Gość: Paweł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 16:06 Pytanko,czy ktoś z zacnych forumowiczów robił sobie taki zabieg?jakie efekty i przy jakiej wadzie wzroku?.Prosze o opinie,no i gdzie to robią najlepiej może ktoś coś wie na ten temat. Senkju Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: przemek Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:54 też się właśnie tym interesuje może ktoś nam coś podpowie pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Laserowa korekcja wzroku? 18.01.06, 22:49 probowalem tego roku; nawet bylem w katowicach na badaniach (sa darmowe!) ale potem poczytalem takie mnostwo negatywnych komenatzry na roznych forach internetowych ze na razie to odlozylem; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 17:17 też wiele niedobrego się naczytałam chociarz kolega sobie robił w warszawie miał minus 7 dioptrii i astygmatyzm i chodzi skurczybyk bez okularów.może warto??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackyy Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.pro.lama.net.pl 19.01.06, 17:43 Z tego co się orientowałem na Długiej jest taka przychodnia która sie tym zajmuje koszt zabiegu ok 2000 za jedno oko mozna rozbić na raty natomiast sam jestem Ciekawy efektu a odnośnie Kliniki na Śląsku czy tylko badania kwalifikujące do zabiegu są darmowe? Czy zabieg również? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.bitech.krakow.pl 19.01.06, 18:11 Miałem taki zabieg. W 2000 roku w Warszawie w szpitalu na Szaserów. Miałem -5 i bardzo nietypowy astygmatyzm.bez okularów nie poznawałem ludzi na chodniku.Jest trochę badań do zrobienia.Trochę strachu- bo oczy.Ale teraz ani wczesniej nie żałuje.BYła to metoda PRK teraz chyba już troche archaiczna.Ale to najlepiej wytłumaczą okuliści. Polecam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackyy Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.pro.lama.net.pl 19.01.06, 18:18 A ile Cię to kosztowało jeśli mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.bitech.krakow.pl 19.01.06, 18:25 Już teraz dokładnie nie pamiętam. Ale chyba mniej wiecej tyle ile dziś PRK, czyli ok 1500 za jedno,czy nawet trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: Laserowa korekcja wzroku? 19.01.06, 18:20 Badania kwalifikujące do zabiegu są darmowe tylko dlatego,że dzieje się to w ramach zwykłej wizyty w gabinecie okulistycznym w panstwowym szpitalu (czas oczekiwania - wiele długich miesiecy). Jeżeli chodzi o zabieg - NFZ refundowałoby go, gdyby dajmy na to jego przeprowadzenie było niezbędne ze względu na stan zdrowia czy coś w tym stylu. Ale nie jest, a nawet gdyby było - trudno to udowodnić (w tym kraju nawet insulina - czy wiekszosc lekow bezposrednio ratujacych zycie - nie jest refundowana w 100%). NFZ w najlepszym przypadku może refundować koszt szkieł czy soczewek - a nawet jeśli, to te najtańsze, najzwyklejsze. Soczewki tylko w wyjątkowych sytuacjach (pomijam sytuacje mamay/taty/babci/dziadka/etc lekarzy, gdzie zdobycie refundacji na dokladnie wszystko, lacznie z wszczepieniem silikonu w biust, nie jest problemem). Za "luksus" laserowej korekcji wzroku trzeba zapłacić samemu. Pojawiła się ostatnio w Polsce nowa metoda - soczewki tylno- lub przedniokomorowe. Na calym swiecie praktykowana od okolo 5 lat. Polega to z grubsza na tym, ze usuwa sie soczewke, a w jej miejsce wszczepia sie nową, z odpowiednią korekcją. Dotychczas te zabiegi stosowano w przypadku pacjentow z zaćmą, wszelakimi formami zmetnienia soczewki etc. Metoda pozwala wyzerowac wadę, co w przypadku laserowej korekcji zwykle jest dzielem przypadku - oczywiscie, ustawia sie laser tak, aby zlikwidowac wade calkowicie, ale trudno przewidziec jak oko bedzie sie zrastac. Ale zarazem jest bardziej inwazyjna. Paradoksalnie, rowniez bardziej odwracalna niz laser - wszczepiona soczewke zawsze mozna usunac. Biorac jednak pod uwage szereg efektow ubocznych korekcji laserowej, soczewki przednio- lub tylnokomorowe z dzisiejszego punktu widzenia są o wiele lepszym sposobem likwidacji wady wzroku. Czy maja wady, efekty uboczne, ktore pokazuja sie po latach kilkudziesieciu? Tego nie wie dzis nikt, ani w przypadku ich, ani lasera. Najlepszymi specjalistami z zakresu korekcji wad wzroku na Śląsku są obydwie panie ze słowem "Gierek" w nazwisku. Prof. Gierek-Łapińska i Gierek-cośtam (przepraszam, ale za żadne skarby nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć jak dokładnie...). Tak czy owak ta druga pani zajmuje się właśnie wspomnianymi soczewkami. cc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackyy Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.pro.lama.net.pl 19.01.06, 20:07 A to bardzo ciekawe z tymi soczewkami i w związku z tym mam pytanie. Jaki jest koszt tych soczewek tzn zabiegu czy jest to tańsze od zabiegu laserem? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: Laserowa korekcja wzroku? 20.01.06, 00:14 Gość portalu: Jackyy napisał(a): > A to bardzo ciekawe z tymi soczewkami i w związku z tym mam pytanie. > Jaki jest koszt tych soczewek tzn zabiegu czy jest to tańsze od zabiegu laserem > ? Zabieg jest na chwilę obecną nieco droższy. Powtarzam: nieco. Wynika to głownie z tego, iż technologia jest zupełnie nowa, jeszcze mało znana, a sam zabieg jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku lasera. Ale kwestią roku- dwóch jest jego rozpowszechnienie i pewien spadek kosztów. Tak jest z każdą nowością :) cc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.wolfson.cam.ac.uk 19.01.06, 22:53 tylko badania sa darmowe; sam zabieg byl darmowy pare lat temu ale zmienili jego kwalifikacje z leczniczego na estetyczny, bastards; cena zalezy od wady i widzimisie pani dochtor; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:21 Właśnie może znajdzie się ktoś kto jest po takim zabiegu i napisze nam co nieco jak jego oczy? czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina Pełne info znajdziesz tu 19.01.06, 23:04 Kraków, Zwierzyniecka 29 intermedica.pl/,,,.html Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina Re: Pełne info znajdziesz tu 19.01.06, 23:06 a cennik, tu; intermedica.pl/15,11,1,.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justine29 Re: Pełne info znajdziesz tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 22:35 No włąśnie ale może ustrzelimy w kocu kogoś po takim zabiegu i niech coś napisze czy ma jakieś komplikations czy nie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Pełne info znajdziesz tu 23.01.06, 22:37 moja koleżanka, darmowy zabieg u gierkowej w katowicach korekcja wzroku z -8 do zera, nawrót krótkowzroczności w niecałe dwa lata od zabiegu (ale juz tylko -1,5)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Pełne info znajdziesz tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 21:13 Dziękuje za info. ja właśnie mam zamiar robić taki zabieg w warszawie ale boję się nieco bo to w sumie oczy czyli całe życie niemalże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 01:02 No właśnie też słyszałem że teraz to najlepiej to robią w Warszawie najdroższe i najprecyzyjniejsze lasery.ciekawe czy to racyja?? może ktoś jeszce coś nam napisze. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capik okularnik Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:08 W USA robia tych zabiegów podobno ok 1,5 mln rocznie. Usterkowość na poziomie 3%. U nas na razie niestety za mało by dane statystyczne mogły być wiarygodne. Podobno najlepsza jest Intermedica. Pozdrawiam okularników. Capik okularnik (- 5,5; - 4,0) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidzia Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:14 też planuję taki zabieg w warszawie mam minus 10dioptrii i astygmatyzm podobno da się zjechać nawet do zera ale boję się jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:09 podobno Poznań na dzień dzisiejszy bryluje i ma najnowsze lasery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głąb Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 17:27 zwierzyniecka intermedica ale nie każdy się kwalifikuje wystarczy że masz za cieńką siatkówkę albo za płaską rogówkę i lipa.nie zrobią wam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: Laserowa korekcja wzroku? 29.01.06, 21:12 Jeżeli masz za cienką siatkówkę albo za płaską rogówkę, to nie zrobią zabiegu nigdzie, nie tylko tam. A jeżeli nie daj Boże ktos chcialby przy takich wynikach robic - trzeba uciekac stamtad jak najszybciej i jak najdalej. cc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja sobie robiłam Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 17:23 w Katowicach i koniec z okularami miałam minus 7 dioptrii i astygmatyzm a teraz jest rewela!!! Gierkowa rulez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Laserowa korekcja wzroku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:53 Jakie są za i przeciw ,może ktos się zna prosze o napisanie paru zdań Odpowiedz Link Zgłoś