                                    ton wszystkich wypowiedzi przedstawicieli tej firmy jest taki, że za opóźnienie
                                    odpowiadają to zima, to wykonawca, to brak pracowników, teraz znów nadzór.
                                    Bardzo mnie takie spychanie odpowiedzialności na kogoś denerwuje, bo umowę
                                    podpisałem z KTBS i mówiąc po chamsku, co mnie to obchodzi, że ktoś inny coś
                                    zawalił, to jest problem KTBS to, KTBS nie wywiązał się z umowy!! Wiem, że to,
                                    co pisze jest oczywiste i niczego nowego wnosi do sprawy, ale muszę sobie
                                    ulżyć ;)
            • Gość: Fini Re: termin oddania IP: *.zax.pl 15.06.07, 18:46
              Witam,
              Mam dwa pytania. Czy wiecie moze jaki jest kod pocztowy w naszym rejonie oraz
              jaka bedzie stawka czynszu miesiecznego? Dzieki za wszelkie info. Pozdr
              wracam do ukladnia plytek :P ...
              • Gość: znawca kodów Re: termin oddania IP: *.chello.pl 15.06.07, 23:05
                kod to oczywiście 30-715
    • digitalis7 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki 15.05.07, 10:55
      Cześć :)

Dzwoniłam dziś do KTBS. Pani Prezes z którą zostałam połączona powiedziała, żę
      właśnie zajmuje się sporządzaniem listy osób, które mają dopłacić za zmiany i
      takie tam i że jutro ma nadzieję mieć w ręce papier długo oczekiwanej ZGODY i że
      w tym lub w przyszłym tygodniu będą klucze, oczywiście po uiszczeniu wszystkich
      dopłat... No więc znów tak naprawdę mało konkretnie....
      • Gość: Wicias2 Re: KTBS - hipoteczne przy Ks. Stoszki IP: 162.27.160.* 15.05.07, 13:41
        Ciekawe, co ich wstrzymywało do sporządzenia takiej listy nawet pół roku temu i
        już wtedy załatwienie wszystkich spraw finansowych.. A to jest kolejny tydzien
        opoznienia
        • Gość: Licznik Re: KTBS - dają klucze IP: *.chello.pl 17.05.07, 12:01
          witam
          dzwonili dziś do mnie z info,że klucze będą dawać w środę.
          pozdrawiam sąsiadów.
          • Gość: r Re: KTBS - dają klucze IP: 195.94.195.* 17.05.07, 13:33
            a o co chodzi z tymi udzialami w dzialkach placu zabaw i jeszcze jakiejs
            drugiej, tez macie podpisywac aneks?
            • Gość: Licznik Re: KTBS - dają klucze IP: *.chello.pl 17.05.07, 13:44
              Witam
              Tak ,też mamy podpisywać aneks a potem po klucze.Z tymi działkami chodzi o to ,
              że do tej pory mamy podpisaną umowę na trzy działki na których stoi blok a
              teraz dodają jeszcze dwie tam gdzie jest plac zabaw.Promocja chyba jakaś.
              Pozdrawiam
              • Gość: płaszowianka Re: KTBS - dają klucze IP: 62.233.185.* 17.05.07, 14:04
                udziały w dodatkowych działkiach to zapewnie rekompensata za opóźnienie :)
                pozdrawiam sąsiadów
                • Gość: Lokator Re: KTBS - dają klucze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:07
                  Ale chyba nie będziemy musieć nic dopłacać za te dodatkowe działki..? Wiecie
                  coś na ten temat ?
                  • Gość: aaa Re: KTBS - dają klucze IP: *.77.classcom.pl 17.05.07, 22:45
                    naiwni;-) wiadomo, ze chodzi o to żebyśmy to my lokatorzy płacili podatek za e
                    działeczki i ponosili inne koszty z nimi związane
                    taka mi to promocja
                    • Gość: mk Re: KTBS - dają klucze IP: *.crowley.pl 18.05.07, 08:30
                      To oczywiste że nikt za nas podatku za ziemię nie zapłaci, jeżeli to my będziemy
                      jej użytkownikami. Niech tylko nie próbują nas nakłonić abyśmy coś im za te
                      działki "dorzucili" ;)
                      • Gość: aaa Re: KTBS - dają klucze IP: 57.66.197.* 23.05.07, 17:09
                        panie i panowie, drodzy sąsiedzi
                        rozpoczynamy remoncik
