Dodaj do ulubionych

co tam nowego z Nowym Miastem ?

IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 16.10.02, 01:06
Nie było mnie dość długo w Polsce, ani nie czytałem ani nie pisałem ... do
tego o NM nic nie słyszałem ... A może to "nic" faktycznie oznacza NIC ? A
może któryś z kandydatów na prezydenta Krakowa chociaż się o tym fenomenie
krakowskiego budowania zająknął, chociazby Lassota, który tak dobrze zaczął z
Goerlichem ponad cztery lata temu ? A może JMR, który już się krecił wokół
Tishmana jako poseł i oferował pomoc, a może byli wiceprezydenci, którzy
przeszkadzali jak mogli i preferowali załatwianie własnych interesów ? A może
były wojewoda Majchrowski, który współorganizował przetarg, a potem pozwolił
pekaesowi i poczcie, za których ręczy, olewać całą sprawę ? Czyżby sprawa z
NM była aż tak beznadziejna, że nawet w kampanii wyborczej nikt już nic na
ten temat Krakusom nie obiecuje ?
Lajkonik
Obserwuj wątek
    • gatsby_ck Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? 16.10.02, 01:08
      kredyt z EBORu na szybki tramwaj szlag trafił, to pewnie i Nowe Miasto sie
      opóźni - jesli w ogóle je wybudują:(
      • Gość: af Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: 212.69.73.* 16.10.02, 08:28
        Z Nowym Miastem jest dobrze, ale nie beznadziejnie:
        - kolej sprzedała grunt, ale nie może sobie poradzić z wygrzebaniem z ziemi
        kabli, które do niej należą; penie w końcu będzie to musiał zrobić Tishman,
        - poczta nie sprzedała miastu gruntu pod Nowe Miasto i nie wiadomo czy do końca
        kadencji zdąży to zrobić,
        - z PKS-em Tishman jest dogadany, ale umowa ostateczna poszła do akceptacji
        Ministra Skarbu (nad umową przedwstępną zastanawiali się w Ministerstwie 9
        miesięcy, ciekawe ile będa się zastanawiać tym razem - swoją drogą to niezłe
        jaja rozmyślać przez 9 miesięcy czy pozwolić Tishmanowi wybudować za własne
        pieniądze nowy dworzec dla PKS-u!),
        - teoretycznie wybudowany przez T6ishmana dworzec dla PKS-u mógłby być gotowy
        na jesieni przyszłego roku, ale... nie będzie do niego dojazdu, bo miasto choć
        zobowiązało się w umowie infrastrukturalnej wybudować ten kawałek Nowo-
        Galicyjskiej do marca 2003 nie rostrzygnęło jeszcze przetagu, więc termin jest
        nieaktualny,
        - zawalił się przetarg na szybki tramwaj (to dopiero drugi taki przypadek w
        działalności EBOR-u w Polscew ciągu ostatnich 10 lat - skandal na pół Europy!) -
        według umów podpisanych przez Gołasia tunel szybkiego tramwaju pod Nowym
        Miastem miał być także gotowy do marca 2003 - bez szybkiego tramwaju nie da się
        budować nowego miasta, bo WZZiZT mówią, że ma tam być i już; opóźnienie minimum
        1,5 roku,
        - Gołasiowy Zarząd dał dupy na całej linii - dopiero teraz poprosili Tishmana o
        zmiany terminów w umowie infrastrukturalnej; Tishman odpowiedział, że im się
        umowy podobają inie zamierzają ich zmieniać. Zamiast tego postraszyli Miasto,
        że jak nie będą dotrzymane terminy, to oni nie dadzą obieanej kasy na
        infrastrukturę. Rzecznik Gołasia odpowiedział, że nie ma co porównywać
        pieniedzy Tishmana (17 milionów) i Miasta (300 mln) bo to jak porównywac karła
        (Tishman) i giganta (Kraków). Problem jedynie w tym, że karzeł swoje 17
        milionów ma a gigant chciał dopiero swoje 300 pożyczyć z EBOr-u. A poza tym to
        jest koszt wszystkich inwestycji w mieście (rondo Mogilskie i cały szybki
        tramwaj), inwestycje w okolicy Nowego Miasta miały kosztować 55 milionów i z
        tego Tishman mia dać 1/5. Teraz nie da.
        - Zarząd Miasa postanowił ukarać Tishamana za "krnąbrność" i odmówił zgody na
        wykupienie swoich udziałów w spółce, która ma budować Nowe Miasto (a Gołaś sam
        wprowdził ten zapis trzy lata temu do umowy zmieniając zapisy przygotowane
        przez Lasotę i strasząc Tishmana sądem!); okazało się jednak, że wobec
        opóźnienia szybkiego tramwaju (i w konsekwencji budowy NM) Tishmanowi nie
        zależy już tak bardzo na wykupieniu miasta i woli je zostawić w spółce
        jako "zakładnika" - niech też odczują skutki swoich decyzji; 15 milionów, które
        miały wpłynąć do kasy Miasta (a podobno nie ma na utrzymanie przedszkoli!)
        odpłynęło w siną dal a dodatkowo Tishman wstrzymał waloryzację udziałów miasta
        (do tej pory ich wartośś stale rosła).

Sumując: jak się Tishman (i kolaborujący z nim ECE) nie zniechęcą, to budowa
        Nowego Miasta (I etapu) ruszy być może... wiosną 2005 roku i ma szansę się
        zakończyć jesienią 2007 - równo w dziesięć lat od przetargu.
        • Gość: stolica Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 10:21
          Nie chciałbym być uważany za wyjątkowo złośliwego, ale pragnę zauważyć, że
          jeszcze niedawno przedstawiciele Tishmana piali z zachwytu (w mediach) nad
          wspaniałą współpracą z "Miastem" i podkreślali, że jak dotychczas władze
          Krakowa dotrzymały wszystkich zobowiązań. No i brzdęk - wystarczyło
          proste "sprawdzam" i okazało się, że miejskie urzędasy są tak samo beznadziejne
          jak ministerialne. Szybkiego tramwaju nie ma i nie będzie. Swoją drogą Gołaś
          jednak dopiął swego: zapisze sie na trwale w historii Krakowa i to nie tylko
          jako budowniczy mostów bez dojazdu, ale także facet, który spieprzył
          najważniejszy dla Krakowa przetarg końca XX i początku XXI wieku...

PS. Przypomnijcie mi kogo Gołaś poparł w tych wyborach... Czy nie Rokitę
          przypadkiem? Biedny Rokita - z takim poparciem nie ma szans.
        • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.waw.pl 16.10.02, 22:10
          Gość portalu: af napisał(a):

> Z Nowym Miastem jest dobrze, ale nie beznadziejnie:
          > - kolej sprzedała grunt, ale nie może sobie poradzić z wygrzebaniem z ziemi
          > kabli, które do niej należą; penie w końcu będzie to musiał zrobić Tishman,

To nie jest prawda. Reszta mniej więcej się zgadza. Dodam tylko, że wersja
          projektu ECE wydaje się nieunikniona, więc czeka powtórka badziewnego projektu
          z Łodzi.
          • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.waw.pl 16.10.02, 22:13
            Aha, i jeszcze pod koniec roku ruszy wyburzanie niektórych budynków takich jak
            budynek WARSu, przychodni, bagażowni, stare magazyny.
            • Gość: Marysia Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 22:59
              Gość portalu: Anonim napisał(a):

> Aha, i jeszcze pod koniec roku ruszy wyburzanie niektórych budynków takich
              jak
              > budynek WARSu, przychodni, bagażowni, stare magazyny.

Anonimie, czy to oznacza ze Tishman czeka tylko na zmiane wladzy?
              • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.waw.pl 17.10.02, 21:40
                > Anonimie, czy to oznacza ze Tishman czeka tylko na zmiane wladzy?

Nie, oni mają już pozwolenia na wyburzenie wazne do końca roku, więc muszą
                rozpocząć wyburzenia jeszcze w tym roku. Jednak nic to nie zmienia w sytuacji
                Nowego miasta. Być może wkrótce ruszy budowa płyty parkingowej nad peronami.
          • gatsby_ck Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? 17.10.02, 00:33
            i tak gorzej, niż jest, być nie może...w sumie, info umiarkowanie
            optymistyczne - chyba...
          • Gość: af Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: 212.69.73.* 17.10.02, 06:09
            > Gość portalu: af napisał(a):
            >
            > > Z Nowym Miastem jest dobrze, ale nie beznadziejnie:
            > > - kolej sprzedała grunt, ale nie może sobie poradzić z wygrzebaniem z ziem
            > i
            > > kabli, które do niej należą; penie w końcu będzie to musiał zrobić Tishman
            > ,

> To nie jest prawda. Reszta mniej więcej się zgadza. Dodam tylko, że wersja
            > projektu ECE wydaje się nieunikniona, więc czeka powtórka badziewnego
            projektu
            > z Łodzi.

Drogi Anonimie, rozbawiłeś mnie do łez. Może więc opowiesz mi tę interesującą
            historyjkę jak to przez kilka tygodni kolej szukała nie zajętego przez
            komornika konta, żeby Tishman mógł przelać pieniążki za grunt. Może też
            wyjaśnisz dlaczego PKP nie dostało całej sumy, ale Tishman zostawił sobie w
            depozycie ponad dwa miliony na pokrycie kosztów robót, które kolej miała
            wykonać... do września roku 2001, ale nie wykonała.
            • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.pkp.com.pl / 10.2.34.* 17.10.02, 09:37
              > Drogi Anonimie, rozbawiłeś mnie do łez. Może więc opowiesz mi tę interesującą
              > historyjkę jak to przez kilka tygodni kolej szukała nie zajętego przez
              > komornika konta, żeby Tishman mógł przelać pieniążki za grunt.

jak zwykle wiesz że dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele. Sytuacja była
              zgoła inna. Nie sadzisz, że w dzisiejszych czasach jest bardzo łatwo założyć
              nowy rachunek? To nie jest miejsce do dyskusji na ten temat, szczególnie pisząc
              z IP Parodii Kolei Polskich.

Może też
              > wyjaśnisz dlaczego PKP nie dostało całej sumy, ale Tishman zostawił sobie w
              > depozycie ponad dwa miliony na pokrycie kosztów robót, które kolej miała
              > wykonać... do września roku 2001, ale nie wykonała.

Wcale nie ponad i nie do września 2001 (skąd ta data?). Podpytaj swoich
              informatorów o aktualny stan prac. Ja nie będę tutaj tego omawiać.
              • Gość: stolica Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 10:57
                Nie denerwuj się Anonimie drogi i nie przejmuj się zbytnio. Jak się pracuje w
                PKP to trzeba wysłuchiwać wiele narzekań, nawet jak się samemu nic nie
                zawiniło. Jeżeli Cię to pocieszy to możesz nawet otrzymać honorowy
                tytuł "najsensowniejszego nieruchomościowca na kolei". Jak znam kolegę "af" to
                nie chciał ci dopiec personalnie, ale on chyba wciąż ma nadzieję na Nowe Miasto
                (wbrew temu co pisze) i chyba nie szybko przejdzie mu wkurwica na PKP i Pola.
                • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.waw.pl 17.10.02, 21:50
                  Gość portalu: stolica napisał(a):

> Nie denerwuj się Anonimie drogi i nie przejmuj się zbytnio. Jak się pracuje w
                  > PKP to trzeba wysłuchiwać wiele narzekań, nawet jak się samemu nic nie
                  > zawiniło.

Wolę mówić, że tańczę przy rurze w klubie gejowskim niż przyznać się do PKP.

Jeżeli Cię to pocieszy to możesz nawet otrzymać honorowy
                  > tytuł "najsensowniejszego nieruchomościowca na kolei".

Wolałbym aby odstrzelono co poniektórych wpieprzających się i robiących lewe
                  interesy.

Jak znam kolegę "af" to
                  > nie chciał ci dopiec personalnie, ale on chyba wciąż ma nadzieję na Nowe
                  Miasto (wbrew temu co pisze) i chyba nie szybko przejdzie mu wkurwica na PKP i
                  Pola.

Tak naprawdę, to teraz najwięcej narozrabiał Gołaś. Aż mi się nie chce słuchać
                  co nawyrabiał, z kim, za ile i dlaczego. O NM można spokojnie zapomnieć na 2
                  lata.
                  • Gość: stolica Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 10:50

> Wolę mówić, że tańczę przy rurze w klubie gejowskim niż przyznać się do PKP.

Mogło być gorzej: pomyśl, że mógłbyś być w gabinecie politycznym Pola razem z
                    profesorem P.

> Wolałbym aby odstrzelono co poniektórych wpieprzających się i robiących lewe
                    > interesy.

A wydawało się, że już gorzej niż za AWS-owców być nie może...

> Tak naprawdę, to teraz najwięcej narozrabiał Gołaś. Aż mi się nie chce
                    > słuchać co nawyrabiał, z kim, za ile i dlaczego. O NM można spokojnie
                    > zapomnieć na 2 lata.

Amen. Prawdę mówi. Co najmniej na dwa lata.

PS. A w którym klubie tańczysz przy tej rurce.
              • Gość: af Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: 212.69.73.* 17.10.02, 18:33

> ...nie do września 2001 (skąd ta data?).

Z umowy przedwstępnej Anonimie, z umow przedwstępnej. A może powinienem
                zacytować termin z aktu notarialnego - lipiec 2002 (ponad dwa miesiące temu).

> Podpytaj swoich informatorów o aktualny stan prac. Ja nie będę tutaj tego
                omawiać.

Anonimie, masz jeszcze przynajmniej miesiąc grzebania w ziemi.
                • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.waw.pl 17.10.02, 21:45
                  > Z umowy przedwstępnej Anonimie, z umow przedwstępnej. A może powinienem
                  > zacytować termin z aktu notarialnego - lipiec 2002 (ponad dwa miesiące temu).

Ano w umowie przedstępnej różne były zapisy, ale tej daty sobie nie
                  przypominam, a nie chce mi się znowu grzebać w tej umowie. Ta druga data jest
                  jak najbardziej słuszna, ale jak cała sprawa była ustalana politycznie. Tishman
                  ani przez chwilę nie łudził się, że PKP jej dotrzyma.

> > Podpytaj swoich informatorów o aktualny stan prac. Ja nie będę tutaj tego
                  > omawiać.
                  >
                  > Anonimie, masz jeszcze przynajmniej miesiąc grzebania w ziemi.

A może nawet dłużej, tylko, że ja nawet nie będę tego oglądać. Na szczęście
                  niewiele już zostało. A teraz wykaż się znajomością tematu i powiedz
                  forumowiczom, co jeszcze jest do zrobienia, ile będzie kosztowało, ile czasu
                  zajmie :-) Ja nie mogę.
        • Gość: Almann Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 16:44
          Dzięki za super przecyzyne ibfo. Tego się w gazetach nie przeczyta. Niestety.
          Tak to jest jak rzadza różne zwiazki zawodowe, od "S" do komuchów. Brrrrrrrrrrrrr.
    • skks Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? 16.10.02, 10:25
      Ja nic nie mówię:), nic nie komentuję:), i ......
      • Gość: Gatsby Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 16.10.02, 16:21
        może nowy prezydent - w powyborczej euforii - sprawę troche popchnie....
    • gph Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? 16.10.02, 16:29
      nie uda się. raczej się nie uda...:(:(:(:(:-(:(:-((
      • Gość: jm Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.cafetera.pl / *.tera.com.pl 16.10.02, 16:47
        gph napisał:

> nie uda się. raczej się nie uda...:(:(:(:(:-(:(:-((
        >
        • Gość: af Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: 212.69.73.* 16.10.02, 17:52
          Tym razem (odwołanie przetargu na tramwaj) kłopoty biorą się głównie stąd, że
          wzięła nie tylko ryba... Prokurator chce się bardzo dowiedzieć kto przekazywał
          poufne informacje dotyczące przetargu pewnej krakowskiej firmie, której nazwa
          zaczyna się na "e". I czy robił to za darmo (he, he - altruista).

PS. A niektózy nasi politycy, to i za pieniądze chyba nie potrafiliby nic
          sensownego zrobić. Szkoda dawać.
          • Gość: JEB Re: co tam nowego ? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 17:49
            Gość portalu: af napisał(a):

>> PS. A niektózy nasi politycy, to i za pieniądze chyba nie potrafiliby nic
            > sensownego zrobić. Szkoda dawać.
            ----------------------------------------
            Parę dni temu pewien mój znajomy, czytajac gazetę zwrócił mi uwagę na nast. fakt.
            Zarzad Miasta Krakowa (Gołaś) zawarł POROZUMIENIE ze spółka RMF FM dotyczace dalszej dzierżawy Kopca. Tym samym przepadła sprawa
            nierealizowania przez najemcę RMF Sp. z o.o. postanowien umowy.
            - Zobaczysz powiada znajomy (takie ploty w UMK), zaraz RMF przyłaczy sie do kampanii wyborczej. Zgadnij na kogo będa pluli ?
            - Nie wierzę - odpowiedziałem.
            Ale on skubany miał rację !!!
            Codziennie jak słyszę pluja wyłacznie na Lassotę.
            - No tak, słusznie - skojarzyłem. To poprzedni Zarzad wypowiedział im umowę. Teraz chłopaki robia w gacie, że znowu przyjdzie
            Lassota i ...
            Jak zwykły obywatel ma wybierac, jak tu takie niecne tajne protokoły do umowy.
            Coś Wam to przypomina ?
    • Gość: Yurek Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 20:23
      Czarno widzę przyszłość NM, a po unieważnieniu przetargu na szybki tramwaj to
      nic już nie wybudują i chyba wszystko zostanie po staremu. Mam nadzieję że
      chociaż dworzec PKS wyremontują i będzie tam trochę czyściej.
      • Gość: behemot Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.geo.uj.edu.pl 17.10.02, 10:49
        Gość portalu: Yurek napisał(a):

> Czarno widzę przyszłość NM, a po unieważnieniu przetargu na szybki tramwaj to
        > nic już nie wybudują i chyba wszystko zostanie po staremu. Mam nadzieję że
        > chociaż dworzec PKS wyremontują i będzie tam trochę czyściej.
        WYREMONTUJĄ?????!!!!!! a co tam remontowac?to chyba najgorszy dworzec
        autobusowy w Polsce i pewnie tez najmniejszy!plac remontowy 50 na 50 metrow
        autobusy jeden na drugim ("autobus do XXX odjedzie ze stanowiska 3 z >>pozycji
        drugiej<<" Tak sie sklada ze jestem (z koniecznosci) na dworcu dosc czesto i
        kilka razy o mało nie znalazlem sie pod autobusem....BRAWA DLA PKS-u!!!
        • Gość: Yurek Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 18:48
          Można by powiększyć plac manewrowy, zmodernizować budynek dworca zadaszyć
          stanowiska odjazdowe itp. Coś trzeba zrobić ponieważ unieważnienie przetargu
          spowoduje opóźnienie bądź całkowite zarzucenie budowy nowego dworca PKS
          • lissu Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? 17.10.02, 23:36
            > Można by powiększyć plac manewrowy, zmodernizować budynek dworca zadaszyć
            > stanowiska odjazdowe itp. Coś trzeba zrobić ponieważ unieważnienie przetargu
            > spowoduje opóźnienie bądź całkowite zarzucenie budowy nowego dworca PKS

No to walnijmy kolejna prowizorke i na nastepne kilkanascie lat bedziemy mieli
            o czym na forum podyskutowac. A nasi kolejni prezydenci i radni beda mieli pole
            do skladania obietnic. Czy nie mozna zrobic raz a porzadnie? A moze to nie
            wypada? No bo kto by to slyszal, aby tak po Bozemu i ladnie cos wybudowac. O
            czym ja plote?! Tfu, tfu, tfu. Niech zyja prowizorki!!!
            • Gość: Yurek Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 11:10
              Nie można tu mówić o prowizorce, ale kapitalnym remoncie płyty dworca, budynku
              dworca i jego okolic. Chyba że szybko wybudują nowy.
              • Gość: behemot Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.geo.uj.edu.pl 18.10.02, 12:14
                Jedna uwaga: gdzie chcesz powiększyc plac manewrowy????Przynajmniej w taki
                sposób żeby miało to sens (tzn. więcej niż o jedno stanowisko). Poza tym jak
                zapewnić normalny dojazd do dworca jeśli Pawia zostanie tak jak teraz???Poza
                tym każde powiększenie dworca PKS wymagałoby wykupienia kawałka gruntu od PKP a
                to znów potrwałoby parenaście miesięcy!NIE WARTO.

> Nie można tu mówić o prowizorce, ale kapitalnym remoncie płyty dworca,
                budynku
                > dworca i jego okolic. Chyba że szybko wybudują nowy.
                • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.waw.pl 18.10.02, 16:17
                  Gość portalu: behemot napisał(a):

> Gość portalu: Yurek napisał(a):
                  > Jedna uwaga: gdzie chcesz powiększyc plac manewrowy????Przynajmniej w taki
                  > sposób żeby miało to sens (tzn. więcej niż o jedno stanowisko). Poza tym jak
                  > zapewnić normalny dojazd do dworca jeśli Pawia zostanie tak jak teraz???Poza
                  > tym każde powiększenie dworca PKS wymagałoby wykupienia kawałka gruntu od PKP
                  a to znów potrwałoby parenaście miesięcy!NIE WARTO.

A skąd ty chcesz wziąć w tym miejscu grunt od PKP? Przecież wszystko naokoło
                  jest Tishmana.

> > Nie można tu mówić o prowizorce, ale kapitalnym remoncie płyty dworca,
                  > budynku dworca i jego okolic.

Ty chyba nie jesteś z Krakowa, albo nie wiesz o co chodzi. Płyta parkingowa już
                  wkrótce zostanie wyremontowana, a własciwie to dopiero zakończona jej budowa.

Chyba że szybko wybudują nowy.

Co nowego? Dworzec? A to stary się nie podoba? Taki ładny, zabytkowy :-)
                  A tak powaznie, to dworzec miał być przeniesiony docelowo pod perony.
                  • Gość: Yurek Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 19:13
                    Ktoś gdzieś kiedyś napisał że nowy dworzec PKS w Krakowie powstanie na pewno
                    niezależnie czy tishman zainwestuje czy też nie, gdzieś w okolicach dworca PKP.
                    A obecny budynek jest rzeczywiście nieładny. Mogliby go chociaż pomalować (może
                    jakieś graffiti?)
                    • Gość: Lajkonik Re: co tam nowego z nowym dworcem PKS IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 20.10.02, 00:37

> Ktoś gdzieś kiedyś napisał że nowy dworzec PKS w Krakowie powstanie na pewno
                      > niezależnie czy tishman zainwestuje czy też nie, gdzieś w okolicach dworca
                      PKP.

Sto razy, także na tym forum, pisano o tym, że nowy dworzec PKS miałby zbudowac
                      Tishman po wschodniej stronie dworca kolejowego w rejonie ul. Bosackiej(na
                      gruncie który już wykupił od PKP), za to że PKS zamieni sie z nimi na działkę
                      przy Pawiej, na której stoi obecny barak pekaesu. Dodatkowym warunkiem jest
                      zbudowanie przez miasto odpowiedniego połaczenia drogowego do tegoż nowego
                      dworca, czyli ul. Galicyjskiej. Ale na to miasto nie ma kasy (właśnie
                      wypowiedziało umowę infrastrukturalną z Tishmanem, która obejmowała min. to
                      zobowiązanie miasta...) a do tego, chyba PKS nie zgodził sie jeszcze na tę
                      zamianę... Tak więc i w tej sprawie wszystko idzie tak jak w innych związanych
                      z Nowym Miastem, a przecież bez przeniesienia dworca PKS nie można będzie
                      rozpocząć tej budowy ...
                      Lajkonik
                      • vipa Re: co tam nowego z nowym dworcem PKS 20.10.02, 09:23
                        Gość portalu: Lajkonik napisał(a):

> ...miasto nie ma kasy (właśnie wypowiedziało umowę infrastrukturalną z
                        Tishmanem, która obejmowała min. to zobowiązanie miasta...

To pewna informacja? Na postawie tej umowy Tishman miał dorzucić 17 milionów
                        (ok. 1/3 kosztów) do budowy dróg i szybkiego tramwaju w okolicach Nowego
                        Miasta. Jeśli Gołaś ją wypowiedział, to chyba odbiło mu do końca...
                      • Gość: Yurek Re: co tam nowego z nowym dworcem PKS IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 13:40
                        A jeżeli Tishman wycofa się z inwestycji to nowy dworzec PKS nie powstanie?
                        • Gość: Lajkonik Re: co tam nowego z nowym dworcem PKS IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 20.10.02, 22:50
                          Może za następne kilkanaście lat ... kto miałby go Twoim zdaniem zbudować ? Za
                          komunikacją regionalną w tym odpowiednie inwestycje odpowiedzialny jest sejmik
                          wojewódzki - przejrzyj sobie listę inwestycji przez nich planowanych - dworca
                          PKS tam nie ma, oni także liczyli na inwestycję Tishmana. Swego czasu Tishman
                          proponował im współfinansowanie tej budowy, żeby nie był to "projekt - minimum"
                          jaki miał w planie Tishmana a przedsięwzięcie uwzgledniające potrzeby rozwoju
                          komunikacji regionalnej: Nawara z Sepiołem nie potrafili z nimi rozpocząć nawet
                          normalnych negocjacji w tej sprawie ...
                          Lajkonik
                          • Gość: af Re: co tam nowego z nowym dworcem PKS IP: 212.69.73.* 21.10.02, 18:13
                            No właśnie: tak się porobiło, że Tishman urósł w Krakowie do rangi wszechmocnej
                            siły sprawczej: syf koło dworca - Tishman powinien posprzątać, handlarze -
                            Tishman powinien przegonić, dworzec PKS - Tishman ma wybudować nowy... Ma też
                            sponsorować gazety i kulturę, dawać na kampanię wyborczą i...pewnie jeszcze
                            wybudować szybki tramwaj, Pawią i Galicyjską. Ale przecież to nie Święty
                            Mikołaj - jak nie zarobi na budowie Nowego Miasta (a chyba nie zarobi), to figę
                            z makiem zasponsoruje.
                            • Gość: Yurek Re: co tam nowego z nowym dworcem PKS IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 22:52
                              Czyli obecny dworzec PKS będzie sobie stał i stał. No cóż może tak musi być.
                              • Gość: Lajkonik Re: co tam nowego czyli bielskokrakowski fatalizm IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 21.10.02, 23:58

> Czyli obecny dworzec PKS będzie sobie stał i stał. No cóż może tak musi być.

Tak, tak, panie dobrodzieju ... tak już musi być ...

Ja jednak sądzę, że ta rudera w końcu sama się zawali, albo zostanie rozebrana
                                z nakazu inspektora nadzoru budowlanego jako zagrożenie dla życia i zdrowia jej
                                użytkownków.
                                Lajkonik
                                • mikolaj20 Re: co tam nowego czyli bielskokrakowski fatalizm 22.10.02, 06:29
                                  Mylisz sie bratku. Nowy dworzec PKS bedzie przy Bosackiej w przyszlym roku.
                                  • Gość: Anonim Re: co tam nowego czyli bielskokrakowski fatalizm IP: *.acn.waw.pl 22.10.02, 07:27
                                    mikolaj20 napisał:

> Mylisz sie bratku. Nowy dworzec PKS bedzie przy Bosackiej w przyszlym roku.

No chciałbym zobaczyć w jaki sposób autobusy będa tam dojeżdżały bez trasy
                                    galicyjskiej. Moim zdaniem to jednak ze 2 lata nic się nie będzie działo.
                                    • Gość: Yurek Re: co tam nowego czyli bielskokrakowski fatalizm IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 18:40
                                      Ja myślę że znacznie więcej!Szczególnie po unieważnieniu przetargu. Chyba że
                                      dojazd do dworca będzie prowadził ulicą Bosacką co wydaje się jednak mało
                                      prawdopodobne.
                                  • Gość: Lajkonik Re: co tam nowego czyli hiperoptymizm IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 22.10.02, 19:52
                                    mikolaj20 napisał:

> Mylisz sie bratku. Nowy dworzec PKS bedzie przy Bosackiej w przyszlym roku.

A tym razem to niczym nie uzasadniony hiperoptymizm, wynikający chyba jedynie z
                                    głębokiej dziecięcej niczym nie zmącowej wiary w świętego patrona autora
                                    powyższego postu ...
                                    Lajkonik
                  • gregry Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? 23.10.02, 18:16
                    Witam wszystkich forumowiczów.
                    Niepodoba mi się, że dyskutujemy o ważnych sprawach miasta na obcym terenie
                    (forum należy do Warszawy) i że wtrącają tutaj swoje zdanie ludzie spoza
                    naszego miasta nie mający bladego pojęcia o tym co dzieje się w Krakowie.
                    Chętnie przeniósł bym się i proponował bym przeniesienie się na forum
                    Magicznego Krakowa. Zdaje się, że nie istnieje - ale może jeśli są tutaj tacy
                    którzy popierają ten pomysł to może warto zagadać do ekipy Magicznego aby
                    udostępniło nam forum. Nasze.miasto.Kraków.pl to też 'obczyzna' (trójmiasto-WP).

Zdaję sobie sprawę, iż pierwszy oddany tu głos "na nie" będzie należał do kogoś
                    obcego - ale proponuję go nie słuchać :).

Pozdrawiam wszystkich, którzy są tak szaleni jak ja, że potrafiliby chodzić z
                    przyklejonym ostatnio dołączonym do gazety Wyborczej poprawionym herbem Krakowa
                    do czoła :).
                    • Gość: Anonim Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.waw.pl 23.10.02, 22:13
                      Tak się składa, że dużo osób mająych pojęcie o temacie mieszka w Wawie i twoje
                      nawoływanie niczego nie zmieni. Informacja nie ma miejsca zamieszkania, jest
                      wolna i niezalezna od miasta.
                      • gregry Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? 23.10.02, 22:28

> Tak się składa, że dużo osób mająych pojęcie o temacie mieszka w Wawie i
                        twoje
                        > nawoływanie niczego nie zmieni. Informacja nie ma miejsca zamieszkania, jest
                        > wolna i niezalezna od miasta.

Właśnie chodzi o to, że mają pojęcie i robią wszystko, aby Krakowowi
                        zaszkodzić. W dodatku wiedzą wiele czytając to forum i wykorzystują te
                        informacje przeciwko 'nam'.
                        Kocham wszystkich Warszawian, którzy kochają Kraków i Krakowian. Ja również
                        kocham Warszawę i Warszawian. (jedynie ludzie w rządzie dają mi zły przykład i
                        powody by ich nienawidzić). Mam nadzieję, że tylko oni.

GregRy
    • Gość: JEB Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 23:50
      Z tego co wiem to sprawa wyglada tak:
      Jak przyszedł Gołaś to postawił takie warunki, że TSP po negocjacjach postanowił, że przeczeka tych gości. I tak robił. Sprawa się zkomplikowała, gdy do władzy w RP doszły komucho-chłopy z super postaciami jak Kalinowski (ha) i Pol (haha). I zamiast coś pomóc zaczęły jeszcze bardziej majstrowac. Nas wszystkich majac w .... I tu skoczyła się cierpliwośc TSP.
      Pewnie nic z tego nie będzie, podobnie jak winnych. A 4 lata temu klimat i rozpęd na inwestycje był znacznie większy.
      Ja się amerykanom nie dziwię. Zrobia inwestycje a za trzy lata do władzy dojdzie np Lepper z Polem i wszystko znacjonalizuja.
      Porypany kraj.
    • Gość: bryś Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: 80.48.253.* 18.10.02, 14:57
      Nigdy nie będzie Nowego Miasta bo to nie ten trynd ekonomiczny w naszym
      kochanym Kraju jak byłłłłłł przed laty.
      kapitaliści hi, hi umieja liczyć i teraz im się nie opłaca
    • Gość: Gatsby Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 23.10.02, 22:33
      był wywiad w TVP Kraków z tym dupkiem Gołasiem (za każdym razem ,jak go widzę,
      rzygac mi się chce) w skrócie: nie, on Gołaś nie winowaty - Tishman się nie
      wywiązuje, a on biedny nie moze się doczekać aż zaczną budować...nie on
      zawierał umowę - złą, oczywiście (bo nie jest w niej, jak twierdzi, napisane,
      że Tishman musi coś wybudować)jezuuu, ale ci dziennikarze marni są (bojaźliwi
      raczej). przepytywała go taka sierota i zamiast zapytać o EBOR przynajmniej,
      dała mu pleść te banialuki...nawet nie ma za bardzo czego streszczać...no, ale
      dobrze, w przyszłum tygodniu, nie bedzie już tego sukinsyna i tylko szkoda, że
      trwało to tak długo.
      • Gość: Lajkonik Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 24.10.02, 17:28
        Gość portalu: Gatsby napisał(a):

> był wywiad w TVP Kraków z tym dupkiem Gołasiem (za każdym razem ,jak go
        widzę,
        > rzygac mi się chce) w skrócie: nie, on Gołaś nie winowaty - Tishman się nie
        > wywiązuje, a on biedny nie moze się doczekać aż zaczną budować...nie on
        > zawierał umowę - złą, oczywiście (bo nie jest w niej, jak twierdzi, napisane,
        > że Tishman musi coś wybudować)jezuuu, ale ci dziennikarze marni są (bojaźliwi
        > raczej). przepytywała go taka sierota i zamiast zapytać o EBOR przynajmniej,
        > dała mu pleść te banialuki...nawet nie ma za bardzo czego streszczać...no,
        ale
        > dobrze, w przyszłum tygodniu, nie bedzie już tego sukinsyna i tylko szkoda,
        że
        > trwało to tak długo.

Gołasia nie będzie, ale Nowego Miasta też nie, niestety. Kryzys w
        przygotowaniach do jego realizacji zaczął sie faktycznie na skutek obstrukcji
        Gołasia i jego ekipy, którzy zresztą nawet nie byli jej przeciwni, tylko cztery
        lata temu - zaraz po wyborach - zaczęli kwestionować i sabotować wszystko to,
        co zaczęła poprzednia ekipa. Jak już im to zaślepienie nienawiścią do Lasoty i
        Goerlicha trochę minęło, po drugiej stronie zabrakło determinacji, pojawiły się
        inne przeszkody, w końcu pojawił się Jego Yntelygencja Inframin Pol...
        Lajkonik
        • Gość: Greg Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: *.cafetera.pl / *.tera.com.pl 25.10.02, 10:24

Wicepremier Winietu nigdy nie grzeszył dużą ilością rozumu, to czego można się
          jeszcze ponim spodziewać?

Greg
          • Gość: af Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: 212.69.73.* 27.10.02, 07:48
            szkoda, że Gołaś nie startuje - mógłbym na niego NIE zagłosować; ale nic to - z
            tych, co startują też jest sporo takich, na których warto NIE głosować
    • Gość: x Re: co tam nowego z Nowym Miastem ? IP: 80.48.253.* 25.10.02, 20:32
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka