Gość: minor IP: *.autocom.pl 22.03.06, 21:41 to w ogole jest porazka, sama droga na lotnisko prowadzi jakimis waskimi drogami po jakichs wiochach zamiast duza ulica jak przedluzenie armii krajowej to jest chore !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BiLe Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.ists.pl / *.ists.pl 22.03.06, 22:39 Symbolem wysokiej jakości uslug MPK są rozpadające się IKArusy zapchane rano np. zapchane rano na liniach 159, 139 do granic możliwości. No nie da się... poprostu się nie da ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja wam to pisze Re: 501, 132 IP: *.zax.pl / *.zax.pl 22.03.06, 23:48 a 501 czy niektóre kursy 132 także tłok i te obrzydliwe śmierdzące gruchoty zwane ikarus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: 501, 132 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 18:26 Ok, niech zlikwiduja ikarusy, bo są sie rozpadaja i śmierdzą. Zastanawia mnie jednak, co bedize jeździło w zamian? Atobusy z innych linii, które także są przeciążone? Sorki, wolę jechać śmierdzącym roklekotanym ikarusem, ale mieć kursy co 15 minut, niż solarisem i mieć co 30 i np. w zimie marnąć dłużej na przystanku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: 62.233.163.* 22.03.06, 22:40 Nie jestesmy wcale na takim samym końcu :) W Dublinie jest lotnisko o wiele większe niż w Krakowie, więcej lotów - w końcu stolica państwa, które w UE jest chyba od samego początku istnienia UE :) I co? I nic. I autobusem miejskim na lotnisko przez Dublin jedzie się czasami dłużej niż potem samolotem do Krakowa :)) Irlandczycy określają to jednym zdaniem: "Fuckin' Dublin Bus" :) No i jeszcze turystyczna pamiątka - w każdym sklepiku z pamiątkami można kupić pocztówkę z ludzkim szkieletem czekającym na przystanku z tabliczką "Dublin Bus" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochem o ścianę no, ale u nas są Tajster i Majchrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:44 to może ich wspaniałe sylwetki mogłyby być dopasowane do takich pocztówek i stanowić niezapomnianą pamiatkę z Krakowa (no i jeszcze równie im uroczy rzecznik Holbin byłby gratis przy zakupie kompletu)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GB Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.plus.com 22.03.06, 23:30 "Nie jestesmy wcale na takim samym końcu :)" Ale z czego tu sie cieszyc? Powodem do radosci powinno byc przynalezenie do scislej czolowki. Ciagle porownywanie do czegos rownie miernego lub gorszego nie przynosi zadnych korzysci. GB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.chello.pl 23.03.06, 06:14 Jakoś nie mam tak bardzo złych wspomnień z Dublina, choć jeździłem na lotnisko z Rathmines 16a ok 45 min. zawsze na siedząco i zawsze na czas. CO zas do lotniska w Balicach, to juz kilka razy leciałem z Katowic, i było luzno, droga tez do niczego i dosyc drogi autobus 17 lub 20zł. Mam nadzieje ze wadze Katowic cos zrobia skoro Krakow wyraznie sie na turystow wypina. Odpowiedz Link Zgłoś
rzepkolczasty Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra 23.03.06, 14:07 Poprawka pierwsza: na lotnisko w Dublinie jeździ kilka autobusów. Poprawka druga: Dublin jest "ździebko" większy. Jeśli uwzględnisz liczbę samochodów korki nie mogą dziwić. Poprawka trzecia: ilekroć przyjeżdżam do Dublina widzę jakieś roboty drogowe (dość ciężkiego kalibru) na drodze od lotniska ot choćby ostatnio->tunel.Musi być lepiej. W Krakowie co najwyżej nowe dziury. Poprawka czwarta: Rano na lotnisko dojedziesz bez problemu (z okolic High Street, wczoraj 25 minut). Znajomy który nas odwoził wracał 2,5 godziny ale to norma ;) Amen ps.: określenia nie znam. Każdy kto był w Dublinie wie doskonale, że w pewnych miejscach i o pewnych porach na komunikację miejską lepiej nie liczyć. Na szczęście taksówka na lotnisko jest tania (w dokładnym przeliczeniu niewiele droższa niż w Krakowie, relatywnie tania jak barszcz vide podróż wieczorna: dwie osoby z bagażami 18 euro !!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm co to za argument ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:44 z tą wielkością miasta ??? Dublin ma tylko około 10-12 % więcej mieszkańców od Krakowa ! co to za argument jeśli chodzi o kłopoty z komunikacją miejską ? co zatem powiesz o np. Londynie, Paryżu, Berlinie i Moskwie ??? (wszystkie te miasta mają kilkukrotnie większą ilość mieszkanców niż Kraków i Dublin razem wzięte !!!) Odpowiedz Link Zgłoś
rzepkolczasty Re: co to za argument ? 24.03.06, 08:33 Z tą wielkościa miast to jest tak: Jeśli porównasz charakter zabudowy obu miast (Kraków jako całość i Dublin jako całość) szerokość ulic wysokość budynków obszar na jakim jest miasto rozrzucone.... + fakt, że Dublin ma OFICJALNIE milion mieszkańców + ilość samochodów + fakt, że Dublin jest również miastem portowym oraz stolicą =zrozumiesz o co chodzi Co do innych stolic europejskich tak się śmiesznie składa, że wszystkie wymienione przez ciebie miasta posiadają metro, usystematyzowany układ ulic, obwodnice, prawda? Dublin-nie. Wszelkie inwestycje drogowe powstają dopiero takie jak: tunel i dopinanie obwodnicy. Tramwaj powstał niedawno. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
behemoot Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra 23.03.06, 17:04 Chyba o innym Dublinie mowisz. Tam na lotnisko jest miejski autobus 'normalny' (oczywiscie nikt nie kasuje za bagaz), jest nieco drozszy Airport Express i prywatny, jezdzacy 24 h/dobe Airport shuttle. Korki sa, bo Dublin jest miastem roziwjajacym sie w ogromnym tempie, w dodatku zapchanym przez ruch z portu (tunel w budowie) gdyby Krakow tak sie rozwijal i byl tak niekorzystnie polozony w ogole nie daloby sie jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
heh01 Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra 23.03.06, 18:20 Nieprawda. mieszkam w dublinie od roku i dojazd do i z lotniska jest nieporownywalnie lepszy, poczawszy od zwyczajnych autobusow kursujacych calkiem czesto, po rodzaj pospiesznych troche drozszych ale o wiele szybszych. No i jeszcze taksoweczki dla wygodnickich. Ale wracajac do busow to mozna sobie na nie ponarzekac bo to nie bajka ale dotarcie do lotniska to nie problem. No i oczywiscie za bagaz sie nie placi - logiczne. A nawet jest miejsce na bagaz, gdzie moze sobie spokojnie lezec podczas gdy wlasciciel sobie spokojnie siedzi. Normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro kryptoreklama ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:10 porafisz pocieszyć Jacku M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GB Krakow Bangladesz IP: *.plus.com 22.03.06, 23:25 Od wielu lat, za kazdym razem kiedy jestem w Polsce mowie wszystkim ze Krakow Balice to cyrk na kolkach. W odpowiedzi zazwyczaj slysze: a) jak ci sie tu nie podoba to wracaj do Australii b) to jest przeciez Polska c) nie ma pieniedzy d) no coz, trudno, tak to juz jest Jedynie tylko ludzie korzystajacy z tego lotniska, ktorzy maja okazje zobaczyc w innych krajach jak lotniska powinny wygladac, sa odmiennego zdania. Balice moga byc bardzo dochodowym lotniskiem dla miasta, ale widze ze w Krakowie ludzie odpowiedzialni za te wszystkie niedociagniecia sa innego zdania - albo wogole nie maja na ten temat zdania bo czekaja na emeryture. Czy w Polsce jest naprawde az tak trudno opracowac plan rozwoju lotniska, pozyczyc pieniadze, zainwestowac, splacic dlog i potem czerpac korzysci z porzadnej infrastruktury? Czy w Krakowie wszystkie inwestycje zawsze musza byc prowizoryczne? Czy Polska zawsze musi sie kojazyc z krajem zacofanym? GB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer Re: Krakow Bangladesz IP: *.autocom.pl 23.03.06, 00:06 ale urzędnicy są cacy! Pani Grażyna Leja nawet nagrodę dostała, a ciekawe czy choć raz tym autobusem się przejechała, by zobaczyć Kraków oczami turysty, o którego tak "usilnie" zabiega. Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-ryja Krakow Bangladesz IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.06, 13:20 Sam piszesz, ze zyjesz w Australii. Ty nie masz w ogole pojecia o polskiej rzeczywistosci! Jako osoba rowniez zyjaca za granica i bardzo czesto bywajaca w kraju, jestem czesto konfrontowana z powyzsza odpowiedzia na moje uwagi, czemu to, czy tamto nie zrobione, lub propozycja, aby zrobic to tak lub tak. Dlatego zrezygnowalam z dawania dobrych rad, czy zwracania uwagi na nieciagniecia. Po co, nie oplaci sie. Ten kraj i jego mieszkancy sami siebie skazuja na bylejakosc i jest im z tym bardzo dobrze. Po co ich uszczesliwiac na sile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.net.autocom.pl 23.03.06, 00:18 Brawo Redaktorze! jesli ma Pan ochote i odwage to prosze w tym temacie popytac ludzi o mafie taksowkarska ktora rzadzi transportem na Balicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBYWATEL J. Majchrowski prezydent dziadowski IP: *.dyn.optonline.net 23.03.06, 02:00 Spieprzaj dziadu! - parafrazujac slowa innego rownie "udanego" prezydenta Dosc juz rzadow tego lewego kretyna w miescie Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jony Re:Wystarczy #152 do Portu,a #192 do Olszanicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 02:07 I po problemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konishiko Wystarczy specjalny autobus lotniskowy IP: *.54.85.147.tisdip.tiscali.de 23.03.06, 09:35 ... jaki funkcjonuje w większości normalnych miast (w Dublinie chyba też, choć to dopiero sprawdzę). Nie powinien mieć żadnego numeru, tylko po byku napis "Airport", jeździć z centrum z max. 2 - 3 przystankami po dordze i mieć specjalne ceny (zawierające bagaż), tak, żeby się MPK opłaciło. Niech to będą wyższe ceny (powiedzmy 2-3 euro / 8-12 zł), ale niech będą napisane wszędzie wyraźnie dużymi literami i żadnych opłat manipulacyjnych za kupno u kierowcy. Zresztą prywatny przewoźnik mógłby zrobić to samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
marros1 Re: Wystarczy specjalny autobus lotniskowy 23.03.06, 14:45 No taki autobus już był w Krakowie. Całkiem niedawno z resztą. X08. Przejazd kosztował chyba 4 złote (bagaż w cenie biletu) i zatrzymywał się tylko przy hotelach. No ale nie cieszył się zbytnią popularnością, dlatego MPK go usunęło. Po za tym chyba Radtur jeździ na lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
behemoot Re: Wystarczy specjalny autobus lotniskowy 23.03.06, 17:06 A taaak byl Zatrzymywal sie tylko pod pieciogwiazdkowymi hotelami, po przeciez to jest typowa klientela MPK... Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Wystarczy specjalny autobus lotniskowy 24.03.06, 05:55 taki autobus - lotniskowy to jeździł za komuny, ale to był autobus LOTu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Wystarczy specjalny autobus lotniskowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 18:36 Tak i linie obslugiwał jeden autobus, więc jeździł rzadko. Miał skomplikowana trasę (zastanawia mnie czemu nie mógł ruszać np. spod Dworca albo Domu Turysty? No i oczywiście te rzadkie kursy jakoś nie bardzo były zgrane z odlotami. jak samolot się spóźniał autobus nie zaczekał, co przy rzadkim kursowaniu było ogromnym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.autocom.pl 23.03.06, 06:05 Nic z tego nie będzie. Bo urzędas nie ma nad sobą żadnego bata, więc robi sobie co chce, a przy tym ma swoich obywateli głęboko w d.... Gdyby majchrowski miał dzień w dzień manifestację przed urzędem z protestami, to zaraz zabrałby sie do pracy i byłoby po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: 195.150.92.* 23.03.06, 06:58 Dlaczego taki dramatyczny tytuł? I dlaczego "autor" jak "Filip z konopi" nie odnosi sie do strategicznego projektu MIASTA tj. połączenia kolejowego do Balic. DLACZEGO? W ubiegłym roku pod naciskiem prasy krakowskiej i prawdopodobnie "autora" MPK uruchomiło linię do Balic bodajże "Z 80" która jeżdziła pusto i miasto dopłaciło wg informacji z listopada lub grudnia kilkadziesiąt tysięcy zł. Busiarze też nie garną się do obsługi Balic, stąd wniosek że to biznes na którym się traci. Mój wniosek do "autora" - Kup sobie chłopie MERCEDESA z Niemiec i otwórz biznes - jak policzysz wpływy i odejmiesz wydatki to przestaniesz pisać głupoty. Czep się lepiej tematu połączenia kolejowego i (nie)udaczności krakowskich urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GB do jaja IP: *.as15444.net 23.03.06, 09:27 >I dlaczego "autor" jak "Filip z konopi" nie odnosi sie do strategicznego > projektu MIASTA tj. połączenia kolejowego do Balic. DLACZEGO? Dlatego ze ten artykul jest o polaczeniu autobusowym a nie kolejowym (ktore jeszcze nie istnieje). Dlatego ze autor, w przeciwienstwie do krakowskich urzednikow, odroznia rzeczywistosc od planow - to ze plan strategiczny lezy u jakiegos urzedasa w szufladzie nie zmienia faktu ze w chwili obecnej komunikacja miejska na tej trasie jest kompletna kompromitacja miasta. > W ubiegłym roku pod naciskiem prasy krakowskiej i prawdopodobnie "autora" MPK > uruchomiło linię do Balic bodajże "Z 80" która jeżdziła pusto i miasto > dopłaciło wg informacji z listopada lub grudnia kilkadziesiąt tysięcy zł. Czyli jest to kolejnym dowodem braku kompetencji urzednikow. Teraz moga oni wszystko zwalic na presje gazety, a faktami sa ze malo kto wiedzial o tej lini oraz ze linia ta prowadzila nie tam gdzie powinna (jacy turysci jada prosto z lotniska na Wawel?) - autobus taki powinien laczyc lotnisko ze strategicznymi punktami komunikajyjnymi w miescie: dworzec, centrum miasta, glowne przystanki autobusowe. Czyzby bylo zbiegiem okolicznosci to ze X80 jezdzil pusty a pozostale autobusy pekaly w szwach? Nie. Niepowodzenie tej potrzebnej lini jest nastepna kompromitacja miasta i MPK - ludzie odpowiedzialni (jesli tacy wogole sa w Krakowie) powinni byc odsunieci od swoich obowiazkow bo ich najwyrazniej wykonywac nie umieja. > Czep się lepiej tematu połączenia kolejowego i (nie)udaczności krakowskich > urzędników. W pracy nie ocenia sie nikogo na podstawie "aktywnosci" w pracy, lecz na podstawie REZULTATOW. Pozytywnych rezultatow brak, dlatego i w mojej opini krakowscy urzednicy sa nieudacznikami. GB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iffo a mlo kto wie ze wystarczy kupic godzinny bilet za IP: 213.255.118.* 23.03.06, 12:20 3 zl i za bagaz juz nie trzeba placic kazdy czasowy bilet do tego uprawnia Odpowiedz Link Zgłoś
behemoot Re: a mlo kto wie ze wystarczy kupic godzinny bil 23.03.06, 17:10 A sprobuj go kupic na Balicach... Przylecialem z Londynu obladowany bagazem, pytam panienki w informacji gdzie moge kupic bilet godzinny. 'Moooze na gorze??' (czyli na antresoli). Skonczylo sie na kupieniu 2 biletow u kierowcy za 6 zl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: a mlo kto wie ze wystarczy kupic godzinny bil IP: *.ghnet.pl 24.03.06, 08:47 Nastepnym razem polecam sie rozejrzeć za automatem biletowym. Jest, sam z niego korzytsałem. Ale inna sprawa, ze zlokalizowanie małej skrzynki w tłumie ludzi nie ejest rzecza latwa, szczegolnie ze prawie w ogole nie ejst ona oznaczona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Korupcja dojazdu na Balice i do Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 08:09 Ale Pani Pełny Nocnik ds. Turystyki Grażyna Leja przez babski sejmik krakowski uznana za naj.. naj.. dla turystyki. Gdyby nie dziw , że sama jest tez członkiem Zarządu Malop. Org. Turystycznej i też Współwłaścicielem Hotelu na ul. Kapelanka Kolejny przykład majchrowszczyzny. Kiedy w 2005 r na zlecenie St. Pow. Wieliczki zrobiłem projekt połączeń autobusowych z Wieliczka i Niepołomicami to nikt nie tylko nie zapłacił za to jeszcze jest większy bałagan. Jest racja co do chamstwa tzw. mięśniaków - kanarów. A też bez winy kierowców autobusu lini 192. Sam kilkakrotnie interweniowałem bo np. wprowadzają turystów błąd twierdząc, że hotel Sharaton jest na Grzegórzkach itp. Sama sprawa końcówki 192 w Podgórzu. Czy musi być pod Prywatna Szkoła Majchrowskich ? A przecież można by przedłużyć choćby do Zajezdni MPK Płaszów lub Osiedla Złocień ? Inna sprawa to pseudo Informacja Turystyczna na Lotnisku – zależy kto tam jest na dyżurze ? Jakoś przycichł kolejny skandal z regionalny Dw. Autobusowym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krik Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.elisa-laajakaista.fi 23.03.06, 08:36 Wstyd przed turystami i wlasnymi mieszkancami. Nie ma to jak zrobic dobre wrazenie na obcokrajowcu juz w drodze do miasta. Na pewno tu nie wroci a opinie o milych, usmiechnietych i goscinnych ludziach znad Wisly poniesie w swiat. Tak trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINGA 78 Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.06, 09:22 OD ROKU CON MIESIAC ODLATUJE Z BALIC...I WIEKSZEGO TŁOKU,CHAMSTWA,NIE WIDZIAŁAM-CHODZ ZWIEDZIŁAM JUZ WIELE LOTNISK W EUROPIE!!!!!FAKT NIKT NIGDZIE NIE WYMAGA ODEMNIE BILETU ZA BAGAZ-CHYBA NORMALNE ZE SKORO JADE NA LOTNISKO TO MUSZE POSIADAC BAGAŻ.CO DO ODJAZDÓW TO FAKT ,CZEKA SIE 20 MIN NA NASTEPNY AUTOBUS-A W CIAGU TYCH 20 MINUT PRZYLATUJĄ MINIMUM 2 SAMOLOTY(100 OSÓM MIN W JEDNYM!!!!!!!!!!!)+PASAŻEROWIE NA PRZYSTANKACH. NAJLEPIEJ ZORGANIZOWANI POD TYM WZGLEDEM SA AUSTRIACY-WIEDENCZYCY.TAM Z CENTRUM MIASTA NA LOTNISKO JEZDZI SPECJALNY SCHNELL BAHN 15 MIN I CZŁOWIEK JEST NA MIEJSCU I NIE MA ZADNYCH OPLAT ZA BAGAŻ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: .1P1D* / 151.193.120.* 23.03.06, 09:23 Z calym szacunkiem - kontrolerzy w Londynie tez nie mowia w innym jezyku niz angielski, a o przepisach przewozowych pisza wszystkie przewodniki po Krakowie. Wiem ze powinnismy byc goscinni, ale przepisy musza przestrzegac wszyscy a nieznajomosc prawa szkodzi wszedzie. Zachowanie kontrolerow nie odbiega poziomem od zachowania przecietnego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TL Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:39 litosci... co sobie ci ludzie pomyślą o nas!?! o Polakach! i tak mamy strasznie zesraną opinie w europie, to ją trzeba jeszcze pogorszyć! a te kanary!?!? je..ee! mi sie wydaje ze miejscowe drechy tak na wino zarabiaja!?!? ktoś woguje sprawdził ich legitymacje!? czy to nie czasami bilet stary miesieczny z fotką wstawioną?!?! jaja jka niewiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.dsl.ip.tiscali.nl 23.03.06, 09:57 jechałem 3 miesiace temu na balice z bagazami wsiadłem pod cracowia tłok na maxa, nie dopchał Support Helpdesk UpInSmokePm sie do kasownika z tobołami a jak ludzi na woli ubyło to po prostu zapomniałem skasowac. potem sytuacja jak w artykule wlazło 4 typów machło legitymacjami i zazadało za 10F za brak biletu ode mnie i od mojej dziewczyny. uwazam ze kontrolezy sa bardzo europejscy nie dosc ze mozna negocjowac to jeszcze płacic w roznych walutach. heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jula Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 10:00 Nie rozumiem po co to całe zamieszanie. Przecież jest w porządku - mam za to połączenie do najlepszej wyższej szkoły. Po prostu jest połączenie poprowadzone "inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latajacy Dodam jeszcze zły stan ul. Królowej Jadwigi IP: 217.153.104.* 23.03.06, 10:31 Wiozłem kiedyś gościa z Moskwy. Po przejażdżce samochodem do centrum stwierdził, że tyle się u nich mówi o Polsce jako kraju zachodnim, wejściu do Unii, a drogi to chyba jednak macie znacznie gorsze niż my w Moskwie. Nie miałem argumentów do polemiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Dodam jeszcze zły stan ul. Królowej Jadwigi IP: *.ghnet.pl 23.03.06, 13:26 Oj, świętą prawdę powiedział gość z Moskwy. Choć jestem studentem to mim o to bywam w Moskwie co najmniej dwa razy w roku. Przykro stwierdzić, ale nawet gdy jae przez rosyjskie wsie samochodem to drogi są na tyle dobre że się nie muszę martwić o to że auto straci zawieszenie. A jesli o dojazdy do lotnisk moskiweskich chodzi to wiodą tam przewważnie szerokie arterie ktorymi maksymalnie w 30 minut mozna sie wydostac z centrum miasta. Nie mniej ta wiejska dorga ktora wiedzie do lotniska to porazka na calej linii. Lae z drugiej strony to tez nie wina miasta ze wojsko ulokowalo lotnisko tam gdzie ejst, ale wina miasta jest natomiast to ze nie potrafia nizcego z tym dalej zrobic. Coz, gdzies wczesniej wspominali o polaczeniu kolejowym do lotniska., Ja mnie pamiec nie myli to mialo powstac do 154 grudnia 2004 roku. Coz, tak sie u ans w krakowie dązy do nowpoczesniosci i poprawy wszytkeigo niemalze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm A kto wam kazał jeździć tą wąską uliczką ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:49 ul. Królowej Jadwigi w moim przekonaniu jest lokalną ulicą służącą mieszkańcom Woli Justowskiej i Olszanicy !!! na lotnisko zasuwamy obwodnicą autostradową !!! szybko, szeroko i w miarę wygodnie z każdej części Krakowa ! z Wieliczki na lotnisko jadę jakieś 15-20 minut !!! z Podgórza jest jeszcze krócej ! z Nowej Huty - al. Bora-Komorowskiego, ul. Opolska potem na Zabierzów i kawałek autostradą do Balic - myślę że nie dłużej niż 30-40 minut !!! kto w dzisiejszych czasach się pcha przez wąską Królowej Jadwigi ??? <szok> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm a kto normalny tamtędy jedzie na lotnisko ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:50 chyba że mieszka na Woli Justowskiej lub Zwierzyńcu !!! - ul. Królowej Jadwigi w moim przekonaniu jest lokalną ulicą służącą mieszkańcom Woli Justowskiej i Olszanicy !!! na lotnisko zasuwamy obwodnicą autostradową !!! szybko, szeroko i w miarę wygodnie z każdej części Krakowa ! z Wieliczki na lotnisko jadę jakieś 15-20 minut !!! z Podgórza jest jeszcze krócej ! z Nowej Huty - al. Bora-Komorowskiego, ul. Opolska potem na Zabierzów i kawałek autostradą do Balic - myślę że nie dłużej niż 30-40 minut !!! kto w dzisiejszych czasach się pcha przez wąską Królowej Jadwigi ??? <szok> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesław Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 10:35 Hmmm... BTW. jezdzil swego czasu autobus prywatny zdaje sie firmy Radtour z Balic do Centrum za 7 zeta - nie wiem jak teraz. Moze przy wyjsciu z lotniska trzeby by umiescić bilboard - Do not use MPK ? W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.dsl.easynet.co.uk 23.03.06, 11:49 KOMPROMITACJA NIE TYLKO Z MPK, ALE TAKZE NIEKTORYMI TAKSOWKARZAMI, KTORZY ZAMIAST 50PLN RZADAJA 100PLN BEZ SKRUPOLOW NACIAGAJC TYCH KTORZY NIE WIEDZA. Mialam okazje jechac na slawnej trasie kilka razy, nigdy nie natknelam sie na dresiarzy, ale tlok panowal niebotyczny, obcokrajowcy kolysali sie z ciezkimi plecakami, popychani przez wsiadajacych i wysiadajacych ludzi, namiast tubylcy, ktorzy dojezdzja 192 do domu pracy, wyraznie nie wyrazali zadowolenia z nowych intruzow na ich linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopcioo Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.szuwarowa.krakow.pl 23.03.06, 12:00 Primo dla autora :D genialny komentarz do naszej rzeczywistości :D Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra 23.03.06, 12:35 Dopoki nie bęzie połączenia kolejowego z Balic do miasta najlepszym rozwiązaniem byłby autobus ekspresowy. Pierwszy przystanek na Balicach, a nastepny dopiero na miasteczku akademickim na przykład. Niestety z zachowania kontrolerów MPK sobie nie robi nic. To skutrki outsourcingu, kontrolerzy nie są pracownikami MPK, więć firma nie ponosi za nich odpowiedzialności. Podobnie gangsterskie sceny dzieją się w autobusach nocnych, gdzie bandy kanarów napadaja na sutobus jak wilki na owce. Niestety podstawowym kryterium kontrolera jest skuteczność, a że ta skuteczność jest egzekwowana po chamsku i chuligańsku to już nikogo nie obchodzi. Żyjemy w świecie, gdzie jedyna obowiązująćą zasadą jest siła i przemoc. Nawet zwierzęta kierująće się tylko instynktem potrafią być bardziej "inteligentne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwooooooosh [...] IP: *.veranet.pl 23.03.06, 13:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rzepkolczasty Brawo panie Pelowski !!! 23.03.06, 13:59 Widzę, że puściły Panu nerwy tak jak mi gdy myślę o krakowskim lotnisku, chociaż w szerzej rozumianych kwestiach. Oto one 1. Kraków stracił ciężkie pieniądze na upieraniu się, że Balice są lotniskiem międzynarodowym czego nie udawało lotnisko w Katowicach. 2. Tabliczka ze "strefą" tuż przed lotniskiem skutkiem czego jazda na lotnisko kosztuje około 30 złotych dla Polaka ponad 50 dla obcokrajowca. Nie wspominam o powrocie, bo sam musiałem kiedyś zapłacić 100 za kurs do centrum. 3. Przepychanki o kawałek g...ego toru kolejowego który sprawiłby, że MPK mogłoby się w nos całować. 4. Samo MPK. Byłem świadkiem podobnych sytuacji o których Pan wspominał w tekście. Czytałem list pisany przez panią rzecznik MPK (styl który pasuje do bloga nastolatek ale w ustach/spod pióra rzecznika jest skandalem) odnośnie pustych autobusów ...itd. Kraków podobnymi kwiatkami ostro pracuje na miano miasta prowincjonalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Brawo panie Pelowski !!! 23.03.06, 19:04 Nareszcie ktoś znowu rozgrzebuje temat:) Do 192 na przystanku Kopalina dzisiaj się zmieściłam, wprawdzie z trudem. Wysiadłam na następnym i pobiegłam na jeszcze następny, żeby złapać 152. ŻENADA. Jedna z radnych dzielnicowych na Woli zwołała ostatnio spotkanie w sprawie komunikacji. Zaprosiła pana z MPK, który dopiero na spotkaniu raczył powiedzieć, że MPK nie jest tu władne do zwiększania ilosci kursów, bo one zależą od Zarządu Dróg i Komunikacji. A to jest jedyne rozwiązanie - zamiana miejscami 152 i 192 nic nie da, bo wchodzi coraz więcej połączeń i tanich linii. -- wola0justowska.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walt Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 16:25 Nie ma co się użalać na "mięśniaków" tylko na nieżyciowe przepisy. Oni je tylko egzekwują i muszą być stanowczy. Ale kto to wymyślił żeby ludziom z bagażami w rękach kazać kasować dodatkowe bilety? Czy jeden bilet nie mógłby być o 50 gr droższy i tyle? - 3 zł. Te bilety powinny być do nabycia jeszcze w hali przylotów i wszystko dobrze oznakowane i opiane w j. ang. jak w całej EU. Panowie z MPK - myśleć, myśleć!!! Walt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpk_nie_da_sie w MPK uważają, że turyści mają znać polski IP: w3cache.* / *.2-0.pl 25.03.06, 12:41 w MPK uważają, że turyści mają znać polski i to ich psi obowiązek, jak przyjeżdżają do nas (oficjalne stanowisko MPK). Dlatego nawet słynna nieudana linia specjalna na lotnisko nie miała rozkładów i napisów po angielsku. Dlatego MPK nie ma nawet cennika biletów na www po angielsku. Dlatego... w MPK tak "niedasie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: w MPK uważają, że turyści mają znać polski IP: 213.199.198.* 25.03.06, 17:32 rozkld jazdy po angielsku? jak to chciales zrobi.. inne cyferki czy moze pozmieniamy nazwy przystankow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 11 [...] IP: 158.143.145.* 23.03.06, 17:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok wawelski Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.autocom.pl 23.03.06, 18:49 to skandal, i my się uznajemy za miasto turystyczne, sławę na świecie, podobno jestesmy w pierwszej 30 -stce jak to pisała jedna z internautek. Rozumiem że to nie wina Krakowa , tylko MPK, ale za takie bandyckie akcje juz powinien ktoś być w krakowskim MPK pociagnięty do odpowiedzialności. Jak można brać po 100 zł i nie dac pokwitowania . CO na to Majchrowski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm a co na to Policja Skarbowa ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:52 powinni puścić na tę linię paru tajniaków żeby wyłapać taki proceder i sromotnie ukarać ! (grzywna bodajże do 5000 zł) skoro taki proceder jest tam (jak piszą moi przedmówcy) na porządku dziennym - nie będzie trudno namierzyć winnych ! Odpowiedz Link Zgłoś