    • Gość: m Mieszkania oddane - problemy pozostały... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:13
      Z przykrością muszę stwierdzić że Ktbs nadaje się w zasadzie do niewielu rzeczy,
      a na pewno nie do odministrowania naszym budynkiem. Jeszcze nie powstała
      wspólnota a już są problemy. Dzisiaj zostałem skierowany do Ktbsu z Zakł.
      Energetycznego po zgodę na podpięcie siły w naszym mieszkaniu, jako że wcześniej
      zrezygnowaliśmy z gazu - "niech pan idzie, napiszą panu coś odręcznie i będzie".
      Niestety, musiałem złożyć podanie na dziennik podawczy o wyrażenie zgody (!) i
      mam czekać aż zarząd się zbierze i taką zgodę wyda lub nie! Jak wróciłem z taką
      wiadomością do Z.E. to złapali się tam za głowę, takich rzeczy jeszcze nie
      widzieli..
      P.S. Nie wiem na ile zgodny z prawem jest zapis w naszych umowach o Ktbsie jako
      zarządcy naszego budynku, może warto się zastanowić czy nie warto poszukać
      innego zarządcy. Obecnie wynajmujemy mieszkanie, z zarządcą załatwia się w
      zasadzie wszystko od ręki i przez telefon. Nie po to płaciłem tyle za mieszkanie
      żeby teraz tracić nerwy - zupełnie jak w spóldzielni mieszkaniowej.
      • Gość: wicias2 Re: Mieszkania oddane - problemy pozostały... IP: *.zax.pl 26.05.07, 06:16
        Mi sprawa prądu poszła bez problemu. w czwartek poszedłem do ZE, w piątek prąd
        już był.
        Jesli chodzi o KTBS jako zarządce, on działa dokladnie tak jak te wszystkie
        fatalne spółdzielnie mieszkaniowe. Nie wiem czy bedzie mozna ich zmienic, ale
        im szybciej tym lepiej dla nas :)
        Jeden z gosci, ktorzy oprowadzali po mieszkaniach cos przebąkiwał o tym, ze byc
        moze ktbs sam sie nas zrzeknie.
        A własnie. Pamietacie, na początku były plany, ze nasz blok będzie połączony w
        jeden "system" z kolejnymi. Teraz mam wrazenie, ze chcą nas od tamtych blokow
        izolowac (oddali nam ziemie, wszyscy na kazdym kroku sugerują ogrodzenie się ).
        Generalnie nie mam nic na przeciwko, jedynym chyba minusem byłaby koniecznosc
        dojazdu przez ul szczygla a nie do przewoz od razu.
        • digitalis7 Re: Mieszkania oddane - problemy pozostały... 26.05.07, 22:11
          Dobrze by było gdyby się nas zrzekli :) A co do dojazdu - w przyszłości ma
          zostać zrobiony wjazd Stoszki/Saska. Tyle że pewnie będzie to za 10 lat i na
          dodatek nie będzie się dało wjechać w naszą ulicę jadąc Saską od strony centrum.
          Nie wiecie kiedy zamierzają usunąć usterki w części wspólnej? U nas np. bardzo
          ciężko zamknąć drzwi na wejściowe klatkę schodową, skrzydła wręcz zawadzają o
          siebie...
          • Gość: aaa Re: Mieszkania oddane - problemy pozostały... IP: *.77.classcom.pl 01.06.07, 22:30
            Jak najszybciej trzeba zrezygnować z KTBS i znaleźć porządnego zarządcę naszego
            bloku. Pani prezes nie ma zielonego pojęcia o tym co wybudowali, przyznała, że
            ani razu nie zainteresowała się budową i to jej wina, że nie dopilnowała jak
            nam ten blok postawili. A poza tym to nie zna się na nieruchomościach i gada
            całkowicie od rzeczy. KTBS jest całkowicie niepoważne - mamy z nimi same
            problemy!
            • Gość: mk Re: Mieszkania oddane - problemy pozostały... IP: *.crowley.pl 02.06.07, 17:41
              Nam właśnie odmówili wydania pozwolenia na podłączenie sobie "siły". Dostaniemy
              je dopiero wtedy, kiedy będziemy mieć akt własności. Tym sposobem jesteśmy bez
              prądu... Szlag mnie już trafia. Kompromitują się na każdym kroku, chyba nawet o
              tym nie wiedząc. To nie jest tylko moja opinia, ale również ludzi siedzących w
              nieruchomościach.
              • Gość: wicias2 Re: Mieszkania oddane - problemy pozostały... IP: 162.27.160.* 04.06.07, 14:21
                W umowie mamy napisane, że "nieodwolanie" przekazujemy im zarząd budynkiem na
                5 lat.
                ale sami wspominali, ze chetnie z nas zrezygnują, na pewno trzeba o to
                powalczyc.

A my tymczasem kleimy płytki, zwozimy wanny i inne elementy :)
      • Gość: Diabolical Re: Mieszkania oddane - problemy pozostały... IP: *.netcontrol.pl 07.06.07, 10:06
        To co ktbs wyprawia mozna w skrocie skwitowac trzema slowami że-na-da. O zarzadzaniu nieruchmosciami to moze maja ksiazki, bo na pewno nie wiedze. Tez slyszalem, ze maja sie zrzekac tytulu zarzadcy naszego budynku - i bardzo dobrze! znajdziemy lepszego!

BTW: nie macie moze kogos (firma, stolarz), komu mozna powierzyc wykonanie mebli kuchennych?

Pozdro
      • Gość: Lokator Piwnica IP: *.netcontrol.pl 14.06.07, 23:00
        Witam,

Nie wiem ilu przyszlych sasiadow odwiedza forum, ale zaryzykuje: ktos wprowadzil sie do mojej piwnicy (komorki lokatorskiej) nr 8 i zalozyl klodke. Uprzejmie prosze o jak najszybszy jej demontaz i zwolnienie lokalu.

Dzieki i pozdrawiam,
        • Gość: wania ze staszowa Re: Piwnica IP: *.chello.pl 15.06.07, 00:19
          podejrzałem jak na piwnicy nr.8 zakładał kłódkę lokator z mieszkania nr.8
          pozdrawiam
          • Gość: wicias2 Re: Piwnica IP: *.zax.pl 15.06.07, 19:34
            numer piwnicy nie musi zgadzac sie z numerem mieszkania ( u mnie jest inny),
            ale moze ktos zrobil ten błąd- spytaj miszkancow nr 8 (albo sprawdz, czy to na
            pewno twoja piwnica)
            zawsze mozesz wziąc inną, wolną :)
            • Gość: Lokator Re: Piwnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:32
              Hejka,

No wlasnie w umowie mamy nr piwnicy inny niz nr mieszkania - dobrze ze
              przynajmniej w tej samej klatce <lol>

Pozdrawiam
              • Gość: rav koniec prac IP: *.77.classcom.pl 17.06.07, 01:21
                Witam
                Mam pytanie kiedy planujecie sie wprowadzic?
                Zauwazylem ze ktos juz mieszka...ale chyba na razie to ciezko przebywac w takim
                halasie. Tak wiec kiedy planujecie ukonczenie prac i wprowadzenie sie?
                • Gość: ren Re: koniec prac IP: *.chello.pl 17.06.07, 16:41
                  witam
                  My planujemy wprowadzić się od 1 lipca ,podstawowe prace mam nadzieję że bedą
                  ukończone -łazienka,podłoga i gładźie.Meble kuchenne też na początek mamy,a
                  już mam dość płacenia komuś za wynajem mieszkania.Podejrzewam że prace
                  wykończeniowe będą jeszcze trwały długo - nawet bardzo długo bo u nas na klatce
                  co niektórzy jeszcze nawet nie zaczeli remontu.Myślę że nie ma na co
                  czekać ,lepiej w hałasie na swoim ,a kasę którą płacę za wynajem inwestować w
                  swoje mieszkanie.Pozdrawiam sąsiadów.
                  • digitalis7 Re: koniec prac 17.06.07, 17:13

My na razie tylko zwozimy materiały wszelakie...

Przez to przesuwanie terminu oddania nasi fachowcy od remontu podłapali inne
                    roboty no i efekt jest taki, że fliziarz może zacząć dopiero od lipca, a
                    malarze... cóż wrzesień albo musimy szukać nowych...

No więc szybko się nie przeniesiemy raczej, jedyna pociecha, że nie wynajmujemy
                    obecnie i płacić nikomu nie trzeba... Ale zawsze na swoim lepiej...

do zobaczenia :)
                • Gość: jerz Re: koniec prac IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.06.07, 02:24
                  nie ktoś, tylko ja z rodziną... musieliśmy szybko się przeprowadzać bo taka
                  dziwna sytuacja była. Hałas jest do zniesienia, bo z dalszych mieszkań nawet
                  bardzo nie przenosi.
              • Gość: rav kuchnia IP: *.77.classcom.pl 17.06.07, 01:26
                I jeszcze jedna sprawa - moze pomozecie mi w wyborze firmy do urzadzenia kuchni.
                Poki co decydujemy sie na Baum Centrum na Armii Krajowej ale nie jestesmy na
                100% przekonani jeszcze. Gdzie wy robicie? Macie moze jakas firme szczegolnie
                godna polecenia?
                • Gość: rativ Re: kuchnia poszukiwana IP: 212.140.128.* 18.06.07, 15:27
                  Ja tez poszukuje fachofcow od mebli kuchennych. Moze ktos moze kogos polecic?
                  Dziekuje z gory
                  • Gość: aaa klucze do skrzynki pocztowej IP: *.77.classcom.pl 20.06.07, 22:08
                    Czy otrzymaliście może klucze od skrzynek pocztowych? W protokole zdawczo-
                    odbiorczym jest napisane, że klucze nam przekazano tymczasem wydaje mi się, że
                    ich nie otrzymałam.
                    • Gość: mk Re: klucze do skrzynki pocztowej IP: *.crowley.pl 21.06.07, 18:32
                      Są 2 małe kluczyki - jeden od skrzynek z mediami na korytarzu, drugi od skrzynki
                      pocztowej.
                      • Gość: jerz Re: klucze do skrzynki pocztowej IP: 212.2.101.* 23.06.07, 00:06
                        Moje też nie pasowały, ale sprawdziłem kilka sąsiednich skrzynek i okazało się,
                        że mam klucze do skrzynki sąsiada. Skoczyłem do niego, wymieniliśmy się
                        kluczykami i wszystko gra.
                        • Gość: aaa Re: klucze do skrzynki pocztowej IP: *.77.classcom.pl 24.06.07, 23:45
                          kluczyki już mam, mąż położył jak zwykle tam gdzie nie trzeba i sam mi wmawaił,
                          że ich nie dostaliśmy;-)
                          my wprowadzamy się już 30 czerwca, wprawdzie podłóg jeszcze nie mamy, ściany są
                          jeszcze nie pomalowane, kuchni brak, ale zamierzamy zamieszkać na betonie, żeby
                          nie płacić za wynajem mieszkania. Mamy nadzięje, że przez ten tydzień,
                          wykończymy chociaż jeden pokój i łazienkę;-)
                  • Gość: jerz Re: kuchnia poszukiwana IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.06.07, 02:26
                    Nam właśnie kończą robić kuchnię panowie z jednej firmy, ale jeszcze nie
                    skończyli bo ciągle jakieś przeszkody wychodzą. Na chwilę obecną oceniam ich na
                    -4, więc polecał ich nie będę.
                  • Gość: asiam namiar na kuchnie IP: 195.150.163.* 26.06.07, 12:32
                    sprawdzona ekipa, u nas też będą robić tel. 0-12/ 642-95-20
                    • Gość: rav Re: namiar na kuchnie IP: 195.94.195.* 27.06.07, 09:05
                      kiedy u ciebie robia,
                      moglbym podejsc zobaczyc jak juz zrobia?

//mozesz mi odpisac na rav9@poczta.fm
                      dzieki
        • Gość: Lokator Internet / n-tv IP: *.netcontrol.pl 02.07.07, 20:26
          Hejka,

Macie moze namiar na dobrego dostawce Internetu w naszej okolicy? Nie chce brac nic od TPSA, Chello czy Aster.
          Chce u siebie zainstalowac VOIP'a wiec zalezy mi na dosc szybkim laczu(>=1 MB). W razie gdy bedzie wieksza ilosc osob, mniejsi dostawcy na pewno beda mieli nam do zaoferowania cos ciekawego.

Orientujecie sie moze jak wyglada sprawa ewentualnej instalacji anten satelitarnych? Gdzies mi sie obilo o uszy, ze decydujemy o tym my sami jako wspolnota mieszkancow. Ktos wie cos moze na ten temat? Zdaje sobie sprawe, ze zestaw anten na balkonach raczej nie doda blokowi uroku ale moze uda sie w jakis rozsadny sposob je zainstalowac w okolicach dachu (moze na tych przepieknych gratisowych balkonach <LOL>) :)

Pozdrawiam,
          • Gość: qqq Re: Internet / n-tv IP: *.crowley.pl 03.07.07, 16:51
            Któryś z sąsiednich bloków jest obsługiwany przez www.aine.pl/ , zresztą
            nasz ukochany deweloper również ma konto na ich serwerze. Co do tv to nie mam
            pojęcia, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłaby kablówka niż 51 anten
            satelitarnych... Pomyśl że pod tymi gratisowymi balkonami też mieszkają ludzie
            ;) A tak na marginesie, czy mamy sygnał w gniazdkach z anteny zbiorczej?
            • Gość: aaa Re: Internet / n-tv IP: 57.66.197.* 04.07.07, 13:18
              sygnał tv jest
              • Gość: mieszkaniec Re: Internet / n-tv IP: 57.66.197.* 12.07.07, 13:02
                Wczoraj podlaczalem TV do gnizadek ze zbiorczej anteny - no i niestety zero
                sygnalu. Dopiero ze zwyklej antenowki zlapalem kilka programow. Czy wie ktos o
                co z tym chodzi? No i jak sprawa z tym netem? Ma ktos juz jakies namiary na
                dobrego rpovidera aby podpisac umowe - bez netu to ciezko......:P
                • Gość: mk Re: Internet / n-tv IP: *.crowley.pl 13.07.07, 16:07
                  W naszym bloku ma okablowanie 3 operatorów, ale jakich to nie umiem na 100%
                  powiedzieć - chyba Chello, Aster i coś jeszcze. Tak więc będziemy mieli wybór.
                  Podobno będą przedstawiać ofertę jak wprowadzi się więcej ludzi. Jeżeli Ci się
                  śpieszy to możesz zadzwonić do nich i popytać. Daj znać jak coś załatwisz :)
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: wicias internet - airbytes IP: *.rrd.com 23.07.07, 14:17
                    Witam
                    Dzwoniłem dzisiaj do firmy aibytes (okleili się na wejsciach do klatek)
                    mogą u nas zakładać internet np 500kb/s - 46zł brutto. .
                    Zastanawiam sie co to za firma, ze strony internetowej oraz rozmowy z
                    konsultantem wygląda ok.
                    Macie jakies o niej informacje?
                    A moze lepiej założyc sobie np Astera czy chello i miec interenet razem z
                    kablówką. ?
                    co myslicie?

(mieszkamy na stoszki od soboty, jest spoczko tylko farby jeszcze troche
                    smierdzą :)
                    • Gość: Fini Re: internet - airbytes IP: 57.66.197.* 23.07.07, 15:31
                      No trzeba sie w koncu na jakiegos providera zdecydowac. Sprawdzalem ASTER i
                      Chello no i rewelacyjnych ofert jezeli chodzi o sam net to nie maja. Aster
                      proponuje do 4 MB za 74 zl, gdzie airbites za 60zl 3 MB.
                      Ceny za kablowke tez nie sa zbyt niskie.. Mysle ze jezeli nie znajdziemy czegos
                      lepszego od Airbites to mozna tego providera wziasc..
                      A mam pytanie - czy macie sygnal antenowy w gniazdkach TV? Bo u mnie cos nie
                      bardzo - odbieram z anteny wewnetrznej...
                      • Gość: Fini Re: internet - airbytes IP: 57.66.197.* 23.07.07, 17:18
                        znalazlem takiego providera GEMINI:
                        www.gemini.net.pl/index.php/Internet/Internet_w_domu_i_malej_firmie/Gmina_Krakow/
                        Maja naprawde ciekawa oferte..
                        a tu podaje strone z wszystkimi Krakowskimi providerami:
                        www.krakow.city-map.pl/city/db/640601010006/1/1457/internet_provider.html
                        Trzeba cos wybrac... Pzdr.
                        • Gość: rav Re: internet - airbytes IP: 195.94.195.* 25.07.07, 07:20
                          Hej,
                          jestem za, kontaktowales sie juz z nimi (GEMINI)?
                          • Gość: Seba Re: internet - airbytes IP: 57.66.197.* 26.07.07, 12:32
                            Hejka,

Wlasnie rozmawialem z Gemini - niestety nie dzialaja w naszej okolicy i na razie nie maja takich planow... szkoda...

Szukamy wiec dalej...

Pozdrawiam,
          • Gość: jerz Re: Internet / n-tv IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.08.07, 21:30
            Do VoIP'a wystarczy łącze 150 kb/s i to dla najlepszego kodeka.
    • Gość: qqq Wysokość opłat IP: *.crowley.pl 24.07.07, 23:35
      Co sądzicie o proponowanych opłatach eksploatacyjnych?
      Dla mnie są nie do przyjęcia! Miały być stawki rynkowe, a widzę że KTBS chce się
      na nas wzbogacić.
      Proponują 1zł/m2 wynagrodzenia zarządcy i dodatkowo wszystkie opłaty dotyczące
      utrzymania części wspólnej - dla porównania przykład z innego nowego osiedla:
      1,36zł/m2 wynagrodzenia, z tych opłat zarządca sam opłaca sprzątanie, zieleń,
      utrzymanie części wspólnej, itp. Nie rozumiem dlaczego mam płacić za "utrzymanie
      biura"?? To jakiś absurd. Może to są groszowe sprawy, ale to rocznie kilkaset zł
      różnicy!
      Dla rozeznania stawki profesjonalnego zarządcy z terenu Krakowa:
      1. Eksploatacja mieszkań - 1,36zł/m2 (zawiera wynagrodzenie zarządcy, drobne
      naprawy, konserwacje, utrzymanie zieleni, sprzątanie, oświetlenie części wspólnej)
      2. Wywóz śmieci - 3zł/osobę
      3. Pobierane miesięczne zaliczki - roczne rozliczenie wg indywidualnych liczników:
      - ogrzewanie - 2zł/m2
      - zimna woda - 3m3/osobę*5,10zł
      - ciepła woda - 2m3/osobę*15zł
      4. Fundusz remontowy - 0,20zł/m2
      Bardzo jestem ciekawy skąd wzięli swoją "rynkową" kwotę...
      Co o tym myślicie?
      Pozdrawiam.
      • digitalis7 Re: Wysokość opłat 27.07.07, 22:39
        Nasi znajomi płacą 70gr za m2.
        • Gość: Lokator Czystość.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:36
          Proszę lokatorów nie wylewajcie z balkonów brudnej wody z odpadkami...Gdyby
          każdy z nas tak robił to niebawem mielibyśmy pod oknami małą "barycz". Dbajmy o
          czystość...!!!
          • Gość: jerz Re: Czystość.. IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.08.07, 21:38
            Ja się podepnę pod wątek i proszę nie parkować w nawrotce. Wiem, że dla mniej
            wprawnych kierowców jest to kuszące miejsce, ale na prawdę ma ono całkiem inne
            przeznaczenie.
      • Gość: asiam Re: Wysokość opłat IP: 195.150.163.* 31.07.07, 09:33
        co na zebraniu, niestety nie mogłam być
        • Gość: rav Re: Wysokość opłat IP: 195.94.195.* 31.07.07, 16:34
          Oj zaluj...Ale sie dzialo ze ho ho
          w skrocie to oplata 1zl/m2 dla zarzadcy zostala pomniejszona o 20 gr ktore to
          zostanie przeznaczone na fundusz remomtowy
          poza tym byla brana pod uwage opcja zmiany zarzadcy ale na razie postanowilismy
          ze damy KTBSowi 'szanse'
          • nianja Re: Wysokość opłat 01.08.07, 09:19
            dzięki, ciekawe jak na tym wyjdziemy :)
          • Gość: mk Re: Wysokość opłat IP: *.crowley.pl 04.08.07, 09:04
            Ja już żałuję tej danej szansy. Czuję że na wyregulowane oświetlenia na klatce
            poczekamy kilka tygodni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka