Dodaj do ulubionych

Widziane 24.11.2002

IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 12:59
Jutro na "4" będzie kursować 3x105Na - 794+795+797. No to już chyba można
powiedzieć, że na Brożka brakuje "stałych" trójskładów.
Trzeba było Panowie wieszać kasowniki tam gdzie nie trzeba (773+774), malować
reklamy (852+853), albo remontować bez przemyślunku (870+871, 864+865). Teraz
przynajmniej byłby spokój.
A tak nota bene, to naprawdę zdziwiłem się jak zamiast na 602+601 umieścili
reklamę na 852+853. W tym samym czasie kończył się promocji Netii. Moim
zdaniem naprawdę tam nie myślą, chyba że były jakieś specjalne powody, o
których nie mam bladego pojęcia.
A wiecie co zauważyłem ? Najdłuzej reklam nie mają wozy 491+492 (ale ten
chyba pójdzie zaniedługo na generalkę) i moje ulubione 887+888 i 776+777.
A także 780+781, 845+846, 893+894, 911+912, 895+896, 419+420, 422+421,
364+365, 472+473, 394+395.

Poza tym była (a właściwie jeszcze jest) ładna pogoda i przejechałem się
autkiem po wsi, co się zwie New Huta. Widziałem "20", była rzeczywiście pusta
(trzy, cztery osoby) jadącą od Pleszowa. Natomiast zaraz jak odjechała
przyjechało "161" i oczywiście na "20" się nie zdążyło. Jechałem też tunelem
w Ruszczy (ciemno tam jak za pierona). Podjechałem do Węgrzynowic i raczej
tam nie wrócę - śmierdzi oborą niemiłosiernie. Potem, wracałem przez Lubocza
i pojechałem w kierunku Kocmyrzowa, gdzie w Prusach skręciłem na Zastów i
potem jak "250" na Prądnik. I stwierdzam, że tamta gmina powinna dofinansować
autobus i przedłużyć go z Zastowa do Kocmyrzowa. Pomiędzy pętlą w Zastowie, a
drogą na Kocmyrzów jest pełno chałup, więc i potencjalnych pasażerów.
Ale to już sprawa gimmych urzędników.
A kto focił dziś pod Dworcem przy Basztowej kole godziny 12.40, co ???
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 24.11.02, 13:02
      Koordynacja na przesiadkach jest przecież najmocniejszą stroną MPK, a niech
      stoją pasażerowie 161, ważne że w papierzyskach jest porządek.
      Czy we wspomnianym tunelu jest miejsce chociaż dla melona?
      • Gość: ADAŚ Re: Widziane 24.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 13:16
        Gość portalu: mouset napisał:

Czy we wspomnianym tunelu jest miejsce chociaż dla melona?

Nawet na większy (w tym przegubowy), ale nawierzchnia pozostawia wiele do
        życzenia (nierówne kocie łby). Ale najgorzej też nie jest z jezdnią, gorzej jak
        pisałem z oświetleniem. Poza tym jest wąsko - ruch odbywa się wahadłowo.
        A na tym "pachnącym" zadupiu Węgrzynowicach jest strasznie wąska ulica, więc
        dwie "11o" nie wyminęłyby się tam.
        • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 24.11.02, 13:32
          no cóż, ale chyba los Pleszowa i okolic nie obchodzi zbytnio też tamtejszych
          mieszkańców, długo czytam dział skarg w Krakowskiej i nie pamietam aby było coś
          z Pleszowa
          • Gość: ADAŚ Widziane 24.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 13:41

> no cóż, ale chyba los Pleszowa i okolic nie obchodzi zbytnio też tamtejszych
            > mieszkańców, długo czytam dział skarg w Krakowskiej i nie pamietam aby było
            coś
            >
            > z Pleszowa

Ja też nie, ale zawsze można się po nich podszyć i zadzwonić - hihihi
            • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 24.11.02, 13:50
              Ty masz łeb, jutro zamailuję do filomenki jako zbulwersowany mieszkanie Wyciąża
              • Gość: ADAŚ Widziane 24.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 14:28

> Ty masz łeb, jutro zamailuję do filomenki jako zbulwersowany mieszkanie
                Wyciąża

A ja zadzwonię do "Krakowskiej".
                • Gość: Starzec Re: Widziane 24.11.2002 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 23:54
                  Na początek parę słów do Adasia. Nie wątpię, że Kraków to nie tylko Wawel i
                  piękne okolice Rynku czy też Planty. Czasu się nie cofa i nie da się zmienić
                  decyzji podjętych kiedyś, przez kogoś tam. I tak jak kiedyś ktoś podjął
                  decyzję o budowie Nowej Huty teraz ją mamy i czy się nam to podoba czy
                  nie.Poza tym mieszkańcy peryferii tj. Ruszczy, Branic czy Pleszowa też mają
                  swoją historię równie ciekawą jak historia Krakowa. Poza tym oni, a właściwie
                  ich dziadkowie wcale się nie prosili o włączenie do Krakowa, ani do Nowej Huty
                  (mam nadzieję że to chociaż wiesz, że Nowa Huta miała być odrębnym miastem).
                  Zapoznaj się może trochę z historią tych terenów, a dopiero potem reklamuj te
                  tereny słowami "pachnącym zadupiu". Trudno żeby na wsi pachniało Chanel 5, w
                  Węgrzynowicach mieszka sobie facet który przeprowadził sie tam z Krakowa, bo
                  chciał miszkać w ciszy i spokoju, a że zajął się chodowlą świn....... Jak
                  Adasiu może wiesz świnia to takie zwierze które też czasami ROBI KUPKĘ I
                  SIUSIU. Poza tym jak się domyślasz ludziom tam pewnie też nie jest przyjemnie
                  wąchać zapachy.
                  Wracając jednak do tematu. Idź sobie na ul. Basztową koło dworca, znajdziesz
                  tam drogowskazy do krakowskich zabytków. Ciekawe,że jeden z nich kieruje ludzi
                  do Branic gdzie stoi dworek wybudowany przez Branickich, miesci się w nim
                  muzeum archeologiczne, dalej są zabytkowe kościoły w Ruszczy, Pleszowie itd
                  można by wymieniać ciekawe miejsca.
                  W sposób jaki się wypowiedziałeś można by obrazić większość terenów Krakowa i
                  ich mieszkańców. Kurdwanów, Widok,Prądnik czy Nowy Bieżanów tam Kraków i bloki
                  nie stały od czasów XII wieku, czy jeszcze przed II Wojną Światową. Skąd wiesz
                  jaki los spotka te tereny i notabene samą HTS. Może za parę lat tu też staną
                  bloki.
                  I na koniec taka mała dygresja, czy gdyby ponad pięćdziesiąt lat temu nie
                  powstała Nowa Huta obecny Kraków byłby tak dużym miastem w Polsce. Nie trudź
                  się z odpowiedzią - NAPEWNO NIE. Może wtedy Kraków podzielił by losy Słupska,
                  Bielsko-Białej i innych miast - wtedy może nie było by nawet w Krakowie
                  tramwajów które tak lubisz.
                  Więc jak już coś piszesz to przy tym nie obrażaj ani wsi, ani Nowohucian, ani
                  mieszkańców innych dzielnic.
                  Mimo wszystko myślę, że równy z Ciebie chłop, ale jak czasem czytam Twoje
                  wypowiedzi to wydaje mi się że masz trzy latka.
                  • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 25.11.02, 07:33
                    Drogi Kolego! Czy mieszkasz może w dzielnicy 18? Ostatnio skupuję części atlasu
                    Krakowa z Dziennika Polskiego, tak jak piszesz Pleszów i okolica to duzo
                    ciekawych zabytków, a Adasiowi i mnie chodzi tylko o to, dlaczego MPK tak źle
                    traktuje tą okolicę. Pozdro!
                    • Gość: ADAŚ Re: Widziane 24.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 18:12
                      a Adasiowi i mnie chodzi tylko o to, dlaczego MPK tak źle
                      traktuje tą okolicę. Pozdro!

Mouset, dzięki za wsparcie, jednak "STARZEC" ma rację. Rzeczywiście moje słowa
                      zabrzmiały tak, jakbym miał gardzić New Huta, a dokładnie Węgrzynowicami. Fakt,
                      że zapachy były tam typowo wiejskie i dość niemiłe (o dużym stężeniu), ale
                      wcale nie dawało mi to przyzwolenia na taką wypowiedź.
                      Zatem wszystkich zainteresowanych przepraszam - nie chciałem nikogo, a STARCOWI
                      dziękuję za słowa typu "Równy z Ciebie gość". Są naprawdę miłe.
                      W sprawie Węgrzynowic kiedyś dzwoniłem do GK (to tak aby się podchlebić) z
                      interwencją, aby autobusy "110", które kończą bieg w Wadowie miały numer "160".
                      Powiedziałem dziennikarce, że takie wariantowe kursy skrócone mogą spowodować
                      zamieszanie wśród np. przyjezdnych, a czas oczekiwania na następny autobus to
                      około godziny . Jednak (sorry raz jeszcze za wyrażenie, nie chcę nikogo obrażać)
                      na takim zadupiu (czyt. pola i nic więcej, no może zakład karny !!!) czekanie
                      raczej nie byłoby przyjemne.
                      Jednak Mouset i ja uważamy, że tamte rejony kuleją komunikacyjne. Nie wiem jak
                      Mouset, ale jestem PRZECIWNIKIEM likwidacji torów do Pleszowa, a tym samym
                      skazaniem tramwajów 15,20,21 na śmierć.
                      Co do reszty, linię 251 podzielić na 251 i 171 (kursy do Wróżenic). Utworzyć
                      autobus "181" do Ruszczy przez cały tydzień - melon, aby 111, 131, 161 nie
                      jechały na okrągło. Ponadto wznowić ruch pasażerski na obwodnicy kolejowej i w
                      ogóle inwestować w tamte rejony.
                      Pozdrawiam wszystkich z New Huta (za CAHTS). Wbrew pozorom bardzo lubię te
                      rejony. Zwłaszcza podobają mi się okolice pętli 131 i 146.
                      I trzymam kciuki za lepsze czasy. Wierzmy, że tramów nie zdejmą.
                      • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 25.11.02, 18:22
                        Adasiu! Jestem przeciwnikiem likwidacji jakichkolwiek torów, pierwszy się na
                        nich położę i podpalę opony. to samo dotyczy odcinka Kopiec wandy- CAHTS. A co
                        do Pleszowa to wydaje mi się że im jest tam wszystko jedno, ale to dobrze że o
                        nich walczymy, potrenujemy przed cięższymi starciami z biurwokracją. A śmierdzi
                        wszędzie, Polacy to taki naród który lubi robić bydło, dla porównania na
                        Kuźnicy są: kury- ok. 120 szt, krowy - 2 szt., kuń - 3 szt. i świniaki ok. 10
                        (sądząc po odgłosach, bo live występują rzadko... i Chwała Bogu)
                      • Gość: Starzec Re: Widziane 24.11.2002 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 23:43
                        Jednak miałem rację - Adaś to porządny i równy gość!
                        A co do linii tramwajowej z Pleszowa do Kopca Wandy - nie niszczyć tego co już
                        się ma. Nigdy nie wiadomo co się kiedyś może przydać, a tereny za Pleszowem to
                        przecież tzw.Strefa Strategiczna Wschód. Czy to tylko nazwa, nie sądzę -
                        kiedyś zatętni tu życie i co wtedy? Od nowa budować linię tramwaju. Przecież
                        to nonsens.
                        • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 26.11.02, 08:04
                          Podobnież ręce precz od torów na Mrozowej
                  • kuba203 Re: Widziane 24.11.2002 25.11.02, 09:48
                    Z tym podzieleniem losu innych małych miast, to jednak pozwolę sobie się nie
                    zgodzić :) Przecież przed wojną Kraków miał chyba te 200tys mieszkańców, a taki
                    Słupsk to ma teraz chyba jedynie 50 :)
    • yzb Re: Widziane 24.11.2002 25.11.02, 14:55
      Odchodzac od tematu, z ciekawostek moge zapodac melona na 102 wczoraj w bialy
      dzien - dosc napchanego.
      Aha i wyczailem kolejne genialne stado - pare minut po 22 z Matecznego w gore
      odjezdzaja jednoczesnie 103, 173 i 179.
      Ten pierwszy jedzie tak pusty, ze melon na niego o tej porze to byloby za
      duzo :)
      • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 25.11.02, 17:53
        No właśnie temat powietrza w 103 znów powraca, studenty tym nie jeżdżą bo
        prościej jest przez krzaki od tramwaju lub p. HIToTesco, jedyne wyjście ciąć...
      • Gość: aa Re: Widziane 24.11.2002 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 19:28
        Otóż w niedzielę zawsze jeździ melona na 102 i to przez cały dzień.
        • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 25.11.02, 20:21
          to już kaplica, ale czy 102-02 też jest melonem w niedziele?
          • Gość: aa Re: Widziane 24.11.2002 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 20:24
            Nie drugi jeździ Jelcz, więcej brygad nie widziałem
            • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 25.11.02, 20:36
              bo więcej nie ma , ale właśnie doszedłem do wniosku że można 102 ożywić a
              raczej zreanimować dodając jedną brygadę i wydłużając do Prądnika Czerwonego
              Prądnicką Opolską i D. Pasterza, odciąży 139
      • kuba203 Re: Widziane 24.11.2002 26.11.02, 15:44
        yzb napisał:

> Aha i wyczailem kolejne genialne stado - pare minut po 22 z Matecznego w gore
        > odjezdzaja jednoczesnie 103, 173 i 179.

Jest jedno jeszcze lepsze: po 23 ostatnie kursy 163, 173 i 502 w kierunku
        Bieżanowa zwykle spotykają się przy Bieżanowskiej i jadą razem :)
        • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 26.11.02, 18:50
          to w sumie dobrze bo jak ktoś jedzie na Rżąkę to się przesiądzie, a propos
          Rżaki czy 502 jeździ p. nią czy p. Teligi?
          • Gość: ADAŚ Widziane 24.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 19:03
            Z tego co wiem, "502" nie jedzie przez Teligii, tylko "dołem".
            • Gość: Locutus Re: Widziane 24.11.2002 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 27.11.02, 02:11
              Jakim dołem? Górą! Wielicka - Mała Góra - Aleksandry...
        • yzb Re: Widziane 24.11.2002 27.11.02, 19:43
          kuba203 napisał:

> Jest jedno jeszcze lepsze: po 23 ostatnie kursy 163, 173 i 502 w kierunku
          > Bieżanowa zwykle spotykają się przy Bieżanowskiej i jadą razem :)

To sie przejdz na Prokocim CPN i popatrz jak stamtad jada 204, 444 i 502 w
          kier. miasta - prawidlowa odpowiedz brzmi: wszystkie na raz kiedy tylko sie
          da :(
          • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 27.11.02, 21:04
            Pretensje zgłaszać pod mszalkowski@mpk.krakow.pl, tam powstają stada w umysłach
            ludzkich
          • kuba203 Re: Widziane 24.11.2002 27.11.02, 21:41
            yzb napisał:

> To sie przejdz na Prokocim CPN i popatrz jak stamtad jada 204, 444 i 502 w
            > kier. miasta - prawidlowa odpowiedz brzmi: wszystkie na raz kiedy tylko sie
            > da :(

Ale za to H3 jedzie osobno ;PP
            Ale przecież każda z tych linii jedzie w innym kierunku (wspólne są tylko 3
            przystanki), więc zasadniczo nie widzę problemu :)
            • Gość: mouset dwa słowa o stadach IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 27.11.02, 22:50
              Ja wam dam przykład z przystanku OPOLSKA TOS w kierunku Kuźnicy, oto :
              #287 - 22.32
              #267 - 22.39
              #257 - 22.50
              #247 - 22.59
              Dla ułatwienia dodam że wcześniejsze kursy z tego stopa to
              #267 - 21.19
              #287 - 21.30
              #247 - 21.34
              i tak co godzinę...........
              • kuba203 Re: dwa słowa o stadach 28.11.02, 17:58
                Wiemy, wiemy, bo stale nam to powtarzasz :)
                No i ja się z Tobą stale zgadzam, że to jest ewidentnie zły rozkład :)
                • Gość: mouset Re: dwa słowa o stadach IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 28.11.02, 21:09
                  Sorry że się powtarzam, ale ile razy drałuję na piechtę to mnie szlag
                  trafia!!!! i muszę się komuś wygadać, dzięki za cierpliwość!
              • _hektor Re: dwa słowa o stadach 29.11.02, 18:21
                > #287 - 22.32
                > #267 - 22.39
                > #257 - 22.50
                > #247 - 22.59

Najgorsze jest to, że o ile w przypadku stad tramwajowych można mówić o dużych
                trudnościach w zgraniu rozładów na wszystkich odcinkach, to w tym przypadku MPK
                robi to specjalnie, żeby, jak wyjaśniła kiedyś szanowna pani rzecznik,
                pasażerowie mieli 'łatwą możliwość przesiadki'.
                • Gość: mouset Re: dwa słowa o stadach IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 29.11.02, 20:40
                  Ciekawe co to za przesiadka! Z wiochy do wiochy chyba, a i to jest mało realne
                • yzb Re: dwa słowa o stadach 30.11.02, 11:43
                  _hektor napisał:

> Gość portalu: mouset napisał:
                  > > #287 - 22.32
                  > > #267 - 22.39
                  > > #257 - 22.50
                  > > #247 - 22.59
                  >
                  > Najgorsze jest to, że o ile w przypadku stad tramwajowych można mówić o
                  dużych
                  > trudnościach w zgraniu rozładów na wszystkich odcinkach, to w tym przypadku
                  MPK
                  > robi to specjalnie, żeby, jak wyjaśniła kiedyś szanowna pani rzecznik,
                  > pasażerowie mieli 'łatwą możliwość przesiadki'.

Ciekawe o jakiej przesiadce mowa, skoro wszystkie te busy jada jednakowa trasa
                  z punktu A do punktu B, a potem po zupelnie roznych do punktow C, D, E i F...
            • yzb Re: Widziane 24.11.2002 29.11.02, 06:34
              kuba203 napisał:

> > To sie przejdz na Prokocim CPN i popatrz jak stamtad jada 204, 444 i 502 w
              > > kier. miasta - prawidlowa odpowiedz brzmi: wszystkie na raz kiedy tylko si
              > e
              > > da :(
              > Ale za to H3 jedzie osobno ;PP
              > Ale przecież każda z tych linii jedzie w innym kierunku (wspólne są tylko 3
              > przystanki), więc zasadniczo nie widzę problemu :)

Problem jest taki, ze jak sie spoznisz na ostatni z trojki, to sobie musisz
              postac w przemilej okolicy 20 minut albo wsiadac w busa.
              • kuba203 Re: Widziane 24.11.2002 30.11.02, 18:43
                yzb napisał:

> Problem jest taki, ze jak sie spoznisz na ostatni z trojki, to sobie musisz
                > postac w przemilej okolicy 20 minut albo wsiadac w busa.

No rozumiem, ale to nie wina MPK, że ktoś się spóźnia na autobus :)
                Oczywiście, nie twierdzę, że nie byłoby lepiej, gdyby godziny odjazdów jakoś
                sensowniej rozplanować, ale po prostu wydaje mi się, że nie ma żadnej
                tragedii :)
                • Gość: mouset Re: Widziane 24.11.2002 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 30.11.02, 19:19
                  kuba203 napisał:

> No rozumiem, ale to nie wina MPK, że ktoś się spóźnia na autobus :)

Czasami jest bo Ty jesteś OK a autobus jest "nadspieszony" jak to określa ciotka

> Oczywiście, nie twierdzę, że nie byłoby lepiej, gdyby godziny odjazdów jakoś
                  > sensowniej rozplanować, ale po prostu wydaje mi się, że nie ma żadnej
                  > tragedii :)

Jest tragedia! Nie powiem Ci w którym miejscu bo znowu powiesz że się powtarzam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka