Dodaj do ulubionych

Laserowa korekcja wzroku?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 16:06
Pytanko,czy ktoś z zacnych forumowiczów robił sobie taki zabieg?jakie efekty
i przy jakiej wadzie wzroku?.Prosze o opinie,no i gdzie to robią najlepiej
może ktoś coś wie na ten temat. Senkju
Obserwuj wątek
    • Gość: przemek Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:54
      też się właśnie tym interesuje może ktoś nam coś podpowie pozdro
      • eeeee1 Re: Laserowa korekcja wzroku? 18.01.06, 22:49
        probowalem tego roku; nawet bylem w katowicach na badaniach (sa darmowe!) ale
        potem poczytalem takie mnostwo negatywnych komenatzry na roznych forach
        internetowych ze na razie to odlozylem;
    • Gość: marzena Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 17:17
      też wiele niedobrego się naczytałam chociarz kolega sobie robił w warszawie
      miał minus 7 dioptrii i astygmatyzm i chodzi skurczybyk bez okularów.może
      warto???
      • Gość: Jackyy Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.pro.lama.net.pl 19.01.06, 17:43
        Z tego co się orientowałem na Długiej jest taka przychodnia która sie tym
        zajmuje koszt zabiegu ok 2000 za jedno oko mozna rozbić na raty natomiast sam
        jestem Ciekawy efektu a odnośnie Kliniki na Śląsku czy tylko badania
        kwalifikujące do zabiegu są darmowe? Czy zabieg również?
        • Gość: rafał Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.bitech.krakow.pl 19.01.06, 18:11
          Miałem taki zabieg. W 2000 roku w Warszawie w szpitalu na Szaserów. Miałem -5 i
          bardzo nietypowy astygmatyzm.bez okularów nie poznawałem ludzi na chodniku.Jest
          trochę badań do zrobienia.Trochę strachu- bo oczy.Ale teraz ani wczesniej nie
          żałuje.BYła to metoda PRK teraz chyba już troche archaiczna.Ale to najlepiej
          wytłumaczą okuliści. Polecam gorąco.
          • Gość: Jackyy Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.pro.lama.net.pl 19.01.06, 18:18
            A ile Cię to kosztowało jeśli mozna?
            • Gość: rafał Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.bitech.krakow.pl 19.01.06, 18:25
              Już teraz dokładnie nie pamiętam. Ale chyba mniej wiecej tyle ile dziś PRK,
              czyli ok 1500 za jedno,czy nawet trochę mniej.
        • chocolate.coffee Re: Laserowa korekcja wzroku? 19.01.06, 18:20
          Badania kwalifikujące do zabiegu są darmowe tylko dlatego,że dzieje się to w
          ramach zwykłej wizyty w gabinecie okulistycznym w panstwowym szpitalu (czas
          oczekiwania - wiele długich miesiecy). Jeżeli chodzi o zabieg - NFZ
          refundowałoby go, gdyby dajmy na to jego przeprowadzenie było niezbędne ze
          względu na stan zdrowia czy coś w tym stylu. Ale nie jest, a nawet gdyby było -
          trudno to udowodnić (w tym kraju nawet insulina - czy wiekszosc lekow
          bezposrednio ratujacych zycie - nie jest refundowana w 100%). NFZ w najlepszym
          przypadku może refundować koszt szkieł czy soczewek - a nawet jeśli, to te
          najtańsze, najzwyklejsze. Soczewki tylko w wyjątkowych sytuacjach (pomijam
          sytuacje mamay/taty/babci/dziadka/etc lekarzy, gdzie zdobycie refundacji na
          dokladnie wszystko, lacznie z wszczepieniem silikonu w biust, nie jest
          problemem). Za "luksus" laserowej korekcji wzroku trzeba zapłacić samemu.

Pojawiła się ostatnio w Polsce nowa metoda - soczewki tylno- lub
          przedniokomorowe. Na calym swiecie praktykowana od okolo 5 lat. Polega to z
          grubsza na tym, ze usuwa sie soczewke, a w jej miejsce wszczepia sie nową, z
          odpowiednią korekcją. Dotychczas te zabiegi stosowano w przypadku pacjentow z
          zaćmą, wszelakimi formami zmetnienia soczewki etc. Metoda pozwala wyzerowac
          wadę, co w przypadku laserowej korekcji zwykle jest dzielem przypadku -
          oczywiscie, ustawia sie laser tak, aby zlikwidowac wade calkowicie, ale trudno
          przewidziec jak oko bedzie sie zrastac. Ale zarazem jest bardziej inwazyjna.
          Paradoksalnie, rowniez bardziej odwracalna niz laser - wszczepiona soczewke
          zawsze mozna usunac. Biorac jednak pod uwage szereg efektow ubocznych korekcji
          laserowej, soczewki przednio- lub tylnokomorowe z dzisiejszego punktu widzenia
          są o wiele lepszym sposobem likwidacji wady wzroku. Czy maja wady, efekty
          uboczne, ktore pokazuja sie po latach kilkudziesieciu? Tego nie wie dzis nikt,
          ani w przypadku ich, ani lasera.
          Najlepszymi specjalistami z zakresu korekcji wad wzroku na Śląsku są obydwie
          panie ze słowem "Gierek" w nazwisku. Prof. Gierek-Łapińska i Gierek-cośtam
          (przepraszam, ale za żadne skarby nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć jak
          dokładnie...). Tak czy owak ta druga pani zajmuje się właśnie wspomnianymi
          soczewkami.

cc.
          • Gość: Jackyy Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.pro.lama.net.pl 19.01.06, 20:07
            A to bardzo ciekawe z tymi soczewkami i w związku z tym mam pytanie.
            Jaki jest koszt tych soczewek tzn zabiegu czy jest to tańsze od zabiegu laserem?
            • chocolate.coffee Re: Laserowa korekcja wzroku? 20.01.06, 00:14
              Gość portalu: Jackyy napisał(a):

> A to bardzo ciekawe z tymi soczewkami i w związku z tym mam pytanie.
              > Jaki jest koszt tych soczewek tzn zabiegu czy jest to tańsze od zabiegu
              laserem
              > ?

Zabieg jest na chwilę obecną nieco droższy. Powtarzam: nieco. Wynika to głownie
              z tego, iż technologia jest zupełnie nowa, jeszcze mało znana, a sam zabieg
              jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku lasera. Ale kwestią roku-
              dwóch jest jego rozpowszechnienie i pewien spadek kosztów. Tak jest z każdą
              nowością :)

cc.
        • Gość: eeeee Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.wolfson.cam.ac.uk 19.01.06, 22:53
          tylko badania sa darmowe;
          sam zabieg byl darmowy pare lat temu ale zmienili jego kwalifikacje z
          leczniczego na estetyczny, bastards;
          cena zalezy od wady i widzimisie pani dochtor;
    • Gość: maja Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:21
      Właśnie może znajdzie się ktoś kto jest po takim zabiegu i napisze nam co nieco
      jak jego oczy? czekamy
      • sabbina Pełne info znajdziesz tu 19.01.06, 23:04
        Kraków, Zwierzyniecka 29

intermedica.pl/,,,.html
        • sabbina Re: Pełne info znajdziesz tu 19.01.06, 23:06
          a cennik, tu;

intermedica.pl/15,11,1,.html
          • Gość: Justine29 Re: Pełne info znajdziesz tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 22:35
            No włąśnie ale może ustrzelimy w kocu kogoś po takim zabiegu i niech coś
            napisze czy ma jakieś komplikations czy nie. Pozdro
            • peteen Re: Pełne info znajdziesz tu 23.01.06, 22:37
              moja koleżanka, darmowy zabieg u gierkowej w katowicach
              korekcja wzroku z -8 do zera, nawrót krótkowzroczności w niecałe dwa lata
              od zabiegu (ale juz tylko -1,5)...
              • Gość: rafał Re: Pełne info znajdziesz tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 21:13
                Dziękuje za info. ja właśnie mam zamiar robić taki zabieg w warszawie ale boję
                się nieco bo to w sumie oczy czyli całe życie niemalże
      • Gość: Rychu Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 01:02
        No właśnie też słyszałem że teraz to najlepiej to robią w Warszawie najdroższe
        i najprecyzyjniejsze lasery.ciekawe czy to racyja?? może ktoś jeszce coś nam
        napisze. pozdro
        • Gość: capik okularnik Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:08
          W USA robia tych zabiegów podobno ok 1,5 mln rocznie. Usterkowość na poziomie
          3%. U nas na razie niestety za mało by dane statystyczne mogły być wiarygodne.
          Podobno najlepsza jest Intermedica. Pozdrawiam okularników. Capik okularnik (-
          5,5; - 4,0)
    • Gość: lidzia Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:14
      też planuję taki zabieg w warszawie mam minus 10dioptrii i astygmatyzm podobno
      da się zjechać nawet do zera ale boję się jak cholera
      • Gość: peter Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:09
        podobno Poznań na dzień dzisiejszy bryluje i ma najnowsze lasery.
    • Gość: głąb Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 17:27
      zwierzyniecka intermedica ale nie każdy się kwalifikuje wystarczy że masz za
      cieńką siatkówkę albo za płaską rogówkę i lipa.nie zrobią wam!!!!
      • chocolate.coffee Re: Laserowa korekcja wzroku? 29.01.06, 21:12
        Jeżeli masz za cienką siatkówkę albo za płaską rogówkę, to nie zrobią zabiegu
        nigdzie, nie tylko tam. A jeżeli nie daj Boże ktos chcialby przy takich
        wynikach robic - trzeba uciekac stamtad jak najszybciej i jak najdalej.

cc.
        • Gość: ja sobie robiłam Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 17:23
          w Katowicach i koniec z okularami miałam minus 7 dioptrii i astygmatyzm a teraz
          jest rewela!!! Gierkowa rulez
    • Gość: paweł Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:53
      Jakie są za i przeciw ,może ktos się zna prosze o napisanie paru zdań
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka